No blogs found.
Uncategorized

De voordelen van Instagram shopping in Coosto

Uncategorized

Hoe je social media content analyseert als je daar eigenlijk geen tijd voor hebt

Want uit onze statistieken blijkt dat marketeers vaak helemaal niet toekomen aan analyses. Ze zijn zo druk met creëren, plannen en posten, dat het analyseren en optimaliseren van social media content er simpelweg bij inschiet. Zelfs als ze gebruikmaken van een efficiënte social media planner.

‘Analyseren’ klinkt misschien zwaar, ingewikkeld en tijdrovend, maar dat hoeft het niet te zijn. We laten je zien hoe je ook in tijdnood kunt ontdekken welke social media content goed werkt.

Negeer 90% van de statistieken

Er is een eindeloze lijst statistieken, cijfers en grafieken die je door social media platformen krijgt aangereikt. Van clicks tot likes, bereik en aantal comments, tot de momenten waarop je volgers online zijn en het aantal bekeken seconden van je video’s.

Superhandig voor diepgaande en specifieke analyses, maar om tot een goede conclusie te komen ben je zo een kwartier verder. Als het niet meer is. Als je weinig tijd hebt en toch wilt weten wat voor jou werkt, kun je het best 90% van de getallen negeren. Focus je in plaats daarvan op samenvattende statistieken.

Interactieratio is de sleutel

‘Maar wat zijn samenvattende statistieken?’

Een samenvattende statistiek is een getal dat allerlei statistieken over jouw post verzamelt en combineert in één getal. Daardoor hoef je alleen naar dat ene getal te kijken om een prima analyse te maken van je social media content. Dat is niet alleen makkelijk, maar zorgt ook voor een eerlijke vergelijking. In Coosto bieden we bijvoorbeeld interactieratio aan. De formule daarvan is als volgt:

Onder betrokken gebruikers vallen alle likes, reacties, shares, antwoorden en clicks. Dat aantal delen we door het unieke aantal mensen dat jouw post gezien heeft. Zo krijg je een goed, samenvattend beeld van het succes van je post.

Er zijn verschillende social media platformen (zoals LinkedIn en Twitter) die werken met een statistiek die lijkt op interactieratio. Zij berekenen dit getal echter allemaal op hun eigen manier. Doordat we binnen in de berichtstatistieken van Publish in Coosto één en dezelfde formule gebruiken, vergelijk je het succes van je post gemakkelijk met andere platformen.

30 seconden is genoeg

We hebben zelf de proef op de som genomen. We zijn gaan testen hoe snel we met de statistiek interactieratio konden analyseren welke van onze Facebookposts het best presteerde in de afgelopen maand. We leren niet alleen van die informatie, maar we willen ook het maximale halen uit eerder succes.

Onderdeel van de proef was dus om de meest succesvolle post direct nog eens in te plannen. Het resultaat? 30 seconden was genoeg om een goede indicatie te krijgen van de meest succesvolle post én hem meteen nog eens te plaatsen. Dat lijkt ons zelfs voor de meest gehaaste marketeer niet te veel gevraagd.

En hoe analyseer je social media content als je wél tijd hebt?

Soms is er toch een zeldzaam moment dat je wél de diepte in kan gaan met jouw social media en content analyse. Denk aan een rustige periode, zoals de zomer, als er toch weinig gebeurt. Hét ideale moment om eens wat beter in de resultaten te duiken. 

Dat kan je op verschillende manieren aanpakken. Er zijn talloze analyses die je los kunt laten op jouw social media content. Een deep-dive in een bepaald aspect van jouw contentstrategie bijvoorbeeld. Waar komen je resultaten vandaan? Welke kanalen leveren het meeste resultaat op? Of is er een bepaalde trend te ontdekken in het type content dat je creëert en deelt op social media? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Het belangrijkste is dat je een duidelijk doel voor ogen hebt. Welke informatie is relevant om jouw prestaties te verbeteren? Breng focus aan in je analyse om er zo concrete resultaten mee te behalen, waar je echt ook iets mee kunt. Met andere woorden, doelgericht analyseren!

Benieuwd naar alle ins en outs van een goede contentanalyse? En wil je weten hoe je dit beste aanpakt? Download ons gratis whitepaper 'Hoe je het succes van jouw content en social media aantoont'. 

Uncategorized

Zo geef je jouw social media posts achteraf een extra boost

In ons vak zijn we soms zo gefocust op het optimaliseren en verspreiden van social media posts, dat we na publicatie geneigd zijn niet meer achterom te kijken: “Zo, dat zit erop.” Een vreemde reflex, zeker als je nagaat dat social media in essentie draaien om sociaal zijn.

“Een social media post plaatsen zonder om te kijken naar comments, is alsof je een telefoongesprek beëindigt na de eerste begroeting.”

Stop dus met het achteloos URL’s plaatsen in de hoop resultaat te behalen, maar durf na het publiceren in gesprek te gaan over die producten. Reageer, ondersteun, betrek je volgers; een merk moet op social media vooral menselijk zijn. Dat klinkt misschien zweverig, maar is het niet. Reageren op je social media posts levert je namelijk 3 keiharde voordelen op:

 

1. Meer clicks / hogere CTR

Er zijn nog te weinig marketeers die de link kunnen leggen tussen reageren op social media en het aantal clicks dat een post oplevert. Toch is het verband er wel degelijk. Neem bijvoorbeeld onderstaande Facebook-post, en bedenk hoe waarschijnlijk het is dat je erop zou klikken als je Netflix-liefhebber bent.

vpro-post-zonder-comment

Bekijk nu dezelfde post met de eerst zichtbare reactie. De kans dat je nu zou klikken is een stuk kleiner geworden, toch? Logisch, want sociaal bewijs is altijd een belangrijke factor in ons gedrag geweest, ook op social media. Een negatieve reactie van een ander beïnvloedt hoe wijzelf naar een social media post kijken.

vpro-post-met-comment

En met zo’n comment kan je click-through-rate zomaar ineens 0,1% of 0,2% lager komen te liggen. Dat lijkt misschien weinig, maar dat kan in absolute getallen aardig oplopen. Als je veel mensen bereikt met je post (bijvoorbeeld via advertenties) kan dat uiteindelijk honderden clicks naar je website schelen.

Ben je dan helemaal overgeleverd aan het ‘toevallige’ sentiment van de reacties? Nee, gelukkig niet. Wij vinden juist dat je bij (negatieve) comments het gesprek moet aangaan, om ervoor te zorgen dat mensen die jouw post zien alsnog benieuwd worden. “Vul het lijstje gerust aan met films die je wel interessant vindt” of “Welke film zou jij zelf aanraden op dit moment?” kan al genoeg zijn om de negatieve reactie om te buigen in nieuwsgierigheid. Zo krijg je toch de clicks van mensen die je post in hun tijdlijn zien.

Kijk bijvoorbeeld eens hoe producent van analysesoftware Oribi dat doet, op de vraag waarom een klant zou moeten betalen, terwijl Google Analytics gewoon gratis is. Oribi ziet zo’n kritische comment – terecht – juist als kans:

oribi-reactie

Houd als merk de comments op je posts dus nauwlettend in de gaten en ga de interactie aan. Doe je dat niet, dan ben je een dief van je eigen conversies en, dus, je portemonnee.

 

2. Meer bereik

In een eerdere blogpost legden we haarfijn uit dat posts die veel reacties ontvangen bevoordeeld worden door algoritmes van social media platformen. Door niet achterover te leunen, maar actief mee te doen aan online gesprekken, lok je nieuwe reacties uit en word je beloond met meer bereik.

 

3. Meer volgers en fans

Netflix en Bol.com bewijzen dat er nog een derde reden is om als merk vaker gesprekken aan te knopen op social media. We lieten in een eerder blog al zien dat reageren op social media - ook als er geen vraag wordt gesteld – hun een bovengemiddelde groei in volgers oplevert.

Bijna elke social media marketeer heeft één of meer van bovenstaande doelen op zijn wensenlijstje staan. Toch zijn er maar weinig die deze doelen proberen te behalen door meer te interacteren en échte, menselijke gesprekken aan te gaan op social media. Ben je inmiddels overtuigd? Dit is wat je zou moeten doen:

 

Hoe bereik je deze doelen?

A. Like (bijna) elke reactie

De laagste drempel naar meer interactie op social media, is laten zien aan je volgers dat je hun reacties ziet. De gemakkelijkste manier is door een simpele like uit te delen aan comments. Daarmee erken je min of meer dat je hun input opmerkt en er iets mee doet.

B. Reageer op (bijna) elke opmerking

Liken is nog niet genoeg. De belangrijkste actie is om zelf te reageren. Wat vind je van de comment? Heb je misschien een wedervraag? Ga je kritiek weerleggen? Of kun je iemand verder helpen? Dat brengt de échte interactie op gang, daarmee doe je de term community management recht aan.

C. Wees menselijk

Stap daarbij sowieso af van de gedachte dat je altijd als ‘een organisatie’ moet spreken. Onder aan de streep doen mensen altijd zaken met mensen. Het hele idee van social media is namelijk gestoeld op menselijke interactie. De meest succesvolle social media posts zijn niet de tot in detail uitgewerkte perfecte berichten. Juist menselijke en herkenbare reacties scoren goed. Durf dus vanuit je merkpersoonlijkheid in plaats vanuit je organisatie te spreken. Een vastgelegde tone-of-voice kan daarbij helpen.

D. Zoek publiek buiten eigen kanalen

“Maar ik krijg bijna nooit reacties op mijn social media posts”, krijgen we regelmatig te horen als we het belang van interactie aanstippen. Terechte opmerking, maar geen excuus. Als je in een lege ruimte loopt te roepen, is het immers geen wonder dat je geen respons krijgt. Ook het zoeken (en vinden) van nieuw publiek is daarom een belangrijke taak van een social media marketeer. Reageer bijvoorbeeld vanuit je merk op relevante social media posts van andere merken.

Deelt een grote nieuwssite bijvoorbeeld relevant nieuws over jouw branche op Facebook? Duik de comments in en durf je uit te spreken, laat weten hoe jij of jouw merk ernaar kijkt. Grote kans dat je daar wél gelijkgestemden of geïnteresseerden treft en aan jouw merk kunt binden.

E. Leer de social etiquettes

Wie zich op social media begeeft, moet zich kunnen aanpassen aan de conventies op de verschillende platformen. Anders gezegd, je moet gevoel krijgen bij het taalgebruik, de stijl en wat not done is op een platform. Social media posts die resoneren, beginnen bij goed luisteren, weten wat er speelt en het oprecht begrijpen van een platform.

Volg daarom eerst een gevarieerde groep actieve gebruikers met veel volgers, zodat je conventies leert zonder flaters te slaan. Social media monitoring kan daar aanvullend bij helpen.

Het is dus 1 juno, mensen. https://t.co/riHbMkgVcf

— Ferd Grapperhaus (@ferdgrapperhaus) May 19, 2020

Minister Ferd Grapperhaus (of zijn Twitter-admin) laat zien dat hij de social media etiquettes op zijn duimpje kent. Hij spreekt de taal van Twitter, en dat slaat aan. Meer dan 8000 likes is ongekend voor een Nederlandse politicus.

 

Zo pak je het nóg efficiënter aan

Als je handmatig alles moet bijhouden, ga je reacties of reactiemogelijkheden missen (of te laat zien), en raak je gegarandeerd het overzicht kwijt. Daar heeft Coosto de oplossing voor: de tool is voorzien van een online media monitor, contentplanner, community management tool en rapportagemogelijkheden. Ontvang automatisch een melding als er gereageerd wordt op jouw social media post óf wanneer jouw merk genoemd wordt. Zo mis je geen enkel moment om de interactie aan te gaan.

Maar zoals gezegd, biedt Coosto veel meer dan dat om jouw content en social media naar een volgend niveau te tillen. Wil je Coosto vrijblijvend in actie zien? Vul dit formulier in voor een gratis demonstratie.

Uncategorized

Perfect Post Calculator

The very best social media tips can be obtained by using your own data. 

But what can you do if you're not data savvy? Luckily, we have found a solution. The Perfect Post Calculator is a spreadsheet in which you can easily find the characteristics of your perfect post using your own statistics. 

What's your best time to post? Which post type works best for you? What's the perfect post length? And, do hashtags deliver additional engagement for you? In this spreadsheet, you can calculate it with ease and speed, even...

* Door je aan te melden ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacyverklaring
Uncategorized

Beat the LinkedIn Algorithm: Tips to Reach More People with your Content

There are two main things to understand about the LinkedIn news feed:

  1. It mainly contains native, organic content.
  2. It’s based on an algorithm, not the recency of a post.

Much like Facebook and Instagram, the LinkedIn algorithm prioritizes content that is relevant to you and that you’re likely to find interesting. The LinkedIn algorithm filters the content you post and uses an automated, continuous 4-stage process  to calculate its quality and reach.  For a more detailed look, LinkedIn Engineering published this graphic that visually explains how their algorithm works.

LinkedIn-Algorithm

Stage 1

When you post content on LinkedIn, the algorithm assesses the category of your content: text, image, video or link. Your message is then tagged as: ‘spam,’ ‘low-quality’, or ‘good-to-go’. Obviously you want your content to be tagged as good-to-go.

Stage 2

Yes! Your content has been tagged as good-to-go, and will be temporarily displayed in the newsfeed and shown to a small group of people. This works as a kind of approval test, during which the algorithm bots will assess your network’s reaction. If your content generates likes, comments, clicks or shares, it’s a good sign and the content will probably move on to stage 3. However, if your network marks your content as spam or people click ‘hide message’, it’s a sign that the content is irrelevant to your network and won’t be shared further.

Tip: the more interaction and comments your message generates, the better.

You can choose the best time to post content by carrying out your own analysis, or clicking best times to post.

Stage 3

The algorithm then assesses the quality of your content, your profile and the quality of your previous posts to decide if your post can be kept active and shown to more people. LinkedIn may hide your post, label it as spam, or show it to more people, depending on your connections and how they react.

Stage 4

In the final stage, your post is subject to human evaluation by LinkedIn editors who try to find out the reasons behind the success of your post. The insights obtained are used to improve the algorithm.

If your content is still generating shares, comments or likes, the algorithm continues to share it. That’s why you sometimes see posts in your news feed that are several weeks old. This doesn’t matter to LinkedIn, the only thing that counts is that the content displayed to you is relevant at that particular moment.

How Do You Increase the Reach of Your Content?

LinkedIn's algorithm filters your content according to its quality, so use this knowledge to generate more reach. The 5 tips:

  1. Make sure you have your basics in order, in other words your profile. Make sure your profile has both a photo and a header. In the summary, enter your location and what you do. Remember to update your company page in the same way. This makes the services you provide immediately clear to everybody. In any case, fill in your last 3 jobs, and make sure your resume is as complete as possible, with photos and videos if applicable. The more you show and the more complete your profile, the sooner LinkedIn's algorithm will identify both you and your content as authentic and assess you as good-to-go.
     
  2. What comes around, goes around: share your expertise! It’s a kind of online karma: you get back from your network what you give out. LinkedIn is a platform where people look for work, try to advance their careers, or want to learn something, so share content relevant to them. Remember that how-to posts score better than questions on LinkedIn, and that interaction is essential. Get engaged, and respond to comments to your posts. Remember, more engagement will immediately increase the size of the network that sees your content, so before asking your network if they’ll share your job vacancy, give them something in return first!  That could mean writing your own original content that your target group will want to share!
     
  3. Post your own native content. LinkedIn Pulse was designed by LinkedIn for members to share self-published content with their audience much more easily. Articles are now at the top of the profile, where images and videos can also be uploaded easily. There are good reasons for this. LinkedIn prefers content placed on the platform by members over content with links that divert attention from the platform. Once again, this is to safeguard quality.  Longer posts and articles on LinkedIn generally score better, for example. This is simply because longer posts and articles contain more useful information. Boost your content with articles containing 1,700 to 2,100 words.
     
  4. As with all social media, post images and videos, preferably native content. Videos on LinkedIn get good results, but links to YouTube or other video channels are given much less reach and consequently get fewer views.
     
  5. Use your connections.  Most of the content presented to you is from your immediate network. Content from personal profiles also scores better than content from company pages. LinkedIn is all about people and personal connections.  Company pages achieve an average reach of 2% to 6%. If you’ve created some interesting content on behalf of your company, ask your colleagues to help share it widely.

Basically: if you’re interested in generating interaction with your posts on LinkedIn, create high-quality content and invest your time in the platform and your connections. Get engaged in the conversation and use the platform for what it was designed to do; build networks.

 

Fase 3: Bereik een groter publiek

In deze stap wordt gekeken naar de connectie met de ontvangers, de relevantie voor deze groep en de kans op interactie. Deze drie ranking signalen kunnen LinkedIn doen beslissen je post niet meer te laten zien, alsnog als spam te markeren of juist aan meer mensen te tonen.

Door zelf actief te blijven reageren op reacties, vergroot je de kans dat jouw post door het algoritme als relevant wordt bestempeld en verder verspreid wordt. Kortom, zorg ervoor dat jouw LinkedIn post ook achteraf een extra boost krijgt. 

Fase 4: De levensduur van jouw LinkedIn post

In de laatste fase wordt je post niet meer echt beoordeeld door het algoritme, maar door redacteurs van LinkedIn. Ze willen begrijpen waarom je post zo goed werkt en nemen deze kennis mee voor het optimaliseren van het algoritme. Wanneer jouw content nog steeds wordt gedeeld, reacties of likes krijgt, dan blijft de post door het algoritme verder verspreid worden. Hierdoor kan het zijn dat je soms posts in je tijdlijn ziet die al weken oud zijn. Voor LinkedIn maakt dat niet uit: zolang het voor jou op het moment van vertoning maar relevante content is.

 

Zo behaal je meer bereik en interactie op LinkedIn

Nu je weet hoe het algoritme van LinkedIn content filtert op kwaliteit, is het tijd om deze kennis toe te passen om meer interactie en bereik te generen. Dit zijn de 6 tips:

1. Een sterke basis: zorg voor een compleet bedrijfsprofiel

Zorg dat je de basis op orde hebt: een compleet en up-to-date bedrijfsprofiel. Dat geldt net zo voor je LinkedIn bedrijfspagina: zorg dat deze up-to-date is. Op die manier ziet jouw doelgroep in één oogopslag waar ze jou voor kunnen benaderen. Hoe meer je laat zien en hoe completer een bedrijfsprofiel, hoe eerder het algoritme van LinkedIn jou (en je content!) ziet als authentiek en jou in het kwalitatieve good-to-go-hokje plaatst. 

2. Deel relevante en wardevolle kennis

Het is geven en nemen! Zie het als internet-karma: wat je geeft aan je netwerk krijg je ook weer terug. Daarbij geldt dat LinkedIn een platform is waar mensen op zoek zijn naar een baan, zich willen ontwikkelen of iets willen leren. Deel dus content waar mensen daadwerkelijk iets aan hebben. 

Interactie blijft ook hier superbelangrijk. Ga het gesprek aan en reageer op reacties onder je eigen posts. Nogmaals: hoe hoger de interactie, hoe groter het netwerk dat jouw bericht te zien krijgt. Dus voordat je vráágt of jouw netwerk bijvoorbeeld je vacature wil delen, geef eerst iets! Schrijf bijvoorbeeld eigen content en originele content, die je publiek massaal wil delen!

3. Plaats native content

Video’s op LinkedIn zorgen voor meer bereik en interactie, maar linken naar bijvoorbeeld YouTube of andere videokanalen zorgt voor beduidend minder bereik en views. LinkedIn doet er alles aan om je op het platform te houden en daarom scoren links minder goed. 

LinkedIn_interactie en bereik

4. Berichtlengte

En ook hier gaat het weer om kwaliteit. Zo scoren langere posts op LinkedIn over het algemeen beter, maar dit geldt ook voor langere artikelen. Niet per se omdat ze langer zijn, maar omdat je in lange artikelen nu eenmaal meer nuttige informatie kwijt kunt. Artikelen tussen de 1700 en 2100 woorden zouden je content een boost moeten geven.

5. Post op de juiste tijden

Wat zijn de beste momenten om jouw doelgroep optimaal te bereiken op LinkedIn? Wij zochten het voor je uit! Bekijk hier de piektijden voor bereik, interactie en clicks.

6. Lift mee op het bereik van je medewerkers

Nóg meer organisch bereik met je social media posts? Het ligt binnen handbereik. Je collega’s hebben namelijk een ontzettend waardevol netwerk, wat een ontzettend groot bereik oplevert. Sterker nog, onderzoek wijst uit dat een bericht dat gedeeld wordt door een medewerker 561% verder reikt dan een bericht vanuit het bedrijfsaccount

Heb je namens je bedrijf interessante content gemaakt? Vraag je collega’s om hulp en laat ze deze content breed verspreiden.

Kortom: wil je goed scoren met berichten op LinkedIn? Zorg dat je kwalitatieve content maakt en tijd steekt in het platform en jouw connecties. Ga het gesprek aan met je doelgroep, want op dit zakelijke platform zorgt interactie voor een extra boost op jouw bereik. 

 

Hoeveel resultaat behaal jij nu écht met jouw content & social media?

Wil je ook de algoritmes op andere social media kanalen verslaan? Met Coosto creëer je social media posts aan de hand van datagedreven, realtime advies. Onze suggesties zijn gebaseerd op wat dit moment werkt. Zo presteer jij aantoonbaar beter met de verspreiding van jouw content!

Maar dat is niet alles. Met Coosto monitor, publiceer, reageer en rapporteer je vanuit één platform. Zo laat je niets aan het toeval over, en behaal je meer resultaat in minder tijd. 

Uncategorized

Zo ziet de perfecte social media post eruit (+ benchmark)

Het internet staat vol met tips, maar ze zijn vrijwel allemaal gedateerd, tegenstrijdig of zelfs uit de duim gezogen. Het is hoog tijd voor aantoonbare, datagedreven optimalisaties. We presenteren daarom vandaag de eerste Coosto Social Media Benchmark. De Social Media Benchmark is een onderzoek op basis van onze analyse van 188.004 social media posts. De resultaten bieden een uniek inkijkje in het optimale gebruik van hashtags, emoji, berichtlengte, URL’s en media voor meer clicks, views en interacties. Download het rapport hieronder direct voor alle inzichten. 

 

 

Perfectie zit in details

Excellence is in the details - Gregory L. Sullivan

Natuurlijk, de nummer 1 succesfactor in contentmarketing is kwaliteit en de unieke waarde van je content. Maar wie graag wil dat zijn content op social media de aandacht krijgt die het verdient, kan niet ‘zomaar’ de content één-op-één overnemen en verspreiden op al zijn social media kanalen. Een succesvolle social media post vereist aandacht voor context en oog voor detail.

Het verschil tussen een totale mislukking en een geweldig succes zit namelijk grotendeels in de details. Wel of geen hashtags, een afbeelding, een video of juist alleen tekst. Het zijn deze op het eerste oog ‘onbenullige’ keuzes die uiteindelijk tot grote verschillen in de resultaten leiden.

Logisch dat social media managers, content marketeers, communicatieadviseurs en marketeers massaal naar online bronnen grijpen om hét antwoord te vinden op die ultieme vraag: hoe ziet de perfecte social media post eruit? En omdat daar volop vraag naar is, zijn er ook volop antwoorden. Het probleem: niet alle antwoorden zijn op empirisch onderzoek gebaseerd. Vaak zijn tips gestoeld op anekdotes, geruchten of onderbuikgevoel. Daardoor kan het zomaar gebeuren dat één en dezelfde zoekopdracht volstrekt tegenstrijdige resultaten oplevert:

geen hashtags
wel hashtags

Dit soort headlines waren voor ons aanleiding om te gaan werken aan een datagedreven alternatief. Een alternatief dat het vak kan helpen om onderbouwd slimme optimalisaties te kunnen doen aan details van een post.

 

Dé perfecte post bestaat niet

Dat is nog niet zo gemakkelijk, want dé perfecte post bestaat natuurlijk helemaal niet. Wat vandaag goed werkt op Facebook, kan morgen op Instagram totaal de plank misslaan. Dat een LinkedIn-post veel clicks oplevert, wil niet zeggen dat hij op Twitter veel bereik oplevert. Slimme optimalisaties zijn platformspecifiek, tijdsgebonden en afhankelijk van je doel.

Daarvoor hebben we Post Optimizer ontwikkeld. Post Optimizer is een geavanceerd systeem dat proactieve adviezen geeft voor het gebruik van media, hashtags, emoji, URL’s en de ideale berichtlengte van je post. Niet naar aanleiding van eenmalig of verouderd onderzoek, maar op basis van realtime analyses van honderdduizenden posts. Post Optimizer vertelt je wat op dit moment wel en niet werkt op je favoriete social media platform, en daarmee is het systeem 100% algoritme-proof.

Post Optimizer is een tool die geïntegreerd is in het Coosto-platform, maar om je alvast eenmalig kennis te laten maken met deze inzichten, hebben we de Social Media Benchmark voor je klaarstaan. Dit benchmark report geeft je een momentopname van de perfecte post per platform en doel.

Maar, zoals gezegd, de perfecte post is ook tijdsgebonden. Wil je dat de rekenkracht van Coosto jou real-time, continu en proactief slimme adviezen geeft voor beter presterende social media posts? Vraag een gratis demonstratie aan.

Uncategorized

Waarom social media onmisbaar is (en blijft) voor contentsucces

Over het belang van contentdistributie spraken we al eerder. Door alleen te leunen op organische zoekresultaten haal je simpelweg niet het onderste uit de kan. En dat is zonde. Het succes van (nieuwe) content is daarom onlosmakelijk verbonden aan het verspreiden van content, als je het ons vraagt.

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, ook als het gaat om contentverspreiding. Sterker nog, wij raden je aan om gebruik te maken van verschillende kanalen om jouw doelgroep te bereiken. Want de weg naar succes vraagt om creativiteit in het delen van je verhaal. Content behandelen als een wegwerpproduct is daarbij niet the way to go. Integendeel. Door content in meerdere vormen en via diverse kanalen te delen, haal jij het maximale resultaat met minimale moeite. 

En als er één manier is om content succesvol te delen met je doelgroep, dan is het social media wel! Social media kanalen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven: zowel privé als zakelijk heeft dit verspreidingskanaal veel impact. We kunnen wel stellen dat social media het medialandschap voorgoed heeft veranderd. Met een komen en gaan van nieuwe kanalen is er constant verandering. Sommige van hen zijn een doorslaand succes en zijn here to stay, of in ieder geval voorlopig, terwijl andere kanalen slechts een kortstondige hype blijken te zijn of zelfs helemaal niet aanslaan. 

De diversiteit aan kanalen biedt volop kansen voor bedrijven van alle soorten en maten om efficiënt in contact te komen met de doelgroep. Want social media draait niet alleen om het delen, verzenden en versturen van informatie naar de ontvanger. Het draait om het dialoog aangaan, de interactie opzoeken en daadwerkelijk in contact komen met de doelgroep.
 

Social media, wie is er niet groot mee geworden?

En ook niet geheel onbelangrijk: iedereen is tegenwoordig actief op social media. Oké, niet iedereen. Maar in Nederland alleen zijn er al 13,7 miljoen actieve gebruikers die actief zijn op één of meerdere social media kanalen. Een bereik van zo’n omvang, dat is natuurlijk de droom van iedere marketeer! Dat is dan ook precies de reden waarom social media geen bijzaak is. Het is niet iets wat je er maar even bij of af en toe tussendoor doet. Social media moet je serieus nemen. 

Want net zoals jouw doelgroep op de social media kanalen te vinden is, is de concurrentie dat natuurlijk ook. En daar ligt de uitdaging: hoe zorg jij ervoor dat jij met jouw content opvalt tussen al die posts, laat staan tussen alle andere (online) uitingen waar jouw doelgroep dagelijks mee in aanraking komt? 

Dat begint bij het kiezen van de juiste kanalen. Op welke social media kanalen is jouw doelgroep actief? Maar ook niet onbelangrijk, welke social media kanalen passen bij jouw merk? Door de kanalen op deze manier te selecteren ben je al goed op weg.

 

De kracht van contentverspreiding via social media

De focus is de afgelopen jaren overduidelijk verschoven van alleen zenden naar een veel uitgebreidere aanpak: luisteren, vragen, delen, beantwoorden en het gesprek aangaan. Social media kanalen bieden je de perfecte gelegenheid om hier als organisatie actief mee aan de slag te gaan. Dat is dan ook wat social media zo krachtig maakt. Laat je horen, maar zorg er ook voor dat jouw doelgroep zich door jou gehoord voelt. 

Tip: met Listen van Coosto krijg je direct inzicht in wat er onder andere door je doelgroep over jouw merk wordt gezegd én wat er speelt in jouw markt. Op basis van tientallen miljoenen bronnen worden niet alleen social media, maar ook websites, fora en nieuwsbronnen geanalyseerd om de volledige impact te meten. Waardevolle kennis, waardoor je de behoeften en vragen van jouw doelgroep gemakkelijk in kaart brengt. 

Dat geeft jouw doelgroep de kans om kennis te maken met jouw merk, organisatie en product, maar het werkt ook andersom. Doordat social media kanalen een interactief karakter hebben, levert dit ook waardevolle input op voor jou als organisatie. Wat vindt jouw publiek interessant, of juist niet, waar wordt over gesproken, en welke behoeften zijn er? Stuk voor stuk vragen die je kunt beantwoorden door social media te zien (en te gebruiken) als méér dan alleen een zendkanaal. 

Als je dat inziet er iets mee doet, zul je zien dat je veel meer waarde kunt bieden aan jouw doelgroep. Wat uiteindelijk weer bijdraagt aan het behalen van jouw (content)doelen: denk hierbij aan meer merkbekendheid, meer conversie, meer klantloyaliteit. 
 

En zo behaal jij contentsucces met social media!

Social media is ontzettend waardevol voor de verspreiding van content, en meer! Om de best mogelijke resultaten te behalen met contentverspreiding via social media, kunnen details een verschil maken. Publish in Coosto geeft je datagedreven advies over onder andere de beste tijd om te posten voor jouw social account(s) of voor de branche waarin je actief bent , hashtags die voor meer bereik zorgen en de ideale berichtlengte. 

Uncategorized

Zo behaal je meer succes met contentverspreiding

Er zijn verschillende kanalen en mogelijkheden om jouw content te verspreiden. Want zoals gezegd is passief afwachten totdat jouw content scoort op basis van populaire zoekwoorden niet voldoende. Het online landschap is tegenwoordig zo groot dat er meer dan genoeg manieren zijn waarop je jouw content actief onder de aandacht van jouw doelgroep kunt brengen. Tot nu toe waarschijnlijk niets nieuws voor je. De uitdaging zit in het behalen van maximale resultaten door contentverspreiding zo efficiënt mogelijk aan te pakken. En dat doe je door de verschillende kanalen optimaal in te zetten. Wij helpen je graag op weg.  

 

Welke kanalen zet ik in voor mijn contentverspreiding?

Het bepalen van de meest geschikte kanalen voor jouw organisatie is iets wat je vóóraf aan de creatie van de content al duidelijk wil hebben. Jouw contentstrategie is de ideale plek om vast te leggen op welke kanalen je actief wil zijn, zodat je jouw doelen behaalt. Gebaseerd op onder andere jouw doelgroep, de eigenschappen van deze kanalen en de overeenkomsten met jouw marketingdoelen, maak je vooraf een keuze waar jouw focus ligt.   

 

Zorg voor optimale contentverspreiding

Maar er is meer dan alleen het kiezen van de juiste kanalen. Het gebruik van deze kanalen speelt natuurlijk ook een belangrijke rol in jouw contentsucces. Vaak wordt content eenmalig ingezet: het wordt vaak nog als een single-use product gezien in plaats van een duurzame investering. De content wordt gepubliceerd op de website, er wordt nog een social media post aan gewijd of met een beetje geluk een linkje vanuit de nieuwsbrief, en daar blijft het dan vaak bij. 

Maar waarom eigenlijk? Je bereikt namelijk een veel groter publiek als je een contentstuk op verschillende manieren deelt en (her)gebruikt. Je kunt jouw blog (of je video, podcast) vaker veel breder en creatiever uitwerken. Snippets van je grotere, kwalitatieve content zijn bijvoorbeeld ideaal om te delen via andere kanalen, zoals social media of je nieuwsbrief. Denk bijvoorbeeld aan een kort fragment uit een video of een quote uit een blog. 

Contentmapping is een effectieve methode waarbij je vooraf bedenkt hoe je ieder onderwerp zo goed mogelijk kunt uitwerken, in verschillende contentvormen en -uitingen. Bepaal een overkoepelend thema en hang daar diverse invalshoeken én uitwerkingen onder, zodat je dit op diverse kanalen kunt verspreiden. Ideaal!

De uitwerking van de verschillende contentuitingen is best een karwei: ook al ga je efficiënt te werk door dezelfde content op verschillende manieren in te zetten, het denken, creëren en uitwerken hiervan kost hoe dan ook tijd. Iets waar je niet op kunt besparen, wil je kwalitatieve content maken. Des te meer reden om er alles aan te doen om de gewenste resultaten te behalen. En daarom is het best fijn als je aan de verspreiding van deze content zo min mogelijk tijd kwijt bent. Gelukkig is daar een oplossing voor: tools die dat werk een stuk efficiënter maken. 

Welke tools helpen je naar contentsucces?

Om de verspreiding van jouw content tot een succes te brengen, heb je meerdere tools nodig. En die zetten wij voor je op een rijtje. 

1.    E-mail marketingtool

E-mail is een ideaal kanaal voor de verspreiding van je content. Binnen je eigen database kun je de content gericht delen met jouw doelgroep, door bijvoorbeeld een wekelijkse of maandelijkse nieuwsbrief uit te sturen. Zodra je een potentiële klant kunt toevoegen aan je e-maildatabase kun je deze op meerdere momenten benaderen. Die contactmomenten via e-mail zijn belangrijk om aan te grijpen voor verspreiding van (extra) waardevolle content.

Het is een zeer waardevolle manier om je content te verspreiden, maar zoals gezegd heb je dus eerst wel toestemming nodig om jouw potentiële klant via dit kanaal te benaderen. Daardoor weet je enerzijds dus wel dat er interesse is vanuit de ontvangers, maar anderzijds moet je dus wel eerste de benodigde actie ondernemen om deze toestemming te verkrijgen. 

2.    Marketing automation tool

Met een marketing automation tool ga je een stapje verder: hiermee kijk je niet alleen de resultaten van uitgestuurde nieuwsbrieven en andere e-mailcommunicatie. Met een marketing automation tool breng je geautomatiseerde campagnes en e-mailflows tot stand. Hiermee zorg je dat de juiste content op het juiste moment onder de aandacht wordt gebracht van jouw doelgroep. 

Dat betekent meer structuur en meer overzicht in de resultaten, maar ook zeker een (tijds)investering in het opzetten van de campagnes. Een investering die zich op lange termijn uitbetaalt, doordat (repetitieve) taken niet langer handmatig hoeven worden uitgevoerd en content dus automatisch op het juiste moment bij de juiste ontvanger terecht komt. Zeer waardevol, maar de afhankelijkheid blijft: je hebt toestemming nodig van de ontvanger om deze te mogen benaderen en jouw content te delen. 

3.    Social media content tool

Social media mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje van kanalen voor content distributie. Met als grote voordeel: social media kanalen leveren een enorm bereik op. De eigenschappen per social media kanaal zorgen ervoor dat er voor ieder merk, organisatie of doelgroep één of meerdere geschikte platforms zijn. Het kiezen van de juiste social media kanalen is niet voor niets een cruciaal onderdeel van jouw contentstrategie. 

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om jouw content per kanaal handmatig in te plannen en analyseren, maar met een content en social media tool maak je het jezelf een stuk gemakkelijker. Hiermee publiceer je social media posts gemakkelijk vooraf in, en heb je ook direct een overzicht van de resultaten. 

Publish in Coosto is dé slimme social media planner die jou helpt om aantoonbaar betere content te delen via diverse social media kanalen. Publish ondersteunt namelijk niet alleen het inplannen, publiceren en analyseren van social media posts, maar geeft ook datagedreven suggesties om jouw bereik, clicks of interactie doelgericht te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan hints voor de beste tijd om het bericht te posten, suggesties voor trending hashtags en advies over de berichtlengte en het ideale aantal emojis. Zo versla jij de algoritmes van alle social media kanalen en behaal je gegarandeerd succes met jouw content. 

Uncategorized

Zo gebruik je social media trends als contentinspiratie

Over de voordelen van trending topics als inspiratiebron hebben we eerder geschreven: doordat je content niet puur baseert op zoekvolumes, ben je niet puur afhankelijk van het zoekgedrag van je doelgroep binnen zoekmachines zoals Google en Bing. Je haakt aan op onderwerpen die mensen nú bezighouden, waardoor je ook op korte termijn resultaat mag verwachten via bronnen als e-mail en social media. Je maakt sneller impact en je kunt effectiever werken aan thought leadership, doordat je laat zien dat jij ook op de hoogte bent van de laatste (social media) trends en nieuwste ontwikkelingen. 

De grote vraag: hoe pak je dat precies aan? Op welke manier kun je trending topics verwerken in concreet contentresultaat? We delen 3 krachtige toepassingen aan de hand van een schoolvoorbeeld van Runnersworld Nederland:

 

1. Maak bestaande content weer relevant met een opfrisbeurt

Trending topics op social media bieden niet alleen inspiratie voor nieuwe blogs, infographics en video’s. Ze geven ook ideale aanknopingspunten om bestaande content te voorzien van een update. Zo kun je eerder gecreëerde content opnieuw relevant maken aan de hand van het gesprek van de dag. hergebruiken wanneer die weer relevant wordt. Zo ga je duurzamer om met je content, en haal je met een klein beetje extra moeite veel meer resultaat uit de investering die nodig was om de content in eerste instantie tot stand te laten komen.

Runnersworld paste deze techniek toe nadat de Zweedse schaatser Nils van der Poel olympisch goud won op de 5.000 meter. Van der Poel maakt namelijk niet alleen rondjes op de ijsbaan, maar is ook een fervent hardloper. Ultraloper, zelfs. Gedurende zijn trainingsperiode loopt hij afstanden tot wel 160 kilometer. Aanleiding genoeg voor Runnersworld om eens met hem te spreken.

Het daaruit voortvloeiende interview verscheen in 2021 in het ‘Liefde voor Lopen’-magazine van Runnersworld – prima content – en daarmee leek het boek gesloten. Maar toen Van der Poel op 6 februari 2022 goud won op de Olympische Spelen, werd zijn prestatie hét trending topic op social media. Ook zijn gewoonte om nogal extreem te hardlopen werd veelvuldig aangehaald. 

Coosto Nils van der Poel

Op 6 februari verschenen meer dan 700 berichten over Nils van der Poel op online en social media (bron: Listen in Coosto). 

Runnersworld had overduidelijk direct in de gaten dat Van der Poel trending was, want nog diezelfde dag werd het interview uit het tijdschrift opgefrist en op de website geplaatst.

Runnersworld Nils van der Poel

Op deze manier bracht Runnersworld het interview opnieuw onder de aandacht en stond de content voor een tweede keer in de schijnwerpers. De link naar de special ‘Liefde voor Lopen’, die slim in de inleiding werd toegevoegd, zorgde bovendien voor een nieuwe kans op conversie: aankoop van het magazine.

Tip: lees hier welke tools je kunt gebruiken om te ontdekken welke content op dit moment trending is op online en social media. 

 

2. Heractiveer je content op social media

Naast het updaten van bestaande websitecontent, kun je trending topics en veelbesproken nieuws ook benutten op social media. Is een onderwerp waar jij eerder content over hebt gemaakt trending op social media, dan kun je profiteren van de actualiteit en nogmaals bereik, clicks en interactie scoren. 

Zeker als je content niet per se een opfrisbeurt nodig heeft om aan te haken bij actuele trending topics is dit een snelle en effectieve methode om opnieuw aandacht te genereren voor jouw content. Je kunt jouw bestaande content dan direct ‘heractiveren’ via social media. 

Kies de juiste hashtags, zorg voor een goede timing (tip: wees er vooral zo snel mogelijk bij) en klaar is Kees.

Runnersworld heeft die stappen nauwkeurig (en snel) gevolgd om de geüpdatete content over Nils van der Poel opnieuw te promoten. De theorie leert ons dat content die aanhaakt bij de actualiteit over beter presteert op social media, en deze case van Runnersworld lijkt dat te bevestigen. Het bericht over Van der Poel werd de meest gedeelde tweet van Runnersworld in 2022. 

 

Olympisch kampioen #nilsvanderpoel loopt het liefste ultramarathons om zich voor te bereiden op het winterseizoen. @andrevankats sprak hem daar over voor ons:https://t.co/YYbJHwxboB

— Runner's World NL (@runnersworldnl) February 6, 2022

 

Tip: inhaakdatums zoals feest- en themadagen zijn vaak goede voorspellers van wat er op een bepaalde dag relevant of trending gaat zijn. Download de gratis Coosto Inhaakkalender om altijd op de hoogte te blijven van potentiële inhakers.

 

3. Geef je websiteverkeer via Google een boost

Het is duidelijk dat je social media trends kunt gebruiken om je content op korte termijn weer relevant te maken. Maar wie investeert in contentcreatie, wil daar eigenlijk zo lang mogelijk van profiteren. Liefst ook als het trending topic weer op z’n retour is, want trends zijn nu eenmaal vaak van korte duur. Door bijvoorbeeld via Google vindbaar te blijven op zoektermen die gerelateerd zijn aan dat trending topic profiteer je ook op de lange termijn van deze inspanning.

Trending topics zijn vaak een betere voorspeller van zoekvolumes dan Google zelf

Ook daar bieden trends op social media uitkomst. Trending topics zijn namelijk vrijwel altijd een voorbode van stijgende zoekvolumes. Met andere woorden: social media hebben een voorspellende werking, en kunnen min of meer ‘aankondigen’ welke zoektermen populair gaan worden. Vaak zelfs veel eerder dan Google het kan. 

Zo ging dat bijvoorbeeld in het geval van Runnersworld en Nils van der Poel:

Op social media werd veel gesproken over Van der Poel als ultraloper, en het was daardoor te verwachten dat mensen hier meer over wilden weten en ernaar zouden zoeken in Google en Bing. Het punt is: Google geeft die zoekvolumes niet real-time door. 

Wie de officiële cijfers van Google bekijkt, ziet dat er volgens de zoekmachine (nog) geen zoekvolume is op de term ‘nils van der poel ultralopen’.

Google zoekvolume

Toch wekken de automatische aanvullingen van Google een andere indruk. Wie ‘nils van der poel’ intikt, ziet dat als aanvulling toch termen als ‘ultra run’, ‘ultrarunning’, ‘ultralopen’ en ‘ultraloper’ worden gesuggereerd. Over die automatische aanvullingen zegt Google zelf: “Autocomplete predictions reflect real searches that have been done on Google.” Blijkbaar wordt er wel degelijk gezocht op deze termen, ondanks dat Google de zoekvolumes (nog) niet registreert. 

Google zoeksuggesties

Ondertussen profiteert Runnersworld van de kennis uit trending topics – kennis die Google dus nog niet kan verschaffen. Het eerste resultaat in de zoekresultaten? Juist, het artikel van Runnersworld. Zo kan de content ook lang na het trending topic nog websiteverkeer blijven aantrekken.

Google zoekresultaten

Trending topics als onmisbare aanvulling op zoekwoordenonderzoek

We hebben gezien dat trends op social media als content-inspiratiebron een perfecte en duurzame aanvulling vormen op traditioneel zoekwoordenonderzoek. Zo kun je met behulp van social media trends:

  • Bestaande content opnieuw relevant maken.
  • Je content heractiveren op social media.
  • Stijgende zoekvolumes voorspellen en meer verkeer via Google binnenhalen. 

 

Zelf aan de slag met social media trends?

Bekijk ons webinar ‘Contentinspiratie in de praktijk: zo vind je ideeën voor betere content’ gratis terug via het formulier hieronder! Wij leggen je uit hoe je ontdekt welke content precies trending is en hoe jij die inzichten kunt verwerken in je contentmarketing.

We bespreken daarin onder andere:

  • Hoe je bepaalt wanneer content 'goed' of 'geschikt' is
  • Waarom je voor inspiratie vooral buiten je organisatie moet zoeken
  • Waarom SEO niet voldoende is en hoe trending topics dat gat opvullen
  • Hoe je (social media) trends vertaalt naar waardevolle content voor jouw organisatie!

Duur: 30 minuten

Uncategorized

5 must-have tools voor social media & contentmarketing

1. Contentinspiratietool

Het eerste onmisbare hulpmiddel voor contentmarketeers: een contentinspiratietool. Af en toe krijg je uit het niets ineens een geniale ingeving, maar soms kan contentcreatie een regelrechte worsteling zijn. Waar moet je nú weer over schrijven, filmen of podcasten? Traditioneel zoekwoordenonderzoek biedt lang niet altijd uitkomst. Voor die momenten is een tool die je van inspiratie kan voorzien meer dan handig. 

Discover (Coosto)

Discover in Coosto geeft je op basis van jouw organisatie, branche, concurrentie of product tips voor te creëren content. Dat kan bijvoorbeeld een overzicht zijn van content die trending is of bijzonder goed presteert op social media, en dus mogelijk interessant is voor jouw organisatie. Je kunt op deze content voortborduren, er een eigen variant op maken of de content zelfs rechtstreeks delen met je volgers op social media. 

Met Discover zit je nooit zonder inspiratie en heb je altijd actuele en pakkende content te delen met je doelgroepen.

contentinspiratietool

Gratis beperkte opties:

 

2. Social media planner

Een andere tool die niet weg te denken tool is uit de gereedschapskist van een contentmarketeer: een social media planner. Je bent er natuurlijk in eerste instantie vooral op gebrand om je content zo aantrekkelijk, relevant en waardevol mogelijk te maken. Maar als vervolgens niemand die content tegenkomt of vindt, heb je daar niets aan. Je moet je content daarom actief gaan verspreiden. Op social media natuurlijk, want vrijwel elke publieksgroep is wel op één of meerdere social media te vinden. 

Het grote nadeel: het aantal benodigde uren loopt snel op als je content wil verspreiden op 5, 10 of nóg meer accounts van verschillende platformen. Daarom is een tijdsbesparende social media planner een absolute must-have. Zo heb je al je social media accounts op één overzichtelijke plek en hoef je niet 10 tabbladen te openen om je social media te beheren. 

Publish (Coosto)

Met Publish plan je jouw content vanuit één omgeving in op al je social media accounts, en worden posts automatisch gepubliceerd op het moment van jouw keuze. Dat scheelt zeeën van tijd – tot wel 75%. 

Bovendien werken diverse AI-functionaliteiten in Publish direct resultaatverhogend. Met Prime Time plan je jouw posts bijvoorbeeld automatisch wanneer jouw doelgroep online is. Post Optimizer doorgrondt de algoritmes en assisteert proactief bij het finetunen van je content voor meer bereik, clicks en interactie. De Hashtags Generator helpt je om je relevante bereik te vergroten met hashtags die passen bij het onderwerp van je post. 

Daarnaast kun je concepten aanmaken, agenda’s inladen, posts laten reviewen door collega’s en al je statistieken bekijken voor extra optimalisaties. 

Publish

Gratis beperkte opties:

 

3. Community management tool

Wat je doel met contentmarketing of social media ook is, de kans is klein dat je het behaalt als iemand jouw content slechts eenmalig ziet, leest of hoort. Wie échte resultaten wil boeken, moet daarom bouwen aan een langere relatie met de doelgroep. Alleen zo zorg je ervoor at mensen vaker in contact komen met (nieuwe) content. Dat betekent onder andere dat je online de interactie moet aangaan, en moet reageren op vragen en opmerkingen op social media.

Ook het bijhouden van deze reacties is een tijdrovende klus als je meerdere accounts beheert. In de praktijk betekent het dat je 10 tabbladen tegelijk open moet hebben, of irritant zit te switchen tussen apps op een veel te klein smartphonescherm. 

Om dat te voorkomen, gebruikt vrijwel iedere contentmarketeer een community management tool: een soort grote algemene inbox, waar inkomende berichten van al je accounts en kanalen binnenkomen. 

Engage (Coosto)

Engage in Coosto een ‘grote social media inbox’ noemen is wat kort door de bocht, want de tool bevat veel meer functionaliteiten. Sterker nog, Engage ondersteunt bijna alle denkbare manieren om online de interactie met je doelgroep aan te gaan. Zo like, deel en reageer je niet alleen op berichten van alle social media; ook messengers, livechat en reviewsites zijn er standaard bij inbegrepen.

Daarbij kun je instellen dat je automatisch berichten binnenkrijgt waarin jouw merk, organisatie of product genoemd wordt, maar die niet direct aan jou zijn gericht. Op die manier kun je proactief het gesprek aangaan en nieuwe doelgroepen voor jouw organisatie aanboren. Vanzelfsprekend biedt Engage alle mogelijkheden om met je hele team samen te werken.

community management tool

Gratis beperkte opties:

 

4. Social listening tool

We noemden eerder al dat de meeste social media planners ook statistieken aan boord hebben. Zo zie je direct hoeveel bereik, engagement en clicks je content op social media heeft opgeleverd. Maar contentresultaat is natuurlijk méér dan een overzicht van je social media prestaties.

Een belangrijke KPI die iets zegt over het succes van je content, is het bereik van jouw earned media. Dat is eigenlijk het resultaat dat je - zonder te betalen - behaalt buiten je eigen kanalen. Denk bijvoorbeeld aan nieuws- en vakmedia die de content van jouw organisatie overnemen of delen, mensen die op social media over je content praten, of blogs die linken naar jouw content. 

Het probleem: earned media is handmatig ontzettend moeilijk meetbaar. De oplossing: met een social listening tool (ook wel media monitoring tool genoemd) is het een fluitje van een cent. 

Listen (Coosto)

Listen in Coosto is een zeer uitgebreide media monitoring tool, waarmee je gemakkelijk jouw earned media in kaart brengt. Van het aantal betrokken sites en auteurs, tot het potentieel bereik en de pr-waarde van alle berichtgeving: met Listen zie je het direct. 

Daarbij biedt Listen volop mogelijkheden om ook dieper de berichtgeving in te duiken. Je krijgt bijvoorbeeld een beeld van de mate waarin jouw merk ‘leeft’ op social en online media? Wat is op dit moment het sentiment rond je organisatie? Is het op dit moment verstandig om bepaalde content of gevoelige onderwerpen aan te kaarten? Is het slimmer om even te wachten met een social media post? Is dit wel het moment voor lollige community management-reacties?

Het zijn dit soort inzichten die je óók opdoet met behulp van Listen. Ze helpen je aan een correct en compleet omgevingsbeeld, zodat je de kans verkleint dat je de plank misslaat.

social media monitoring tool

Gratis beperkte opties

  • Google Alerts (bevat alleen nieuwsartikelen die expliciet jouw merk vermelden)
     

5. Rapportagetool

Uiteindelijk wil iedere contentmarketeer waar voor zijn werk. Of je nu puur wil bewijzen wat jouw behaalde resultaten zijn, of gericht wil zoeken naar verbeterpunten voor een volgende social media post of campagne: aan een rapportage ontkom je niet. Ook voor intern draagvlak is bewijs van behaalde resultaten vaak onmisbaar. 

Een groot nadeel van de versnippering van kanalen in content & social media, is dat elk kanaal zijn eigen manier heeft om data en statistieken te presenteren. Om te voorkomen dat je aan de gang moet met het transformeren van .CSV bestanden of kromme vergelijkingen moet trekken, gebruikt vrijwel iedere contentmarketeer een speciale rapportagetool.

Report (Coosto)

Report in Coosto brengt de resultaten van al je kanalen samen onder één dak. Zo analyseer je de prestaties van je social media, je community management, alle earned media en meer. Kortom: je kunt in een handomdraai je contentresultaten bekijken, vergelijken en je werk verantwoorden. 

Creëer PDF-rapportages of live te delen dashboards, en ontdek direct toepasbare verbeterkansen in overzichtelijk gepresenteerde resultaten. Zo vind je in no-time antwoord op vragen als: wat heb ik in totaal bereikt met mijn contentmarketing? Wat is de ROI van mijn werk? Welk platform is voor mij het meest succesvol? Welke content slaat aan en welke niet? 

contentrapportagetool

Met welke tools ga jij jouw social media beheren?

Dit zijn de 5 must-have tools voor iedereen die werkt in de wereld van content- en social media marketing. Coosto brengt alle tools samen in één resultaatverhogend en tijdbesparend platform voor optimaal social media beheer. Zo kun je vanuit één omgeving van A tot Z aan de slag voor meer merkbekendheid, websitebezoekers en conversies. 

Uncategorized

Social media gebruik in 2022: cijfers & statistieken

De evolutie van social media in Nederland (2011-2022)

De dooddoener 'social media zijn niet meer weg te denken in Nederland' is cliché om een reden. Hij is namelijk hartstikke waar. Toch was social media gebruik een jaar of 10 geleden nog helemaal niet zo vanzelfsprekend. Dat blijkt wel als we alle Nationale Social Media Onderzoeken vanaf 2011 erop naslaan. Zet je die cijfers achter elkaar, dan krijg je een indrukwekkende race naar meer, meer en nóg meer gebruikers. Het social media gebruik in Nederland ziet er door de jaren heen ongeveer zo uit:

Kanttekening: sommige platformen, waaronder WhatsApp, zijn in de eerste jaren van het onderzoek niet meegenomen.

 

Traditionele top 5 blijft ook in 2022 ongewijzigd

In totaal zijn 13,7 miljoen Nederlanders actief op één of meerdere sociale media kanalen, net als vorig jaar. Als je WhatsApp tot social media rekent – en dat is al jaren aanleiding voor discussie, doordat het openbare karakter bij WhatsApp ontbreekt - is dat platform nog steeds ruimschoots het grootst. Facebook komt weer boven de 10 miljoen Nederlandse gebruikers uit, en YouTube vult de top 3 aan. Instagram is inmiddels ook al jaren een vaste speler in de top, en LinkedIn staat net als vorig jaar op 5 miljoen Nederlandse gebruikers, waarmee de top 5 compleet is. Deze volgorde is al jaren stabiel.

Opvallend: Twitter is qua gebruikersaantallen terug op het niveau van 2014, toen het platform zijn piek bereikte. Na TikTok en Instagram is het zelfs de snelste stijger in het afgelopen jaar. 

social media statistieken nederland

 

De kleintjes zijn in Nederland helemaal niet zo klein

Naast de alom bekende social media kanalen zijn er ook nicheplatformen, die een kleine groep Nederlanders bedienen. Maar wat blijkt nu? Die platformen zijn bij nader inzien helemaal niet zo klein. Dus, mocht jouw doelgroep zich in zo'n niche bevinden - het zijn vooral gaming apps en messenger-diensten - dan kan het best eens lonen om eens zo'n minder mainstream kanaal te overwegen. Dit zijn de 10 'grootste kleintjes':

social media statistieken kleine platformen nederland

 

Vooral TikTok, Twitter en Snapchat groeien hard

Op Facebook na groeit elk social media kanaal in aantal gebruikers ten opzichte van vorig jaar. Zijn deze platformen daardoor allemaal interessanter geworden voor marketeers en communicatieprofessionals? Niet per se. Sowieso is het goed om je contentstrategie en je merkidentiteit voorop te zetten in de vraag welk social media platform je moet gebruiken.

Maar daarnaast is het verstandig om de keuze voor een bepaald platform niet te baseren op de verandering in één specifiek jaar. Dat kan namelijk een vertekend beeld geven als het aantal gebruikers van een bepaald platform slechts eenmalig sterk daalt of stijgt. Om te kunnen inschatten of het hier gaat om een trend of incident, zetten we de groeicijfers van dit jaar af tegen de gemiddelde verandering in de afgelopen 3 jaar. 

social media cijfers groei

Het valt dan allereerst op dat vooral TikTok, Twitter en Snapchat in het afgelopen jaar een relatief stevige groei doormaakten. Twitter en Snapchat stijgen dubbel zo snel als in de afgelopen jaren, en TikTok is al helemaal off-the-chart. Het groeit zelfs harder dan Instagram deed in de periode 2016-2019, toen het paradepaardje van Meta enorm steeg in populariteit.

Wie naar het meerjarig gemiddelde kijkt, ziet dat de groei van vier van de vijf grootste platformen in Nederland juist aan het afvlakken is. Facebook, WhatsApp, YouTube en LinkedIn behoren tot de kanalen met de kleinste stijging.  

 

Grootste platformen dalen in dagelijks gebruik

Hoewel de grootste platformen dus groot blijven, zien we wel een opvallende terugloop in het aandeel gebruikers dat dagelijks gebruik maakt van 3 van de 5 grote jongens. Instagram ging er in absolute aantallen nog wel op vooruit (300.000 extra dagelijkse gebruikers), maar omdat het totaal aantal gebruikers relatief harder steeg, daalde het aandeel dagelijkse gebruikers van 63% naar 61%. WhatsApp en Facebook moesten zelfs in absolute aantallen inleveren ten opzichte van vorig jaar (respectievelijk -100.000 en -400.000 dagelijkse gebruikers). Toch zijn het nog steeds deze 3 grote platformen van moederbedrijf Meta die bovenaan staan in het relatieve dagelijkse gebruik. 

'Kleinere' platformen worden ook vaker dagelijks gebruikt dan vorige jaren. TikTok is daarin de opvallendste stijger. Meer dan de helft van de TikTok-gebruikers opent het platform inmiddels dagelijks; een stijging van 49% naar 53%. 

social media dagelijks gebruik nederland

Voor meer inzicht in de demografische ontwikkelingen binnen de verschillende social media platformen, verwijzen we je graag naar het volledige rapport op Newcom.nl.

Uncategorized

Social media etiquette voor bedrijven: 7 ongeschreven regels

Waarom is social media etiquette belangrijk?

Social media platformen zijn bij uitstek de kanalen om jezelf te profileren en content te delen. Het online karakter maakt het echter voor sommige particuliere gebruikers ook een aanlokkelijke plek om onbeschaamd hun ongezouten mening te delen en met de vinger naar anderen te wijzen. Geen voorbeeld om je als bedrijf aan te spiegelen. Als bedrijf wil je juist je reputatie zoveel mogelijk beschermen én verbeteren met social media. Door social media etiquette te respecteren, zorg je ervoor dat je goed voor de dag komt bij een groot publiek. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, als je de volgende regels maar in acht neemt! 

 

1.    Zorg voor correcte informatie

We zeiden het al: gebruik je gezonde verstand. En dat begint bij het delen van interessante én correcte informatie. Met jouw bereik als bedrijf is het van groot belang dat je doelgroep ook echt kan bouwen op de door jou gedeelde content en dit voor waarheid kan aannemen. Neem hierin dus je verantwoordelijkheid en zorg ervoor dat je geen onjuiste informatie de wereld in helpt. Fake news is zó 2019 ;). Het delen van correcte, relevante én waardevolle kennis draagt bovendien bij aan jouw positie als thought leader. 

 

2.    Voorkom spam-gedrag

Niemand zit te wachten op een eindeloze stroom aan content, zeker niet met het oog op de hoeveelheid informatie die een ontvanger al dagelijks moet verwerken. De ideale frequentie om te posten verschilt per social media kanaal, maar de (ongeschreven) sociale regels zijn duidelijk: spammen is not done. Doseer daarom je social media posts en kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Want zeg nou zelf, is het daadwerkelijk mogelijk om drie keer per dag een bericht te delen dat er écht toe doet voor jouw doelgroep? Het is veel effectiever om één echt relevante post te delen dan meerdere posts waarin je weinig vernieuwends deelt en in herhaling valt. 

Dat wil niet zeggen dat je jouw online aanwezigheid moet onderschatten: je wil natuurlijk wel gezien worden! Houd de focus op het bieden van toegevoegde waarde en zorg voor overzicht door het gebruik van een contentkalender. Zo zie je in één oogopslag welke content er al gepland staat.

 

3.    Promoot met mate

Welke doelen wil jij bereiken op social media? Natuurlijk zijn je speerpunten uiteindelijk gericht op het behalen van bedrijfsdoelen, zoals conversie of meer naamsbekendheid. Het gevaar is echter dat je volgers verliest als je de focus te sterk op promotionele content legt. Zorg dus voor de juiste balans in je contentcreatie en creëer content die aansluit op jouw doelen. Daar mag best een stukje promotionele content in voorkomen, maar het moet niet de overhand nemen. Pas hier de 20/80-regel toe: maximaal 20% van de content mag promotioneel zijn. De overige 80% van je content creëer je voor je doelgroep, zonder promotionele doeleinden.  

Tip: Loop je vast in je inspiratie voor nieuwe content? Lees dan onze 6 tips voor content die wél aanslaat op social media.

 

4.    Gebruik de juiste (hoeveelheid) hashtags

Met hashtags zorg je voor meer bereik en interactie. En dat is wat je wil! Het gevaar schuilt echter in het overmatig gebruiken van hashtags. Posts moeten zeker niet zoveel mogelijk hashtags bevatten, in de hoop een nog groter publiek te bereiken en meer interactie te creëren. Het gebruik van hashtags werkt dan eerder afleidend en zorgt ervoor dat de boodschap in je ondersteunende copy niet overkomt. Een averechts effect, dus. Leg liever de focus op het kiezen van de juiste hashtags voor jouw post en doe dit met mate. 

 

5.    Wees responsief en blijf vriendelijk – ook bij negatieve comments!

Houd het niet alleen bij posten op social media, maar stel je ook open voor de dialoog die hieruit kan voortvloeien. Social media kanalen zijn nou eenmaal niet bedoeld om alleen te zenden richting de ontvangers. Ga het gesprek aan: beantwoord vragen, bedank voor een compliment en durf ook in te gaan op negatieve reacties. Blijkbaar valt daar nog heel wat winst te behalen, want onderzoek wijst uit dat 42% van de vragen in comments op Facebook niet beantwoord wordt en een schrikbarende 65% van de bedrijven reageert helemaal niet op Instagram. Dat gaat rechtstreeks in tegen de goede manieren en ongeschreven regels op deze social media platformen. 

Reageren an sich is overigens niet genoeg. Ook de inhoud van de reactie moet voldoen aan bepaalde standaarden. Onderstaand voorbeeld van Hornbach stelt een ontevreden klant verre van gerust, integendeel. De discussie wordt verder uitgelokt en ondertussen leest iedereen mee. De enorme online zichtbaarheid vraagt om het correct afhandelen van iedere reactie, in plaats van grappig proberen te zijn of er hard tegenin te gaan. 
 

Hornbach - voorbeeld social media comments

Bovendien zijn alle comments op social media juist een ontzettend waardevolle manier om meer te weten te komen over jouw doelgroep. Waar liggen de pijnpunten en welke content wordt vol enthousiasme door de ontvangers ontvangen en leidt tot meer interactie? Neem deze feedback mee als learnings voor je toekomstige content: door het gesprek aan te gaan vind je je weg naar succes. 

 

6.    Pas je gedrag aan op de situatie

Zoals hierboven al benoemd, pakt een negatieve comment proberen te verhelpen met een zogenaamd grappige reactie niet altijd even goed uit. Je (online) gedrag spiegelen heeft in dit geval een negatief effect. Een negatieve, kritische of misschien zelfs boze reactie vraagt om een juiste inschatting van de situatie: is de ontevreden persoon dermate boos dat hij/zij niet geholpen is met een luchtige insteek? Zorg dat de persoon zich gehoord voelt en kom met een serieuze, passende oplossing. Dat hoeft niet moeilijk te zijn: een luisterend oor en meedenken kan al een groot verschil maken.  

Dat geldt ook de andere kant op: bij een positieve, grappige comment is het evengoed verstandig om je aanspreekvorm aan te passen op de communicatie van de ander. Zie onderstaand voorbeeld van Wehkamp. De klant brengt de boodschap zelf al op humoristische wijze en daar kan je natuurlijk perfect op inhaken! Want als je humor op een gepaste manier inzet, kan dit leiden tot zeer positieve resultaten.  

Wehkamp - humor op social media

7.    Leg de schuld nooit bij een ander

Het is makkelijk om met je vinger naar een ander te wijzen die het niet goed doet. Een kritische klant, concurrentie of journalist… Maar of dit nou echt een effectieve manier is om jouw reputatie te verbeteren? Dat valt te betwijfelen. Sterker nog, het afkraken van een ander doet vaak meer afbreuk aan je eigen reputatie dan dat je de ander ermee tot last bent. Geen strategische keuze dus. Focus in plaats daarvan op je eigen krachten en draag dat uit met je content. De krachtigste manier om jezelf op de kaart te zetten is altijd het benadrukken van jouw eigen sterke punten.  

Uncategoried

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk?

Veel social media kanalen hebben door de tijd heen namelijk een soort eigen imago ontwikkeld. Welk social media platform matcht met jouw merk? Op welke kanalen voelt jouw organisatie zich als een vis in het water? Check de top 11 social media kanalen hier en bepaal over jouw social media strategie toe is aan een opfrisser!

11. Threads

Threads banner

Aantal gebruikers in Nederland: nog niet bekend (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 160 miljoen (2023)
 

Sinds eind 2023 is Threads eindelijk beschikbaar in Europa, en daarmee ook Nederland. De tegenhanger van X (voorheen Twitter) was al enige tijd beschikbaar in de USA. Hier wist het nieuwe platform binnen de eerste vier dagen al de grens van 100 miljoen gebruikers te passeren en hiermee werd Threads het snelst groeiende platform ooit!

Maar hoe kun je als organisatie Threads het beste inzetten? Het antwoord is eenvoudig:  scoren met organische posts. Een belangrijk detail van Threads is namelijk dat adverteren op dit social media platform (nog) niet mogelijk is. De kunst is dus om op te vallen met je organische posts. Geen idee hoe je hier aan moet beginnen? No problem, wij hebben alles wat je moet weten over Threads op een rijtje gezet.

10. Telegram

Banner Telegram

Aantal gebruikers in Nederland: 1,7 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 800 miljoen (2023)
 

Met 1,7 miljoen gebruikers in Nederland is ook Telegram een platform om rekening mee te houden. Het alternatief voor Whatsapp is een relatief jong platform, maar ondanks dat is het ook in Nederland al bij het grote publiek bekend. Het veilige privacybeleid van het platform maakt dat het interessant is voor organisaties. Tegenwoordig staat online privacy namelijk hoog in het vaandel. 

 

9. X

x_banner

Aantal gebruikers in Nederland: 3,1 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 556 miljoen (2023)
 

X, voormalig Twitter, heeft het afgelopen jaar een heuse metamorfose doorgemaakt. Het iconische blauw is vervangen door een zwarte kleur en Larry, het wereldberoemde Twitter vogeltje is vervangen door een X. Of deze verandering positief is? Aan de gebruikerskant vooralsnog niet: waar het platform in 2022 nog 3,5 miljoen gebruikers had, zijn dit er inmiddels nog maar 3,1 miljoen. Ex-gebruikers geven aan andere platforms leuker te vinden en X brengt hen te weinig. En met de komst van Threads kan dit zomaar nog meer gaan afnemen.  

Toch blijft de impact die de microblogsite dagelijks heeft op de wereld, ongeëvenaard. Het open karakter van X zorgt voor een potentieel viraal effect dat je nergens anders ziet; posts zijn gemakkelijk deelbaar en boodschappen worden daardoor razendsnel verspreid.

Dat is dan weer de reden dat vooral mensen in politiek, journalistiek en media er aanwezig zijn. De invloed van X reikt daardoor ver buiten het platform zelf. Of het nu om televisie, radio, of andere social media kanalen gaat: veel van de content die je daar hoort en ziet, is op X al oud nieuws.

Merken die op een of andere manier midden in het nieuws (willen) staan, mogen daarom niet ontbreken op X. Als ze met hun content een domino-effect weten te creëren, is X dé kans op het maken van wereldnieuws. Let wel op, want hiervoor is meer nodig dan het simpel verspreiden van persberichtjes. Op elk kanaal geldt eigenlijk dat je voor succes actief en sociaal moet zijn. Voor X is dit bij uitstek het geval.

 

8. Snapchat

Snapchat-platform

Aantal gebruikers in Nederland: 3,9 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 525,7 miljoen (2023)
 

Snapchat is vooral bekend geworden door de video- en fotofilters die het platform in de begindagen razend populair maakten. Hoewel Instagram inmiddels een deel van die populariteit heeft afgesnoept, blijft het social media kanaal een baken van positiviteit en creativiteit.

De nu zo bekende tijdelijke ‘stories’ zijn bijvoorbeeld groot gemaakt door Snapchat. En zo zijn er wel meer trends die zijn begonnen op de app, die het midden houdt tussen een messenger en een social platform. De overeenkomst tussen alle merken die succesvol zijn op Snapchat, is dat ze positief zijn en speelse content delen.

Of het nu zelfgemaakte filters of bijzondere uitdagingen zijn: fun is de gemene deler tussen de best presterende Snapchat-content. Als jouw merk dat plezier kan uitstralen, is Snapchat het overwegen waard.

 

7. TikTok

tiktok-platform

Aantal gebruikers in Nederland: 4 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 1,5 miljard (2023)

Musical.ly was al succesvol, maar het social media kanaal heeft pas echt een vlucht genomen onder de naam TikTok. Meer dan 1 miljard gebruikers maken grappige of praktische video’s die ze delen met hun volgers. Steeds meer organisaties maken gebruik van dit platform. TikTok wordt dan ook steeds relevanter om je merk onder de aandacht te brengen, want met een groei van 1.034.000 gebruikers in 2023 kun je ook hier als Nederlandse organisatie niet omheen. TikTok is inmiddels een gevestigde naam in het social media landschap en met de groei die het momenteel doormaakt, zal dit voorlopig niet veranderen.

Er is een maar: lukt het je niet om jongeren aan te spreken en zie je in TikTok dé oplossing voor je probleem? Dat zie je dan verkeerd, want ook TikTok gaat hoogstwaarschijnlijk niet werken. Het platform is geen wondermiddel, maar hooguit een nieuw kanaal voor merken die al op een authentieke manier de taal van jonge mensen kunnen spreken.

TikTok heeft ‘Make your Day’ in koeienletters op zijn website staan, en die zin is veelzeggend. Gebruikers komen hier om vermaakt te worden en authentieke, leuke content te zien. Niets zo ongemakkelijk als een merk dat hip probéért te zijn in zijn tone-of-voice.

 

6. Pinterest

Pinterest-platform

Aantal gebruikers in Nederland: 4,6 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 465 miljoen (2023)
 

In essentie is Pinterest een verzamelplek voor alle tekstuele ideeën, foto’s en andere content die je online tegenkomt. Het is echter de manier waarop het platform – overigens vooral populair bij vrouwen - gebruikt wordt die Pinterest haar karakter geeft.

In de praktijk bestaat het grootste deel van de bewaarde ideeën namelijk uit esthetisch mooie afbeeldingen. Interieur, mode, recepten, landschappen: als het er mooi uitziet, vind je het terug op Pinterest. Heb je het gevoel dat jouw merk qua esthetiek een echte meerwaarde te bieden heeft? Dan is het nog steeds in gebruikers stijgende platform Pinterest je plek!

Adverteren op Pinterest biedt extra veel ruimte voor creativiteit. Als organisatie kun je hier je kans grijpen om out of the box te denken!! Een ander voordeel is dat het ook relatief goedkoop is als je het vergelijkt met de andere platformen in dit rijtje. 

5. LinkedIn

LinkedIn-platform

Aantal gebruikers in Nederland: 5 miljoen (2023) 
Aantal gebruikers wereldwijd: 930 miljoen (2023) 
 

Nu we de top 5 van grootste social media kanalen hebben bereikt, zijn we bij de allemansvrienden aanbeland. LinkedIn is er het eerste voorbeeld van. Het social media kanaal is voor vrijwel iedereen geschikt, daar hoeft je merk geen specifiek karakter voor te hebben.

De content die op LinkedIn geplaatst wordt, kent echter wel een duidelijke overeenkomst: alles is gericht op zakelijk gebruik. Je vindt hier geen vakantiefoto’s, unboxing-video’s of gedeelde recepten. LinkedIn staat synoniem voor professionaliteit. Mensen en merken die van die norm afwijken, worden meer dan eens door andere gebruikers gecorrigeerd.

Dus heb je zakelijke stakeholders (leveranciers, aandeelhouders, medewerkers of kandidaat-medewerkers bijvoorbeeld) met wie je algemeen in contact wilt blijven? Er is geen beter platform dan LinkedIn voor dat doel.

 

4. Instagram

Instagram-platform

Aantal gebruikers in Nederland: 7,8 miljoen (2023) 
Aantal gebruikers wereldwijd: 1,4 miljard (2023) 
 

Een platform wat al tijden niet meer weg is te denken uit de top 5 van Nederland is toch echt wel Instagram. Wat ooit begon als een broedplaats voor creativiteit, is nu een volgroeide grootmacht in de Meta-familie.

Toch zijn de meeste kernelementen van de digitale beeldengalerij bewaard gebleven. Zo is Instagram nog steeds voor 99% een visueel platform. Foto’s en video’s vind je er in allerlei vormen en maten, en het social media kanaal toont aan daarin nog volop te ontwikkelen. Zo hoeven gebruikers bijvoorbeeld niet meer naar je website om aankopen te doen, maar bestellen zij direct jouw producten vanuit hun Instagram-feed. Instagram heeft bovendien een enorme gebruikersgroep, waardoor elk merk hier een platform heeft om zich te uiten

Benieuwd hoe je als organisatie echt kunt opvallen op Instagram? Zorg dat je het Instagram algoritme snapt en in de gaten houdt. Pas je content zodanig aan, zodat het niet wegvalt tussen de rest. Lukt dat, dan weet je eigenlijk al zeker dat Instagram geschikt voor je is.

 

3. Facebook

Facebook-platform

Aantal gebruikers in Nederland: 9,9 miljoen (2023) 
Aantal gebruikers wereldwijd: 3,05 miljard (2023) 
 

Facebook, voor velen het eerste echte grote social media platform. De mogelijkheden op het miljardenplatform zijn met recht eindeloos te noemen. Hoewel de echte stijging inmiddels al een tijd is verschoven naar social media kanalen als Instagram en TikTok bewijst Facebook toch elke keer weer een erg nuttig platform te zijn met onvoorstelbare mogelijkheden. Je kunt er geadverteerde video’s, afbeeldingen, posts en zelfs gesponsorde verslagen publiceren. Hier hoeven we verder niet te karakteriseren of te segmenteren. Facebook is een must voor elk merk, en zal dat voorlopig nog wel even blijven.

 

2. YouTube

YouTube-platform

Aantal gebruikers in Nederland: 9,9 miljoen (2023) 
Aantal gebruikers wereldwijd: 2,7 miljard (2023) 
 

Consumenten zijn op social media over het algemeen een stuk socialer dan bedrijven. Op YouTube worden die verschillen extra duidelijk. Terwijl individuele gebruikers YouTube massaal gebruiken om video’s te uploaden, te reageren en te abonneren, is YouTube voor de meeste bedrijven niet meer dan een veredelde video-dumpplaats.

En dat is zonde. Als je YouTube alleen gebruikt om een video te hosten, om ze vervolgens elders in te sluiten, dan zijn er betere alternatieven. De kracht van YouTube zit juist in de interactie met abonnees, zelf kunnen reageren, hele series aan video’s creëren en het feit dat YouTube een van de grootste zoekmachines is. Ben je van plan dat daadwerkelijk te doen, YouTube te beschouwen als een echt sociaal medium, dan ligt de wereld aan je voeten.

 

1. Whatsapp

Whatsapp

Aantal gebruikers in Nederland: 13,3 miljoen (2023) 
Aantal gebruikers wereldwijd: 2,78 miljard (2023) 
 

Met bijna 14 miljoen Nederlandse gebruikers is Whatsapp de onbetwiste nummer 1 in dit lijstje met social media kanalen. Als meest gebruikte kanaal in Nederland, met een groeiend aantal gebruikers, is het wat ons betreft een kanaal met vele mogelijkheden.

Voor bedrijven is Whatsapp een optie met strategische voordelen. Allereerst is het een laagdrempelige manier voor klanten om een vraag te stellen of zelfs een bestelling te plaatsen. Om ze vervolgens natuurlijk snel te voorzien van een (geautomatiseerd) antwoord.

Het sociale, persoonlijke karakter van Whatsapp zorgt bovendien voor korte lijntjes met de consument, met als bijkomend voordeel dat dit bijdraagt aan een vertrouwd gevoel en positieve associaties met jouw merk.

 

Uncategoried

Aquí hay Marketing: Cómo aumentamos un 52% el engagement de clientes en redes sociales

Christian García, Creative Copywriter & Community Manager en la Agencia Aquí hay Marketing, nos cuenta cómo han conseguido mejorar la eficiencia de su equipo y duplicar su número de clientes usando Coosto como única plataforma de gestión.

Aquí hay Marketing es una agencia de marketing digital con una clara misión en el sector de la comunicación: cambiar la forma en que las marcas conectan con su audiencia a través de estrategias creativas y disruptivas. En una entrevista con su equipo, hemos hablado sobre los principales retos que presenta el sector digital y cómo Coosto ha sido fundamental para maximizar sus resultados y ofrecer un valor añadido incomparable a sus clientes.

“Hace ahora aproximadamente un año que empezamos a utilizar Coosto y en este tiempo ha sido muy significativo cómo hemos logrado conocer mejor a la audiencia de nuestros clientes y aumentar el alcance de las publicaciones; esto nos ha permitido crear contenido más relevante y personalizado y maximizar el rendimiento de las cuentas que gestionamos.” - nos comenta Christian

El reto de las redes sociales

En una agencia de marketing digital, la optimización de recursos es un proceso continuo. Es importante analizar cada etapa, desde la conceptualización hasta la ejecución, con el objetivo de presentar soluciones creativas y eficaces a cada uno de los clientes, a la vez que se consigue trabajar de manera más organizada.

Dentro del equipo funcional de Aquí hay Marketing, las diferentes tareas se definen para ser asignadas a cada miembro con una planificación detallada en la que establecer objetivos claros y un marco temporal para cumplirlos. 

"Sin embargo, descubrimos que nuestro mayor desafío era gestionar eficazmente las redes sociales de nuestros clientes y optimizar los tiempos de publicación de contenido."- nos cuenta Christian. Necesitaban una herramienta  que maximizara el impacto de sus acciones y mantuviera una estrategia personalizada para cada cliente.

La importancia de la inspiración en el Content marketing

Dentro de la estrategia de comunicación que planifican junto con sus clientes, uno de los principales objetivos de esta agencia es fomentar la interacción creando una comunidad más fuerte y conectada y construir y fortalecer la relación con la audiencia de sus clientes. Pero según su experiencia, a veces es complicado encontrar inspiración constante que les lleve a crear un contenido interesante y con relevancia para el público al que se dirigen. 

“Atendemos a clientes de sectores tan diversos como el retail, la industria de alimentación y bebidas, o del sector informático, como nuestro cliente JNC Informática 360. Planificar y crear contenido personalizado para cada sector, manteniendo un tono actual y relevante es fundamental para conectar con la audiencia de nuestros clientes", nos comenta Christian.

“Con Coosto Discover, disponemos de una herramienta excepcional que no solo nos proporciona inspiración, sino que nos capacita para crear contenido efectivo y sincronizado con las tendencias del mercado. Esta plataforma ha sido clave para potenciar el impacto de nuestras estrategias, como lo demuestra el incremento del 26% en el número de seguidores logrado con este cliente en particular, JNC, en la red social LinkedIn. La fortaleza de Coosto Discover radica en su capacidad de analizar millones de fuentes en tiempo real para identificar tendencias clave y generar ideas de contenido relevantes. Su herramienta no solo inspira la creación de contenido, sino que también ayuda a descubrir oportunidades en el mercado, analizar el sentimiento del público y evaluar el alcance potencial de temas populares. Con este enfoque analítico, permite crear contenidos que resuenen profundamente con la audiencia y fortalezcan la estrategia de comunicación.”

Un aspecto fundamental en la gestión de redes sociales es el análisis constante de la actividad generada por los contenidos publicados. En el último año, Aquí hay Marketing ha observado cómo uno de sus principales clientes ha experimentado un crecimiento significativo en sus indicadores clave de rendimiento: el porcentaje de clics se disparó a un impresionante 924%, mientras que las reacciones de la audiencia aumentaron en un 204%, como se muestra en la imagen a continuación. Estos resultados reflejan el impacto positivo de una estrategia centrada en contenidos relevantes y bien segmentados, demostrando el valor de un análisis continuo para maximizar el alcance y fortalecer la conexión con la audiencia. 

"Nos resulta muy valioso poder detectar cómo reacciona la audiencia ante determinados temas en tendencia, ya que esto genera un mayor nivel de interacción con el público. Gracias a Coosto Discover, hemos logrado aumentar la tasa de interacción hasta en un 190% con nuestro cliente JNC, simplemente seleccionando mejor los temas que resuenan más con su audiencia", concluye Christian.

Medir como clave para mejorar 

Medir cada campaña es, sin duda, un camino al éxito. Solo así se puede  identificar qué contenido ha funcionado mejor o cómo se deben plantear futuros posts en el calendario de contenidos y en general: determinar si la campaña es un éxito o no. Esta tarea requiere llevar a cabo análisis detallados y mantener una comunicación transparente con el cliente con el fin de determinar si los resultados cumplen con sus expectativas o si es necesario hacer ajustes. En una agencia, es esencial disponer de datos precisos sobre cada campaña realizada y comunicar estos resultados de manera efectiva a los clientes para tomar decisiones más estratégicas basadas en información concreta. 

Según Christian, -“Tomamos mejores decisiones estratégicas gracias a los completos informes de Coosto Report. Esta información nos ha permitido ajustar, junto con nuestros clientes, cualquier estrategia de contenido, al mismo tiempo que nos ofrece una visión más completa de la presencia online que conseguimos con nuestro trabajo en la agencia, lo que se ha traducido en un impulso fundamental en nuestro negocio.”

“Además, nos resulta muy sencillo extraer estos informes con los datos clave para un análisis más profundo, facilitando así la asesoría a cada cliente y el seguimiento de sus estrategias."

El poder del trabajo en equipo

Para la agencia Aquí hay Marketing, la colaboración entre los distintos miembros del equipo es clave para crear campañas de una forma más eficiente y con resultados tangibles.

Coosto les ha permitido centralizar cada estrategia en una única plataforma. Usando la herramienta, pueden programar con antelación todo el contenido a un mes vista y en una fase previa a la publicación final todos los miembros del equipo tienen una visión clara del calendario editorial y pueden aportar sus ideas en tiempo real.

¿El resultado? Ser más eficientes en la gestión de recursos y timing, permitiendo una mayor dedicación a tareas como la atención personalizada al cliente y la prospección de nuevas oportunidades.

“Desde que usamos Coosto hemos casi duplicado nuestro número de clientes, ya que hemos conseguido colaborar mejor y crear mejor contenido como equipo.” 

“Con Coosto Publish, hemos mejorado nuestra eficiencia en la programación de contenido. Una de las funciones más útiles es la previsión del rendimiento de cada publicación junto con las sugerencias del Post Optimizer. Esta herramienta nos permite optimizar el contenido añadiendo hashtags, emojis o enlaces según el objetivo deseado: mayor alcance, clics o interacciones. Todo el proceso es sencillo y eficaz, facilitando mejores resultados en las publicaciones de nuestros clientes."

Coosto y Aquí hay Marketing: una estrecha colaboración

Desde que esta agencia comenzó a utilizar Coosto como su herramienta de gestión de redes sociales, ha experimentado una transformación profunda en su forma de trabajar, adaptándose de manera más ágil a las nuevas necesidades de sus clientes y del sector. Contar con una plataforma que integra múltiples funcionalidades ha permitido no solo optimizar procesos, sino también anticiparse a diferentes escenarios, lo que ha representado un salto cualitativo en la definición de sus estrategias de negocio. En términos de resultados, la evolución ha sido notable para sus clientes: tanto el crecimiento en el número de seguidores como el aumento en el alcance y el engagement han mostrado cifras muy positivas, consolidando un avance significativo.

Pero lo que realmente les condujo a usar esta herramienta de gestión es el soporte y asesoramiento personalizado que nos explican que han recibido por parte del equipo de Coosto.

“Con respecto a otras herramientas similares, destacamos de Coosto el trato personal de nuestra “Customer Success Manager” y el soporte técnico que nos ofrece. Gracias a los trainings personalizados que hemos tenido con ella hemos podido comprender y mejorar nuestra experiencia de uso para obtener un mejor rendimiento de la plataforma según nuestras necesidades como agencia y los objetivos que perseguimos. ” 

Y tú, ¿quieres lanzarte a conquistar las redes sociales?

Cambia la forma de gestionar las redes sociales y multiplica los resultados de tus clientes igual que la agencia Aquí hay Marketing. Con Coosto, ahorra tiempo optimizando tareas, obtén datos valiosos para la toma de decisiones y mejora el rendimiento de la  estrategia de contenidos de tus clientes. 

¿Quieres saber cómo beneficiarte de todas las ventajas del Coosto Agency Program? Logra más alcance para tus clientes y gestiona todas sus cuentas de redes sociales desde una única plataforma de una forma eficaz. Solicita tu demo gratuita y descubre el impulso que necesitas para hacer crecer a tus clientes.