Zo werkt het Facebook algoritme in 2024

Última actualización:

4/8/2024 0:25

Table of Contents

    Hoe werkt het Facebook algoritme in 2024?

    Even terug naar de basis. Wat is een algoritme nou precies? Heel simpel gezegd: een algoritme is een formule van een paar stappen om een probleem op te lossen. Om als (content) marketeer in te kunnen spelen op het algoritme van Facebook, moet je dus allereerst begrijpen waarom je welke content te zien krijgt in je tijdlijn.

    Anno 2024f is het Facebook algoritme er op gericht om het platform zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Kortom, de gebruiker staat in de spotlights. Op basis van AI-technologie bepaalt Facebook wat de ideale ervaring is op het platform, om de gebruiker op die manier zoveel mogelijk relevante content voor te schotelen. 

    Dit doet Facebook aan de hand van vier factoren. 

    1. Voorraad (inventory)

    Hiermee wordt verwezen naar de volledige voorraad beschikbare content op Facebook. Het algoritme moet op basis van dit totaalpakket bepalen wat gebruikers te zien krijgen. 

    2. Signalen (signals)

    De volgende stap is het beoordelen van de post, wat gebeurt op basis van een aantal vastgestelde signalen. Voorbeelden van deze signalen: de mate van interactie met een post, hoe oud een bericht is of hoeveel Facebook-gebruikers bij dit bericht zijn blijven hangen. De relevantie van een bericht is ook een belangrijk signaal en wordt op basis van drie criteria bepaald: 

    Interactie
    Posts met veel interactie scoren logischerwijs hoger. Actieve reacties (reacties, comments, shares) worden hierbij als belangrijker beschouwd dan ‘passieve’ reacties (likes).

    Wie heeft het gepost?
    Als er een terugkerend patroon is te zien in de interactie, waarbij een gebruiker al vaker interactie met een bepaald account heeft gehad, wordt dit account ook beter gerankt voor deze gebruiker. 

    Type content
    Facebook kijkt ook naar de mate van interesse (hoe lang blijven gebruikers hangen bij een post) en interactie met verschillende types content. Denk aan posts met alleen tekst, afbeeldingen of video’s. 

    Tot slot: Facebook neemt de reacties van de totale Facebook-community op die signalen mee als feedback. Op die manier probeert Facebook onder andere ook vast te stellen welke content niet gewenst is. Denk hierbij aan gewelddadige content, spam, clickbait en fake news.

    3. Voorspellingen (predictions)

    Alle hierboven beschreven signalen bij elkaar geeft Facebook de input om voorspellingen te doen. Daarmee gaat Facebook het volgende na: Hoe groot is de kans dat een gebruiker een bericht deelt of erop reageert? Hoe groot is de kans dat je een bericht verbergt of rapporteert?

    Bijvoorbeeld: als een gebruiker normaal gesproken vaker reageert op een video, zal het algoritme dit type content prioriteren en dus vaker op de tijdlijn vertonen. 

    4. Score

    Facebook bundelt al deze voorspellingen en hangt daar een relevantiescore aan. Deze totaalscore van een post bepaalt uiteindelijk of deze wel of niet zal verschijnen in de tijdlijn van gebruikers. 

     

    Zo behaal je meer resultaat op Facebook

    Nu je weet waar het Facebook algoritme op gebaseerd is, is het tijd om naar de praktijk te gaan. Hoe pas je deze kennis toe in het creëren van nieuwe Facebook content, om zo optimaal resultaat te behalen? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

    1.    Betrek je publiek

    Posts met een hoge interactie worden als beter beoordeeld. Een belangrijke factor, die je gemakkelijk in je voordeel kunt toepassen. Creëer content die interactie uitlokt, door bijvoorbeeld vragen te stellen aan de ontvanger of in te spelen op trending topics. 

    En een gesprek moet van twee kanten komen. Zorg er dus voor dat jij als organisatie ook weer reageert op deze comments, en ga het gesprek aan!

    2.    Zorg voor relevante content

    Ken je doelgroep. Dat kunnen we niet vaak genoeg zeggen. Je doelgroep door en door leren kennen zit ook in het weten welk type content aanslaat en welke onderwerpen inhoudelijk interessant zijn voor deze personen. Analyseer je content en gebruik de best practices voor nog beter resultaat met nieuwe content. 

    3.    Post op de juiste momenten

    Succes zit in de details. De doelgroep bereik je nu eenmaal beter als deze online is. Post daarom op de juiste momenten voor meer bereik, interactie en clicks.

    Versla het Facebook algoritme

    Wil je direct aan de slag met de perfecte Facebook-post? Onze Perfecte Post Calculator geeft op basis van jouw Facebook-posts inzicht in de kenmerken van dé perfecte post voor jouw publiek. 

    Durante una demostración personalizada, le mostraremos cómo conseguirá más éxito con Coosto, gracias a:

    check

    Conozca mejor la reputación de su marca gracias a la monitorización social

    Una planificación de contenidos sin fisuras centrada en un mayor alcance y conversiones

    check

    Informes y cuadros de mando para obtener información basada en datos

    check

    Atención al cliente en línea eficaz para reforzar las relaciones con los clientes

    check

    La herramienta de marketing para contenido y redes sociales

    Descubre en tiempo real cómo los clientes experimentan tu marca, desde quejas hasta elogios. Monitorea el sentimiento de publicaciones y reseñas en línea, y responde de forma proactiva para proteger y fortalecer tu reputación.

    Solicitar demostración