No blogs found.
Uncategorized

Calendario del Community Manager 2024

¿Preparado para 2024? Con este calendario estarás más que listo. Encontrarás:

  • Más de 400 días y fechas relevantes para interactuar con tu público objetivo.
  • La atención esperada en redes sociales para conectar con tu audiencia.
  • Consejos para obtener mejores resultados con las fechas relevantes.

Anticípate y empieza a planificar tus contenidos para 2024. Integra el calendario del Community Manager 2024 de Coosto en tu propio calendario online disponible para Google, Apple y Outlook para tener siempre toda la información a tu alcance. Así, no pasarás por alto ningún momento del año para ponerte al día.

Uncategorized

Wel of niet inhaken op een trending topic?

Uncategorized

Content mapping: zó scoor je beter met jouw content (+ template)

Stop met content als wegwerpproduct

De gemakkelijkste manier om efficiënter te werken in ons vak, is door duurzamer met content om te gaan. Veel marketeers gebruiken content helaas nog steeds als een wegwerpproduct: ze verzinnen en creëren een social media post, blog of video, en hop: door naar de volgende. Zonde, want in de onderwerpen die ze bespreken zit meestal veel meer potentie dan die ene social media post, blog of video. 

Daar ligt dan ook de oplossing voor iedereen die meer uit content wil halen. Stop met focussen op ‘containers’ (de inhoudsdrager van content) en richt je volledig op ‘content’ (het onderliggende verhaal zelf). Als het je lukt om jouw content inderdaad te zien als een overkoepelend verhaal of thema, kun je het vervolgens veel breder uitwerken in verschillende contentstukken. Op deze manier creëer je gelaagdheid binnen het gekozen contentthema en verrijk je jouw verhaal. Eén onderwerp kan dan ineens inspiratie geven voor soms wel tientallen contentstukken, doordat je kunt fragmenteren en zo meerdere invalshoeken aan bod laat komen. Zelfs kleine uitingen van je content helpen bij het breed uitdragen van een onderwerp.

“The paradox is the more info you give away, the more people will buy what you have to give.”
- Brian Clark

Is dat erg, zoveel content rond één thema? Niet als je het ons vraagt. Contentmarketing draait immers om geven, zoals bovenstaande quote mooi beschrijft. Hoe meer waardevolle informatie je weggeeft, hoe meer je ervoor terugkrijgt. De thematische aanpak sluit hier perfect bij aan, gezien het feit dat je meer relevante content creëert en zo dus meer kunt geven aan je doelgroep. 

Werk je thema uit met content mapping

Een handige methode om een thema uit te werken in verschillende contentstukken is content mapping. Hiermee werk je een thema breder uit en creëer je een overzicht van alle te creëren content. Het doel is om de content rondom het thema te fragmenteren en zo dus meer uit je contentthema te halen. 

Content mapping begint met een centraal contentstuk. Dit is de kern van jouw verhaal, verwerkt in bijvoorbeeld een artikel, whitepaper of webinar. Hier mag je best wat tijd insteken, want hier gaat al jouw content naartoe leiden. Vervolgens ga je nadenken over aanvullende content mogelijkheden rondom het centrale contentstuk om een completer verhaal te vertellen en er meer aandacht voor te genereren. 

Met behulp van content mapping ga je rondom dit centrale contentstuk subonderwerpen bedenken, om het thema op verschillende manieren uit te lichten. Dit kan extra verdieping zijn in een specifiek onderdeel, maar het kan ook juist verbreding zijn ter aanvulling. Dat is afhankelijk van het onderwerp, maar ook zeker de behoeften van jouw doelgroep. 

Download het gratis template

Met behulp van ons gratis content mapping template kan je dit zelf op een structurele en overzichtelijke manier gaan uitwerken. Extra handig: het template is zowel als digitale als printbare versie beschikbaar. 

Contentmapping

Als uitgangspunt kiezen wij voor vijf subonderwerpen, waaronder je weer maximaal vijf concrete uitwerkingen (de daadwerkelijk te produceren content) hangt. Zo kom je op 25 contentuitingen rondom het thema. En zoals gezegd, dit mogen ook kleine uitingen zijn, zoals een social media post of een quote of testimonial ter ondersteuning. Als het maar duidelijk linkt naar het centrale contenstuk én hier een aanvulling op vormt. Zo zorg je dus met content mapping voor meer content met minimale moeite. 
 

Hoe bepaal je de subonderwerpen?

Het is makkelijker gezegd dan gedaan: het bedenken van méér content rondom het centrale stuk. Toch zul je al snel merken dat een thematische denkwijze je juist meer inspiratie biedt voor nieuwe contentstukken. Content mapping geeft een duidelijke denkrichting bij het verzinnen van aanvullende en ondersteunende content. Het verhaal is je houvast en voorkomt dan ook dat je losse flodders gaat creëren. Op die manier waarborg je de toegevoegde waarde voor jouw doelgroep dankzij content mapping. 

Bij het bepalen van de subonderwerpen is het van belang dat je eerst focust op de inhoud. De concrete invulling en vorm volgen later. Op deze manier belicht je dankzij content mapping het onderwerp van alle (relevante) kanten. Een eerste stap om deze subonderwerpen te bedenken is om vragen rondom het onderwerp te stellen. Verplaats je in je doelgroep en bedenk aan welke informatie, entertainment of inspiratie zij behoefte hebben. Denk aan 5W-vragen als ‘wat is het?’, ‘waarom is het relevant?’, ‘waar speelt het’, ‘voor wie is het bedoeld’ en ‘hoe werkt het?’. 
 

De uitwerking van de subonderwerpen

Zodra je de subonderwerpen hebt bedacht, kan je deze gaan invullen met verschillende uitwerkingen. Hier kan je creatief aan de slag gaan met verschillende contentvormen. Door hiermee te variëren, kun je het thema op meerdere manieren onder de aandacht brengen bij de doelgroep, zonder in herhaling te vallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aanvullende artikelen ter verdieping of verbreding, een uitwerking in audio of video, of hulpmiddelen, zoals een voorbeeld of praktische tips. Houd hierbij ook rekening met de verschillende kanalen die je tot je beschikking hebt. Door zowel de mogelijkheden in contentvormen als verspreiding te benutten, zorgt content mapping voor optimale resultaten. 

 

Bekijk het webinar: Contentinspiratie in de praktijk

Content moet dus niet langer gezien worden als een wegwerpproduct. De kracht zit juist in het optimaal benutten van de potentie van ieder onderwerp, om zo een compleet én waardevol verhaal met jouw doelgroep te kunnen delen. Tijd om zelf aan de slag te gaan met de thematische aanpak en het invullen van het content mapping template dus! Vind je het toch nog lastig om inspiratie op te doen en dit ook daadwerkelijk te vertalen naar relevante onderwerpen voor jouw doelgroep? Wij helpen je op weg!

Tijdens ons gratis webinar 'Contentinspiratie in de praktijk: zo vind je ideeën voor betere content' vertelden wij je alles over de waarde van trending content, hoe je trending content vertaalt naar waardevolle content voor jouw organisatie en hoe je bepaalt of content 'goed' of 'geschikt' is. Kortom, alles om in de praktijk aan de slag te gaan met het opdoen van contentinspiratie én de volgende stappen. Vul het formulier hieronder in en kijk de opname gratis terug. 

Uncategorized

De beste tools voor het opdoen van inspiratie

Om relevant te zijn voor jouw doelgroep is het van groot belang dat je communiceert over belangrijke ontwikkelingen in de markt. Dat doe je niet alleen door vanuit jouw product of branche te denken, en dus bijvoorbeeld alleen content te creëren op basis van wat er binnen jouw organisatie gebeurt, maar juist door in te haken op wat er in de buitenwereld gebeurt. De beste manier om inspiratie op te doen? Deze tools helpen je!

 

Suggesties in zoekmachines en zoekresultaten

Zodra je een zoekterm invoert in een zoekmachine, verschijnen er verschillende suggesties van veel gezochte zoektermen. Dat is vast niks nieuws voor je. Maar vaak wordt dit over het hoofd gezien als een methode in de zoektocht naar input. Geen echte tool, maar het is wel een snelle en simpele manier om een eerste beeld te krijgen van het veelgebruikte zoektermen rondom een onderwerp en dus inspiratie op te doen.  

Bovendien geven de zoekresultaten ook inzicht in de al bestaande content die hoog scoort in zoekmachines. Ook deze informatie is zeer waardevol, want je wil onderscheidende content maken en dus geen kopie maken van iets wat al bestaat. Door in kaart te brengen welke content er al bestaat en welke content goed scoort, kun je jouw content voorzien van een unieke invalshoek met relevante, waardevolle informatie voor jouw doelgroep. 

Het nadeel van deze methode is dat het zeer beperkt is wat betreft informatie over zoekvolumes. Zoals gezegd is het een prima manier om een eerste indruk te krijgen van veelgebruikte zoektermen rondom een onderwerp, maar het zonder aanvullende gegevens over zoekvolumes is het lastig om te bepalen welke invalshoek jou het meeste gaat opleveren. 
 

AnswerThePublic

AnswerThePublic helpt je bij het vinden van short- en longtail zoekwoorden op basis van autofill data. De door jou ingevulde zoekterm wordt op basis van automatische aanvullingen voorzien van verschillende combinaties van zoekwoorden ter inspiratie. Op deze manier krijg je direct zicht op invalshoeken die interessant zijn voor nieuwe content. Welke vragen bestaan er rondom dit onderwerp en welke aanvullende zoektermen zijn relevant? Dat is belangrijke input om mee te nemen bij het bepalen van jouw invalshoek. 

Vanwege de hoge concurrentie wordt er tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van langere zoektermen, om specifiek in te zoomen op de meest relevante zoekresultaten. Doordat AnswerThePublic aanvullingen op een zoekterm biedt, kun je hier goed op inspelen en het beste longtail keyword bepalen voor jouw nieuwe content. In de visuele weergave van de resultaten maakt de tool ook direct een onderverdeling in verschillende categorieën. 

De resultaten in het Nederlands zijn echter niet altijd even zuiver in deze tool en vaak ook vrij beperkt in vergelijking met de Engelse resultaten. Daarnaast is het een autocomplete tool, wat betekent dat de voorgestelde zoektermen slechts suggestief zijn. In feite is het een uitgebreidere versie van de suggesties uit zoekmachines. Wederom een prima tool voor oppervlakkige inzichten in mogelijke zoektermen, maar het geeft verder weinig informatie over zoekvolumes.

AnswerThePublic
Bron: AnswerThePublic

AlsoAsked

In tegenstelling tot AnswerThePublic is AlsoAsked niet suggestief, maar juist gebaseerd op het daadwerkelijke zoekgedrag van mensen. Op basis van de door jou ingevulde zoekwoorden laat AlsoAsked een boomdiagram zien met vragen en gerelateerde onderwerpen waar veel op gezocht wordt. Ideaal, want zo weet je naar welke informatie vraag is vanuit de doelgroep en krijg je waardevolle inspiratie voor nieuwe content. 

Maar aangezien deze tool de suggesties baseert op eerder zoekgedrag is het lastig om inzicht te krijgen op huidige trends ter inspiratie. Ook ontbreekt het hier aan aanvullende informatie over zoekvolumes. 

AlsoAsked
Bron: AlsoAsked

Google Trends

Google Trends is een gratis tool van Google, waarmee je inzicht krijgt in de populariteit van een bepaald zoekwoord of thema. In je zoektocht naar een relevant onderwerp voor jouw content kun je gebruikmaken van diverse filters. Door bijvoorbeeld de resultaten te filteren op de afgelopen week krijg je meer inzicht in wat er nu speelt dan wanneer je filtert op het afgelopen jaar. Daarnaast kun je ook verschillende termen met elkaar vergelijken en gerelateerde zoektermen opvragen. De tool geeft dus meer inzicht in welke onderwerpen op welke momenten trending zijn.

In tegenstelling tot bovenstaande opties is deze tool dus veel meer gericht op tijdsgebonden zoektermen en aanvullende informatie rondom het zoekgedrag. In een grafiek kun je bijvoorbeeld zien op welke momtenten veel gezocht wordt op deze zoekterm, maar ook heb je de beschikking over informatie als hoe vaak er wordt gezocht en de locaties waar hoge zoekvolumes plaatsvinden. Handig om mee te nemen bij de timing van jouw content én het specifiek richten op jouw doelgroep. 

Toch is de data uit Google Trends vooral een terugblik, in plaats van inzicht in de huidige en aankomende trending topics. Google kan nu eenmaal niet voorspellen wat het gesprek van de dag gaat worden en loopt altijd een stap achter vergeleken met trending content op social media. Om onderdeel van het gesprek van vandaag en zelfs van morgen uit te maken, is Google Trends niet de ideale tool. 

Google Trends
Bron: Google Trends

Pinterest 

Bij zoekmachines denken we al snel aan Google en Bing, maar Pinterest mag ook zeker niet ontbreken in dit lijstje. Pinterest is eigenlijk één grote visuele inspiratiebron. De online beeldbank is ideaal voor gebruikers om in de oriënterende fase inspiratie op te doen. Als je nog niet goed weet waar je naar zoekt, is het juist fijn om zelf een moodboard samen te kunnen stellen van afbeeldingen die je aanspreken. 

Het nadeel van dit platform als inspiratiebron is dat het zeer beperkt is. Er zijn slechts een aantal branches die geschikt voor dit kanaal en hier daadwerkelijk het gewenste resultaat mee behalen. Voorbeelden van onderwerpen die veel voorkomen op Pinterest zijn bijvoorbeeld receptinspiratie, interieur, kleding, doe-het-zelf, vakantiebestemmingen en gezondheid. Als jouw markt gericht is op een van deze onderwerpen, valt er dus zeker wat te halen op dit platform. Maar zelfs dan geldt: het is een mooie aanvulling, maar voldoet zeker niet als enige bron van inspiratie. 

Pinterest
Bron: Pinterest

Discover in Coosto

Zoals gezegd zijn de laatste ontwikkelingen, nieuwsberichten en trends dé kansen die jij niet mag missen als inspiratie voor nieuwe content. Door hierop in te haken, creëer je een sterkere positie ten opzichte van concurrenten door relevante, waardevolle informatie te bieden aan jouw doelgroep. Natuurlijk kun je zelf het laatste nieuws nauwlettend in de gaten te houden door je bijvoorbeeld te abonneren op nieuwsbrieven, relevante websites te volgen en bijvoorbeeld trending topics te volgen op social media, maar dit kan ook makkelijker. 

Discover in Coosto toont je een overzicht van de meest besproken onderwerpen binnen jouw branche in de afgelopen 24 uur, 7 dagen en 30 dagen. In deze online omgeving krijg je op ieder moment van de dag te zien wat de trending én upcoming onderwerpen zijn van dit moment. Miljoenen bronnen worden doorzocht voor het laatste nieuws, waaruit een selectie wordt gemaakt van de relevante en meest besproken online artikelen. Een speciaal ontwikkeld algoritme bepaalt de ‘Trending Score’ van ieder artikel op basis van onder andere het aantal views, het aantal keer dat een artikel is gedeeld en alle engagement op social media. 

Per artikel kun je vervolgens zien welke subonderwerpen worden besproken en met welke hashtags je het meeste bereik genereert aan de hand van de best presterende social media posts over dit artikel. 

Kortom, in één oogopslag zie je per branche welke onderwerpen het gesprek van de dag vormen én hoe je deze trending artikelen zelf kunt verwerken in content die scoort. 

Door verder in te zoomen op de voor jou relevante artikelen kun je dit als input gebruiken om een passende invalshoek te bepalen voor nieuwe content én bestaande content optimaliseren met behulp van nieuwe trending topics. Hier lees je meer over hoe je die trends op social media in de praktijk gebruikt als contentinspiratie

Discover Coosto
Bron: Discover in Coosto

 

Benieuwd hoe Discover jou aan de beste ideeën voor nieuwe content helpt? Dat vertellen we je in ons gratis webinar. Vul het formulier hieronder in en kijk de opname direct terug. 

Uncategorized

7 inspirerende voorbeelden van ijzersterke contentmarketing

1. Nutricia

Nutricia heeft als Coosto-klant altijd al onze bewondering gehad. Maar ook als we er objectief naar kijken, kunnen we niet anders dan concluderen dat het merk een schoolvoorbeeld is van hoe je contentmarketing goed aanpakt.

Het voedingsmiddelenmerk kijkt niet naar zichzelf voor contentinspiratie – wat valt er aan relevante informatie te delen over zuigelingenvoeding – maar ook naar de buitenwereld. Aan welke informatie heeft onze klant behoefte? 

Het resultaat: ‘Nutricia voor jou’. Eén platform waarop (aanstaande) ouders alles vinden wat ze nodig hebben gedurende de zwangerschap en na de bevalling. Die content was al wel online te vinden, maar daarvoor moest de doelgroep 101 verschillende websites afstruinen. Nutricia brengt al deze informatie, tools en tips overzichtelijk samen op één plek. Social media worden daarbij gebruikt om de content te verspreiden en een community op te bouwen. 

Wat kun je hiervan leren? 

Om uit te blinken in contentmarketing hoef je niet per se iets nieuws te vertellen. Je kunt het al bekende verhaal ook specifieker, met andere toon, of – in het geval van Nutricia – completer vertellen. Handig als de inspiratie het even laat afweten. 

 

2. AIVD

Contentmarketing alleen voor commerciële organisaties? Nee hoor! Ook overheden, non-profits en andere organisaties in de publieke sector hebben baat bij meer bekendheid, vertrouwen en een betere reputatie. Goede contentmarketing kan daarvoor zorgen. 

Onder andere de AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) gelooft en investeert volop in content. De gewaagde vormkeuzes springen in het oog, zeker als je bedenkt dat een overheidsorganisatie relatief vaak op ‘safe’ speelt. 

Zo is er bijvoorbeeld de jaarlijkse kerstpuzzel vol cryptische opgaven, waarmee de AIVD mensen laat kennismaken met de creatieve denk- en werkwijze van de dienst. De puzzel met hoge moeilijkheidsgraad is inmiddels een waar begrip in Nederland geworden. Daarnaast heeft de overheidsorganisatie de laatste jaren flink geïnvesteerd in podcasts: ‘De Dienst’ is een podcastserie waarin Nederland kan luisteren hoe de AIVD te werk gaat aan de hand van een fictief onderzoek. 

Podcastmaker Liesbeth Rasker presenteert de meeslepende serie. Ze interviewt echte AIVD’ers, die haar en de luisteraars telkens een stap verder brengen in het onderzoek. Dat maakt de podcast spannend, boeiend en zelfs bijna verslavend. 

podcast AIVD

Wat kun je hiervan leren?

Contentmarketing is echt voor iedereen, van B2B tot B2C, non-profit en overheid. Ook overheden moeten namelijk een geïnteresseerd publiek opbouwen als ze écht impact willen maken met hun communicatie. Een blik op de AIVD laat zien wat er allemaal mogelijk is, zelfs binnen de wat striktere kaders waar je als overheidsorganisatie mee te maken hebt. Kortom: focus vooral op wat er wél mogelijk is. 

 

3. ANWB

ANWB is de kampioen van offline contentmarketing. Het ledenblad ‘Kampioen’ is met een oplage van 3,5 miljoen het meest gelezen tijdschrift van Nederland. Het blad is met recht ‘content’ te noemen, want Kampioen is zeker niet zomaar een veredeld reclamefoldertje. Het blad staat bol van artikelen over reizen, verkeer en vakantie: de perfecte sweet spot tussen de expertise van ANWB en de interesses van het gemiddelde ANWB-lid.

Daarbij is ANWB natuurlijk bij de tijd, en zijn ze niet blijven hangen in het succes van de offline-kanalen. Alle content wordt ook online aangeboden op een afzonderlijk deel van de website. Openbaar, dus ook voor niet-leden toegankelijk. De reden daarvoor laat zich raden: meer exposure, meer links naar de artikelen en dus meer verkeer naar de website. 

Toch doorstaat Kampioen als fysiek tijdschrift de tand des tijds. Sterker nog, offline middelen worden misschien wel juist steeds interessanter, nu de concurrentie op online kanalen alsmaar toeneemt. Zeker omdat de offline content in Kampioen een bewaarfunctie heeft, kan het merk ANWB beter beklijven dan het zou doen met een snelle online uiting. 

ANWB Kampioen

Wat kun je hiervan leren?

Online en social media zijn perfecte bronnen van contentinspiratie, maar vergeet niet dat offline media nog altijd tot de grootste en belangrijkste contentverspreidingskanalen behoren. Misschien boor je met dat besef wel ineens een nieuwe bron van (offline) ideeën aan?

 

4. Centrale Bureau der Vereeniging van Directeuren van Elektriciteitsbedrijven

Pardon? Welk bureau? Ja, je leest het goed. Het Centrale Bureau der Vereeniging van Directeuren van Elektriciteitsbedrijven (V.D.E.N.) begon in 1923 als één van de eerste organisaties in Nederland met wat we vandaag de dag contentmarketing noemen. 

Deze vereniging was verantwoordelijk voor het stimuleren van de ‘elektrificatie’ van Nederland. In die tijd werd vooral op houtstoven en gas gekookt. V.D.E.N. had mede als doel om de populariteit van elektrische fornuizen aan te wakkeren. 

Daarvoor hanteerden ze een subtiele benadering: geen reclames of agressieve verkooptechnieken, maar voorlichting. Zo bracht V.D.E.N. zeer populaire school-, kook- en huishoudboeken en zelfs een tijdschrift uit. Met het ‘Electro Kookboek’ leerden huisvrouwen bijvoorbeeld hoe recepten te bereiden op een elektrisch fornuis. Van het Electro Kookboek werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Mede door dit boek werd elektrisch koken de gewoonste zaak van de wereld.

Electro Kookboek

Pagina uit het Electro Kookboek (via boekwinkeltjes.nl)

Wat kun je hiervan leren?

Het belang van contentmarketing is in de laatste jaren enorm gegroeid. Toch wil dat niet zeggen dat de discipline zelf ook echt revolutionair is. Sterker nog, soms kan het in het belang van intern draagvlak helpen om juist te benadrukken hoezeer contentmarketing zich al decennia heeft bewezen. Een proefballon of experiment heeft vaak nadrukkelijke goedkeuring van het management of directie nodig, maar contentmarketing is toch een no-brainer? “Natúúrlijk gaan we ermee aan de slag. Wat anders?

 

5. Freo

Ook kredietverstrekker Freo is een inspirerend voorbeeld, vooral vanwege de slimme timing van hun content. De specialist in online lenen heeft een aparte websitesectie gereserveerd voor leentips, wat op zichzelf al een slimme contentkeuze is.

Maar wat hen echt onderscheidt, is dat ze niet zomaar wat algemene verhalen over lenen delen. Freo haakt in plaats daarvan duidelijk aan op actuele gespreksonderwerpen, waardoor de content direct relevanter en waardevoller wordt. 

Zo verscheen er in januari 2022 een stuk over de aankoop van een camper. Waar moet je op letten? Welke keuzes moet je maken? Die timing is niet toevallig, aangezien januari de maand is waarin veel mensen beginnen met hun zomervakantieplannen. En toen de stijgende energieprijzen in maart 2022 talk of the day waren, was Freo er als de kippen bij om te vertellen over een logisch gevolg: je huis isoleren! Het linkje naar Freo-leningen is dan natuurlijk snel gelegd. 

Freo nieuws

Wat kun je hiervan leren?

Aanhaken bij een actueel gespreksonderwerp hoeft niet altijd een gewiekste inhaker in een leuke vorm te betekenen. Sterker nog, inhoudelijke bijdragen die aansluiten bij trending content leveren vaak veel meer op. Dus: heb je even geen inspiratie voor nieuwe content? Kijk eens om je heen. Wat is het gesprek van de dag in jouw markt, en hoe kun jij daar iets waardevols aan toevoegen? Het antwoord op die vraag is de input voor jouw nieuwe content!

Wil je altijd verzekerd zijn van contentinspiratie? Coosto geeft je inzicht in actuele trending content in jouw markt, waardoor je altijd kunt aanhaken op het gesprek van de dag. Het gevolg: waardevollere content, meer bereik en meer conversies. 

 

6. IKEA

IKEA is een merk dat je verwacht in een rijtje met inspirerende contentmarketing. Toch is de casus die we ter inspiratie delen allesbehalve voorspelbaar. 

Het Zweedse meubelmerk sloeg meerdere vliegen in één klap met de indrukwekkende contentcampagne IKEA retail therapy. Het concept is simpel maar geniaal: IKEA heeft productnamen vervangen door bijpassende Google-zoekopdrachten. Met een vette knipoog, dat wel. Dus, wat is het product dat IKEA matcht met ‘Why can’t men open up?’ De eenvoudigste oplossing om de tongen van mannen los te maken: een kurkentrekker. 

ikea

De actie van IKEA werkt niet alleen positief om gevonden te worden via Google en andere zoekmachines. De campagne scoort ook op PR en free publicity goed: IKEA retail therapy wordt nog altijd veel gedeeld en besproken op social media. Doordat de producten ook daadwerkelijk via de campagnesite aan te schaffen zijn, sluiten we niet eens uit dat ook de omzet er direct positieve effecten van ondervindt. 

Wat kun je hiervan leren?

Als je verlegen zit om contentinspiratie kan een te sterke focus op één contentdoel verstikkend werken. Is dat het geval, laat je hoofddoel dan los, en ga eens na of er wel interessante ideeën in je opkomen die bijdragen aan andere marketingdoelen.

 
7. Schiphol

Iedere Nederlander die “Mind your step” leest, hoort daar bijna automatisch de bekende Schiphol-stem bij. Het zinnetje is onlosmakelijk verbonden met Nederlands grootste luchthaven, en daar maakt Schiphol op TikTok slim gebruik van. 

Het marketingteam lanceert – al dan niet serieus bedoeld – een challenge: wie wordt de volgende ‘mind-your-step-stem’? De challenge gaat al snel viral en de inzendingen stromen binnen. Van ludiek tot bloedserieus en zelfs ontzettend goed:
 

@samyahafsaoui #duet with @schipholairport Auditie time! #schipholairport #voiceover #mindyourstep ♬ April (No Vocals) - The Young Ebenezers

 

Extra compliment aan Schiphol: het merk heeft een manier gevonden om ook op TikTok relevant te worden, terwijl het niet bepaald een organisatie is die je direct zou associëren met een platform dat toch vooral Generatie Z aanspreekt. Knap gedaan!

Wat kun je hiervan leren?

Controle is goed, vertrouwen nog beter. Als je zélf even inspiratie mist voor relevante en waardevolle content, wil dat nog niet zeggen dat jouw community, doelgroep of publiek ook een inspiratieloze dag heeft. Wie durft in te zetten op user generated content maakt zich veel minder afhankelijk van eigen creativiteit en productiecapaciteit. Daarbij draagt de authenticiteit van user generated content bij aan het vertrouwen in jouw bedrijf en product. De creators zelf zullen ook meer betrokkenheid voelen bij jouw merk, wat de klantbinding en het gevoel van een community versterkt. 
 

Contentinspiratie in de praktijk 

Bekijk het gratis Coosto-webinar ‘Contentinspiratie in de praktijk: zo vind je ideeën voor betere content’ terug en leer hoe je nooit meer zonder contentideeën hoeft te zitten. 

We bespreken onder andere:

  • Hoe je bepaalt wanneer content 'goed' of 'geschikt' is
  • Waarom je voor inspiratie vooral buiten je organisatie moet zoeken
  • Waarom SEO niet voldoende is en hoe trending topics dat gat opvullen
  • Hoe je trending topics vertaalt naar waardevolle content voor jouw organisatie!

Duur: 30 minuten

Uncategorized

Contentvormen die een plekje op jouw content bucketlist verdienen

Vernieuwen en veranderen: neem de sprong in het diepe

Het is heel verleidelijk om telkens terug te vallen in dezelfde gewoontes. Weer een snel blogje tussendoor en tóch maar geen video voor die nieuwe campagne, want dat kost zoveel tijd en moeite. Je kent het wel. Toch kan het zeker geen kwaad om eens buiten de comfort zone te treden en te experimenteren met nieuwe soorten content. Afwisseling zorgt ervoor dat je de aandacht van de doelgroep blijft trekken. Bovendien creëer je niet alle content met hetzelfde doel voor ogen. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een vorm die aansluit bij het doel van een specifiek stuk content.

Natuurlijk is het belangrijk om te kijken of je de juiste middelen in huis hebt om deze content te creëren. Kan je deze content zelf maken of moet je hiervoor (externe) hulp voor inschakelen? En weegt de investering op tegen de verwachte resultaten? Kortom, ken je eigen krachten, maar durf ook eens te variëren én te investeren! Wij zetten een aantal vernieuwende contentvormen voor je op een rijtje die zeker een plekje op jouw to-do list verdienen!

 

1.    Infographics in een nieuw jasje

De infographic is de ideale manier om informatie op een illustratieve manier over te brengen op de ontvanger. We zijn visueel ingesteld: beeld zegt nog altijd meer dan duizend woorden en de combinatie van tekst en beeld zorgt voor een prettig overzicht. 

De infographic is dan ook al langere tijd een zeer populaire contentvorm. Het is niet voor niets dat infographics drie keer zo vaak worden gedeeld op social media, in vergelijking met andere contentvormen. Precies wat deze contentvorm zo interessant maakt voor marketeers. Toch kan het slim zijn om ook in je infographics eens te variëren, en hem in een nieuw jasje te steken voor de nodige afwisseling.   
 

Guestographics

De naam verraadt het al een klein beetje: een guestographic is een soort infographic, maar dan met een ‘guest’ als toevoeging. Ga een samenwerking aan met een expert of een organisatie met autoriteit die de boodschap kracht bij zet of data vanuit een andere invalshoek kan aanleveren. Dé manier om kennis te bundelen in jouw content en een totaalplaatje aan informatie te creëren over een specifiek onderwerp.

Onderstaand voorbeeld laat zien hoe hotelresort Marina Bay Sands (Singapore) de handen ineensloeg met het WWF. Samen werkten zij aan een duurzamere toekomst voor de hotelindustrie in Azië. De focus lag hierbij op de bescherming van de oceaan, waarbij visserij een van de gevaren vormt voor de ecosystemen. Bewustzijn van de gevolgen van visconsumptie is een belangrijke eerste stap, wat in deze guestographic wordt gecombineerd met de acties die Marina Bay Sands onderneemt om hun steentje bij te dragen aan een beter behoud van de oceaan. 

Guestographic

Instructographics

Nog een variatie op de klassieke infographic: de instructographic. Met deze graphic geef je antwoord op de vraag hoe je iets doet. Een instructie, die ook vaak in de vorm van een DIY voorkomt, geef je op visuele wijze weer. Makkelijk te volgen stappen door middel van visuals: zo maak je de perfecte instructographic. Net als onderstaand voorbeeld, waarbij de ontvanger stapsgewijs door instructies wordt meegenomen. 

Instructographic

 

2.    Video in verschillende vormen

Ook video mag als contentvorm niet ontbreken op je to-do list. Al is video natuurlijk een breed begrip. De manier van video’s maken verandert met de tijd. Natuurlijk is er met de komst van TikTok een wereld voor ons opengegaan, waarin Instagram ook al snel is meegegaan met het introduceren van onder andere Reels. TikToks en Reels zijn hét bewijs dat korte video’s werken. Tegelijkertijd valt de populariteit van YouTube-series en vlogs die juist veel langer duren, ook niet meer te ontkennen. Een paar wijze lessen die we hieruit kunnen trekken:

-    Je hoeft geen expert te zijn: iedereen kan een korte video maken 
-    Fun, creativiteit en spontaniteit zijn de kracht van deze korte video’s
-    Ook slimme hacks en tips komen goed tot hun recht in dit soort video’s
-    Video’s hoeven niet per se kort en snappy te zijn. 
 

Extra tip: TikTok en Instagram zijn gebouwd op het tonen van jouw video in 9:16, het ideale formaat voor smartphones. Laat het oude, vertrouwde 16:9-format dus los als je jouw schermtijd optimaal wil benutten op deze kanalen. 

Welke creatieve en spontane soorten video’s zijn anno 2022 het experimenteren waard?
 

Snelle uitleg met whiteboard video’s 

Een whiteboard video is een geanimeerde video, waarin illustraties ‘uit de losse pols’ het verhaal vertellen. Dit type video is ideaal om iets op een korte, maar krachtige manier uit te leggen met behulp van animaties. Een geanimeerde video houdt niet alleen de aandacht van de doelgroep vast, maar het visuele aspect zorgt er ook nog eens voor dat de informatie beter wordt onthouden. Ideaal voor videoconcepten waarin je jouw doelgroep kennis wil bijbrengen of in korte tijd wil uitleggen wat jij als bedrijf te bieden hebt. Bovendien is dit videoformat niet moeilijk te maken. Er zijn tegenwoordig verschillende tools beschikbaar waarmee je zelf eenvoudig zo’n video maakt zonder enige technische kennis. Gebruik bijvoorbeeld eens Videoscribe of Vyond om zelf aan de slag te gaan met whiteboard video’s.

 

Ga de diepte in met langere video’s

Betekent de trend van snelle content dat we ons alleen moeten focussen op korte video’s? Nee. Lange video’s kunnen juist ook heel toepasselijk zijn als je meer de diepte in wil gaan. Niet alles valt te vertellen binnen 15 seconden. Denk aan een webinar of presentatie: hierin wil je juist meer informatie meegeven en de ruimte nemen om ook daadwerkelijk voor diepgang en toegevoegde waarde te zorgen. Daar ligt je focus: zolang de inhoud relevant, vernieuwend en boeiend is, blijft jouw publiek plakken. En juist bij dit soort langere content kan het visuele aspect goed ondersteunen om de aandacht vast te houden. 

 

3.    Laat je horen: ga voor audiocontent

Afgelopen jaar begon met de veelbelovende lancering van ‘Clubhouse’, maar dit vuurtje werd al snel gedoofd. De live audio-evenementen werden echter wel overgenomen door andere social media kanalen, zoals Twitter en Instagram. 

Naast live audio krijgt ook de podcast als contentvorm steeds meer voet aan de grond. Toch hebben nog lang niet alle marketeers hun vingers durven branden aan een podcast, en dat is best jammer. Er valt namelijk veel te winnen. Zo blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse podcastluisteraar geen voorkeur heeft voor de lengte van een podcast, maar dat het merendeel toch al snel tussen de 30 en 60 minuten naar één podcast luistert(!) Beeld je eens in wat je met die bijna onbeperkte aandacht kan doen… Van diepgaande gesprekken met een expert, tot eindeloos entertainment en open discussies tussen opiniemakers. Allemaal komen ze rechtstreeks in de feed van jouw luisteraar terecht. 

Het mag duidelijk zijn: podcasts bieden een perfecte mogelijkheid om jezelf (eventueel in samenwerking met anderen) te presenteren als thought leader binnen jouw markt. En vind je ruim een uur toch wat te lang? Tegenwoordig zie je ook steeds meer korte podcastafleveringen voorbijkomen, van slechts een paar minuten. Ideaal voor een korte (nieuws)update!

 

Aan de slag

Betekent dat nu dat je de klassieke contentvormen moet laten gaan? Nee, zeker niet! Afwisseling is, zoals hierboven ook benoemd, waar het om draait. Dat laten deze voorbeelden van krachtige contentmarketing wel zien. Laat je vertrouwde blogposts of social media posts dus zeker niet achterwege, maar durf te variëren en experimenteren met nieuwe contentvormen. Zolang het binnen jouw contentstrategie past, uiteraard. 

Uncategorized

De zoektocht naar het gat in de contentmarkt

Bundelen en ontbundelen

We zijn in contentmarketing zo druk bezig met de vragen en behoeften van onze doelgroep, dat we soms vergeten om ook nog oog te hebben voor concurrenten. En dat is zonde. Zij bedienen vaak hetzelfde publiek met ongeveer dezelfde content. Daardoor kan je concurrentiepositie verzwakken: je biedt wel waarde, maar je creëert geen thought-leadership. Er is namelijk geen duidelijke reden waarom je doelgroep specifiek jouw content moet verkiezen boven andere beschikbare content.

Wat dat betreft kunnen we leren van andere marketingdisciplines, zoals productontwikkeling. Daar is men continu op zoek naar het ‘gat in de markt’. Omdat het bedenken van compleet nieuwe producten niet altijd een optie is, wordt het onderscheidend vermogen steeds vaker gevonden in de manier waarop producten en diensten worden aangeboden. 

Hoe je daarmee kunt differentiëren? Jim Barksdale, de oud-CEO van Netscape formuleert het wat kort door de bocht, maar heeft een goed punt met zijn stelling: “There are only two ways to make money in business: one is to bundle, the other is unbundle.” Bundelen en ontbundelen, het is een zichzelf herhalend proces dat binnen markten en bedrijven steeds weer nieuwe producten laat opbloeien. Een proces dat door het internet bovendien in een stroomversnelling is geraakt. 

Voorbeeld: muziekindustrie

Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld van het ontbundelen en bundelen is te vinden in de muziekindustrie. Daar verloren cd’s in het begin van deze eeuw rap terrein aan iTunes, dat individueel aan te schaffen mp3’s introduceerde (ontbundelen). 

Maar met al die losse mp3’s raakten muziekbibliotheken gefragmenteerd. Eigenlijk was het ook wel handig om voor een vast bedrag alle muziek op één plek te hebben. En daar kwam Spotify, en later Apple Music, om de hoek kijken (bundelen).

Zo’n alles-in-één massaplatform biedt echter weinig ruimte voor specifieke subgenres om zich te organiseren en te uiten. Een logisch gevolg is een platform als Idagio; een relatief nieuwe muziekstreamingdienst die specifiek is ingericht op verschillende uitvoeringen van klassieke muziek (ontbundelen). 

Vertaling naar content

Leuk en aardig, maar wat kunnen we er in content mee? Welnu, bundeling en ontbundeling lijken elkaar continu te corrigeren, en dat principe kun je perfect in je contentstrategie toepassen. Is er weinig specialistische content in jouw markt te vinden? Dan is ontbundeling de logische zet. Is content juist heel gefragmenteerd en ontbreekt het aan een centrale kennisbank of contentverzameling rond een thema? Dan heb je de ideale voedingsbodem voor bundeling te pakken. 

Op basis hiervan zijn er grofweg twee manieren om een onderscheidende positie te claimen met je content:

 

A. Vind een niche

Wat?

Zoom in op een onderwerp, sub-onderwerp of zelfs sub-sub-onderwerp, waar nog (bijna) niemand content voor maakt. 

Wanneer?

Als de content in je markt een breed scala aan onderwerpen behandelt, maar daarin vrij algemeen en oppervlakkig blijft. 

Voorbeeld:

Karwei was lange tijd een doorsnee bouwmarkt, zowel qua product als qua content. Zo waren de klusvideo’s van het bedrijf duidelijk en behulpzaam, maar ook behoorlijk algemeen en weinig onderscheidend ten opzichte van wat andere bekende bouwmarkten deden. 

Karwei dook daarom in een wat specifiekere niche, en profileert zich nu als ‘De bouwmarkt met smaak’: een doe-het-zelf-zaak met een duidelijke focus op esthetiek. Dat specifieke snijvlak van expertises was in Nederland een gebied waar nog geen of weinig content voor werd gemaakt. Karwei maakte een slimme keuze en is nu hét merk voor liefhebbers van een mooi interieur die bereid zijn de handen uit de mouwen te steken. 

Dat levert nu ook specifiekere YouTube-formats op, zoals ‘Huis make-overs’, ‘Wooninspiratie van Karwei’ en ‘Upcyclen met Karwei’. 

Aandachtspunt:

Het risico van het inzoomen op een niche is dat je zó specifiek wordt dat het publiek dat overblijft te klein is om rendabel te kunnen blijven bedienen. Professionele video’s maken voor een handjevol mensen is immers al gauw niet meer vol te houden (het kruispunt van Jamie Catherine Barnett is een handig model om dit te voorkomen).

Tegelijkertijd moeten we het gevaar om publiek te verliezen ook niet groter maken dan het is. Stel, je maakt enkel en alleen content over appeltaarten. Is je publiek dan beperkt tot mensen die alléén appeltaart lusten? Nee, zeker niet. Je richt je op publiek dat óók appeltaart lust. Om op te vallen met je content hoef je dus niet alles te bieden waar je doelgroep naar op zoek is, je moet ervoor zorgen dat je íets biedt waar je doelgroep naar op zoek is. Wat je daarnaast nog meer te bieden hebt, kun je altijd daarna nog vertellen.

Dat bewijzen influencers en particuliere content creators al jaren. Zo steelt Emily Zugay de show op TikTok door logo’s van merken op humoristische wijze te redesignen. Is ze daarmee alléén interessant voor designers van logo’s? Dat lijkt onwaarschijnlijk, gezien het feit dat ze 2,2 miljoen volgers heeft.

@emilyzugay A new logo calls for an even newer logo #metapartner ♬ original sound - Emily’sTikTok.edu

Ook in Nederland gooien niche content creators hoge ogen, met Snackspert, Onderhoudsarmoe en How can I make this about me als spraakmakende voorbeelden.

 

B. Vind een bundelkans

Wat?

Word een one-stop-shop op het gebied van content binnen een breed domein. Welke vraag mensen ook hebben over het onderwerp: ze moeten voor betrouwbare content bij jou terecht kunnen.   

Wanneer?

Als de content in je markt sterk gefragmenteerd of zelfs tegenstrijdig is en het je publiek veel moeite kost om alle benodigde informatie bij elkaar te verzamelen. 

Voorbeeld:

Het contentaanbod voor aanstaande of nieuwe ouders is enorm. Van ideeën voor babynamen tot voedingtips tijdens de zwangerschap en slaaptips voor de baby: het internet staat er vol mee. Het probleem is alleen dat sites elkaar nogal eens tegenspreken, of niet volledig zijn. Zo stuit je in je zoektocht al gauw op 101 verschillende bronnen en zie je door de bomen het bos niet meer. 

Nutricia is daarom begonnen met ‘Nutricia voor jou’: één platform waarop ouders alles kunnen vinden wat ze nodig hebben gedurende de zwangerschap en na de bevalling. Van vluchtkoffer tot ovulatiecalculator en zelfs een babynamen-generator. Wel zo comfortabel, alles op één overzichtelijke plek. Sterk idee, sterk uitgevoerd. 

nutricia voor jou

Aandachtspunt:

Het kost erg veel energie om op iedere vraag altijd het meest complete, beste en meest actuele antwoord te hebben. Laat je ergens een steek vallen, dan biedt dat ruimte voor andere organisaties om te gaan ontbundelen; ze gaan zich bijvoorbeeld specifiek richten op voedingstips, maar zijn daarin wel nét een tandje beter dan jij.

Het gevaar is dus dat je overal goed in bent, maar nergens in uitblinkt. Je doelgroep kan jou dan toch links laten liggen. Merk je dat dit gebeurt, en lukt het je niet om die strijd te winnen, dan kun je overwegen bepaalde subonderwerpen toch af te stoten. Zo houd je een krachtige basis over waar je al je middelen op kunt richten.

 

Wat als je contentmarkt is verzadigd?

Het kan in theorie gebeuren dat de markt waarvoor je content wil maken volledig verzadigd is, met zowel organisaties die zich richten op alle voor jou relevante niches als organisaties die het hele domein willen bestrijken. In dat geval kun je je niet onderscheiden op basis van de twee aangedragen opties. Je zal met dezelfde inhoud moeten winnen op basis van kwaliteit, stijl of andere vormfactoren.

Tip: ontdek welke content in jouw markt aanslaat met behulp van Discover in Coosto.

Coolblue wordt bijvoorbeeld vaak geroemd om de uniciteit (in content). Maar is het je weleens opgevallen dat Coolblue in veel uitingen inhoudelijk niet eens zo anders is dan veel concurrenten? De veelgeprezen pay-per-note actie is eigenlijk ‘gewoon’ een prijsvraag, die zoveel andere elektronica-webwinkels ook organiseren. En die rebus-reclames zijn voor sommigen misschien grappig, maar het blijft een reclame voor producten die concurrenten ook aanbieden.

Toch zal iedereen beamen dat Coolblue uniek in zijn soort is. Waar zit dat nu precies in? Het is vooral de kwaliteit en de tone-of-voice die deze content onmiskenbaar Coolblue maakt. Die zorgen ervoor dat veel mensen Coolblue waarderen en graag kijken naar de content die het bedrijf maakt.  

Je kunt dit ook vertalen naar je eigen markt. Stel, je bent een plantenkwekerij en je vindt het moeilijk om je te onderscheiden met content. Er zijn specialisten op de markt die zich specifiek richten op bepaalde soorten planten, en generalisten die je van A tot Z kunnen vertellen over het behandelen van welke plant dan ook. 

Ze communiceren echter allemaal nogal formeel, terwijl tuinieren toch vooral een leuke en ontspannende bezigheid zou moeten zijn. Je kunt je met een geheel eigenzinnige stijl dan toch nestelen in de hoofden en harten van je doelgroep. Verzin bijvoorbeeld een challenge waarbij mensen een lastig te onderhouden plant in moeilijke omstandigheden zo lang mogelijk in leven moeten zien te houden. Met een aanmoedigingsprijs voor de verliezer, want tuinieren doe je voor de lol! 

Inhoudelijk vertel je niets anders – de tips om planten te laten overleven staan tenslotte overal online – maar het is de vorm en productiekwaliteit waar je mee scoort. 

Aandachtspunt: 

Winnen op kwaliteit is altijd goed, maar het is belangrijk dat een eigen stijl niet een doel op zich wordt. Een stijl moet bij je merk passen en zitten als gegoten, anders gaat het niet werken. Zoek dus niet alleen naar ruimte in de markt (‘welke stijl wordt nog niet gehanteerd’) maar bedenk ook goed of je je wel moet wagen aan die serieuze, humoristische, nonchalante of juist formele tone-of-voice

Uncategorized

14 voorbeelden van succesvolle social media campagnes

 

Uncategorized

10 manieren om nieuwe contentinspiratie te vinden

1. Ga naar klanten toe

Goede content is content die jouw klanten willen lezen. Als je even geen inspiratie hebt voor een nieuwe blog of social media post, kan dat dus betekenen dat je de verbinding met die klant bent verloren.

Om nieuwe ideeën op te doen, moet je jouw klant dus weer even gaan opzoeken. Dat kan een arbeidsintensief proces zijn, maar het is wel een effectieve methode om je op scherp te zetten. Wat houdt de klant bezig, waar zit hij mee, welke informatiebehoefte heeft hij op dit moment?

Je kunt de (potentiële) klant fysiek gaan opzoeken door met je sales-collega’s op pad te gaan, maar ook telefonische interviews zijn heel gebruikelijk. Als je vertelt dat je vragen hebt omdat je jouw klanten in het vervolg beter wil helpen, is de kans groot dat mensen bereid zijn om mee te werken.

Onthoud wel: één is geen, dus als je voor deze optie kiest, moet je ervoor zorgen dat je sowieso meerdere klanten te spreken krijgt. Alleen dan krijg je een goed beeld, en weet je dat de ideeën die je opdoet ook daadwerkelijk gaan aanslaan.

Tip: gebruik periodes met veel inspiratie om een buffer op te bouwen!

In de contentkalender van Coosto kun je ideeën opslaan als concept. Pak je concepten erbij wanneer de creativiteit wat tegenvalt, en je kunt weer vooruit met je social media posts.

 

2. Analyseer wat er op je website gevonden wordt

Misschien gaat je inspiratiedip wel samen met het gevoel dat de onderwerpen en relevante invalshoeken simpelweg op zijn. Alles is al uitvoerig behandeld, je website barst van de goed gelezen blogs en andere content. Wat kan je nu nog méér doen?

Het mooie is: daar geven je websitebezoekers meestal zelf antwoord op. Niet alleen door keywords in Google, maar ook met interne zoekopdrachten. Dit zijn zoekopdrachten die een bezoeker via een zoekbalk uitvoert op jouw site. Met een klein beetje instelwerk, worden al die zoekopdrachten gelogd in je web-analytics programma (zoals Google Analytics).

banner-search-website

Zo krijg je dus zonder al te veel moeite een overzicht met termen waar jouw sitebezoekers naar zoeken. Daar zit ongetwijfeld veel tussen dat minder geschikt is, maar waarschijnlijk vind je toch wel iets nieuws. Ben je bijvoorbeeld een elektronicawinkel en zie je dat er regelmatig ‘wasmachines vergelijken’ wordt gezocht, dan heb je je eerste idee al te pakken: pak je pen en schrijf een stappenplan waarmee klanten kunnen beslissen welke wasmachine bij hun wensen past.

 

3. Volg de concurrentie

Beter goed gejat dan slecht bedacht: je hoeft je echt niet te schamen als je regelmatig afkijkt bij een concurrent. Sterker nog, het is juist een slimme manier om ideeën voor content op te doen. Schrijf je bijvoorbeeld in voor de nieuwsbrief van je concurrent, of stel in je social media listening tool een alert in, zodat je een melding krijgt als de concurrent iets publiceert.

In een social media listening tool kun je ook zien welke content van je concurrent populair is en veel gedeeld wordt. Heb je die thema’s zelf nog niet besproken, of niet met die invalshoek? 1+1=2. Daar heb je een kant-en-klaar idee te pakken. Let wel op dat je er je eigen sausje overheen giet, zodat je onderscheidend vermogen behoudt. 

social-media-listening-voorbeeld

 

4. Bekijk hoe er gereageerd werd op eerdere content

Deze methode werkt alleen als je reacties hebt gekregen op eerdere content, bijvoorbeeld op social media. In dat soort reacties zit namelijk bruikbare feedback verscholen, die jij kunt gebruiken voor nieuwe artikelen en posts.

Je kunt vragen om aanvulling gebruiken om nieuwe invalshoeken te vinden. Zo publiceren we ieder jaar een onderzoek naar de beste tijden om te posten op social media. Vorig jaar kregen we daar onder andere deze reactie op, die prima input is voor het geval we ooit zonder inspiratie komen te zitten.

reactie-facebook-coosto-inspiratie

 

Tip! Met Engage in Coosto komen de reacties op al je social media kanalen overzichtelijk binnen op één plek, zodat je er gemakkelijk op kunt reageren.

 

5. Luister naar experts

Als je gebrek aan inspiratie wordt veroorzaakt doordat je achterloopt op de laatste trends in je markt, is deze methode aan te raden. Het is dan namelijk tijd om je kennis op te schroeven, zodat de ideeën als vanzelf weer komen aanwaaien.

De beste manier om zo’n achterstand in te halen, is door te luisteren naar wat de top in je vakgebied te zeggen heeft. Als het goed is weet je welke mensen in jouw branche toonaangevend zijn, dus moet het geen probleem zijn om ze te vinden.

Ga wat vaker naar congressen waar de experts spreken, lees hun boeken en luister podcasts waar ze in te gast zijn. Zo leer je al snel welke ontwikkelingen er zijn, welke richting je vak opgaat en wat de belangrijkste actuele thema’s zijn.

Op het moment dat je volwaardig kunt meepraten, zit je goed. Geef je eigen draai aan de onderwerpen, ontwikkel je eigen visie en er opent zich een wereld aan mogelijkheden voor nieuwe content. Deze methode vergt behoorlijk wat tijd, maar het is wel een duurzame manier om de ideeën weer te laten binnenstromen; je volgende writer’s block zal nog wel een tijdje duren.

 

6. Volg relevante hashtags

Als je de ideeën min of meer aan je deur wilt laten bezorgen, kun je het best relevante hashtags op social media gaan volgen. Je wordt dan vanzelf op de hoogte gehouden van de laatste trending content op platformen als X en Facebook.

Bekijk welke vragen mensen stellen in de berichten die voorbijkomen, check welke content populair is en welke nieuwsfeiten veel besproken worden. Het nadeel van deze methode is dat je er zelf geen extra vaart achter kan zetten, omdat je afhankelijk bent van de stroom aan live content van anderen.    

Met Coosto Listen stel je dagelijkse overzichten in voor thema's en hashtags die je wilt volgen. Je krijgt dan automatisch updates in je mailbox met de belangrijkste nieuwsartikelen, social media posts en blogs.

 

7. Schrijf je in voor nieuwsbrieven van vakmedia

Voor ons marketeers zijn er vakmedia als Marketingfacts, Frankwatching en Adformatie waar we inspiratie uit putten. Voor de branche van jouw bedrijf zijn er ook ongetwijfeld sites, online tijdschriften en platforms waar kennis gedeeld wordt. Het probleem is dat het regelmatig bezoeken van die sites er door de waan van de dag bij inschiet.

Schrijf je daarom in voor de nieuwsbrieven van dit soort kennisplatformen, een optie die vrijwel altijd gratis wordt aangeboden.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste content van Coosto? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

 

8. Recycle succesvolle content

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar ze geven wel aanknopingspunten. Als de eerste 7 tips niet tot een oplossing voor je writer’s block hebben geleid, kun je gaan kijken naar wat in het verleden wél resultaat opleverde.

Maak een lijstje met je 10 meest succesvolle blog posts, en probeer te bedenken of er content bij zit die je in een andere vorm kan gieten.

Heb je bijvoorbeeld een video gemaakt die aansloeg? Wellicht kun je er ook een opsomming van maken, of een infographic? Zo kun je soms met dezelfde content meermaals scoren. Misschien niet de meest vernieuwende klus, maar je zorgt er wel voor dat er iets succesvols uit je pen komt.

Onderstaand lijstje van Backlinko geeft je handvatten voor de blog formats die het meest worden gedeeld. 

successful-content-types

 

9. Doe eigen onderzoek

Je kunt overal naar inspiratie zoeken, maar soms ligt het antwoord gewoon vlak voor je. Wanneer het niet lukt om ideeën op te doen in de buitenwereld, kun je altijd nog bekijken of er in je organisatie wat inspiratie is te vinden.

Het bruist daar namelijk waarschijnlijk van de informatie, kennis en data die voor de buitenwereld misschien ook wel interessant is. Doe eens een intern onderzoek, en ga na of die kennis voorhanden is. Heb je misschien statistieken over je vakgebied, waardoor je trends kunt uitleggen? Zijn er cijfers over de wensen van klanten? Zie je daar verschuivingen in?

Ga wat vaker praten met interne experts, en doe je best om interessante informatie boven water te krijgen voor een nieuwe blog post.

 

10. Vraag je publiek wat ze willen lezen

De laatste is misschien wat voor de hand liggend, maar toch echt minder gemakkelijk dan je zou denken. Je kunt expliciet vragen aan je publiek wat zij graag willen lezen, en de antwoorden daarop zijn natuurlijk uitstekende handvatten voor je content.

Het probleem is dat antwoorden vaak uitblijven. We hebben zelf weleens geprobeerd met een enquête in onze nieuwsbrief wat ideeën op te halen, maar nog geen 0,1% van de ontvangers reageerde daarop.

Onze conclusie: als je iets wilt vragen van je lezers, moet je er wat tegenover kunnen zetten. De ervaring leert dat je de meeste reactie krijgt als je een oprecht en laagdrempelig (online) gesprek aangaat, of een ‘cadeautje’ (een gratis download bijvoorbeeld) als ruilmiddel kunt inzetten.

 

Als voorkomen en genezen niet werkt

Een writer’s block is niet te voorkomen, en soms lukt het ook niet goed om ervan af te komen. Maar met bovenstaande tips zou je ondanks je inspiratiegebrek alsnog goede content moeten kunnen maken. Zo kun je met een gerust hart wachten tot het writer’s block weer voorbijgaat (dat doet hij altijd) en de ideeën als vanouds weer komen aanwaaien.

Uncategorized

3 tips voor nieuwswaardige content

1. Zorg dat jouw verhaal relevant is

Maak content die relevant is voor de doelgroep; we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken. Dit geldt niet alleen voor het in de markt zetten van jouw product of dienst. Juist als het gaat om nieuws staat relevantie voorop. En ja dit lijkt een open deur, maar hoe vaak wordt er aan jou als marketing- of communicatieprofessional gevraagd om een persbericht te schrijven over bijvoorbeeld een benoeming, functiewissel, zoveel-jarig bestaan van je organisatie, kortom: bedrijfsnieuwtjes? En hoe vaak ben je zelf op zoek naar bedrijfsnieuws van anderen? Dat zal niet zo vaak gebeuren.

Over het algemeen is bedrijfsnieuws vooral relevant voor het bedrijf zelf. Toch proberen we daar wel te vaak tevergeefs het nieuws mee te halen. Dat lukt niet, want het is niet relevant voor je publiek. Wat is dan wel relevante content? Verhalen die aansluiten bij de wensen van jouw doelgroep. Maak een duidelijke visie kenbaar in je content en deel kennis over jouw product of dienst. Dan maak je content die waarde toevoegt, en waardevolle content wordt sneller gezien als relevant.

2. Haak in op actualiteiten

De meest herkenbare eigenschap van nieuws is dat het actueel is. Sociale media zijn al tijden een onmisbare bron voor dit soort actualiteiten. Zo profileert X zich duidelijk als nieuwsplatform, met snelle, actuele updates in tijdlijnen. Maar ook Facebook baseert wat je te zien krijgt in je nieuwsfeed onder andere op de actualiteit van een bericht. Hoe recenter de post, hoe beter hij presteert op het gebied van bereik. 

Social media draaien dus om actualiteit. Niet alleen voor de 'reguliere consument', maar ook voor journalisten. Zij houden via X, Facebook en LinkedIn bij waarover er wordt gesproken en wat mensen op dit moment belangrijk vinden.

Andersom kun jij dat ook doen: welke onderwerpen zijn relevant als het gaat om jouw merk? Die trending topics kun je onder andere analyseren met een social media management tool als Coosto. Door in te spelen op die onderwerpen, schrijf je gemakkelijk relevante en actuele content voor jouw merk. Inhakers kunnen daarbij helpen. Met de inhaakkalender van Coosto vind je zeker een dag die past bij jouw merk en waarmee je kunt inspelen op de social buzz van dat moment.

3. Investeer in mediarelaties

Het onderhouden van mediarelaties is traditie in PR. Persberichten en opiniestukken werken nog steeds voor het creëren van (gratis) publiciteit. Wel zien we dat persoonlijke persberichten steeds belangrijker worden. Gebruikelijk was om persberichten breed uit te sturen naar redacties van kranten en (vak)bladen. Juist met de gedachte: als we het breed houden, is er altijd een kans dat het wordt opgepakt. De ontwikkeling die we nu juist zien, is dat persberichten steeds persoonlijker worden gebracht.

Zoals je kunt analyseren welke onderwerpen relevant zijn voor jouw merk, kun je ook bijhouden welke journalisten daarover schrijven en met die journalisten de samenwerking opzoeken. Stuur je bericht naar een handjevol journalisten van wie je weet dat ze geïnteresseerd zijn in jouw nieuws of verantwoordelijk zijn voor het onderwerp dat je bespreekt. (Bron: Marketingfacts Jaarboek 2019-2020).

Door content te maken die relevant en actueel is en te investeren in mediarelaties, word je dus nieuwswaardig. En met nieuwswaardige content kun je meer publiciteit genereren voor je merk.

Het nieuws halen

Hoe kom je dan uiteindelijk van content met nieuwswaarde naar écht in het nieuws? Hoe maak je, deel je en meet je nieuws? In het webinar ‘Meer online publiciteit voor jouw merk’ staat deze vraag centraal.

Uncategorized

Checklist: 4 vragen om te bepalen of je moet inspelen op een trend

Dat zette me aan het denken.

 

Want geldt dat niet eigenlijk ook voor trends en ontwikkelingen? Elke dag verschijnen er weer artikelen en blogs over de laatste trends binnen AI, customer service of content marketing. Of op grotere schaal: er verschijnen nieuwe social media platformen waar we natuurlijk als eerste op aanwezig willen zijn. Aan de ene kant logisch: we willen namelijk niet achterop lopen. Toch lijken we als marketeers onze kritische blik te verliezen zodra het over trends gaat. We denken dat we overal in mee moeten gaan, maar in werkelijkheid kun je veel trends van je lijstje strepen. Ze zijn gewoonweg niet relevant, passen niet bij je business of zijn niet interessant genoeg voor je bedrijf. Hoe bepaal je of je als bedrijf een trend zou moeten volgen? Ik zet 4 vragen op een rij.

  1. Past het bij je bedrijf?
  2. Ik kan het niet genoeg blijven zeggen: blijf altijd terugpakken op de merkwaarden en identiteit van je organisatie. Het zijn je drijfveren, je bestaansrecht. Die merkwaarden zouden niet alleen centraal moeten staan in je strategie, maar ook top-of-mind moeten zijn zodra je keuzes gaat maken gaandeweg. Al dan niet inspelen op een trend is zo’n keuze waarbij de identiteit van je bedrijf één van de uitgangspunten moet zijn.
  3. Een bedrijf dat haar identiteit heel sterk uitdraagt, is Srprs.me. Het online reisbureau vindt het onwijs belangrijk om de reiziger altijd op de eerste plek te zetten. Technologie komt op een tweede plaats. Om die reden wordt het reisbureau niet direct warm van de meest recente ontwikkeling: chatbots. Een technologische ontwikkeling waar zodanig veel over wordt geschreven, dat het lijkt alsof je daar als bedrijf bijna niet meer omheen kan. Srprs.me kan er  wél omheen. Het verrassen van de reiziger blijft bij het bedrijf namelijk altijd op de eerste plek staan. Op het Social Service Congres in 2017 – waar chatbots de boventoon voerden – was de boodschap van Srprs.me dan ook compleet tegenovergesteld. Eerst komt de reiziger aan de beurt, daarna de rest. Daarmee positioneert het online reisbureau zich sterk.
     
  4. Past het bij je doelgroep en klanten?
  5. Als het goed is, heb je jouw doelgroep volledig in het vizier. Misschien heb je een kwalitatief doelgroeponderzoek gedaan, of heb je jouw doelgroepprofielen verrijkt met social media data. In beide gevallen heb je in ieder geval een beeld van de interesses en behoeften van je doelgroep. Je weet wanneer ze online zijn, waar ze blij van worden en welke media ze gebruiken. De vele trends die voorbijkomen zijn echter niet gebaseerd op de interesses en behoeften van je doelgroep, maar veel vaker op het gedrag van een grote groep. Of op  technologische ontwikkelingen. En die ontwikkelingen hoeven niet aan te sluiten bij jouw doelgroep.
  6. Ik neem als voorbeeld een trend die zich in 2018 nog verder gaat ontwikkelen: virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Facebook en Apple zijn druk bezig om VR en AR beschikbaar te maken voor het hele publiek. Als je als marketeer dergelijke ontwikkelingen volgt, is de kans groot dat je denkt: “Hier moeten we wat mee!”. Tóch kan het zijn dat je doelgroep helemaal niet zo vatbaar is voor deze technologie. Het zijn misschien laggards in plaats van early adopters, waardoor je deze trend als marketeer rustig aan je voorbij mag laten gaan. Houd daarom altijd het gedrag van je doelgroep in de gaten.
model
  1. Gaat het je product, dienst of proces verbeteren?
  2. Een andere, belangrijke randvoorwaarde die kan bepalen of je moet inspelen op een trend: de optimalistie van je product. Maakt een bepaalde trend je product of dienst beter? Sluit het aan bij een behoefte van je doelgroep? Kun je je ermee onderscheiden van concurrentie? Of blijft het bij een leuke ‘extra’, een ‘nice to have’? In dat laatste geval is het goed om kritisch te kijken of je wel écht moet investeren in de ontwikkeling.
  3. Een voorbeeld van een trend die je product of dienst wel degelijk beter maakt, is account based marketing. Bij deze marketingstrategie identificeer je potentiële klanten op basis van hun achtergrond in bepaalde markten of bedrijven. Door het identificeren kun je jouw online campagnes heel specifiek en persoonlijk insteken, waardoor je veel relevanter wordt voor je doelgroep. En dat ga je uiteindelijk terugzien in de resultaten.
     
  4. Hoe duurzaam is de trend?
  5. Bij de laatste vraag staat het verschil tussen een trend en een hype centraal. Een trend is een ontwikkeling, een richting op de langere termijn. Een hype daarentegen, is iets nieuws dat tijdelijk sterk de aandacht trekt, maar in de praktijk weinig voorstelt. Om die reden leent een hype zich perfect voor een scherpe inhaker of campagne, maar minder voor het maken van strategische keuzes. De kans is immers groot dat diezelfde hype na een bepaalde tijd weer is afgekoeld. In theorie is het verschil tussen een trend en een hype relatief gemakkelijk te duiden, maar in de praktijk blijkt dat toch weerbarstiger.
  6. Om die reden is het belangrijk om een kosten-baten plaatje te maken. Wat voor investering moeten we doen als we mee willen gaan met een bepaalde ontwikkeling? Neem bijvoorbeeld de belangrijkste ontwikkeling in de B2B-markt momenteel. Gaat die investering zich terugverdienen? En op welke termijn gaat die zich dan terugverdienen? Als blijkt dat een grote investering op de lange termijn geen resultaten oplevert, is de kans groot dat je te maken hebt met een hype. Prima om op in te haken met low efforts, maar niet verstandig om strategische keuzes op te baseren.

Trends en ontwikkelingen: het blijft voor de marketeer de kunst om kritisch te blijven. Probeer altijd terug te gaan naar de 4 vragen in dit blog, en maak op basis daarvan een keuze. Het is daarbij ook belangrijk om als marketeer stevig in de schoenen te staan. De kans is namelijk groot dat niet alleen jij de laatste ontwikkelingen op de voet volgt, maar je collega’s of het management ook. Als zij dan bij jou peilen of je al druk bezig bent met augmented reality, social shopping of chatbots, is het aan jou de taak om te onderbouwen waarom daar al dan niet een focus op ligt.

Uncategorized

5 inspirerende social media content formats

1. Blendtec: Will it blend?

Een goede contentformule heeft het verhaal er niet te dik bovenop liggen, maar vertelt het impliciet. Dit trucje heeft Blendtec, een Amerikaans bedrijf dat blenders produceert, goed in de vingers. De mensen bij Blendtec hebben zich afgevraagd hoe ze op een vermakelijke manier kunnen aantonen dat hun Blendtec-blenders extreem krachtig zijn. Door te vertellen dat ze gemaakt zijn van het beste materiaal? Door blogs te schrijven over de techniek die achter de blenders schuilgaat? Niet echt het lezen waard voor het publiek. 

Hun oplossing? Will it blend. In dit video-format stopt Blendtec de vreemdste producten in hun blender, met als enige vraag: gaat het de Blendtec-blender lukken om dit product aan gort te malen? In de meeste gevallen is het antwoord een overtuigende ‘ja’, waarmee de kracht van de blender wordt bewezen. Het verslavende aspect van dit soort video’s is de intrinsieke weddenschap die de kijker met zichzelf aangaat (‘Het zal toch niet zo zijn dat zelfs een Ford Fiesta fijngemalen kan worden…?’), waardoor hij wel móet klikken. Het resultaat: hun meest bekeken video heeft 18 miljoen weergaven, en het kanaal van Blendtec tikt bijna de miljoen abonnees aan. 

2. Transavia: Jer & Mir reageren

In dit video-format laat Transavia de mensen achter haar webcare zien, om aan te tonen dat hun service vriendelijk en goedlachs is. Ze slaan hiermee twee vliegen in één klap, omdat ze tegelijkertijd informatieve vragen behandelen die voor een groter publiek interessant zijn. De combinatie van educatie en amusement kijkt prettig weg en zorgt ervoor dat je graag doorklikt naar een volgende aflevering. 

Het idee van ‘talking heads’ die gefilmd worden terwijl ze zelf bepaalde muziek, beelden of andere ervaringen te verwerken krijgen, is allesbehalve nieuw, maar slaat wel vrijwel altijd aan (zie hier, hier of hier). Het knappe van ‘Jer & Mir reageren’ is dat Transavia haar informatieve boodschap naadloos in een vooral als entertainment gebruikt videoformat heeft ingepast.

3. Ajax: FIFA skill games

Ajax heeft met de FIFA skill games een bijzonder inspirerende vondst gedaan: een spin-off van een ander format, in dit geval het computerspel FIFA. En met succes. Elke week traint een andere Ajax-selectiespeler op oefeningen die kijkers zelf kunnen spelen in FIFA. De beelden van deze training verschijnen elke donderdag op hetzelfde tijdstip op het YouTube-kanaal van de Amsterdamse voetbalclub en worden zo’n 50.000 keer bekeken.

De kracht van dit content format zit vooral in een haarscherpe publieksanalyse. De groep die Ajax via YouTube probeert aan te spreken is vanzelfsprekend Ajax-fan en overwegend jong. Omdat de gemiddelde FIFA-speler ook deze jonge voetbalfan is, bestaat er een grote overlap tussen FIFA-spelers en Ajax-fans. Het samenbrengen van die twee interesses (FIFA en Ajax) was geen schot voor open doel, maar blijkt toch een voltreffer. 

4. DELA: Herinneringstattoo

DELA bewijst dat een indrukwekkend en vindingrijk content format niet per se video hoeft te zijn. De uitvaartverzorger/-verzekeraar wil er met haar content voor zorgen dat mensen een moment nemen om stil te staan bij de dood en wat die allemaal betekent. Het is best een uitdaging om dat bij jongvolwassenen te bewerkstelligen.

Toch weet DELA het voor elkaar te krijgen op Instagram, met ‘de herinneringstattoo’. Dit format bestaat uit jonge mensen die aan de hand van hun nagedachtenis-tatoeage vertellen over herinneringen aan een overleden dierbare. DELA linkt daarbij naar een uitgebreider blog-verhaal voor de mensen die gegrepen zijn door de foto. De kracht van dit format zit in de manier waarop DELA het weet over te brengen – ingrijpend en droevig, maar tegelijkertijd mooi, klein en persoonlijk. 

 

'Doe wat je wil Ed, chase your dreams want het kan zomaar over zijn'. Edgar over zijn tattoo ter nagedachtenis aan zijn klimvriend Martijn, lees zijn verhaal nu op het blog #voorelkaar? #voorelkaar #tattoe #herinneren #remember #friendsforlife #alpes #climbing #grandesjorasses

Een bericht gedeeld door coöperatie DELA (@delacooperatie) op 9 Nov 2017 om 6:08 (PST)

5. Heijmans

Content formats alleen voor B2C? Altijd visueel? Nee hoor. Bouw- en vastgoedondernemer Heijmans wil graag bouwprojecten en werkzaamheden van medewerkers voor het voetlicht brengen. Dat is natuurlijk relevante content voor bedrijven die overwegen Heijmans in te schakelen. Maar een uitgebreide uiteenzetting in een blog van 3000 woorden is nogal stevige kost en saai om te lezen.

Heijmans verpakt deze verhalen daarom op haar website in een kort en overzichtelijk vraag-antwoordgesprek, als het ware een Whatsapp-gesprek. Compleet met emoji, afbeeldingen en taalgebruik dat je ook zomaar in een app-gesprek met je vrienden kunt terugvinden. 

Niet meteen een baanbrekend format, maar wel inspirerend om te zien dat je verhaal met kleine vormveranderingen al een stuk interessanter en toegankelijker wordt. Zo zie je maar weer dat ook organisaties met kleinere budgetten frisse content formats kunnen bedenken.

format Heijmans

Ziezo. 5 content formats die je helpen om jouw creatieve proces op gang te krijgen. En je ziet, B2B of B2C, een sexy product of een beetje stoffig, veel budget of weinig: iedereen kan originele content formats ontwikkelen. Dat laten deze voorbeelden van contentmarketing in bredere zin ook wel zien. 

Let wel op dat het creëren van content formats niet de eerste stap is in je strategie-ontwikkeling. Het succes van een contentformule is namelijk afhankelijk van je doelstellingen, unieke expertise en publieksanalyse.

Uncategoried

Calendario del Community Manager 2024

¿Preparado para 2024? Con este calendario estarás más que listo. Encontrarás:

  • Más de 400 días y fechas relevantes para interactuar con tu público objetivo.
  • La atención esperada en redes sociales para conectar con tu audiencia.
  • Consejos para obtener mejores resultados con las fechas relevantes.

Anticípate y empieza a planificar tus contenidos para 2024. Integra el calendario del Community Manager 2024 de Coosto en tu propio calendario online disponible para Google, Apple y Outlook para tener siempre toda la información a tu alcance. Así, no pasarás por alto ningún momento del año para ponerte al día.

Uncategoried

Community Manager Calendar 2023 ¡Gratis!

El calendario Community Manager de Coosto incluye:

  • Más de 250 posibles eventos o días relevantes para enganchar con tu público objetivo
  • La atención esperada en redes sociales para conectar con tu audiencia
  • Consejos para obtener mejores resultados con las fechas relevantes

Te presentamos el calendario definitivo para conectar con tu audiencia y aprovecharte de las fechas importantes a nivel nacional e internacional. Este calendario te proporciona inspiración durante todo el año para que puedas crear contenido alineado con las fechas más relevantes para tu mercado. Pero... ¡aun hay más! Para ayudarte a determinar cuales son los momentos más relevantes, hemos medido cuántos mensajes en redes sociales se han generado durante el año pasado en cada uno de los días ¡No te pierdas nada! Utiliza los temas más discutidos que forman las conversaciones del día a día en tu beneficio. Es hora de empezar, descarga el calendario Community Manager e intégralo en tu calendario digital para tener la información siempre a mano.