Demo gratis

Uncategoried

Een werkleven lang Coosto: ‘Hier word je altijd uitgedaagd’

De 33-jarige Alexander maakte tijdens zijn studie technische informatica kennis met Coosto. “Het begon als bijbaan op de zaterdag toen ik studeerde aan de Fontys. Ook toen ik daarna ging studeren aan de universiteit ben ik dat blijven doen. Na mijn studie wilde ze me graag hebben en ben ik blijven plakken.”

 

Werknemer van het eerste uur

Alexander maakte de volledige opmars van het bedrijf mee. “Als ik het goed heb was ik werknemer nummer negen. Ik tekende mijn eerste contract in april 2007, dat is een hele tijd geleden. Ik heb het bedrijf uit zien groeien van een heel kleine start-up naar een grote en professionele organisatie. Inmiddels werken er ruim honderd mensen, dat was toen niet voor te stellen.”

De in Deurne geboren Alexander groeide zelf ook mee en werkt nog altijd met veel plezier bij Coosto. “Het voordeel aan Coosto is dat je altijd uitgedaagd wordt. Je bent hier geen code monkey (iemand die alleen code schrijft). Binnen Coosto krijg je de kans om zelf onderzoek te doen en krijg je veel vrijheid in je werk. Je krijgt hier de kans om je te ontwikkelen en raakt daardoor nooit verveeld. Ik kwam binnen als rookie en ben vanuit daar doorgegroeid en ik groei nog steeds. Ik leer iedere dag bij.”

 

De verborgen kant van Coosto

Momenteel werkt Alexander aan de ‘verborgen kant’ van Coosto. “Het werk dat ik doe zie je niet direct aan de voorkant terug, maar is wel essentieel. Ik werk met name aan de achterkant van de tool. Ik ben verantwoordelijk voor de koppelingen met onze bronnen. Coosto heeft heel veel bronnen zoals bijvoorbeeld Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, blogs, fora en ga zo maar door. Dat levert veel data op en die data wordt verzameld door programma's die ik mede heb geschreven.”

Door het werk van Alexander komt de juiste data naar boven in Coosto. “Alle data moeten worden opgeschoond en het juiste formaat hebben. Daarnaast willen we ook geen rommel, spam of oude data in onze tool. Het is mijn verantwoordelijkheid dat die processen goed lopen. Als de connectie tussen de bronnen en Coosto niet goed werkt, dan komt er niets meer uit de zoekmachine. Ik vind mijn werk dus vrij belangrijk haha.”

 

Bijzondere organisatie

Naast dat Coosto je blijft uitdagen, maakt ook de bedrijfscultuur het werk leuk vindt Alexander. “Coosto is een hele platte organisatie. Iedereen is gelijk en er zijn geen rangen en standen. Het is heel vrij en open. Ik heb nooit het idee dat er dingen achter de deur besproken worden die niemand mag weten. Iedereen denkt mee en helpt mee en ook werkelijk iedereen wordt serieus genomen. Er wordt altijd naar je geluisterd en wanneer je een goed idee hebt, dan wordt het uitgevoerd.”

De band tussen werknemer en werkgever is volgens Alexander een bijzondere. “Coosto denkt met je mee. Als je extra training wil, als je ziek bent, als je een idee hebt, er wordt echt rekening met je gehouden. Ik voel me gewaardeerd en ik denk dat ik dan niet alleen voor mezelf spreek. Ook nu we allemaal thuiswerken laat Coosto regelmatig weten dat ze aan je denken. Dat kan door een bloemetje zijn of een leuk berichtje. Ze geven om je en dat is oprecht. Dat wordt in het hele bedrijf heel erg gewaardeerd.”

 

Geen idee is te gek

Ook de activiteiten buiten de dagelijkse werkzaamheden om vallen in de smaak. “Daar staat Coosto wel een beetje om bekend. Dat zit in het DNA van het bedrijf. Successen worden groots gevierd en met kerst wordt er flink uitgepakt. Dan is alles mogelijk en niets te gek. Maar het is niet alleen met kerst hoor. Gedurende het jaar wordt er van alles georganiseerd. Zoals een Hackathon, die ik al jaren zelf mede organiseer. Dat is super leuk. De betrokkenheid van iedereen binnen Coosto is sowieso groot.”

Om aan te geven dat bij Coosto alles mogelijk is, stipt Alexander de wintersportreis van vorig jaar aan. “Ik had het gekke idee om er een wintersport in te gooien en dat gaf ik bij HR aan. De Coosto-way is dan: ‘Gaaf idee, bekijk de mogelijkheden en regel het.’ Dus zijn we met een mooi clubje op wintersport gegaan. Dat was top. Hoe gek je idee ook is; binnen Coosto wordt er altijd naar geluisterd en als het mogelijk is, mag je het uitvoeren.”

 

Coosto daagt je uit

Wie bij Coosto wil werken, moet volgens Alexander ambities hebben en zichzelf willen ontwikkelen. “Ik kijk natuurlijk naar de technische kant van Coosto, want dat is mijn vakgebied. En als ik daarnaar kijk dan kun je bij Coosto zoveel kanten op. Je krijgt een persoonlijk ontwikkelbudget, je mag naar conferenties, je krijgt de ruimte en vrijheid om onderzoek te doen en heb je een innovatief en goed idee? Dan mag je het pitchen en uitvoeren.”

Wie het liefst voorgekauwd werk krijgt is bij Coosto echter niet op de juiste plek. “Je moet jezelf echt willen uitdagen en verbeteren. Je krijgt heel veel vrijheid binnen Coosto, maar daar hoort ook veel verantwoordelijkheid bij. Er wordt van je verwacht dat je die ook pakt. Ik vind dat zelf heel leuk. Daardoor blijf je altijd leren. Wanneer je met een goed idee komt en dat mag gaan uitvoeren, dan is dat ook echt jouw project. Dat wordt niet overgepakt door iemand van hogerhand die er mee te koop gaat lopen. Dat is toch gaaf?!”

Alexander loopt sinds de oprichting van Coosto mee, maar is nog lang niet uitgekeken. “Natuurlijk heb ik mijn ambities, maar die kan ik heel goed binnen Coosto realiseren. Ik ben blij om hier te mogen werken en ik denk er absoluut niet aan om weg te gaan. Ik waardeer Coosto en ik heb het gevoel dat die waardering wederzijds is.”

Uncategoried

Coosto biedt nu ondersteuning voor Instagram Direct Messaging

Verbeter je merkbeleving

Instagram is hét social media platform van dit moment, en de DM-functionaliteit wordt door bijna 400 miljoen mensen wereldwijd gebruikt. Hierdoor zijn DM’s voor organisaties een uitgelezen mogelijkheid om veel mensen op een persoonlijke manier te betrekken bij hun merk. Ze bieden de ideale kans om de klanttevredenheid te vergroten, de merkbeleving te verbeteren en meer conversies uit conversaties te halen.

 

Instagram van A tot Z

Eerder maakte Coosto het al mogelijk om Instagram-berichten te analyseren, Instagram-posts automatisch in te plannen, en statistieken te rapporteren. Ook het reageren op publieke reacties en mentions was al mogelijk. Met de toevoeging van Direct Messages brengt Coosto nu het volledige Instagram-beheer onder één dak. In totaal biedt de marketingtool inmiddels volledige ondersteuning voor maar liefst 8 social media kanalen.

 

introducing Instagram DM Coosto

 

Het beste van twee werelden

De nieuwe functionaliteit brengt het beste van twee werelden samen: de populariteit van Instagram DM’s (inclusief Story-comments en -mentions) wordt gecombineerd met de vertrouwde mogelijkheden van Coosto. Zo biedt Coosto ook voor Instagram DM onder andere de gebruiksvriendelijke gespreksinterface, automatische antwoorden, snelle antwoorden en case tagging, waarmee teams slimmer werken aan een betere merkbeleving.

 

Over Coosto

Coosto ontwikkelt en levert een unieke marketingtool die er volledig op is gericht om organisaties meer resultaat uit content & social media te laten halen. Met Coosto monitor je hoe er over je organisatie wordt gesproken, doe je ideeën op voor nieuwe content, verspreid je jouw content optimaal via al je social media kanalen, en beantwoord je vragen via o.a. social media, messengers en livechat. Alle resultaten zijn eenvoudig te rapporteren.

Uncategoried

Coosto breidt uit met technologie voor effectievere social media posts

Geef je content het allergrootste podium

“We zien dat contentmarketeers heel veel tijd en energie steken in het creëren van relevante, unieke content”, vertelt Paul van den Broek, product manager bij Coosto. “Maar het is vooral de manier waarop content verspreid wordt, die jouw succes bepaalt. Dat is nog niet zo gemakkelijk. Want hoe zorg je er nu voor dat je content daadwerkelijk gezien wordt op social media? Dat je doelgroep vaker gaat reageren of klikken op je post? Met Post Optimizer bieden we een datagedreven oplossing die deze twijfels wegneemt.”

 

100% algoritme-proof

Post Optimizer geeft proactieve adviezen voor het gebruik van media, hashtags, emoji, URL’s en de ideale berichtlengte van je post. Niet naar aanleiding van eenmalig of verouderd onderzoek, maar op basis van real-time analyses. Post Optimizer vertelt je wat op dit moment wel en niet werkt op je favoriete social media platform, en daarmee is het systeem 100% algoritme-proof.

Post Optimizer is volledig geïntegreerd in Coosto, en beschikbaar voor Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn. Vraag een gratis demonstratie van het Coosto-platform aan via coosto.com/nl/demo.

Uncategoried

Coosto biedt toegang tot alle grote Belgische nieuwsbronnen door integratie Belga.press

Hoe meer mediabronnen je monitort, hoe kleiner de kans dat je een artikel mist dat relevant is voor jouw organisatie. Coosto biedt daarom een uitgebreide dekking van diverse media, met naast social media onder andere blogs, fora, radio, tv en nieuwssites.

De nieuwe Belga.press-integratie geeft je via Coosto aanvullend toegang tot alle grote landelijke en regionale kranten en tijdschriften in België. Zo krijg je een nog completer beeld van wat er over je organisatie of branche geschreven wordt.

 

Welke media zijn beschikbaar via de integratie?

De Belga.press integratie geeft toegang tot verschillende media, zowel Nederlands- als Franstalig. Grote titels als De Standaard, Het Nieuwsblad, HLN, De Tijd en VRT zijn allemaal beschikbaar.

De combinatie van Coosto en Belga.press stelt je in staat om de volledige impact van je PR-inspanningen te meten. Je kunt communicatieplannen op een vollediger omgevingsbeeld baseren en gaat nóg meer ideeën voor nieuwe content opdoen.

Lees meer over de mogelijkheden van de integratie via Belga.press

Uncategoried

Cómo crear una estrategia de contenido en 10 pasos

¿Por qué necesito una estrategia de contenido?

Algunos expertos en marketing de contenido recomiendan comenzar con una planificación de contenido. Una planificación de contenido es el hermano menor de una estrategia de contenido y se ocupa de cuestiones prácticas: ¿qué contenido se crea, por quién, cuándo se publica y dónde se distribuye?

El riesgo de este enfoque práctico es que el contenido puede perder de vista el objetivo más grande. Porque unas de las preguntas principales de una estrategia deben ser: ¿Contribuye a los objetivos organizativos? ¿El contenido contiene un mensaje consistente y atrae a una audiencia deseada? Una planificación de contenido simplemente no está diseñada para responder a estas preguntas esenciales.

Por eso, una estrategia de contenido es fundamental para la ejecución exitosa de marketing de contenido. La mayoría de las organizaciones tienen una estrategia de contenido (73% tanto en B2C como en B2B), pero en aproximadamente la mitad de los casos, no está documentada en papel ni compartida con colegas. ¿El resultado? Falta de consistencia, estructura y orientación a objetivos. Una estrategia de contenido renovada y ampliamente aceptada no es un lujo. ¡Es una necesidad!

Aquí te mostramos cómo empezar con tu estrategia de contenido:

 

Los pasos para crear tu estrategia de contenido

Una estrategia debe pasar del papel a la práctica lo más rápido posible. Según nosotros, una estrategia de contenido no es un montón interminable de papeleo, sino un resumen de las elecciones que haces en 4 sencillos pasos. Puedes ser tan ambicioso como desees:

1. Establecer objetivos

El primer paso para crear tu estrategia de contenido es establecer objetivos. Es esencial: sólo cuando sepas qué deseas lograr con el contenido, podrás evaluar si has alcanzado los resultados.

Los objetivos también brindan enfoque y dan dirección al contenido que crearás en última instancia. Los objetivos más logrados con el marketing de contenido son el aumento de la conciencia de la marca (el 80% de las organizaciones logran este objetivo con el marketing de contenido), la confianza (72%), la lealtad del cliente (59%) y estimular la demanda de productos o servicios (47%).

 

2. Conoce a tu audiencia

En esta fase, describes a tu audiencia. Has establecido un objetivo para lograr algo con un grupo de personas, por lo que necesitas saber quiénes son estas personas, qué los impulsa y a través de qué medios puedes llegar a ellos.

Una herramienta útil para esto es crear una customer persona, en este caso, tu consumidor de contenido ideal. ¿A quién te gustaría llegar más con tu contenido? El monitoreo social es una excelente manera de conocer a tu audiencia.

Cuando comiences a crear contenido con esta audiencia en mente, verás que la audiencia a la que te diriges se parece cada vez más a la imagen ideal.
 

3. Formula un mensaje clave

El mensaje clave es la esencia que debe ser el hilo común que atraviesa todo tu contenido. Desde publicaciones de blog hasta videos y desde documentos técnicos hasta episodios de podcast. El mejor contenido cruza la intersección de lo que puedes contar, lo que tu audiencia quiere escuchar y lo que tu competencia aún no está contando. En otras palabras: el 'sweet spot.’

4. Elige los canales adecuados  

Si has completado los pasos anteriores, elegir los canales adecuados no son más que el siguiente paso lógico. A través de la descripción de tu audiencia, sabes dónde encontrar a tu público objetivo ideal y cuál está consumiendo los medios. Asegúrate de que los canales de redes sociales coincidan con tu audiencia, por ejemplo. También piensa en canales como el correo electrónico, la publicidad, etc.

Publicas contenido en un lugar por defecto, por lo general tu sitio web, donde diriges a tu audiencia a través de diversos canales. Para una distribución óptima de tu contenido, considera el SEO, el correo electrónico y las redes sociales.

Además, echa un vistazo a nuestro seminario web donde explicamos cómo crear una estrategia de contenido exitosa en 4 pasos.
 

Implementación de una estrategia de contenido

Si consideras una estrategia de contenido como una ruta trazada, la fase de ejecución es el viaje real. ¿Necesitas también estructura en esta fase? Utiliza los siguientes 4 pasos en un plan de contenido para estructurar la parte de ejecución de tu estrategia.
 

1. Inspiración de contenido

Het bedenken van content die past bij jou contentstrategie begint met luisteren. Want ook al is het prettig om je kernboodschap op zak te hebben en te weten over welke thema’s je Crear contenido que se ajuste a tu estrategia de contenido comienza con escuchar. Aunque es bueno tener tu mensaje central en mano y saber sobre qué temas quieres hablar, no es un llenado concreto de tus canales de contenido.

Ese 'escuchar' varía desde hablar con clientes en eventos hasta analizar el comportamiento de búsqueda en Google e investigar tendencias y temas actuales en tu mercado. Especialmente, las redes sociales son una fuente importante de información para descubrir lo que está sucediendo en torno a los temas que te son relevantes. Puedes utilizar estos conocimientos para construir tu contenido.

Sigue las tendencias más importantes en tu mercado con Discover en Coosto.
 

2. Creación de contenido

Con una mochila bien llena de inspiración e ideas, puedes pasar al siguiente paso: crear y publicar contenido. La mayoría de las organizaciones eligen utilizar una mezcla saludable de diferentes tipos de contenido, según su objetivo en la estrategia de contenido y las preferencias de su audiencia.

3. Distribución del contenido

La tercera fase de la implementación se trata de distribuir y hacer que tu contenido sea encontrable, a través de los canales determinados en la fase de estrategia de contenido. En general, las redes sociales forman parte de tus canales porque son especialmente adecuadas para aumentar el alcance, la interacción y el tráfico del sitio web. Optimiza estratégicamente tu contenido para obtener los mejores resultados posibles a través de estos canales.

Para mantener esta distribución eficiente en tiempo y organizada, casi todos los especialistas en marketing de contenido utilizan un planificador de redes sociales, como Publish en Coosto.
 

4. Community management

El cuarto y último paso de la fase de ejecución a menudo se olvida o se salta: interactuar con tu audiencia. Y eso es bastante extraño, dado que todos hemos aprendido que una buena comunicación nunca es de un solo sentido. Esto también se aplica al marketing de contenido.
Además, los principales objetivos establecidos en tu estrategia de contenido (más lealtad del cliente, más interés en tu producto, más autoridad, etc.) nunca se pueden lograr después de leer o ver un solo blog o video. Se necesita un contacto repetido para eso, y deberás involucrar a tu audiencia de manera más explícita en tu contenido. En otras palabras: la gestión de la comunidad.

¿Necesitas ayuda para organizar y gestionar toda la interacción a través de redes sociales, mensajeros y chat en vivo? ¡Engage en Coosto proporciona una solución!
 

¿Cómo evaluar tu estrategia de contenido?

Una breve evaluación de la estrategia de contenido y la fase de ejecución es imprescindible en cada proceso de marketing de contenido. Ahora es el momento de afinar tu ruta para que puedas alcanzar tu objetivo de manera más efectiva y eficiente la próxima vez.

1. Medir el impacto

¿Un canal en particular llega consistentemente a más personas que otro? ¿Un formato resuena significativamente mejor que otro? Mide tu impacto, saca conclusiones al menos mensualmente y ajusta tu estrategia en consecuencia.

Comienza esta evaluación con tus medios propios. Estos son los canales donde tienes control, como tus cuentas comerciales en redes sociales. Sé orientado a resultados y concéntrate en los KPI que te indiquen si estás en el camino correcto para alcanzar tus objetivos. Los datos pueden ser abundantes, y el truco está en enfocarse en métricas relevantes para tus metas y objetivos.

Los medios ganados son la atención que fuentes externas, autores y canales generan para tu contenido. Piensa en medios de noticias que toman tu contenido, cuentas de redes sociales que comparten o enlazan tu contenido espontáneamente, o personas que escriben una reseña positiva sobre tu último podcast.

Mide el impacto completo (propio y ganado) de tu estrategia de contenido con nuestro monitor de medios: Listen en Coosto.

2. Presentar y analizar los resultados

Es bueno conocer el impacto de tu contenido; es aún mejor compartirlo. Al involucrar a colegas, gerencia y otros interesados en los resultados que logras con tu contenido, creas apoyo. Muestras qué resultados concretos produce el marketing de contenido y puedes demostrar el ROI. Los informes también ayudan a mantener una visión general y te brindan oportunidades para encontrar puntos de mejora concretos en tu estrategia de contenido para trabajar de inmediato.

Consejo: utiliza Report en Coosto para reunir cifras de diferentes plataformas, como Google Analytics 4 y redes sociales, y fuentes en informes y paneles claros.

Los siguientes pasos

¿Completaste con éxito todos los pasos? ¡Bien hecho! Has abordado sistemáticamente tu nueva estrategia de contenido, la ejecución y la evaluación del marketing de contenido. De esta manera, te has asegurado el éxito del contenido, empezando hoy.
 

Uncategoried

Zo werkt het Facebook algoritme in 2024

Hoe werkt het Facebook algoritme in 2024?

Even terug naar de basis. Wat is een algoritme nou precies? Heel simpel gezegd: een algoritme is een formule van een paar stappen om een probleem op te lossen. Om als (content) marketeer in te kunnen spelen op het algoritme van Facebook, moet je dus allereerst begrijpen waarom je welke content te zien krijgt in je tijdlijn.

Anno 2024f is het Facebook algoritme er op gericht om het platform zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Kortom, de gebruiker staat in de spotlights. Op basis van AI-technologie bepaalt Facebook wat de ideale ervaring is op het platform, om de gebruiker op die manier zoveel mogelijk relevante content voor te schotelen. 

Dit doet Facebook aan de hand van vier factoren. 

1. Voorraad (inventory)

Hiermee wordt verwezen naar de volledige voorraad beschikbare content op Facebook. Het algoritme moet op basis van dit totaalpakket bepalen wat gebruikers te zien krijgen. 

2. Signalen (signals)

De volgende stap is het beoordelen van de post, wat gebeurt op basis van een aantal vastgestelde signalen. Voorbeelden van deze signalen: de mate van interactie met een post, hoe oud een bericht is of hoeveel Facebook-gebruikers bij dit bericht zijn blijven hangen. De relevantie van een bericht is ook een belangrijk signaal en wordt op basis van drie criteria bepaald: 

Interactie
Posts met veel interactie scoren logischerwijs hoger. Actieve reacties (reacties, comments, shares) worden hierbij als belangrijker beschouwd dan ‘passieve’ reacties (likes).

Wie heeft het gepost?
Als er een terugkerend patroon is te zien in de interactie, waarbij een gebruiker al vaker interactie met een bepaald account heeft gehad, wordt dit account ook beter gerankt voor deze gebruiker. 

Type content
Facebook kijkt ook naar de mate van interesse (hoe lang blijven gebruikers hangen bij een post) en interactie met verschillende types content. Denk aan posts met alleen tekst, afbeeldingen of video’s. 

Tot slot: Facebook neemt de reacties van de totale Facebook-community op die signalen mee als feedback. Op die manier probeert Facebook onder andere ook vast te stellen welke content niet gewenst is. Denk hierbij aan gewelddadige content, spam, clickbait en fake news.

3. Voorspellingen (predictions)

Alle hierboven beschreven signalen bij elkaar geeft Facebook de input om voorspellingen te doen. Daarmee gaat Facebook het volgende na: Hoe groot is de kans dat een gebruiker een bericht deelt of erop reageert? Hoe groot is de kans dat je een bericht verbergt of rapporteert?

Bijvoorbeeld: als een gebruiker normaal gesproken vaker reageert op een video, zal het algoritme dit type content prioriteren en dus vaker op de tijdlijn vertonen. 

4. Score

Facebook bundelt al deze voorspellingen en hangt daar een relevantiescore aan. Deze totaalscore van een post bepaalt uiteindelijk of deze wel of niet zal verschijnen in de tijdlijn van gebruikers. 

 

Zo behaal je meer resultaat op Facebook

Nu je weet waar het Facebook algoritme op gebaseerd is, is het tijd om naar de praktijk te gaan. Hoe pas je deze kennis toe in het creëren van nieuwe Facebook content, om zo optimaal resultaat te behalen? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

1.    Betrek je publiek

Posts met een hoge interactie worden als beter beoordeeld. Een belangrijke factor, die je gemakkelijk in je voordeel kunt toepassen. Creëer content die interactie uitlokt, door bijvoorbeeld vragen te stellen aan de ontvanger of in te spelen op trending topics. 

En een gesprek moet van twee kanten komen. Zorg er dus voor dat jij als organisatie ook weer reageert op deze comments, en ga het gesprek aan!

2.    Zorg voor relevante content

Ken je doelgroep. Dat kunnen we niet vaak genoeg zeggen. Je doelgroep door en door leren kennen zit ook in het weten welk type content aanslaat en welke onderwerpen inhoudelijk interessant zijn voor deze personen. Analyseer je content en gebruik de best practices voor nog beter resultaat met nieuwe content. 

3.    Post op de juiste momenten

Succes zit in de details. De doelgroep bereik je nu eenmaal beter als deze online is. Post daarom op de juiste momenten voor meer bereik, interactie en clicks.

Versla het Facebook algoritme

Wil je direct aan de slag met de perfecte Facebook-post? Onze Perfecte Post Calculator geeft op basis van jouw Facebook-posts inzicht in de kenmerken van dé perfecte post voor jouw publiek. 

Uncategoried

Perfecte Post Calculator

The very best social media tips can be obtained by using your own data. 

But what can you do if you're not data savvy? Luckily, we have found a solution. The Perfect Post Calculator is a spreadsheet in which you can easily find the characteristics of your perfect post using your own statistics. 

What's your best time to post? Which post type works best for you? What's the perfect post length? And, do hashtags deliver additional engagement for you? In this spreadsheet, you can calculate it with ease and speed, even...

* Door je aan te melden ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacyverklaring
Uncategoried

Coosto amplía la integración de Salesforce con una potente aplicación para Salesforce marketing cloud

EINDHOVEN, Países Bajos, 8 de marzo de 2023 /PRNewswire/ -- Coosto anunció hoy el lanzamiento de Coosto for Salesforce Marketing Cloud, la segunda aplicación de Coosto disponible en Salesforce AppExchange. Estas poderosas aplicaciones de Coosto permiten a los clientes administrar sin esfuerzo su contenido en línea y su presencia en las redes sociales directamente dentro de Salesforce.

Coosto: La herramienta de marketing de contenidos y redes sociales

Coosto ofrece una herramienta de marketing de contenido y redes sociales de vanguardia, que ofrece soluciones prácticas para cada etapa del proceso de marketing de contenido. Nuestros clientes leales confían en Coosto para generar y distribuir contenido excepcional, administrar de manera experta su comunidad en línea y rastrear y analizar sus resultados con facilidad.

Coosto ofrece una excelente alternativa para los clientes de Salesforce que anteriormente usaban Salesforce Social Studio, ya que Salesforce está eliminando este producto. Al utilizar la aplicación Coosto for Salesforce Marketing Cloud, los clientes pueden acceder sin problemas a la gama completa de funciones de Coosto directamente dentro de la plataforma Salesforce Marketing Cloud.

Coosto para Salesforce Marketing Cloud está actualmente disponible en AppExchange.

Esta nueva aplicación es una valiosa adición a la aplicación Salesforce existente de Coosto, Coosto for Salesforce Service Cloud. Juntas, estas aplicaciones permiten a los clientes obtener información en tiempo real sobre las interacciones sociales e interactuar con sus clientes directamente desde Sales & Service Cloud. Coosto for Service Cloud está disponible en AppExchange.

Toine Verheul, consejero delegado de Coosto, declaró: "Estamos orgullosos de haber fortalecido nuestra asociación con Salesforce, proporcionando a los clientes las herramientas que necesitan para administrar completamente su contenido en línea y redes sociales directamente dentro de la plataforma de Salesforce. Con las aplicaciones Marketing Cloud y Service Cloud ahora disponibles en Salesforce AppExchange, nos complace ofrecer a nuestros clientes una experiencia fluida y optimizada".

Más información en: https://www.coosto.com/coosto-salesforce

Uncategoried

Crea mejores contenidos en redes sociales con IA

La aparición de herramientas de IA presenta numerosas oportunidades. Las últimas tecnologías de IA permiten crear contenido de manera más eficiente que nunca. Incluso para publicaciones en redes sociales, los textos generados por IA son una verdadera solución en términos de eficacia y ahorro de tiempo.

Sin embargo, estas evoluciones también llevan consigo una connotación negativa: ¿Será nuestro trabajo como especialistas en marketing pronto redundante y seremos dominados por las últimas tecnologías de inteligencia artificial? la velocidad a la que se producen estos acontecimientos causa en ocasiones cierto miedo. Desde nuestro punto de vista, no hay razón para tener miedo o sentir incertidumbre. En realidad, la IA nos permite trabajar de manera más eficiente, pero debería verse principalmente como una herramienta y no como un sustituto. Lo importante: como profesional del marketing, debes saber cómo aprovechar esta revolución a tu favor. Ahí es donde residen las oportunidades en este momento: poder aplicar la IA a tu creación de contenido diaria, volviéndote más eficiente. Y nos encantaría contarte más al respecto.
 

Generación automática de contenido en redes sociales

ChatGPT se utiliza ampliamente para generar automáticamente contenido de alta calidad. Los beneficios son claros: gracias a esta tecnología de IA se ahorra mucho tiempo escribiendo textos. El poder de ChatGPT reside en su amplia aplicabilidad y adaptabilidad para crear sin esfuerzo contenido personalizado, completamente en línea con tu marca y mercado.


Sin embargo, escribir una prompt requiere cierta habilidad. A veces, es un desafío descubrir cómo darle las instrucciones correctas a la herramienta para obtener un contenido adecuado como resultado. No se trata solo de proporcionar los datos correctos de manera concreta, sino también de adoptar un cierto enfoque de pensamiento. Una simple solicitud en ChatGPT puede llevar la salida en cualquier dirección en cuanto a contenido. Pero hay una manera más fácil de crear rápidamente contenido adecuado para redes sociales.
 

AI Content Generator de Coosto

El Generador de Contenido de IA en Publish, el módulo de planificación de redes sociales de Coosto, está diseñado para ofrecerte contenido personalizado con solo unos clics. La respuesta a momentos sin inspiración o la búsqueda de las palabras adecuadas para llegar eficazmente a tu audiencia. ¿Cómo funciona? Muy fácil.


Selecciona el objetivo principal de la publicación en redes sociales: más alcance, interacción o conversión. Luego, solo es cuestión de proporcionar la entrada correcta. Describe con algunas palabras clave, frases o una descripción más larga de qué trata el contenido. Cuanto más concreta sea la descripción, mejor será el resultado. Luego selecciona la voz deseada: puede ser formal, humorística o entusiasta, o incluso puedes optar por adoptar la forma de hablar de un personaje conocido con un estilo marcado. Puedes ser tan creativo como desees: desde El Pato Donald hasta Barack Obama.


Finalmente, elige el idioma deseado: español, inglés u holandés son las opciones disponibles. Así llegas no solo a tu audiencia local de tu país, sino también a un público más amplio e internacional. Es el momento de comenzar la generación automática de contenido. ¡Haz clic en el botón y listo! Tu contenido personalizado está listo para compartir en redes sociales.

 

Una fuente interminable de inspiración basada en IA

Por lo tanto, la generación automática de contenidos para las redes sociales es pan comido. Pero, ¿de dónde sacas la inspiración para contenido nuevo? ¿Y cómo te aseguras de que tus publicaciones en las redes sociales coincidan con la conversación del día? O mejor aún: Anticípate a las tendencias emergentes, para ser el primero en tu mercado en responder a un tema controvertido.


La respuesta está en Discover de Coosto. En este módulo, nuestra herramienta analiza en tiempo real millones de fuentes y clasifica todo el contenido según las Puntuaciones de Tendencias calculadas algorítmicamente.
 

Discover

¡Consejo adicional! Elige un artículo trending relevante para tu audiencia y simplemente copia el título. Pega esto en el campo de tema del Generador de Contenido de IA de Coosto y ajusta el objetivo, la voz y, si es necesario, el idioma. ¡Así tendrás contenido trending listo para compartir en tus canales de redes sociales en poco tiempo!

 

Uncategoried

Bestaat ‘hét Instagram algoritme’ nog wel?

Is er zoiets als ‘hét Instagram algoritme’?

We beginnen bij het begin. Wat is een algoritme? Heel plat gezegd is een algoritme een set van instructies die een computer of ander apparaat kan volgen om een bepaalde taak uit te voeren. Je kunt het zien als een Ikea-handleiding, waarin stap voor stap wordt verteld wat je moet doen om een kast in elkaar te zetten.

Een van de misvattingen over Instagram is dat er iets is als ‘Het Instagram Algoritme’. Het complexe aan Instagram is juist dat er niet één algoritme is dat bepaalt wat een gebruiker wel of niet ziet. Instagram maakt gebruik van verschillende algoritmes, die elk een eigen doel kennen. Instagram zegt hier het volgende over:

Wij willen het meeste uit jouw tijd halen, we geloven dat het gebruik van technologie om jouw ervaring te personaliseren de beste manier is om dit te doen.

Conclusie: Er is niet één gouden formule

 

Focus op de interesses van de gebruiker

Instagram is door de jaren flink gegroeid. Hoe meer mensen zich bij het platform aansluiten, hoe meer content er ook gedeeld wordt. Het werd hierdoor voor de meeste onmogelijk om alles te kunnen zien. Instagram heeft hier zelf onderzoek naar gedaan en zij kwamen tot de conclusie dat in 2016 gebruikers 70% van alle posts in hun feed misten. Om deze reden is er een feed ontwikkeld die posts rangschikt op basis van waar de gebruiker de meeste interesse in heeft.

Daarom maakt Instagram dan ook gebruik van een op maat gemaakt algoritme, dat is afgestemd op de gebruiker. Om aan deze behoeften te voldoen, rangschikt Instagram de content verschillend per onderdeel van de app: Feed en Verhalen, Ontdekken en Reels.
 

 

De rangschikking van Instagram

Instagram maakt gebruik van zogenaamde ‘signalen’. Deze bestaan uit alle informatie die zij hebben over accounts en voorkeuren. Deze signalen bepalen voor een groot deel wat een gebruiker op zijn of haar tijdlijn ziet. De volgorde waarin een gebruiker content ziet, wordt bepaald door de belangrijkste signalen per onderdeel. Hieronder vind je per onderdeel een overzicht van de signalen in volgorde van belang.

Feed en verhalen

  • Informatie over de post
  • Informatie over het account dat post
  • Activiteit van de gebruiker
  • De geschiedenis van de gebruiker van interactie met het account dat post

Ontdekken

  • Informatie over de post
  • De geschiedenis van de gebruiker van interactie met het account dat post
  • Activiteit van de gebruiker
  • Informatie over het account dat post

Reels

  • Activiteit van de gebruiker
  • De geschiedenis van de gebruiker van interactie met het account dat post
  • Informatie over de reel
  • Informatie over het account dat post

 

Wat houden deze signalen precies in?

Zoals je ziet komen dezelfde signalen steeds terug, alleen vaak in een andere volgorde van belang. Om hierop in te kunnen spelen moet je natuurlijk weten wat ze inhouden:

1. Informatie over de post/ reel
Dit zijn signalen die iets zeggen over de populariteit van de post. Denk hierbij aan het aantal likes en algemenere informatie, zoals de inhoud zelf, wanneer het gepost is, of het een video of afbeelding is en of er een locatie aan is toegevoegd. Hoe completer een post. hoe beter.

2. Informatie over het account dat post
Dit helpt Instagram de gebruikers een idee te geven over hoe interessant dit account voor hen is. Hierbij wordt gekeken naar de totale interactie die een account genereert. Leveren de posts veel likes, comments en shares op? Dan komt dat ten goede voor de ranking.  

3. Activiteit van de gebruiker
Dit helpt Instagram te begrijpen waarin de gebruiker mogelijk geïnteresseerd is. Het bevat signalen zoals hoeveel en welke berichten hij of zij leuk vond.

4. De interactiegeschiedenis van een gebruiker met een account
Dit helpt Instagram een idee te geven over hoe geïnteresseerd een gebruiker is in de content van een bepaald account. Hierbij wordt gekeken naar de mate van interactie met dit account, zoals comments op posts. Een signaal hierbij is de interactie met elkaar.

 

Hoe zorg je er als organisatie nu dan toch voor dat je gezien wordt?

Een vraag die je het lezen van dit blog waarschijnlijk in je op komt. Wees gerust. Wij hebben een aantal tips voor je klaarstaan, die ervoor gaan zorgen dat je bereik groter wordt.

1. Zorg voor een goede social media strategie.
Instagram hanteert verschillende metrics om te bepalen of de gebruiker iets ‘interessant’ vindt. Eén positieve uitschieter is niet genoeg. Zorg er met relevante en pakkende content voor dat je consistent hoog scoort op likes, shares en comments om regelmatig hoog in de feed van gebruikers te verschijnen. Een goede social media strategie is hierbij onmisbaar.

2. Domineer de feed!
Post consistent voor een goede plek in de feeds van je volgers. Om een relatie op te bouwen met je volgers, moet er namelijk voldoende content zijn waarmee je volgers kunnen interacteren. Als je ook reageert op comments, geef je het algoritme als het ware een seintje: je bent close met je volgers en bouwt een band op.

3. Doe onderzoek naar je volgers
Onderzoek met welk type volgers je te maken hebt. Als ze die-hard Instagram-gebruikers zijn, kun je gerust wat vaker posts publiceren en hoeft niet elke post een enorme hit te zijn. Openen ze de app wat minder vaak, dan kun je jouw posts beter wat meer beperken tot de echte top foto’s en -video’s. Hier lees je hoe je bepaalt hoe vaak je moet posten op social media

4. Schat je bereik in
Vraag je je af welk bereikpercentage (bereik/aantal volgers) ‘goed genoeg’ is? Bekijk hoeveel accounts jouw volgers zelf volgen. Hoe minder mensen zij volgen, hoe groter de kans is dat ze de Instagramposts van jouw organisaties zien.

 

De Instagram algoritmes veranderen continu

Als we het hebben over algoritmes zie je misschien mensen voor je die achter ingewikkelde dashboards aan knoppen zitten te draaien. Zo kunnen ze bepalen welke posts hoger in een feed terechtkomen. Hoog tijd om van dat denkbeeld af te stappen. Het algoritme is gebaseerd op kunstmatige intelligentie, het is in hoge mate zelflerend en vooral: continu aan verandering onderhevig.

Als vandaag A het best werkt, kan dat morgen dus alweer B zijn. Het heeft dus niet zoveel zin om superpraktische tips te geven. Je kunt je beter gewoon richten op de 6 principes waarop het algoritme gestoeld is. Die zijn minder veranderlijk en geven je wat inzicht in achterliggende processen.

Of je het nu leuk vindt of niet: het blijft op Instagram voorlopig een strijd om aandacht. Als je die strijd wilt winnen, doe je er goed aan om de lessen hierboven mee te nemen. Dat levert je op lange termijn meer op dan geforceerde trucjes om het algoritme te manipuleren.

Uncategoried

Coosto en Alpe d'HuZes: Coosto Warrior Rob

Elk jaar reizen er deelnemers vanuit heel Nederland af naar Frankrijk om daar de Alpe d’Huez meerdere malen te beklimmen om zo geld op te halen. Tijdens de eerste editie in 2006 waren dit 66 deelnemers die samen een bedrag van € 370.000 wisten op te halen. Inmiddels is de Alpe d’HuZes zo populair dat in 2022 15.000 deelnemers een bedrag van ruim 16 miljoen wisten op te halen!

Dit jaar is Coosto naast trots sponsor, ook trots deelnemer! Onze drie Coosto Warriors Toine, Rob en Stan vertrekken dinsdag 30 mei naar Frankrijk om daar op 1 juni mee te doen aan de Alpe d’HuZes 2023.

In dit blog lees je waarom Rob meedoet en hoe hij zich voorbereidt op deze grote uitdaging.

Uncategoried

Coosto en Alpe d'HuZes: Coosto Warrior Toine

Elk jaar reizen er deelnemers vanuit heel Nederland af naar Frankrijk om daar de Alpe d’Huez meerdere malen te beklimmen om zo geld op te halen. Tijdens de eerste editie in 2006 waren dit 66 deelnemers die samen een bedrag van € 370.000 wisten op te halen. Inmiddels is de Alpe d’HuZes zo populair dat in 2022 15.000 deelnemers een bedrag van ruim 16 miljoen wisten op te halen!

Dit jaar is Coosto naast trots sponsor, ook trots deelnemer! Onze drie Coosto Warriors Toine, Rob en Stan vertrekken dinsdag 30 mei naar Frankrijk om daar op 1 juni mee te doen aan de Alpe d’HuZes 2023.

In dit blog lees je waarom Toine meedoet en hoe hij zich voorbereidt op deze grote uitdaging.

Op 6 juni 2006 (6-6-6) fietsten 66 mensen de Alpe d'HuZes 6 x op voor een goed doel, kankerbestrijding. Er was beperkt media aandacht maar jaar over jaar nam de media aandacht toe en was ook mijn aandacht getrokken. Ik zou graag een keer mee willen doen, een sportprestatie leveren en een goed doel sponsoren, een prachtige combinatie. Maar de jaren verstreken en er was altijd een reden om niet in te schrijven. Ik had het te druk, ik was niet fit, fietsen was eigenlijk toch niet zo leuk, goede doelen sponsoren kon ook op een andere manier, etc etc. Totdat Corona opdook en op een akelige manier greep kreeg op de wereld. Het aantal zieke mensen en overlijdens nam in rap tempo toe en in het nieuws waren het vooral kwetsbaren en mensen met een onderliggende aandoening die kwamen te overlijden.

In die periode maakte ik kennis met Maud Burgers en Marlies von Mansveldt van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. De aanleiding was een uitzending van Jeroen Pauw met het gelijknamige programma “Pauw komt binnen”. Die uitzending was in het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie waar hij in gesprek ging met kinderen, vaders en moeders en gezinnen, over de impact van kanker, de angst, maar vooral levenslust. Ik stuitte toevallig op deze uitzending en ik werd gegrepen door de intensiteit, de eerlijkheid, de pure, verdrietige maar ook mooie verhalen. Toen de uitzending voorbij was had ik een onbedwingbaar gevoel dat ik bij wilde dragen, mee wilde helpen. Ik heb diezelfde avond een mail gestuurd aan Maud, met de mededeling dat ik met mijn bedrijf bij wil dragen aan het goede werk van het Prinses Máxima Centrum. Ik kreeg de volgende dag een positieve mail terug en werd uitgenodigd om kennis te maken. Twee weken later ging ik op bezoek en na een hartelijk ontvangst, een goed gesprek en een indrukwekkende en discrete rondleiding, was ik nog meer overtuigd. We moeten meehelpen en dat was de start van onze samenwerking.

Uncategoried

De beste tools voor het opdoen van inspiratie

Om relevant te zijn voor jouw doelgroep is het van groot belang dat je communiceert over belangrijke ontwikkelingen in de markt. Dat doe je niet alleen door vanuit jouw product of branche te denken, en dus bijvoorbeeld alleen content te creëren op basis van wat er binnen jouw organisatie gebeurt, maar juist door in te haken op wat er in de buitenwereld gebeurt. De beste manier om inspiratie op te doen? Deze tools helpen je!

 

Suggesties in zoekmachines en zoekresultaten

Zodra je een zoekterm invoert in een zoekmachine, verschijnen er verschillende suggesties van veel gezochte zoektermen. Dat is vast niks nieuws voor je. Maar vaak wordt dit over het hoofd gezien als een methode in de zoektocht naar input. Geen echte tool, maar het is wel een snelle en simpele manier om een eerste beeld te krijgen van het veelgebruikte zoektermen rondom een onderwerp en dus inspiratie op te doen.  

Bovendien geven de zoekresultaten ook inzicht in de al bestaande content die hoog scoort in zoekmachines. Ook deze informatie is zeer waardevol, want je wil onderscheidende content maken en dus geen kopie maken van iets wat al bestaat. Door in kaart te brengen welke content er al bestaat en welke content goed scoort, kun je jouw content voorzien van een unieke invalshoek met relevante, waardevolle informatie voor jouw doelgroep. 

Het nadeel van deze methode is dat het zeer beperkt is wat betreft informatie over zoekvolumes. Zoals gezegd is het een prima manier om een eerste indruk te krijgen van veelgebruikte zoektermen rondom een onderwerp, maar het zonder aanvullende gegevens over zoekvolumes is het lastig om te bepalen welke invalshoek jou het meeste gaat opleveren. 
 

AnswerThePublic

AnswerThePublic helpt je bij het vinden van short- en longtail zoekwoorden op basis van autofill data. De door jou ingevulde zoekterm wordt op basis van automatische aanvullingen voorzien van verschillende combinaties van zoekwoorden ter inspiratie. Op deze manier krijg je direct zicht op invalshoeken die interessant zijn voor nieuwe content. Welke vragen bestaan er rondom dit onderwerp en welke aanvullende zoektermen zijn relevant? Dat is belangrijke input om mee te nemen bij het bepalen van jouw invalshoek. 

Vanwege de hoge concurrentie wordt er tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van langere zoektermen, om specifiek in te zoomen op de meest relevante zoekresultaten. Doordat AnswerThePublic aanvullingen op een zoekterm biedt, kun je hier goed op inspelen en het beste longtail keyword bepalen voor jouw nieuwe content. In de visuele weergave van de resultaten maakt de tool ook direct een onderverdeling in verschillende categorieën. 

De resultaten in het Nederlands zijn echter niet altijd even zuiver in deze tool en vaak ook vrij beperkt in vergelijking met de Engelse resultaten. Daarnaast is het een autocomplete tool, wat betekent dat de voorgestelde zoektermen slechts suggestief zijn. In feite is het een uitgebreidere versie van de suggesties uit zoekmachines. Wederom een prima tool voor oppervlakkige inzichten in mogelijke zoektermen, maar het geeft verder weinig informatie over zoekvolumes.

AnswerThePublic
Bron: AnswerThePublic

AlsoAsked

In tegenstelling tot AnswerThePublic is AlsoAsked niet suggestief, maar juist gebaseerd op het daadwerkelijke zoekgedrag van mensen. Op basis van de door jou ingevulde zoekwoorden laat AlsoAsked een boomdiagram zien met vragen en gerelateerde onderwerpen waar veel op gezocht wordt. Ideaal, want zo weet je naar welke informatie vraag is vanuit de doelgroep en krijg je waardevolle inspiratie voor nieuwe content. 

Maar aangezien deze tool de suggesties baseert op eerder zoekgedrag is het lastig om inzicht te krijgen op huidige trends ter inspiratie. Ook ontbreekt het hier aan aanvullende informatie over zoekvolumes. 

AlsoAsked
Bron: AlsoAsked

Google Trends

Google Trends is een gratis tool van Google, waarmee je inzicht krijgt in de populariteit van een bepaald zoekwoord of thema. In je zoektocht naar een relevant onderwerp voor jouw content kun je gebruikmaken van diverse filters. Door bijvoorbeeld de resultaten te filteren op de afgelopen week krijg je meer inzicht in wat er nu speelt dan wanneer je filtert op het afgelopen jaar. Daarnaast kun je ook verschillende termen met elkaar vergelijken en gerelateerde zoektermen opvragen. De tool geeft dus meer inzicht in welke onderwerpen op welke momenten trending zijn.

In tegenstelling tot bovenstaande opties is deze tool dus veel meer gericht op tijdsgebonden zoektermen en aanvullende informatie rondom het zoekgedrag. In een grafiek kun je bijvoorbeeld zien op welke momtenten veel gezocht wordt op deze zoekterm, maar ook heb je de beschikking over informatie als hoe vaak er wordt gezocht en de locaties waar hoge zoekvolumes plaatsvinden. Handig om mee te nemen bij de timing van jouw content én het specifiek richten op jouw doelgroep. 

Toch is de data uit Google Trends vooral een terugblik, in plaats van inzicht in de huidige en aankomende trending topics. Google kan nu eenmaal niet voorspellen wat het gesprek van de dag gaat worden en loopt altijd een stap achter vergeleken met trending content op social media. Om onderdeel van het gesprek van vandaag en zelfs van morgen uit te maken, is Google Trends niet de ideale tool. 

Google Trends
Bron: Google Trends

Pinterest 

Bij zoekmachines denken we al snel aan Google en Bing, maar Pinterest mag ook zeker niet ontbreken in dit lijstje. Pinterest is eigenlijk één grote visuele inspiratiebron. De online beeldbank is ideaal voor gebruikers om in de oriënterende fase inspiratie op te doen. Als je nog niet goed weet waar je naar zoekt, is het juist fijn om zelf een moodboard samen te kunnen stellen van afbeeldingen die je aanspreken. 

Het nadeel van dit platform als inspiratiebron is dat het zeer beperkt is. Er zijn slechts een aantal branches die geschikt voor dit kanaal en hier daadwerkelijk het gewenste resultaat mee behalen. Voorbeelden van onderwerpen die veel voorkomen op Pinterest zijn bijvoorbeeld receptinspiratie, interieur, kleding, doe-het-zelf, vakantiebestemmingen en gezondheid. Als jouw markt gericht is op een van deze onderwerpen, valt er dus zeker wat te halen op dit platform. Maar zelfs dan geldt: het is een mooie aanvulling, maar voldoet zeker niet als enige bron van inspiratie. 

Pinterest
Bron: Pinterest

Discover in Coosto

Zoals gezegd zijn de laatste ontwikkelingen, nieuwsberichten en trends dé kansen die jij niet mag missen als inspiratie voor nieuwe content. Door hierop in te haken, creëer je een sterkere positie ten opzichte van concurrenten door relevante, waardevolle informatie te bieden aan jouw doelgroep. Natuurlijk kun je zelf het laatste nieuws nauwlettend in de gaten te houden door je bijvoorbeeld te abonneren op nieuwsbrieven, relevante websites te volgen en bijvoorbeeld trending topics te volgen op social media, maar dit kan ook makkelijker. 

Discover in Coosto toont je een overzicht van de meest besproken onderwerpen binnen jouw branche in de afgelopen 24 uur, 7 dagen en 30 dagen. In deze online omgeving krijg je op ieder moment van de dag te zien wat de trending én upcoming onderwerpen zijn van dit moment. Miljoenen bronnen worden doorzocht voor het laatste nieuws, waaruit een selectie wordt gemaakt van de relevante en meest besproken online artikelen. Een speciaal ontwikkeld algoritme bepaalt de ‘Trending Score’ van ieder artikel op basis van onder andere het aantal views, het aantal keer dat een artikel is gedeeld en alle engagement op social media. 

Per artikel kun je vervolgens zien welke subonderwerpen worden besproken en met welke hashtags je het meeste bereik genereert aan de hand van de best presterende social media posts over dit artikel. 

Kortom, in één oogopslag zie je per branche welke onderwerpen het gesprek van de dag vormen én hoe je deze trending artikelen zelf kunt verwerken in content die scoort. 

Door verder in te zoomen op de voor jou relevante artikelen kun je dit als input gebruiken om een passende invalshoek te bepalen voor nieuwe content én bestaande content optimaliseren met behulp van nieuwe trending topics. Hier lees je meer over hoe je die trends op social media in de praktijk gebruikt als contentinspiratie

Discover Coosto
Bron: Discover in Coosto

 

Benieuwd hoe Discover jou aan de beste ideeën voor nieuwe content helpt? Dat vertellen we je in ons gratis webinar. Vul het formulier hieronder in en kijk de opname direct terug. 

Uncategoried

7 inspirerende voorbeelden van ijzersterke contentmarketing

1. Nutricia

Nutricia heeft als Coosto-klant altijd al onze bewondering gehad. Maar ook als we er objectief naar kijken, kunnen we niet anders dan concluderen dat het merk een schoolvoorbeeld is van hoe je contentmarketing goed aanpakt.

Het voedingsmiddelenmerk kijkt niet naar zichzelf voor contentinspiratie – wat valt er aan relevante informatie te delen over zuigelingenvoeding – maar ook naar de buitenwereld. Aan welke informatie heeft onze klant behoefte? 

Het resultaat: ‘Nutricia voor jou’. Eén platform waarop (aanstaande) ouders alles vinden wat ze nodig hebben gedurende de zwangerschap en na de bevalling. Die content was al wel online te vinden, maar daarvoor moest de doelgroep 101 verschillende websites afstruinen. Nutricia brengt al deze informatie, tools en tips overzichtelijk samen op één plek. Social media worden daarbij gebruikt om de content te verspreiden en een community op te bouwen. 

Wat kun je hiervan leren? 

Om uit te blinken in contentmarketing hoef je niet per se iets nieuws te vertellen. Je kunt het al bekende verhaal ook specifieker, met andere toon, of – in het geval van Nutricia – completer vertellen. Handig als de inspiratie het even laat afweten. 

 

2. AIVD

Contentmarketing alleen voor commerciële organisaties? Nee hoor! Ook overheden, non-profits en andere organisaties in de publieke sector hebben baat bij meer bekendheid, vertrouwen en een betere reputatie. Goede contentmarketing kan daarvoor zorgen. 

Onder andere de AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) gelooft en investeert volop in content. De gewaagde vormkeuzes springen in het oog, zeker als je bedenkt dat een overheidsorganisatie relatief vaak op ‘safe’ speelt. 

Zo is er bijvoorbeeld de jaarlijkse kerstpuzzel vol cryptische opgaven, waarmee de AIVD mensen laat kennismaken met de creatieve denk- en werkwijze van de dienst. De puzzel met hoge moeilijkheidsgraad is inmiddels een waar begrip in Nederland geworden. Daarnaast heeft de overheidsorganisatie de laatste jaren flink geïnvesteerd in podcasts: ‘De Dienst’ is een podcastserie waarin Nederland kan luisteren hoe de AIVD te werk gaat aan de hand van een fictief onderzoek. 

Podcastmaker Liesbeth Rasker presenteert de meeslepende serie. Ze interviewt echte AIVD’ers, die haar en de luisteraars telkens een stap verder brengen in het onderzoek. Dat maakt de podcast spannend, boeiend en zelfs bijna verslavend. 

podcast AIVD

Wat kun je hiervan leren?

Contentmarketing is echt voor iedereen, van B2B tot B2C, non-profit en overheid. Ook overheden moeten namelijk een geïnteresseerd publiek opbouwen als ze écht impact willen maken met hun communicatie. Een blik op de AIVD laat zien wat er allemaal mogelijk is, zelfs binnen de wat striktere kaders waar je als overheidsorganisatie mee te maken hebt. Kortom: focus vooral op wat er wél mogelijk is. 

 

3. ANWB

ANWB is de kampioen van offline contentmarketing. Het ledenblad ‘Kampioen’ is met een oplage van 3,5 miljoen het meest gelezen tijdschrift van Nederland. Het blad is met recht ‘content’ te noemen, want Kampioen is zeker niet zomaar een veredeld reclamefoldertje. Het blad staat bol van artikelen over reizen, verkeer en vakantie: de perfecte sweet spot tussen de expertise van ANWB en de interesses van het gemiddelde ANWB-lid.

Daarbij is ANWB natuurlijk bij de tijd, en zijn ze niet blijven hangen in het succes van de offline-kanalen. Alle content wordt ook online aangeboden op een afzonderlijk deel van de website. Openbaar, dus ook voor niet-leden toegankelijk. De reden daarvoor laat zich raden: meer exposure, meer links naar de artikelen en dus meer verkeer naar de website. 

Toch doorstaat Kampioen als fysiek tijdschrift de tand des tijds. Sterker nog, offline middelen worden misschien wel juist steeds interessanter, nu de concurrentie op online kanalen alsmaar toeneemt. Zeker omdat de offline content in Kampioen een bewaarfunctie heeft, kan het merk ANWB beter beklijven dan het zou doen met een snelle online uiting. 

ANWB Kampioen

Wat kun je hiervan leren?

Online en social media zijn perfecte bronnen van contentinspiratie, maar vergeet niet dat offline media nog altijd tot de grootste en belangrijkste contentverspreidingskanalen behoren. Misschien boor je met dat besef wel ineens een nieuwe bron van (offline) ideeën aan?

 

4. Centrale Bureau der Vereeniging van Directeuren van Elektriciteitsbedrijven

Pardon? Welk bureau? Ja, je leest het goed. Het Centrale Bureau der Vereeniging van Directeuren van Elektriciteitsbedrijven (V.D.E.N.) begon in 1923 als één van de eerste organisaties in Nederland met wat we vandaag de dag contentmarketing noemen. 

Deze vereniging was verantwoordelijk voor het stimuleren van de ‘elektrificatie’ van Nederland. In die tijd werd vooral op houtstoven en gas gekookt. V.D.E.N. had mede als doel om de populariteit van elektrische fornuizen aan te wakkeren. 

Daarvoor hanteerden ze een subtiele benadering: geen reclames of agressieve verkooptechnieken, maar voorlichting. Zo bracht V.D.E.N. zeer populaire school-, kook- en huishoudboeken en zelfs een tijdschrift uit. Met het ‘Electro Kookboek’ leerden huisvrouwen bijvoorbeeld hoe recepten te bereiden op een elektrisch fornuis. Van het Electro Kookboek werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Mede door dit boek werd elektrisch koken de gewoonste zaak van de wereld.

Electro Kookboek

Pagina uit het Electro Kookboek (via boekwinkeltjes.nl)

Wat kun je hiervan leren?

Het belang van contentmarketing is in de laatste jaren enorm gegroeid. Toch wil dat niet zeggen dat de discipline zelf ook echt revolutionair is. Sterker nog, soms kan het in het belang van intern draagvlak helpen om juist te benadrukken hoezeer contentmarketing zich al decennia heeft bewezen. Een proefballon of experiment heeft vaak nadrukkelijke goedkeuring van het management of directie nodig, maar contentmarketing is toch een no-brainer? “Natúúrlijk gaan we ermee aan de slag. Wat anders?

 

5. Freo

Ook kredietverstrekker Freo is een inspirerend voorbeeld, vooral vanwege de slimme timing van hun content. De specialist in online lenen heeft een aparte websitesectie gereserveerd voor leentips, wat op zichzelf al een slimme contentkeuze is.

Maar wat hen echt onderscheidt, is dat ze niet zomaar wat algemene verhalen over lenen delen. Freo haakt in plaats daarvan duidelijk aan op actuele gespreksonderwerpen, waardoor de content direct relevanter en waardevoller wordt. 

Zo verscheen er in januari 2022 een stuk over de aankoop van een camper. Waar moet je op letten? Welke keuzes moet je maken? Die timing is niet toevallig, aangezien januari de maand is waarin veel mensen beginnen met hun zomervakantieplannen. En toen de stijgende energieprijzen in maart 2022 talk of the day waren, was Freo er als de kippen bij om te vertellen over een logisch gevolg: je huis isoleren! Het linkje naar Freo-leningen is dan natuurlijk snel gelegd. 

Freo nieuws

Wat kun je hiervan leren?

Aanhaken bij een actueel gespreksonderwerp hoeft niet altijd een gewiekste inhaker in een leuke vorm te betekenen. Sterker nog, inhoudelijke bijdragen die aansluiten bij trending content leveren vaak veel meer op. Dus: heb je even geen inspiratie voor nieuwe content? Kijk eens om je heen. Wat is het gesprek van de dag in jouw markt, en hoe kun jij daar iets waardevols aan toevoegen? Het antwoord op die vraag is de input voor jouw nieuwe content!

Wil je altijd verzekerd zijn van contentinspiratie? Coosto geeft je inzicht in actuele trending content in jouw markt, waardoor je altijd kunt aanhaken op het gesprek van de dag. Het gevolg: waardevollere content, meer bereik en meer conversies. 

 

6. IKEA

IKEA is een merk dat je verwacht in een rijtje met inspirerende contentmarketing. Toch is de casus die we ter inspiratie delen allesbehalve voorspelbaar. 

Het Zweedse meubelmerk sloeg meerdere vliegen in één klap met de indrukwekkende contentcampagne IKEA retail therapy. Het concept is simpel maar geniaal: IKEA heeft productnamen vervangen door bijpassende Google-zoekopdrachten. Met een vette knipoog, dat wel. Dus, wat is het product dat IKEA matcht met ‘Why can’t men open up?’ De eenvoudigste oplossing om de tongen van mannen los te maken: een kurkentrekker. 

ikea

De actie van IKEA werkt niet alleen positief om gevonden te worden via Google en andere zoekmachines. De campagne scoort ook op PR en free publicity goed: IKEA retail therapy wordt nog altijd veel gedeeld en besproken op social media. Doordat de producten ook daadwerkelijk via de campagnesite aan te schaffen zijn, sluiten we niet eens uit dat ook de omzet er direct positieve effecten van ondervindt. 

Wat kun je hiervan leren?

Als je verlegen zit om contentinspiratie kan een te sterke focus op één contentdoel verstikkend werken. Is dat het geval, laat je hoofddoel dan los, en ga eens na of er wel interessante ideeën in je opkomen die bijdragen aan andere marketingdoelen.

 
7. Schiphol

Iedere Nederlander die “Mind your step” leest, hoort daar bijna automatisch de bekende Schiphol-stem bij. Het zinnetje is onlosmakelijk verbonden met Nederlands grootste luchthaven, en daar maakt Schiphol op TikTok slim gebruik van. 

Het marketingteam lanceert – al dan niet serieus bedoeld – een challenge: wie wordt de volgende ‘mind-your-step-stem’? De challenge gaat al snel viral en de inzendingen stromen binnen. Van ludiek tot bloedserieus en zelfs ontzettend goed:
 

@samyahafsaoui #duet with @schipholairport Auditie time! #schipholairport #voiceover #mindyourstep ♬ April (No Vocals) - The Young Ebenezers

 

Extra compliment aan Schiphol: het merk heeft een manier gevonden om ook op TikTok relevant te worden, terwijl het niet bepaald een organisatie is die je direct zou associëren met een platform dat toch vooral Generatie Z aanspreekt. Knap gedaan!

Wat kun je hiervan leren?

Controle is goed, vertrouwen nog beter. Als je zélf even inspiratie mist voor relevante en waardevolle content, wil dat nog niet zeggen dat jouw community, doelgroep of publiek ook een inspiratieloze dag heeft. Wie durft in te zetten op user generated content maakt zich veel minder afhankelijk van eigen creativiteit en productiecapaciteit. Daarbij draagt de authenticiteit van user generated content bij aan het vertrouwen in jouw bedrijf en product. De creators zelf zullen ook meer betrokkenheid voelen bij jouw merk, wat de klantbinding en het gevoel van een community versterkt. 
 

Contentinspiratie in de praktijk 

Bekijk het gratis Coosto-webinar ‘Contentinspiratie in de praktijk: zo vind je ideeën voor betere content’ terug en leer hoe je nooit meer zonder contentideeën hoeft te zitten. 

We bespreken onder andere:

  • Hoe je bepaalt wanneer content 'goed' of 'geschikt' is
  • Waarom je voor inspiratie vooral buiten je organisatie moet zoeken
  • Waarom SEO niet voldoende is en hoe trending topics dat gat opvullen
  • Hoe je trending topics vertaalt naar waardevolle content voor jouw organisatie!

Duur: 30 minuten

Uncategoried

5 Herramientas imprescindibles para el marketing de contenidos y redes sociales

1.  Herramienta de inspiración para crear contenido

La primera herramienta indispensable para los profesionales del marketing de contenidos es una herramienta de inspiración para crear contenido. De vez en cuando, la inspiración te llega de la nada y se te ocurre una idea genial, pero a veces la creación de contenido puede ser un auténtico quebradero de cabeza. ¿Sobre qué puedo escribir, hacer un vídeo o un podcast ahora? La búsqueda convencional de palabras clave no siempre sirve de ayuda. Es en esos momentos en los que una herramienta que te proporcione inspiración resulta de lo más útil.

Discover (Coosto)

En Coosto, Discover te proporciona sugerencias para crear contenido en función de tu organización, sector, competencia o producto. Puede tratarse, por ejemplo, de una visión general del contenido que es tendencia o que genera resultados particularmente buenos en las redes sociales y que, por tanto, podría ser interesante para tu organización. Puedes tomar ese contenido como base, crear tu propia versión o incluso compartirlo directamente con tus seguidores en las redes sociales.

Con Discover, nunca te faltará inspiración y siempre dispondrás de contenido actual y atractivo para compartir con tu público objetivo.

discover

 

 

Opciones limitadas gratuitas:

 

2. Gestor de redes sociales

Otra herramienta que no puede faltar procede del arsenal de los comercializadores de contenido: un gestor de redes sociales. Tu primer objetivo, por supuesto, es hacer que tu contenido sea lo más atractivo, relevante y valioso posible. Pero todo esto no sirve de nada si nadie encuentra o llega a tu contenido. Por ese motivo, debes difundirlo activamente en las redes sociales, claro está, porque casi todos los grupos de audiencia se hallan en una o más redes sociales.

El gran inconveniente es que la cantidad de horas necesarias aumenta rápidamente si quieres difundir contenido por 5, 10 o incluso más cuentas de distintas plataformas. Por eso es totalmente imprescindible contar con un gestor de redes sociales que te ahorre tiempo. Gracias a ello tendrás todas tus cuentas de redes sociales en un solo lugar y no será necesario que tengas abiertas 10 pestañas diferentes para gestionarlas.

Publish (Coosto)

Con Publish puedes programar contenidos para todas tus cuentas de redes sociales desde un único entorno, y estos se publican automáticamente en el momento que elijas. Así te ahorrarás un montón de tiempo, hasta un 75 %.

Además, Publish cuenta con varias funciones de IA que aumentan directamente los resultados. Con Prime Time, por ejemplo, puedes programar tu contenido para que se publique automáticamente cuando tu grupo objetivo esté en línea. El Post Optimizer descifra los algoritmos y te ayuda a refinar tu contenido de manera proactiva para obtener más alcance, clics e interacciones. El Hashtags Generator contribuye a aumentar tu alcance relevante con hashtags que encajan con el tema de tu publicación.

Asimismo, puedes crear borradores, cargar calendarios, hacer que tus compañeros revisen las publicaciones y ver todas tus estadísticas para lograr aún una mayor optimización del contenido.

publish

 

 

 

Opciones limitadas gratuitas:

 

 

3. Herramienta de gestión de comunidades

Sea cual sea tu objetivo con el marketing de contenidos o redes sociales, es poco probable que lo alcances si una persona solo ve, lee o escucha tu contenido una vez. Para conseguir resultados de verdad, debes construir una relación a largo plazo con tu grupo objetivo. Solo así te asegurarás de que la gente entre en contacto con tu (nuevo) contenido más a menudo. Esto significa, entre otras cosas, que debes participar en la interacción en línea y responder a las preguntas y comentarios en las redes sociales.

Si gestionas varias cuentas, hacer un seguimiento de estas interacciones es también una tarea que requiere mucho tiempo. En la práctica, esto implica tener abiertas 10 pestañas al mismo tiempo o andar cambiando de una aplicación a otra en el móvil, lo que resulta especialmente irritante en una pantalla tan pequeña.

Para evitarlo, casi todos los comercializadores de contenido utilizan una herramienta de gestión de comunidades, que es una especie de bandeja de entrada general que recoge los mensajes entrantes de todas tus cuentas y canales.

Engage (Coosto)

Pero definir a Engage, de Coosto, como una "gran bandeja de entrada para las redes sociales" se queda un poco corto, porque esta herramienta ofrece muchas más funciones. De hecho, Engage admite casi todas las formas imaginables de interactuar con tu grupo objetivo en línea. Así que no solo puedes darle a "me gusta", compartir y responder a los mensajes de todas las redes sociales, sino que también se incluyen por defecto las aplicaciones de mensajería, los chats en vivo y los sitios de reseñas.

Además, puedes configurar Engage para recibir automáticamente los mensajes en los que se menciona tu marca, organización o producto, pero que no están dirigidos directamente a ti. Esto te permite iniciar conversaciones de forma proactiva y captar nuevos grupos objetivo para tu organización. Por supuesto, Engage ofrece la posibilidad de trabajar con todo tu equipo.

engage

 

 

Opciones limitadas gratuitas:

 

 

4. Herramienta de escucha activa en redes sociales

Como ya hemos mencionado, la mayoría de gestores de redes sociales también incluyen estadísticas. Con ellas puedes ver fácilmente el alcance, las interacciones y los clics que obtienen tus contenidos en las redes sociales. Pero, por supuesto, el resultado de los contenidos va más allá de una visión general de tu rendimiento en las redes sociales.

Un KPI importante que aporta información sobre el éxito de tu contenido es el alcance de tus medios ganados. Esto se refiere al resultado que obtienes (sin pagar) fuera de tus propios canales. Por ejemplo, los medios de comunicación de noticias y comerciales que utilizan o comparten el contenido de tu organización, las personas que hablan de tu contenido en las redes sociales o los blogs que enlazan a tu contenido.

El problema: es dificilísimo medir los medios ganados de forma manual. La solución: una herramienta de escucha activa (también denominada herramienta de monitoreo de redes). ¡Con ella, esta tarea es pan comido!

Listen (Coosto)

Listen, de Coosto, es una herramienta de monitoreo de redes muy completa que te permite determinar fácilmente tus medios ganados. Con Listen puedes verlo todo, desde la cantidad de sitios y autores involucrados, hasta el alcance potencial y el valor de relaciones públicas de todas las comunicaciones.

Además, Listen ofrece multitud de posibilidades para profundizar aún más en las comunicaciones. Por ejemplo, puedes hacerte una idea de lo siguiente: ¿hasta qué punto está "viva" tu marca en las redes sociales y los medios de comunicación en línea? ¿Cuál es el sentimiento actual respecto a tu organización? ¿Es conveniente abordar cierto contenido o temas sensibles en este momento? ¿Es mejor esperar un poco con una publicación antes de ponerla en las redes sociales? ¿Es este el momento para dar respuestas graciosas a la comunidad?

Estas son la clase de conclusiones a las que también puedes llegar con Listen, que te ayudan a obtener una visión acertada y completa de tu entorno para reducir tus posibilidades de dar un paso en falso.

listen

 

Opciones limitadas gratuitas

  • Google Alerts (solo contiene artículos de noticias que mencionan tu marca explícitamente)

 

5. Herramienta de informes

Al final, todos los comercializadores de contenidos quieren que se valore su trabajo. Tanto si quieres demostrar directamente los resultados que has obtenido como si deseas identificar puntos de mejora para tu próxima publicación o campaña en las redes sociales, un informe es esencial. Tener pruebas de los resultados alcanzados también suele ser indispensable para recibir apoyo interno.

Una de las principales desventajas de la fragmentación de los canales de contenidos y redes sociales es que cada canal tiene su propia forma de presentar los datos y las estadísticas. Para evitar tener que andar transformando archivos CSV o haciendo comparaciones inexactas, casi todos los comercializadores de contenidos emplean una herramienta especial para elaborar informes.

Report (Coosto)

Report, de Coosto, reúne los resultados de todos tus canales bajo un mismo techo. Así puedes analizar el rendimiento de tus redes sociales, tu gestión de la comunidad, todos los medios ganados y mucho más. En definitiva: puedes ver los resultados de tus contenidos, compararlos y justificar tu trabajo en un abrir y cerrar de ojos.

Crea informes en PDF o tableros para compartir en directo, y descubre posibilidades de mejora que se puedan aplicar directamente con unos resultados presentados con claridad. Así podrás encontrar respuesta al instante a preguntas como: ¿cuál ha sido el alcance total de mi marketing de contenidos? ¿Cuál es la rentabilidad de mi trabajo? ¿Qué plataforma está teniendo más éxito para mí? ¿Qué contenido triunfa y cuál no?

report

 

¿Con qué herramientas vas a trabajar?

Estas son las 5 herramientas imprescindibles para cualquiera que trabaje en el mundo del marketing de contenidos y redes sociales. Coosto reúne todas estas herramientas en una sola plataforma para ahorrarte tiempo y aumentar tu rendimiento. De esta forma, podrás abarcarlo todo desde un solo entorno para incrementar la percepción de la marca, las visitas al sitio web y las conversiones.

Uncategoried

Coosto Crash Course: Zo ontwikkel je een succesvolle contentstrategie

Schrijf je gratis in voor deze 5-daagse e-mailcursus

Uncategoried

Cómo crear una estrategia de contenido en 10 pasos

¿Por qué necesito una estrategia de contenido?

Algunos expertos en marketing de contenido recomiendan comenzar con una planificación de contenido. Una planificación de contenido es el hermano menor de una estrategia de contenido y se ocupa de cuestiones prácticas: ¿qué contenido se crea, por quién, cuándo se publica y dónde se distribuye?

El riesgo de este enfoque práctico es que el contenido puede perder de vista el objetivo más grande. Porque unas de las preguntas principales de una estrategia deben ser: ¿Contribuye a los objetivos organizativos? ¿El contenido contiene un mensaje consistente y atrae a una audiencia deseada? Una planificación de contenido simplemente no está diseñada para responder a estas preguntas esenciales.

Por eso, una estrategia de contenido es fundamental para la ejecución exitosa de marketing de contenido. La mayoría de las organizaciones tienen una estrategia de contenido (73% tanto en B2C como en B2B), pero en aproximadamente la mitad de los casos, no está documentada en papel ni compartida con colegas. ¿El resultado? Falta de consistencia, estructura y orientación a objetivos. Una estrategia de contenido renovada y ampliamente aceptada no es un lujo. ¡Es una necesidad!

Aquí te mostramos cómo empezar con tu estrategia de contenido:

 

Los pasos para crear tu estrategia de contenido

Una estrategia debe pasar del papel a la práctica lo más rápido posible. Según nosotros, una estrategia de contenido no es un montón interminable de papeleo, sino un resumen de las elecciones que haces en 4 sencillos pasos. Puedes ser tan ambicioso como desees:

1. Establecer objetivos

El primer paso para crear tu estrategia de contenido es establecer objetivos. Es esencial: sólo cuando sepas qué deseas lograr con el contenido, podrás evaluar si has alcanzado los resultados.

Los objetivos también brindan enfoque y dan dirección al contenido que crearás en última instancia. Los objetivos más logrados con el marketing de contenido son el aumento de la conciencia de la marca (el 80% de las organizaciones logran este objetivo con el marketing de contenido), la confianza (72%), la lealtad del cliente (59%) y estimular la demanda de productos o servicios (47%).

 

2. Conoce a tu audiencia

En esta fase, describes a tu audiencia. Has establecido un objetivo para lograr algo con un grupo de personas, por lo que necesitas saber quiénes son estas personas, qué los impulsa y a través de qué medios puedes llegar a ellos.

Una herramienta útil para esto es crear una customer persona, en este caso, tu consumidor de contenido ideal. ¿A quién te gustaría llegar más con tu contenido? El monitoreo social es una excelente manera de conocer a tu audiencia.

Cuando comiences a crear contenido con esta audiencia en mente, verás que la audiencia a la que te diriges se parece cada vez más a la imagen ideal.
 

3. Formula un mensaje clave

El mensaje clave es la esencia que debe ser el hilo común que atraviesa todo tu contenido. Desde publicaciones de blog hasta videos y desde documentos técnicos hasta episodios de podcast. El mejor contenido cruza la intersección de lo que puedes contar, lo que tu audiencia quiere escuchar y lo que tu competencia aún no está contando. En otras palabras: el 'sweet spot.’

4. Elige los canales adecuados  

Si has completado los pasos anteriores, elegir los canales adecuados no son más que el siguiente paso lógico. A través de la descripción de tu audiencia, sabes dónde encontrar a tu público objetivo ideal y cuál está consumiendo los medios. Asegúrate de que los canales de redes sociales coincidan con tu audiencia, por ejemplo. También piensa en canales como el correo electrónico, la publicidad, etc.

Publicas contenido en un lugar por defecto, por lo general tu sitio web, donde diriges a tu audiencia a través de diversos canales. Para una distribución óptima de tu contenido, considera el SEO, el correo electrónico y las redes sociales.

Además, echa un vistazo a nuestro seminario web donde explicamos cómo crear una estrategia de contenido exitosa en 4 pasos.
 

Implementación de una estrategia de contenido

Si consideras una estrategia de contenido como una ruta trazada, la fase de ejecución es el viaje real. ¿Necesitas también estructura en esta fase? Utiliza los siguientes 4 pasos en un plan de contenido para estructurar la parte de ejecución de tu estrategia.
 

1. Inspiración de contenido

Het bedenken van content die past bij jou contentstrategie begint met luisteren. Want ook al is het prettig om je kernboodschap op zak te hebben en te weten over welke thema’s je Crear contenido que se ajuste a tu estrategia de contenido comienza con escuchar. Aunque es bueno tener tu mensaje central en mano y saber sobre qué temas quieres hablar, no es un llenado concreto de tus canales de contenido.

Ese 'escuchar' varía desde hablar con clientes en eventos hasta analizar el comportamiento de búsqueda en Google e investigar tendencias y temas actuales en tu mercado. Especialmente, las redes sociales son una fuente importante de información para descubrir lo que está sucediendo en torno a los temas que te son relevantes. Puedes utilizar estos conocimientos para construir tu contenido.

Sigue las tendencias más importantes en tu mercado con Discover en Coosto.
 

2. Creación de contenido

Con una mochila bien llena de inspiración e ideas, puedes pasar al siguiente paso: crear y publicar contenido. La mayoría de las organizaciones eligen utilizar una mezcla saludable de diferentes tipos de contenido, según su objetivo en la estrategia de contenido y las preferencias de su audiencia.

3. Distribución del contenido

La tercera fase de la implementación se trata de distribuir y hacer que tu contenido sea encontrable, a través de los canales determinados en la fase de estrategia de contenido. En general, las redes sociales forman parte de tus canales porque son especialmente adecuadas para aumentar el alcance, la interacción y el tráfico del sitio web. Optimiza estratégicamente tu contenido para obtener los mejores resultados posibles a través de estos canales.

Para mantener esta distribución eficiente en tiempo y organizada, casi todos los especialistas en marketing de contenido utilizan un planificador de redes sociales, como Publish en Coosto.
 

4. Community management

El cuarto y último paso de la fase de ejecución a menudo se olvida o se salta: interactuar con tu audiencia. Y eso es bastante extraño, dado que todos hemos aprendido que una buena comunicación nunca es de un solo sentido. Esto también se aplica al marketing de contenido.
Además, los principales objetivos establecidos en tu estrategia de contenido (más lealtad del cliente, más interés en tu producto, más autoridad, etc.) nunca se pueden lograr después de leer o ver un solo blog o video. Se necesita un contacto repetido para eso, y deberás involucrar a tu audiencia de manera más explícita en tu contenido. En otras palabras: la gestión de la comunidad.

¿Necesitas ayuda para organizar y gestionar toda la interacción a través de redes sociales, mensajeros y chat en vivo? ¡Engage en Coosto proporciona una solución!
 

¿Cómo evaluar tu estrategia de contenido?

Una breve evaluación de la estrategia de contenido y la fase de ejecución es imprescindible en cada proceso de marketing de contenido. Ahora es el momento de afinar tu ruta para que puedas alcanzar tu objetivo de manera más efectiva y eficiente la próxima vez.

1. Medir el impacto

¿Un canal en particular llega consistentemente a más personas que otro? ¿Un formato resuena significativamente mejor que otro? Mide tu impacto, saca conclusiones al menos mensualmente y ajusta tu estrategia en consecuencia.

Comienza esta evaluación con tus medios propios. Estos son los canales donde tienes control, como tus cuentas comerciales en redes sociales. Sé orientado a resultados y concéntrate en los KPI que te indiquen si estás en el camino correcto para alcanzar tus objetivos. Los datos pueden ser abundantes, y el truco está en enfocarse en métricas relevantes para tus metas y objetivos.

Los medios ganados son la atención que fuentes externas, autores y canales generan para tu contenido. Piensa en medios de noticias que toman tu contenido, cuentas de redes sociales que comparten o enlazan tu contenido espontáneamente, o personas que escriben una reseña positiva sobre tu último podcast.

Mide el impacto completo (propio y ganado) de tu estrategia de contenido con nuestro monitor de medios: Listen en Coosto.

2. Presentar y analizar los resultados

Es bueno conocer el impacto de tu contenido; es aún mejor compartirlo. Al involucrar a colegas, gerencia y otros interesados en los resultados que logras con tu contenido, creas apoyo. Muestras qué resultados concretos produce el marketing de contenido y puedes demostrar el ROI. Los informes también ayudan a mantener una visión general y te brindan oportunidades para encontrar puntos de mejora concretos en tu estrategia de contenido para trabajar de inmediato.

Consejo: utiliza Report en Coosto para reunir cifras de diferentes plataformas, como Google Analytics 4 y redes sociales, y fuentes en informes y paneles claros.

Los siguientes pasos

¿Completaste con éxito todos los pasos? ¡Bien hecho! Has abordado sistemáticamente tu nueva estrategia de contenido, la ejecución y la evaluación del marketing de contenido. De esta manera, te has asegurado el éxito del contenido, empezando hoy.
 

Uncategoried

Contentvormen die een plekje op jouw content bucketlist verdienen

Vernieuwen en veranderen: neem de sprong in het diepe

Het is heel verleidelijk om telkens terug te vallen in dezelfde gewoontes. Weer een snel blogje tussendoor en tóch maar geen video voor die nieuwe campagne, want dat kost zoveel tijd en moeite. Je kent het wel. Toch kan het zeker geen kwaad om eens buiten de comfort zone te treden en te experimenteren met nieuwe soorten content. Afwisseling zorgt ervoor dat je de aandacht van de doelgroep blijft trekken. Bovendien creëer je niet alle content met hetzelfde doel voor ogen. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een vorm die aansluit bij het doel van een specifiek stuk content.

Natuurlijk is het belangrijk om te kijken of je de juiste middelen in huis hebt om deze content te creëren. Kan je deze content zelf maken of moet je hiervoor (externe) hulp voor inschakelen? En weegt de investering op tegen de verwachte resultaten? Kortom, ken je eigen krachten, maar durf ook eens te variëren én te investeren! Wij zetten een aantal vernieuwende contentvormen voor je op een rijtje die zeker een plekje op jouw to-do list verdienen!

 

1.    Infographics in een nieuw jasje

De infographic is de ideale manier om informatie op een illustratieve manier over te brengen op de ontvanger. We zijn visueel ingesteld: beeld zegt nog altijd meer dan duizend woorden en de combinatie van tekst en beeld zorgt voor een prettig overzicht. 

De infographic is dan ook al langere tijd een zeer populaire contentvorm. Het is niet voor niets dat infographics drie keer zo vaak worden gedeeld op social media, in vergelijking met andere contentvormen. Precies wat deze contentvorm zo interessant maakt voor marketeers. Toch kan het slim zijn om ook in je infographics eens te variëren, en hem in een nieuw jasje te steken voor de nodige afwisseling.   
 

Guestographics

De naam verraadt het al een klein beetje: een guestographic is een soort infographic, maar dan met een ‘guest’ als toevoeging. Ga een samenwerking aan met een expert of een organisatie met autoriteit die de boodschap kracht bij zet of data vanuit een andere invalshoek kan aanleveren. Dé manier om kennis te bundelen in jouw content en een totaalplaatje aan informatie te creëren over een specifiek onderwerp.

Onderstaand voorbeeld laat zien hoe hotelresort Marina Bay Sands (Singapore) de handen ineensloeg met het WWF. Samen werkten zij aan een duurzamere toekomst voor de hotelindustrie in Azië. De focus lag hierbij op de bescherming van de oceaan, waarbij visserij een van de gevaren vormt voor de ecosystemen. Bewustzijn van de gevolgen van visconsumptie is een belangrijke eerste stap, wat in deze guestographic wordt gecombineerd met de acties die Marina Bay Sands onderneemt om hun steentje bij te dragen aan een beter behoud van de oceaan. 

Guestographic

Instructographics

Nog een variatie op de klassieke infographic: de instructographic. Met deze graphic geef je antwoord op de vraag hoe je iets doet. Een instructie, die ook vaak in de vorm van een DIY voorkomt, geef je op visuele wijze weer. Makkelijk te volgen stappen door middel van visuals: zo maak je de perfecte instructographic. Net als onderstaand voorbeeld, waarbij de ontvanger stapsgewijs door instructies wordt meegenomen. 

Instructographic

 

2.    Video in verschillende vormen

Ook video mag als contentvorm niet ontbreken op je to-do list. Al is video natuurlijk een breed begrip. De manier van video’s maken verandert met de tijd. Natuurlijk is er met de komst van TikTok een wereld voor ons opengegaan, waarin Instagram ook al snel is meegegaan met het introduceren van onder andere Reels. TikToks en Reels zijn hét bewijs dat korte video’s werken. Tegelijkertijd valt de populariteit van YouTube-series en vlogs die juist veel langer duren, ook niet meer te ontkennen. Een paar wijze lessen die we hieruit kunnen trekken:

-    Je hoeft geen expert te zijn: iedereen kan een korte video maken 
-    Fun, creativiteit en spontaniteit zijn de kracht van deze korte video’s
-    Ook slimme hacks en tips komen goed tot hun recht in dit soort video’s
-    Video’s hoeven niet per se kort en snappy te zijn. 
 

Extra tip: TikTok en Instagram zijn gebouwd op het tonen van jouw video in 9:16, het ideale formaat voor smartphones. Laat het oude, vertrouwde 16:9-format dus los als je jouw schermtijd optimaal wil benutten op deze kanalen. 

Welke creatieve en spontane soorten video’s zijn anno 2022 het experimenteren waard?
 

Snelle uitleg met whiteboard video’s 

Een whiteboard video is een geanimeerde video, waarin illustraties ‘uit de losse pols’ het verhaal vertellen. Dit type video is ideaal om iets op een korte, maar krachtige manier uit te leggen met behulp van animaties. Een geanimeerde video houdt niet alleen de aandacht van de doelgroep vast, maar het visuele aspect zorgt er ook nog eens voor dat de informatie beter wordt onthouden. Ideaal voor videoconcepten waarin je jouw doelgroep kennis wil bijbrengen of in korte tijd wil uitleggen wat jij als bedrijf te bieden hebt. Bovendien is dit videoformat niet moeilijk te maken. Er zijn tegenwoordig verschillende tools beschikbaar waarmee je zelf eenvoudig zo’n video maakt zonder enige technische kennis. Gebruik bijvoorbeeld eens Videoscribe of Vyond om zelf aan de slag te gaan met whiteboard video’s.

 

Ga de diepte in met langere video’s

Betekent de trend van snelle content dat we ons alleen moeten focussen op korte video’s? Nee. Lange video’s kunnen juist ook heel toepasselijk zijn als je meer de diepte in wil gaan. Niet alles valt te vertellen binnen 15 seconden. Denk aan een webinar of presentatie: hierin wil je juist meer informatie meegeven en de ruimte nemen om ook daadwerkelijk voor diepgang en toegevoegde waarde te zorgen. Daar ligt je focus: zolang de inhoud relevant, vernieuwend en boeiend is, blijft jouw publiek plakken. En juist bij dit soort langere content kan het visuele aspect goed ondersteunen om de aandacht vast te houden. 

 

3.    Laat je horen: ga voor audiocontent

Afgelopen jaar begon met de veelbelovende lancering van ‘Clubhouse’, maar dit vuurtje werd al snel gedoofd. De live audio-evenementen werden echter wel overgenomen door andere social media kanalen, zoals Twitter en Instagram. 

Naast live audio krijgt ook de podcast als contentvorm steeds meer voet aan de grond. Toch hebben nog lang niet alle marketeers hun vingers durven branden aan een podcast, en dat is best jammer. Er valt namelijk veel te winnen. Zo blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse podcastluisteraar geen voorkeur heeft voor de lengte van een podcast, maar dat het merendeel toch al snel tussen de 30 en 60 minuten naar één podcast luistert(!) Beeld je eens in wat je met die bijna onbeperkte aandacht kan doen… Van diepgaande gesprekken met een expert, tot eindeloos entertainment en open discussies tussen opiniemakers. Allemaal komen ze rechtstreeks in de feed van jouw luisteraar terecht. 

Het mag duidelijk zijn: podcasts bieden een perfecte mogelijkheid om jezelf (eventueel in samenwerking met anderen) te presenteren als thought leader binnen jouw markt. En vind je ruim een uur toch wat te lang? Tegenwoordig zie je ook steeds meer korte podcastafleveringen voorbijkomen, van slechts een paar minuten. Ideaal voor een korte (nieuws)update!

 

Aan de slag

Betekent dat nu dat je de klassieke contentvormen moet laten gaan? Nee, zeker niet! Afwisseling is, zoals hierboven ook benoemd, waar het om draait. Dat laten deze voorbeelden van krachtige contentmarketing wel zien. Laat je vertrouwde blogposts of social media posts dus zeker niet achterwege, maar durf te variëren en experimenteren met nieuwe contentvormen. Zolang het binnen jouw contentstrategie past, uiteraard. 

Uncategoried

Contentstrategie & Social Media: jouw route naar succes

Uncategoried

De voordelen van een goede contentmarketingstrategie

Sterke content is doeltreffend. Logisch, maar toch is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want waar begin je? Goed presterende content van hoge kwaliteit schud je niet zomaar uit je mouw, daar moet een plan achter zitten. Het uitwerken van een duurzame en effectieve contentmarketingstrategie vergt tijd en moeite, maar deze investering betaalt zich al snel uit! Dat bewijzen deze voordelen wel. 

 

1. Een contentmarketingstrategie zet alle neuzen dezelfde kant op

Of het nu over jouw contentteam, de marketingafdeling of het gehele bedrijf gaat: alle neuzen moeten dezelfde kant op wijzen als je succesvol wil zijn met contentmarketing. Het klinkt logisch, maar toch wijst de praktijk vaak anders uit. Een uitgeschreven contentmarketingstrategie is daarom een belangrijk hulpmiddel: door duidelijke, meetbare doelen te stellen en de aanpak voor het bereiken van deze doelen duidelijk te communiceren, laat je weinig ruimte over voor eigen invulling en interpretatie. Dat leidt tot meer draagvlak, een sterkere focus, betere resultaten én meer werkplezier! Want zeg nou zelf, het creëren van content is veel leuker als je de positieve effecten ziet én er ook daadwerkelijk de gestelde contentdoelen mee behaalt. 

 

2. Een contentmarketingstrategie laat je doelgericht werken

De waardevolle tijd en moeite die je in contentcreatie steekt, moet zich natuurlijk wel uitbetalen. Zoals gezegd helpt een uitgeschreven contentmarketingstrategie om de gestelde doelen te behalen. Denk aan meer merkbekendheid, meer websitebezoekers of een verhoogde conversie. Een contentmarketingstrategie helpt namelijk niet alleen om een duidelijke visie te creëren, maar biedt ook houvast in de praktijk: hoe ga je de gestelde contentdoelen behalen? 

Maar voordat je begint met dit vraagstuk, wil je eerst antwoord kunnen geven op deze vraag: wanneer heb je je doel behaald? Zonder een stip aan de horizon weet je natuurlijk niet wanneer je succesvol bent. Met een contentmarketingstrategie kun je de effecten van jouw content laten zien en daarmee bewijzen hoe jij op jouw manier bijdraagt aan de bredere (bedrijfs-)doelstellingen. Een contentmarketingstrategie helpt je dit altijd in zicht te houden en zo doelgericht effectieve content te creëren. 
 

3. Een contentmarketingstrategie biedt inspiratie

Je bundelt waardevolle kennis in jouw contentmarketingstrategie: van doelgroep tot een kernboodschap. Tijd om te bepalen met welke content je jouw contentdoelen gaat behalen! Thema’s en onderwerpen krijgen dankzij een goede contentmarketingstrategie vorm: je weet immers hoe je jouw doelgroep het beste bereikt en waar zij naar op zoek zijn. Met kwalitatieve content geef jij antwoord op de vragen en behoeften die bij de doelgroep spelen. 

Een message house is een belangrijk onderdeel van je contentmarketingstrategie. Hiermee bepaal je welke content je moet maken, maar ook welke content je links kunt laten liggen. De subthema’s in de pijlers zorgen bovendien voor extra inspiratie. Met behulp van deze afgekaderde thema’s kun je volop aan de slag met het creëren van aansluitende boodschappen, waarbij je het gevaar van versplinterde content uit de weg gaat. Zo waarborg je de kwaliteit van jouw content. Rondom ieder subthema kun je meerdere boodschappen delen, waarbij je bijvoorbeeld meer de diepte in gaat door vragen als ‘waarom’, ‘hoe’ en ‘wat’ te beantwoorden. Dé handvatten om relevante, waardevolle en unieke content te creëren. 

 

4. Een contentmarketingstrategie garandeert een constante contentstroom

Ook belangrijk: het vooruit kunnen plannen en werken op het gebied van contentcreatie. Dat geeft je de mogelijkheid om daadwerkelijk de nodige kwaliteit te leveren en ook eens te investeren in nieuwe contentvormen. Met een contentmarketingstrategie als fundering is dit mogelijk, maar een hieruit voortvloeiende planning is ook onmisbaar! Wil je consistent zichtbaar zijn, zul je namelijk frequent nieuwe content moeten creëren en delen. Met een contentkalender creëer je het nodige overzicht. 

 

 

Je planning kan nog zo goed zijn, maar niet alles valt te voorspellen. Hoewel je natuurlijk het liefste in een rechte lijn naar je doelen toewerkt, is dit in de praktijk zelden hoe het proces verloopt. Met voor- en nadelen, want obstakels op de weg zorgen voor uitdagingen, maar kunnen tegelijkertijd nieuwe invalshoeken, verrassende oplossingen en handige learnings opleveren. 

Het belangrijkste is om de continuïteit te bewaken: een goede planning laat geen gaten vallen, maar kan wel op ieder moment worden aangepast bij veranderende omstandigheden. Juist door vooruit te plannen, ben je flexibel en wendbaar op de momenten dat het nodig is. Het overkoepelende contentmarketingstrategie zorgt er op zijn beurt weer voor dat het één geheel vormt en je de doelen voor ogen blijft houden. 
 

5. Een contentmarketingstrategie zorgt voor structuur in je proces

In plaats van lukraak content creëren, ga je met behulp van een contentmarketingstrategie juist gestructureerd te werk. Losse flodders halen immers weinig uit, zeker als er geen rode draad in je contentstroom zit of de link met jouw product ontbreekt. Een contentmarketingstrategie helpt je dan ook om structuur aan te brengen in het gehele contentproces. Dat loopt van de continuïteit in je contentcreatie tot het regelmatig checken van de resultaten en bijsturen waar nodig. Want ook de best scorende en meest duurzame content moet eens in de zoveel tijd bijgeschaafd worden. Neem dit dan ook mee in je contentplanning en zorg voor vaste momenten om te creëren, publiceren én optimaliseren. 

Tip: focus niet alleen op het creëren van nieuwe content. Meer content is niet altijd de oplossing, alleen kwalitatieve content levert de gewenste resultaten op. Oude, succesvolle content hergebruiken is dan ook vaak de gemakkelijkste manier om kwaliteit te waarborgen. 

 

Uncategoried

Content en social media event agenda 2022

Uncategoried

De zoektocht naar het gat in de contentmarkt

Bundelen en ontbundelen

We zijn in contentmarketing zo druk bezig met de vragen en behoeften van onze doelgroep, dat we soms vergeten om ook nog oog te hebben voor concurrenten. En dat is zonde. Zij bedienen vaak hetzelfde publiek met ongeveer dezelfde content. Daardoor kan je concurrentiepositie verzwakken: je biedt wel waarde, maar je creëert geen thought-leadership. Er is namelijk geen duidelijke reden waarom je doelgroep specifiek jouw content moet verkiezen boven andere beschikbare content.

Wat dat betreft kunnen we leren van andere marketingdisciplines, zoals productontwikkeling. Daar is men continu op zoek naar het ‘gat in de markt’. Omdat het bedenken van compleet nieuwe producten niet altijd een optie is, wordt het onderscheidend vermogen steeds vaker gevonden in de manier waarop producten en diensten worden aangeboden. 

Hoe je daarmee kunt differentiëren? Jim Barksdale, de oud-CEO van Netscape formuleert het wat kort door de bocht, maar heeft een goed punt met zijn stelling: “There are only two ways to make money in business: one is to bundle, the other is unbundle.” Bundelen en ontbundelen, het is een zichzelf herhalend proces dat binnen markten en bedrijven steeds weer nieuwe producten laat opbloeien. Een proces dat door het internet bovendien in een stroomversnelling is geraakt. 

Voorbeeld: muziekindustrie

Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld van het ontbundelen en bundelen is te vinden in de muziekindustrie. Daar verloren cd’s in het begin van deze eeuw rap terrein aan iTunes, dat individueel aan te schaffen mp3’s introduceerde (ontbundelen). 

Maar met al die losse mp3’s raakten muziekbibliotheken gefragmenteerd. Eigenlijk was het ook wel handig om voor een vast bedrag alle muziek op één plek te hebben. En daar kwam Spotify, en later Apple Music, om de hoek kijken (bundelen).

Zo’n alles-in-één massaplatform biedt echter weinig ruimte voor specifieke subgenres om zich te organiseren en te uiten. Een logisch gevolg is een platform als Idagio; een relatief nieuwe muziekstreamingdienst die specifiek is ingericht op verschillende uitvoeringen van klassieke muziek (ontbundelen). 

Vertaling naar content

Leuk en aardig, maar wat kunnen we er in content mee? Welnu, bundeling en ontbundeling lijken elkaar continu te corrigeren, en dat principe kun je perfect in je contentstrategie toepassen. Is er weinig specialistische content in jouw markt te vinden? Dan is ontbundeling de logische zet. Is content juist heel gefragmenteerd en ontbreekt het aan een centrale kennisbank of contentverzameling rond een thema? Dan heb je de ideale voedingsbodem voor bundeling te pakken. 

Op basis hiervan zijn er grofweg twee manieren om een onderscheidende positie te claimen met je content:

 

A. Vind een niche

Wat?

Zoom in op een onderwerp, sub-onderwerp of zelfs sub-sub-onderwerp, waar nog (bijna) niemand content voor maakt. 

Wanneer?

Als de content in je markt een breed scala aan onderwerpen behandelt, maar daarin vrij algemeen en oppervlakkig blijft. 

Voorbeeld:

Karwei was lange tijd een doorsnee bouwmarkt, zowel qua product als qua content. Zo waren de klusvideo’s van het bedrijf duidelijk en behulpzaam, maar ook behoorlijk algemeen en weinig onderscheidend ten opzichte van wat andere bekende bouwmarkten deden. 

Karwei dook daarom in een wat specifiekere niche, en profileert zich nu als ‘De bouwmarkt met smaak’: een doe-het-zelf-zaak met een duidelijke focus op esthetiek. Dat specifieke snijvlak van expertises was in Nederland een gebied waar nog geen of weinig content voor werd gemaakt. Karwei maakte een slimme keuze en is nu hét merk voor liefhebbers van een mooi interieur die bereid zijn de handen uit de mouwen te steken. 

Dat levert nu ook specifiekere YouTube-formats op, zoals ‘Huis make-overs’, ‘Wooninspiratie van Karwei’ en ‘Upcyclen met Karwei’. 

Aandachtspunt:

Het risico van het inzoomen op een niche is dat je zó specifiek wordt dat het publiek dat overblijft te klein is om rendabel te kunnen blijven bedienen. Professionele video’s maken voor een handjevol mensen is immers al gauw niet meer vol te houden (het kruispunt van Jamie Catherine Barnett is een handig model om dit te voorkomen).

Tegelijkertijd moeten we het gevaar om publiek te verliezen ook niet groter maken dan het is. Stel, je maakt enkel en alleen content over appeltaarten. Is je publiek dan beperkt tot mensen die alléén appeltaart lusten? Nee, zeker niet. Je richt je op publiek dat óók appeltaart lust. Om op te vallen met je content hoef je dus niet alles te bieden waar je doelgroep naar op zoek is, je moet ervoor zorgen dat je íets biedt waar je doelgroep naar op zoek is. Wat je daarnaast nog meer te bieden hebt, kun je altijd daarna nog vertellen.

Dat bewijzen influencers en particuliere content creators al jaren. Zo steelt Emily Zugay de show op TikTok door logo’s van merken op humoristische wijze te redesignen. Is ze daarmee alléén interessant voor designers van logo’s? Dat lijkt onwaarschijnlijk, gezien het feit dat ze 2,2 miljoen volgers heeft.

@emilyzugay A new logo calls for an even newer logo #metapartner ♬ original sound - Emily’sTikTok.edu

Ook in Nederland gooien niche content creators hoge ogen, met Snackspert, Onderhoudsarmoe en How can I make this about me als spraakmakende voorbeelden.

 

B. Vind een bundelkans

Wat?

Word een one-stop-shop op het gebied van content binnen een breed domein. Welke vraag mensen ook hebben over het onderwerp: ze moeten voor betrouwbare content bij jou terecht kunnen.   

Wanneer?

Als de content in je markt sterk gefragmenteerd of zelfs tegenstrijdig is en het je publiek veel moeite kost om alle benodigde informatie bij elkaar te verzamelen. 

Voorbeeld:

Het contentaanbod voor aanstaande of nieuwe ouders is enorm. Van ideeën voor babynamen tot voedingtips tijdens de zwangerschap en slaaptips voor de baby: het internet staat er vol mee. Het probleem is alleen dat sites elkaar nogal eens tegenspreken, of niet volledig zijn. Zo stuit je in je zoektocht al gauw op 101 verschillende bronnen en zie je door de bomen het bos niet meer. 

Nutricia is daarom begonnen met ‘Nutricia voor jou’: één platform waarop ouders alles kunnen vinden wat ze nodig hebben gedurende de zwangerschap en na de bevalling. Van vluchtkoffer tot ovulatiecalculator en zelfs een babynamen-generator. Wel zo comfortabel, alles op één overzichtelijke plek. Sterk idee, sterk uitgevoerd. 

nutricia voor jou

Aandachtspunt:

Het kost erg veel energie om op iedere vraag altijd het meest complete, beste en meest actuele antwoord te hebben. Laat je ergens een steek vallen, dan biedt dat ruimte voor andere organisaties om te gaan ontbundelen; ze gaan zich bijvoorbeeld specifiek richten op voedingstips, maar zijn daarin wel nét een tandje beter dan jij.

Het gevaar is dus dat je overal goed in bent, maar nergens in uitblinkt. Je doelgroep kan jou dan toch links laten liggen. Merk je dat dit gebeurt, en lukt het je niet om die strijd te winnen, dan kun je overwegen bepaalde subonderwerpen toch af te stoten. Zo houd je een krachtige basis over waar je al je middelen op kunt richten.

 

Wat als je contentmarkt is verzadigd?

Het kan in theorie gebeuren dat de markt waarvoor je content wil maken volledig verzadigd is, met zowel organisaties die zich richten op alle voor jou relevante niches als organisaties die het hele domein willen bestrijken. In dat geval kun je je niet onderscheiden op basis van de twee aangedragen opties. Je zal met dezelfde inhoud moeten winnen op basis van kwaliteit, stijl of andere vormfactoren.

Tip: ontdek welke content in jouw markt aanslaat met behulp van Discover in Coosto.

Coolblue wordt bijvoorbeeld vaak geroemd om de uniciteit (in content). Maar is het je weleens opgevallen dat Coolblue in veel uitingen inhoudelijk niet eens zo anders is dan veel concurrenten? De veelgeprezen pay-per-note actie is eigenlijk ‘gewoon’ een prijsvraag, die zoveel andere elektronica-webwinkels ook organiseren. En die rebus-reclames zijn voor sommigen misschien grappig, maar het blijft een reclame voor producten die concurrenten ook aanbieden.

Toch zal iedereen beamen dat Coolblue uniek in zijn soort is. Waar zit dat nu precies in? Het is vooral de kwaliteit en de tone-of-voice die deze content onmiskenbaar Coolblue maakt. Die zorgen ervoor dat veel mensen Coolblue waarderen en graag kijken naar de content die het bedrijf maakt.  

Je kunt dit ook vertalen naar je eigen markt. Stel, je bent een plantenkwekerij en je vindt het moeilijk om je te onderscheiden met content. Er zijn specialisten op de markt die zich specifiek richten op bepaalde soorten planten, en generalisten die je van A tot Z kunnen vertellen over het behandelen van welke plant dan ook. 

Ze communiceren echter allemaal nogal formeel, terwijl tuinieren toch vooral een leuke en ontspannende bezigheid zou moeten zijn. Je kunt je met een geheel eigenzinnige stijl dan toch nestelen in de hoofden en harten van je doelgroep. Verzin bijvoorbeeld een challenge waarbij mensen een lastig te onderhouden plant in moeilijke omstandigheden zo lang mogelijk in leven moeten zien te houden. Met een aanmoedigingsprijs voor de verliezer, want tuinieren doe je voor de lol! 

Inhoudelijk vertel je niets anders – de tips om planten te laten overleven staan tenslotte overal online – maar het is de vorm en productiekwaliteit waar je mee scoort. 

Aandachtspunt: 

Winnen op kwaliteit is altijd goed, maar het is belangrijk dat een eigen stijl niet een doel op zich wordt. Een stijl moet bij je merk passen en zitten als gegoten, anders gaat het niet werken. Zoek dus niet alleen naar ruimte in de markt (‘welke stijl wordt nog niet gehanteerd’) maar bedenk ook goed of je je wel moet wagen aan die serieuze, humoristische, nonchalante of juist formele tone-of-voice

Uncategoried

Bereik jouw contentdoelen met de juiste contentvorm

Begin bij je contentdoelen

Goede contentmarketing valt of staat met een sterke strategie als basis. Een goed begin is immers het halve werk. Wat wil je precies bereiken met contentmarketing? Stel realistische doelen op. Gaat het om meer naamsbekendheid, wil je meer leads genereren of ben je op zoek naar een manier om jouw conversie te verhogen? Wees specifiek, durf te kiezen en zorg dat je doelen meetbaar zijn. Alleen zo kun je achteraf bepalen of jouw content effectief is en de verwachte resultaten oplevert. Met je doelen heb je de eerste stap gemaakt voor het creëren van een effectieve contentmarketing strategie. Maar hoe nu verder? Dat leggen we je graag uit. 

 

De contentmarketing-matrix

Zodra je je doelen voor ogen hebt, is het tijd om invulling te geven aan hoe je deze doelen gaat bereiken. De contentmarketing-matrix, ontwikkeld door SmartInsights, is een ideale houvast ter ondersteuning van je contentstrategie. De matrix vertelt je welke contentvormen het best aansluiten bij jouw 4 verschillende, algemene contentdoelen . Het model is gebaseerd op twee dimensies: de verticale as loopt van rationeel tot emotioneel en de horizontale as gaat van bewustzijn naar koopintentie. De matrix is hierdoor opgedeeld in de volgende vier kwadranten: 

Contentmarketing matrix gericht op 4 contentdoelen

1.    Entertain

In dit kwadrant draait alles om het vermaken van de doelgroep en het wekken van interesse. Inspelen op emotie is hier uiterst belangrijk: dit is de eerste stap om positieve associaties op te wekken bij je doelgroep. Luchtige content met een groot bereik staat hier centraal. Denk aan engaging content met een spelelement of humoristische social media posts

2.    Educate

De naam zegt het al: in dit kwadrant ligt de focus op het delen van informatie en kennis. De doelgroep is actief op zoek naar informatie en jij voorziet daarin: jij hebt het antwoord op hun vragen. Dat kan in de vorm van een blog, podcast, whitepaper, infographic of (trend)rapport. Denk bijvoorbeeld aan een infographic over tips tegen inbraak of een whitepaper over het opzetten van een strategie. De focus ligt hier vooral op de rationele kant van contentmarketing en spitst zich meer toe op een specifiekere doelgroep. De perfecte kans om jezelf als kennisleider op de kaart te zetten. 

3.    Inspire

Net als bij ‘Entertain’ speel je bij ‘Inspire’ in op de emotie van de doelgroep. Inspireren doe je bijvoorbeeld met positieve reviews of tijdens een evenement. Visuele, interactieve content past hier goed bij. Je neemt hierbij de rol van de expert aan en door middel van jouw succesverhalen inspireer je jouw doelgroep. 

4.    Convince

Je leidt de ontvanger in dit kwadrant naar de gewenste actie: bijvoorbeeld een aankoop of inschrijving. Om jouw contentdoel te behalen is overtuigende content essentieel. Dit kan door middel van diepgaandere content, zoals een webinar of een interactieve demonstratie.

 Now, new, next!

Bovenstaand model helpt je met keuzes maken op basis van soorten content en het contentdoel dat je wil bereiken. Goede contentmarketing draait om balans. Maar hoe bepaal je in welke verhouding je verschillende soorten content inzet? De 70:20:10-regel wordt in veel markten gebruikt, en is ook toepasbaar binnen contentmarketing. Met behulp van deze regel bepaal je in welke verhouding je jouw content het meest effectief toepast. De verdeling ziet er als volgt uit:

70-20-10 regel voor contentdoelen

70% NOW

Je weet zeker dat deze risicovrije content aansluit bij je doelgroep en de content in deze categorie is relatief makkelijk en snel te maken. Dit type content heeft zich eerder al effectief bewezen, op basis van eigen ervaring of learnings van anderen. Met deze content focus je op contentdoelen als thought leadership en evergreen content: blijvend succesvolle content die jou als expert in jouw vakgebied op de markt zet. 

20% NEW

Borduur verder op je ‘veilige’ basiscontent, maar spits je meer toe op trends, nieuws en ontwikkelingen. Zo blijf je bij de tijd en zorg je dat je relevant bent én blijft voor je doelgroep. Door wat meer risico te nemen, heb je een grotere kans op meer bereik. 

10% NEXT

Deze laatste vorm van content ligt buiten je comfort zone en heeft een hoger risicoprofiel. Wellicht pakt dit heel voordelig uit en slaat het goed aan bij je doelgroep: dé kans om nieuwe soorten content te testen. Het risico bestaat natuurlijk ook dat het een tegenovergesteld of helemaal geen effect heeft, maar af en toe moet je nu eenmaal een sprong in het diepe nemen. Veel ondernemingen vermijden deze categorie, omdat ze bang zijn om te falen. Het is echter deze categorie die, indien succesvol, nieuwe input levert voor je ‘New’- en ‘Now’-content. Verliezen doe je bovendien nooit, want dat je jouw contentdoel niet bereikt hebt, betekent niet meteen dat dit een ‘mislukte poging’ is. Het zijn juist deze gebeurtenissen die leiden tot waardevolle learnings voor de toekomst. 

 

En zo word je nóg beter in contentmarketing

De contentmarketing-matrix en de 70:20:10-regel geven je een goede houvast voor contentcreatie. Maar hoe ga je hier in de praktijk mee aan de slag? Een paar praktische tips om direct toe te passen!

Tip 1: Ontdek welke content in jouw markt aanslaat

De zoektocht naar inspiratie voor jouw relevante, waardevolle én unieke content speelt vooral in de ‘NEW’-categorie een belangrijke rol. Wat speelt er bij de doelgroep en waar zijn zij naar op zoek? Het is essentieel om op de hoogte te zijn van zowel de trends en ontwikkelingen in je eigen branche als op het gebied van contentmarketing. 

Met Discover in Coosto heb je een dagelijks overzicht de meest besproken content in jouw segment. Ideaal om in één oogopslag te zien wat er speelt. Zo kun je altijd verder bouwen op de meest relevante en nieuwste informatie. Dat is een belangrijk onderdeel van je geloofwaardigheid en autoriteit: jij bent de expert en je doelgroep kan op jou vertrouwen als het gaat om de nieuwste ontwikkelingen en trending topics. In combinatie met een goede contentbasis in de vorm van evergreen content creëer je zo een sterke positie met je contentmarketing. 

Tip 2: Ken je krachten

Ben jij een pro in video’s maken? Of heb jij een fantastische copywriter in jouw team? Content bestaat in vele soorten en maten, dus er zijn genoeg kansen om jouw krachten optimaal in te zetten. Variatie is altijd goed, maar brand je vingers niet aan een podcast als je eigenlijk van tevoren al weet dat je niet de juiste apparatuur in huis hebt. Kwaliteit gaat boven kwantiteit! Zo is de kans veel groter dat jij jouw contentdoelen behaalt. Laat je bijvoorbeeld eens inspireren door deze voorbeelden.

Tip 3: Deel je content waar jouw doelgroep zich bevindt 

Goede contentmarketing draait echter niet alleen om het creëren van de juiste content, maar ook om het strategisch inzetten van kanalen. Deel je content daarom op de kanalen waar jouw doelgroep zich bevindt.

Tip 4: Timing is everything

Jouw content kan nog zo pakkend, vernieuwend of indrukwekkend zijn, als het niet bij je doelgroep terechtkomt streeft het nog jouw doel voorbij. Ook de juiste timing is daarom van groot belang. En dat hoeft niet beperkt te worden tot een eenmalige social media post. Krachtige en succesvolle content kun je zonder problemen vaker inzetten!

Tip 5: Meten is weten

Een onmisbare tip in dit rijtje. Door de resultaten van je content nauwlettend in de gaten te houden, weet je precies wat wel en niet werkt voor jouw doelgroep. Varieer met inhoud, visuals en timing om erachter te komen wanneer jouw doelgroep actief is en waar zij naar op zoek zijn. Dankzij de resultaten weet je immers of je jouw contentdoelen uiteindelijk hebt behaald of dat er nog aanpassingen nodig zijn voor optimalisatie. 

 

Uncategoried

De 10 meest besproken online nieuwsberichten van 2021

Uncategoried

Estas son las estrategias empleadas por los mayores ecommerce en este Black Friday

¿Cuál es el origen del Black Friday?

Nos trasladamos a principios de los años 1960, cuando la policía de Philadelphia comenzó a utilizar el término para describir el caos que se producía con la llegada masiva de turistas de los suburbios que llegaban a la ciudad para hacer sus compras de vacaciones. El Black Friday no cobró relevancia hasta 1980, cuando resultó ser el segundo día con más ventas en Estados Unidos.

Mientras que en Europa, la fiebre por el Black Friday llegó mucho después. No fue hasta 2012 que llegó a España. Donde más de 77.000 personas se interesaron por esta tendencia. Desde entonces esta cifra no ha hecho más que crecer, cada año el número de comercios, consumidores y consumo aumenta exponencialmente frente al año anterior. Sin ir más lejos, los ingresos del 2020 en comercio online aumentaron un 60% con respecto al año anterior.

En la actualidad, el Black Friday se ha expandido por todo el mundo y en todo tipo de empresas. Desde el sector de la salud hasta el sector automovilístico, pasando por retail, moda, aerolíneas y un largo etcétera. No obstante, siguen siendo los grandes ecommerce los que realizan estrategias más agresivas y durante un mayor periodo de tiempo. Este año el Black Friday se celebra el 25 de noviembre. Aunque la tendencia en los últimos años ha sido adelantarlo, en ocasiones incluso más de una semana. A continuación, las analizamos:

Aliexpress, líder en alcance

La plataforma de ventas online china Aliexpress se sitúa en primera posición en nuestro país. Por su parte, Aliexpress inicia su campaña de rebajas y descuentos el 11 de noviembre, extendiéndose hasta el 28 de noviembre, el Cybermonday. Por su parte Aliexpress, ha hecho públicos una serie de cupones descuento aplicables a cientos de productos. También ha lanzado otras acciones comerciales como la selección de una serie de productos por 1,99€ con envío gratuito para fomentar las compras impulsivas y la posibilidad de pagar en tres plazos sin intereses para aumentar el ticket medio de sus ventas.

Aliexpress ha realizado una intensa campaña promocional a través de su web y sus diversas redes sociales. A través de Coosto hemos podido analizar el alcance de sus mensajes, así como el origen y el interés que han generado por parte de sus consumidores.

Se han difundido más de 16.500 mensajes refiriéndose al Black Friday de Aliexpress, tanto por parte de Aliexpress como por parte de los consumidores. Aliexpress concentra el mayor número de conversaciones y mensajes en Twitter e Instagram. Donde nos hemos llevado otra gran sorpresa ha sido al analizar el alcance de estos mensajes. El alcance total de estos mensajes supera los 875.000.000 impresiones, lo que la convierte en la campaña más exitosa en España desde el punto de vista del alcance. ¿Superará Aliexpress a Amazon en volumen de conversiones este Black Friday?

Podemos determinar que el desmesurado alcance obtenido por Aliexpress es resultado de la concentración de sus mensajes en redes sociales. Las redes sociales proporcionan un mayor alcance que los medios de comunicación convencionales. Pero, ¿se traducirán estos resultados en conversiones?

Amazon, el gigante destronado

En el puesto número 2 tenemos al gigante Amazon, debemos aclarar que continúa siendo líder a nivel de ingresos en nuestro país. No obstante, en este análisis mediremos la efectividad de su estrategia de ventas. Este año Amazon ha decidido adelantar el Black Friday al 18 de noviembre. Sumándose a la tendencia que hemos observado en los últimos años, adelantando y prolongando el periodo de rebajas y descuentos hasta el Cybermonday, 28 de noviembre. La empresa norteamericana lanzará cientos de descuentos en su web de forma limitada e intermitente, pues un mismo producto podrá contar con diversos descuentos a lo largo del Black Friday. Esta estrategia genera incertidumbre a los consumidores, provocando el incremento en el número de compras impulsivas.

Amazon ha realizado una intensa campaña promocional a través de su web y sus diversas redes sociales. A través de Coosto hemos podido analizar el alcance de sus mensajes, así como el origen y el interés que han generado por parte de sus consumidores. Se han difundido más de 21.000 mensajes refiriéndose al Black Friday de Amazon, tanto por parte de Amazon como por parte de los consumidores. La mayoría de estos mensajes se han difundido a través de medios de noticias online, Twitter e Instagram. El alcance total de estos mensajes supera las 532.000.000 impresiones, pese a ser una cifra récord para Amazon, esta no supera las cifras de alcance de Aliexpress.

El Corte Inglés, menos es más

La estrategia empleada por El Corte Inglés es la más conservadora que dará comienzo el el día 24 de noviembre a las 22.00. Hasta el momento se desconocen las promociones que realizará la empresa, no obstante conocemos las categorías que se beneficiarán de los descuentos: Electrodomésticos, gaming e informática.

El Corte Inglés ha realizado una precisa campaña promocional a través de su web y sus diversas redes sociales. Apenas se han difundido 3.100 mensajes refiriéndose al Black Friday, a través de medios de noticias online, Twitter y blogs. El alcance total de estos mensajes supera los 220.000.000 impresiones, por lo que presuponemos que la inversión en medios tradicionales ha sido elevada.

El Corte Inglés ha optado por una estrategia conservadora pero aparentemente efectiva. Menos días de ofertas y descuentos, pero diversificando una gran inversión en los medios donde su público objetivo invierte más tiempo, maximizando así la eficacia de su comunicación. Twitter es el medio online más utilizado por El Corte Inglés. El alcance de esta campaña, teniendo en cuenta el número de mensajes emitidos, la convierte en la campaña más efectiva, pues supone un menor esfuerzo y una rentabilidad muy superior. Esto se debe a la calidad de sus mensajes, El Corte Inglés se caracteriza por crear contenido de calidad y esto se ve reflejado en sus cifras.

PC Componentes, bienvenido al mes negro, pero ¿es suficiente?

En cuarta posición encontramos a PC Componentes, el ecommerce español de tecnología por excelencia. PC Componentes está especializado en productos informáticos, electrónicos y electrodomésticos y fue uno de los primeros comercios nacionales en sumarse a las promociones del Black Friday. Este año extienden el Black Friday durante todo el mes de noviembre, convirtiéndolo en “el mes negro”.

PC Componentes ha realizado una agresiva campaña promocional a través de su web y sus diversas redes sociales. Se han difundido más de 14.000 mensajes refiriéndose al Black Friday de PC Componentes. A diferencia de sus competidores ya analizados, Instagram apenas tiene ningún peso para la comunicación de la marca. Pasando a Twitter, los medios online y los blogs de chollos, el groso de su comunicación. El alcance de estos mensajes se sitúa mucho más atrás que sus competidores con cerca de 80.000.000 impresiones. ¿Debería PC Componentes mejorar la calidad de su contenido para obtener mayor relevancia?

Mediamarkt, el estratega tradicional

La multinacional alemana no se queda atrás, ha alcanzado más de 90.000.000 impresiones con tan solo 2.238 mensajes emitidos principalmente en Twitter. Este estratega del Black Friday realiza una gran inversión en medios tradicionales, ¿crees que aumentaría su alcance si invirtiera más en aquellos medios dónde más tiempo invierten sus clientes potenciales?

El rey de la tecnología y electrónica se prepara para abrir sus puertas al Black Friday del 25 al 28 de noviembre con la contratación de 200 personas nuevas. ¿Conseguirá aumentar su cifra de ventas este año?

Conclusiones

Tras analizar las estrategias que cada una de las empresas ha llevado a cabo para promocionar el Black Friday, podemos determinar que el contenido de calidad combinado con una correcta difusión en los medios de comunicación adecuados, dan como resultado una campaña más eficiente y exitosa. Para determinar qué medios son adecuados para una campaña basta con analizar a tu público objetivo. Descubre en qué medios se habla de tus productos y tu marca, optimizando el impacto de tu comunicación. ¿Te gustaría crear mejor contenido para tu empresa u organización?, ¿sabes dónde están tus clientes y cómo llegar a ellos?

Coosto, es la herramienta más completa y poderosa del mercado. Con ella podrás conocer mucho más a tu audiencia, saber en qué canales de comunicación se mueve y cómo unirte a la conversación. Además podrás interactuar con ellos sin perderte ningún mensaje. Centraliza cada mensaje que recibas por cualquier medio y da el mejor servicio al cliente a tus consumidores. Abróchate los cinturones y prepara tu empresa para el despegue.

¿Te interesa?, ¿quieres saber más? Solicita tu demo gratis aquí.

Uncategoried

El algoritmo de Coosto predice quién ganará el mundial

Este mundial estará compuesto por 32 equipos, 64 partidos y 28 días de competencias, quedando disputado el mundial entre Europa y Latinoamérica. Son solo 8 las selecciones que han conseguido conquistar la copa del mundo por lo que son estos equipos los que encabezan las listas de apuestas junto con los ganadores recientes.

Nuestros resultados son suficientemente consistentes para afirmar que conocemos cuál será el ganador del mundial de fútbol este 2022.

Y te preguntarás, ¿cómo habéis realizado esta predicción? Muy fácil, a través de Listen, una herramienta exclusiva de Coosto. Usamos nuestra herramienta para escuchar y analizar los miles de mensajes que inundan la red con predicciones a lo largo y ancho del planeta. Y así, determinar cuál será la selección ganadora.

Francia, ¿conseguirá su segundo mundial consecutivo?

Francia es la vigente campeona, tras alzarse con el título mundial en Rusia en 2018 y seguro buscarán su segunda victoria en este mundial de Qatar. Su ascenso fue algo más complicado comparándolo con otras selecciones como la brasileña, pero consiguieron liderar el grupo C de la zona UEFA. Tras analizar los resultados proporcionados por Coosto podemos determinar que Francia es la selección favorita y se convertiría según nuestro análisis en la tercera selección en alzarse con la copa del mundo de forma consecutiva. No obstante su afición parece ser bastante crítica con el equipo, pues encontramos un 20% de mensajes negativos. Además, son solo dos las selecciones que han ganado mundiales de forma consecutiva, Italia en los años 30 y Brasil en los 58 y 62, ¿conseguirá Francia ser la siguiente?

France Football National Team


España, ¿está La Roja preparada para otro título mundial?

España es una selección con una plantilla renovada y repleta de jugadores jóvenes. La selección española ha obtenido muy buenos resultados en la fase eliminatoria con 6 victorias, un empate y una derrota. Se posiciona como una fuerte candidata, según el análisis que hemos realizado en Coosto. Cuenta con un gran apoyo de sus seguidores, con más de un 32% de mensajes positivos, es más se posiciona entre las tres favoritas en nuestro análisis. Esperamos que su juego esté a la altura de las estadísticas ¿Contemplaremos una final España vs Francia?

Inglaterra, ¿será capaz de acabar con la sequía de títulos?

Semifinalista en 2018 y con equipo repleto de estrellas jóvenes es otro de los tres favoritos a pesar de que su trayectoria no ha sido tan buena tras perder con Italia y empatar con Alemania. No obstante, peleará por el título y es una legítima candidata. Así lo demuestra su gran afición, siendo la selección con mayor apoyo por parte de esta, con un 68% de mensajes positivos.

English football supporters

Alemania, ¿podrá la apisonadora alemana sorprendernos?

La selección ganadora en 2014, se encuentra con un gran desafío en este mundial, pero su trayectoria y la de sus jugadores hace que no nos podamos olvidar de ellos. Se enfrentará en el mundial contra España, Costa Rica y Japón, uno de los grupos más competitivos. En nuestra investigación en Listen, pudimos observar que no es una de las selecciones más apoyadas por su afición, pues el porcentaje de mensajes positivos no supera el 18%, no obstante se sitúa en un muy competitivo cuarto puesto disputado con Argentina.

Argentina, ¿conseguirá Messi completar su palmarés con el título mundial?

Esta selección llega segura al mundial con 35 partidos a su espalda sin perder y un equipo consolidado encabezado por Lionel Messi. Clasificó al mundial con 11 victorias y 6 empates lo que ha conseguido emocionar a toda su afición, pues encontramos más de un 50% de mensajes positivos. Se enfrentará en el mundial a Arabia Saudita, México y Polonia del que se espera salga victorioso. A su vez, se esperan partidos reñidos con México y Polonia. Argentina se disputa el cuarto lugar con la selección Alemana y se posiciona muy cerca de Brasil, según nuestro análisis.

Brasil, la eterna favorita.

La selección brasileña ha quedado en primer lugar en la ronda clasificatoria de Conmebol sin tan siquiera una derrota y las apuestas cada vez son mayores a favor de este equipo. La selección brasileña tiene una plantilla muy experimentada, cuenta con jugadores que han participado ya en otros mundiales y de primera categoría en sus respectivos clubes. En nuestra plataforma, podemos ver que Brasil cuenta con un 42% de mensajes positivos, posicionándose en quinto lugar y con una tendencia alcista. ¿Sorprenderá el desempeño de la selección brasileña en este mundial?

El sentimiento de los mensajes relacionados con cada selección es una métrica muy importante a la hora de realizar una predicción como esta. Este dato nos indica la opinión de la afición y los profesionales del sector acerca del desempeño de esta. Pero, ¿cómo puede medir Coosto el sentimiento de miles de mensajes? Coosto analiza mediante inteligencia artificial el sentimiento de cada comentario mediante un complejo algoritmo que no deja de aprender mensaje tras mensaje, ampliando su conocimiento y perfeccionando su precisión.

Países Bajos, ¿será el apoyo de su afición suficiente?

A pesar de que quizás deban aumentar su nivel competitivo, la selección holandesa sigue siendo una candidata este 2022. En el Mundial se enfrentará a Qatar, Senegal y Ecuador, posicionándose líder en su grupo. Cuenta con un gran apoyo de su afición, superando el 50% de mensajes positivos. No obstante, se posiciona en séptimo lugar según nuestro análisis.

Bélgica, ¿se alzarán los Red Devils con su primer título mundial?

Este es el único favorito que aún no cuenta con ningún título mundial. A pesar de ello, algunos de sus futbolistas se encuentran en su mejor momento. Invicto con 6 victorias y 2 empates se enfrentará a Canadá, Marruecos y Croacia del que se espera que salga ganador. No obstante, su afición parece bastante escéptica y no muestra un gran apoyo, con tan solo un 16% de mensajes positivos. ¿Crees que Bélgica tendrá posibilidades de alzarse con la victoria?

En este gráfico podemos ver la evolución de las predicciones durante el año 2022.

Coosto te ayuda a investigar opiniones, audiencias, mercados, competidores o hasta selecciones. Podemos concluir según el análisis realizado en Coosto, que el ganador de este mundial estará muy disputado, cualquiera de estas selecciones podrá alzarse con la victoria. No obstante, los profesionales del sector y la afición apuntan a tres posibles ganadores, Francia, España e Inglaterra.

¿Cómo hemos llegado a esta conclusión?

Tras monitorizar y analizar todos los comentarios, noticias y artículos de periodistas, medios especializados y seguidores publicados en la red podemos tener una visión global, así como una media de las selecciones de las que más gente espera alzarse con la victoria, prediciendo así el ganador del mundial según la opinión de todo el planeta. En nuestro estudio hemos determinado que Francia es la selección que más usuarios creen favorita, con más de 530 mensajes prediciendo este resultado. Además, podemos medir otros datos como el sentimiento de esos mensajes para así conocer qué selecciones son más apoyadas y más criticadas por su afición y por la prensa. Tenemos constancia de que Inglaterra es la selección más apoyada, por tanto con el mayor número de mensajes positivos. Mientras que Francia es la selección favorita pero también la más criticada.

¿Te resulta interesante nuestro análisis? Imagina las miles de posibilidades que podría aportar a tu negocio una herramienta como esta. Pide una demostración gratis y sin compromiso.