No blogs found.
Uncategorized

Hoe vaak moet je posten op social media voor maximaal resultaat?

Ga direct naar de perfecte post-frequentie per social media platform

Zo bepaal je zelf hoe vaak je moet posten op social media

Het ideale moment om te posten is zodra je vorige social media bericht (bijna) geen nieuw bereik meer behaalt. Je haalt zo het maximale uit je social media posts, en voorkomt tegelijkertijd dat er tussenpozen ontstaan waarin je amper zichtbaar bent op een platform.

Er zijn twee manieren om vast te stellen wanneer een post het einde van zijn ‘levensduur’ heeft bereikt:

Manier A. Je stelt een absolute grens: zodra een post X aantal impressies heeft behaald, publiceer je een nieuwe post. Een mogelijk nadeel van deze methode is dat je posts die mogelijk veel meer bereik zouden gaan genereren, gaat ‘afremmen’. Tegelijkertijd zijn er minder presterende posts die de gestelde grens pas veel later behalen. Zo ben je alsnog langere tijd minder zichtbaar.

Manier B. Je stelt een relatieve grens: zodra een post minder dan X impressies aan nieuw bereik heeft behaald in de afgelopen dag, publiceer je een nieuwe post. Het voordeel van deze methode is dat je ruimte houdt voor onverwachte virals of successen. 

Het nadeel is dat de meeste social media platformen je geen inzicht geven in het verloop van je (dagelijkse) bereik of impressies met een post. Daarom tonen we in Coosto niet alleen de totaalstatistieken, maar ook grafieken die je helpen te bepalen wanneer het tijd is voor een volgende post. Let op: bekijk daarvoor alleen je organische resultaten. Als je genoeg betaalt, blijft het gepromote bereik namelijk sterk stijgen. Het 'ideale' moment voor een volgende post komt bij manier A dan veel te vroeg, en bij manier B veel te laat; pas wanneer je stopt met het promoten van een bericht. 

Grafieken Coosto

Naast de totaalstatistieken helpen deze bereikgrafieken in Coosto om je ideale post-frequentie te bepalen.  

Hoe pak je dat aan in Coosto?

Laten we de twee mogelijke manieren met behulp van een voorbeeld uitwerken. We kiezen er hieronder voor om met 'bereik' in plaats van 'impressies' te werken (lees hier het verschil tussen die twee), maar je bent vrij om daar een andere keuze in te maken. 

Manier A: we stellen een absolute grens van 500. Zodra we 500 unieke mensen bereikt hebben, is het tijd voor een nieuwe post. Door met de muis te bewegen over de bereikgrafiek, zien we dat de grens van 500 organisch bereikte mensen op 30 april is bereikt. Op die dag plannen we een nieuwe post. 

Manier B: we stellen een relatieve grens van 150. De eerste dag waarop we minder dan 150 nieuwe mensen bereiken, is het tijd voor een nieuwe post. Als we bewegen over de bereikgrafiek, zien we dat we dat op 28 april minder dan 150 nieuwe mensen hebben bereikt (467-329=138). Op 29 april plannen we daarom een nieuwe post in. 

Hoe vaak moet je posten in Coosto bepalen

Zo zie je dat de methode die je kiest direct invloed heeft op de keuzes die je maakt. Daarbij zijn de grenzen die je stelt (in dit geval 500 en 150) helemaal afhankelijk van jouw situatie en doelstelling. Als je heel veel volgers hebt, zal je in ieder geval veel hogere getallen moeten hanteren. 

Hoe vaak doe je dit mini-onderzoek?

Natuurlijk is het niet zo dat je voorafgaand aan elke post moet gaan onderzoeken wat exact het juiste moment is voor een volgende post. Dat zou veel te veel tijd kosten. Bovendien kun je dan nooit weken vooruitplannen, terwijl je dat juist wil doen als je beschikt over een contentkalender. Toch is een eenmalige analyse ook te weinig. Voer dit mini-onderzoek daarom ongeveer eens per kwartaal uit, zodat je kunt meebewegen met eventuele wijzigingen in algoritmes. 

Begin je net met het analyseren van jouw ideale postfrequentie? Dan is het slim om je eigen doel als grens in te stellen en de eerste 5 posts van elk account in elk geval te volgen. Als het goed is, merk je dan een patroon; de Xe dag waarop jouw grens wordt bereikt, zal meestal dezelfde zijn. Deze kun je dan als stelregel gebruiken tot je volgende analyse.

Het perfecte aantal posts per social media platform

Liever direct aan de slag met behulp van algemene uitkomsten? Dat kan ook!

We hebben met behulp van Coosto duizenden Instagram-, Facebook-, LinkedIn- en Twitter-posts onderzocht, en bekeken wat het bereik (of aantal impressies, afhankelijk van het platform) van deze posts 7 dagen na publicatie was. Vervolgens zijn we gaan analyseren wat het bereik per dag was, en dat vastgesteld als percentage van het uiteindelijke bereik na een week.

Wij hebben hierin als stelregel aangehouden dat de dag waarop een post minder dan 10%* van zijn uiteindelijke bereik behaalde, het ideale moment is voor een nieuwe post.

Internationale bronnen hanteren liever de ‘half life’-methode, het moment waarop een post 50% van zijn verwachte bereik heeft behaald. Dat zouden wijzelf afraden, omdat we het vrij rigoureus vinden om zo vroeg al te constateren dat een post ‘uitgewerkt’ is.

*Natuurlijk is de 10% die we hebben gekozen niet in steen gebeiteld. Je kunt zelf een andere stelregel (bijvoorbeeld 5%, 15% of zelfs 25%) kiezen waarmee je bepaalt wat jouw ideale postfrequentie is. De onderstaande uitkomsten zouden daardoor enigszins afwijken.

 

Instagram

Hoe vaak posten: 1x per 3 dagen

hoe vaak posten op Instagram

Posts op Instagram hebben een relatief lange levensduur. Na een volle dag hebben ze gemiddeld genomen slechts 50% van hun uiteindelijke bereik behaald. De twee dagen erna bereiken ze ook nog meer dan 10% van het totaal, maar op de vierde dag is de stijging minimaal. Het ideale moment voor een nieuwe Instagram-post is dus direct na dag 3.

Tip: hier zie je het perfecte tijdstip om te posten op social media.

 

Facebook

Hoe vaak posten: 1x per 2 dagen

Hoe vaak posten op Facebook

Facebook-posts schieten vooral de eerste dag de hoogte in. Na dag 1 staat er gemiddeld al 67% van het uiteindelijke bereik op de teller. De volgende dag tikt 17% extra bereik aan, maar op dag 3 is de stijging nog maar 8 procentpunten. Op de derde dag kun je dus het best weer een nieuwe post inplannen.

 

LinkedIn

Hoe vaak posten: 1x per 3 dagen

Hoe vaak posten op LinkedIn

LinkedIn staat bekend als het platform waar posts de langste levensduur hebben, en dat beeld komt overeen met onze analyse. Na de eerste dag is minder dan de helft van het uiteindelijke bereik na een volle week behaald. Toch is op dag 4 de stijging nog ‘slechts’ 8%; minder dan de 10% die we als stelregel hebben gehanteerd, en daarom het beste moment voor je volgende LinkedIn-post.

 

Twitter

Hoe vaak posten: iedere dag

Hoe vaak posten op Twitter

Waar posts op LinkedIn en Instagram een relatief lange levensduur hebben, is die op Twitter juist ontzettend kort. Twitter wordt met recht een snel medium genoemd. Na de eerste dag heeft een gemiddelde tweet al 84% van zijn totaal aantal impressies na een week behaald. De eerstvolgende dag stijgt dat aantal met slechts 6%, waardoor het niet loont die dag nog af te wachten. Wil je optimale online zichtbaarheid, dan kun je op Twitter best iedere dag posten.

Extra tips voor je postfrequentie

1. Wees echt uniek

Grote organisaties willen op hun social media-kanalen allemaal uniek zijn en juist daarom zijn ze dat niet. Nieuwsplatformen vinden het bijvoorbeeld belangrijk om met nieuws de eerste te zijn, maar ze willen ook uniek zijn. Ben je uniek wanneer je hetzelfde nieuwtje post als je concurrenten, alleen net een minuut sneller? Hoe pak je het aan om iets bijzonders neer te zetten?

  • Wees fundamenteel anders dan de rest: kijk eens goed naar je concurrenten en vergelijk ze met jezelf. Hoe kun jij het anders doen? Waar zie jij kansen om je te onderscheiden? Grijp die kansen. Zorg ervoor dat jij de opvallende en bijzondere vis wordt in een zee van concurrentie.
  • Post alleen wanneer content echt waarde heeft: het klinkt vanzelfsprekend, maar de ervaring leert dat het dat niet is. Ga goed na of de content die je post echt waarde heeft. Een nieuwtje dat overal te lezen is, zou je dat wel doen? Laat het copy/pasten maar aan de rest over en focus op waardevolle content.
  • Verplaats je in je doelgroep: bedenk waar je doelgroep op zit te wachten. Wat zou jij bijvoorbeeld zelf willen zien als je aan het scrollen bent op Facebook of Instagram? Luister ook naar je volgers en ga de interactie aan. Zij bepalen uiteindelijk je succes.
  • Ga voor kwaliteit boven kwantiteit: de frequentie waarop je post is minder van belang dan de kwaliteit. Maak je 1 super goede post per dag, dan levert dat je meer op dan 8 matige posts.
  • Kijk goed en kritisch naar je eigen organisatie: ga na wie jullie als organisatie zijn, waar jullie voor staan en welke boodschap daarbij hoort. Check bij elke post of die strookt met de kernwaarden van je organisatie. Op die manier weet je zeker dat het idee achter je berichten klopt. Bedenk wat jullie uniek maakt en draag dat uit.

Het doel is uiteindelijk om ervoor te zorgen dat volgers bij jou komen omdat jouw merk iets biedt dat ergens anders niet te vinden is. Als je het echt anders doet. De meeste grote organisaties rammen hun social-kanalen vol met content; iedere dag, Ieder uur en soms nog wel vaker. Aan het einde van de dag kijken ze raar op dat slechts één post die dag goed heeft gescoord. Om vervolgens nog meer te posten of net zolang door te gaan tot er wel meer interactie komt. Spoiler alert: zo werkt het niet!

2. Less is more

Denk eens aan een hippe term als ‘less is more’. Ga minder doen. Denk beter na over wat je nu eigenlijk post. Misschien heb je voor je gevoel een heerlijke drukke dag gehad als je acht posts in acht uur tijd eruit hebt gegooid. Je kunt dan tenslotte iedere dag typisch Hollands antwoorden op de vraag: ‘Hoe was je dag?’ Namelijk: druk, druk, druk, maar zonder resultaat.

Als je heel veel post, is het onmogelijk dat je over ieder bericht 100% tevreden bent. Zeker weten dat je zelfs berichten maakt waarover je helemaal niet tevreden bent. Maar waarom maak je ze dan? Waarschijnlijk omdat je de druk voelt om aanwezig te zijn. Dat is echter nergens voor nodig.

Kies voor kwaliteit. Je kunt je tijd veel beter stoppen in twee tot drie goede posts per dag waarvan je voor 80% zeker weet dat ze aan gaan slaan, dan in acht twijfelgevalletjes. En natuurlijk gaat ook dan niet alles door het dak. Als je garantie wil, dan moet je een wasmachine kopen. De kans van slagen is alleen wel veel groter als je zelf tevreden bent over de kwaliteit van je berichten.

3. Stop kortetermijndenken

Raak ook niet in paniek als je een keer een dag hebt waarop net die paar posts die je plaatst niet het gewenste resultaat opleveren. Die dagen zitten er nu eenmaal tussen. Op de lange termijn ga je zien dat je interacties omhoogschieten. Je volgers krijgen namelijk goede content te zien die ze nergens anders zien en waar goed over is nagedacht. Daarbij worden ze niet doodgegooid met een berg aan berichten waar ze niet op zitten te wachten. Volgers veranderen in fans en blijven bij je terugkomen. Ze gaan misschien zelfs uit zichzelf naar je kanalen om te kijken of ze wat hebben gemist.

Laat je niet meeslepen in de waan van de dag waarin we denken alles maar te moeten delen en overal de eerste mee te moeten zijn. Natuurlijk zijn er berichten die niet kunnen wachten en die je absoluut niet mag laten lopen. Maar probeer het overzicht te bewaren en blijf goed nadenken over wat je wil bereiken en hoe je dat wil doen.

4. Ga voor goud

Denk je dat iets misschien wel eens aan zou kunnen gaan slaan, laat het dan lekker lopen. Ga alleen voor content waarbij je verbaasd bent wanneer het niet aanslaat. De kans op succes is op die manier veel groter. Je interactieratio schiet omhoog en daar profiteer je van als merk. Je social media-kanalen zijn het visitekaartje van je merk.

Ga daar zorgvuldig mee om. Waag geen gokjes en kies altijd kwaliteit boven kwantiteit. Wanneer je dat in je achterhoofd houdt, komt het succes vanzelf en op den duur ga je het vanzelf raar vinden wanneer je post een keer goed scoort in plaats van geweldig.

Uncategorized

5 gemakkelijke tips voor meer bereik op Instagram

Het gemiddelde bereik van een organische post ligt er ongeveer 7x hoger dan op Facebook. De interactieratio is zelfs 3 tot 10 keer zo hoog. Iedereen die zich ook maar een beetje verdiept in Instagram, weet dat het platform op dit moment een parel is voor het vergroten van je merkwaarde. Toch kan het altijd beter. Sterker nog, wie nu nét even het stapje extra zet met deze tips, kan er nóg meer uithalen.

 

1. Tag locaties

Soms zijn marketeers zo druk bezig met hashtags om hun Instagrampost extra zichtbaar te maken, dat ze een nét zo belangrijk aspect vergeten: locatietagging. En dat is zonde, want een locatie werkt binnen Instagram ook als een soort hashtag.

Dat houdt in dat iedereen die zoekt of klikt op een bepaalde locatie – en dat gebeurt heel regelmatig – posts ziet waarin deze locatie als tag is toegevoegd. De locatie kan zo specifiek of generiek zijn als je zelf wilt: van een volledige provincie tot een straat of bedrijfsgebouw. Daarmee is het een supergemakkelijke manier om je zichtbaarheid te vergroten en meer kans te maken om gevonden te worden. Het mag de plek zijn waar je foto daadwerkelijk genomen is, maar het hoeft zeker niet.

locatietagging Instagram

Kies een (niet té) populaire locatie

Je post wordt extra zichtbaar als hij terechtkomt in het ‘top-tabje’ van een locatie. De kans dat hij daar een plaats krijgt, is groter als de locatie niet wordt overspoeld door honderdduizenden posts. Aan de andere kant wordt een locatie met amper posts vrijwel nooit bekeken. Tag voor optimale zichtbaarheid een locatie die hier qua populariteit tussenin zit.

 

2. Tag accounts

Wil je op Instagram de aandacht trekken van een belangrijke samenwerkingspartner, influencer of belangrijke autoriteit in jouw branche? Je kunt posten tot je een ons weegt, maar er is geen enkele garantie dat je post gezien wordt.

Een betere manier is om de accounts van deze personen of organisaties te taggen in je post. Standaard krijgen deze accounts een notificatie, en de kans is dan groter dat zij je content zien, liken of zelfs delen.

Een snelle manier om je interactie op Instagram te vergroten en je bij de juiste mensen in de kijker te spelen.

accounttagging Instagram

Vergroot meteen je bereik

Mooi meegenomen: afhankelijk van de instellingen van getagde accounts, verschijnt je post ook automatisch op hun profieloverzicht onder het tabje ‘tags'. In andere gevallen moet je post dan eerst ‘goedgekeurd’ worden door het getagde account. Maar gebeurt dat, dan kan je dat flink wat extra bereik opleveren, zeker als het getagde account veel volgers heeft.

 

3. Reageer altijd op relevante comments

Interactie is onmisbaar om een sterk merk op te bouwen. Een merkrelatie ontstaat namelijk nooit door alleen te zenden, en wordt altijd opgebouwd door gesprekken. Dat op zich is natuurlijk reden genoeg om te reageren op comments onder je posts. Dat geldt niet alleen voor Instagram, maar voor elk platform.

Maar meer interactie heeft op Instagram een ander voordeel. In ons artikel over het algoritme van Instagram, deelden we welke factoren Instagram meeweegt om te bepalen welke posts bovenaan de feed van een gebruiker komen te staan. Over één factor is Instagram heel transparant: interacties (likes, comments, reshares) behoren tot de belangrijkste signalen dat een bepaalde post waardevol is. Heeft iemand veel interactie met jouw account, dan gaat Instagram ervan uit dat die persoon dicht bij jouw merk staat en meer van je content wil bekijken.

Posts met veel interacties komen bovendien hoger te staan in zoekresultaten, in voorgestelde posts aan anderen, of misschien zelfs wel op de ontdek-pagina. Kortom: meer bereik.

Reageer dus altijd op relevante comments, ga het gesprek aan, lok nieuwe reacties uit en profiteer tegelijkertijd van meer bereik.

Uncategorized

Social Media Checklist

De gemakkelijke en volledige social media checklist om zelf je social media management te evalueren.

Uncategorized

Scoren met een 1 aprilgrap: zo pak je dat aan als bedrijf

Vorig jaar lieten de meeste bedrijven 1 april lopen, dat blijkt uit onderzoek in Coosto. Dit had te maken met de coronapandemie die op dat moment net losgebarsten was in Europa. Google riep bijvoorbeeld op om 1 april links te laten liggen uit respect voor iedereen die vocht tegen het coronavirus.

 

Ver voor 1 april

Het coronavirus is nog steeds onder ons, maar we lijken wel weer toe aan wat luchtigheid. Daarmee komen ook de 1 aprilgrappen weer op gang. Opvallend is dat die grappen niet meer zijn zoals vroeger. Organisaties gooien hun grap vaak al weken vóór 1 april online om de verwarring extra groot te maken.

Domino's was er dit jaar als één van de eerste bij, met de vraag: hoort ananas nu wel of niet thuis op een pizza? Domino’s besloot om de ananas in de ban te doen en vanaf 29 maart verder te gaan als ananas-vrij bedrijf. Het leverde de nodige publiciteit op en de ananas gaat ook wel degelijk een aantal dagen van het menu, maar slechts tijdelijk.

Tegenover het AD zegt een woordvoerder van Domino’s dat het inderdaad om een 1 aprilgrap gaat en dat de ananas op de pizza gewoon weer terugkeert. De pizza Hawaii is namelijk één van de meest verkochte pizza’s bij de keten.

 

 

In het verleden zijn veel bedrijven Domino’s voorgegaan met 1 aprilgrappen die viral gingen. We hebben de leukste voor je op een rijtje gezet. Sommige bedrijven gingen ver voor de likes, andere kozen juist voor een hele simpele aanpak.

Remia kiest team patat

Een zeer gevoelige inhaker op 1 april komt op naam van sauzengigant Remia. Zij besloten de eeuwige friet vs patat-discussie te beëindigen door de naam van hun bekende Fritessaus om te toveren naar Patatsaus. Met name onder de rivieren deed dat stof opwaaien. Boven de rivieren werd het juist met gejuich ontvangen.

Of je nu team patat of team friet bent, op social media sloeg het geintje aan. En ludieke grap, met een overvloed aan interacties. Bijna achtduizend keer werd er gereageerd op de Facebook-post. Indrukwekkend wanneer je bedenkt dat een ‘normale’ post van het bedrijf gemiddeld rond de tien reacties scoort. Het toont aan hoe je kunt scoren met een simpel concept.

 

 

Groot nieuws! Op veler verzoek passen wij vanaf volgende maand de naam van onze Fritessaus aan naar Patatsaus. Geen zorgen, er verandert niets aan ons recept. Zelfde vertrouwde smaak, ander jasje ;-)

Geplaatst door RemiaFans op Maandag 25 maart 2019

 

Baby’s in Python

Baby’s in een achtbaan; gekkenwerk zou je zeggen. De populaire Python ging na lange tijd van restauratie in 2018 weer open en de Efteling kwam met een bizarre primeur. Als eerste pretpark ter wereld zouden zij het mogelijk maken om baby’s een achtbaanrit aan te bieden.

Met een gelikt filmpje, in samenwerking met Maxi-Cosi, werd het nieuws aangekondigd. Het was dusdanig geloofwaardig dat heel veel mensen er instonken. 2,2 miljoen keer werd de video bekeken op Facebook, meer dan 25 duizend likes en er werd ruim 50 duizend keer op gereageerd. Zie dat maar eens te evenaren. En toegegeven; na het zien van deze video denk je niet direct aan een geintje, zo goed zit het in elkaar.

 

 

Gamma laat je muren ruiken

Muren die naar Zwitsal ruiken. Het bleek een droom te zijn van veel mensen, want met deze grap ging Gamma viral. In 2017 kwam de bouwmarkt met het bericht dat zij verf gingen verkopen met de geur van de shampoo: ‘Zwitsal geurverf voor de babykamer’. Het klonk te mooi om waar te zijn en dat was het ook.

Het leverde Gamma wel veel op. Duizenden likes, bijna twintigduizend reacties en meer dan duizend keer werd het bericht gedeeld op Facebook. Een enorm bereik met een heel simpel concept. Hier kwam geen dure video aan te pas of uren werk. Slechts één eenvoudige visual met de boodschap was voldoende om een enorm bereik te genereren. Grap geslaagd!

 

Ook zo dol op de geur van Zwitsal? Binnenkort bij GAMMA verkrijgbaar als geurverf! Houd onze folder en website in de gaten. De nr. 1 in verf, ook voor de babykamer!

Geplaatst door GAMMA op Dinsdag 28 maart 2017

 

Woeste Dries Roelvink

Kom niet aan Dries Roelvink en zijn gele zwembroek, want dan maak je de volkszanger kwaad. Daar kwam Jamin ook achter. Een aantal jaar geleden dook er een video op waarin een woeste Roelvink eieren tegen een filiaal van Jamin gooide. De reden: zij verkochten chocolade paashazen in Dries Roelvink-stijl, compleet met de bekende gele zwembroek.

De grap zat zo goed in elkaar dat de beelden van de eiergooiende zanger viraal gingen en breed werden uitgemeten in de media. Roelvink dreigde voor de geloofwaardigheid zelfs een advocaat in te schakelen tegen de snoepwinkel.

Het leverde de Amsterdammer naast veel geld ook veel kritiek op. Toen hij uiteindelijk toegaf dat het om een grap ging, kwam Nederland weer tot rust.

 

Rectificatie: Dinsdag 27 maart jl. is er in de winkels en op de social media kanalen van Jamin Winkelbedrijf een...

Geplaatst door Jamin op Vrijdag 30 maart 2018

 

Ook dit jaar lijkt Jamin uit te pakken rondom 1 april. Zij gaan voor een heuse naamsverandering. Van Jamin naar Japlus. “Eind vorig jaar hebben we een uitvoerig onderzoek laten doen naar de associaties rondom onze naam. Daar kwam uit voort dat die in veel gevallen een negatieve lading heeft. Dat komt omdat ‘min’ 60% van de naam betreft. Dat klinkt psychologisch overwegend negatief en dat sluit niet aan bij het vrolijke en kleurrijke concept dat we vandaag de dag zijn”, aldus directeur Maarten Steinkamp.

 

Liquor 43 toetjes

In 2018 kwam Zuivelhoeve met de gemeenste grap van de eeuw. Zij zouden Boer’n yoghurt op de markt brengen met daarin Licor 43 verwerkt. Mensen konden niet wachten en gingen los onder de Facebook-post. 45 duizend opmerkingen en duizenden likes als resultaat .

Hoe zuur was het dat het uiteindelijk om een 1 aprilgrap bleek te gaan. Het bedrijf nam die teleurstelling overigens wel serieus, want inmiddels is de yoghurt daadwerkelijk op de markt, en is de grap alsnog werkelijkheid geworden.

Dit jaar lijkt Zuivelhoeve ook weer toe te willen slaan met een 1 aprilgrap. Op 26 maart presenteerde zij Boer’n yoghurt nachtcrème. Zo’n succes als met de Licor 43 yoghurt lijkt het niet te worden. De 68 reacties die de post momenteel heeft, steken schril af bij de 45 duizend van drie jaar geleden.

 

Een primeur! Zuivelhoeve slaat de handen binnenkort ineen met Licor 43????????. Welke vriend(in) MOET in ons eerste testteam...

Geplaatst door Zuivelhoeve op Maandag 26 maart 2018

 

Doe het goed of doe het niet

Inhaken op 1 april kan dus een heel erg goed idee zijn voor je merk, vooral voor de interactie op social media. Een belangrijke voorwaarde: kom wel met iets goeds. Haak niet in om het inhaken. Heb je een briljant plan met de potentie om viral te gaan, grijp je kans. Ben je dagen aan het zoeken en aan het denken omdat jullie als organisatie hebben besloten iets met 1 april te doen, dan kun je het beter laten schieten. Een 1 aprilgrap kan namelijk ook helemaal verkeerd vallen bij je achterban, en dan slaat het de andere kant op en komt het je op veel kritiek te staan. Kortom; doe het goed of doe het niet!

Uncategorized

Zo schrijf je een reactie op een review (en waarom dat zo belangrijk is)

Wist je dat consumenten tot 49% meer geld uit geven bij organisaties die op reviews reageren? Dat blijkt uit onderzoek van Womply.com. Op het gebied van reageren op beoordeling is nog een enorme winst te boeken. 75% doet het namelijk op dit moment niet, terwijl het een kleine investering is om het wel te doen.

 

Laat niets lopen

Maar op welke reviews moet je dan wel of niet reageren? Het antwoord is simpel; je moet op alles reageren. We hebben eerder de neiging om te reageren op kritiek dan op positieve feedback, omdat we ons graag willen verdedigen.

Hoe belangrijk je intuïtie en gevoel ook is, bij het reageren op reviews is het soms beter om je trots even aan de kant te zetten. Is iemand in jouw ogen onterecht kritisch? Grote kans dat er stoom uit je oren komt en je hem eens flink wil aanpakken. Onze tip: loop even weg, tel rustig tot tien en keer dan pas terug naar je toetsenbord. Je reactie komt namelijk online te staan en iedereen kan het lezen. Woedende reacties zijn over het algemeen niet goed voor je reputatie.

Dus blijf rustig en bedank ook deze persoon netjes voor zijn of haar reactie en laat weten dat je het jammer vindt dat diegene niet tevreden is. Dat komt op potentiële klanten veel beter over dan dat je een scheldkanon loslaat. Met deze 5 tips kun je de perfecte reactie vormen op kritiek:

  1. Blijf altijd rustig: het is misschien een open deur, maar het is zo belangrijk om rustig te blijven. Je eerste (logische) reactie op kritiek is dat je boos wordt en in de verdediging schiet. Koel eerst af en denk vervolgens rustig na over je reactie. Iedereen kan meelezen wanneer jij een reactie plaatst, reacties uit emotie zullen je merkreputatie niet ten goede komen.
  2. Bedankt de persoon voor zijn/haar reactie: hoe stevig de kritiek ook is, bedank de persoon in kwestie voor zijn of haar review. Iemand heeft de moeite genomen om zijn mening te geven en dat is altijd waardevol.
  3. Toon empathie en zeg sorry: ook al vind je zelf dat je gelijk hebt. De hele wereld leest mee, dus ga geen welles-nietes-spelletje spelen via een kanaal waarop iedereen mee kan lezen. Houd kritiek bij jezelf. Dus net: ‘Jammer dat je niet tevreden bent over onze service’, maar ‘Jammer dat we je niet naar tevredenheid hebben geholpen.’
  4. Neem je verantwoordelijkheid: Kijk altijd naar jezelf. ‘Dit is niet hoe het zou moeten gaan’ of ‘Dit voldoet niet aan onze standaard’
  5. Bied een opening: probeer het probleem op te lossen. Vraag of iemand contact kan opnemen met service, zodat je diegene weer tevreden kunt maken.

Af en toe een negatieve reviews is helemaal niet zo rampzalig als je misschien denkt. Ga maar eens na.. vertrouw jij bedrijven die allemaal maar positieve beoordelingen hebben en vijf sterren-reviews? Wij Nederlanders geloven niet in te mooi om waar te zijn. Er is altijd wel iemand ontevreden, om wat voor reden dan ook. Dat blijkt ook uit verschillende onderzoeken. Daarin komt namelijk naar voren dat een score tussen de 4.2 en 4.6 het beste is.

 

Erken je klant

Uiteraard krijg je meer energie van positieve en leuke reviews. Gebruik deze energie ook om te reageren op mensen die de tijd en moeite nemen een beoordeling achter te laten. Besef dat zij gratis meehelpen aan de reputatie van je merk. Dus zoek de interactie met je klant. Je zult zien dat diegene sneller en vaker bij je terugkeert en wellicht ook mensen in zijn of haar omgeving tipt om vooral bij jou een aankoop te doen.

Naast dat je aan een stukje klantenbinding doet, is reageren op positieve reviews ook belangrijk voor potentiële klanten. Bij het bekijken van de reviews van jouw organisatie zien zij namelijk dat jij je klanten serieus neemt en dat je ze de aandacht geeft die zij verdienen.

 

Effect op je Google-ranking

Je klanten zijn natuurlijk het belangrijkst, maar er zitten meer positieve effecten aan het reageren op reviews. Er zijn verschillende reviewsites, maar de meest bekende en meest gebruikte is Google-reviews. Wanneer jij netjes reageert op al je Google-reviews, dan ziet Google dat natuurlijk ook en reken maar van yes dat zij daar ook daadwerkelijk iets mee doen.

Het reageren op beoordelingen heeft namelijk een gunstig effect op jouw zichtbaarheid in Google. “Kom in contact met uw klanten door op hun reviews te reageren. Hiermee laat u zien dat u de feedback van uw klanten waardeert. Als er sprake is van betrokkenheid en positieve reviews van uw klanten, kan dit de zichtbaarheid van uw bedrijf verbeteren en de kans vergroten dat een potentiële klant uw locatie bezoekt”, zegt Google daar zelf over.

 

Geen tijd? Maak tijd!

We leven in een tijd waarin iedereen het druk heeft en duizend dingen op een dag wil doen. Reageren op reviews schiet er daarom vaak bij in. Maar wanneer je beseft dat het je daadwerkelijk meer omzet kan opleveren, heb je er dan nog steeds geen tijd voor? Neem het daarom serieus voor zowel jezelf als je klanten. Onze tip: gebruik social media management om alles overzichtelijk te hebben. In Coosto heb je bijvoorbeeld al je social media-kanalen onder één dak en kun je direct reageren op Google-reviews. Enthousiast na het lezen van dit artikel? Laat dan vooral een review na. We zullen zeker reageren, dat beloven we ;)

Uncategorized

Zo pak je een Social Media Zelfscan aan (inclusief checklist)

Social media scan

URL’s verlopen, afspraken verwateren, strategieën verouderen. Daarom is het verstandig om je volledige social media management periodiek te toetsen. Zo’n toetsing wordt ook wel een scan genoemd.

Een social media scan houdt in dat je een momentopname maakt van je social media. Hoe is de huidige stand van zaken? Staat alles juist ingesteld? Kent iedereen zijn taken en verantwoordelijkheden? Het is dus niet zozeer een stappenplan of planning, maar meer een soort rapport, waarin duidelijk wordt hoe goed je bezig bent. Heb je een perfecte score? Mooi, dan kun je probleemloos door met je dagelijkse taken. Is dat niet zo? Dan weet je precies waar je aan moet werken.

Klinkt misschien lastig, maar dat hoeft het niet te zijn. Je kunt een social media scan gemakkelijk zelf doen, met behulp van de checklist die we hebben samengesteld. 54 aandachtspunten, verdeeld over 9 categorieën.

Ons advies is om deze social media checklist ieder kwartaal te gebruiken, omdat het zoals gezegd een momentopname is. Organisaties zijn continu in beweging, waardoor het belangrijk is om regelmatig te controleren of jouw (hopelijk) goede score een paar maanden later herhaald kan worden.

De Social Media Checklist

Met deze social media checklist van Coosto evalueer je jouw social media beheer over deze categorieën:

1. Basis

Laten we beginnen bij het fundament van je social media management. Binnen dit onderdeel van de social media checklist neem je de basis van je accounts en pagina’s onder de loep. Zo passeren onder andere de instellingen, afbeeldingen, namen en personalisatiemogelijkheden van je social media accounts de revue.

2. Tekst & media

Vervolgens zoomen we in op de tekst & media die je gebruikt op social media. Hoe consistent is bijvoorbeeld de tone-of-voice die je daarin hanteert? Is beeldmateriaal onmiskenbaar van jouw merk afkomstig? En gebruik je telkens ondertiteling in je video’s?

3. Contentcreatie & -planning

Contentcreatie en de planning daarvan vormen het derde punt van aandacht. Heb je een duidelijk afgesproken planning? Draagt gecreëerde content daadwerkelijk bij aan je doelen, of is je content alleen maar ‘leuk’? En weet je welke content wanneer goed presteert?

4. Community management & webcare

Community management & webcare mogen niet ontbreken op een complete social media checklist. Want als je gaat posten op social media, kun je reacties verwachten. Is er duidelijk afgesproken wie daarop reageert? En wanneer of hoe snel?

5. Monitoring & analyse

Voor een goed beeld van wat speelt op social media, moet je het online landschap in kaart kunnen brengen. Daarnaast is het goed om regelmatig terug te blikken en te analyseren hoe je presteert. Alleen zo kun je jouw social media in het vervolg verbeteren.

6. Organisatie

De organisatie achter je social media beheer is misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel van je scan. Weet iedereen waar hij of zij voor verantwoordelijk is? Is er een systeem ingebouwd waardoor elke post door minstens twee personen gezien wordt voor publicatie? Dit soort organisatorische elementen zijn cruciaal voor vlekkeloos social media management in de praktijk.

7. Tools

Handmatig social media beheren is een hels karwei. Hier bekijken we of je je laat ondersteunen door de juiste tools, van linkverkorters tot analyse- en rapportagetools.

8. Advertising

Adverteer je ook op social media, dan is het belangrijk dat je ook daar de juiste voorwaarden hebt geschapen voor succes met je advertenties. Denk aan technische zaken zoals de Facebook-pixel, maar ook de maximale weergavefrequentie mag niet ontbreken.

9. Extra

Veel social media platformen bieden handige extraatjes aan, waarvan we het gebruik aanraden om meer resultaat te behalen met social media. Denk aan productpagina’s op LinkedIn of gecategoriseerde stories op Instagram. In deze categorie behandelen we ze allemaal, zodat je ze één voor één kunt gaan afvinken.

 

Wat is jouw score op de Social Media Checklist?

Voor elke keer dat je ‘Ja’ hebt ingevuld, mag je 1 punt noteren. ‘Deels’ levert 0,5 punt op en ‘Nee’ 0 punten. Hoe goed of slecht is jouw score?

0-35: Van 0 tot 35 punten lijkt misschien een grote reeks, maar alle scores die binnen dit bereik vallen zijn matig te noemen. Om blunders, misverstanden en tijdverspilling te voorkomen, doe je er wellicht goed aan om eerst alle verbeterpunten door te voeren voordat je fanatiek verder gaat met je dagelijkse social media taken.

36-45: Dit begint er op te lijken, maar je bent er nog lang niet. Er is echt nog veel ruimte voor verbetering, die je direct zou moeten oppikken.

46-53: Een goede score, maar ga niet achterover leunen. Probeer de verbeterpunten zo snel mogelijk te fixen, zodat je een stevig fundament hebt staan waarop je jouw social media activiteiten kunt gaan ontplooien.

54: De enige score die écht tot tevredenheid mag stemmen. In principe hoor je te streven naar een perfecte 54 uit 54. Zeker omdat veel foutjes of verbeterpunten na ontdekking direct rechtgezet kunnen worden. Proficiat! En niet vergeten: check over een paar maanden nog eens of je er nog steeds zo goed voor staat.

Uncategorized

Introducing Instagram Direct Publishing in Coosto

Instagram Direct Publishing has been one of the most wanted Coosto features for years now. This means we were prepared for the application, and we realized the integration immediately after the Instagram announcement.

Get more results with social media and save more valuable time with Coosto. We're now one of the only tools that support direct publishing for 6 major social media platforms: Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube, Twitter and Pinterest. 

Are you curious about Coosto or do you want more information about this feature? Contact us.

Uncategorized

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk?

Veel social media kanalen hebben door de tijd heen namelijk een soort eigen imago ontwikkeld. Welk social media platform matcht met jouw merk? Op welke kanalen voelt jouw organisatie zich als een vis in het water? Check de top 11 social media kanalen hier en bepaal over jouw social media strategie toe is aan een opfrisser!

11. Threads

Threads banner

Aantal gebruikers in Nederland: nog niet bekend (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 160 miljoen (2023)
 

Sinds eind 2023 is Threads eindelijk beschikbaar in Europa, en daarmee ook Nederland. De tegenhanger van X (voorheen Twitter) was al enige tijd beschikbaar in de USA. Hier wist het nieuwe platform binnen de eerste vier dagen al de grens van 100 miljoen gebruikers te passeren en hiermee werd Threads het snelst groeiende platform ooit!

Maar hoe kun je als organisatie Threads het beste inzetten? Het antwoord is eenvoudig:  scoren met organische posts. Een belangrijk detail van Threads is namelijk dat adverteren op dit social media platform (nog) niet mogelijk is. De kunst is dus om op te vallen met je organische posts. Geen idee hoe je hier aan moet beginnen? No problem, wij hebben alles wat je moet weten over Threads op een rijtje gezet.

10. Telegram

Banner Telegram

Aantal gebruikers in Nederland: 1,7 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 800 miljoen (2023)
 

Met 1,7 miljoen gebruikers in Nederland is ook Telegram een platform om rekening mee te houden. Het alternatief voor Whatsapp is een relatief jong platform, maar ondanks dat is het ook in Nederland al bij het grote publiek bekend. Het veilige privacybeleid van het platform maakt dat het interessant is voor organisaties. Tegenwoordig staat online privacy namelijk hoog in het vaandel. 

 

9. X

x_banner

Aantal gebruikers in Nederland: 3,1 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 556 miljoen (2023)
 

X, voormalig Twitter, heeft het afgelopen jaar een heuse metamorfose doorgemaakt. Het iconische blauw is vervangen door een zwarte kleur en Larry, het wereldberoemde Twitter vogeltje is vervangen door een X. Of deze verandering positief is? Aan de gebruikerskant vooralsnog niet: waar het platform in 2022 nog 3,5 miljoen gebruikers had, zijn dit er inmiddels nog maar 3,1 miljoen. Ex-gebruikers geven aan andere platforms leuker te vinden en X brengt hen te weinig. En met de komst van Threads kan dit zomaar nog meer gaan afnemen.  

Toch blijft de impact die de microblogsite dagelijks heeft op de wereld, ongeëvenaard. Het open karakter van X zorgt voor een potentieel viraal effect dat je nergens anders ziet; posts zijn gemakkelijk deelbaar en boodschappen worden daardoor razendsnel verspreid.

Dat is dan weer de reden dat vooral mensen in politiek, journalistiek en media er aanwezig zijn. De invloed van X reikt daardoor ver buiten het platform zelf. Of het nu om televisie, radio, of andere social media kanalen gaat: veel van de content die je daar hoort en ziet, is op X al oud nieuws.

Merken die op een of andere manier midden in het nieuws (willen) staan, mogen daarom niet ontbreken op X. Als ze met hun content een domino-effect weten te creëren, is X dé kans op het maken van wereldnieuws. Let wel op, want hiervoor is meer nodig dan het simpel verspreiden van persberichtjes. Op elk kanaal geldt eigenlijk dat je voor succes actief en sociaal moet zijn. Voor X is dit bij uitstek het geval.

 

8. Snapchat

Snapchat-platform

Aantal gebruikers in Nederland: 3,9 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 525,7 miljoen (2023)
 

Snapchat is vooral bekend geworden door de video- en fotofilters die het platform in de begindagen razend populair maakten. Hoewel Instagram inmiddels een deel van die populariteit heeft afgesnoept, blijft het social media kanaal een baken van positiviteit en creativiteit.

De nu zo bekende tijdelijke ‘stories’ zijn bijvoorbeeld groot gemaakt door Snapchat. En zo zijn er wel meer trends die zijn begonnen op de app, die het midden houdt tussen een messenger en een social platform. De overeenkomst tussen alle merken die succesvol zijn op Snapchat, is dat ze positief zijn en speelse content delen.

Of het nu zelfgemaakte filters of bijzondere uitdagingen zijn: fun is de gemene deler tussen de best presterende Snapchat-content. Als jouw merk dat plezier kan uitstralen, is Snapchat het overwegen waard.

 

7. TikTok

tiktok-platform

Aantal gebruikers in Nederland: 4 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 1,5 miljard (2023)

Musical.ly was al succesvol, maar het social media kanaal heeft pas echt een vlucht genomen onder de naam TikTok. Meer dan 1 miljard gebruikers maken grappige of praktische video’s die ze delen met hun volgers. Steeds meer organisaties maken gebruik van dit platform. TikTok wordt dan ook steeds relevanter om je merk onder de aandacht te brengen, want met een groei van 1.034.000 gebruikers in 2023 kun je ook hier als Nederlandse organisatie niet omheen. TikTok is inmiddels een gevestigde naam in het social media landschap en met de groei die het momenteel doormaakt, zal dit voorlopig niet veranderen.

Er is een maar: lukt het je niet om jongeren aan te spreken en zie je in TikTok dé oplossing voor je probleem? Dat zie je dan verkeerd, want ook TikTok gaat hoogstwaarschijnlijk niet werken. Het platform is geen wondermiddel, maar hooguit een nieuw kanaal voor merken die al op een authentieke manier de taal van jonge mensen kunnen spreken.

TikTok heeft ‘Make your Day’ in koeienletters op zijn website staan, en die zin is veelzeggend. Gebruikers komen hier om vermaakt te worden en authentieke, leuke content te zien. Niets zo ongemakkelijk als een merk dat hip probéért te zijn in zijn tone-of-voice.

 

6. Pinterest

Pinterest-platform

Aantal gebruikers in Nederland: 4,6 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 465 miljoen (2023)
 

In essentie is Pinterest een verzamelplek voor alle tekstuele ideeën, foto’s en andere content die je online tegenkomt. Het is echter de manier waarop het platform – overigens vooral populair bij vrouwen - gebruikt wordt die Pinterest haar karakter geeft.

In de praktijk bestaat het grootste deel van de bewaarde ideeën namelijk uit esthetisch mooie afbeeldingen. Interieur, mode, recepten, landschappen: als het er mooi uitziet, vind je het terug op Pinterest. Heb je het gevoel dat jouw merk qua esthetiek een echte meerwaarde te bieden heeft? Dan is het nog steeds in gebruikers stijgende platform Pinterest je plek!

Adverteren op Pinterest biedt extra veel ruimte voor creativiteit. Als organisatie kun je hier je kans grijpen om out of the box te denken!! Een ander voordeel is dat het ook relatief goedkoop is als je het vergelijkt met de andere platformen in dit rijtje. 

5. LinkedIn

LinkedIn-platform

Aantal gebruikers in Nederland: 5 miljoen (2023) 
Aantal gebruikers wereldwijd: 930 miljoen (2023) 
 

Nu we de top 5 van grootste social media kanalen hebben bereikt, zijn we bij de allemansvrienden aanbeland. LinkedIn is er het eerste voorbeeld van. Het social media kanaal is voor vrijwel iedereen geschikt, daar hoeft je merk geen specifiek karakter voor te hebben.

De content die op LinkedIn geplaatst wordt, kent echter wel een duidelijke overeenkomst: alles is gericht op zakelijk gebruik. Je vindt hier geen vakantiefoto’s, unboxing-video’s of gedeelde recepten. LinkedIn staat synoniem voor professionaliteit. Mensen en merken die van die norm afwijken, worden meer dan eens door andere gebruikers gecorrigeerd.

Dus heb je zakelijke stakeholders (leveranciers, aandeelhouders, medewerkers of kandidaat-medewerkers bijvoorbeeld) met wie je algemeen in contact wilt blijven? Er is geen beter platform dan LinkedIn voor dat doel.

 

4. Instagram

Instagram-platform

Aantal gebruikers in Nederland: 7,8 miljoen (2023) 
Aantal gebruikers wereldwijd: 1,4 miljard (2023) 
 

Een platform wat al tijden niet meer weg is te denken uit de top 5 van Nederland is toch echt wel Instagram. Wat ooit begon als een broedplaats voor creativiteit, is nu een volgroeide grootmacht in de Meta-familie.

Toch zijn de meeste kernelementen van de digitale beeldengalerij bewaard gebleven. Zo is Instagram nog steeds voor 99% een visueel platform. Foto’s en video’s vind je er in allerlei vormen en maten, en het social media kanaal toont aan daarin nog volop te ontwikkelen. Zo hoeven gebruikers bijvoorbeeld niet meer naar je website om aankopen te doen, maar bestellen zij direct jouw producten vanuit hun Instagram-feed. Instagram heeft bovendien een enorme gebruikersgroep, waardoor elk merk hier een platform heeft om zich te uiten

Benieuwd hoe je als organisatie echt kunt opvallen op Instagram? Zorg dat je het Instagram algoritme snapt en in de gaten houdt. Pas je content zodanig aan, zodat het niet wegvalt tussen de rest. Lukt dat, dan weet je eigenlijk al zeker dat Instagram geschikt voor je is.

 

3. Facebook

Facebook-platform

Aantal gebruikers in Nederland: 9,9 miljoen (2023) 
Aantal gebruikers wereldwijd: 3,05 miljard (2023) 
 

Facebook, voor velen het eerste echte grote social media platform. De mogelijkheden op het miljardenplatform zijn met recht eindeloos te noemen. Hoewel de echte stijging inmiddels al een tijd is verschoven naar social media kanalen als Instagram en TikTok bewijst Facebook toch elke keer weer een erg nuttig platform te zijn met onvoorstelbare mogelijkheden. Je kunt er geadverteerde video’s, afbeeldingen, posts en zelfs gesponsorde verslagen publiceren. Hier hoeven we verder niet te karakteriseren of te segmenteren. Facebook is een must voor elk merk, en zal dat voorlopig nog wel even blijven.

 

2. YouTube

YouTube-platform

Aantal gebruikers in Nederland: 9,9 miljoen (2023) 
Aantal gebruikers wereldwijd: 2,7 miljard (2023) 
 

Consumenten zijn op social media over het algemeen een stuk socialer dan bedrijven. Op YouTube worden die verschillen extra duidelijk. Terwijl individuele gebruikers YouTube massaal gebruiken om video’s te uploaden, te reageren en te abonneren, is YouTube voor de meeste bedrijven niet meer dan een veredelde video-dumpplaats.

En dat is zonde. Als je YouTube alleen gebruikt om een video te hosten, om ze vervolgens elders in te sluiten, dan zijn er betere alternatieven. De kracht van YouTube zit juist in de interactie met abonnees, zelf kunnen reageren, hele series aan video’s creëren en het feit dat YouTube een van de grootste zoekmachines is. Ben je van plan dat daadwerkelijk te doen, YouTube te beschouwen als een echt sociaal medium, dan ligt de wereld aan je voeten.

 

1. Whatsapp

Whatsapp

Aantal gebruikers in Nederland: 13,3 miljoen (2023) 
Aantal gebruikers wereldwijd: 2,78 miljard (2023) 
 

Met bijna 14 miljoen Nederlandse gebruikers is Whatsapp de onbetwiste nummer 1 in dit lijstje met social media kanalen. Als meest gebruikte kanaal in Nederland, met een groeiend aantal gebruikers, is het wat ons betreft een kanaal met vele mogelijkheden.

Voor bedrijven is Whatsapp een optie met strategische voordelen. Allereerst is het een laagdrempelige manier voor klanten om een vraag te stellen of zelfs een bestelling te plaatsen. Om ze vervolgens natuurlijk snel te voorzien van een (geautomatiseerd) antwoord.

Het sociale, persoonlijke karakter van Whatsapp zorgt bovendien voor korte lijntjes met de consument, met als bijkomend voordeel dat dit bijdraagt aan een vertrouwd gevoel en positieve associaties met jouw merk.

 

Uncategorized

Hoe kun je op Instagram posten vanaf je desktop (PC of Mac)?

En ja, dit werkt zónder dat je foto’s en video’s via e-mail naar je smartphone hoeft te sturen?

A. Instagram Business via Coosto

Nieuw in Coosto: Instagram Direct Publishing. Je kon vanuit het Coosto social media management platform al rechtstreeks posts inplannen voor Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest en YouTube vanaf je desktop. Daar is nu ook Instagram aan toegevoegd, en het werkt ontzettend eenvoudig:

1. Selecteer je account

Je kunt meerdere accounts koppelen met Coosto, dus kies eerst het account waar je de post voor wilt creëren. Je kunt ook dezelfde post op meerdere accounts publiceren (zie stap 5).

stap-1

2. Kies een afbeelding of video en schrijf je caption

Creëer je post. Voeg een afbeelding of video toe, geef een beschrijving op en voeg hashtags en emoji toe.

stap-2

3. Bekijk de preview (mobile en desktop)

Bekijk alvast hoe je post of story eruit komt te zien op mobile en desktop. Zo zie je direct of je nog wat aanpassingen moet maken om je post picture perfect te maken.

stap-3

4. Kies een dag en tijdstip

Je kunt de post meteen plaatsen, maar inplannen voor een later tijdstip kan ook. Handig, zeker als je op dat moment zelf andere dingen te doen hebt.

stap-4

5. Labels, berichtgoedkeuring of nóg een post

Categoriseer je posts met behulp van labels. Zo organiseer je jouw contentkalender op basis van campagnes, product of soort post. Eventueel selecteer je een collega die je post dient goed te keuren. Vink ‘Kopieer naar nieuwe post’ als je dezelfde post ook op andere accounts wilt plaatsen.

stap-5

6. Plan of publiceer!

Ben je helemaal tevreden? Klik op ‘publiceren’ (of ‘inplannen’, als je gewenste publicatietijdstip in de toekomst ligt) en Coosto doet de rest! Handig toch?

stap-6

Je post staat nu in je contentkalender en Coosto haalt automatisch relevante statistieken op. Daarnaast kun je met Coosto de prestaties van je posts analyseren, reageren op comments, hashtags volgen en analyseren, en ga zo maar door. Coosto werkt gewoon via de browser, je hoeft niets te installeren.

Meer informatie over het Coosto-platform vind je hier.

B. Instagram.com via je browser

Is het gebruik van efficiënte social media management software voor jou nog een brug te ver? Met een paar trucjes en een omweg kun je toch vanaf je desktop posten op Instagram.

1. Hoe plaats je foto’s en video’s op Instagram vanaf je PC?

Eigenlijk komt het hierop neer: je moet Instagram vanaf je desktop laten ‘denken’ dat je toch op je smartphone aan het werken bent. Daarvoor moet je allereerst Google Chrome hebben geïnstalleerd. Volg vervolgens deze stappen:

1. Ga in Chrome naar instagram.com

2. Druk de F12-toets in. Een paneel met allerlei codes wordt geopend aan de rechterkant. Dit paneel wordt normaal gesproken gebruikt door ontwikkelaars om te testen hoe geschreven code er in verschillende situaties uitziet.

3. Klik linksboven in het paneel op de ‘Toggle Device Toolbar’, waarmee jouw desktop zich als een ander apparaat kan voordoen.

stap-b1

4. Kies een mobiel apparaat uit de lijst en toets F5 in om de pagina te vernieuwen.

stap-b2

5. Instagram laadt nu alsof je op je smartphone werkt. Je kunt zo foto’s en video’s plaatsen zoals je gewend bent in de app.

2. Hoe plaats je foto’s en video’s op Instagram vanaf je Mac?

Het principe is op een Mac hetzelfde als op een Windows pc, alleen de stappen wijken wat af.

1. Open je Safari browser en ga naar instagram.com

2. Ga naar het menu ‘Voorkeuren’ en klik op ‘Geavanceerd’

3. Hier kies je voor ‘Toon ontwikkelaarsmenu in menubalk’. Het benodigde menu verschijnt nu in je menubalk.

4. Klik op ‘User agent’ in het ontwikkelaarsmenu en kies een mobiel apparaat.

5. Voilà: Instagram laadt nu alsof je op je in je mobiele app werkt, en je kunt foto’s en video’s gaan posten.

Ook andere platformen? Méér dan alleen publiceren?

Je zou een heel zeldzaam merk zijn als je alleen Instagram als social kanaal inzet. Verreweg de meeste organisaties gebruiken een heel scala aan social media, van Twitter tot LinkedIn en van Pinterest tot Facebook. Ook al zijn deze platformen iets desktop-vriendelijker, het managen van al deze individuele kanalen is allerminst ideaal.

Bovendien is er veel meer dat handiger werkt op desktop dan alleen het publiceren. Wat te denken van het reageren op comments, zodat je jouw volgers meer betrekt bij je merk? Of het analyseren van relevante hashtags voor jouw merk? Of het uitdraaien van rapportages en statistieken? Dat zou voor elk individueel kanaal – en al helemaal op een mobile app – een ramp worden.

Wees daarom geen dief van je eigen kostbare tijd en gemoedsrust, en start met social media management software. Bij Coosto staan we voor je klaar, en geven we met alle plezier een gratis demonstratie van onze software.

Goed om te weten, trouwens: mocht je toch gehecht zijn aan je smartphone: Coosto heeft ook gewoon een mobile app.

Uncategorized

Social media & content marketing in B2B (2021)

Impact van COVID-19

Hoe onverwacht ook: de waarde en effectiviteit van (online) content in B2B is mogelijk gegroeid ten opzichte van vorig jaar, nu het een alternatief kan bieden voor persoonlijke connecties die moeilijker zijn te onderhouden. Ondanks de gigantische impact van de pandemie, geeft 31% van de contentmarketeers namelijk aan zeer tot extreem succesvol te zijn geweest met contentmarketing in het afgelopen jaar. Slechts 15% stelt dat hun contentmarketing amper tot resultaat leidde.

De ondervraagde marketeers schrijven hun succes vooral toe aan de inhoudelijke waarde die hun content biedt, websiteveranderingen en aanpassingen aan de contentmarketingstrategie.

content-marketing-succesfactoren

79% heeft zo’n contentmarketingstrategie, waarvan 70% de strategie wezenlijk heeft aangepast door de pandemie. De grootste veranderingen zijn:

  1. Veranderde targeting of boodschap (70%)
  2. Aangepaste inhoud (64%)
  3. Veranderde contentdistributie of -promotie (53%)
  4. Aanpassingen aan website (40%)
  5. Meer focus op social media / online communities (40%)

Ondanks deze effectieve veranderingen, moeten we natuurlijk niet onze ogen sluiten voor marketeers die weinig of geen resultaat halen uit hun content. Gevraagd naar de reden voor hun gebrekkige succes, wijzen zij met name op uitdagingen op het gebied van contentcreatie (63%), strategie (51%), distributie (33%) en het meten van resultaat (33%).

social-media-strategie

De stand van contentmarketing in B2B

Community management

Een steeds belangrijker aandachtspunt voor content marketeers in B2B is het opstarten van online communities. Organisaties zijn namelijk naarstig op zoek naar manieren om een gemeenschap van ‘fans’ op te zetten. Het distribueren van content alleen draagt immers onvoldoende bij aan het creëren van loyale klanten die herhaalaankopen doen. 32% heeft inmiddels zo’n community weten op te zetten; 40% overweegt het als speerpunt voor 2021 op de agenda te zetten.

Kanalen

Social media zijn nog altijd de meest gebruikte kanalen voor de distributie van content. 89% gebruikte het afgelopen jaar sociale platformen om content te verspreiden. Kort daarachter staat e-mail (87%), gevolgd door de eigen organisatiewebsite/-blog (86%). Het gat met alternatieve methoden, zoals podcasts, (virtuele) congressen, influencers en gastblogs blijft groot.

Social media

Social media zijn dus onverminderd effectief voor B2B-marketeers. Het is geen verrassing dat vrijwel elke B2B-organisatie LinkedIn inzet, maar dat bijna de helft zich ook tot Instagram wendt, is opvallend te noemen.

social-media-platformen-content-marketing

Technologie

Het gebruik van technologie is vergelijkbaar met eerdere jaren, met één logische uitzondering: het aandeel content marketeers dat gebruik maakt van software die de samenwerking bevordert, is gestegen van 48% naar 58%. De meest gebruikte technologieën zijn analytics tools (88%), social media software zoals Coosto (81%) en e-mail software (78%).

Type content

Virtuele events, webinars en online cursussen hebben een opmars gemaakt in het type content dat door B2B marketeers wordt aangeboden. Traditioneel staan blogposts en nieuwsbrieven hoog op de lijst. De case study, een typische contentvorm voor B2B, volgt op plek 3.

social-content-b2b

Ambities in B2B-contentmarketing voor 2021

Contentmarketeers zijn vrij verdeeld over hun belangrijkste ambities richting het volgende kalenderjaar. Investeringen in contentcreatie (70%) en websiteverbeteringen (66%) staan bovenaan de lijst.

ambities-doelen-contentmarketing-b2b

Content marketing blijft dus resultaten boeken, misschien wel boven verwachting. De weerbarstigheid van content marketeers en hun vermogen om snel te schakelen, hebben ervoor gezorgd dat content marketing in veel gevallen misschien zelfs wel de reddingsboei van de marketingafdeling blijkt te zijn. Wat er ook gebeurt: verandering lijkt in 2021 een constante te zijn, dus dit onderzoek wordt ongetwijfeld vervolgd…

Bekijk hier alle resultaten:

Uncategorized

Start, Stop, Continue: hoe goed ben jij bezig met social media?

Start:

start

1. Gesprekken voeren op social media

Iets wat we in het afgelopen jaar nog veel te weinig zagen bij organisaties op social media, zijn gesprekken. Dialogen zorgen niet alleen voor nieuwe volgers en meer conversies, maar ook een veel duidelijkere merkprofilering. Op de één of andere manier blijft het echter heel verleidelijk om social media puur te gebruiken voor eenrichtingsverkeer. Dat zorgt in de praktijk voor een karrevracht aan social media posts van bedrijven, maar slechts zelden zien we dat ze ook reageren op comments, laat staan een écht gesprek voeren.

Eerder deelden we 3 voorbeelden die laten zien dat het anders kan

Toegegeven, een dialoog op gang krijgen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar één ding is zeker: zonder snelle, uitnodigende en passende reacties gaat de dialoog er sowieso niet komen. Schep dus de juiste voorwaarden: zorg dat community management in het takenpakket van de social media manager wordt opgenomen, en gebruik de community management functionaliteit in je social media management software.

2. Data gebruiken als input

‘Communiceren begint met luisteren’ is de basisles die we allemaal hebben gevolgd in de schoolbanken. Toch lijken veel organisaties dat credo op social media weer te vergeten, wat resulteert in boodschappen die gecreëerd worden vanuit het oogpunt van de zender.

Terwijl het luisteren naar gesprekken tot zoveel betere content kan leiden. Stel, je hebt een groot computerbedrijf, en je kernboodschap richt zich helemaal op laptops voor studenten. Je kunt dan ‘zomaar’ wat content gaan maken, maar het is veel effectiever om eerst te luisteren: Wanneer zijn laptops eigenlijk onderwerp van gesprek bij studenten? Wat speelt er op dit moment allemaal rond onderwijs, laptops en studenten? Wat doen je concurrenten? En wat leeft er nog meer bij studenten?

Het is dit soort data die we veel meer moeten gaan gebruiken als we willen uitgroeien tot een marketingdiscipline waar niemand binnen de organisatie meer omheen kan.

Bij Coosto vinden we dat social media management zoveel meer is dan plannen en publiceren. Daarom bieden we een totaaloplossing voor social media. Eén platform waarmee je social media content plant en publiceert, maar ook kunt luisteren naar de teneur rond jouw merk en markt en snel reageert op inkomende comments. Lees hier meer over ons platform.

3. Verder kijken dan clicks en likes

In het Engels worden ze vanity metrics genoemd. Hapklare social media statistieken in snack-formaat, die de meeste social media managers maar wat graag bijhouden en rapporteren. Maar als we eerlijk zijn, weten we allemaal dat er statistieken zijn die ons veel meer kunnen vertellen over het succes van social media content dan likes, clicks en nieuwe volgers dat doen.

Duik dus je Analytics in en bekijk welk gedrag websitebezoekers ná de click vertonen. Hoeveel mensen doen daadwerkelijk een aankoop, of schrijven zich in voor de nieuwsbrief? Open je social media management software en stel aan de hand van interactieratio’s op een eerlijke manier vast welke content je het meeste succes oplevert.

Wil je dat social media een belangrijkere positie gaan innemen binnen je organisatie? Dan is het rapporteren van dit soort inhoudelijkere statistieken geen extraatje, maar een absolute must.

Stop:

stop

1. Like, share & win

Kom op, deze hoeven we je niet meer uit te leggen toch? Dit soort acties heeft hooguit een schijneffect en geeft je merk vooral een ‘goedkoop’ en amateuristisch imago. Stop ermee en ga je tijd investeren in zaken die je merk wel verder helpen.

2. Op elk social media kanaal aanwezig zijn

Er was een tijd waarin iedere zelfbenoemde social media expert predikte dat je daar moest zijn waar je doelgroep is. Zit die op Instagram, Twitter, Facebook, Pinterest, LinkedIn én YouTube? Dan waren dat de plekken waar jij ook je account moest aanmaken.

De kans is groot dat jij die erfenis nog met je meedraagt en inderdaad op meer platformen actief bent dan er vingers aan je hand zitten. Maar er is een verstandige ommezwaai gaande. Onlangs lazen we in de nieuwsbrief van Joe Pulizzi veelzeggende woorden: “It’s time to kill your social media.” Met andere woorden: stop met kanalen die niets of weinig opleveren. Kies ongeveer 3 kanalen uit waar je succesvol bent en ga je volledig focussen op die platformen.

Zo verhoog je de kwaliteit op kansrijke platformen, en ben je niet onnodig tijd kwijt met het beheren en beheersen van kanalen waarvan de meerwaarde überhaupt twijfelachtig is.

3. Boodschap copy-pasten op verschillende platformen

Het is vast herkenbaar: je hebt een lekker pakkende social copy geschreven voor een Facebook-update, en bent geneigd om hem dan ook maar zo op LinkedIn en Twitter te plaatsen. Hoe verleidelijk het ook is, het is lui gedrag waar we echt mee moeten stoppen.

We ontkennen met dit soort copy-pasten namelijk de onmiskenbaar aanwezige verschillen tussen verschillende platformen. Elk platform heeft zo zijn eigen kenmerken, doelgroep en taalgebruik, die mede bepalen welke boodschap aanslaat en welke niet. Wij zien zelf bijvoorbeeld dat langere updates op LinkedIn goed werken, dat een post met een linkje naar de actualiteit op Twitter voor veel interactie zorgt, en dat we op Instagram vooral wat persoonlijker moeten zijn.

Stop dus met het plaatsen van één post op meerdere kanalen, en pas je boodschap telkens aan op de eigenschappen van een specifiek kanaal.

Continue:

continue

1. Focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit

Zo, het rijtje van zaken waar we hoog nodig mee moeten beginnen of juist moeten stoppen, zit erop. Gelukkig zien we ook heel veel goed gaan, en ook die punten verdienen aandacht.

Allereerst zien we steeds minder organisaties die berichten publiceren ‘om het publiceren’. Een paar jaar geleden verschenen nogal eens blogs waarin werd opgeroepen om X keer per week iets te plaatsen om je publiek betrokken te houden of het algoritme ‘gunstig te stemmen’.

Inmiddels weten we dat die beweringen schromelijk werden overschat. Natuurlijk is het goed om vaker dan eens per maand van je te laten horen op social media. Maar een ideale publicatiefrequentie bestaat niet. Kwaliteit gaat boven kwantiteit, en je kunt beter drie keer per week een waardevolle bijdrage hebben dan elke dag een zoethoudertje.

Dat lijken steeds meer organisaties te begrijpen, en we zien steeds meer inhoudelijke, waardevolle bijdrages van bedrijven voorbijkomen op social media. Keep up the good work!

2. Doelbewuste content

Achter de beste social media content gaat een slimme strategie schuil. Ook dat hebben steeds meer organisaties in de vingers. We zien steeds minder vaak social media posts waarin met hagel geschoten wordt, losse flodders die hooguit per toeval hun doel raken. Nee, er zit steeds vaker een herkenbare structuur en duidelijke gedachte achter social media posts. Een consistente stijl, een helder verhaal.

Geldt bovenstaande ook voor jouw organisatie? Onze complimenten! Ga hier vooral mee door.

3. Continu optimaliseren

Deze laatste ‘continue’-tip zien we vooral bij onze eigen klanten steeds meer voorbij komen. Waar de inzet van social media vroeger over het algemeen een vaststaand proces was, merken we nu steeds vaker een zekere drang naar optimalisatie. Als social media posts geen resultaten behalen, wordt dat niet langer schouderophalend geaccepteerd, maar zoeken organisaties actief naar verbetering. En zelfs als doelen wel behaald worden, wil men méér, beter en sneller.

Die veranderende mindset leiden we af uit een groeiende aandacht voor statistieken en resultaten, en ook aan rapportages wordt steeds meer belang gehecht.

Een goede ontwikkeling. Want je kunt wel nóg meer content creëren, op nóg meer kanalen actief zijn, maar de kortste weg naar meer succes is het optimaliseren van wat je al deed.

Heb je behoefte aan ondersteuning bij deze start, stop & continue tips? Coosto biedt complete software voor social media management, waarmee je zowel kunt publiceren en reageren, als analyseren en rapporteren. Alles in één platform. Vraag een gratis vrijblijvende demonstratie aan, en ontdek de mogelijkheden voor jouw organisatie.

Uncategorized

Vijf social media mythen ontkracht

1. Social media zijn gratis

Je betaalt inderdaad niets om een account aan te maken. En je krijgt daar zoveel voor terug. Voor marketeers zijn social media echt het walhalla onder de media. Je kunt namelijk met social media profiteren van het potentiële bereik van jouw relevante doelgroepen. Je kunt heel specifiek berichten sturen naar de mensen die jij voor ogen hebt. Je kunt duizenden zo niet miljoenen mensen bereiken… áls je weet wat je doet.

Je hebt dus mensen nodig die weten wat ze doen. Dat is al kostenpost nummer één.

Om die potentieel duizenden mensen te bereiken, heb je content nodig. Je deelt content om het verhaal van jouw merk of organisatie kenbaar te maken. Je wilt namelijk je doelgroep bij je boodschap betrekken, ze prikkelen of entertainen. Met je content wil je ervoor zorgen dat jouw doelgroep je leert kennen, je leuk vindt en jou vertrouwt als merk.

Om dit te kunnen doen, ga je idealiter met je doelgroep in gesprek. Aan de ene kant ben je dus bezig om aan jouw publiek te laten zien wie je bent als merk. Aan de andere kant moet je focussen op wat jouw publiek zegt, je berichtgeving daarop afstemmen en met ze in gesprek gaan. Dat is dus een behoorlijke investering, qua tijd, maar ook middelen. Zeker als je nog eens bedenkt dat social media 24/7 doorgaan.  

Om in gesprek te gaan met jouw doelgroep, moet je natuurlijk wel weten wat ze zeggen. En dat vraagt erom dat je naar ze luistert. Er zijn allerlei basistools voor social listening beschikbaar. Google Alerts is daar een voorbeeld van. Maar ga je hier serieus mee aan de slag, dan kom je snel uit bij de betaalde social-mediamanagementtools. Daarmee kun je bij veel meer bronnen tegelijkertijd luisteren en inzichten krijgen die bijvoorbeeld relevant zijn voor de verkoop van jouw product of dienst.

Dus in het kort: je hebt mensen nodig die marketing zijn opgeleid en content voor je maken. Wil je dat die boodschap heel precies bij je doelgroep aan komt dan maak je gebruik van advertenties, en daar heb je budget voor nodig. Alles bij elkaar opgeteld, zijn het best wat investeringen en als je het goed doet, dan is het is verre van gratis.

Michelle Carvill stelt daarnaast in haar boek dat als iets gratis is, dat komt omdat jij het product bent. In het geval van social media ben jij zowel de klant als het product. Ze zijn gratis, omdat ze zowel jou als je informatie willen.

Je gebruikt de social-mediakanalen in jouw voordeel. Je gebruikt ze om ervoor te zorgen dat jouw doelgroep je leert kennen, je leuk vindt en je vertrouwt. Je gebruikt social listening (luisteren) om je boodschap verder af te stemmen, zodat je meer kunt verkopen en meer kunt ontwikkelen.

Het is eigenlijk een wisselwerking: jij gebruikt het kanaal en het kanaal gebruikt jou ook. De platformen leren van de content die je plaatst en de interactie je creëert. Zo kun jij uiteindelijk beter filteren op je doelgroep en jouw boodschap gerichter brengen om jouw product te vermarkten.

Facebook verzamelt dus onze data, dat is hun businessmodel. Je betaalt geen cent voor je profiel, dat klopt. Maar social media zijn alles behalve gratis.

2. Social media vervangen de website van jouw bedrijf

Social media bieden je veel opties aan om jouw bedrijf op een laagdrempelige en simpele manier te profileren of je merk of product te positioneren. Je kunt groepen starten, in gesprek gaan met je klanten, foto’s delen en bedrijfsinformatie plaatsen. Daarnaast zijn er steeds meer mogelijkheden om direct producten te verkopen via social media en werkt Instagram aan een directe check-out. Daar bovenop kost het aanmelden je niets. Klinkt perfect toch? Geen kennis van WordPress nodig en geen gedoe met domeinnamen en onderhoud van je site.

Voor een startup of eenmanszaak kunnen social media een gemakkelijke en laagdrempelige manier zijn om online te starten. Maar uiteindelijk gaat niets boven je eigen website. Jouw website is je eigen visitekaartje. Het is een plek waar je klanten altijd naar terug kunnen keren en die in je eigen beheer hebt.

Het nadeel van een social media-pagina is dat die nooit van jou zal zijn. Mocht Facebook in de toekomst, bijvoorbeeld, iets veranderen in haar beleid en informatieverstrekking dan heb je dat niet in de hand.

Gebruik social media om jouw producten te promoten en stuur je potentiële klanten altijd terug naar je website. Op die manier verzamel je zelf data van je doelgroep. Bijvoorbeeld de aantallen views van je pagina en de clicks naar je website. Zo zorg je dat die data van jou zijn en je onafhankelijk bent van Facebook.

Zie social media als een etalage. Je wilt uiteindelijk dat ze in jouw winkel komen en je product kopen.

3. Social media zijn ideaal om je boodschap te zenden

Ik val vast in herhaling als ik zeg dat social media niet voor niets sociaal zijn. Het zijn kanalen waar gesprekken plaatsvinden, mensen elkaar online opzoeken en kennis uitwisselen. Dat betekent dat je in gesprek kunt gaan met je doelgroep en social media niet alleen maar gebruikt om jouw boodschap te verkondigen. Helaas gebeurt het nog maar al te vaak dat we alleen maar over onszelf praten en blijven zenden. En heel eerlijk; ook ik maak me er schuldig aan.

Wij marketeers gebruiken social media te vaak als een schreeuwplatform voor onze eigen boodschap. Dat is waar we voor opgeleid zijn. We leren om social media (en andere) kanalen te gebruiken om ze te optimaliseren en de gewenste doelgroep te bereiken met de boodschap van je merk. We delen content en vertellen verhalen, waarvan we denken dat de doelgroep ze wil lezen, horen of bekijken.

Hoe vaak vraag je je af wat de klant echt zou willen? Met social media kun je dat dus achterhalen. Je hebt hiermee zelf de mogelijkheid om de interactie met jouw publiek aan te gaan. Goede communicatie begint met luisteren. Dus marketeer, luister naar je doelgroep, stel vragen en ga met ze in gesprek.

4. Social media vervangen het fysieke netwerken

Ik heb jou nog nooit ontmoet en jij mij niet. Ik bekijk jouw LinkedIn-profiel en jij de mijne. Zo hebben we al het een en ander over elkaar geleerd. Dit is tegenwoordig niet ongebruikelijk. Je maakt digitaal een verbinding met mensen en ontmoet ze vervolgens voor het eerst offline. Of juist andersom. Je leert iemand offline kennen, bijvoorbeeld op een event, en maakt vervolgens een digitale connectie.

Wat de tijden van covid-19 ons in ieder geval hebben laten zien, is dat je digitaal echt met elkaar verbonden kunt zijn en elkaar kunt steunen. En precies daar draait het om. Het draait niet om het vervangen van het fysieke netwerken, maar om het ondersteunen. Wanneer je iemand offline hebt ontmoet, kan het moeilijk zijn om die connectie actief te onderhouden. We hebben het allemaal druk. Je kan niet iedereen elke week of maand offline ontmoeten. Maar we hebben wel de tijd om iemand op LinkedIn of Twitter te volgen en te reageren op iets dat hij of zij zegt. Dus vanuit dat opzicht zijn social media geweldig om in contact te blijven met mensen. Online netwerken versterkt de offline connecties.

5. Social media (b2b) is uitsluitend bedoeld om met klanten te praten

Je hoeft social media niet ‘alleen’ te gebruiken om met je (potentiële) klanten te praten. Social media kunnen perfect worden gebruikt in recruitment. Het zijn ideale kanalen om jouw employer brand te promoten en je medewerkers te verbinden. Geef jouw medewerkers of collega’s de mogelijkheid om zelf content te delen op social media.

Mensen willen werken voor bedrijven die ze leuk vinden en die een goed salaris, leuke extraatjes en goede secundaire arbeidsvoorwaarden aanbieden. Ze willen zich goed voelen over het bedrijf waarvoor ze werken.

Hoe veel vertrouwen en zekerheid geeft het als je die positieve dingen hoort van de medewerkers zelf, in plaats van het bedrijf. Potentiële werknemers zien zo wat er speelt binnen de organisatie en kunnen op een eerlijke manier kennismaken met je organisatie. Laat je medewerkers hun eigen verhalen en ervaringen vertellen en deze delen in hun eigen netwerk. Op die manier kunnen ze echte ambassadeurs worden van jouw organisatie.

Hopelijk heb je dankzij deze vijf mythen een andere kant gezien van social media. Dus marketeers, ga in gesprek met je doelgroep en begin met het boeien van mensen. Daarvoor moeten we meer luisteren dan willen spreken. Dan halen we zeker alles uit social media.

 

Uncategoried

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk?

Veel social media kanalen hebben door de tijd heen namelijk een soort eigen imago ontwikkeld. Welk social media platform matcht met jouw merk? Op welke kanalen voelt jouw organisatie zich als een vis in het water? Check de top 11 social media kanalen hier en bepaal over jouw social media strategie toe is aan een opfrisser!

11. Threads

Threads banner

Aantal gebruikers in Nederland: nog niet bekend (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 160 miljoen (2023)
 

Sinds eind 2023 is Threads eindelijk beschikbaar in Europa, en daarmee ook Nederland. De tegenhanger van X (voorheen Twitter) was al enige tijd beschikbaar in de USA. Hier wist het nieuwe platform binnen de eerste vier dagen al de grens van 100 miljoen gebruikers te passeren en hiermee werd Threads het snelst groeiende platform ooit!

Maar hoe kun je als organisatie Threads het beste inzetten? Het antwoord is eenvoudig:  scoren met organische posts. Een belangrijk detail van Threads is namelijk dat adverteren op dit social media platform (nog) niet mogelijk is. De kunst is dus om op te vallen met je organische posts. Geen idee hoe je hier aan moet beginnen? No problem, wij hebben alles wat je moet weten over Threads op een rijtje gezet.

10. Telegram

Banner Telegram

Aantal gebruikers in Nederland: 1,7 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 800 miljoen (2023)
 

Met 1,7 miljoen gebruikers in Nederland is ook Telegram een platform om rekening mee te houden. Het alternatief voor Whatsapp is een relatief jong platform, maar ondanks dat is het ook in Nederland al bij het grote publiek bekend. Het veilige privacybeleid van het platform maakt dat het interessant is voor organisaties. Tegenwoordig staat online privacy namelijk hoog in het vaandel. 

 

9. X

x_banner

Aantal gebruikers in Nederland: 3,1 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 556 miljoen (2023)
 

X, voormalig Twitter, heeft het afgelopen jaar een heuse metamorfose doorgemaakt. Het iconische blauw is vervangen door een zwarte kleur en Larry, het wereldberoemde Twitter vogeltje is vervangen door een X. Of deze verandering positief is? Aan de gebruikerskant vooralsnog niet: waar het platform in 2022 nog 3,5 miljoen gebruikers had, zijn dit er inmiddels nog maar 3,1 miljoen. Ex-gebruikers geven aan andere platforms leuker te vinden en X brengt hen te weinig. En met de komst van Threads kan dit zomaar nog meer gaan afnemen.  

Toch blijft de impact die de microblogsite dagelijks heeft op de wereld, ongeëvenaard. Het open karakter van X zorgt voor een potentieel viraal effect dat je nergens anders ziet; posts zijn gemakkelijk deelbaar en boodschappen worden daardoor razendsnel verspreid.

Dat is dan weer de reden dat vooral mensen in politiek, journalistiek en media er aanwezig zijn. De invloed van X reikt daardoor ver buiten het platform zelf. Of het nu om televisie, radio, of andere social media kanalen gaat: veel van de content die je daar hoort en ziet, is op X al oud nieuws.

Merken die op een of andere manier midden in het nieuws (willen) staan, mogen daarom niet ontbreken op X. Als ze met hun content een domino-effect weten te creëren, is X dé kans op het maken van wereldnieuws. Let wel op, want hiervoor is meer nodig dan het simpel verspreiden van persberichtjes. Op elk kanaal geldt eigenlijk dat je voor succes actief en sociaal moet zijn. Voor X is dit bij uitstek het geval.

 

8. Snapchat

Snapchat-platform

Aantal gebruikers in Nederland: 3,9 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 525,7 miljoen (2023)
 

Snapchat is vooral bekend geworden door de video- en fotofilters die het platform in de begindagen razend populair maakten. Hoewel Instagram inmiddels een deel van die populariteit heeft afgesnoept, blijft het social media kanaal een baken van positiviteit en creativiteit.

De nu zo bekende tijdelijke ‘stories’ zijn bijvoorbeeld groot gemaakt door Snapchat. En zo zijn er wel meer trends die zijn begonnen op de app, die het midden houdt tussen een messenger en een social platform. De overeenkomst tussen alle merken die succesvol zijn op Snapchat, is dat ze positief zijn en speelse content delen.

Of het nu zelfgemaakte filters of bijzondere uitdagingen zijn: fun is de gemene deler tussen de best presterende Snapchat-content. Als jouw merk dat plezier kan uitstralen, is Snapchat het overwegen waard.

 

7. TikTok

tiktok-platform

Aantal gebruikers in Nederland: 4 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 1,5 miljard (2023)

Musical.ly was al succesvol, maar het social media kanaal heeft pas echt een vlucht genomen onder de naam TikTok. Meer dan 1 miljard gebruikers maken grappige of praktische video’s die ze delen met hun volgers. Steeds meer organisaties maken gebruik van dit platform. TikTok wordt dan ook steeds relevanter om je merk onder de aandacht te brengen, want met een groei van 1.034.000 gebruikers in 2023 kun je ook hier als Nederlandse organisatie niet omheen. TikTok is inmiddels een gevestigde naam in het social media landschap en met de groei die het momenteel doormaakt, zal dit voorlopig niet veranderen.

Er is een maar: lukt het je niet om jongeren aan te spreken en zie je in TikTok dé oplossing voor je probleem? Dat zie je dan verkeerd, want ook TikTok gaat hoogstwaarschijnlijk niet werken. Het platform is geen wondermiddel, maar hooguit een nieuw kanaal voor merken die al op een authentieke manier de taal van jonge mensen kunnen spreken.

TikTok heeft ‘Make your Day’ in koeienletters op zijn website staan, en die zin is veelzeggend. Gebruikers komen hier om vermaakt te worden en authentieke, leuke content te zien. Niets zo ongemakkelijk als een merk dat hip probéért te zijn in zijn tone-of-voice.

 

6. Pinterest

Pinterest-platform

Aantal gebruikers in Nederland: 4,6 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 465 miljoen (2023)
 

In essentie is Pinterest een verzamelplek voor alle tekstuele ideeën, foto’s en andere content die je online tegenkomt. Het is echter de manier waarop het platform – overigens vooral populair bij vrouwen - gebruikt wordt die Pinterest haar karakter geeft.

In de praktijk bestaat het grootste deel van de bewaarde ideeën namelijk uit esthetisch mooie afbeeldingen. Interieur, mode, recepten, landschappen: als het er mooi uitziet, vind je het terug op Pinterest. Heb je het gevoel dat jouw merk qua esthetiek een echte meerwaarde te bieden heeft? Dan is het nog steeds in gebruikers stijgende platform Pinterest je plek!

Adverteren op Pinterest biedt extra veel ruimte voor creativiteit. Als organisatie kun je hier je kans grijpen om out of the box te denken!! Een ander voordeel is dat het ook relatief goedkoop is als je het vergelijkt met de andere platformen in dit rijtje. 

5. LinkedIn

LinkedIn-platform

Aantal gebruikers in Nederland: 5 miljoen (2023) 
Aantal gebruikers wereldwijd: 930 miljoen (2023) 
 

Nu we de top 5 van grootste social media kanalen hebben bereikt, zijn we bij de allemansvrienden aanbeland. LinkedIn is er het eerste voorbeeld van. Het social media kanaal is voor vrijwel iedereen geschikt, daar hoeft je merk geen specifiek karakter voor te hebben.

De content die op LinkedIn geplaatst wordt, kent echter wel een duidelijke overeenkomst: alles is gericht op zakelijk gebruik. Je vindt hier geen vakantiefoto’s, unboxing-video’s of gedeelde recepten. LinkedIn staat synoniem voor professionaliteit. Mensen en merken die van die norm afwijken, worden meer dan eens door andere gebruikers gecorrigeerd.

Dus heb je zakelijke stakeholders (leveranciers, aandeelhouders, medewerkers of kandidaat-medewerkers bijvoorbeeld) met wie je algemeen in contact wilt blijven? Er is geen beter platform dan LinkedIn voor dat doel.

 

4. Instagram

Instagram-platform

Aantal gebruikers in Nederland: 7,8 miljoen (2023) 
Aantal gebruikers wereldwijd: 1,4 miljard (2023) 
 

Een platform wat al tijden niet meer weg is te denken uit de top 5 van Nederland is toch echt wel Instagram. Wat ooit begon als een broedplaats voor creativiteit, is nu een volgroeide grootmacht in de Meta-familie.

Toch zijn de meeste kernelementen van de digitale beeldengalerij bewaard gebleven. Zo is Instagram nog steeds voor 99% een visueel platform. Foto’s en video’s vind je er in allerlei vormen en maten, en het social media kanaal toont aan daarin nog volop te ontwikkelen. Zo hoeven gebruikers bijvoorbeeld niet meer naar je website om aankopen te doen, maar bestellen zij direct jouw producten vanuit hun Instagram-feed. Instagram heeft bovendien een enorme gebruikersgroep, waardoor elk merk hier een platform heeft om zich te uiten

Benieuwd hoe je als organisatie echt kunt opvallen op Instagram? Zorg dat je het Instagram algoritme snapt en in de gaten houdt. Pas je content zodanig aan, zodat het niet wegvalt tussen de rest. Lukt dat, dan weet je eigenlijk al zeker dat Instagram geschikt voor je is.

 

3. Facebook

Facebook-platform

Aantal gebruikers in Nederland: 9,9 miljoen (2023) 
Aantal gebruikers wereldwijd: 3,05 miljard (2023) 
 

Facebook, voor velen het eerste echte grote social media platform. De mogelijkheden op het miljardenplatform zijn met recht eindeloos te noemen. Hoewel de echte stijging inmiddels al een tijd is verschoven naar social media kanalen als Instagram en TikTok bewijst Facebook toch elke keer weer een erg nuttig platform te zijn met onvoorstelbare mogelijkheden. Je kunt er geadverteerde video’s, afbeeldingen, posts en zelfs gesponsorde verslagen publiceren. Hier hoeven we verder niet te karakteriseren of te segmenteren. Facebook is een must voor elk merk, en zal dat voorlopig nog wel even blijven.

 

2. YouTube

YouTube-platform

Aantal gebruikers in Nederland: 9,9 miljoen (2023) 
Aantal gebruikers wereldwijd: 2,7 miljard (2023) 
 

Consumenten zijn op social media over het algemeen een stuk socialer dan bedrijven. Op YouTube worden die verschillen extra duidelijk. Terwijl individuele gebruikers YouTube massaal gebruiken om video’s te uploaden, te reageren en te abonneren, is YouTube voor de meeste bedrijven niet meer dan een veredelde video-dumpplaats.

En dat is zonde. Als je YouTube alleen gebruikt om een video te hosten, om ze vervolgens elders in te sluiten, dan zijn er betere alternatieven. De kracht van YouTube zit juist in de interactie met abonnees, zelf kunnen reageren, hele series aan video’s creëren en het feit dat YouTube een van de grootste zoekmachines is. Ben je van plan dat daadwerkelijk te doen, YouTube te beschouwen als een echt sociaal medium, dan ligt de wereld aan je voeten.

 

1. Whatsapp

Whatsapp

Aantal gebruikers in Nederland: 13,3 miljoen (2023) 
Aantal gebruikers wereldwijd: 2,78 miljard (2023) 
 

Met bijna 14 miljoen Nederlandse gebruikers is Whatsapp de onbetwiste nummer 1 in dit lijstje met social media kanalen. Als meest gebruikte kanaal in Nederland, met een groeiend aantal gebruikers, is het wat ons betreft een kanaal met vele mogelijkheden.

Voor bedrijven is Whatsapp een optie met strategische voordelen. Allereerst is het een laagdrempelige manier voor klanten om een vraag te stellen of zelfs een bestelling te plaatsen. Om ze vervolgens natuurlijk snel te voorzien van een (geautomatiseerd) antwoord.

Het sociale, persoonlijke karakter van Whatsapp zorgt bovendien voor korte lijntjes met de consument, met als bijkomend voordeel dat dit bijdraagt aan een vertrouwd gevoel en positieve associaties met jouw merk.