Demo gratis

Uncategoried

Coosto breidt uit met technologie voor effectievere social media posts

Geef je content het allergrootste podium

“We zien dat contentmarketeers heel veel tijd en energie steken in het creëren van relevante, unieke content”, vertelt Paul van den Broek, product manager bij Coosto. “Maar het is vooral de manier waarop content verspreid wordt, die jouw succes bepaalt. Dat is nog niet zo gemakkelijk. Want hoe zorg je er nu voor dat je content daadwerkelijk gezien wordt op social media? Dat je doelgroep vaker gaat reageren of klikken op je post? Met Post Optimizer bieden we een datagedreven oplossing die deze twijfels wegneemt.”

 

100% algoritme-proof

Post Optimizer geeft proactieve adviezen voor het gebruik van media, hashtags, emoji, URL’s en de ideale berichtlengte van je post. Niet naar aanleiding van eenmalig of verouderd onderzoek, maar op basis van real-time analyses. Post Optimizer vertelt je wat op dit moment wel en niet werkt op je favoriete social media platform, en daarmee is het systeem 100% algoritme-proof.

Post Optimizer is volledig geïntegreerd in Coosto, en beschikbaar voor Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn. Vraag een gratis demonstratie van het Coosto-platform aan via coosto.com/nl/demo.

Uncategoried

Coosto biedt nu ondersteuning voor Instagram Direct Messaging

Verbeter je merkbeleving

Instagram is hét social media platform van dit moment, en de DM-functionaliteit wordt door bijna 400 miljoen mensen wereldwijd gebruikt. Hierdoor zijn DM’s voor organisaties een uitgelezen mogelijkheid om veel mensen op een persoonlijke manier te betrekken bij hun merk. Ze bieden de ideale kans om de klanttevredenheid te vergroten, de merkbeleving te verbeteren en meer conversies uit conversaties te halen.

 

Instagram van A tot Z

Eerder maakte Coosto het al mogelijk om Instagram-berichten te analyseren, Instagram-posts automatisch in te plannen, en statistieken te rapporteren. Ook het reageren op publieke reacties en mentions was al mogelijk. Met de toevoeging van Direct Messages brengt Coosto nu het volledige Instagram-beheer onder één dak. In totaal biedt de marketingtool inmiddels volledige ondersteuning voor maar liefst 8 social media kanalen.

 

introducing Instagram DM Coosto

 

Het beste van twee werelden

De nieuwe functionaliteit brengt het beste van twee werelden samen: de populariteit van Instagram DM’s (inclusief Story-comments en -mentions) wordt gecombineerd met de vertrouwde mogelijkheden van Coosto. Zo biedt Coosto ook voor Instagram DM onder andere de gebruiksvriendelijke gespreksinterface, automatische antwoorden, snelle antwoorden en case tagging, waarmee teams slimmer werken aan een betere merkbeleving.

 

Over Coosto

Coosto ontwikkelt en levert een unieke marketingtool die er volledig op is gericht om organisaties meer resultaat uit content & social media te laten halen. Met Coosto monitor je hoe er over je organisatie wordt gesproken, doe je ideeën op voor nieuwe content, verspreid je jouw content optimaal via al je social media kanalen, en beantwoord je vragen via o.a. social media, messengers en livechat. Alle resultaten zijn eenvoudig te rapporteren.

Uncategoried

Van Iran naar Coosto: ‘Als IT'er was dit de perfecte kans’

Morteza was in Iran werkzaam in de IT-branche toen Coosto op zijn pad kwam. “Een Iraanse vriend van mij woonde in Nederland en werkte bij Coosto. Toen hij op bezoek was in Iran vertelde hij tijdens de lunch over een vacature bij Coosto. Toen ik vervolgens thuis achter mijn bureau ging zitten, bezocht ik de website van Coosto en las ik de vacature. Dat zag er gaaf uit, dus ik vroeg een demo aan en kwam zo voor het eerst in aanraking met het product. Dat beviel goed en ik besloot voor mijn kans te gaan.”

 

Geen twijfel

Morteza heeft altijd rekening gehouden met de stap naar het buitenland, maar toch kwam het vrij onverwacht. “Op dat moment was ik er totaal niet mee bezig. Het kwam op mijn pad en de gesprekken met Coosto bevielen heel goed. Toen ik de baan aangeboden kreeg, heb ik geen moment getwijfeld.”

Als Developer in het Social Accounts team is Morteza voornamelijk bezig met de achterkant van Coosto. “Ik werk in de machinekamer van Coosto. Daar komen duizenden inkomende en uitgaande berichten binnen. Het is uitdagend werk en je moet jezelf daarin altijd blijven ontwikkelen. Klanten zien mijn werk misschien niet aan de voorkant, maar het is wel essentieel.”

“Bij Coosto werken ontwikkelaars continu om Coosto als product te verbeteren met nieuwe features, verbeteringen en bugfixes. Coosto heeft verschillende ontwikkelteams die elk verantwoordelijk zijn voor een ander onderdeel van Coosto. Elk team heeft zijn eigen verantwoordelijkheden, manier van werken en de vrijheid om nieuwe uitdagingen aan te gaan met zorgvuldig gekozen technologieën, en samen vormen de teams de fundamentele basis van een werkend product en tevreden klanten.”

 

Verhuizing

Je spullen pakken en voor je werk naar de andere kant van de wereld verhuizen is geen kleine stap, toch zou Morteza het iedereen aanraden. Zeker als Coosto je de kans geeft. “Natuurlijk is het spannend, je weet niet precies waar je terecht komt en de cultuur is anders. Hoe word je bijvoorbeeld ontvangen? Hoe ziet het team eruit? Bij Coosto was dat allemaal goed geregeld. De collega’s zijn leuk en heel erg behulpzaam. Daarnaast is er een goed onboarding traject met een buddy die je op weg helpt om goed en snel aan de slag te kunnen.”

Ook met de verhuizing van Iran naar Nederland schoot Coosto te hulp. “Ze hadden voor mijn eerste maand een woning geregeld en hielpen met al het papierwerk en afspraken rondom mijn verhuizing, dat vond ik fijn. Daardoor kon ik direct goed van start zonder problemen en voelde ik me snel thuis. Zo kon ik me ook snel gaan richten op mijn werk en het vinden van mijn draai in Nederland in plaats van dat ik me elke dag druk moest maken om administratieve dingen.”

In zijn omgeving werd goed gereageerd op zijn vertrek uit Iran. “In de IT-branche is het best gebruikelijk dat mensen in andere landen gaan wonen en werken. Mijn vrienden en familie wisten dat het bij mij ook een optie was. Gelukkig spreek ik iedereen regelmatig via Whatsapp bijvoorbeeld. Dat is het voordeel aan deze tijd. Je bent ver weg, maar kunt iedereen regelmatig zien.”

 

Covid en thuiswerken

Slechts twee maanden was Morteza in Nederland toen corona zijn intrede deed in Nederland. Vanaf dat moment werd het thuiswerken en zat een bezoek aan zijn vrienden en familie in Iran er niet meer in. “Dat was een lastige situatie, maar het is wat het is. Het is niet ideaal als je net in een nieuw land woont en een nieuwe baan hebt om dan ineens alleen thuis komt te zitten. Misschien is het gek, maar ik zag daar ook het goede van in. In de normale situatie zou ik iedere dag naar kantoor zijn gegaan. Mijn vrouw en zoontje zouden zich dan wellicht thuis gaan vervelen in een nieuw land en nieuwe stad. Ook voor mij had dat het geval kunnen zijn. Thuiswerken gaf me de kans om veel met mijn gezin te zijn, waardoor we onszelf nu echt thuis voelen hier.”

 

Toekomst

Morteza hoopt nog lang bij Coosto te mogen werken. “Het werk vind ik leuk en de mensen bij Coosto zijn geweldig. Het is een hele open organisatie waarin je met eigen ideeën mag komen. Naar ieders input wordt geluisterd en dat is fijn. Ook buiten de dagelijkse werkzaamheden om wordt er veel voor je gedaan. Er zijn leuke events, zoals een Hackathon en je krijgt een budget om jezelf te ontwikkelen. Ook zijn er wekelijkse kennissessies en kun je deelnemen aan sportactiviteiten en nog veel meer. Als het aan mij ligt blijf ik nog lang bij Coosto werken en in Nederland wonen.”

Uncategoried

Sofie is happy bij Coosto: ‘Een supergaaf bedrijf om voor te werken’

Carrièreswitch

De in Mill geboren Sofie had in eerste instantie een andere carrière in gedachte. Na haar studie communicatie begon ze als marketing & communicatie medewerker bij een uitzendbureau, maar daar miste ze de passie voor haar werk. “Het was geen match. Ik had daarvoor zes jaar in de horeca gewerkt en vond de interactie met mensen altijd geweldig. Dat contact met klanten viel in die rol weg en dat miste ik.”

Sofie maakte vervolgens de stap naar Swiss Sense en leerde daar Coosto kennen. “Als webcare medewerker bij Swiss Sense werkte ik dagelijks met Coosto en op die manier heb ik het bedrijf leren kennen. Hoe meer mensen ik sprak, hoe vaker ik dacht: ‘Dat lijkt me een fantastisch bedrijf om voor te werken. ’Ik besloot te solliciteren en zo is het balletje gaan rollen.”

Na een aantal goede gesprekken bleek de klik er te zijn en werd Sofie aangenomen als Support medewerker. Daarbij was er wel direct de intentie om de leergierige Sofie na een tijdje door te laten groeien naar CSM. “Dat plan sprak me aan en ik heb dan ook geen moment getwijfeld om op het aanbod in te gaan.”

 

Warm bad

Bij Coosto kwam Sofie naar eigen zeggen in een warm bad terecht. “Vanaf dag één voelde ik me thuis. Dat komt door de leuke collega’s, maar ook het HR-proces heeft daarin geholpen. Niets wordt hier aan het lot overgelaten. Een eerste werkdag is vaak super spannend, alleen bij Coosto wist ik precies wat ik kon verwachten. Voordat ik begon kreeg ik vanuit HR al een volledig plan. Alles was al voor me geregeld; trainingen, kennismakingen en ga zo maar door. Ik wist bij binnenkomst meteen wat ik kon verwachten. Dat heb ik als heel fijn ervaren.”

Dat goede gevoel is daarna nooit meer verdwenen. “Iedereen is zo aardig en behulpzaam. Het contact met collega’s is heel erg goed. Dat merk je ook tijdens activiteiten buiten het werk om. Ik moet dan even de kerstparty benoemen. Ik hoorde bij binnenkomst al dat het legendarisch zou zijn en dat heb ik vorig jaar ook zelf mogen ervaren. Wat het zo legendarisch maakt? Dat moet je zelf meemaken.”

 

Van Support naar CSM

De eerste stappen binnen Coosto zette Sofie dus als Support medewerker. Daar leerde ze de tool tot in detail kennen en hielp ze klanten met vragen of problemen. Na bijna twee jaar bij Support was het tijd voor een stap hogerop. “Het initiatief voor mijn promotie naar de rol van CSM kwam vanuit Coosto zelf. Natuurlijk was dat vanaf het begin de insteek, maar dat ik er nooit naar heb hoeven vragen en zij zelf het initiatief namen geeft voor mij aan wat voor werkgever Coosto is. Afspraken worden nagekomen en dat is niet overal vanzelfsprekend.”

Als CSM voelt Sofie zich als een vis in het water. “Ik heb altijd veel energie gekregen van het mensen naar de zin te maken. Dat mag ik nu fulltime doen eigenlijk. Ik heb mijn eigen klantportfolio met daarin bijna driehonderd klanten. Hele mooie klanten vind ik, zo heb ik bijvoorbeeld pretparken als Toverland en Bobbejaanland onder mijn hoede.”

Als CSM is werkelijk iedere dag anders en dat maakt het werk volgens Sofie zo leuk. “Het is heel divers. De ene dag ben ik bezig met de onboarding van nieuwe klanten en de andere dag staan er screensharings op het programma waarbij ik klanten help om nog meer uit Coosto te halen. Eigenlijk sluit ik iedere dag mijn laptop af en denk ik bij mezelf: ‘Dit was echt een hele leuke dag.’ Uiteraard zijn er ook minder leuke dingen om te doen, maar dat staat niet in verhoudingen met de leuke dingen.”

 

Managen van succes

Sofie krijgt in haar omgeving regelmatig de vraag wat een Customer Success Manager nu precies doet, haar antwoord is simpel. “Ik zeg altijd dat ik precies doe wat er letterlijk staat haha. Ik manage het succes van mijn klanten. Zodra Sales een contract heeft afgesloten wordt het overgedragen aan een CSM. Wij nemen vervolgens contact op met die klant om kennis te maken, trainingen in te plannen en ze op weg te helpen. Vanaf dat moment is de CSM hun contactpersoon.”

Een CSM bouwt dus daadwerkelijk een band op met klanten en dat is precies wat het werk zo leuk maakt volgens Sofie. “Ik voer veel gesprekken met klanten en probeer ze altijd blij te maken. Natuurlijk krijg ik ook wel eens te maken met een klant die een klacht heeft of een probleem, maar dat is helemaal niet erg. Juist om die klanten weer 100% happy te maken, dat geeft mij energie en dat is waar ik het voor doe.”

Het huwelijk tussen Sofie en Coosto is een goed huwelijk en als het aan Sofie ligt blijft dat ook zo. “Ik vind het werk hartstikke leuk en heb super leuke collega’s. Daarnaast is Coosto ook nog eens een fijne en goede werkgever. Momenteel ben ik dus happy en sta ik iedere dag met een glimlach op om te gaan werken. Ik heb maar één wens momenteel en dat is dat we elkaar allemaal snel weer mogen zien op kantoor. Ik heb niets te klagen, maar ik mis iedereen wel.”

Uncategoried

Een werkleven lang Coosto: ‘Hier word je altijd uitgedaagd’

De 33-jarige Alexander maakte tijdens zijn studie technische informatica kennis met Coosto. “Het begon als bijbaan op de zaterdag toen ik studeerde aan de Fontys. Ook toen ik daarna ging studeren aan de universiteit ben ik dat blijven doen. Na mijn studie wilde ze me graag hebben en ben ik blijven plakken.”

 

Werknemer van het eerste uur

Alexander maakte de volledige opmars van het bedrijf mee. “Als ik het goed heb was ik werknemer nummer negen. Ik tekende mijn eerste contract in april 2007, dat is een hele tijd geleden. Ik heb het bedrijf uit zien groeien van een heel kleine start-up naar een grote en professionele organisatie. Inmiddels werken er ruim honderd mensen, dat was toen niet voor te stellen.”

De in Deurne geboren Alexander groeide zelf ook mee en werkt nog altijd met veel plezier bij Coosto. “Het voordeel aan Coosto is dat je altijd uitgedaagd wordt. Je bent hier geen code monkey (iemand die alleen code schrijft). Binnen Coosto krijg je de kans om zelf onderzoek te doen en krijg je veel vrijheid in je werk. Je krijgt hier de kans om je te ontwikkelen en raakt daardoor nooit verveeld. Ik kwam binnen als rookie en ben vanuit daar doorgegroeid en ik groei nog steeds. Ik leer iedere dag bij.”

 

De verborgen kant van Coosto

Momenteel werkt Alexander aan de ‘verborgen kant’ van Coosto. “Het werk dat ik doe zie je niet direct aan de voorkant terug, maar is wel essentieel. Ik werk met name aan de achterkant van de tool. Ik ben verantwoordelijk voor de koppelingen met onze bronnen. Coosto heeft heel veel bronnen zoals bijvoorbeeld Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, blogs, fora en ga zo maar door. Dat levert veel data op en die data wordt verzameld door programma's die ik mede heb geschreven.”

Door het werk van Alexander komt de juiste data naar boven in Coosto. “Alle data moeten worden opgeschoond en het juiste formaat hebben. Daarnaast willen we ook geen rommel, spam of oude data in onze tool. Het is mijn verantwoordelijkheid dat die processen goed lopen. Als de connectie tussen de bronnen en Coosto niet goed werkt, dan komt er niets meer uit de zoekmachine. Ik vind mijn werk dus vrij belangrijk haha.”

 

Bijzondere organisatie

Naast dat Coosto je blijft uitdagen, maakt ook de bedrijfscultuur het werk leuk vindt Alexander. “Coosto is een hele platte organisatie. Iedereen is gelijk en er zijn geen rangen en standen. Het is heel vrij en open. Ik heb nooit het idee dat er dingen achter de deur besproken worden die niemand mag weten. Iedereen denkt mee en helpt mee en ook werkelijk iedereen wordt serieus genomen. Er wordt altijd naar je geluisterd en wanneer je een goed idee hebt, dan wordt het uitgevoerd.”

De band tussen werknemer en werkgever is volgens Alexander een bijzondere. “Coosto denkt met je mee. Als je extra training wil, als je ziek bent, als je een idee hebt, er wordt echt rekening met je gehouden. Ik voel me gewaardeerd en ik denk dat ik dan niet alleen voor mezelf spreek. Ook nu we allemaal thuiswerken laat Coosto regelmatig weten dat ze aan je denken. Dat kan door een bloemetje zijn of een leuk berichtje. Ze geven om je en dat is oprecht. Dat wordt in het hele bedrijf heel erg gewaardeerd.”

 

Geen idee is te gek

Ook de activiteiten buiten de dagelijkse werkzaamheden om vallen in de smaak. “Daar staat Coosto wel een beetje om bekend. Dat zit in het DNA van het bedrijf. Successen worden groots gevierd en met kerst wordt er flink uitgepakt. Dan is alles mogelijk en niets te gek. Maar het is niet alleen met kerst hoor. Gedurende het jaar wordt er van alles georganiseerd. Zoals een Hackathon, die ik al jaren zelf mede organiseer. Dat is super leuk. De betrokkenheid van iedereen binnen Coosto is sowieso groot.”

Om aan te geven dat bij Coosto alles mogelijk is, stipt Alexander de wintersportreis van vorig jaar aan. “Ik had het gekke idee om er een wintersport in te gooien en dat gaf ik bij HR aan. De Coosto-way is dan: ‘Gaaf idee, bekijk de mogelijkheden en regel het.’ Dus zijn we met een mooi clubje op wintersport gegaan. Dat was top. Hoe gek je idee ook is; binnen Coosto wordt er altijd naar geluisterd en als het mogelijk is, mag je het uitvoeren.”

 

Coosto daagt je uit

Wie bij Coosto wil werken, moet volgens Alexander ambities hebben en zichzelf willen ontwikkelen. “Ik kijk natuurlijk naar de technische kant van Coosto, want dat is mijn vakgebied. En als ik daarnaar kijk dan kun je bij Coosto zoveel kanten op. Je krijgt een persoonlijk ontwikkelbudget, je mag naar conferenties, je krijgt de ruimte en vrijheid om onderzoek te doen en heb je een innovatief en goed idee? Dan mag je het pitchen en uitvoeren.”

Wie het liefst voorgekauwd werk krijgt is bij Coosto echter niet op de juiste plek. “Je moet jezelf echt willen uitdagen en verbeteren. Je krijgt heel veel vrijheid binnen Coosto, maar daar hoort ook veel verantwoordelijkheid bij. Er wordt van je verwacht dat je die ook pakt. Ik vind dat zelf heel leuk. Daardoor blijf je altijd leren. Wanneer je met een goed idee komt en dat mag gaan uitvoeren, dan is dat ook echt jouw project. Dat wordt niet overgepakt door iemand van hogerhand die er mee te koop gaat lopen. Dat is toch gaaf?!”

Alexander loopt sinds de oprichting van Coosto mee, maar is nog lang niet uitgekeken. “Natuurlijk heb ik mijn ambities, maar die kan ik heel goed binnen Coosto realiseren. Ik ben blij om hier te mogen werken en ik denk er absoluut niet aan om weg te gaan. Ik waardeer Coosto en ik heb het gevoel dat die waardering wederzijds is.”

Uncategoried

Nieuw: reageer direct op Google-reviews vanuit Coosto

Negatieve reviews zijn een uitgelezen kans om je merkreputatie te verbeteren. Reageer met begrip, toon empathie en probeer een misverstand recht te zetten. Zo laat je in één klap aan de hele wereld zien hoe oplossingsgericht en behulpzaam je bent. Maar ook positieve recensies lenen zich perfect voor een reactie. Bedank mensen voor hun compliment, of voor het feit dat ze de moeite hebben genomen hun mening te geven.

Wat je reactie ook wordt: vanaf nu is het mogelijk met Coosto. Koppel eenvoudig je Google My Business account, en alle (nieuwe) Google-reviews worden automatisch ingeladen zodat je direct kunt reageren! 

Uncategoried

Nu beschikbaar in Coosto: Instagram Direct Publishing zonder Zapier

Direct publiceren op Instagram is al jaren één van de meest gevraagde Coosto-functionaliteiten. We waren daarom voorbereid op deze toepassing van Instagram, en hebben de integratie direct gerealiseerd. 

Nu haal je als Coosto-gebruiker niet alleen meer resultaat uit social media, maar bespaar je ook nog eens zeeën van tijd! Zo zijn we nu de enige tool in de Benelux, en één van de weinige wereldwijd, die direct publiceren ondersteunt voor maar liefst 6 belangrijke social media platformen: Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube, Pinterest en Twitter. Alles vanuit één omgeving, waardoor je social media management tot wel 75% sneller kan. 

Benieuwd naar Coosto of meer informatie over deze functionaliteit? Neem contact met ons op of bekijk alle mogelijkheden van Instagram in Coosto

Uncategoried

Hackathon in coronatijd: techniek tegen eenzaamheid

Dat zegt Stan Ansems, één van de winnaars dit jaar. Samen met Jose Camara, Wesley van der Sanden, Francisco Soler en Daniel Garibaldi bedacht hij de app Happier. Het thema dit jaar was ‘supporting our local community’. Hoe kunnen we mensen met een creatief concept een klein beetje helpen in deze lastige tijden?

 

Het concept

Bij de Hackathon wordt gewerkt in teams. De bedoeling is om in één werkdag een werkend concept te presenteren. Geen gemakkelijke uitdaging, maar met de kennis binnen Coosto lukt het altijd. “Het is een kort tijdsbestek en dat maakt het ook leuk. Het hoeft natuurlijk niet perfect te zijn en daardoor kun je ook dingen uitproberen. Maar uiteraard wil je aan het eind van de dag iets goeds presenteren. Al lukt dat altijd iedere groep wel moet ik zeggen”, zegt Ansems.

Omdat het dit jaar via Zoom moest, gingen bepaalde processen net iets anders dan anders. “Om heel eerlijk te zijn hebben we een dag van tevoren al even contact met elkaar gezocht om wat dingetjes te bespreken. Allemaal precies binnen de lijntjes hoor, we hebben niet vals gespeeld haha. Uiteindelijk denk ik dat we met ons team iets mooi hebben kunnen neerzetten.”

 

Happier

En dat moois is de app Happier. Nu we massaal thuis moeten zitten is geluk alles behalve vanzelfsprekend. En dat terwijl het zo belangrijk is om gelukkig te zijn. Je leeft langer, bent gezonder, boekt meer succes en je kunt relaties beter onderhouden. Happier is ontworpen om dagelijks een klein beetje geluk te brengen in je eigen leven of dat van een ander. Mooie woorden van vrienden en familie, liefde en natuurlijk kattenfilmpjes, zomaar een paar voorbeelden waarvan wij als mensen blij worden. In Happier kun je aanvinken wat jou happy maakt en vervolgens krijg je iedere dag een verrassing met iets waar jij blij van wordt. Daarbij is er ook nog de mogelijkheid om een dosis geluk naar je vrienden te sturen.

 

Gezellige boel

Bij de Coosto Hackathon draait het natuurlijk om het bedenken van een concept, maar dat is niet het belangrijkste. Het is vooral een leuk evenement voor werknemers van Coosto. “Je leert collega’s toch op een andere manier kennen. Normaal gesproken spreek je elkaar voornamelijk zakelijk en bij de Hackathon is het toch een stuk informeler. Zelfs via Zoom hebben we het erg gezellig gehad.”

Dat de Hackathon alleen toegankelijk is voor techs is volgens Stan niet helemaal waar. “Het is natuurlijk een evenement waar de technische kant om de hoek komt kijken, maar het is toegankelijk voor iedereen”, zegt Ansems enthousiast. “Collega’s vanuit de business-kant brengen namelijk weer hele creatieve ideeën met zich mee en kijken met een hele andere blik naar het proces. Dat is een perfecte aanvulling op de technische mensen. Daarom is dit zo’n leuk evenement waar iedereen binnen Coosto welkom is.”

 

Coosto Catransfer

De makers van ‘Happier’ gingen er uiteindelijk met de winst vandoor, maar ook de andere twee concepten waren van hoog niveau. Zo was er het idee van Coosto Catransfer. Een soort WeTransfer in Coosto om je vrienden te voorzien van hun dagelijkse portie katten-content. Met Catransfer kun je tot miljoenen foto’s en video’s tegelijk uploaden in Coosto en deze voorzien van een wachtwoord. Vervolgens creëer je een link en die kun je delen met je vrienden. Zij kunnen met het wachtwoord inloggen en zo aan hun dagelijkse shot katten-filmpjes of foto’s komen.

Waarom is dat zo’n goed idee? Daar hebben de makers, Rob de Wit, Jake van der Putten en Bas Hulsbosch, wel een antwoord op. “Het is super simpel en super snel. Je kunt zoveel mogelijk foto’s en video’s uploaden als je maar wil. En waarom katten? Nou.. die zijn toch veel leuker dan honden. Zodra je honden-content probeert te uploaden crasht de app haha.”

 

Digi-tea

Nu de plaatselijke bridgeclub niet meer bij elkaar mag komen om een kaartje te leggen en een lekker kopje thee te drinken biedt de app Digi-tea de oplossing. Een applicatie gericht op ouderen om online te kunnen keuvelen onder het genot van een drankje. Het uiterlijk van de app doet aan alsof je terug bent geschoten in de tijd en dat is ook exact wat de bedenkers, Freek Maes, Freek van Gorkum, Pim Schreurs en Cheryl Meredith, wilden.

“We hebben een omgeving gecreëerd die niet te hip aanvoelt voor ouderen. We hebben het daarnaast zo simpel mogelijk gehouden. Mensen vullen hun naam, leeftijd en hobby’s in en worden vervolgens op basis van die facetten verbonden met iemand anders. Zo kunnen zij gezellig met iemand kletsen en gaan zij eenzaamheid tegen”, aldus de makers in hun presentatie.

 

Samen maken we Coosto beter

Na deze bijzondere editie van de Hackathon zijn wij weer volledig opgeladen met nieuwe inspiratie voor productverbeteringen in 2021. Wil je als Coosto-klant ook zelf meedenken over vernieuwingen in de tool die jij dagelijks gebruikt? Dat kan. Geef via de feedback-knop in Coosto aan waar jij kansen ziet, of stem op bestaande ideeën.

Uncategoried

Case study: Hoe The Ocean Cleanup omging met een stijging van 367% in social media engagement

Statistieken (per 12 juni 2020)

  • Instagramvolgers: 439.606
  • Facebookvolgers: 579.074
  • Twittervolgers: 145.900
  • YouTube-abonnees: 136.000
  • LinkedInvolgers: 123.721
  • Fan engagement nam met 367% toe in de periode van Q2 2019 tot Q1 2020.

The Ocean Cleanup heeft altijd een actieve rol in haar community willen nemen, door vragen te beantwoorden en supporters te bedanken voor hun belangrijke bijdrage in het succes. Naarmate de community groeide, werd het steeds belangrijker om op te schalen.

Toen The Ocean Cleanup in oktober 2019 bijvoorbeeld the Interceptor lanceerde, de technologie om rivieren schoon te maken, merkte de organisatie een sterke stijging in de social media engagement van haar community. Coosto speelde een sleutelrol in het efficiënt en doeltreffend beheren van die stroom aan extra berichten. Hoewel The Ocean Cleanup een internationaal publiek heeft, waren verschillen in tijdzones geen probleem; het community engagement team kon alle berichten direct beantwoorden.

Coosto organiseert alle binnenkomende berichten als cases, en dat zorgt ervoor dat je alle gesprekken met een individuele supporter op één plek ziet. Het heeft ook de deur geopend naar meer empathische en gepersonaliseerde communicatie. Coosto hielp met het verkrijgen van een complete overzicht van alle vragen en reacties, en bood een overzicht waarmee The Ocean Cleanup een aantal oprechte steun- en dankbetuigingen binnen het eigen team kon uitlichten. Zo werd ook intern gedeeld hoezeer de community achter het werk van iedereen binnen The Ocean Cleanup staat.

Omdat The Ocean Cleanup geavanceerde technologie ontwikkelt en wetenschappelijk onderzoek uitvoert, is het extra belangrijk dat de community juist wordt geïnformeerd. The Ocean Cleanup werkt daarvoor samen met RIFF Digital Engagement. In dat opzicht waren vooral de interne notities en ‘in behandeling’ functionaliteiten in Coosto nuttig, doordat vragen die extra informatie behoefden, snel kunnen worden geëscaleerd. Zo werd een structuur gevonden om deze vragen correct te beantwoorden, ongeacht de collega die aan het werk is.

Met de toename van berichten wilde The Ocean Cleanup de community ook beter leren begrijpen. Case labelling is daarvoor een pluspunt geweest, ook om met data te kunnen zeggen waarover de community graag meer wil zien, en wat hun belangrijkste vragen zijn. De Listen-omgeving van Coosto heeft met name geholpen om een breder perspectief te krijgen op wie content deelt rond de missie van The Ocean Cleanup, om daar vervolgens op in te kunnen spelen.

En last but not least, The Ocean Cleanup heeft in de Publish-module haar contentkalender kunnen stroomlijnen en meer inzicht verkregen in de berichtprestaties. De flexibiliteit van Publish maakt posts inplannen een eenvoudig proces, zelfs met een contentkalender die regelmatig aan verandering onderhevig is.

Uncategoried

Zo creëer je supersnel een onderscheidende boodschap voor social media

We hebben in ons whitepaper ‘Een unieke social media strategie voor elk merk’ beschreven hoe je een complete social media strategie kunt maken, inclusief krachtig merkverhaal. Maar wat als je geen tijd hebt om dat complete 6-stappenplan te volgen? Als je bijvoorbeeld supersnel de kernboodschap voor één campagne wil formuleren? We hebben 4 shortcuts gevonden waarmee je dat binnen een half uurtje voor elkaar krijgt.

1. De Sweet Spot van Joe Pulizzi

sweet-spot

Deze methodiek gebruiken we als één van de stappen in ons whitepaper, maar is eventueel ook ‘los’ toe te passen. Voordat je content gaat creëren, bepaal je relatief snel de overkoepelende boodschap door het snijvlak te vinden tussen de behoeften van een bepaald publiek en de kracht van jouw merk.

Belangrijk hiervoor is wel dat je duidelijk in beeld hebt wat je publiek graag ziet, leest of hoort, en dat je weet wat jouw merk of campagne te bieden heeft.

Een model blijft natuurlijk altijd een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid. Toch vinden sommigen de Sweet Spot van Joe Pulizzi wel erg kort door de bocht, omdat hij maar met 2 factoren rekening houdt.

Startup-adviseur Jamie Catherine Barnett voegt er daarom een extra dimensie aan toe.

2. Het kruispunt van Jamie Catherine Barnett

intersection

Net als Pulizzi benoemt ook Barnett in haar ‘kernboodschap-framework’ de expertise van een merk en de behoeften van het publiek om tot een goede propositie te komen.

Ze wijst aanvullend op white space, als belangrijke modererende factor om in het oog te houden. White space duidt in deze context op een soort ‘ruimte’ in de markt. Het kan namelijk zijn dat een ander merk, met andere unieke capaciteiten, toch met jouw content concurreert binnen hetzelfde snijvlak.

White space betekent dus eigenlijk vooral dat je niet alleen naar je eigen organisatie moet kijken, maar ook om je heen: wat is er nu nog niet, wat jij wel kunt vertellen? Welke nadelen van anderen kun jij compenseren?

3. De contentmissie van Andy Crestodina

Als je het lastig vindt om op basis van uniciteit je boodschap te formuleren, kan het helpen een soort contentmissie voor jezelf op te stellen.

Andy Crestodina, content marketeer en mede-oprichter van Orbit media, bedacht een manier om in één zin je volledige kernboodschap te vangen. Hij gebruikt zoals gezegd geen model maar een soort content mission statement:

“Our company is where (vul jouw specifieke publiek in)… finds (vul jouw content in)… for (vul hier de behoefte/meerwaarde voor het publiek in).”

Het grote voordeel van deze methode om tot je kernboodschap te komen, is dat je merkverhaal kort en krachtig in één zin wordt samengevat. Je toetst al je content in een handomdraai aan het overkoepelende verhaal, en je kunt collega’s eenvoudig herinneren aan het grote plaatje.

4. Het waarde-framework

Ook van de contentmissie van Crestodina is een iets uitgebreidere variant beschikbaar. Er zijn tientallen varianten op onderstaand rijtje te vinden, maar wij hebben deze geleend uit het eerder gelinkte artikel van Jamie Catherine Barnett.

Het is de meest complete manier om je kernboodschap te formuleren, maar vraagt misschien net wat meer tijd en kennis van de markt.

Voor… (publiek)

Zodat hij/zij…… (voordeel publiek)

Maken wij… (content)

Anders dan…. (concurrent)

Want wij zijn… (unieke waarde van jouw organisatie).

Heb je net wat langer de tijd?

Welke manier je ook kiest, in een kwartier tot een half uur zou je in staat moeten zijn supersnel de kernboodschap van je social media campagne te maken. Sterker nog, de bovenstaande modellen zijn eigenlijk voor elke marketing-, communicatie- of contentstrategie toepasbaar.

Maar mocht je meer tijd hebben, dan raden we wel aan om wat dieper in de materie te duiken, en de volledige 6 stappen van een social media strategie te volgen.

Over Coosto

Coosto ontwikkelt en levert online en social media software die volledig gericht is op het managen van online gesprekken. Met behulp van Coosto kun je vragen via social media, messengers en livechat beantwoorden, jouw doelgroep bereiken met social media posts en je online communicatie verbeteren door het analyseren van online data over jouw organisatie of markt.

Zo helpen we mensen aan organisaties te verbinden. 

banner-demo
Uncategoried

Team DSM blijft zichzelf uitdagen om tijdwinst en resultaat te boeken

“Volgens mij waren we bezig met het zoveelste handmatige social media rapport, toen we ons realiseerden dat er iets moest veranderen.” Emily Brammeier, communicatieverantwoordelijke voor Team DSM, kan zich het moment nog herinneren waarop ze besloot contact op te nemen met Coosto. “Ons belangrijkste doel op social media is altijd geweest om een betrokken publiek van fans en volgers op te bouwen. Dat helpt ons namelijk om relevante zichtbaarheid te bieden aan onze zakelijke partners in de wielerwereld. Het probleem was echter dat het rapporteren aan deze partners op z’n zachtst gezegd tijdsintensief werk was.”

“We maakten onze social media rapporten handmatig, wat gemiddeld 5 uur per week kostte. Met Coosto klaren we de klus gemakkelijk in slechts 30 minuten.”

Emily klinkt opgelucht als ze vertelt over haar huidige methode: “Ik ben blij dat de dagen van Facebook- en Instagram-screenshots achter ons liggen. Nu we Coosto gebruiken, labelen we simpel al onze content voor iedere afzonderlijke partner. Aan het einde van elke maand exporteren we alle social media statistieken, en dat is het. We zijn nu maar 2 uur per maand aan rapportages kwijt, in plaats van ruim 2 volle werkdagen. Naast het volgen van mediaberichtgeving en het automatisch toewijzen van positief en negatief sentiment, zijn die contentlabels voor mij de beste functionaliteit van Coosto.”

Ze vervolgt haar verhaal met een uitleg over het goed doordachte contentproductieproces van Team DSM. “We hebben een jaarlijks contentplan dat we voorafgaand aan het nieuwe seizoen opstellen, zodat we al een jaar van tevoren weten wat we ongeveer gaan posten. We werken die concepten vervolgens uit in een gedetailleerder plan voor 4 weken."

DSM-trainingskamp

Emily en haar team zijn het levende bewijs dat social media management voor een wielerteam zoveel meer inhoudt dan het twitteren van koersuitslagen. “Berichtgeving rond wedstrijden is slechts één deel van een veel grotere puzzel, omdat we onze fans ook willen betrekken buiten het wielerseizoen om. Tijdens deze periode van COVID-19 bijvoorbeeld, wordt het overgrote deel van onze content gecreëerd of ondersteund door onze renners, omdat we vinden dat we daarmee veel persoonlijker en authentieker kunnen communiceren. Zo delen we de favoriete recepten van onze renners, hun fitness-tips en persoonlijke verhalen.”

“Dankzij Coosto besparen we waardevolle tijd en energie, die we nu kunnen stoppen in het maken van meer creatieve en aantrekkelijke content.”

Elke dinsdag neemt het team van Emily het contentplan erbij om de social media posts voor de komende week te plannen in de contentkalender van Coosto. Af en toe nemen ze een paar minuten om de timing en formats van hun posts te optimaliseren. “Onze engagement rates zijn inderdaad omhoog gegaan sinds we Coosto gebruiken. En hoewel ik niet kan zeggen dat er een direct verband is, besparen we met Coosto wel degelijk waardevolle tijd en energie, die we nu kunnen stoppen in het maken van meer creatieve en aantrekkelijke content.”

“Los van de statistieken vind ik het fijn dat Coosto meerdere social media tools in één omgeving samenbrengt, zonder in te leveren op gebruiksvriendelijkheid. Dat is ontzettend belangrijk. Zo kunnen we ook earned media opnemen in onze rapportages, en zien of mensen zich negatief uiten over bepaalde onderwerpen of renners. Als dat zo is, kunnen we direct onze communicatie aanpassen. Gelukkig is dat nog niet voorgekomen.”

“Het Support-proces van Coosto is geweldig. Ik kan contact opnemen met echte, betrokken mensen die er alles aan doen om te helpen en te updaten. Veel fijner dan een onpersoonlijk of geautomatiseerd systeem.”

Als Emily één ding glashelder maakt, is het wel dat Team DSM een uiterst professionele organisatie is, en dat het communicatieteam een mooie bijdrage levert aan de organisatiedoelen. Net als het wielerteam is ook het communicatieteam continu bezig om waardevolle tijd te winnen en prestaties te verbeteren, waarmee ze hun motto #KeepChallenging meer dan waarmaken.

Uncategoried

Reviews: wat onze klanten het meest waarderen aan Coosto

Logisch dat we regelmatig de vraag krijgen wat ons uniek en onderscheidend maakt. We denken dat we dat het best kunnen laten zien door te vertellen waarom onze meest tevreden klanten vol overtuiging voor Coosto blijven kiezen:

 

1. Marktleider in de Benelux

Meer dan 1500 organisaties in binnen- en buitenland werken dagelijks met onze software om hun social en online media te managen. Door onze jarenlange ervaring met onze duizenden gebruikers weten we precies wat wel en niet werkt, en die kennis gebruiken we om onze software verder te ontwikkelen. 

 

2. Kwaliteitsgarantie

Onze software is van de allerhoogste kwaliteit, en dat garanderen we 24/7, zwart op wit.

 

3. Resultaatgedreven

Onze software is volledig ingericht op jouw marketing- en communicatiedoelen. Dat betekent in de praktijk dat je met Coosto meer resultaat in minder tijd behaalt. Van toenemende conversies uit social media tot een grotere klanttevredenheid, betere merkreputatie en een groter bereik: met Coosto ligt het allemaal binnen handbereik. 

 

4. Ondersteuning op topniveau

Dagelijks staat een team van Customer Success Managers en analisten voor je klaar met raad en daad, om je te helpen jouw doelen te bereiken. 

 

5. Nederlandse software 

Onze klanten vinden het prettig dat ze kunnen vertrouwen op een product van Nederlandse bodem.

 

6. Unieke features

Als Coosto-gebruiker profiteer je van een scala aan unieke features. Zo beschikt Coosto als enige over de Post Optimizer technologie. Daarnaast monitort Coosto als enige social media management software ter wereld niet alleen berichten waarin jouw merk genoemd wordt, maar ook alle reacties daarop. Dat levert je een tot wel 40% completer beeld op van hoe er over je merk, concurrent of markt wordt gesproken. 

 

7. Nederlandstalige support van topkwaliteit

Kom je er technisch even niet uit? Bij Coosto krijg je dan geen gedoe of keuzemenu’s. En of het nu telefonisch, via chat of mail is: je vragen worden in no-time beantwoord door ons meertalige Supportteam.

 

8. Partnerships en integraties

Coosto kan naadloos geïntegreerd worden met Salesforce, Microsoft Dynamics, CM.com, Belga.press en vele andere. Kijk voor een overzicht op onze pagina met integraties

 

9. Feedback-platform

Wij vinden jouw ideeën belangrijk, en nemen jouw feedback mee in de ontwikkeling van onze software. De voortgang delen we via ons transparante Feedback-platform. 

 

10. Databescherming en Privacy

Security en privacy officers van Coosto waarborgen de integriteit van de data. Alle Coosto-datacenters zijn gevestigd in de EU, en alle software wordt getoetst aan geldende regels en normen. Coosto is ISO 27001 gecertificeerd. 

clients-coosto

 

Uncategoried

Zo toon je jouw successen in contentmarketing aan

Uncategoried

In 6 stappen een krachtige social media & contentanalyse

 

Je gehele contentstrategie draait hier eigenlijk om: het behalen van de marketingdoelen. Door een goede basis neer te zetten, maak je het jezelf al een stuk gemakkelijker in de creatiefase. Maar toch schiet juist die laatste belangrijke fase er vaak bij in: het monitoren en analyseren van de resultaten. Misschien werp je nog een snelle blik op de likes en comments van een social media post of het aantal bezoekers van je nieuwe blogpagina. Toch kun je in korte tijd ook een snelle analyse maken, waarmee je het succes van jouw content bewijst! 

1.    Stel meetbare doelen

We schreven al eerder over hoe je goede en passende contentdoelen opstelt. Een onmisbaar onderdeel van een sterke contentstrategie! Maar alleen de juiste doelen bepalen is niet voldoende. Want als jouw doelen niet concreet en meetbaar zijn, is het ook onmogelijk om achteraf te beoordelen of je ze behaald hebt. Denk dus in meetbare termen, ofwel Key Performance Indicators (KPI’s). 

2.    Maak een planning

Zodra je de doelen helder hebt van jouw contentstuk of campagne, is het tijd om de planning compleet te maken. Denk hierbij aan een tijdlijn waarin je het gaat uitrollen, van creatie tot verspreiding én natuurlijk de analyse. Zorg ervoor dat je hier ook de betrokkenen in meeneemt. 

Door het analyse-gedeelte expliciet te maken in je planning, wordt het een stuk gemakkelijk om deze ook daadwerkelijk uit te voeren. Het komt vaak genoeg voor dat deze er achteraf toch weer bij inschiet of dat nieuwe projecten alweer van start gaan. Zorg dus voor een duidelijke taakverdeling (als er meerdere betrokkenen zijn) én vaste momenten voor jouw analyse. 

3.    Weet welke data je moet verzamelen

KPI’s hebben een ander belangrijk voordeel voor je analyse: op deze manier weet je precies welke data je moet verzamelen, vergelijken en beoordelen. Dat klinkt wellicht als een open deur. En dat is het misschien ook. Mocht het niet zo zijn dat dit toch met grote regelmaat misgaat. 

De enorme hoeveelheid aan beschikbare data maakt het soms lastig om doelgericht te blijven. Voor een sterke analyse is het dan ook belangrijk dat je je niet door data laat leiden. Gebruik de juiste data als jouw leidraad.

4.    Verzamel de juiste data

Ook niet geheel onbelangrijk is natuurlijk het weten waar je de juiste data kunt vinden. Deze stap hoort nog bij je voorbereiding: zorg ervoor dat je vooraf over de juiste tools beschikt om jouw analyses uit te kunnen voeren. 

In Report van Coosto combineer je alle data van jouw social media kanalen én website in één overzicht. Superhandig én efficiënt. Zo hoef je niet alle platformen af om handmatig de data te verzamelen en te bundelen. Wat het nog handiger maakt: wij berekenen de interactieratio voor alle kanalen op eenzelfde manier, zodat je gemakkelijk posts van verschillende platforms met elkaar vergelijkt. 

5.    Analyseer en evalueer

Tijd voor de daadwerkelijke uitvoering van jouw analyse! Met een goede voorbereiding, die je in de vorige vier stappen al hebt uitgevoerd, is dit een fluitje van een cent. Ga aan de slag met je dataverzameling, organiseer alles tot een overzichtelijk geheel (tip: maak gebruik van datavisualisaties) en duik in je cijfers.

Tip: wacht niet tot het einde van een campagne, maar houd ook zeker tussendoor een vinger aan de pols. Vallen de resultaten al snel tegen, gaat het niet zoals verwacht of boek je juist veel meer resultaat? Stuur bij waar nodig! 

Zie je patronen, verbanden of andere opvallende cijfers? Ga op zoek naar verklaringen! Zo kom je erachter wat werkt voor jouw doelgroep en aansluitende doelen, en wat juist niet effectief is. Houd je learnings bij, zodat je deze in volgende campagnes kan toepassen. 

6.    Rapporteren

Als je na afloop al jouw resultaten hebt verzameld, is het wel zo handig om deze te bundelen in een rapportage. Zo kunnen de resultaten makkelijk bewaard worden om later op terug te blikken. Bovendien is het een handige manier om resultaten van een uitgebreide analyse kort en bondig te delen, met bijvoorbeeld collega’s of je leidinggevende. 

Wil je tussendoor zicht houden op de resultaten? Dan biedt een realtime dashboard uitkomst. Deze stel je van tevoren in, zodat de data gedurende de campagne, bepaalde periode of altijd worden bijgehouden. Ideaal. Zo heeft iedereen inzicht op de stand van zaken. Op ieder gewenst moment. 

Met Report van Coosto maak je in een handomdraai overzichtelijke rapporten en dashboards. Met behulp van templates richt je direct jouw rapport of dashboard in op een bepaald doel. Voeg extra widgets toe om het helemaal naar jouw behoeften te maken of ga zelf from scratch aan de slag!
 

Uncategoried

Zó ziet een succesvol marketingteam eruit

1. De marketeer met eindeloze inspiratie en ideeën

Waar moeten we nú weer over schrijven, filmen of posten? Voor het antwoord op deze vraag, kijken we eerst naar de creatieveling binnen het team. Deze marketeer komt altijd met verrassende ideeën en invalshoeken voor nieuwe content. Toch kan het voorkomen dat ook deze creatieveling geen oneindige stroom aan inspiratie heeft.

Voor continue inspiratie is iedere marketeer geholpen met Discover van Coosto. Hier zie je in één oogopslag welke content in jouw branche trending is en welke trending topics daarbij horen. Discover geeft je op basis van jouw organisatie, branche, concurrentie of product nieuwe inzichten voor trendings topics die aanslaan bij jouw doelgroep. 

Deze inzichten bieden de ideale basis voor het maken van nieuwe content. Veelbesproken onderwerpen die relevant zijn voor jouw branche zijn namelijk perfecte inhakers. Zo lift je mee op het succes van de trending topics én laat je direct aan jouw doelgroep blijken dat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. De beste inspiratie voor nieuwe content vind je nu eenmaal buiten je eigen organisatie.  

 

2. De marktspecialist

Hoe, waar en wanneer wordt er over jouw merk gesproken door anderen? En wat zijn de laatste ontwikkelingen en updates binnen jouw markt? De marktspecialist binnen het team is altijd als eerste op de hoogte. Maar hoe kom je als marktspecialist aan die informatie? Alles handmatig in de gaten houden, nalopen en vergelijken is onbegonnen werk.

Met Listen krijg je gemakkelijk en snel inzicht in alles wat er gezegd wordt over jouw merk en binnen jouw markt door jouw concurrenten, doelgroep en meer. Duik dieper in de berichtgeving om waardevolle informatie te achterhalen, om zo het sentiment te meten en te zien van wie en vanaf waar de berichten afkomstig zijn.

Met deze inzichten leer je jouw doelgroep pas écht kennen. Dat helpt je niet alleen om betere content creëren, ook gaat het je helpen bij de distributie ervan. Met behulp van deze informatie weet je precies wat er speelt én waar jouw doelgroep te vinden is. 

 

3. De gestructureerde marketeer die vooruit plant

Een andere onmisbare rol binnen het marketingteam is de planner. Een gestructureerd persoon die geen deadline, inhaker of ander belangrijk moment mist. Want deze marketeer heeft het overzicht van alle lopende en komende campagnes en zorgt ervoor dat de content op het juiste moment op het juiste kanaal wordt geplaatst. Het geheim? Vaak maken zij hiervoor gebruik van een contentkalender. Met een contentkalender plan én publiceer je gemakkelijk nieuwe content op social media.

Zo ook in Publish van Coosto, waar je niet alleen de mogelijkheid hebt om content te plannen en te publiceren, maar ook samen met je collega’s de perfecte content creëert! Geef feedback op concepten, deel je notities, beoordeel posts en scherp content aan om meer impact te maken bij je doelgroep. Aan de hand van datagedreven suggesties behaal je altijd maximaal resultaat. 

 

4. De community manager 

Daarnaast heb je ook iemand nodig die de interactie aangaat met de doelgroep. Het online landschap zorgt ervoor dat er meer dialoog gaande is dan ooit. Eenrichtingsverkeer is absoluut verleden tijd! Via de livechat komen natuurlijk vragen binnen, maar ook algemene online berichtgeving rondom jouw merk vanuit anderen vraagt om actie. Op iedere vraag weet dit teamlid een snel en passend antwoord, maar ook door in te springen op berichten die niet direct aan de organisatie gericht zijn (maar waarin je als organisatie wel benoemd wordt) weet deze persoon wel raad. 

En dan heb je nog social media. Het stopt namelijk niet bij het delen van je content op verschillende social media kanalen. Ook na het posten is er nog genoeg werk aan de winkel om van jouw social media post een nog groter succes te maken

Engage ondersteunt op bijna alle denkbare manieren om online de interactie met je doelgroep aan te gaan. Ontvang direct een melding zodra er een bericht binnenkomt via jouw livechat of wanneer jouw merknaam online besproken wordt. Gemakkelijk reageren, de interactie aangaan en interne notities toevoegen doe je hier vanuit één omgeving. Vanzelfsprekend biedt Engage alle mogelijkheden om met je hele team samen te werken.

 

5. De analytische marketeer

Uiteindelijk wil iedere marketeer resultaat zien. Of je nu wil weten wat jouw inspanningen opgeleverd hebben, de budgetten goed zijn ingezet of wat er bij een volgende campagne beter kan: analyses beantwoorden al deze vragen. Rapportages en dashboards bieden daar de beste inzichten voor. En hoewel niet iedere marketeer even datagericht en analytisch is ingesteld, is dit wel een onmisbare rol binnen het ideale marketingteam. 

De analytische marketeer denkt graag in cijfers en weet deze te vertalen naar duidelijke conclusies. Tegelijkertijd houdt hij of zij in de gaten of de marketingdoelen behaald worden. Van tussentijdse evaluaties tot uitgebreide eindrapportages: deze marketeer weet precies waar de resultaten te vinden zijn. Om ze vervolgens samen te brengen in heldere actiepunten.

Report in Coosto brengt de resultaten van al je kanalen samen onder één dak. Zo analyseer je de prestaties van je social media posts, je community management, alle earned media en meer. 

Kortom: je kunt in een handomdraai je contentresultaten bekijken, vergelijken en het succes van je inspanningen aantonen. Deel je inzichten volledige geautomatiseerd via PDF-rapportages of realtime dashboards. Zo breng je het hele team gemakkelijk op de hoogte van de resultaten en ben je nog beter in staat om verbetermogelijkheden te herkennen. 

 

Hoe ziet jouw ideale team eruit?

Een duidelijke rolverdeling maakt het mogelijk om efficiënter en doelgerichter te werk te gaan. Binnen grote organisaties zijn dit vaak aparte personen, maar binnen een kleinere organisaties kan het goed zijn dat je als marketeer meerdere rollen op je nemen. Welke rollen passen het best bij jou en jouw team? 

Wil je als marketingteam nóg meer successen behalen? Dan biedt een content & social media tool als Coosto uitkomst. Haal je inspiratie uit Discover. Creëer je content met Publish. Ga de interactie aan in Engage. Doe je marktonderzoek in Listen en rapporteer je resultaten in Report

Benieuwd hoe Coosto jou kan helpen met het efficiënter behalen én overtreffen van jouw meest ambitieuze marketingdoelen? Daar vertellen we je graag meer over tijdens een gratis demonstratie van onze tool. 
 

Uncategoried

Waarom contentanalyse een onmisbaar onderdeel is van je strategie

Contentmarketing vraagt, evengoed als andere disciplines binnen (en buiten) marketing, om aantoonbare resultaten. Return on Investment, afgekort ROI, is waar het om draait. Worden de marketingdoelen behaald en levert dat genoeg op, ten opzichte van de kosten die worden gemaakt om deze resultaten te bereiken? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is het analyseren van je content essentieel. 

Verantwoording en ROI

Dat is een van de redenen waarom data analyse zo ontzettend belangrijk is, ook binnen contentmarketing. Of misschien wel beter gezegd, juist binnen contentmarketing. Als content marketeer, social media expert of communicatiespecialist heb je ongetwijfeld vaker vragen gehad over wat het nu helemaal oplevert. Die nieuwe blog, video of social media post, bereik je daar nou echt iets mee? Tijd om te bewijzen dat contentmarketing ontzettend waardevol is én daadwerkelijk voor relevante resultaten zorgt!

Ondanks dat niet alle inspanningen direct euro’s in het laatje brengen, zorgt het analyseren van je content wel voor een duidelijker beeld van de resultaten dankzij concrete cijfers. En daarmee kun je aantonen en verantwoorden dat alle (of in ieder geval de meeste ?) inspanningen op marketinggebied ook echt iets opleveren. Zoals gezegd vaak niet direct in de vorm van winst, maar wel in het proces daar naartoe: de buyer journey. Want zonder naamsbekendheid, product interesse en een sterke marktpositie is de kans nu eenmaal minimaal dat jouw doelgroep ook daadwerkelijk tot aankoop overgaat. 

Het kunnen aantonen van de toegevoegde van waarde van content helpt bovendien ook om (meer) budget vrij te maken. Als jij met harde cijfers kunt verklaren hoe jouw content bijdraagt aan de gehele buyer journey, vergroot je het draagvlak binnen jouw organisatie en overtuig je iedereen van de toegevoegde waarde. Met als gevolg dat je met jouw content grootser kunt uitpakken, wat ook weer de nodige resultaten zal opleveren. Dát is de weg naar contentsucces!

Zorg voor duidelijke doelen

Daar komen de marketingdoelen om de hoek kijken. Want om succesvol aan te tonen dat contentmarketing een bijdrage levert, is focus ontzettend belangrijk. Op welke resultaten is jouw content gericht? Meer naamsbekendheid, zichtbaarheid, reputatiemanagement of conversie: voor ieder doel is contentmarketing inzetbaar. Maar zoals gezegd: met de juiste focus ga je efficiënter te werken en is de kans veel groter dat je succesvol bent. 

Het opstellen van duidelijke doelen is dan ook onderdeel van je contentstrategie. Een belangrijke stap voordat je aan de slag gaat met campagnes, projecten en andere uitwerkingen. Zonder doelen is het nu eenmaal onmogelijk om doelgericht te werk te gaan. Om op koers te blijven en uiteindelijk te checken of de doelen behaald zijn, is data analyse op zijn beurt weer essentieel. 

Op zoek naar verbeterkansen

Maar dat is niet de enige reden om contentanalyse een vaste plek te geven in jouw takenpakket. Een datagedreven aanpak is namelijk ook dé manier om verbetermogelijkheden te ontdekken. Welke kansen benut je, waar ligt nog potentie voor betere resultaten en misschien nog wel belangrijker: welke kansen laat je nog liggen?

Door structureel de resultaten van jouw marketinguitingen in de gaten te houden en te analyseren, weet je of je nog op het juiste pad zit. Maar kijk ook verder dan dat. Zorg ervoor dat je een stap voor bent op je concurrenten

Hoe ga je aan de slag met data analyse binnen contentmarketing?

Zoals gezegd is de eerste stap naar meetbare resultaten het opstellen van meetbare marketingdoelen. Zodra deze staan, is het duidelijk waar je als team naartoe werkt en kun je bepalen hoe je deze doelen gaat behalen. Referentiekaders en benchmarks kunnen je helpen om te bepalen wat haalbaar is binnen jouw branche. 

Bij het bepalen van je doelen moet je ook rekening houden met de meetbaarheid hiervan. Met welke metrics kun je aantonen dat een doel behaald is? En welke KPI's heb je daarvoor nodig? Belangrijk is hierbij om niet te verdwalen in de enorme hoeveelheid beschikbare data. Weet wat je meet. En welke statistieken hierbij wel en niet relevant zijn. Bovendien is het van groot belang dat je appels met appels vergelijkt. Dat om eerlijke en kloppende conclusies aan de analyses te hangen. Voor die conclusies moet je ook de juiste data aan elkaar weten te verbinden

Wil je meer weten of hoe je aan het analyseren van content en social media het beste kunt aanpakken? In ons whitepaper ‘Content en Social Media Analyse’ gaan we hier dieper op in. De verschillende mogelijkheden op het gebied van monitoren, analyseren én conclusies trekken bespreken we hier in detail, inclusief handige voorbeelden en extra tips. Om zo van jouw contentmarketing een nog groter succes te maken!  

Uncategoried

Hoe je social media content analyseert als je daar eigenlijk geen tijd voor hebt

Want uit onze statistieken blijkt dat marketeers vaak helemaal niet toekomen aan analyses. Ze zijn zo druk met creëren, plannen en posten, dat het analyseren en optimaliseren van social media content er simpelweg bij inschiet. Zelfs als ze gebruikmaken van een efficiënte social media planner.

‘Analyseren’ klinkt misschien zwaar, ingewikkeld en tijdrovend, maar dat hoeft het niet te zijn. We laten je zien hoe je ook in tijdnood kunt ontdekken welke social media content goed werkt.

Negeer 90% van de statistieken

Er is een eindeloze lijst statistieken, cijfers en grafieken die je door social media platformen krijgt aangereikt. Van clicks tot likes, bereik en aantal comments, tot de momenten waarop je volgers online zijn en het aantal bekeken seconden van je video’s.

Superhandig voor diepgaande en specifieke analyses, maar om tot een goede conclusie te komen ben je zo een kwartier verder. Als het niet meer is. Als je weinig tijd hebt en toch wilt weten wat voor jou werkt, kun je het best 90% van de getallen negeren. Focus je in plaats daarvan op samenvattende statistieken.

Interactieratio is de sleutel

‘Maar wat zijn samenvattende statistieken?’

Een samenvattende statistiek is een getal dat allerlei statistieken over jouw post verzamelt en combineert in één getal. Daardoor hoef je alleen naar dat ene getal te kijken om een prima analyse te maken van je social media content. Dat is niet alleen makkelijk, maar zorgt ook voor een eerlijke vergelijking. In Coosto bieden we bijvoorbeeld interactieratio aan. De formule daarvan is als volgt:

Onder betrokken gebruikers vallen alle likes, reacties, shares, antwoorden en clicks. Dat aantal delen we door het unieke aantal mensen dat jouw post gezien heeft. Zo krijg je een goed, samenvattend beeld van het succes van je post.

Er zijn verschillende social media platformen (zoals LinkedIn en Twitter) die werken met een statistiek die lijkt op interactieratio. Zij berekenen dit getal echter allemaal op hun eigen manier. Doordat we binnen in de berichtstatistieken van Publish in Coosto één en dezelfde formule gebruiken, vergelijk je het succes van je post gemakkelijk met andere platformen.

30 seconden is genoeg

We hebben zelf de proef op de som genomen. We zijn gaan testen hoe snel we met de statistiek interactieratio konden analyseren welke van onze Facebookposts het best presteerde in de afgelopen maand. We leren niet alleen van die informatie, maar we willen ook het maximale halen uit eerder succes.

Onderdeel van de proef was dus om de meest succesvolle post direct nog eens in te plannen. Het resultaat? 30 seconden was genoeg om een goede indicatie te krijgen van de meest succesvolle post én hem meteen nog eens te plaatsen. Dat lijkt ons zelfs voor de meest gehaaste marketeer niet te veel gevraagd.

En hoe analyseer je social media content als je wél tijd hebt?

Soms is er toch een zeldzaam moment dat je wél de diepte in kan gaan met jouw social media en content analyse. Denk aan een rustige periode, zoals de zomer, als er toch weinig gebeurt. Hét ideale moment om eens wat beter in de resultaten te duiken. 

Dat kan je op verschillende manieren aanpakken. Er zijn talloze analyses die je los kunt laten op jouw social media content. Een deep-dive in een bepaald aspect van jouw contentstrategie bijvoorbeeld. Waar komen je resultaten vandaan? Welke kanalen leveren het meeste resultaat op? Of is er een bepaalde trend te ontdekken in het type content dat je creëert en deelt op social media? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Het belangrijkste is dat je een duidelijk doel voor ogen hebt. Welke informatie is relevant om jouw prestaties te verbeteren? Breng focus aan in je analyse om er zo concrete resultaten mee te behalen, waar je echt ook iets mee kunt. Met andere woorden, doelgericht analyseren!

Benieuwd naar alle ins en outs van een goede contentanalyse? En wil je weten hoe je dit beste aanpakt? Download ons gratis whitepaper 'Hoe je het succes van jouw content en social media aantoont'. 

Uncategoried

Wat is het beste moment voor een contentanalyse?

Maar eerst even een stapje terug. Een contentanalyse klinkt wellicht al snel als een tijdrovende en intensieve klus. Dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Er bestaan verschillende manieren om deze analyse aan te pakken, waarbij ook een groot verschil zit in de tijd die je ermee kwijt bent. Dat is uiteindelijk allemaal afhankelijk van je doel. Welke vragen wil je beantwoorden met deze analyse en welke resultaten verwacht je te vinden? Dat zijn belangrijke vragen om jezelf te stellen voordat je lukraak gaat analyseren en verdrinkt in de enorme hoeveelheid beschikbare data. 

1.    Contentinventarisatie

De eerste manier om een analyse aan te vliegen is door je complete contentvoorraad eens onder de loep te nemen. Leer van goed presterende content, verbeter content met meer potentie en behaal met weinig moeite meer resultaat! Maar wees ook kritisch. Hoewel sommige content wellicht op het moment zelf een goed idee leek, kan dat achteraf toch anders uitpakken. Ook niet erg, want juist door te experimenteren en eens buiten de comfort zone te stappen, kan je ook het tegenovergestelde bereiken: content die onverwachts ontzettend goed gaat en misschien wel viral gaat! 

Hoe je zo’n contentinventarisatie aanpakt, beschreven we al eerder in dit blog. Maar wat is nu het beste moment om hiermee aan de slag te gaan? Het lijkt een enorme klus, maar het hoeft niet allemaal in één keer. Rome is, zoals het bekende spreekwoord luidt, ook niet binnen één dag gebouwd. Door hier een structurele taak van te maken, maak je het jezelf dan ook een stuk gemakkelijker.

Bovendien biedt dat ook ruimte om de uitkomsten van zo’n inventarisatie op te pakken. Het optimaliseren van content met meer potentie is immers weer een aparte taak. Goed scorende content wil je continu in de gaten houden, want zo’n goede score wil je natuurlijk wel behouden. Plan daarom vaste momenten voor je contentinventarisatie. Of dat nu wekelijks, maandelijks of jaarlijks is: Neem er dan ook echt de tijd voor, zodat je alle stappen zorgvuldig kunt doorlopen.

2.    Campagnes analyseren

Als marketeer ben je ongetwijfeld ook regelmatig bezig met het opzetten van campagnes. Van eenmalige acties tot campagnes die zich jaarlijks herhalen: ze bestaan in vele vormen en maten. Eén ding hebben ze in ieder geval met elkaar gemeen. Ze zijn opgezet om een bepaald resultaat mee te boeken. En om erachter te komen wat zo’n campagne oplevert, moet je natuurlijk aan de slag met cijfers. 

Een eenmalige rapportage is de ideale manier om terug te blikken op een campagne. De specifieke resultaten die bijvoorbeeld uit een zomerkorting, winactie of influencer campagne voortkomen worden in zo’n rapport uitgewerkt. 

Om te kunnen beoordelen of zo’n campagne daadwerkelijk iets opgeleverd heeft, wil je dit kunnen vergelijken. Dat wil zeggen, een vergelijking de resultaten je met je gebruikelijke activiteiten behaalt. Je kunt natuurlijk ook verschillende campagnes naast elkaar zetten, bijvoorbeeld als je met meerdere influencers werkt of een seizoensactie jaarlijks herhaalt. Door dit tegen elkaar af te zetten, bepaal je de mate van succes van je campagne.

Het moment om deze analyse uit te voeren spreekt redelijk voor zich: zodra de campagne ten einde is. Toch kan je er ook baat bij hebben om dit al eerder op te zetten, zodat je ook tijdens de campagne zicht hebt op de vooruitgang. Dat scheelt ook weer werk achteraf: dan hoef je de analyse alleen nog aan te vullen met de laatste resultaten en klaar is kees!

3.    Periodieke analyses 

Een terugkerende analyse, die je bijvoorbeeld maandelijks of ieder kwartaal uitvoert, kan je helpen om inzicht te krijgen welke resultaat behaald worden op bepaalde kanalen over een langere termijn.

Denk bijvoorbeeld aan je social media kanalen. Op welke kanalen zie je een stijging in bereik, interactie of clicks? Door dit over een langere periode op regelmatige basis in kaart te brengen, krijg je duidelijk inzicht in de huidige stand van zaken per kanaal. Het social media landschap is nu eenmaal een omgeving die constant onderhevig is aan verandering. Des te belangrijker om regelmatig een oogje in het zeil te houden. Dat kan je doen beslissen om meer aandacht te besteden aan bijvoorbeeld Facebook, omdat je daar veel conversie behaald met link clicks, of dat Instagram veel interactie met je doelgroep oplevert. 

Maar het werkt ook de andere kant op: als je ziet dat je veel moeite steekt in een platform, maar het levert niet voldoende op, kan je er ook voor kiezen dit kanaal niet meer actief in te zetten en je te focussen op de kanalen waar wél winst te behalen valt. 

Ook hiervoor geldt: kies je vaste momenten voor zo’n periodieke check. Het belangrijkste is regelmaat én houvast. Door dit op te nemen in je maandelijkse planning, bijvoorbeeld aan het einde van iedere maand, bouw je een vast moment in én zorg je voor eerlijk vergelijkmateriaal. Je zult al snel inzien hoe waardevol deze meetmomenten gaan zijn voor je prestaties in de toekomst!

4.    Onderzoeksrapport 

Soms is het zaak om eens wat dieper in de cijfers te duiken. We weten het, vaak is dit juist het type analyse waar nooit tijd voor is en die ergens onderaan de to-do lijst bungelt. Zaak om er dus echt eens tijd voor vrij te maken! Want zo’n analyse is ontzettend waardevol. Het perfecte moment hiervoor? Dat bestaat volgens velen niet, maar toch kan je er veel winst mee behalen. Neem dus jaarlijks zo’n moment om eens op onderzoek uit te gaan. Zo’n ‘deep dive’ in je eigen statistieken kan je eigenlijk zien als een klein onderzoek. En daarom geldt ook hier: zorg voor een afgekaderde onderzoeksvraag. 

Het geeft je de kans om echt eens op een ander niveau te kijken waar jouw resultaten nu eigenlijk ontstaan. Waar komen de conversies vandaan? Hoe komt de doelgroep in eerste instantie bij jou terecht? Welke content zorgt dat ze blijven hangen? Of welke content zorgt ervoor dat een websitebezoeker weer terugkeert? Stuk voor stuk vragen die je niet 1,2,3 kunt beantwoorden. Maar juist die vragen leveren heel veel input op voor een succesvolle voortzetting van jouw contentstrategie

5.    Real-time rapportage 

Een analyse uitvoeren hoeft vandaag de dag echt niet altijd handmatig. Er zijn genoeg manieren om handige tools het werk voor jou te laten doen. Een perfect voorbeeld hiervan is een dashboard.

Hierop vind je een real-time weergave van jouw resultaten op een bepaald (marketing)gebied. Een dynamische manier om alles bij te houden. Zie deze soort van analyseren als een investering: een dashboard bouw je één keer (wellicht met wat tussentijdse aanpassingen en hier en daar wat bijschaven, vooruit) en kan je daarna gemakkelijk delen met collega’s of andere betrokken stakeholders. 

Die hoeven het dashboard dan alleen nog maar te openen en krijgen direct een overzicht van de stand van zaken. Zo bepaalt iedereen zelf wanneer ze de resultaten er bij willen pakken. Ideaal!

Tip: in Report van Coosto bouw je ontzettend gemakkelijk je eigen dashboards aan de hand van templates of door gewoon from scratch zelf iets op te zetten. 
 

Uncategoried

Zo geef je jouw social media posts achteraf een extra boost

In ons vak zijn we soms zo gefocust op het optimaliseren en verspreiden van social media posts, dat we na publicatie geneigd zijn niet meer achterom te kijken: “Zo, dat zit erop.” Een vreemde reflex, zeker als je nagaat dat social media in essentie draaien om sociaal zijn.

“Een social media post plaatsen zonder om te kijken naar comments, is alsof je een telefoongesprek beëindigt na de eerste begroeting.”

Stop dus met het achteloos URL’s plaatsen in de hoop resultaat te behalen, maar durf na het publiceren in gesprek te gaan over die producten. Reageer, ondersteun, betrek je volgers; een merk moet op social media vooral menselijk zijn. Dat klinkt misschien zweverig, maar is het niet. Reageren op je social media posts levert je namelijk 3 keiharde voordelen op:

 

1. Meer clicks / hogere CTR

Er zijn nog te weinig marketeers die de link kunnen leggen tussen reageren op social media en het aantal clicks dat een post oplevert. Toch is het verband er wel degelijk. Neem bijvoorbeeld onderstaande Facebook-post, en bedenk hoe waarschijnlijk het is dat je erop zou klikken als je Netflix-liefhebber bent.

vpro-post-zonder-comment

Bekijk nu dezelfde post met de eerst zichtbare reactie. De kans dat je nu zou klikken is een stuk kleiner geworden, toch? Logisch, want sociaal bewijs is altijd een belangrijke factor in ons gedrag geweest, ook op social media. Een negatieve reactie van een ander beïnvloedt hoe wijzelf naar een social media post kijken.

vpro-post-met-comment

En met zo’n comment kan je click-through-rate zomaar ineens 0,1% of 0,2% lager komen te liggen. Dat lijkt misschien weinig, maar dat kan in absolute getallen aardig oplopen. Als je veel mensen bereikt met je post (bijvoorbeeld via advertenties) kan dat uiteindelijk honderden clicks naar je website schelen.

Ben je dan helemaal overgeleverd aan het ‘toevallige’ sentiment van de reacties? Nee, gelukkig niet. Wij vinden juist dat je bij (negatieve) comments het gesprek moet aangaan, om ervoor te zorgen dat mensen die jouw post zien alsnog benieuwd worden. “Vul het lijstje gerust aan met films die je wel interessant vindt” of “Welke film zou jij zelf aanraden op dit moment?” kan al genoeg zijn om de negatieve reactie om te buigen in nieuwsgierigheid. Zo krijg je toch de clicks van mensen die je post in hun tijdlijn zien.

Kijk bijvoorbeeld eens hoe producent van analysesoftware Oribi dat doet, op de vraag waarom een klant zou moeten betalen, terwijl Google Analytics gewoon gratis is. Oribi ziet zo’n kritische comment – terecht – juist als kans:

oribi-reactie

Houd als merk de comments op je posts dus nauwlettend in de gaten en ga de interactie aan. Doe je dat niet, dan ben je een dief van je eigen conversies en, dus, je portemonnee.

 

2. Meer bereik

In een eerdere blogpost legden we haarfijn uit dat posts die veel reacties ontvangen bevoordeeld worden door algoritmes van social media platformen. Door niet achterover te leunen, maar actief mee te doen aan online gesprekken, lok je nieuwe reacties uit en word je beloond met meer bereik.

 

3. Meer volgers en fans

Netflix en Bol.com bewijzen dat er nog een derde reden is om als merk vaker gesprekken aan te knopen op social media. We lieten in een eerder blog al zien dat reageren op social media - ook als er geen vraag wordt gesteld – hun een bovengemiddelde groei in volgers oplevert.

Bijna elke social media marketeer heeft één of meer van bovenstaande doelen op zijn wensenlijstje staan. Toch zijn er maar weinig die deze doelen proberen te behalen door meer te interacteren en échte, menselijke gesprekken aan te gaan op social media. Ben je inmiddels overtuigd? Dit is wat je zou moeten doen:

 

Hoe bereik je deze doelen?

A. Like (bijna) elke reactie

De laagste drempel naar meer interactie op social media, is laten zien aan je volgers dat je hun reacties ziet. De gemakkelijkste manier is door een simpele like uit te delen aan comments. Daarmee erken je min of meer dat je hun input opmerkt en er iets mee doet.

B. Reageer op (bijna) elke opmerking

Liken is nog niet genoeg. De belangrijkste actie is om zelf te reageren. Wat vind je van de comment? Heb je misschien een wedervraag? Ga je kritiek weerleggen? Of kun je iemand verder helpen? Dat brengt de échte interactie op gang, daarmee doe je de term community management recht aan.

C. Wees menselijk

Stap daarbij sowieso af van de gedachte dat je altijd als ‘een organisatie’ moet spreken. Onder aan de streep doen mensen altijd zaken met mensen. Het hele idee van social media is namelijk gestoeld op menselijke interactie. De meest succesvolle social media posts zijn niet de tot in detail uitgewerkte perfecte berichten. Juist menselijke en herkenbare reacties scoren goed. Durf dus vanuit je merkpersoonlijkheid in plaats vanuit je organisatie te spreken. Een vastgelegde tone-of-voice kan daarbij helpen.

D. Zoek publiek buiten eigen kanalen

“Maar ik krijg bijna nooit reacties op mijn social media posts”, krijgen we regelmatig te horen als we het belang van interactie aanstippen. Terechte opmerking, maar geen excuus. Als je in een lege ruimte loopt te roepen, is het immers geen wonder dat je geen respons krijgt. Ook het zoeken (en vinden) van nieuw publiek is daarom een belangrijke taak van een social media marketeer. Reageer bijvoorbeeld vanuit je merk op relevante social media posts van andere merken.

Deelt een grote nieuwssite bijvoorbeeld relevant nieuws over jouw branche op Facebook? Duik de comments in en durf je uit te spreken, laat weten hoe jij of jouw merk ernaar kijkt. Grote kans dat je daar wél gelijkgestemden of geïnteresseerden treft en aan jouw merk kunt binden.

E. Leer de social etiquettes

Wie zich op social media begeeft, moet zich kunnen aanpassen aan de conventies op de verschillende platformen. Anders gezegd, je moet gevoel krijgen bij het taalgebruik, de stijl en wat not done is op een platform. Social media posts die resoneren, beginnen bij goed luisteren, weten wat er speelt en het oprecht begrijpen van een platform.

Volg daarom eerst een gevarieerde groep actieve gebruikers met veel volgers, zodat je conventies leert zonder flaters te slaan. Social media monitoring kan daar aanvullend bij helpen.

Het is dus 1 juno, mensen. https://t.co/riHbMkgVcf

— Ferd Grapperhaus (@ferdgrapperhaus) May 19, 2020

Minister Ferd Grapperhaus (of zijn Twitter-admin) laat zien dat hij de social media etiquettes op zijn duimpje kent. Hij spreekt de taal van Twitter, en dat slaat aan. Meer dan 8000 likes is ongekend voor een Nederlandse politicus.

 

Zo pak je het nóg efficiënter aan

Als je handmatig alles moet bijhouden, ga je reacties of reactiemogelijkheden missen (of te laat zien), en raak je gegarandeerd het overzicht kwijt. Daar heeft Coosto de oplossing voor: de tool is voorzien van een online media monitor, contentplanner, community management tool en rapportagemogelijkheden. Ontvang automatisch een melding als er gereageerd wordt op jouw social media post óf wanneer jouw merk genoemd wordt. Zo mis je geen enkel moment om de interactie aan te gaan.

Maar zoals gezegd, biedt Coosto veel meer dan dat om jouw content en social media naar een volgend niveau te tillen. Wil je Coosto vrijblijvend in actie zien? Vul dit formulier in voor een gratis demonstratie.

Uncategoried

In 4 stappen naar meer succes met contentoptimalisatie

Hoe ga je aan de slag met contentoptimalisatie?

Zoals eigenlijk voor alles geldt, is het verstandig om een plan van aanpak te hebben voordat je aan de slag gaat. Ons stappenplan leidt je door de verschillende fasen van contentoptimalisatie, om een gestroomlijnd en overzichtelijk proces te waarborgen. Zo wordt het behapbaar. Bepaal welke content geoptimaliseerd moet worden, hoe je dit aan gaat pakken én bewaak het overzicht en de resultaten. 

1.    Inventarisatie

Het heeft geen zin om maar in het wilde weg te gaan optimaliseren. Dat lijkt logisch, maar toch is het belangrijk om je hier van bewust te zijn. Het inventariseren van je content is daarbij een belangrijke eerste stap. Wat ligt er überhaupt allemaal op de plank? Van sommige contentstukken kun je misschien al snel zeggen dat ze gedateerd zijn, terwijl andere stukken wat meer onderzoek vereisen.

Ook niet geheel onbelangrijk: duik in de resultaten van je bestaande content. Wat zijn de absolute toppers met grootse resultaten? Zet deze content op een rijtje. Want je wil weten wáárom deze content zo goed werkt. En via welke weg heb je het meeste succes behaald? Kijk dus niet alleen naar de inhoud, maar ook naar de verschillende manieren van verspreiding. 

Het HICO-model (Historical Content Optimization) wordt veel gebruikt voor inventarisatie, waarmee je jouw content onderverdeelt in vier categorieën. Daarmee krijg je direct inzicht in welke actiepunten je per categorie moet toepassen en in welke content je beter niet te veel moeite kunt stoppen. Wij lichten de vier categorieën toe.  

 

HICO model contentoptimalisatie

a.    Top content

Top content heeft een groot bereik én zorgt voor veel conversie. Een belangrijke categorie, want deze content draagt het meeste bij aan de resultaten. Het is dus belangrijk om deze content te onderhouden en ervoor te zorgen dat dit up-to-date blijft. Regelmatige checks zijn dan ook een must. Gelukkig zijn er verschillende tools om dit te monitoren, waardoor het relatief gemakkelijk is om dit bij te houden.

Houd niet alleen de content zelf in de gaten, maar zorg er ook voor dat je op de hoogte bent van de laatste trends rondom de topics van je top content. Meld je aan voor relevante nieuwsbrieven, zet Google Alerts aan of kies voor een nog makkelijkere weg: in Discover van Coosto krijg je een compleet overzicht van de meest trending topics binnen jouw markt. Maar alleen op de hoogte blijven is natuurlijk niet voldoende. Bij relevante trends, ontwikkelingen of nieuwswaardige berichten wil je direct actie ondernemen: door jou al goed scorende content te voorzien van de nieuwste informatie, ben én blijf je als organisatie relevant voor jouw doelgroep. Dé weg naar thought leadership. 

Bovendien wil je deze top content volop inzetten. Door meerdere uitwerkingen van dit goed scorende contentstuk te creëren, kun je de content breder én vaker verspreiden. Denk aan een fragment, quote of visual die je gemakkelijk via bijvoorbeeld social media kanalen onder de aandacht van jouw doelgroep brengt.
 

b.    ‘Scruft’

Content van weinig waarde heeft, vanzelfsprekend, precies de tegenovergestelde resultaten: weinig bereik én weinig conversie. Content waar nog in enige in potentie in zit, of low-hanging fruit, kun je nog een kans geven. De andere content kun je beter laten voor wat het is. De kans dat dit nog iets gaat opleveren is minimaal. 

c.     Veel bezoekers, weinig conversie

Nu wordt het interessant: deze content trekt veel bezoekers, maar levert onder aan de streep onvoldoende op. Met andere woorden, de content converteert niet. Vraag jezelf af waar dit door komt en durf kritisch te zijn. Zijn er verkeerde verwachtingen gecreëerd door een misleidende titel? Zou het misschien zelfs clickbait kunnen zijn, waarvan de content eigenlijk weinig inhoudt? Of is de call-to-action gewoon niet duidelijk of zelfs afwezig? Dat zijn mogelijke oorzaken van het gebrek aan conversie.

d.    Weinig bezoekers, veel conversie

De weinige bezoekers die dit contentstuk aantrekt, leveren wel direct iets op. De content leidt ze naar de gewenste actie. En dat is natuurlijk goed nieuws! Er zit potentie in. De oplossing is duidelijk: als je meer (kwalitatief) verkeer naar dit contentstuk weet te leiden, zal het sneller tot meer conversie leiden. 

De meeste uitwerkingen en beschrijvingen van het HICO-model focussen hier vooral op SEO. Een belangrijk onderdeel, want makkelijk vindbare content is dé manier om efficiënt mensen naar je website te krijgen. Maar houdt rekening met de enorme hoeveelheid beschikbare content. Zie daar maar eens tussen op te vallen! Een eerste stap is zeker om te zien hoe je meer uit deze content kunt krijgen op basis van organische zoekresultaten. Check hoe de SEO-positie ervoor staat en vergelijk jouw content met soortgelijke stukken: wat doen zij anders, waardoor het wellicht succesvoller is? Wellicht is jouw content toch verouderd en bieden concurrenten actuelere alternatieven. 

Maar kijk ook verder dan dat. Want contentoptimalisatie gaat verder dan SEO. Zorg ervoor dat de content niet alleen via organische zoekmachines vindbaar is, maar biedt het ook proactief aan je publiek aan via andere wegen, zoals social media kanalen en nieuwsbrieven. 
 

2.    Uitvoering

Goed, aan de hand van de matrix heb je jouw bestaande content ingedeeld en bepaald welke content geoptimaliseerd moet worden. Tijd om dit ook echt uit te voeren. Aan de hand van de HICO-matrix heb je als het goed is ook nagedacht waarom bepaalde content niet scoort zoals verwacht. Heb je kunnen achterhalen waarom een bepaald contentstuk niet converteert? Of waarom iets weinig bezoekers krijgt? 

Zet de pijnpunten om in actiepunten. Het is belangrijk om goed de tijd te nemen voor deze stap en concrete acties te ondernemen om jouw content naar een volgend niveau te tillen. Niet alle content hoeft top content te worden. 

3.    Verspreiding

Zoals gezegd, ook al is jouw content inhoudelijk geoptimaliseerd en weer helemaal actueel en relevant, dit is niet het moment om achterover te leunen. Alleen uitgaan van succes door te vertrouwen op organische zoekresultaten voldoet vaak niet. En als dat wel zo is, valt er meer uit te halen door het ook actief te verspreiden op andere (betaalde) kanalen. 

Bekijk de geoptimaliseerde content dus nog een kritisch en bedenk hoe je dit, wellicht in verschillende vormen, kunt delen en zo nog effectiever bij jouw doelgroep krijgt.

4.    Monitoren

Met de eerste drie stappen heb je het meeste werk verricht. Maar de laatste stap is minstens zo belangrijk. Door de uitgevoerde acties te monitoren, houd je in de gaten of de aanpassingen ook daadwerkelijk het gewenste effect hebben. 

Gebruik bijvoorbeeld Google Analytics om het aantal bezoekers op je website in de gaten te houden en houd in Coosto de berichtstatistieken bij van al jouw social media content, in één handig overzicht. Er zijn volop tools om contentoptimalisatie een stukje makkelijker te maken. 
 

Extra tips

Met de vier bovenstaande stappen kun je dus altijd uit de voeten om jouw content te optimaliseren. Daarnaast hebben we nog een aantal tips die je direct kunt toepassen om het gehele optimalisatieproces nog gemakkelijk en efficiënter te maken.  

1.    Plan vaste momenten voor optimalisatie

Het volledig doorlopen en inventariseren van je content is natuurlijk geen dagelijkse taak. Om te voorkomen dat het een taak wordt die verdwijnt in je lange to-do list, is het handig om hier een vast moment voor te plannen. Denk aan een deep-dive in je content per kwartaal en een maandelijkse check van je resultaten op verschillende kanalen. Neem er dan ook echt je tijd voor, om alle stappen zorgvuldig te doorlopen. 

2.    Ga voor een duurzame aanpak

We schreven hier al eerder een artikel over: beschouw content niet langer als een wegwerpproduct, maar kies voor een duurzame aanpak. In onderwerpen zit meestal veel meer potentie dan die ene social media post, blog of video. Als het je lukt om jouw content te zien als een overkoepelend verhaal of thema, kun je het veel breder uitwerken in verschillende contentstukken. Dat levert meer materiaal op om vervolgens zichtbaarheid te creëren op verschillende kanalen en zo effectiever jouw contentdoelen te behalen. 

3.    Houd trends in de gaten

Als je relevant wilt blijven voor jouw publiek, zul je mee moeten bewegen met jouw markt. Nieuwtjes, updates en andere ontwikkelingen mogen dan ook niet onopgemerkt voorbij gaan aan je. 

4.    Let op de details

Last but not least, details kunnen een groot verschil maken! Zeker in de verspreiding op social media kan het toevoegen (of soms juist het weglaten!) van afbeeldingen, video’s, links, hashtags en emoji een aanzienlijk verschil maken voor het bereik, aantal clicks of interactie. 

Uncategoried

Perfecte Post Calculator

The very best social media tips can be obtained by using your own data. 

But what can you do if you're not data savvy? Luckily, we have found a solution. The Perfect Post Calculator is a spreadsheet in which you can easily find the characteristics of your perfect post using your own statistics. 

What's your best time to post? Which post type works best for you? What's the perfect post length? And, do hashtags deliver additional engagement for you? In this spreadsheet, you can calculate it with ease and speed, even...

* Door je aan te melden ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacyverklaring
Uncategoried

Algoritmes op social media: zo gebruik jij ze in je voordeel!

Algoritmes en social media, hoe zit dat nu precies?

De omgekeerd chronologische volgorde is op de meeste social media kanalen verleden tijd: je krijgt niet langer alleen te zien wat als laatst gepost is. Daar zit veel meer achter. Door middel van algoritmes oefenen de platforms invloed uit op wat gebruikers te zien krijgen op hun tijdlijn. De verschillende kanalen achterhalen door middel van beschikbare data over het gebruikersgedrag (denk aan views, clicks, reacties, etc.) waar de interesses van de gebruiker liggen. Op basis hiervan laat het social media kanaal gerelateerde content zien. 

Voor organisaties is dit wederom een bevestiging van hoe belangrijk het is om jouw doelgroep te kennen. Relevante en waardevolle content is niet alleen belangrijk om jouw publiek effectief te bereiken, maar ook om het algoritme in jouw voordeel te laten werken.

Want dat is natuurlijk wat je wil: de geheimzinnige formules die achter de social media platformen lijken te schuilen ontrafelen. Om er zo achter te komen hoe de algoritmes werken, en nog belangrijker: hoe je ze in jouw voordeel kan laten werken. 

Goed nieuws! Wij hebben namelijk al het nodige speurwerk verricht. Wij hebben 188.004 social media posts geanalyseerd. Het resultaat? Unieke inzichten in het optimale gebruik van hashtags, emoji, berichtlengte, URL’s en media voor meer clicks, views en interacties.

Op basis van deze data kun je al aan de slag met het creëren van social media posts die scoren. Maar om de algoritmes echt de baas te worden, is het ook belangrijk om te weten hoe de social media platforms de posts beoordelen. En dat hebben wij voor je uitgeplozen. Voor ieder kanaal zijn wij, voor zover mogelijk, de beschikbare informatie ingedoken die door de kanalen zelf beschikbaar wordt gesteld hierover. Op basis hiervan hebben wij een overzicht gecreëerd. Zo weet je waar je rekening mee moet houden per kanaal om optimaal te presteren. Doe er je voordeel mee!

Instagram social media algoritmes

Zo werkt het algoritme van Instagram

Het algoritme van Instagram maakt het posten op dit kanaal een kwestie van alles of niets. De extremen worden hier namelijk uitvergroot: content die al goed presteert, wordt geboost voor nóg betere prestaties, maar met content die niet scoort vis je meteen compleet achter het net. 

Er zijn 6 factoren die jouw plek in de feed van je volgers bepaalt. De eerste drie factoren wegen het zwaarst mee in de beoordeling, volgens Instagram zelf. 

1.    Wat vond je eerder interessant?

Dat gaat verder dan alleen likes. Het is het volledige gedrag van de gebruiker die hierbij in kaart wordt gebracht en wordt meegenomen. Waar wordt het langst naar gekeken? Welke hashtags volg je? Instagram is natuurlijk een visueel social media platform, waarbij de inhoud van foto’s en video’s een belangrijke rol spelen. Dankzij kunstmatige intelligentie bepaalt Instagram welk type media de gebruiker interessant vindt en laat op basis hiervan vaker soortgelijke posts, stories en reels zien. 

2.    Relaties tussen gebruikers

Persoonlijke relaties nagaan is vrijwel onmogelijk, maar de hoeveelheid interactie zegt vaak ook iets over de relatie tussen verschillende personen. Daar maakt Instagram dan ook handig gebruik van. Dat gaat van Direct Messages tot likes en reacties.

3.    Hoe actueel is een post?

De actualiteit van posts en stories telt ook zeker mee. Instagram wil haar gebruikers immers geen oud nieuws voorschotelen. Recent geposte berichten worden dus als relevanter bestempeld. Instagram toont dus vaker berichten die kort geleden zijn geplaatst.

Bovendien heeft Instagram inmiddels gehoor gegeven aan de grote vraag naar de omgekeerd chronologische feed. Dit kan de gebruiker zelf als voorkeur instellen, waardoor de meest recente posts dus altijd bovenaan verschijnen. 

4.    Hoe vaak open je Instagram?

Zoals gezegd wegen deze laatste drie criteria minder zwaar dan bovenstaande punten. De volgorde van een gebruikersfeed wordt ook (lichtelijk) beïnvloed door de frequentie waarmee de gebruiker de app opent. Daarop heb je als organisatie uiteraard weinig invloed, maar het is wel belangrijk om te bedenken in hoeverre jouw doelgroep écht actief is op dit kanaal. 

5.    Het aantal volgers

Eigenlijk een open deur: hoe meer personen jouw account volgen, hoe vaker jij zal verschijnen op verschillende tijdlijnen. Op deze factor kan je zelf wel actie ondernemen. Als je meer resultaat wil behalen op Instagram, moet je dus proactief op zoek naar (meer) volgers. Bekijk de concurrenten en hun volgers,  en ook niet onbelangrijk: geef mensen een reden om jou te volgen door regelmatig relevante content te posten. 

6.    Hoe lang gebruik je de app?

Dit laatste criteriapunt sluit aan bij nummer 4. Want blijf je ook daadwerkelijk lang door je tijdlijn scrollen, zodra je de app hebt geopend? Of open je gewoon heel vaak de app op een dag, zonder echt veel content te bekijken?

Dit maakt nogal een verschil voor wat een gebruiker te zien krijgt. Scroll je langer door alle pagina’s heen, kom je vanzelf ook bij berichten die door het algoritme als minder relevant zijn bestempeld. 

Meer informatie over het Instagram algoritme én 6 handige inzichten om zelf direct toe te passen? Lees hier meer.

Facebook algoritme social media

Zo werkt het algoritme van Facebook

Ook op Facebook krijg je meer te zien dan alleen de posts van jouw Facebook-vrienden. Op je tijdlijn verschijnen ook posts die volgens het platform relevant voor jou zouden zijn. Dat effect gaat de komende tijd naar alle waarschijnlijkheid verder versterkt worden. Net als TikTok, zal ook Facebook meer in het teken staan van relevante content. Ongeacht of dit door Facebook-vrienden of gevolgde pagina's wordt gedeeld: relevantie zal een belangrijkere rol gaan spelen dan de relatie tussen auteur en gebruiker. 

Dat wordt aan de hand van een ranking beoordeeld. Deze ranking zorgt aan de hand van 3 factoren voor het ordenen van de verhalen in je feed. Met andere woorden, aan welke voorwaarden voldoen posts die voor jou relevant en waardevol zijn? Facebook maakt hier een overzicht van aan de hand van 3 factoren. In dit blog over het Facebook-algoritme lees je om welke factoren het hier gaat. 

Over naar de praktijk. Want zodra Facebook deze informatie over een gebruiker in kaart heeft gebracht, wordt iedere post beoordeeld op 3 factoren. Aan de hand hiervan wordt bepaald of de nieuwe content vertoond zal worden op de Feed van een gebruiker, ook al zijn jullie niet bevriend of volgt deze persoon de Facebook-pagina niet. Facebook noemt deze factoren ook wel signaalcategorieën. 

1.    Type content

Wel of geen media, een post met of zonder link: Facebook houdt in de gaten op welke content jij het meeste reageert (dat kan ook een like of share zijn) en laat jou op basis hiervan meer soortgelijke posts zien. De komende tijd kunnen we verwachten dat visuele content, en met name Reels, beter beoordeeld zullen worden in deze ranking. Als reactie op het inmiddels onontkenbare succes van TikTok wil ook Facebook hier meer de nadruk op gaan leggen. 

2.    Populariteit

Een Facebook-post die al veel interactie oplevert, zal ook vaker aan andere gebruikers vertoond worden. Zeker de combinatie van accounts waarmee je veel interactie hebt én posts van deze accounts die goed scoren worden door het Facebook-algoritme nog vaker vertoond. 

1.    Interactie

De kans dat je content te zien krijgt van accounts waarmee je veel interactie hebt, is altijd groter geweest. Dat ging zowel om likes, reacties, shares en meer op zowel persoonlijke als bedrijfspagina’s. Met de updates van het algoritme is het vooralsnog onduidelijk of interactie nog een rol zal spelen in de ranking van iedere Facebook-post. 

Maar hoe zorg jij ervoor dat jouw posts op Facebook beter presteren? Dat lees je hier.

LinkedIn social media algoritmes


 

Zo werkt het algoritme van LinkedIn

Het algoritme van LinkedIn is vergelijkbaar met die van de twee bovenstaande social media kanalen: relevante en interessante content krijgt hier voorrang. Kwaliteit van content staat hierbij voorop en daar speelt het algoritme logischerwijs dus ook op in. Op LinkedIn kan het voorkomen dat je posts van een aantal weken oud voorbij ziet komen. Dat is te wijten aan het feit dat LinkedIn kwaliteit belangrijker vindt dat de recentheid van een post: zolang de informatie als relevant wordt beoordeeld wordt deze ook langere tijd vertoond 

Het algoritme van dit platform is grotendeels een geautomatiseerd proces, bestaande uit vier fasen. 
1.    De vorm van de content
2.    De testfase
3.    De kwaliteit van de content
4.    De eindbeoordeling

De eerste drie onderdelen zijn geautomatiseerd, waarbij in de eerste fase wordt bepaald om het om tekst, afbeeldingen of video gaat. Vervolgens wordt de post in fase 2 gecategoriseerd als spam, lage kwaliteit of goedgekeurd. Waarna de post in de testfase beland: de post is vanaf nu zichtbaar voor jouw volgers, en op de achtergrond kijken de ‘algoritmebots’ mee hoe deze post presteert op basis van interactie.

Dat brengt de post naar fase 3: het bepalen van de kwaliteit van de content. Want zoals gezegd staat dit voorop bij het platform. In deze stap wordt gekeken naar de kwaliteit van je content, je profiel en de kwaliteit van je eerdere posts. Op basis van deze informatie vertoont LinkedIn de post aan meer mensen óf kiest er alsnog voor om het als irrelevant of spam te bestempelen. Tot slot wordt de post ook nog bekeken door een redacteur van LinkedIn. Ze willen begrijpen waarom je post zo goed werkt en nemen deze kennis mee voor het optimaliseren van het algoritme. 

Meer details over de 4 fasen van het LinkedIn-algoritme én 5 handige tips om meer bereik en interactie te generen? Dat lees je hier.

Twitter social media algoritmes

Zo werkt het algoritme van Twitter

Op Twitter wordt er een soort scoresysteem gehanteerd. Hoe hoger een Tweet scoort binnen deze ranking, hoe relevanter of interessanter een tweet voor een bepaalde gebruiker is, en hoe groter de kans dat de tweet aan hem of haar getoond wordt. 

Voor dit scoresysteem wordt er gekeken naar 3 factoren:

1.    De mate van actualiteit

Een logische factor, gezien Twitter hét platform is dat bekend staat om trending topics, nieuws en snelle berichten. In tegenstelling tot LinkedIn en Facebook, is recentheid op dit platform wel de belangrijkste factor in het bepalen van de relevantie. 

2.    De auteur

Hierbij wordt gekeken naar de relatie tot dit account op basis van het aantal interacties, de sterkte van je connectie met die volger én de manier waarop de connectie met je volger tot stand is gekomen.

3.    De gebruiker/volger

Een tweet krijgt een score toegekend op basis van het soort Tweets waarmee de gebruiker eerder heeft geïnteracteerd (liken, retweeten, reageren). Er wordt ook rekening gehouden met hoe vaak en hoe lang de gebruiker Twitter opent en gebruikt. Hier heb jij als organisatie minder invloed op, maar je kan wel rekening houden met het type Tweets waar jouw doelgroep kennelijk het meeste interactie mee heeft. 

Hoe je jouw organische bereik kunt vergroten op Twitter lees je hier.

 

Moeiteloos alle social media algoritmes in jouw voordeel gebruiken?

Zo. Met dit overzicht heb je een beeld van de criteria waar jouw social media posts volgens de verschillende platforms aan moeten voldoen, wil je maximaal resultaat behalen. Maar er zitten nog een aantal addertjes onder het gras. Zoals gezegd veranderen de algoritmes continu en is het een tijdrovende klus om dit bij te houden. Bovendien geven de social media platforms niet alles bloot.

Hoe maak je dan wel de perfecte social media post, waarbij je het algoritme per kanaal in jouw voordeel gebruikt? Met de Perfecte Post Calculator maak je nooit meer beslissingen over social media posts op basis van je onderbuikgevoel. 

Op basis van je eigen data berekent dit document de kenmerken van jouw perfecte social media post op Facebook, Instagram en LinkedIn. Dankzij de datagedreven adviezen voor meer bereik, clicks en interacties heb je kennis in handen die je direct kunt toepassen op jouw volgende social media posts. 

Uncategoried

Waarom contentoptimalisatie oneindig is (én veel oplevert)

Wat houdt contentoptimalisatie in? 

Even terug naar de basis. Want om te begrijpen waarom contentoptimalisatie een proces zonde einde is, is het handig om een definitie vast te stellen. Het optimaliseren van content is wat ons betreft een begrip in de breedste zin van het woord. Contentoptimalisatie zit in alle fasen van content: van het uitwerken en vormgeven van de inhoud, tot het inzetten én (proactief) verspreiden hiervan. Dat is meer dan alleen scoren met SEO. Als marketeer, social media expert of communicatieadviseur ben je immers altijd op zoek naar de best mogelijke resultaten én verbetermogelijkheden. 

 

Waarom is contentoptimalisatie een proces zonder einde?

Het antwoord op deze vraag is simpel: zoals we eerder al zeiden is contentmarketing een continu proces van streven naar de best mogelijke resultaten. Optimalisatie is de manier om die extra stap te zetten die jouw organisatie meer bereik, conversie of autoriteit oplevert. Wat je doel ook is, er zijn altijd manieren om nét dat beetje extra resultaat te behalen. Om van die 8 een 10 te maken!

Contentoptimalisatie is dan ook geen bijzaak. Het is geen taak die je ‘er wel even bij doet’. Optimalisatie speelt in iedere fase van de contentcyclus een cruciale rol. Optimaliseer je content al tijdens de creatiefase voor het doel dat je voor ogen hebt. Maar ook bij de verspreiding van je content liggen volop mogelijkheden voor optimalisatie. Want contentoptimalisatie biedt ontzettend veel potentie voor verbetering en daarmee het overtreffen van jouw meest ambitieuze marketingdoelstellingen. 

Er zijn volop (externe) factoren die continu veranderen. Factoren die je niet altijd zelf in de hand hebt, maar die wel beweging veroorzaken in de markt. Dat kan een nieuwe regelgeving zijn die impact heeft op jouw organisatie, maar ook de concurrent die met iets nieuws komt. Dat zijn de veranderingen waar jij als organisatie rekening mee moet houden. Veranderingen in de markt en opkomende trends zorgen voor beweging in jouw vakgebied en dus voor veranderende behoeften bij jouw doelgroep. En daar moet jij met jouw content natuurlijk op in weten te spelen. Dát is hoe je jouw doelgroep efficiënt bereikt. 

Ongeacht wat jouw specifieke marketingdoelen zijn; je wil als organisatie natuurlijk altijd zichtbaar, relevant en waardevol zijn voor jouw doelgroep. En dat kan alleen door mee te gaan in de veranderingen en bewegingen rondom jouw organisatie. Dat gaat van interesses tot het online gedrag van jouw publiek. Want niet alleen de inhoud van de content telt: ook het delen via de juiste weg en het juiste moment is van groot belang. Alleen zo komt jouw boodschap op efficiënte wijze aan bij de doelgroep. 

 

Hoe pak je contentoptimalisatie dan het beste aan?

Contentoptimalisatie hoeft geen tijdrovende klus te zijn. Ja, het verdient een plek in jouw planning en het is belangrijk om er tijd voor vrij te maken. Juist door inzichtelijk te maken hoe je contentoptimalisatie aanpakt en met welke factoren je rekening moet houden, kun je heel efficiënt te werk gaan en hoeft het niet veel tijd te kosten. Dat noemen we maximale resultaten behalen met minimale efforts! 

1.    Luister naar je doelgroep

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: zorg dat jij écht luistert naar de wensen, behoeften en vragen van jouw doelgroep. Zoals gezegd verander dit constant. Het is dus zaak om regelmatig je (digitale) luisterende oor zijn werk te laten doen en zo inzicht te creëren in de pijnpunten of wensen van jouw publiek.

Zie het als gratis input voor jouw organisatie. Het is ontzettend waardevolle informatie en aan de hand hiervan kun je bestaande content een update geven of relevante content opnieuw delen via bijvoorbeeld social media

Met Listen van Coosto analyseer je gemakkelijk alle berichtgeving rondom jouw merk én markt. Doorzoek tientallen miljoenen bronnen en ontdek websites waar over jouw organisatie gesproken wordt of haal inspiratie uit relevante artikelen uit jouw markt. Dé makkelijkste en snelste manier om inzichten te krijgen. 

2.    Houd trends nauwlettend in de gaten

Trends komen en gaan. De ene trend is een doorslaand succes voor langere tijd, terwijl er ook genoeg trends zijn die als eendagsvliegen voorbijkomen. Een blik naar de buitenwereld geeft inzichten in de behoeften en interesses van de doelgroep. Want online trends zijn een ontzettend waardevolle bron van inspiratie voor nieuwe content óf om jouw content nieuw leven in te blazen . 

Discover in Coosto geeft je altijd inzicht in de meest besproken onderwerpen en opkomende trends in jouw markt. Aan de hand van een trending score, berekend door krachtige AI-technologie, heb je direct inzicht in de impact van zo’n trend. Aan de hand daarvan kun je gemakkelijk bepalen welke trends relevant zijn én wanneer het lonend is om hierop aan te haken. 

3.    Ga voor meer resultaat met contentverspreiding

Zoals gezegd is het (online) gedrag van jouw doelgroep ook een belangrijke indicator voor succes. Op welke kanalen is deze groep actief? Dat is informatie die je vooraf onderzoekt en vastlegt in jouw contentstrategie. Maar alleen op de juiste kanalen aanwezig zijn is niet genoeg. Je moet opvallen tussen de eindeloze hoeveelheid content waar jouw doelgroep dagelijks aan blootgesteld wordt. Onderscheidende inhoud waarmee je opvalt is hierbij natuurlijk de basis.  Maar ook details maken het verschil. Op welke momenten zijn ze online en is de kans dus het grootst dat jouw content gezien wordt? Ook dit is data die constant verandert. 

Met Publish in Coosto plan en publiceer je niet alleen gemakkelijk al jouw content op social media, maar krijg je dankzij de Post Optimizer ook realtime advies om jouw doelen te bereiken. Voor meer bereik, clicks en interactie geeft ons datagedreven systeem je altijd waardevolle suggesties. Denk aan het beste moment om jouw post te delen, relevante hashtagsuggesties en postinhoudelijke tips, zoals berichtlengte, het gebruik van media en het toevoegen van links. Voor iedere post zie je precies wat wel en niet werkt 

4.    Analyseer en leer!

Ondanks alle trends en veranderingen ligt optimaliseren ook in het vinden van patronen. Welke content scoort doorgaans goed en welke content niet? Uit de overeenkomsten van content die goed werkt voor jouw doelgroep kun je weer learnings halen én direct toepassen bij de content die nog niet aan de verwachtingen voldoet.

Wees ook niet bang om content opnieuw te delen. In een nieuwe vorm, met een nieuwe afbeelding of een andere aanpassing die het verschil kan maken. Zoals gezegd, het hoeft niet altijd groots te zijn. Soms zijn de details al genoeg om het verschil te maken. Uiteindelijk is je eigen data een van de meest waardevolle vormen van input voor optimalisatie. 

Met Report in Coosto heb je altijd een overzicht van jouw prestaties op social media. Bekijk de algemene scores of duik dieper in de details door bijvoorbeeld per post te bekijken wat deze heeft opgeleverd. 
 

Uncategoried

5 manieren om gemakkelijk je content te optimaliseren

Gemakkelijk je content optimaliseren, het klinkt als een gouden formule voor succes. En dat kan het ook zijn. Mits je de basis op orde hebt. 

Want om te weten wanneer je succesvol bent, moet je meetbare doelen stellen. Wat wil je bereiken? En hoe maak je dit meetbaar? Dat zijn essentiële vragen die je jezelf moet stellen voordat je aan de slag kunt met contentoptimalisatie. Ook het door en door kennen van je doelgroep is ontzettend belangrijk. Niet alleen op basis van demografische gegevens, maar juist door de behoeften van deze groep in kaart te brengen. Bovendien moet je weten hoe, waar en wanneer je hen het beste kunt bereiken.

Goed, genoeg over de basis. In principe heb je deze fundamentele onderdelen van contentmarketing alvast in jouw contentstrategie. Zo niet, dan verdient jouw strategie een opfrisbeurt. 
 

 

Hoe optimaliseer je content op social media?

Contentoptimalisatie is de volgende slag die je maakt. We legden eerder al uit dat contentoptimalisatie meer dan SEO is. Content kan in alle vormen en in iedere fase van het contentproces geoptimaliseerd worden. Want resultaat behalen met content: daar draait het uiteindelijk om. En dat gaat verder dan hoog scoren in de ranking van organische zoekresultaten. Om jouw publiek tot de gewenste acties over te laten gaan, heb je meer nodig. Herkenbaarheid door verschillende kanalen in te zetten, een trigger om door te klikken én natuurlijk de laatste stap: jouw call-to-action. 

Social media draagt daar aan bij en is een ontzettend belangrijk kanaal voor contentverspreiding. In Nederland alleen zijn er al 13,7 miljoen actieve gebruikers die actief zijn op één of meerdere social media kanalen. Bedenk eens hoeveel mensen je daar dus kunt bereiken! En ook hier komt contentoptimalisatie dus om de hoek kijken. Want contentoptimalisatie gaat onder andere om het optimaal inzetten van jouw content en daar hoort ook een optimalisatie in contentverspreiding bij. 

Naast het kiezen van de juiste kanalen en het delen van deze content op de beste tijden (namelijk: wanneer jouw doelgroep actief is), zit optimalisatie in de ‘details’. Want kleine aanpassingen kunnen al een grote impact hebben op jouw bereik, clicks of interactie. Daarom zetten wij een aantal onderdelen op een rijtje waarmee je met kleine moeite al veel gerichter naar jouw contentdoelen toewerkt. 

 

1. Hashtags

Hashtags kunnen voor een ware boost zorgen voor jouw bereik, clicks én interactie. Mits je rekening houdt met een aantal voorwaarden. Want door jouw social media post vol te gooien met een berg random hashtags, ga je je doel niet bereiken. Hoe je de perfecte hashtags vindt voor jouw social media post onderzochten we al eerder.

2. Emoji

Eén ding is zeker over het gebruik van emoji: ze maken je social media post een stuk leuker. Het spreekt toch net iets meer tot de verbeelding én zorgt ervoor dat de copy van jouw social post meer opvalt. Maar ze kunnen ook daadwerkelijk bijdragen aan de effectiviteit van jouw social media content! 

3. Links

Natuurlijk wil je via social media meer traffic naar jouw website leiden. Toch zijn posts met een link niet altijd de best scorende social media posts. Dat heeft te maken met de algoritmes van de verschillende kanalen. Instagram bijvoorbeeld maakt het al lastig door deze mogelijkheid weg te laten bij feedposts. Gelukkig is er tegenwoordig wel de mogelijkheid om een swipe-up in jouw stories te plaatsen met een UTM-link

Voor andere kanalen geldt ook dat een link niet altijd bijdraagt aan een groter bereik. De platforms willen je natuurlijk liever daar houde dan je door te sturen naar een andere website. Terwijl het doel vanuit jouw organisatie waarschijnlijk juist wél het trekken van websitebezoekers is. 

4. Foto’s en video’s

Met visuele content trek je de aandacht. Maar zorgt het er ook daadwerkelijk voor dat jouw content beter presteert? Op een uitzondering hier en daar draagt het toevoegen van media inderdaad bij aan het verhogen van het bereik, aantal clicks en interactie van jouw social media post. Een gezonde balans tussen één of meerdere afbeeldingen en video biedt uitkomst. Op het visueel ingestelde platform Instagram is dit natuurlijk geen vraag, maar op LinkedIn of Twitter is het niet altijd nodig. Zoals gezegd springt visuele content meer in het oog en kan het dus zeker een bijdrage leveren aan de zichtbaarheid en dus het bereik van jouw posts. 

5. Berichtlengte

Een lang verhaal of een korte boodschap, waarmee houd je de aandacht vast op social media? Natuurlijk ben je bij Twitter al gebonden aan korte Tweets door het limiet aan tekens, maar op andere kanalen zie je berichten in alle soorten en maten voorbij komen. Kortom, berichtlengte is zeer verschillend per kanaal. 

Wil je per kanaal inzichten in de do's en don'ts voor de vijf bovenstaande punten? Die vind je terug in onze Social Media Benchmark. Hiermee bieden we een uniek inkijkje in de kenmerken van de best presterende Nederlandstalige social media posts. Na het analyseren van ruim 100.000 social media posts stellen we social media managers, marketeers en communicatieprofessionals in staat om weloverwogen en actueel geïnformeerd keuzes te maken bij het creëren van aantoonbaar beter presterende social media posts. Direct weten hoe Coosto jou helpt bij het eenvoudig optimaliseren van social media content? 

Uncategoried

El algoritmo de Facebook al descubierto: así funciona

Empecemos por el principio: ¿qué es un algoritmo?

En términos sencillos, se trata de una fórmula integrada por varios pasos que se utiliza para solucionar un problema. Si te dedicas al marketing (en redes sociales) y quieres sacarle provecho al algoritmo de Facebook, lo primero que debes hacer es comprender por qué ves el contenido que ves en tu feed. En 2022, Facebook convirtió su "feed de noticias" en "feed". Este nuevo feed muestra tanto historias como publicaciones significativas e informativas. En otras palabras: la calidad de las publicaciones es ahora más importante que nunca.

Facebook determina el contenido que despierta tu interés con ayuda de una clasificación. Esta clasificación establece literalmente el orden en que aparecen las publicaciones en tu feed. El proceso se basa en cuatro elementos:

1. Inventario ("inventory")

¿Cuál es el contenido disponible en el almacén de contenido? Es decir: ¿qué han publicado tus amigos o las páginas que sigues? Lo primero que hace Facebook es crear una visión de conjunto de todas esas publicaciones.

2. Señales ("signals")

El contenido de tu feed también depende de las llamadas señales. Esta señales consisten en la información que Facebook tiene a su disposición para tomar decisiones. Existe toda una miríada de datos.

Algunos ejemplos de estas señales son cuánto hace que se publicó una publicación, quién la publicó, cuán rápida es tu conexión a Internet o qué tipo de teléfono utilizas. Pero también con cuánta frecuencia le das "me gusta" a las publicaciones de amigos, páginas o grupos. O cuán a menudo reaccionas, por ejemplo, a publicaciones en forma de vídeos.

La plataforma utiliza las reacciones de la comunidad de Facebook en su conjunto como retroalimentación. De esta manera, Facebook también procura, entre otras cosas, identificar qué tipo de contenido provoca rechazo. Por ejemplo, contenido violento, spam, clickbait o noticias falsas.

3. Predicciones ("predictions")

El conjunto de señales proporciona a Facebook la información necesaria para realizar predicciones. Basándose en ellas, Facebook se plantea la siguiente cuestión: ¿cuál es la probabilidad de que compartas una publicación o reacciones a ella? ¿Cuál es la probabilidad de que ocultes o denuncies una publicación?

4. Puntuación

Facebook suma todas estas predicciones y puntúa así la relevancia de las publicaciones. Esta cifra representa tu interés por las publicaciones incluidas en tu "inventario". Todas las publicaciones se clasifican en función de su puntuación, y esto se aplica a todos los usuarios de Facebook y a todas tus publicaciones cada vez que accedes a tu feed.

En resumen: en teoría, ves las publicaciones de tus amigos y de las páginas y grupos que sigues o a los que les has dado "me gusta". Basándose en una multitud de factores, Facebook estima lo que más va a despertar tu interés y, a partir de ahí, crea una clasificación de lo que ves y cuándo lo ves.

Entonces, ¿cómo funciona el algoritmo de Facebook en la práctica?

Hay otra cuestión que tener en cuenta. No siempre ves únicamente las publicaciones de amigos o de páginas que sigues o a las que les has dado "me gusta". El orden en que ves tu feed está relacionado con tres categorías de señales: con quién interactúas, el tipo de contenido y su popularidad.

Interacción

Es mucho más probable que veas contenido publicado por cuentas con las que sueles interactuar. Esto se aplica tanto a páginas personales como de empresa.

Tipo de contenido

Esto también depende de tu propio comportamiento; por ejemplo, si reaccionas a publicaciones en forma de vídeo con frecuencia, se te mostrarán más vídeos.

Popularidad

Las publicaciones que generan mucha interacción se muestran con más frecuencia. Especialmente si proceden de cuentas con las que interactúas a menudo. A este respecto, las interacciones activas (reaccionar, comentar, compartir) tienen mayor peso que las pasivas (dar "me gusta").

Pongamos un ejemplo. Veo en mi feed que mi compañero Fernando le ha dado "me gusta" a un vídeo de Adformatie.

Yo (aún) no sigo a Adformatie en Facebook.

No se trata de una publicación que el propio Fernando haya compartido.

Entonces, ¿por qué me la muestra Facebook también a mí? El motivo pueden ser las señales que he emitido en el pasado, por ejemplo:

Fernando y yo somos amigos en Facebook, los dos hemos estudiado comunicación y en la actualidad trabajamos en el mismo departamento de marketing (interacción)

Adformatie es una empresa de marketing y comunicación, y comparte los mismos intereses que Fernando y yo (interacción)

Más de cincuenta personas ya le han dado "me gusta" a la publicación (popularidad)

Yo suelo ver muchos vídeos (tipo de contenido)

Basándose en esas señales (y probablemente en muchas otras), Facebook hace la estimación de que el contenido al que Fernando le da "me gusta" también me interesará a mí. Y tiene razón: yo también le doy "me gusta" a la publicación y a la página de Adformatie para no perderme ninguna de sus publicaciones (#nopatrocinado).

Gánale la partida al algoritmo de Facebook

El nuevo algoritmo de Facebook es complejo y depende de muchos factores. Comprender por qué y en función de qué aparecen las publicaciones en el feed de Facebook te ayudará a perfeccionar tu propia estrategia de contenido. En la segunda parte de este artículo sobre el algoritmo de Facebook te daremos consejos que aplicar a tus publicaciones si quieres que Facebook las muestre más a menudo.

¿Quieres ponerte directamente manos a la obra con una publicación de Facebook perfecta?

Nuestro Perfect Post Calculator utilizará tus publicaciones de Facebook para proporcionarte una visión general de las características de una publicación perfecta para tu público.

Puedes descargarlo siguiendo este enlace

Uncategoried

15 ideas de Instagram reels para empresas

¿Por qué elegir Instagram reels y no imágenes estáticas?

El formato de videos cortos se ha extendido por todas las redes sociales, comenzando con la plataforma de TikTok. Este formato se ha extendido a Instagram, Facebook, Pinterest y en Youtube con su formato de video al que han llamado Shorts.

Tras el aumento de usuarios en TikTok, a Instagram no le ha quedado otra opción que adaptarse para seguir siendo competitivo. Instagram estableció en Agosto de 2020 los reels, y a pesar del rechazo de muchos usuarios, el algoritmo muestra muchas veces mas reels a los usuarios de la plataforma que imágenes estáticas, obligando de esta forma a que los creadores de contenido cambien su formato, optando por publicar videos en lugar de fotos.

El algoritmo de Instagram tiene como objetivo mantener al usuario el máximo tiempo posible mostrándole contenidos que le interesen o puedan interesar. Entender el algoritmo puede cambiarnos toda la estrategia de marketing de contenidos y es por ello que debemos entender muy bien que es lo que la plataforma fomenta, busca y que tipo de contenido es el que tu, como empresa, puedes sacar al mercado para que el algoritmo opte por mostrar tu contenido frente al de la competencia.

Aunque ha habido un gran debate en torno a la fomentación de los reels, la plataforma ha aumentado un 11,4% sus descargas mensuales. De cara a las empresas, esta innovación de la plataforma ha generado nuevas posibilidades para que estas se den a conocer en el mundo de Internet.

¿Cómo ayudan los reels a las empresas?

  1. Mucho más alcance: Al estar potenciando los reels por parte de la plataforma de Instagram, conseguirás llegar a un número de personas mucho más elevado. Además, lo que Instagram busca es el máximo consumo de contenido, por lo que rota videos constantemente y muestra más los videos que hayan conseguido más interacciones, tiempo de visualización, guardados o compartidos.
  2. Mayor posibilidad de engagement: Con los reels, cómo empresa tú dices qué y cómo comunicar. Empieza con un gancho y directo al grano, para conseguir enganchar a tu posible cliente y que este interactúe con tu publicación o se convierta en un nuevo seguidor de tu marca.
  3. Aumenta tus seguidores: Al conseguir un mayor engagement, es muy posible que termines consiguiendo más seguidores.

 

¿Volverá Instagram a ser la red social de imágenes o los reels han llegado para quedarse? Eso no lo sabemos. Lo que si tenemos seguro es que las redes sociales están en constante cambio y nunca se sabe cuando puede surgir una nueva red social o una nueva forma de relacionarse en Internet. Sigue estos consejos para crear contenido viral en Instagram y haz despegar tu marca.

Y ahora vamos al grano, ¿que Instagram reels puedes hacer en tu empresa? Aquí te dejamos 15 ideas para Instagram reels para empresas:

  1. Preséntate a ti y tu negocio: cuenta a tu público objetivo que haces, a que te dedicas, cuales son tus valores, como surgió tu empresa para así lograr empatizar con ellos. También puedes crear un recorrido virtual de tu ubicación física: muestra tu ubicación, las oficinas y algo peculiar que pueda interesar a tu público.
  2. Muestra imágenes detrás de escena de tus operaciones comerciales, seguro a tu audiencia le encantaría echar un ojo y ver qué sucede, cómo es todo el proceso, quienes son los trabajadores, que hacen en su día a día. Al final las empresas hacen negocios con personas, es por ello que es importante que puedan ponerle cara a tu empresa.
  3. Comparte testimonios y reseñas de clientes: conseguirás más autoridad de marca y fidelidad de tus clientes.
  4. Crea un tutorial o un video instructivo: elige tu producto estrella y hazlo brillar.
  5. Muestra tu producto o servicio: enseña lo que tienes para ofrecer y no olvides mostrar sus ventajas, para que sirve, por qué es bueno, la forma en que lo puedes utilizar o que necesidad soluciona.
  6. Promociona una venta u oferta especial: con la ayuda de nuestro Community Manager calendar, no se te escapará ninguna fecha importante con la que puedas impulsar tu contenido ? Descárgatelo, es gratis!
  7. Resalta el contenido creado por el cliente o el contenido generado por el usuario: muestra ejemplos reales de uso y brinda confianza en tus usuarios. Para ello puedes crear una campaña de desafío o con un hashtag que fomente el contenido generado por el usuario.
  8. Comparte una sesión de preguntas y respuestas en vivo con tu audiencia: suelen ser muy útiles si tiendes a recibir preguntas y además conectarás con tu audiencia. Antes de realizarlo acuérdate de proporciona contenido de valor, busca que es lo que realmente le interesa a tu audiencia
  9. Organiza un giveaway: impulsa tu empresa con una dinámica fácil y rápida ¿Quién no quiere recibir algo gratis? Te sorprenderá la cantidad de posibles clientes que se acercan a tu marca. Si con el giveaway, decides lanzar a tu audiencia una pregunta para que puedan participar, conseguirás aumentar mucho tus interacciones.
  10. Comparte un adelanto de nuevos productos o servicios: prepara a tu audiencia para lo que viene, muéstrales que estás en constante actualización y que buscas darles lo mejor.
  11. Crea una parodia, un sketch cómico o acertijos relacionado con tu negocio para entretener y sorprender a tu audiencia.
  12. Colabora con otras empresas o personas influyentes en su industria: crea sinergias en el largo plazo, el boca a boca terminará siendo uno de tus grandes aliados. Contacta a personas influyentes en tu medio con las que creas que puedas colaborar de alguna forma, una muy sencilla es realizando una entrevista a alguno de ellos que luego tanto tu como la persona influyente puedan publicar en redes sociales.
  13. Comparte estadísticas o datos que destaquen el impacto o el éxito de tu empresa. Si aplica en tu caso, habla de la sostenibilidad, de cómo tu empresa ayuda al medio ambiente. Es una de las tendencias para este 2023 con la que más conectan las personas.
  14. Haz un reel de expectativa vs. realidad: este reel es divertido y cercano. Puedes mostrar tu producto o servicio o bien la historia de tu negocio y muestra cómo te imaginabas que sería administrar un negocio y cómo resultó realmente.
  15. Publica memes o anécdotas divertidas que hayan sucedido en tu empresa. Quizás esta opción no encaje con tu empresa, pero si crees que puede funcionar, esta es una forma de conectar con tu audiencia a nivel emocional y dar una imagen de autenticidad.

Los reels pueden ser una herramienta muy poderosa en tu empresa, publica constantemente, no te rindas y utiliza las canciones trending del momento. Recuerda que la clave del éxito en Instagram reels es ser creativo, auténtico y coherente con tu contenido. Y además, no olvides usar hashtags y mencionar otras cuentas para aumentar tu alcance y visibilidad.

En Coosto, además de poder programar tus reels y publicaciones en todas tus redes sociales, recibirás consejos de forma automática con los que conseguirás más alcance, clics e interacciones. Optimiza todos tus esfuerzos al máximo y direcciónalos para aumentar tu cartera de clientes. Si quieres saber más sobre la tecnología de Coosto, haz clic aquí.

Uncategoried

Tendencias 2023 para empresas

Uncategoried

Cómo funciona el algoritmo de Instagram en 2023 (+7 consejos)

¿Cómo funciona el algoritmo de Instagram?

Como es lógico, aun a nuestro pesar, desde Instagram no entran en detalles, pero sí comparten 7 factores que influyen en tu posicionamiento en el feed. También sabemos que el algoritmo de Instagram, es cíclico, cada 3 meses, suben o bajan el alcance dependiendo de la temática de la cuenta, el número de seguidores, el país o idioma y el tipo de contenido.

Aquí te damos varios consejos sobre cómo puedes tener en cuenta todos estos factores para aumentar tu alcance en Instagram.

1. ¿Qué contenido te ha interesado anteriormente?

2. ¿Qué relación tienes con un usuario?

3. ¿Cuánto hace que se ha publicado el contenido?

4. ¿Cada cuánto tiempo abres Instagram?

5. ¿Cuánta gente te sigue?

6. ¿Cuánto tiempo usas la aplicación?

7. ¿Cuánta gente se ha guardado tus posts?

1. ¿Qué contenido te ha interesado anteriormente?

Como es lógico, las cuentas a las que sigues determinan el contenido que ves en tu feed. Pero la posición de todas estas publicaciones e historias viene dada especialmente por el contenido que te ha interesado antes.

En este sentido, no solo expresas tu interés con tus "me gusta". Se trata también de cómo te comportas en general en Instagram. Por ejemplo, ¿qué tipo de historias sueles ver más a menudo o durante más rato? ¿Qué clase de contenidos exploras? ¿Qué hashtags sigues? La plataforma utiliza la inteligencia artificial para poder definir el contenido de las fotos o vídeos y así mostrarte más contenido relacionado.

¿Te gusta ver, por ejemplo, fotos del sol, el mar y la playa? Pues que no te extrañe que en tu pestaña "Explorar" te aparezcan de repente un montón de playas paradisíacas. Y si alguno de tus amigos publica una foto en la playa, por supuesto, esa foto te aparecerá más arriba en el feed que a un amigo que busque y dé "me gusta" solamente a fotos de fútbol.

Consejo: Instagram recurre a varios parámetros para determinar si a un usuario algo le parece "interesante". No basta con un solo aspecto positivo. Procura publicar contenido relevante y atractivo para conseguir sistemáticamente que tus publicaciones se compartan mucho y reciban tantos "me gusta" y comentarios como sea posible, de manera que aparezcas regularmente en lo más alto de los feeds de los usuarios. Para ello, es indispensable implementar una buena estrategia en redes.

2. ¿Qué relación tienes con una persona?

Un segundo factor es la relación que exista entre un usuario de Instagram y tú. Aunque Instagram casi nunca sabe quién es tu pareja, tu mejor amigo o tu familia, la plataforma intenta hacer sus estimaciones.

Y lo hace identificando con quién interactúas más de lo habitual viendo tu historial de interacción. El razonamiento lógico es el siguiente: cuanto más frecuentemente interactúas con una cuenta, más cercana te es esa persona y más contenido suyo quieres ver.

Aquí, el término "interacción" también es amplio. Podría ser, por ejemplo, enviar un mensaje privado, pero el hecho de abrir constantemente las historias de alguien o de que te etiqueten en sus fotos también son señales de cercanía. Así que es más probable que en tu feed aparezcan publicaciones e historias de personas cercanas a ti.

Consejo: Publica de forma constante para conseguir un buen posicionamiento en el feed de tus seguidores. Para construir una relación con tus seguidores, tiene que haber suficiente contenido con el que puedan interactuar. Si, además, respondes a los comentarios, en cierto modo le estás diciendo al algoritmo que te acercas a tus seguidores y que estás creando un vínculo con ellos.

3. ¿Cuánto hace que se ha publicado el contenido?

La antigüedad de las publicaciones y de las historias también cuenta, evidentemente. Cuanto más reciente sea una publicación, más relevante será. Así pues, Instagram muestra más a menudo publicaciones que se han subido hace poco.

A finales de 2019, la plataforma seguía recibiendo críticas por mostrar contenido demasiado antiguo. Por ejemplo, algunos usuarios decían que en su feed aparecían avances de partidos de fútbol que hacía tiempo que se habían jugado. Se espera que el algoritmo se afine aún más en este sentido; cuanto más reciente sea el contenido, mejor.

Gana al algoritmo con el Perfect Post Calculator

¡Calcula la hora perfecta para publicar, el uso idóneo de hashtags y mucho más!

 

 

4. ¿Cada cuánto tiempo abres Instagram?

Los factores 4 a 6 tienen un menor peso según Instagram, pero aun así merece la pena tenerlos en cuenta. La frecuencia con la que un usuario abre la aplicación también influye en la cronología de su feed. Instagram, de hecho, intenta mostrar las historias y publicaciones más relevantes desde la última visita. Si hace bastante desde que entraste la última vez, te mostrará sobre todo lo más destacado que se ha publicado desde entonces. Un usuario que abra la aplicación cada hora tendrá un feed un poco más cronológico.

Consejo: Calcula o averigua con qué tipo de seguidores te relacionas. Si son usuarios empedernidos de Instagram, puedes publicar contenido tranquilamente con más frecuencia y no hace falta que siempre sea un éxito total. Si abren la aplicación con menos frecuencia, entonces es mejor limitar tus publicaciones a las fotos y los vídeos realmente importantes. Averigua aquí cómo decidir la frecuencia de publicación en redes sociales.

5. ¿Cuánta gente te sigue?

El siguiente factor no tiene mayor misterio: cuanta menos gente sigas, más publicaciones e historias verás de esas personas, y viceversa, claro. Si tus seguidores siguen a mucha más gente, es menos probable que vean tus publicaciones.

Consejo: Pregúntate qué porcentaje de alcance (alcance/número de seguidores) consideras "lo suficientemente bueno". Comprueba cuántas cuentas siguen tus seguidores. Cuanta menos gente sigan, más gente deberías poder alcanzar con tu contenido.

6. ¿Cuánto tiempo usas la aplicación?

El tiempo que pasas en Instagram determina si solamente ves la "crème de la crème" o también las publicaciones que, según el algoritmo, obtienen unos resultados algo peores. Cuanto más avances por el feed, más a menudo te aparecerá ese tipo de publicaciones.

7. ¿Cuánta gente se ha guardado tus posts?

Instagram cada vez da más importancia a cuentas con un mayor número de publicaciones guardadas. Ya no solo mide las interacciones, los "me gusta" o las veces que se ha compartido, sino también cuántas personas ha guardado tu post para evaluar así el interés real de las personas y lo valioso que es tu contenido. 

Hechos y mitos sobre el algoritmo de Instagram

El funcionamiento del algoritmo ya se conocía desde hace tiempo, pero aún seguían circulando rumores de lo más disparatados, así que en Instagram pensaron que ya era hora de arrojar un poco de luz y desmentir algunos mitos. A través de la cuenta de creadores de Instagram, la plataforma respondió a las preguntas más frecuentes. ¿Sabrías diferenciar lo que es cierto y lo que no de todos los rumores?

Las fotos y los reels se procesan de igual manera

Uno de los rumores más habituales es que el algoritmo da preferencia a los reels sobre las fotos. Resulta que esto es cierto. Con la llegada de TikTok, la audiencia de Instagram ya no crece por lo que ha llegado a su fase de madurez. Además con la decadencia de otras redes sociales como Facebook, las marcas se han centrado en realizar publicidad en Instagram y han terminado provocando una saturación de contenidos. 

Actualización: Instagram ahora sí te da la opción de ver las publicaciones más recientes

Durante mucho tiempo se decía: "No te creas los rumores, Instagram seguirá funcionando mediante un algoritmo". Con el tiempo, esto se ha dejado atrás y se ha convertido en un auténtico mito. Porque, efectivamente, Instagram ofrece la opción de cronología inversa. Es decir, ver primero las publicaciones más recientes en lugar del contenido que sugiere el algoritmo. La cronología inversa sería más beneficiosa para el bienestar mental, sobre todo de los jóvenes, y también podría combatir la polarización y las burbujas de información.

Las interacciones falsas no funcionan porque el algoritmo las reconoce

Existen los denominados "like-pods", grupos de personas que se ponen de acuerdo en dar "me gusta" mutuamente a sus publicaciones y comentarlas. Por mucho que esto pueda repercutir positivamente en tu alcance e interacciones al principio, el algoritmo es capaz de reconocer este comportamiento y anular su efecto. Además de que a largo plazo puede incluso afectar negativamente en el alcance de tu cuenta. 

No tienes por qué utilizar todas las funciones para tener un buen posicionamiento en el feed

Algunos gurús de la optimización dicen que hay que utilizar todas las funciones que ofrece Instagram (desde IGTV hasta Historias y Directos) para que el algoritmo te favorezca. De esta manera, en los feeds tus publicaciones se posicionarían más arriba que las de las cuentas que solamente publiquen contenido normal. Según Instagram, esto no es cierto. Así que utiliza las funciones que quieras para tu contenido.

Las cuentas personales y las cuentas profesionales reciben el mismo trato

Desde que Instagram introdujo las cuentas profesionales, han saltado rumores sobre las razones subyacentes a esta decisión. Supuestamente, Instagram quiere hacer esta distinción para poder mostrar publicaciones de marcas y empresas con menos frecuencia, y así ganar más dinero con los anuncios. Desde la plataforma dicen que esto es una tontería, que las cuentas profesionales existen para beneficiarse de las funciones adicionales y las estadísticas.

Los comentarios cortos también cuentan como interacción

Los mencionados "like-pods" suelen tener reglas estrictas: si participas, tienes que dar "me gusta" a las publicaciones y dejar un comentario de más de 3 palabras. Se dice que los comentarios más cortos serían demasiado fáciles, rápidos y poco creíbles, y el algoritmo los penalizaría automáticamente. Esto tampoco es verdad. Si no se detectan otros patrones extraños, los comentarios cortos también son interacciones sinceras.

Dar mayor importancia a la interacción del usuario durante los primeros segundos 

El algoritmo de Instagram identifica que tan rápido los seguidores de una cuenta interactúan con la publicación y si, es verdad, Instagram posicionará mejor el contenido con el cual los seguidores comenten antes y también ayuda que la cuenta de respuestas a estos comentarios cuanto antes! 

Respetar las reglas de la comunidad

Cuida mucho las reglas que te indique Instagram cuando publiques reels, posts o stories. Si publicas contenido político, molesto o sensible o incluso publicaciones de baja resolución es muy posible que el contenido se distribuya menos. 

Publicar en momentos donde tu alcance es mayor

Si publicas en los momentos sugeridos donde tu audiencia esta más presente llegarás a muchas mas personas con tu propio contenido. En Coosto, con Publish, tienes la opción de publicar en las mejores horas para tu propia cuenta de Instagram o las mejores horas para publicar en Instagram en general.

Los carruseles se posicionan mejor que una sola imagen como publicación

¡Cierto! Instagram busca aumentar la retención del usuario es por ello que tanto los carruseles como los reels son mejor posicionados que una publicación con una sola imagen. 

 

Gana al algoritmo de Instagram con consejos basados en datos y en tiempo real.

Descúbrelo con una demostración gratuita de Coosto.

Uncategoried

Aumenta las ventas de tu eCommerce mediante Instagram Shopping

Esta función de Instagram permite crear a los negocios de comercio electrónico un escaparate donde las personas pueden ver y comprar de forma muy visual tus productos. Gracias a esta función tu público objetivo no tiene que salir de la aplicación de Instagram para completar la compra, ¡la mejor forma de conseguir conversiones rápidas!

Con Coosto, Instagram Shopping es aún más fácil: ya que puedes planificar, publicar tu contenido y etiquetar los productos sin tener que salir de la plataforma. Prepara tu marketplace con tus mejores productos y ¡haz despegar tus ventas online!

¿Cuáles son las ventajas de utilizar Instagram shopping en tu empresa?

  • Inspira y convierte: Instagram es la red social visual para inspiración por excelencia. Con Instagram shopping, llevas tu negocio al siguiente nivel, inspira, etiqueta tus productos y convierte a tu público objetivo.
  • Consigue más conversiones.
  • Fácil de usar, donde tu mismo tienes todo el control.
  • Experiencia de compra sin esfuerzo: al tener tus productos en el marketplace, el cliente puede verlo, leer la descripción e ir directamente a la página web con un solo clic, añadir el producto al carrito y listo, compra realizada en tres clics. Al no tener que salir de la plataforma en ningún momento tienes muchas más posibilidades de que este seguidor se convierta en un cliente. ¡Fomentar las compras nunca ha sido tan fácil!

Además Instagram shopping está disponible para todas las páginas web, independientemente de cuál sea tu producto(siempre y cuando sea un producto físico), puedes comenzar a cumplimentar tu catálogo ahora mismo y vincularlos a tus publicaciones.

¿Convencido de las posibilidades de Instagram shopping para aumentar tus conversiones?

Estas son empresas que utilizan Instagram shopping de forma efectiva en su estrategia de ventas.

Zara

La firma de ropa por excelencia española utiliza Instagram Shopping en el 90% de sus publicaciones fomentando la compra ya no solo de prendas individuales sino de conjuntos enteros al poder ver diferentes prendas incluidos zapatos en un modelo. Muestra una colección completa a tu posible comprador con conjuntos ya establecidos y posibilidades de combinación para que él mismo elija.

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by ZARA Official (@zara)

IKEA

Otro de los grandes ejemplos es Ikea, la mejor forma de presentar cualquier tipo de mobiliario es en un hogar y gracias a Instagram shopping puedes mostrar como queda 1 artículo rodeado de otros de forma que puedas presentarle al seguidor como se podría llegar a ver realmente en su casa. ¿Por qué mostrar solo un artículo cuando puedes hacer una composición de varios artículos maravillosos?

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by IKEA España (@ikeaspain)

TOUS

No podía faltar un ejemplo de marca de joyería Tous no nos muestra simplemente joyería sino que nos transmite en su feed un sentimiento, muestra diferentes modelos, combinaciones y estilos de como llevarlo lo cual anima mucho más a comprar a los seguidores.

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by TOUS (@tousjewelry)

Tips para optimizar Instagram shopping

  • Cuida mucho tu feed de Instagram, una buena presentación atraerá mucho a tus seguidores.
  • Crea contenido que sea fácilmente clicable en tu web.
  • Realiza estrategias con ofertas, cupones etc en fechas especiales.
  • Utiliza buenas descripciones que incluyan la palabra clave, el nombre de tu producto y hashtags para que Instagram pueda identificar bien de qué tratan tus publicaciones y las posicione correctamente.

¿Necesitas un impulso para vender más online? ¿Te gustaría saber más de cómo puedes aumentar tus ventas utilizando Instagram Shopping en Coosto? ¿Quieres saber otras formas con las que puedes aumentar tus conversiones dentro de Coosto? Escríbenos y un profesional te atenderá para resolver todas tus dudas.

Uncategoried

9 KPI's importantes en redes que olvidamos medir

Aquí hay 9 KPI que las empresas suelen pasar por alto al medir su éxito en las redes sociales.

1. Sentimiento

Iniciar la conversación: este puede ser uno de tus objetivos. Para medirlo, tenemos a pensar principalmente en términos de cantidad: ¿cuántas personas están hablando de nuestro producto o servicio? Sin embargo, es igual de importante medir cómo se habla de ti y con qué sentimiento. ¿La gente se expresa positivamente? ¿O hablan negativamente de tu empresa o marca? Este es un KPI importante para incluir en el análisis de, por ejemplo, una campaña en las redes sociales. Un gran alcance no siempre significa algo positivo, analiza siempre el sentimiento de la actividad en tus redes sociales. En el apartado Listen de Coosto, puedes echar un ojo a la medición de sentimiento. 

2. Menciones indirectas

Los mensajes en los que se menciona directamente a tu marca, con una @-mención, por ejemplo, son fáciles de encontrar, al fin y al cabo, recibirás una notificación cada vez que esto se produzca. Sin embargo, también se habla de tu marca sin mencionarla directamente. ¿Cómo? Por ejemplo, no mencionando con una @-mención, sino cuando alguien responde a un tweet sobre ti. Si no tienes en cuenta estos mensajes, te pierdes mucha cobertura e información. Al incluir todas estas menciones indirectas, obtienes mucha más información sobre el grupo total de personas que hablan sobre tu marca. Esto hace que los conocimientos y las conclusiones que obtienes de tu análisis de redes sociales sean mucho más confiables. Cuanta más gente hable indirectamente de ti, mayor será el conocimiento de tu marca. ¿Y cómo conseguir ver estos mensajes? Con una herramienta de monitoreo de redes sociales.

3. Alcance mediático ganado

Medir el alcance en tus propios canales de redes sociales no siempre es suficiente. Especialmente si has configurado una campaña más grande con la que buscas generar mucha conciencia de marca. ¿La campaña ha sido recogida por medios externos? De ser así, ¿qué alcance han logrado estos medios? Un KPI llamado alcance de medios ganado te da los resultados. Te indicará cuánta atención de los medios ha sido creada 'gratis' por medios externos y, de igual forma que la anterior, esta se puede calcular con la ayuda de una herramientas de redes sociales. El alcance de los medios ganados también te dará más información. Si un medio externo ha publicado un total de 3 mensajes sobre tu campaña o mensaje en las redes sociales, a simple vista puede que no parezca mucho. Sin embargo, la situación cambia cuando el mismo medio genera 950.000 visualizaciones. Si después te sumerges en el sentimiento y resulta ser negativo, entonces son muchas las personas que han visto mensajes negativos. Y esa nunca puede ser la intención de una campaña en redes sociales.

4. Cuota de voz

Establecer objetivos y analizar los esfuerzos en las redes sociales es una cosa, pero ¿cómo determinar cuándo ha sido realmente exitoso? Lograr un alcance mediático de 400.000 visitas es un gran logro si ese fuera tu objetivo, pero ¿cómo se compara ese resultado con el mercado? ¿O la competencia? Esto se calcula utilizando la participación de la voz. En definitiva, con el share of voice mides tu share de social media en relación al mercado en el que se encuentra tu empresa. Esta comparación puede ser en volumen (la cantidad de mensajes), pero también en alcance (la cantidad de vistas). Si resulta que tu participación en el mercado es nula, es posible que (todavía) tu contenido no se desempeñe de manera óptima en las redes sociales. Una señal importante, que nos da motivos para fijarnos más en detalle en nuestras redes sociales. Hazte estas preguntas: ¿el contenido satisface lo suficiente las necesidades de mi público objetivo? ¿Estás publicando en los momentos adecuados? ¿Y qué está haciendo la competencia que les da una mayor participación de voz? Preguntas importantes, cuyas respuestas debes incorporar en tu análisis y estrategia de social media.

5. Tasa de conversión

El tiempo y la energía que gastas en las redes sociales deberían dar finalmente sus frutos. Al incluir la "tasa de conversión" como KPI, nos obligamos a mirar más allá del mensaje en las redes sociales. Un mensaje puede tener una buena puntuación en términos de alcance, me gusta y clics, pero ¿qué porcentaje de las personas que visitaron su sitio web realmente realizaron una transacción? Piensa, por ejemplo, en solicitar un presupuesto, la descarga de un contenido o rellenar un formulario de contacto. Estas son, en última instancia, las personas a las que quieres llegar con tu producto o servicio.

Agrega un código UTM como enlace que tus publicaciones en redes sociales y descubre 1) cuánto tráfico de redes sociales terminó en tu sitio web y 2) qué tan alta es la tasa de conversión. De esa manera, puedes ver exactamente qué publicaciones en las redes sociales contribuyeron a las conversiones.

6. Tasa de participación

Esta métrica mide qué tan comprometida está su audiencia con su contenido e incluye métricas como me gusta, comentarios y acciones. La tasa de participación es importante porque indica qué tan bien resuena tu contenido con tu audiencia.

7. Crecimiento de la audiencia

Mide cuántos seguidores nuevos estás ganando con el tiempo. El crecimiento de la audiencia es relevante porque refleja si estás llegando a nuevas personas y expandiendo tu alcance.

8. Tasa de clics (CTR)

La cantidad de clics en un enlace en su publicación en las redes sociales. Con el CTR puedes determinar si tus esfuerzos en redes sociales están generando tráfico a tu sitio web.

9. ROI

De las métricas más importantes en tu organización. Las siglas ROI, significan retorno de la inversión. Si la inversión que estás realizando en redes está generando un ingreso en tu empresa.

El poder de los KPI solo se vuelve realmente claro una vez que comienzas a combinarlos entre sí, y eso requiere ciertas habilidades analíticas de un especialista en redes sociales. Por ejemplo, los KPI 'sentimiento' y 'autores' responden a la pregunta de quién interactúa con nuestro contenido de redes sociales y si son positivos o no al respecto. Realizando un seguimiento y comprendiendo los KPI, podemos comprender mucho mejor hasta donde llegan nuestros esfuerzos en redes y si están afectando a tu negocio de forma que puedas tomar decisiones basadas en datos para mejorar tus estrategias. Coosto, la herramienta utilizada por empresas para crear mejor contenido en redes sociales te ayuda a medir muchos de estos KPI, descúbrelo gratis aquí y haz que tus esfuerzos en marketing digital sean realmente efectivos. 

 

 

Uncategoried

¿Cuál es la diferencia entre alcance y visualizaciones en redes sociales?

Explicar la diferencia entre alcance y visualizaciones

El alcance y las visualizaciones pueden parecer similares a primera vista, pero en realidad son diferentes. Las plataformas de redes sociales tampoco parecen estar en la misma página, ya que los términos se usan de manera diferente según la plataforma. Vamos a explicar las diferencias entre términos para evitar más confusiones:

Alcance

El alcance es la cantidad de personas únicas que han visto tu anuncio o contenido. Realmente visto. Entonces, si tu alcance es 1874, entonces 1874 personas han visto tu anuncio o contenido.

Visualizaciones

Las visualizaciones, también conocidas como impresiones, son las veces que se ha mostrado tu anuncio o contenido en una pantalla. Si suponemos que tu anuncio se ha mostrado 3.000 veces en una pantalla, tus visualizaciones por tanto son 3000. Sin embargo, eso no significa que una persona haya visto realmente el contenido. Existe una buena posibilidad de que el alcance real de tu anuncio o contenido sea de alrededor de 200. Pero no te preocupes, no entres el pánico, el número de visualizaciones es casi siempre más alto que el alcance.

Como te he mencionado anteriormente, las definiciones a veces difieren según la plataforma de redes sociales. Las diferencias:

Alcance y visualizaciones en Twitter

Twitter nos lo pone un poco más fácil a los especialistas en marketing de contenido y redes sociales. La plataforma no tiene alcance, solo visualizaciones. Sin embargo, la definición es ligeramente diferente. Twitter cuenta una visualización cuando un usuario ve uno de tus tweets. Esta visualización del twitter puede haberse producido en el feed de Twitter, pero también en los resultados de búsqueda o en las respuestas a otros tweets.

“Twitter cuenta una visualización cuando un usuario ve uno de tus tweets. Eso puede estar en la línea de tiempo, pero también en los resultados de búsqueda o en las respuestas a otros tweets”.

Te lo muestro con un ejemplo: Supón que tienes 1000 seguidores en Twitter y todas esas 1000 cuentas ven el último tweet que publicaste. Ese mismo tweet ha obtenido 1.000 impresiones. Imagina responder a tu propio tweet con una encuesta. Tus seguidores no solo volverán a ver tu tweet original, sino también tu respuesta (la encuesta). Es decir, suma 2.000 visualizaciones, dando a tu tweet un total de 3.000 visualizaciones en total.

Alcance y visualizaciones en Facebook

Facebook usa ambos conceptos de una manera más refinada. Facebook define el alcance como el número de personas que han visto tus anuncios al menos una vez. Se hace una distinción entre alcance orgánico y alcance pagado. El alcance orgánico es la cantidad de personas únicas que han visto tu contenido sin que pagues por él. El alcance pagado es la cantidad de personas que han visto el contenido por el que pagaste.

Si usas publicidad en Facebook y consultas regularmente las estadísticas en el administrador de anuncios, también verás impresiones (en inglés: impressions) en la columna al lado de alcance. Impresiones es la cantidad de veces que tus anuncios se han mostrado en una pantalla. La gran diferencia con el alcance en Facebook es que un usuario único puede haber visto tu anuncio tres veces en su feed durante tu campaña. Así que son tres visualizaciones. Es bueno saber que si usas anuncios en formato de video, se cuenta como visualización independientemente de si se reproduce el video.

“Pero Coosto, ¿cómo sé con el número de visualizaciones si el usuario realmente ha visto mi anuncio?”.

Buena pregunta. Facebook distingue entre visualizaciones 'servidas' y 'vistas'. Las visualizaciones servidas se cuentan tan pronto como un anuncio solo se entrega en Facebook. Un usuario ni siquiera necesita haber visto tu anuncio. Las visualizaciones 'vistas' se cuentan tan pronto como tu anuncio haya pasado literalmente por un navegador de escritorio o una aplicación móvil. Así que puedes imaginar que estas visualizaciones son mucho más interesantes de medir que las visualizaciones 'servidas'.

Alcance y visualizaciones en Instagram

No debería sorprendernos: como parte de Facebook, Instagram usa las mismas definiciones de alcance y visualizaciones que Facebook. El alcance es el número total de cuentas únicas que han visto tu publicación o historia. Las visualizaciones miden el número total de veces que los usuarios han visto tu publicación o historia.

Alcance y visualizaciones en LinkedIn

LinkedIn usa los términos de una manera completamente diferente. La plataforma de negocios tiene 'visualizaciones' y 'visualizaciones' únicas' en sus estadísticas. Visualizaciones corresponde a la definición que pusimos al principio de este artículo: la cantidad de veces que tus publicaciones se muestran en las pantallas de los miembros de LinkedIn (la misma publicación es posible que aparezca al mismo miembro tres veces y se contaría como tres visualizaciones). Las visualizaciones únicas representan las veces que se muestran tus publicaciones a miembros únicos de LinkedIn.

¿Para qué sirven las estadísticas de alcance y visualizaciones?

Ahora que conoces la diferencia entre alcance y visualizaciones, la pregunta más importante es, ¿para qué sirven realmente? Primero, busquemos conseguir más alcance. Tan pronto como logres llegar a más y más personas con tu contenido en redes sociales, el conocimiento de tu marca también aumentará. Un gran alcance puede ser un indicador importante de que tu público objetivo considera relevante tu contenido. Aún así, el alcance no lo es todo. Una amplia gama puede parecer importante, pero la calidad de esa gama es mucho más importante. Si llegas a 1000 personas y solo se hace clic en el enlace de tu publicación 10 veces, es muy probable que 1) el contenido no coincida con el público objetivo o 2) llegues a un público objetivo equivocado. Además, no podemos olvidar que también se puede pagar para conseguir más alcance, En cualquier plataforma de redes sociales, cuanto más pague, más personas verán tu publicación.

"Una gama amplia puede parecer importante, pero la calidad de esa gama es mucho más importante"

. La medición de visualizaciones también nos puede proporcionar información interesante. Por ejemplo, supongamos que tu anuncio o publicación recibe pocas o ninguna visualización. Esto puede significar que tu contenido no es lo suficientemente relevante para tu público objetivo. También puede ser una señal de que tu contenido no está optimizado en la plataforma que estás utilizando actualmente. ¿Usaste los formatos de imagen correctos? ¿Y has elegido el formato publicitario adecuado para tu contenido? Preguntas importantes a tener en cuenta con las que podrás mejorar con creces tu contenido. Además, las impresiones son métricas interesantes si realizas tests A/B con, por ejemplo, anuncios en Facebook. El alcance que consigas es entonces un factor importante para poder hacer una distinción sobre qué anuncio funciona mejor.

Toma decisiones siempre en función de tus objetivos en las redes sociales

En cualquier caso, lo más importante es siempre establecer tus objetivos en tu estrategia de contenido y determinar qué KPI medir en función de eso. Un gran alcance no siempre tiene que significar algo positivo. Es por eso que también debes incluir el sentimiento, por ejemplo, y analizar cómo las personas se expresan sobre tu marca o campaña. La tasa de conversión también es un KPI importante. Tu contenido en redes puede tener muy buena puntuación en términos de alcance, participación y clics, pero ¿qué porcentaje de las personas que visitaron tu sitio web realmente hizo una 'transacción'? ¿Una suscripción a un boletín informativo o una solicitud de contacto?

Después de todo, estas son las personas a las que en última instancia quieres encantar con tu producto o servicio.

Uncategoried

La compañía eléctrica con el mejor servicio al cliente en RRSS es Endesa

A continuación, analizaremos los mensajes relacionados con cada una de las principales compañías energéticas en las diversas plataformas online para determinar cuál de estas ofrece el mejor servicio. ¿Iberdrola, Endesa, Naturgy o Repsol?

Todos los datos han sido recopilados a través de Listen, en el mismo periodo de tiempo, 90 días. Y ¿Cómo funciona Listen? Te lo explicamos de forma muy sencilla.

Listen, es una potente herramienta de monitorización para redes sociales y medios online. Con ella, hemos analizado los mensajes relacionados con cada una de las compañías eléctricas. Además, de los medios de comunicación y las fuentes en las que más presencia contaba cada compañía. También Coosto interpreta de forma inteligente los mensajes relacionados con cada compañía para determinar el sentimiento de estos y poder determinar si se trata de un mensaje positivo, negativo o neutro. Esto nos ha permitido medir el contento o descontento general de sus comunidades. 

Repsol, más presencia pero mayor descontento

Comenzamos por Repsol, encontramos 69.077 mensajes relacionados con la compañía en medios online, de los cuales el 7% son mensajes positivos, el 14% negativos y un 80% de mensajes neutrales. Cabe destacar que Repsol, es la única compañía que cuenta con un único perfil social en cada plataforma. Mientras que sus competidores cuentan con un perfil oficial para la marca y otro perfil para clientes. Con esto evitan contar con mensajes negativos en sus clientes acaben dañando su reputación en las cuentas oficiales de redes sociales. Twitter es la plataforma en la que más conversación y engagement se genera, seguido de medios de noticias online y Facebook.  A pesar de que Repsol es la compañía que tiene presencia en más plataformas sociales, el porcentaje de mensajes negativos es algo elevado, lo que podría indicar una falta de eficacia en el servicio de atención al cliente.

Iberdrola, mejor percepción de la marca pese al alto porcentaje de mensajes negativos

En segundo lugar, Iberdrola cuenta con 51.699 mensajes relacionados con la compañía en medios online de los cuales el 14% son mensajes positivos, el 11% negativos y un 75% de mensajes neutros. Al igual que Repsol, Twitter es la plataforma más utilizada por Iberdrola y en la que más conversaciones genera, seguida de medios de noticias y Facebook. El porcentaje de mensajes negativos se mantiene elevado, lo que podría indicar una falta de eficacia en el servicio de atención al cliente. En este análisis estamos teniendo en cuenta datos como el número de mensajes, el sentimiento de estos y los medios de comunicación empleados. Pero existen otros datos a tener en cuenta como los tiempos de respuesta o la efectividad de las soluciones propuestas que debido a la política de privacidad no hemos podido analizar. 

Endesa, el mejor servicio de atención al cliente en redes sociales

En tercer lugar, Endesa cuenta con 38.144 mensajes relacionados con la compañía de los cuales el 12% son mensajes positivos y el 9% negativos. Siendo el 79% de mensajes restantes de carácter neutral. Las plataformas en las que mejor posicionada se encuentra la marca son Twitter, medios de noticias e Instagram. En este caso, el porcentaje de mensajes negativos pese al alto volumen de mensajes es algo menor que en Repsol e Iberdrola, lo que podría indicar un mejor servicio de atención al cliente. ¿Eres cliente de Endesa?, ¿cómo calificarías su servicio de atención al cliente en redes sociales?

Naturgy, la compañía con menor volumen de mensajes

Por último, Naturgy cuenta con 15.199 mensajes en sus redes sociales en los últimos 90 días, de los cuales el 10% son mensajes positivos y el 12% negativos. Twitter es de nuevo  la plataforma más utilizada por Naturgy seguido de medios de noticias online, Facebook y Foros. A pesar de tener una menor cantidad de mensajes en comparación con las otras compañías, el porcentaje de mensajes negativos es algo elevado, lo que podría indicar un servicio de atención al cliente con margen de mejora.

Endesa, la compañía eléctrica con mejor percepción por parte de los clientes

En un mercado tan competitivo como el de la energía, es esencial contar con un servicio de atención al cliente eficaz y rápido en redes sociales para poder satisfacer las necesidades y preguntas de los clientes. A partir del análisis de los datos presentados, podemos concluir que Endesa cuenta con una mejor percepción por parte de los usuarios, con un porcentaje de mensajes negativos más bajo en comparación con las otras compañías a pesar de su alto volumen. Twitter es otro gran ganador en este análisis. Es la plataforma que genera más conversaciones sin tener en cuenta los mensajes privados. También es dónde se puede consolidar una más fuerte comunidad de marca, por lo que es esencial que las compañías eléctricas inviertan en una estrategia eficaz en esta plataforma. Sin embargo, todas las compañías tienen margen de mejora en cuanto a su servicio de atención al cliente, ya que los porcentajes de mensajes negativos son algo elevados. 

Engage and Report

Para mejorar el servicio de atención al cliente, Coosto propone 2 soluciones. Las herramientas Report y Engage. En Report podrás medir la eficacia de tu atención al cliente en redes sociales y cumplir tus objetivos. Tendrás a tu disposición paneles de monitorización del servicio de atención al cliente en el que puedes observar cuál es el número de casos entrantes, tiempo de respuesta, duración de cada caso, entre otros muchos más valores que contribuyen a mejorar el servicio de soporte. Mientras que Engage  centraliza en una única bandeja de entrada todos tus mensajes. Mensajes directos, comentarios, menciones o incluso conversaciones donde seas citado, para no perderte nada de lo que suceda alrededor de tu marca. 

¿Te gustaría mejorar el servicio de atención al cliente de tu empresa? Solicita aquí una demo gratuita y prepárate para el despegue.

Uncategoried

5 consejos para aumentar tu alcance en Instagram

El alcance medio de una publicación orgánica en Instagram es unas 7 veces mayor que en Facebook. La tasa de interacción puede ser incluso de 3 a 10 veces mayor. Cualquiera que indague un poco acerca de Instagram sabe que actualmente la plataforma es una mina para aumentar el valor de tu marca. Aun así, siempre se puede mejorar. De hecho, si te animas a ir un pasito más allá con estos consejos, puedes sacarle todavía más partido.

1. Añade tu ubicación

A veces, los profesionales de marketing están tan ocupados con los hashtags para potenciar la visibilidad de sus publicaciones en Instagram que se olvidan de un aspecto igual de importante: la etiqueta de la ubicación. Y es una lástima, porque la ubicación en Instagram funciona como una especie de hashtag.

Esto quiere decir que cualquiera que busque o haga clic en una ubicación concreta (lo cual es bastante frecuente) podrá ver el contenido en el que se ha añadido ese lugar como etiqueta. La ubicación puede ser tan específica o genérica como quieras: desde una provincia entera hasta una calle o un edificio comercial. De esta forma es facilísimo aumentar tu visibilidad y, por tanto, la probabilidad de que te encuentren. Puedes añadir la ubicación del lugar donde realmente se ha hecho la foto, pero no tiene por qué ser así.

Elige una ubicación (no demasiado) popular

Tu publicación será mucho más visible si se muestra en la pestaña de "Destacados" de una ubicación. Es más probable que tu contenido aparezca ahí si no han etiquetado dicha ubicación en otros cientos de miles de publicaciones. Por otro lado, una ubicación sin apenas publicaciones no suele tener casi visibilidad. Para obtener una visibilidad óptima, etiqueta un lugar con una popularidad intermedia.

2. Etiqueta a otras cuentas

¿Quieres captar la atención en Instagram de un socio importante, de un influencer o de una autoridad relevante en tu sector? Puedes subir contenido hasta la saciedad, pero eso no te garantiza para nada que vayan a ver lo que publicas.

Una solución más acertada es etiquetar a las cuentas de estas personas u organizaciones en tu publicación. Por norma general, estas cuentas reciben una notificación cuando alguien las etiqueta, con lo cual se multiplica la probabilidad de que vean tu contenido, le den a "me gusta" o incluso lo compartan.

Es una forma rápida de aumentar tu interacción en Instagram y de entrar en el radar de la gente adecuada.

Aumenta tu alcance al momento

Un detalle muy conveniente: según la configuración de las cuentas etiquetadas, tu publicación también aparece automáticamente en su página de perfil, en la pestaña "Etiquetas". En otros casos, la cuenta etiquetada tiene que "aprobar" primero tu publicación. Pero si es así, puede darle un pequeño empujoncito a tu alcance, sobre todo si la cuenta etiquetada tiene muchos seguidores.

3. Responde siempre a los comentarios más relevantes

La interacción es indispensable para construir una marca fuerte. A fin de cuentas, una relación de marca no solo surge simplemente "lanzando" contenido, sino que siempre se forja mediante conversaciones. Esto es razón más que suficiente para responder a los comentarios de tus publicaciones. Y no solo vale para Instagram, sino también para cualquier otra plataforma.

Pero la interacción en Instagram tiene otra ventaja. En nuestro artículo sobre el algoritmo de Instagram, explicamos qué factores tiene en cuenta la plataforma para determinar qué publicaciones aparecen a la cabeza del feed de un usuario. Instagram es muy transparente en lo que respecta a un factor: las interacciones (los "me gusta", los comentarios, el número de veces que se comparte) son una de las señales más importantes de que una publicación concreta tiene un gran valor. Si alguien interactúa mucho con tu cuenta, Instagram asume que esa persona es cercana a tu marca y quiere ver más contenido tuyo.

Además, las publicaciones con muchas interacciones aparecen más arriba en los resultados de búsqueda, en las publicaciones sugeridas a otros o incluso en la página de "Explorar". En resumen: más alcance.

Así que responde siempre a los comentarios pertinentes, participa en la conversación, suscita nuevas respuestas y consigue con ello un mayor alcance.

El efecto de bola de nieve

El funcionamiento del algoritmo de Instagram garantiza automáticamente que las publicaciones con un buen rendimiento reciban un empujón adicional, ya que las interacciones y el alcance se refuerzan mutuamente. Se crea, por así decirlo, un efecto de bola de nieve: cuantas más interacciones genere tu publicación, más amplio será tu alcance. Pero, además, cuanto mayor sea tu alcance, más interacciones puedes esperar. Este círculo puede continuar hasta que Instagram ya no "encuentre" nuevos usuarios para los que tu publicación podría ser interesante.

4. Añade a tu nombre de Instagram los temas sobre los que publicas

Este truco se puede hacer muy rápidamente, pero no mucha gente lo conoce. Junto a tu handle (tu nombre de usuario en Instagram), puedes elegir tu propio nombre y así conseguir un extra de visibilidad.

¿Cómo funciona? En cuanto menciones en tu nombre de Instagram los temas sobre los que publicas, tu cuenta aparecerá más a menudo en los resultados de búsqueda. Esto se debe a que en la página de resultados de búsqueda en Instagram no solo salen publicaciones, sino también cuentas relevantes.

Así, si busco "paisajista", por ejemplo, me saldrán resultados de cuentas que, o bien han incluido "paisajista" en su nombre comercial (por ejemplo, Van den Brink Paisajista), o bien lo han incorporado con perspicacia a su nombre de usuario (paisajista_gardenvision) o a su nombre (por ejemplo, Art Gardens | Paisajista).

De este modo, puedes utilizar tu nombre o tu nombre de usuario para decidir con qué términos de búsqueda quieres que te encuentren, y aumentar así tu alcance.

Menciona siempre el nombre de tu empresa

Tu sector o los temas de interés pueden ser, por tanto, herramientas útiles para que la gente que no conoce tu empresa o tu marca te encuentre mucho más fácilmente. Posiblemente sea una perogrullada decirlo, pero procura que el nombre de tu empresa siempre conste también en tu handle o nombre de usuario. Al fin y al cabo, una vez que la gente conoce el nombre de tu empresa, debería ser capaz de encontrarte.

5. Usa hashtags que sean tendencia

"¿Cuántos hashtags debería usar idealmente en Instagram?" es una pregunta que trae de cabeza a los gestores de redes sociales, mientras que pasan por alto otra más importante: ¿qué hashtags son los más apropiados?

Si quieres que te encuentren por los hashtags, donde debes buscar, igual que en el caso de las ubicaciones, es en la pestaña "Popular". Esta es la que se abre automáticamente en cuanto pulsas en un hashtag, con una visión general de las publicaciones más populares dentro de ese hashtag.

Al igual que sucede con las ubicaciones, el hecho de que un hashtag se use millones de veces no quiere decir necesariamente que sea mejor. En el fondo, es casi imposible que tu foto o vídeo destaque entre un sinfín de publicaciones. Al mismo tiempo, una publicación con un hashtag totalmente desconocido tampoco aporta ningún alcance adicional.

Por lo tanto, es aconsejable elegir hashtags con una popularidad intermedia. Para ello, recomendamos tener en cuenta qué hashtags son tendencia en cada ocasión, es decir, cuáles están de máxima actualidad y en auge. A diferencia de Twitter, por desgracia Instagram no ofrece ningún resumen de los hashtags que son tendencia en este momento. Las plataformas profesionales de gestión de redes sociales, como Coosto, ofrecen una solución que te permite seguir los hashtags y los trending topics y encontrar ideas para tus contenidos.

Si no dispones de este tipo de software, lo que puedes hacer es recurrir a la lógica. Por ejemplo, ¿crees que el hashtag #winteroutfitsideas (1700 publicaciones) es una buena opción para tu marca de ropa? Quizás no sea la mejor idea utilizarlo en pleno verano, sobre todo si ya hace semanas que nadie publica nada con ese hashtag.

Gestiona tus de redes sociales con Coosto

Aplicar estos consejos para conseguir un mayor alcance en Instagram es rapidísimo. Pero, aun así, con ayuda de Coosto puedes conseguir resultados todavía mejores en menos tiempo.

Con Coosto puedes planificar y publicar no solo tus entradas de Instagram, sino todo tu contenido en redes. Etiqueta a cuentas, añade ubicaciones, responde a comentarios y sigue el rendimiento de tus publicaciones; todo con una misma herramienta. Solicita tu demo gratis aquí

Uncategoried

Planifica tu contenido en el calendario de Redes Sociales

¿Por qué es importante planificar en redes sociales?

Si eres un experto de las Redes Sociales, un Community Manager, Copywriter, Marketeer, trabajas o tienes una empresa relacionada con el Marketing Digital , este blog te interesa.

Utilizar un calendario de contenido para planificar tus acciones en redes sociales te permite idear tu contenido con tiempo, rectificar si alguna de las acciones se desvía de los objetivos, evitar tener que hacer muchas tareas al mismo tiempo, lo cual, suele llevarnos a cometer errores y realizar todas tus tareas de la forma más eficiente posible. Todo ello, nos lleva a obtener mejores resultados y a ser un trabajador más eficiente y valioso dentro de la organización.

Organización, eficacia y eficiencia

Ahorra tiempo

Un calendario te permite planificar con antelación todo tu contenido ya sea de forma mensual, semanal o semestral de forma que dediques cierto tiempo a la planificación y a la programación y después puedas encargarte de otras tareas y centrarte en optimizar tu contenido.

Organización al máximo

Todas las personas en tu empresa podrán ver y editar el mismo calendario al mismo tiempo pudiendo añadir etiquetas para categorizar cada una de las campañas que lleves a cabo.

Aprovéchate de las fechas relevantes

Al planificar tu contenido con anterioridad, tienes la oportunidad de planificarlo acorde con las fechas o días relevantes tanto a nivel nacional como internacional. Crea contenido que enganche con tu audiencia y aprovéchate de estos días para impulsarte. Descárgate el Community Manager Calendar 2023 de Coosto o intégralo directamente en tu calendario digital para enganchar con tu público objetivo con mas de 250 eventos o fechas relevantes.

Más publicaciones

La constancia es la virtud por la que todas las cosas darán sus frutos. Este es el principal consejo que te puede llevar al éxito en todas las redes sociales. Planificar con anterioridad te permitirá publicar con regularidad y evitar que nada se te escape.

Menos errores

Publicar con prisas, contenido, copies, creatividades… no es lo ideal, no se termina creando un contenido de calidad y puedes cometer errores gramaticales. Permítete organizar tu tiempo y tus publicaciones con anterioridad de tal forma que puedas revisarlas, programarlas , y listo. Además, en Publish contarás con una revisión extra. Indica que persona de tu equipo quieres que revise tu post antes de que se publique taggeandolo.

Contenido de más calidad

En redes sociales, la calidad es más importante que la cantidad. Al planificar con anterioridad, podrás dedicar más tiempo a realizar los copies y las creatividades, pensar e idear tu contenido de la mejor forma para alcanzar tus objetivos.

Un calendario para planificar los contenidos nos ayuda y mucho, pero más aún, si podemos programar en solo unas horas todo nuestro contenido que se estará publicando durante un mes.

¿Y cómo es esto posible? Con Publish, la solución para la planificación de contenido.

Publish, el planificador inteligente de redes sociales.

Publish Coosto

Planifica, publica, revisa y optimiza todo tu contenido en redes sociales para conseguir más alcance, interacción y clics.

Como su propio nombre indica en inglés, Publish es una de las herramientas de Coosto para programar y publicar de forma automática tu contenido en redes sociales. Te permite programar tu contenido en Instagram, Facebook, Twitter, Linkedln, Youtube y próximamente TikTok. Además incluye varias herramientas que te harán la vida mucho más fácil.

Hashtags generator

¿No sabes qué hashtags poner en una publicación? Escribe tu copy y el hashtags generator se ocupará de darte los mejores hashtags. Conseguirás aumentar el alcance de tu publicación y obtener mejores resultados con cada uno de tus posts.

Los mejores días y horarios para tus posts.

En función del análisis de datos que realiza Coosto en tus redes sociales, te sugiere el día y las horas más adecuadas para que realices tus publicaciones en cada plataforma. Elige el momento donde tu público objetivo está más activo en redes para conseguir llegar a ellos.

Post Optimizer

La integración de Coosto más novedosa está en Publish. Coosto realiza un análisis constante de las publicaciones que mejor funcionan en redes sociales y en función de este análisis, te proporciona consejos personalizados para cada uno de tus posts. Y.. ¿Qué tipo de consejos da el Post Optimizer?

En función de tu objetivo, Post Optimizer te dará consejos ya sea para aumentar las interacciones o el alcance:

Uso de hashtags #️⃣ cuántos hashtags incluir en cada publicación y por red social.

Emojis: en función de tu publicación, Post Optimizer te dará consejos de si debes o no añadir emojis y cuantos ?

Media: imágenes, videos, gif… los recursos audiovisuales son esenciales para ganar la atención de tu audiencia.

Enlaces: logra que tu audiencia interaccione con tu publicación ¿Cómo puedes conseguirlo? ¡Añadiendo un enlace que les redirija a una web, landing page, video o donde tú quieras!

Longitud de la publicación: Post Optimizer te dará una sugerencia del número de caracteres a incluir en cada publicación para optimizar tus resultados ?

Post optimizer

 

¿Quieres descubrir cómo funciona? Prepara tu social media plan con la ayuda del Post Optimizer y la herramienta de Coosto Publish con una demo gratis, solicítala aquí y da el siguiente paso dentro de tu empresa.

Uncategoried

Los algoritmos de las redes sociales: ¡cómo usarlos a tu favor!

¿Cómo funcionan exactamente los algoritmos de las redes sociales?

En la mayoría de las redes sociales, el orden cronológico inverso es cosa del pasado: ahora, lo primero que vemos ya no es lo último que se publicó. Y eso no es todo. Estas plataformas utilizan algoritmos para influir en el contenido que aparece en el feed de sus usuarios. Usando la información disponible sobre su comportamiento (qué miran, en qué hacen clic, a qué reaccionan… etc.), determinan qué les interesa. Y, en función de ello, les muestran contenido relacionado.

Esto es solo una prueba más de lo importante que es para las empresas conocer a su público objetivo. Generar contenido relevante y valioso no solo es importante para llegar a tu público de forma efectiva, sino también para utilizar los algoritmos de las redes sociales a tu favor.

Y ese, obviamente, es tu objetivo: desentrañar las fórmulas secretas que parecen subyacer a estas plataformas, para así averiguar cómo funcionan sus algoritmos y, lo que es aun más importante, cómo puedes usarlos a tu favor.

¡Pues tenemos buenas noticias! Y es que ya hemos hecho todo el trabajo de investigación necesario y hemos descubierto los algoritmos por ti. Para cada red social y en la medida de lo posible, hemos extraído toda la información disponible a la que las propias plataformas dan acceso. Basándonos en esa información, hemos creado un resumen general. Gracias a este, podrás saber qué tienes que tener en cuenta en cada red social para sacarle el máximo partido. ¡Aprovéchalo!

Cómo funciona el algoritmo de Instagram

El algoritmo de Instagram hace que publicar en esta plataforma sea cuestión de "todo o nada". Y es que en esta red los extremos se magnifican: la plataforma promociona el contenido que ya de por sí funciona bien, lo que hace que ese contenido funcione aun mejor; mientras que, si nuestro contenido no tiene buena acogida, perdemos totalmente nuestra oportunidad.

El lugar que ocupas en el feed de tus seguidores viene determinado por seis factores. Según el propio Instagram, los primeros tres factores son los que más peso tienen en la ecuación.

1. ¿Qué te ha interesado previamente?

Esto no depende únicamente de los "me gusta". Lo que se analiza y se tiene en cuenta es el comportamiento del usuario en su totalidad. ¿Qué te has parado a mirar durante más tiempo? ¿Qué hashtags sigues? Instagram es, obviamente, una red social de naturaleza visual, en la que el contenido de fotos y vídeos desempeña un papel esencial. Gracias a la inteligencia artificial, Instagram determina el tipo de contenido que interesa a cada usuario y le muestra publicaciones, historias y reels similares.

2. Relaciones entre usuarios

Verificar si dos usuarios tienen una relación personal sería algo prácticamente imposible, pero el nivel de interacción entre dos personas es a menudo un buen indicador de la relación entre ellas, e Instagram también hace buen uso de esa información. Estas interacciones incluyen desde el intercambio de mensajes directos hasta los "me gusta" y otras reacciones.

3. ¿Cuán actual es una publicación?

Por supuesto, lo actual que sean las publicaciones y las historias también cuenta. Al fin y al cabo, el objetivo de Instagram no es mostrar a sus usuarios contenido desfasado. Por tanto, las publicaciones recientes se consideran más relevantes. Esto significa que Instagram mostrará con mayor frecuencia una publicación si se ha subido hace poco.

Además, la plataforma ha terminado prestando oídos a las muchas voces que pedían el regreso del feed en orden cronológico inverso. Si los usuarios seleccionan este tipo de feed, las publicaciones más recientes aparecen siempre en primer lugar.

4. ¿Con qué frecuencia abres Instagram?

Como ya hemos dicho, estos tres útimos factores tienen menos peso que los anteriores. La frecuencia con la que un usuario abre la aplicación también afecta (ligeramente) al orden en que aparecen las publicaciones en su feed. Como empresa, no hay mucho que puedas hacer a este respecto, pero es importante plantearse hasta qué punto tu público objetivo utiliza realmente esta plataforma.

5. El número de seguidores

Esto es una obviedad: cuantas más personas sigan tu cuenta, con más frecuencia aparecerán tus publicaciones en distintos feeds. Acerca de este factor sí que puedes tomar medidas. Si quieres obtener mejores resultados en Instagram, tienes que intentar activamente conseguir (más) seguidores. Échale un vistazo a la competencia y a sus seguidores y, no menos importante, dale motivos a la gente para seguirte ofreciéndoles contenido relevante con regularidad.

6. ¿Durante cuánto tiempo usas la aplicación?

Este último factor está relacionado con el cuarto. A saber: ¿tú también pasas largo rato navegando por tu feed cada vez que abres la aplicación? ¿O la abres muchas veces al día sin consumir realmente demasiado contenido?

Esto influye bastante en lo que ven los usuarios. Si pasas mucho tiempo navegando por cada página, llegará un momento en que veas publicaciones que el algoritmo considera poco relevantes.

¿Quieres saber más sobre el algoritmo de Instagram y descubrir seis ideas útiles que tú mismo podrás poner en práctica? Sigue leyendo aquí. 

Cómo funciona el algoritmo de Facebook

Tampoco en esta red social vemos únicamente las publicaciones de nuestros amigos de Facebook. A nuestro feed también llegan publicaciones que la plataforma cree que podrían ser relevantes para nosotros, lo cual viene determinado por una clasificación. Esta clasificación establece el orden en que aparecen las publicaciones en el feed en función de tres factores. En otras palabras: ¿qué requisitos cumplen las publicaciones que son relevantes y valiosas para nosotros? Para hacerse una idea, Facebook utiliza tres factores.

En este artículo acerca del algoritmo de Facebook te explicaremos de qué factores se trata.

Veamos cómo funciona en la práctica. Una vez que Facebook ha recopilado toda la información necesaria acerca de un usuario, se evalúa cada publicación respecto a tres factores. En función del resultado, se determina si la publicación aparecerá en el feed de dicho usuario, aunque este no siga ni cuente entre sus amigos de Facebook al creador de la publicación. Facebook denomina estos factores categorías de señales.

1. Interacción

Es más probable que veas contenido publicado por cuentas con las que interactúas. Se puede interactuar tanto con cuentas personales como de empresa dando "me gusta", compartiendo o reaccionando, entre otras opciones.

2. Tipo de contenido

Publicaciones con o sin apoyo visual, publicaciones con o sin enlaces... Facebook tiene en cuenta con qué tipo de contenido sueles interactuar más (lo cual incluye dar "me gusta" o compartir) y lo usa para mostrarte publicaciones similares.

3. Popularidad

Si muchos usuarios interactúan con una publicación de Facebook, la plataforma la mostrará con más frecuencia a otros usuarios. Obviamente, el algoritmo de Facebook te mostrará aun con mayor frecuencia aquellas publicaciones que tienen buena acogida y que además han sido publicadas por cuentas con las que interactúas a menudo.

Ahora bien, ¿cómo hacer que tus publicaciones en Facebook funcionen mejor? Aquí tienes la respuesta.

Cómo funciona el algoritmo de LinkedIn

El algoritmo de LinkedIn es similar al de las dos redes sociales anteriores: se le da prioridad al contenido interesante y relevante. En este caso, a lo que más importancia se le da es a la calidad del contenido; por tanto, como es lógico, el algoritmo también la tiene en cuenta.

El algoritmo de LinkedIn consiste fundamentalmente en un proceso automatizado que consta de cuatro fases.

1. La forma del contenido

2. La fase de prueba

3. La calidad del contenido

4. La evaluación final

Las tres primeras fases están automatizadas, y en la primera se determina si se trata de un texto, una imagen o un vídeo. En función de ello, se clasifica la publicación como spam, de baja calidad o aprobada. A continuación se pasa a la fase de prueba, en la que se muestra la publicación a tus seguidores y el algoritmo observa desde las sombras lo bien que está funcionando según el nivel de interacción que genera. La publicación pasa entonces a la tercera fase, en la que se determina la calidad del contenido. Pues, como ya hemos dicho, en esta plataforma es lo más importante. En este paso se analiza la calidad de tu contenido, tu perfil de usuario y la calidad de tus publicaciones previas. Basándose en esta información, LinkedIn decide mostrar la publicación a más personas u opta por considerarla irrelevante o spam. Por último, un editor de LinkedIn examina la publicación. El objetivo es averiguar por qué la publicación funciona tan bien y usar esa información para optimizar el algoritmo.

¿Quieres descubrir más detalles sobre las cuatro fases del algoritmo de LinkedIn, así como cinco útiles consejos para llegar a más gente y generar más interacciones? Aquí tienes la respuesta.

Cómo convertirse en tema de tendencia en Twitter

Twitter usa una especie de sistema de puntos. Cuantos más puntos consiga un tweet, más relevante e interesante se considerará para un determinado usuario, y mayor será la posibilidad de que el tweet aparezca en su feed.

Este sistema de puntos tiene en cuenta tres factores:

1. El grado de actualidad

Este es un factor lógico, pues Twitter es una plataforma conocida por los temas de tendencia, las noticias y la velocidad de publicación. En contraste con LinkedIn y Facebook, en esta plataforma el factor fundamental para determinar la relevancia de una publicación es lo reciente que es.

2. El autor

Esto implica examinar la relación con esta cuenta en función del número de interacciones, la solidez de la conexión con ese seguidor y la forma en que surgió tal conexión.

3. El usuario o seguidor

Cada tweet obtiene una puntuación en función del tipo de tweets con los que el usuario ha interaccionado previamente (ya sea dándoles "me gusta", retuiteándolos o comentándolos). Asimismo, se tiene en cuenta con qué frecuencia el usuario abre Twitter y durante cuánto tiempo lo utiliza. Como empresa, hay poco que puedas hacer a este respecto, pero sí que puedes tomar nota del tipo de tweets con los que más parece interaccionar tu público objetivo.

¿Quieres utilizar a tu favor los algoritmos de todas las redes sociales sin ningún esfuerzo?

Aquí tienes cómo hacerlo. Si quieres obtener los mejores resultados posibles, con este resumen tendrás una visión general de los criterios que deben cumplir tus publicaciones en cada red social. Ahora bien, las dificultades no acaban aquí. Como hemos dicho, los algoritmos cambian constantemente, y para mantenerse al tanto de ello es necesario invertir mucho tiempo. Además, las redes sociales no revelan absolutamente todos sus secretos.

¿Cómo crear entonces la publicación perfecta, que te permita utilizar a tu favor los algoritmos de cada plataforma? Con el Perfect Post Calculator ya no tendrás que tomar decisiones acerca de tus publicaciones basándote en tu intuición.

Este recurso es capaz de estimar las características ideales que deberían tener tus publicaciones en Facebook, en Instagram y en LinkedIn en función de tus propios datos. Gracias a su asesoramiento, basado en tus propios datos acerca de cómo llegar a más gente y conseguir más clics y más interacciones, obtendrás información que podrás poner directamente en práctica en tus próximas publicaciones.

Descarga aquí el Perfect Post Calculator y haz despegar tu empresa. 

Uncategoried

Gánale la partida al algoritmo de LinkedIn: mejora el alcance de tu contenido con estos consejos

El feed de noticias de LinkedIn se basa en dos conceptos:

El feed está compuesto fundamentalmente por contenido orgánico y nativo (propio). El feed está basado en un algoritmo y no muestra necesariamente las publicaciones más recientes.

¿Cómo funciona el algoritmo de LinkedIn?

El algoritmo de LinkedIn funciona, hasta cierto punto, como el de Facebook y el de Instagram. Te muestra contenido relevante para ti y que probablemente encuentres interesante. El algoritmo de LinkedIn examina el contenido que publicas y así determina su calidad y el alcance de tu publicación. Ahora bien, lo que realmente se prioriza en esta plataforma es la calidad del contenido. Al fin y al cabo, originalmente LinkedIn era una plataforma profesional, y sigue intentando, en parte a través de su algoritmo, mantener ese carácter profesional.

Esto tiene lugar a través de un proceso automatizado y continuo que consta de cuatro fases. En este diagrama de LinkedIn Engineering se observa el funcionamiento básico del algoritmo.

Fase 1

Cuando publicas contenido en LinkedIn, el algoritmo determina a qué categoría pertenece tu publicación. En primer lugar, se determina qué tipo de contenido es: un texto, una imagen, un vídeo o un enlace. A continuación, se etiqueta la publicación como "spam", "baja calidad" o "aprobada". Lo que queremos, obviamente, es pertenecer a la última categoría.

Fase 2

¡Bien! Le han dado el visto bueno a tu publicación. Si esto ocurre, aparecerá provisionalmente en el feed de noticias y se mostrará a un grupo reducido de personas. Considéralo una especie de prueba de fuego. Durante esta fase, el algoritmo examinará cómo reacciona tu red a tu publicación. Si tu público le da "me gusta", deja un comentario, hace clic en ella o la comparte, se considerará una señal positiva y es probable que puedas acceder a la siguiente fase. Sin embargo, también puede ocurrir que tu público marque la publicación como "spam" o seleccione "ocultar mensaje". De ser así, tu red estaría dando a entender que puede que el contenido de dicha publicación no sea relevante. En ese caso, la plataforma no seguirá dándole difusión.

¡Bien! Le han dado el visto bueno a tu publicación. Si esto ocurre, aparecerá provisionalmente en el feed de noticias y se mostrará a un grupo reducido de personas.

Considéralo una especie de prueba de fuego. Durante esta fase, el algoritmo examinará cómo reacciona tu red a tu publicación. Si tu público le da "me gusta" a tu contenido, lo comenta, hace clic en él o lo comparte, se considerará una señal positiva.

Lo que es más, parece que la primera hora de vida de una publicación es especialmente importante. Según el nivel de interacción que consiga una publicación durante la llamada hora mágica o "golden hour", se le mostrará tu contenido a otras personas o no. Por tanto, es crucial conseguir reacciones y "me gusta" relevantes lo más rápidamente posible. A pesar de que LinkedIn no menciona explícitamente esta máxima, sí que especifica que la rapidez con la que una publicación genera interacción influye en su valoración.

En resumen: si publicas cuando tu público objetivo está activo en LinkedIn, tendrás más posibilidades de generar interacción rápidamente y así usar el principio de la hora mágica a tu favor. Ahora bien, también puedes generar interacción con rapidez si usas las etiquetas de LinkedIn para mencionar a individuos u organizaciones relevantes que tengan relación con el contenido que has publicado e incluirlos así en la conversación. ¡Los comentarios ayudan, pero un simple "me gusta" ya es suficiente para demostrar que tu publicación genera interacción!

Sin embargo, también puede ocurrir que tu público marque la publicación como "spam" o seleccione "ocultar mensaje". De ser así, tu red estaría dando a entender que puede que el contenido de dicha publicación no sea relevante. Aunque esto no ocurra a menudo, tendrá consecuencias directas sobre el alcance de tu publicación en LinkedIn. En ese caso, LinkedIn no seguirá dándole difusión.

Gánale la partida al algoritmo con el Perfect Post Calculator Descubre cuál es, en tu caso, el mejor momento para publicar y ocupa el primer puesto en el feed de noticias.

Fase 3

En esta fase se examinará la calidad de tu contenido, tu perfil y la calidad de tus anteriores publicaciones. El algoritmo decidirá si mantener tu publicación en el feed y mostrársela a más personas o no. LinkedIn puede optar por ocultarla, por marcarla como "spam" o por mostrársela a más personas. Esto dependerá de tus contactos y de cómo reaccionen a tu contenido. Ahora bien, si tú también respondes de manera activa a los comentarios, tendrás más posibilidades de que el algoritmo considere relevante tu publicación y le siga dando difusión.

Fase 4

En la última fase no es el algoritmo el que evalúa tu publicación, sino los editores de LinkedIn. Su objetivo es comprender por qué la publicación funciona tan bien y usar esa información para optimizar el algoritmo. Si la gente sigue compartiendo tu contenido, comentándolo y dándole "me gusta", el algoritmo seguirá dándole difusión a tu publicación. De ahí que a veces veas en tu feed contenido publicado hace semanas. A LinkedIn eso le da igual, siempre que sea contenido relevante para ti en el momento en el que te lo muestra.

Cómo mejorar el alcance y la interacción de tus publicaciones en LinkedIn

Ahora que sabes que el algoritmo de LinkedIn examina la calidad del contenido que publicas, puedes poner en práctica ese conocimiento para mejorar el alcance de tus publicaciones. Nuestros cinco consejos son los siguientes:

1. Empezar por la base

Asegúrate de que tienes lo básico cubierto. Y con eso nos referimos a tu perfil. Añade una foto de perfil y no olvides la foto de cabecera. Indica tu puesto actual y describe tus funciones en el extracto. Añade asimismo tus tres últimos puestos, como mínimo, y crea un currículo lo más completo posible, incluyendo, en su caso, fotos y vídeos.

Lo mismo se aplica a tu página de empresa en LinkedIn: mantenla siempre al día. De esta manera, los demás podrán saber de un vistazo para qué pueden recurrir a ti. Cuanta más información ofrezcas y más completo sea tu perfil, más rápidamente te identificará el algoritmo de LinkedIn (¡a ti y a tu contenido!) como auténtico y te dará el visto bueno en lo que a calidad se refiere.

2. Comparte conocimiento

¡Se trata de dar y de recibir! Considéralo el karma de Internet: lo que tú les das a tus contactos, ellos te lo devuelven. Dicho esto, ten en cuenta que LinkedIn es una plataforma que se usa para buscar trabajo, evolucionar o aprender cosas nuevas. Así que comparte contenido que aporte algo a los demás. En esta red social, las publicaciones que ofrecen consejos o explicaciones paso a paso funcionan mejor que las publicaciones en las que se formulan preguntas.

También en este caso la interacción sigue siendo importantísima. Mantén viva la conversación y responde a los comentarios generados por tus propias publicaciones. Una vez más: cuanta más interacción, más personas verán tu publicación. Por tanto, antes de pedirles a tus contactos que compartan tu oferta de trabajo, ¡ofréceles tú algo! Por ejemplo, ¡escribe tu propio contenido, contenido original, contenido que tu público quiera compartir en masa!

3. Publica contenido único

Publica contenido nativo. Mediante LinkedIn Pulse, LinkedIn ha mejorado considerablemente la opción de publicar contenido propio. Ahora los artículos se muestran en la parte superior del perfil, donde también se pueden subir fácilmente imágenes y vídeos.

Y no es así porque sí: LinkedIn le da preferencia al contenido que se publica directamente en la plataforma frente al contenido que redirige al público fuera de LinkedIn mediante enlaces. Y, una vez más, lo esencial es la calidad. En general, las publicaciones más largas funcionan mejor en LinkedIn, y lo mismo ocurre con los artículos. No necesariamente porque sean más largos, sino porque, al fin y al cabo, en un artículo largo puedes incluir más información útil. Los artículos de entre 1700 y 2100 palabras deberían darle un empujón a tu contenido.

4. Usa imágenes y vídeos

En realidad, este consejo puede aplicarse a cualquier red social. Y, una vez más, se valora el contenido nativo. Los vídeos parecen funcionar bien en LinkedIn, pero los enlaces a, por ejemplo, YouTube u otras plataformas audiovisuales tienen significativamente menos alcance y visualizaciones. LinkedIn se esfuerza por mantener a sus usuarios en su plataforma, de ahí que los enlaces no funcionen tan bien.

5. Haz uso de tus contactos

La mayoría del contenido que ves en LinkedIn procede de tus contactos directos. Además, el contenido publicado por perfiles personales funciona mejor que el publicado por páginas de empresas. El foco de LinkedIn son las personas y los contactos personales. El alcance medio de las páginas de empresa oscila entre el 2 % y el 6 %. Si publicas contenido de interés a nombre de tu empresa, pídele ayuda a tus compañeros de trabajo para que llegue a más gente.

En resumen: ¿quieres que tus publicaciones en LinkedIn funcionen bien? Asegúrate de publicar contenido de calidad y de dedicarle tiempo a la plataforma y a tus contactos. Entabla conversaciones y usa la plataforma para lo que está pensada: para hacer networking.

¿Qué resultado obtiene realmente tu contenido en redes sociales?

Con Coosto podrás monitorizar, publicar, reaccionar y generar informes en una red social. De esta manera, no dejarás nada al azar y obtendrás mejores resultados en menos tiempo. Descubre lo que Coosto puede hacer por tu organización Estaremos encantados de mostrártelo durante una demostración gratuita y sin compromiso