Demo gratis

Uncategoried

Coosto breidt uit met technologie voor effectievere social media posts

Geef je content het allergrootste podium

“We zien dat contentmarketeers heel veel tijd en energie steken in het creëren van relevante, unieke content”, vertelt Paul van den Broek, product manager bij Coosto. “Maar het is vooral de manier waarop content verspreid wordt, die jouw succes bepaalt. Dat is nog niet zo gemakkelijk. Want hoe zorg je er nu voor dat je content daadwerkelijk gezien wordt op social media? Dat je doelgroep vaker gaat reageren of klikken op je post? Met Post Optimizer bieden we een datagedreven oplossing die deze twijfels wegneemt.”

 

100% algoritme-proof

Post Optimizer geeft proactieve adviezen voor het gebruik van media, hashtags, emoji, URL’s en de ideale berichtlengte van je post. Niet naar aanleiding van eenmalig of verouderd onderzoek, maar op basis van real-time analyses. Post Optimizer vertelt je wat op dit moment wel en niet werkt op je favoriete social media platform, en daarmee is het systeem 100% algoritme-proof.

Post Optimizer is volledig geïntegreerd in Coosto, en beschikbaar voor Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn. Vraag een gratis demonstratie van het Coosto-platform aan via coosto.com/nl/demo.

Uncategoried

Coosto biedt nu ondersteuning voor Instagram Direct Messaging

Verbeter je merkbeleving

Instagram is hét social media platform van dit moment, en de DM-functionaliteit wordt door bijna 400 miljoen mensen wereldwijd gebruikt. Hierdoor zijn DM’s voor organisaties een uitgelezen mogelijkheid om veel mensen op een persoonlijke manier te betrekken bij hun merk. Ze bieden de ideale kans om de klanttevredenheid te vergroten, de merkbeleving te verbeteren en meer conversies uit conversaties te halen.

 

Instagram van A tot Z

Eerder maakte Coosto het al mogelijk om Instagram-berichten te analyseren, Instagram-posts automatisch in te plannen, en statistieken te rapporteren. Ook het reageren op publieke reacties en mentions was al mogelijk. Met de toevoeging van Direct Messages brengt Coosto nu het volledige Instagram-beheer onder één dak. In totaal biedt de marketingtool inmiddels volledige ondersteuning voor maar liefst 8 social media kanalen.

 

introducing Instagram DM Coosto

 

Het beste van twee werelden

De nieuwe functionaliteit brengt het beste van twee werelden samen: de populariteit van Instagram DM’s (inclusief Story-comments en -mentions) wordt gecombineerd met de vertrouwde mogelijkheden van Coosto. Zo biedt Coosto ook voor Instagram DM onder andere de gebruiksvriendelijke gespreksinterface, automatische antwoorden, snelle antwoorden en case tagging, waarmee teams slimmer werken aan een betere merkbeleving.

 

Over Coosto

Coosto ontwikkelt en levert een unieke marketingtool die er volledig op is gericht om organisaties meer resultaat uit content & social media te laten halen. Met Coosto monitor je hoe er over je organisatie wordt gesproken, doe je ideeën op voor nieuwe content, verspreid je jouw content optimaal via al je social media kanalen, en beantwoord je vragen via o.a. social media, messengers en livechat. Alle resultaten zijn eenvoudig te rapporteren.

Uncategoried

Van Iran naar Coosto: ‘Als IT'er was dit de perfecte kans’

Morteza was in Iran werkzaam in de IT-branche toen Coosto op zijn pad kwam. “Een Iraanse vriend van mij woonde in Nederland en werkte bij Coosto. Toen hij op bezoek was in Iran vertelde hij tijdens de lunch over een vacature bij Coosto. Toen ik vervolgens thuis achter mijn bureau ging zitten, bezocht ik de website van Coosto en las ik de vacature. Dat zag er gaaf uit, dus ik vroeg een demo aan en kwam zo voor het eerst in aanraking met het product. Dat beviel goed en ik besloot voor mijn kans te gaan.”

 

Geen twijfel

Morteza heeft altijd rekening gehouden met de stap naar het buitenland, maar toch kwam het vrij onverwacht. “Op dat moment was ik er totaal niet mee bezig. Het kwam op mijn pad en de gesprekken met Coosto bevielen heel goed. Toen ik de baan aangeboden kreeg, heb ik geen moment getwijfeld.”

Als Developer in het Social Accounts team is Morteza voornamelijk bezig met de achterkant van Coosto. “Ik werk in de machinekamer van Coosto. Daar komen duizenden inkomende en uitgaande berichten binnen. Het is uitdagend werk en je moet jezelf daarin altijd blijven ontwikkelen. Klanten zien mijn werk misschien niet aan de voorkant, maar het is wel essentieel.”

“Bij Coosto werken ontwikkelaars continu om Coosto als product te verbeteren met nieuwe features, verbeteringen en bugfixes. Coosto heeft verschillende ontwikkelteams die elk verantwoordelijk zijn voor een ander onderdeel van Coosto. Elk team heeft zijn eigen verantwoordelijkheden, manier van werken en de vrijheid om nieuwe uitdagingen aan te gaan met zorgvuldig gekozen technologieën, en samen vormen de teams de fundamentele basis van een werkend product en tevreden klanten.”

 

Verhuizing

Je spullen pakken en voor je werk naar de andere kant van de wereld verhuizen is geen kleine stap, toch zou Morteza het iedereen aanraden. Zeker als Coosto je de kans geeft. “Natuurlijk is het spannend, je weet niet precies waar je terecht komt en de cultuur is anders. Hoe word je bijvoorbeeld ontvangen? Hoe ziet het team eruit? Bij Coosto was dat allemaal goed geregeld. De collega’s zijn leuk en heel erg behulpzaam. Daarnaast is er een goed onboarding traject met een buddy die je op weg helpt om goed en snel aan de slag te kunnen.”

Ook met de verhuizing van Iran naar Nederland schoot Coosto te hulp. “Ze hadden voor mijn eerste maand een woning geregeld en hielpen met al het papierwerk en afspraken rondom mijn verhuizing, dat vond ik fijn. Daardoor kon ik direct goed van start zonder problemen en voelde ik me snel thuis. Zo kon ik me ook snel gaan richten op mijn werk en het vinden van mijn draai in Nederland in plaats van dat ik me elke dag druk moest maken om administratieve dingen.”

In zijn omgeving werd goed gereageerd op zijn vertrek uit Iran. “In de IT-branche is het best gebruikelijk dat mensen in andere landen gaan wonen en werken. Mijn vrienden en familie wisten dat het bij mij ook een optie was. Gelukkig spreek ik iedereen regelmatig via Whatsapp bijvoorbeeld. Dat is het voordeel aan deze tijd. Je bent ver weg, maar kunt iedereen regelmatig zien.”

 

Covid en thuiswerken

Slechts twee maanden was Morteza in Nederland toen corona zijn intrede deed in Nederland. Vanaf dat moment werd het thuiswerken en zat een bezoek aan zijn vrienden en familie in Iran er niet meer in. “Dat was een lastige situatie, maar het is wat het is. Het is niet ideaal als je net in een nieuw land woont en een nieuwe baan hebt om dan ineens alleen thuis komt te zitten. Misschien is het gek, maar ik zag daar ook het goede van in. In de normale situatie zou ik iedere dag naar kantoor zijn gegaan. Mijn vrouw en zoontje zouden zich dan wellicht thuis gaan vervelen in een nieuw land en nieuwe stad. Ook voor mij had dat het geval kunnen zijn. Thuiswerken gaf me de kans om veel met mijn gezin te zijn, waardoor we onszelf nu echt thuis voelen hier.”

 

Toekomst

Morteza hoopt nog lang bij Coosto te mogen werken. “Het werk vind ik leuk en de mensen bij Coosto zijn geweldig. Het is een hele open organisatie waarin je met eigen ideeën mag komen. Naar ieders input wordt geluisterd en dat is fijn. Ook buiten de dagelijkse werkzaamheden om wordt er veel voor je gedaan. Er zijn leuke events, zoals een Hackathon en je krijgt een budget om jezelf te ontwikkelen. Ook zijn er wekelijkse kennissessies en kun je deelnemen aan sportactiviteiten en nog veel meer. Als het aan mij ligt blijf ik nog lang bij Coosto werken en in Nederland wonen.”

Uncategoried

Sofie is happy bij Coosto: ‘Een supergaaf bedrijf om voor te werken’

Carrièreswitch

De in Mill geboren Sofie had in eerste instantie een andere carrière in gedachte. Na haar studie communicatie begon ze als marketing & communicatie medewerker bij een uitzendbureau, maar daar miste ze de passie voor haar werk. “Het was geen match. Ik had daarvoor zes jaar in de horeca gewerkt en vond de interactie met mensen altijd geweldig. Dat contact met klanten viel in die rol weg en dat miste ik.”

Sofie maakte vervolgens de stap naar Swiss Sense en leerde daar Coosto kennen. “Als webcare medewerker bij Swiss Sense werkte ik dagelijks met Coosto en op die manier heb ik het bedrijf leren kennen. Hoe meer mensen ik sprak, hoe vaker ik dacht: ‘Dat lijkt me een fantastisch bedrijf om voor te werken. ’Ik besloot te solliciteren en zo is het balletje gaan rollen.”

Na een aantal goede gesprekken bleek de klik er te zijn en werd Sofie aangenomen als Support medewerker. Daarbij was er wel direct de intentie om de leergierige Sofie na een tijdje door te laten groeien naar CSM. “Dat plan sprak me aan en ik heb dan ook geen moment getwijfeld om op het aanbod in te gaan.”

 

Warm bad

Bij Coosto kwam Sofie naar eigen zeggen in een warm bad terecht. “Vanaf dag één voelde ik me thuis. Dat komt door de leuke collega’s, maar ook het HR-proces heeft daarin geholpen. Niets wordt hier aan het lot overgelaten. Een eerste werkdag is vaak super spannend, alleen bij Coosto wist ik precies wat ik kon verwachten. Voordat ik begon kreeg ik vanuit HR al een volledig plan. Alles was al voor me geregeld; trainingen, kennismakingen en ga zo maar door. Ik wist bij binnenkomst meteen wat ik kon verwachten. Dat heb ik als heel fijn ervaren.”

Dat goede gevoel is daarna nooit meer verdwenen. “Iedereen is zo aardig en behulpzaam. Het contact met collega’s is heel erg goed. Dat merk je ook tijdens activiteiten buiten het werk om. Ik moet dan even de kerstparty benoemen. Ik hoorde bij binnenkomst al dat het legendarisch zou zijn en dat heb ik vorig jaar ook zelf mogen ervaren. Wat het zo legendarisch maakt? Dat moet je zelf meemaken.”

 

Van Support naar CSM

De eerste stappen binnen Coosto zette Sofie dus als Support medewerker. Daar leerde ze de tool tot in detail kennen en hielp ze klanten met vragen of problemen. Na bijna twee jaar bij Support was het tijd voor een stap hogerop. “Het initiatief voor mijn promotie naar de rol van CSM kwam vanuit Coosto zelf. Natuurlijk was dat vanaf het begin de insteek, maar dat ik er nooit naar heb hoeven vragen en zij zelf het initiatief namen geeft voor mij aan wat voor werkgever Coosto is. Afspraken worden nagekomen en dat is niet overal vanzelfsprekend.”

Als CSM voelt Sofie zich als een vis in het water. “Ik heb altijd veel energie gekregen van het mensen naar de zin te maken. Dat mag ik nu fulltime doen eigenlijk. Ik heb mijn eigen klantportfolio met daarin bijna driehonderd klanten. Hele mooie klanten vind ik, zo heb ik bijvoorbeeld pretparken als Toverland en Bobbejaanland onder mijn hoede.”

Als CSM is werkelijk iedere dag anders en dat maakt het werk volgens Sofie zo leuk. “Het is heel divers. De ene dag ben ik bezig met de onboarding van nieuwe klanten en de andere dag staan er screensharings op het programma waarbij ik klanten help om nog meer uit Coosto te halen. Eigenlijk sluit ik iedere dag mijn laptop af en denk ik bij mezelf: ‘Dit was echt een hele leuke dag.’ Uiteraard zijn er ook minder leuke dingen om te doen, maar dat staat niet in verhoudingen met de leuke dingen.”

 

Managen van succes

Sofie krijgt in haar omgeving regelmatig de vraag wat een Customer Success Manager nu precies doet, haar antwoord is simpel. “Ik zeg altijd dat ik precies doe wat er letterlijk staat haha. Ik manage het succes van mijn klanten. Zodra Sales een contract heeft afgesloten wordt het overgedragen aan een CSM. Wij nemen vervolgens contact op met die klant om kennis te maken, trainingen in te plannen en ze op weg te helpen. Vanaf dat moment is de CSM hun contactpersoon.”

Een CSM bouwt dus daadwerkelijk een band op met klanten en dat is precies wat het werk zo leuk maakt volgens Sofie. “Ik voer veel gesprekken met klanten en probeer ze altijd blij te maken. Natuurlijk krijg ik ook wel eens te maken met een klant die een klacht heeft of een probleem, maar dat is helemaal niet erg. Juist om die klanten weer 100% happy te maken, dat geeft mij energie en dat is waar ik het voor doe.”

Het huwelijk tussen Sofie en Coosto is een goed huwelijk en als het aan Sofie ligt blijft dat ook zo. “Ik vind het werk hartstikke leuk en heb super leuke collega’s. Daarnaast is Coosto ook nog eens een fijne en goede werkgever. Momenteel ben ik dus happy en sta ik iedere dag met een glimlach op om te gaan werken. Ik heb maar één wens momenteel en dat is dat we elkaar allemaal snel weer mogen zien op kantoor. Ik heb niets te klagen, maar ik mis iedereen wel.”

Uncategoried

Een werkleven lang Coosto: ‘Hier word je altijd uitgedaagd’

De 33-jarige Alexander maakte tijdens zijn studie technische informatica kennis met Coosto. “Het begon als bijbaan op de zaterdag toen ik studeerde aan de Fontys. Ook toen ik daarna ging studeren aan de universiteit ben ik dat blijven doen. Na mijn studie wilde ze me graag hebben en ben ik blijven plakken.”

 

Werknemer van het eerste uur

Alexander maakte de volledige opmars van het bedrijf mee. “Als ik het goed heb was ik werknemer nummer negen. Ik tekende mijn eerste contract in april 2007, dat is een hele tijd geleden. Ik heb het bedrijf uit zien groeien van een heel kleine start-up naar een grote en professionele organisatie. Inmiddels werken er ruim honderd mensen, dat was toen niet voor te stellen.”

De in Deurne geboren Alexander groeide zelf ook mee en werkt nog altijd met veel plezier bij Coosto. “Het voordeel aan Coosto is dat je altijd uitgedaagd wordt. Je bent hier geen code monkey (iemand die alleen code schrijft). Binnen Coosto krijg je de kans om zelf onderzoek te doen en krijg je veel vrijheid in je werk. Je krijgt hier de kans om je te ontwikkelen en raakt daardoor nooit verveeld. Ik kwam binnen als rookie en ben vanuit daar doorgegroeid en ik groei nog steeds. Ik leer iedere dag bij.”

 

De verborgen kant van Coosto

Momenteel werkt Alexander aan de ‘verborgen kant’ van Coosto. “Het werk dat ik doe zie je niet direct aan de voorkant terug, maar is wel essentieel. Ik werk met name aan de achterkant van de tool. Ik ben verantwoordelijk voor de koppelingen met onze bronnen. Coosto heeft heel veel bronnen zoals bijvoorbeeld Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, blogs, fora en ga zo maar door. Dat levert veel data op en die data wordt verzameld door programma's die ik mede heb geschreven.”

Door het werk van Alexander komt de juiste data naar boven in Coosto. “Alle data moeten worden opgeschoond en het juiste formaat hebben. Daarnaast willen we ook geen rommel, spam of oude data in onze tool. Het is mijn verantwoordelijkheid dat die processen goed lopen. Als de connectie tussen de bronnen en Coosto niet goed werkt, dan komt er niets meer uit de zoekmachine. Ik vind mijn werk dus vrij belangrijk haha.”

 

Bijzondere organisatie

Naast dat Coosto je blijft uitdagen, maakt ook de bedrijfscultuur het werk leuk vindt Alexander. “Coosto is een hele platte organisatie. Iedereen is gelijk en er zijn geen rangen en standen. Het is heel vrij en open. Ik heb nooit het idee dat er dingen achter de deur besproken worden die niemand mag weten. Iedereen denkt mee en helpt mee en ook werkelijk iedereen wordt serieus genomen. Er wordt altijd naar je geluisterd en wanneer je een goed idee hebt, dan wordt het uitgevoerd.”

De band tussen werknemer en werkgever is volgens Alexander een bijzondere. “Coosto denkt met je mee. Als je extra training wil, als je ziek bent, als je een idee hebt, er wordt echt rekening met je gehouden. Ik voel me gewaardeerd en ik denk dat ik dan niet alleen voor mezelf spreek. Ook nu we allemaal thuiswerken laat Coosto regelmatig weten dat ze aan je denken. Dat kan door een bloemetje zijn of een leuk berichtje. Ze geven om je en dat is oprecht. Dat wordt in het hele bedrijf heel erg gewaardeerd.”

 

Geen idee is te gek

Ook de activiteiten buiten de dagelijkse werkzaamheden om vallen in de smaak. “Daar staat Coosto wel een beetje om bekend. Dat zit in het DNA van het bedrijf. Successen worden groots gevierd en met kerst wordt er flink uitgepakt. Dan is alles mogelijk en niets te gek. Maar het is niet alleen met kerst hoor. Gedurende het jaar wordt er van alles georganiseerd. Zoals een Hackathon, die ik al jaren zelf mede organiseer. Dat is super leuk. De betrokkenheid van iedereen binnen Coosto is sowieso groot.”

Om aan te geven dat bij Coosto alles mogelijk is, stipt Alexander de wintersportreis van vorig jaar aan. “Ik had het gekke idee om er een wintersport in te gooien en dat gaf ik bij HR aan. De Coosto-way is dan: ‘Gaaf idee, bekijk de mogelijkheden en regel het.’ Dus zijn we met een mooi clubje op wintersport gegaan. Dat was top. Hoe gek je idee ook is; binnen Coosto wordt er altijd naar geluisterd en als het mogelijk is, mag je het uitvoeren.”

 

Coosto daagt je uit

Wie bij Coosto wil werken, moet volgens Alexander ambities hebben en zichzelf willen ontwikkelen. “Ik kijk natuurlijk naar de technische kant van Coosto, want dat is mijn vakgebied. En als ik daarnaar kijk dan kun je bij Coosto zoveel kanten op. Je krijgt een persoonlijk ontwikkelbudget, je mag naar conferenties, je krijgt de ruimte en vrijheid om onderzoek te doen en heb je een innovatief en goed idee? Dan mag je het pitchen en uitvoeren.”

Wie het liefst voorgekauwd werk krijgt is bij Coosto echter niet op de juiste plek. “Je moet jezelf echt willen uitdagen en verbeteren. Je krijgt heel veel vrijheid binnen Coosto, maar daar hoort ook veel verantwoordelijkheid bij. Er wordt van je verwacht dat je die ook pakt. Ik vind dat zelf heel leuk. Daardoor blijf je altijd leren. Wanneer je met een goed idee komt en dat mag gaan uitvoeren, dan is dat ook echt jouw project. Dat wordt niet overgepakt door iemand van hogerhand die er mee te koop gaat lopen. Dat is toch gaaf?!”

Alexander loopt sinds de oprichting van Coosto mee, maar is nog lang niet uitgekeken. “Natuurlijk heb ik mijn ambities, maar die kan ik heel goed binnen Coosto realiseren. Ik ben blij om hier te mogen werken en ik denk er absoluut niet aan om weg te gaan. Ik waardeer Coosto en ik heb het gevoel dat die waardering wederzijds is.”

Uncategoried

Nieuw: reageer direct op Google-reviews vanuit Coosto

Negatieve reviews zijn een uitgelezen kans om je merkreputatie te verbeteren. Reageer met begrip, toon empathie en probeer een misverstand recht te zetten. Zo laat je in één klap aan de hele wereld zien hoe oplossingsgericht en behulpzaam je bent. Maar ook positieve recensies lenen zich perfect voor een reactie. Bedank mensen voor hun compliment, of voor het feit dat ze de moeite hebben genomen hun mening te geven.

Wat je reactie ook wordt: vanaf nu is het mogelijk met Coosto. Koppel eenvoudig je Google My Business account, en alle (nieuwe) Google-reviews worden automatisch ingeladen zodat je direct kunt reageren! 

Uncategoried

Nu beschikbaar in Coosto: Instagram Direct Publishing zonder Zapier

Direct publiceren op Instagram is al jaren één van de meest gevraagde Coosto-functionaliteiten. We waren daarom voorbereid op deze toepassing van Instagram, en hebben de integratie direct gerealiseerd. 

Nu haal je als Coosto-gebruiker niet alleen meer resultaat uit social media, maar bespaar je ook nog eens zeeën van tijd! Zo zijn we nu de enige tool in de Benelux, en één van de weinige wereldwijd, die direct publiceren ondersteunt voor maar liefst 6 belangrijke social media platformen: Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube, Pinterest en Twitter. Alles vanuit één omgeving, waardoor je social media management tot wel 75% sneller kan. 

Benieuwd naar Coosto of meer informatie over deze functionaliteit? Neem contact met ons op of bekijk alle mogelijkheden van Instagram in Coosto

Uncategoried

Hackathon in coronatijd: techniek tegen eenzaamheid

Dat zegt Stan Ansems, één van de winnaars dit jaar. Samen met Jose Camara, Wesley van der Sanden, Francisco Soler en Daniel Garibaldi bedacht hij de app Happier. Het thema dit jaar was ‘supporting our local community’. Hoe kunnen we mensen met een creatief concept een klein beetje helpen in deze lastige tijden?

 

Het concept

Bij de Hackathon wordt gewerkt in teams. De bedoeling is om in één werkdag een werkend concept te presenteren. Geen gemakkelijke uitdaging, maar met de kennis binnen Coosto lukt het altijd. “Het is een kort tijdsbestek en dat maakt het ook leuk. Het hoeft natuurlijk niet perfect te zijn en daardoor kun je ook dingen uitproberen. Maar uiteraard wil je aan het eind van de dag iets goeds presenteren. Al lukt dat altijd iedere groep wel moet ik zeggen”, zegt Ansems.

Omdat het dit jaar via Zoom moest, gingen bepaalde processen net iets anders dan anders. “Om heel eerlijk te zijn hebben we een dag van tevoren al even contact met elkaar gezocht om wat dingetjes te bespreken. Allemaal precies binnen de lijntjes hoor, we hebben niet vals gespeeld haha. Uiteindelijk denk ik dat we met ons team iets mooi hebben kunnen neerzetten.”

 

Happier

En dat moois is de app Happier. Nu we massaal thuis moeten zitten is geluk alles behalve vanzelfsprekend. En dat terwijl het zo belangrijk is om gelukkig te zijn. Je leeft langer, bent gezonder, boekt meer succes en je kunt relaties beter onderhouden. Happier is ontworpen om dagelijks een klein beetje geluk te brengen in je eigen leven of dat van een ander. Mooie woorden van vrienden en familie, liefde en natuurlijk kattenfilmpjes, zomaar een paar voorbeelden waarvan wij als mensen blij worden. In Happier kun je aanvinken wat jou happy maakt en vervolgens krijg je iedere dag een verrassing met iets waar jij blij van wordt. Daarbij is er ook nog de mogelijkheid om een dosis geluk naar je vrienden te sturen.

 

Gezellige boel

Bij de Coosto Hackathon draait het natuurlijk om het bedenken van een concept, maar dat is niet het belangrijkste. Het is vooral een leuk evenement voor werknemers van Coosto. “Je leert collega’s toch op een andere manier kennen. Normaal gesproken spreek je elkaar voornamelijk zakelijk en bij de Hackathon is het toch een stuk informeler. Zelfs via Zoom hebben we het erg gezellig gehad.”

Dat de Hackathon alleen toegankelijk is voor techs is volgens Stan niet helemaal waar. “Het is natuurlijk een evenement waar de technische kant om de hoek komt kijken, maar het is toegankelijk voor iedereen”, zegt Ansems enthousiast. “Collega’s vanuit de business-kant brengen namelijk weer hele creatieve ideeën met zich mee en kijken met een hele andere blik naar het proces. Dat is een perfecte aanvulling op de technische mensen. Daarom is dit zo’n leuk evenement waar iedereen binnen Coosto welkom is.”

 

Coosto Catransfer

De makers van ‘Happier’ gingen er uiteindelijk met de winst vandoor, maar ook de andere twee concepten waren van hoog niveau. Zo was er het idee van Coosto Catransfer. Een soort WeTransfer in Coosto om je vrienden te voorzien van hun dagelijkse portie katten-content. Met Catransfer kun je tot miljoenen foto’s en video’s tegelijk uploaden in Coosto en deze voorzien van een wachtwoord. Vervolgens creëer je een link en die kun je delen met je vrienden. Zij kunnen met het wachtwoord inloggen en zo aan hun dagelijkse shot katten-filmpjes of foto’s komen.

Waarom is dat zo’n goed idee? Daar hebben de makers, Rob de Wit, Jake van der Putten en Bas Hulsbosch, wel een antwoord op. “Het is super simpel en super snel. Je kunt zoveel mogelijk foto’s en video’s uploaden als je maar wil. En waarom katten? Nou.. die zijn toch veel leuker dan honden. Zodra je honden-content probeert te uploaden crasht de app haha.”

 

Digi-tea

Nu de plaatselijke bridgeclub niet meer bij elkaar mag komen om een kaartje te leggen en een lekker kopje thee te drinken biedt de app Digi-tea de oplossing. Een applicatie gericht op ouderen om online te kunnen keuvelen onder het genot van een drankje. Het uiterlijk van de app doet aan alsof je terug bent geschoten in de tijd en dat is ook exact wat de bedenkers, Freek Maes, Freek van Gorkum, Pim Schreurs en Cheryl Meredith, wilden.

“We hebben een omgeving gecreëerd die niet te hip aanvoelt voor ouderen. We hebben het daarnaast zo simpel mogelijk gehouden. Mensen vullen hun naam, leeftijd en hobby’s in en worden vervolgens op basis van die facetten verbonden met iemand anders. Zo kunnen zij gezellig met iemand kletsen en gaan zij eenzaamheid tegen”, aldus de makers in hun presentatie.

 

Samen maken we Coosto beter

Na deze bijzondere editie van de Hackathon zijn wij weer volledig opgeladen met nieuwe inspiratie voor productverbeteringen in 2021. Wil je als Coosto-klant ook zelf meedenken over vernieuwingen in de tool die jij dagelijks gebruikt? Dat kan. Geef via de feedback-knop in Coosto aan waar jij kansen ziet, of stem op bestaande ideeën.

Uncategoried

Case study: Hoe The Ocean Cleanup omging met een stijging van 367% in social media engagement

Statistieken (per 12 juni 2020)

  • Instagramvolgers: 439.606
  • Facebookvolgers: 579.074
  • Twittervolgers: 145.900
  • YouTube-abonnees: 136.000
  • LinkedInvolgers: 123.721
  • Fan engagement nam met 367% toe in de periode van Q2 2019 tot Q1 2020.

The Ocean Cleanup heeft altijd een actieve rol in haar community willen nemen, door vragen te beantwoorden en supporters te bedanken voor hun belangrijke bijdrage in het succes. Naarmate de community groeide, werd het steeds belangrijker om op te schalen.

Toen The Ocean Cleanup in oktober 2019 bijvoorbeeld the Interceptor lanceerde, de technologie om rivieren schoon te maken, merkte de organisatie een sterke stijging in de social media engagement van haar community. Coosto speelde een sleutelrol in het efficiënt en doeltreffend beheren van die stroom aan extra berichten. Hoewel The Ocean Cleanup een internationaal publiek heeft, waren verschillen in tijdzones geen probleem; het community engagement team kon alle berichten direct beantwoorden.

Coosto organiseert alle binnenkomende berichten als cases, en dat zorgt ervoor dat je alle gesprekken met een individuele supporter op één plek ziet. Het heeft ook de deur geopend naar meer empathische en gepersonaliseerde communicatie. Coosto hielp met het verkrijgen van een complete overzicht van alle vragen en reacties, en bood een overzicht waarmee The Ocean Cleanup een aantal oprechte steun- en dankbetuigingen binnen het eigen team kon uitlichten. Zo werd ook intern gedeeld hoezeer de community achter het werk van iedereen binnen The Ocean Cleanup staat.

Omdat The Ocean Cleanup geavanceerde technologie ontwikkelt en wetenschappelijk onderzoek uitvoert, is het extra belangrijk dat de community juist wordt geïnformeerd. The Ocean Cleanup werkt daarvoor samen met RIFF Digital Engagement. In dat opzicht waren vooral de interne notities en ‘in behandeling’ functionaliteiten in Coosto nuttig, doordat vragen die extra informatie behoefden, snel kunnen worden geëscaleerd. Zo werd een structuur gevonden om deze vragen correct te beantwoorden, ongeacht de collega die aan het werk is.

Met de toename van berichten wilde The Ocean Cleanup de community ook beter leren begrijpen. Case labelling is daarvoor een pluspunt geweest, ook om met data te kunnen zeggen waarover de community graag meer wil zien, en wat hun belangrijkste vragen zijn. De Listen-omgeving van Coosto heeft met name geholpen om een breder perspectief te krijgen op wie content deelt rond de missie van The Ocean Cleanup, om daar vervolgens op in te kunnen spelen.

En last but not least, The Ocean Cleanup heeft in de Publish-module haar contentkalender kunnen stroomlijnen en meer inzicht verkregen in de berichtprestaties. De flexibiliteit van Publish maakt posts inplannen een eenvoudig proces, zelfs met een contentkalender die regelmatig aan verandering onderhevig is.

Uncategoried

Zo creëer je supersnel een onderscheidende boodschap voor social media

We hebben in ons whitepaper ‘Een unieke social media strategie voor elk merk’ beschreven hoe je een complete social media strategie kunt maken, inclusief krachtig merkverhaal. Maar wat als je geen tijd hebt om dat complete 6-stappenplan te volgen? Als je bijvoorbeeld supersnel de kernboodschap voor één campagne wil formuleren? We hebben 4 shortcuts gevonden waarmee je dat binnen een half uurtje voor elkaar krijgt.

1. De Sweet Spot van Joe Pulizzi

sweet-spot

Deze methodiek gebruiken we als één van de stappen in ons whitepaper, maar is eventueel ook ‘los’ toe te passen. Voordat je content gaat creëren, bepaal je relatief snel de overkoepelende boodschap door het snijvlak te vinden tussen de behoeften van een bepaald publiek en de kracht van jouw merk.

Belangrijk hiervoor is wel dat je duidelijk in beeld hebt wat je publiek graag ziet, leest of hoort, en dat je weet wat jouw merk of campagne te bieden heeft.

Een model blijft natuurlijk altijd een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid. Toch vinden sommigen de Sweet Spot van Joe Pulizzi wel erg kort door de bocht, omdat hij maar met 2 factoren rekening houdt.

Startup-adviseur Jamie Catherine Barnett voegt er daarom een extra dimensie aan toe.

2. Het kruispunt van Jamie Catherine Barnett

intersection

Net als Pulizzi benoemt ook Barnett in haar ‘kernboodschap-framework’ de expertise van een merk en de behoeften van het publiek om tot een goede propositie te komen.

Ze wijst aanvullend op white space, als belangrijke modererende factor om in het oog te houden. White space duidt in deze context op een soort ‘ruimte’ in de markt. Het kan namelijk zijn dat een ander merk, met andere unieke capaciteiten, toch met jouw content concurreert binnen hetzelfde snijvlak.

White space betekent dus eigenlijk vooral dat je niet alleen naar je eigen organisatie moet kijken, maar ook om je heen: wat is er nu nog niet, wat jij wel kunt vertellen? Welke nadelen van anderen kun jij compenseren?

3. De contentmissie van Andy Crestodina

Als je het lastig vindt om op basis van uniciteit je boodschap te formuleren, kan het helpen een soort contentmissie voor jezelf op te stellen.

Andy Crestodina, content marketeer en mede-oprichter van Orbit media, bedacht een manier om in één zin je volledige kernboodschap te vangen. Hij gebruikt zoals gezegd geen model maar een soort content mission statement:

“Our company is where (vul jouw specifieke publiek in)… finds (vul jouw content in)… for (vul hier de behoefte/meerwaarde voor het publiek in).”

Het grote voordeel van deze methode om tot je kernboodschap te komen, is dat je merkverhaal kort en krachtig in één zin wordt samengevat. Je toetst al je content in een handomdraai aan het overkoepelende verhaal, en je kunt collega’s eenvoudig herinneren aan het grote plaatje.

4. Het waarde-framework

Ook van de contentmissie van Crestodina is een iets uitgebreidere variant beschikbaar. Er zijn tientallen varianten op onderstaand rijtje te vinden, maar wij hebben deze geleend uit het eerder gelinkte artikel van Jamie Catherine Barnett.

Het is de meest complete manier om je kernboodschap te formuleren, maar vraagt misschien net wat meer tijd en kennis van de markt.

Voor… (publiek)

Zodat hij/zij…… (voordeel publiek)

Maken wij… (content)

Anders dan…. (concurrent)

Want wij zijn… (unieke waarde van jouw organisatie).

Heb je net wat langer de tijd?

Welke manier je ook kiest, in een kwartier tot een half uur zou je in staat moeten zijn supersnel de kernboodschap van je social media campagne te maken. Sterker nog, de bovenstaande modellen zijn eigenlijk voor elke marketing-, communicatie- of contentstrategie toepasbaar.

Maar mocht je meer tijd hebben, dan raden we wel aan om wat dieper in de materie te duiken, en de volledige 6 stappen van een social media strategie te volgen.

Over Coosto

Coosto ontwikkelt en levert online en social media software die volledig gericht is op het managen van online gesprekken. Met behulp van Coosto kun je vragen via social media, messengers en livechat beantwoorden, jouw doelgroep bereiken met social media posts en je online communicatie verbeteren door het analyseren van online data over jouw organisatie of markt.

Zo helpen we mensen aan organisaties te verbinden. 

banner-demo
Uncategoried

Team DSM blijft zichzelf uitdagen om tijdwinst en resultaat te boeken

“Volgens mij waren we bezig met het zoveelste handmatige social media rapport, toen we ons realiseerden dat er iets moest veranderen.” Emily Brammeier, communicatieverantwoordelijke voor Team DSM, kan zich het moment nog herinneren waarop ze besloot contact op te nemen met Coosto. “Ons belangrijkste doel op social media is altijd geweest om een betrokken publiek van fans en volgers op te bouwen. Dat helpt ons namelijk om relevante zichtbaarheid te bieden aan onze zakelijke partners in de wielerwereld. Het probleem was echter dat het rapporteren aan deze partners op z’n zachtst gezegd tijdsintensief werk was.”

“We maakten onze social media rapporten handmatig, wat gemiddeld 5 uur per week kostte. Met Coosto klaren we de klus gemakkelijk in slechts 30 minuten.”

Emily klinkt opgelucht als ze vertelt over haar huidige methode: “Ik ben blij dat de dagen van Facebook- en Instagram-screenshots achter ons liggen. Nu we Coosto gebruiken, labelen we simpel al onze content voor iedere afzonderlijke partner. Aan het einde van elke maand exporteren we alle social media statistieken, en dat is het. We zijn nu maar 2 uur per maand aan rapportages kwijt, in plaats van ruim 2 volle werkdagen. Naast het volgen van mediaberichtgeving en het automatisch toewijzen van positief en negatief sentiment, zijn die contentlabels voor mij de beste functionaliteit van Coosto.”

Ze vervolgt haar verhaal met een uitleg over het goed doordachte contentproductieproces van Team DSM. “We hebben een jaarlijks contentplan dat we voorafgaand aan het nieuwe seizoen opstellen, zodat we al een jaar van tevoren weten wat we ongeveer gaan posten. We werken die concepten vervolgens uit in een gedetailleerder plan voor 4 weken."

DSM-trainingskamp

Emily en haar team zijn het levende bewijs dat social media management voor een wielerteam zoveel meer inhoudt dan het twitteren van koersuitslagen. “Berichtgeving rond wedstrijden is slechts één deel van een veel grotere puzzel, omdat we onze fans ook willen betrekken buiten het wielerseizoen om. Tijdens deze periode van COVID-19 bijvoorbeeld, wordt het overgrote deel van onze content gecreëerd of ondersteund door onze renners, omdat we vinden dat we daarmee veel persoonlijker en authentieker kunnen communiceren. Zo delen we de favoriete recepten van onze renners, hun fitness-tips en persoonlijke verhalen.”

“Dankzij Coosto besparen we waardevolle tijd en energie, die we nu kunnen stoppen in het maken van meer creatieve en aantrekkelijke content.”

Elke dinsdag neemt het team van Emily het contentplan erbij om de social media posts voor de komende week te plannen in de contentkalender van Coosto. Af en toe nemen ze een paar minuten om de timing en formats van hun posts te optimaliseren. “Onze engagement rates zijn inderdaad omhoog gegaan sinds we Coosto gebruiken. En hoewel ik niet kan zeggen dat er een direct verband is, besparen we met Coosto wel degelijk waardevolle tijd en energie, die we nu kunnen stoppen in het maken van meer creatieve en aantrekkelijke content.”

“Los van de statistieken vind ik het fijn dat Coosto meerdere social media tools in één omgeving samenbrengt, zonder in te leveren op gebruiksvriendelijkheid. Dat is ontzettend belangrijk. Zo kunnen we ook earned media opnemen in onze rapportages, en zien of mensen zich negatief uiten over bepaalde onderwerpen of renners. Als dat zo is, kunnen we direct onze communicatie aanpassen. Gelukkig is dat nog niet voorgekomen.”

“Het Support-proces van Coosto is geweldig. Ik kan contact opnemen met echte, betrokken mensen die er alles aan doen om te helpen en te updaten. Veel fijner dan een onpersoonlijk of geautomatiseerd systeem.”

Als Emily één ding glashelder maakt, is het wel dat Team DSM een uiterst professionele organisatie is, en dat het communicatieteam een mooie bijdrage levert aan de organisatiedoelen. Net als het wielerteam is ook het communicatieteam continu bezig om waardevolle tijd te winnen en prestaties te verbeteren, waarmee ze hun motto #KeepChallenging meer dan waarmaken.

Uncategoried

Reviews: wat onze klanten het meest waarderen aan Coosto

Logisch dat we regelmatig de vraag krijgen wat ons uniek en onderscheidend maakt. We denken dat we dat het best kunnen laten zien door te vertellen waarom onze meest tevreden klanten vol overtuiging voor Coosto blijven kiezen:

 

1. Marktleider in de Benelux

Meer dan 1500 organisaties in binnen- en buitenland werken dagelijks met onze software om hun social en online media te managen. Door onze jarenlange ervaring met onze duizenden gebruikers weten we precies wat wel en niet werkt, en die kennis gebruiken we om onze software verder te ontwikkelen. 

 

2. Kwaliteitsgarantie

Onze software is van de allerhoogste kwaliteit, en dat garanderen we 24/7, zwart op wit.

 

3. Resultaatgedreven

Onze software is volledig ingericht op jouw marketing- en communicatiedoelen. Dat betekent in de praktijk dat je met Coosto meer resultaat in minder tijd behaalt. Van toenemende conversies uit social media tot een grotere klanttevredenheid, betere merkreputatie en een groter bereik: met Coosto ligt het allemaal binnen handbereik. 

 

4. Ondersteuning op topniveau

Dagelijks staat een team van Customer Success Managers en analisten voor je klaar met raad en daad, om je te helpen jouw doelen te bereiken. 

 

5. Nederlandse software 

Onze klanten vinden het prettig dat ze kunnen vertrouwen op een product van Nederlandse bodem.

 

6. Unieke features

Als Coosto-gebruiker profiteer je van een scala aan unieke features. Zo beschikt Coosto als enige over de Post Optimizer technologie. Daarnaast monitort Coosto als enige social media management software ter wereld niet alleen berichten waarin jouw merk genoemd wordt, maar ook alle reacties daarop. Dat levert je een tot wel 40% completer beeld op van hoe er over je merk, concurrent of markt wordt gesproken. 

 

7. Nederlandstalige support van topkwaliteit

Kom je er technisch even niet uit? Bij Coosto krijg je dan geen gedoe of keuzemenu’s. En of het nu telefonisch, via chat of mail is: je vragen worden in no-time beantwoord door ons meertalige Supportteam.

 

8. Partnerships en integraties

Coosto kan naadloos geïntegreerd worden met Salesforce, Microsoft Dynamics, CM.com, Belga.press en vele andere. Kijk voor een overzicht op onze pagina met integraties

 

9. Feedback-platform

Wij vinden jouw ideeën belangrijk, en nemen jouw feedback mee in de ontwikkeling van onze software. De voortgang delen we via ons transparante Feedback-platform. 

 

10. Databescherming en Privacy

Security en privacy officers van Coosto waarborgen de integriteit van de data. Alle Coosto-datacenters zijn gevestigd in de EU, en alle software wordt getoetst aan geldende regels en normen. Coosto is ISO 27001 gecertificeerd. 

clients-coosto

 

Uncategoried

Wat is contentmarketing en hoe werkt het?

1. Wat is contentmarketing?

Contentmarketing is een marketingdiscipline die zich richt op het creëren en verspreiden van waardevolle, relevante en consistente informatie. Het doel daarvan is om een publiek aan te trekken en te behouden, om uiteindelijk winstgevend klantgedrag te verwezenlijken.

De twee belangrijkste elementen in deze definitie zijn ‘waardevol’ en ‘relevant’. In die twee woorden zit namelijk het grote verschil tussen contentmarketing en traditionele marketing, zoals advertising. Informatie vanuit organisaties is er genoeg – denk aan productaanbiedingen, tv-reclames en social ads – maar hoe vaak is die informatie ook relevant en bruikbaar voor de ontvanger? 

Het korte antwoord op de vraag 'wat is contentmarketing?': contentmarketing draait niet om producten, maar om de doelgroep. Welke vragen, behoeften en problemen hebben zij? Door die vragen te beantwoorden en oplossingen te bieden, zorg je ervoor dat jouw marketing niet langer als een hinderlijke onderbreking wordt ervaren, maar juist als een gewenste boodschap.  
 

2. Hoe werkt contentmarketing?

Het idee achter een contentmarketing-benadering is simpel: als je ervoor zorgt dat mensen jouw organisatie beter leren kennen, leuker gaan vinden en meer gaan vertrouwen, zullen ze uiteindelijk vaker bij jou kopen. – Joe Pulizzi

Eigenlijk legt deze quote de werking van contentmarketing al perfect uit. In plaats van rechtstreeks te sturen op de verkoop van jouw product of dienst (waarbij veel potentiële klanten afhaken, omdat ze vinden dat ze jouw product niet nodig hebben), richt je je op het vergroten van merkbekendheid, likeability of merkvertrouwen. Dat doe je door (online) content aan te bieden die jouw potentiële klant ook daadwerkelijk wíl lezen, zien en horen. 

Waarom zou je je richten op de vragen van een doelgroep, in plaats van direct over je product te praten? Omdat het een veel duurzamere manier van marketing is. Veel minder potentiële klanten haken direct af, ze begrijpen veel beter wat je voor hen kunt betekenen, worden vaker klant en komen vaker terug. 

 

3. Wat is content precies?

Onder content verstaan we alle middelen die je kunt inzetten om waardevolle en relevante informatie over te dragen. Veelgebruikte voorbeelden zijn blogs, artikelen, social media posts, video’s, e-books, podcasts, nieuwsbrieven, infographics, webinars, enzovoort. 

 

4. Waarom is contentmarketing zo populair?

Wist je dat een Europeaan gemiddeld wordt blootgesteld aan zo’n vijfduizend(!) merkboodschappen per dag? Dat aantal is in de afgelopen decennia geëxplodeerd, terwijl de tijd van de moderne consument juist alleen maar schaarser wordt. Die ontwikkeling heeft enorme gevolgen met zich meegebracht voor het marketingvak. Er heerst toenemende ‘krapte op de aandachtsmarkt’: niet de marketeer, maar de consument zelf is in charge en bepaalt wat hij ziet, hoort en leest.  

Een groot deel van alle reclames, merkboodschappen en andere irrelevante inhoud wordt simpelweg genegeerd. Tenzij het iets is waar mensen persoonlijk belang bij hebben. Iets waar ze daadwerkelijk in geïnteresseerd zijn.

Een organisatie die anno nu succesvol wil zijn in marketing, moet daarom niet redeneren vanuit wat zij wil vertellen, maar wat haar doelgroep wil horen. Waardevolle, relevante content is de enige route naar succes. Tijd wordt steeds schaarser, en marketeers begrijpen dat steeds beter. Dat verklaart de alsmaar stijgende populariteit van contentmarketing. 

5. Wat levert contentmarketing op?

Het is niet voor niets dat grote én kleine organisaties wereldwijd steeds meer investeren in contentmarketing. Contentmarketing draagt meetbaar bij aan diverse marketingdoelen, zoals het vergroten van merkbekendheid, merkautoriteit en vertrouwen. Die doelen staan natuurlijk niet op zich, want ze leveren direct bedrijfsresultaat op. Goede contentmarketing leidt uiteindelijk tot meer conversie, loyalere klanten en meer omzet. 

 

6. Hoe start je met contentmarketing?

De beste contentmarketeers houden van aanpakken, maar wel met een duidelijk achterliggend idee. Van klakkeloos blogs, artikelen en video’s publiceren is nog geen enkel merk groot geworden. Een strategie moet daarom je startpunt zijn. Geen nood, het hoeft geen dik pak papier te zijn, maar het is wel slim om de hierna volgende onderdelen uit te werken. Of je nu nog moet beginnen aan een strategie, of je bestaande strategie wil aanscherpen of structureren: in dit whitepaper vind je de stappen die je moet volgen. 
 

7. Werkt contentmarketing beter in B2B of B2C?

Omdat contentmarketing universele basisprincipes heeft - wie in zijn marketing relevant is voor zijn doelgroep, zal daar uiteindelijk van profiteren - is de discipline voor zowel B2B als B2C geschikt. De verschillen in resultaten van contentmarketing tussen B2B en B2C zijn dan ook klein. 

Van de B2B-marketeers geeft 54% aan redelijk succesvol te zijn met contentmarketing, tegenover 49% van de B2C-marketeers. 31% van de B2B-marketeers is naar eigen zeggen zeer of extreem succesvol. Binnen de groep van B2C-marketeers is dat zelfs 34%. 

Dat betekent dat slechts 15% van de B2B-marketeers en 17% van de B2C-marketeers amper of geen succes boekt met contentmarketing. Succes verzekerd is misschien wat te sterk geformuleerd, maar de kans op succes is met contentmarketing enorm. 

 

8. Wat is contentmarketing in relatie tot social media?

Content publiceer je standaard op één plek - meestal je website - een vaste hub waar je jouw publiek via verschillende kanalen naartoe stuurt. Vervolgens is het belangrijk om de gepubliceerde content te verspreiden; via diverse kanalen zichtbaar en vindbaar te maken bij je publiek. Dat kan bijvoorbeeld door middel van SEO, waarmee je ervoor zorgt dat jouw publiek de content makkelijk kan vinden in Google en andere zoekmachines. Andere veelgebruikte kanalen zijn e-mails of websites en accounts van anderen (influencers).  

De beste, laagdrempeligste, en populairste manier van contentverspreiding is echter via social media. 89% van B2B-marketeers gebruikt ze voor onbetaalde ('organische') contentverspreiding, en 82% van B2C-marketeers. Het is over het algemeen aan te raden  om meerdere platformen te gebruiken, zodat je je kansen om de doelgroep te bereiken spreidt.

Wees echter niet al te enthousiast, want overdaad schaadt. Het kost voor elk kanaal namelijk tijd om een passende toon en etiquette te leren kennen, en om je content goed te onderhouden. De meerwaarde (lees: hoeveel extra mensen uit mijn beoogde publiek kan ik bereiken) van nóg een platform is na 3 of 4 gering, en loont daarom bijna nooit de moeite.

 

9. Wat is contentmarketing voor een professional?

Iemand die professioneel bezig is met contentmarketing heet officieel een contentmarketeer, maar in veel gevallen zijn ook allround marketeers, social media managers en communicatieprofessionals (een deel van hun tijd) bezig met contentmarketing. 

Het dagelijkse werk van een contentmarketeer bestaat samenvattend uit deze 5 stappen, die elkaar telkens opvolgen: content bedenken, content creëren, content verspreiden, publiek betrekken en resultaten analyseren. 

Content bedenken

Dit is het creatieve proces waarin een contentmarketeer ideeën voor nieuwe content opdoet of optimalisaties zoekt voor bestaande content. Vaak wordt voor inspiratie gebruik gemaakt van een content discovery tool of inzichten in zoekvolumes van zoekmachines als Google en Bing.

Content creëren 

Dit is het productieproces, wat in de praktijk neerkomt op schrijven, opnemen, monteren, designen, corrigeren en allerlei andere uitvoerende taken die nodig zijn om de content tastbaar te maken. 

Content verspreiden

Dit is het vindbaar en bereikbaar maken van content, bijvoorbeeld via zoekmachines, social media en e-mail. Hiervoor gebruikt vrijwel iedere contentmarketeer een CMS, mailprogramma's en een social media planner

Publiek betrekken

Het werken aan vertrouwen, autoriteit en likeability gaat niet over één nacht ijs. Daar zijn meerdere contactmomenten met de doelgroep voor nodig. Herhaaldelijke blootstelling aan je boodschappen zorgt bovendien voor meer actieve merkbekendheid. Daarom is het belangrijk dat mensen vaker met diverse content van een organisatie in contact komen, zodat er een echte relatie tussen merk en doelgroep ontstaat. Om overzichtelijk die interactie aan te kunnen gaan, biedt een gezamenlijke social media inbox vaak uitkomst.

Resultaten analyseren

De laatste stap is het meten van de impact die content heeft gemaakt en het delen van alle resultaten. De doelstellingen van de contentmarketeer bepalen wat hij of zij precies analyseert. Dat kan het aantal sessies op de website zijn, maar ook de prestaties op social media. In veel gevallen wordt een media monitor gebruikt om te meten (en te vergelijken met concurrenten) hoe er buiten de eigen kanalen over de content of organisatie wordt gesproken. 

Na het verzamelen van alle resultaten wordt een contentrapportagetool gebruikt om alle resultaten samen te voegen en te delen met stakeholders. Deze gegevens zijn vervolgens weer input voor het bedenken van content, aangezien de contentmarketeer heeft geleerd wat wel en wat niet goed werkt. 

 

10. Hoe blijf je op de hoogte van nieuwe trends binnen contentmarketing?

Seth Godin zei ooit 'content marketing is the only marketing left'. En hoewel hij gelijk heeft, betekent het niet dat contentmarketing een statisch vak is geworden. Sterker nog, ontwikkelingen gaan razendsnel. Helaas is het onmogelijk om alles te leren over contentmarketing in deze 10 beknopte vragen en antwoorden. Dus, hoe blijf je leren en houd je jezelf op de hoogte van nieuwe tips, trucs en termen als evergreen content, content framing en message houses

Heel simpel: schrijf je gewoon in voor onze nieuwsbrief! We sturen je dan elke twee weken gratis de nieuwste inzichten, blogs en andere must-reads. Uitschrijven kan op elk gewenst moment ?. 

Uncategoried

Social media gebruik in 2022: cijfers & statistieken

De evolutie van social media in Nederland (2011-2022)

De dooddoener 'social media zijn niet meer weg te denken in Nederland' is cliché om een reden. Hij is namelijk hartstikke waar. Toch was social media gebruik een jaar of 10 geleden nog helemaal niet zo vanzelfsprekend. Dat blijkt wel als we alle Nationale Social Media Onderzoeken vanaf 2011 erop naslaan. Zet je die cijfers achter elkaar, dan krijg je een indrukwekkende race naar meer, meer en nóg meer gebruikers. Het social media gebruik in Nederland ziet er door de jaren heen ongeveer zo uit:

Kanttekening: sommige platformen, waaronder WhatsApp, zijn in de eerste jaren van het onderzoek niet meegenomen.

 

Traditionele top 5 blijft ook in 2022 ongewijzigd

In totaal zijn 13,7 miljoen Nederlanders actief op één of meerdere sociale media kanalen, net als vorig jaar. Als je WhatsApp tot social media rekent – en dat is al jaren aanleiding voor discussie, doordat het openbare karakter bij WhatsApp ontbreekt - is dat platform nog steeds ruimschoots het grootst. Facebook komt weer boven de 10 miljoen Nederlandse gebruikers uit, en YouTube vult de top 3 aan. Instagram is inmiddels ook al jaren een vaste speler in de top, en LinkedIn staat net als vorig jaar op 5 miljoen Nederlandse gebruikers, waarmee de top 5 compleet is. Deze volgorde is al jaren stabiel.

Opvallend: Twitter is qua gebruikersaantallen terug op het niveau van 2014, toen het platform zijn piek bereikte. Na TikTok en Instagram is het zelfs de snelste stijger in het afgelopen jaar. 

social media statistieken nederland

 

De kleintjes zijn in Nederland helemaal niet zo klein

Naast de alom bekende social media kanalen zijn er ook nicheplatformen, die een kleine groep Nederlanders bedienen. Maar wat blijkt nu? Die platformen zijn bij nader inzien helemaal niet zo klein. Dus, mocht jouw doelgroep zich in zo'n niche bevinden - het zijn vooral gaming apps en messenger-diensten - dan kan het best eens lonen om eens zo'n minder mainstream kanaal te overwegen. Dit zijn de 10 'grootste kleintjes':

social media statistieken kleine platformen nederland

 

Vooral TikTok, Twitter en Snapchat groeien hard

Op Facebook na groeit elk social media kanaal in aantal gebruikers ten opzichte van vorig jaar. Zijn deze platformen daardoor allemaal interessanter geworden voor marketeers en communicatieprofessionals? Niet per se. Sowieso is het goed om je contentstrategie en je merkidentiteit voorop te zetten in de vraag welk social media platform je moet gebruiken.

Maar daarnaast is het verstandig om de keuze voor een bepaald platform niet te baseren op de verandering in één specifiek jaar. Dat kan namelijk een vertekend beeld geven als het aantal gebruikers van een bepaald platform slechts eenmalig sterk daalt of stijgt. Om te kunnen inschatten of het hier gaat om een trend of incident, zetten we de groeicijfers van dit jaar af tegen de gemiddelde verandering in de afgelopen 3 jaar. 

social media cijfers groei

Het valt dan allereerst op dat vooral TikTok, Twitter en Snapchat in het afgelopen jaar een relatief stevige groei doormaakten. Twitter en Snapchat stijgen dubbel zo snel als in de afgelopen jaren, en TikTok is al helemaal off-the-chart. Het groeit zelfs harder dan Instagram deed in de periode 2016-2019, toen het paradepaardje van Meta enorm steeg in populariteit.

Wie naar het meerjarig gemiddelde kijkt, ziet dat de groei van vier van de vijf grootste platformen in Nederland juist aan het afvlakken is. Facebook, WhatsApp, YouTube en LinkedIn behoren tot de kanalen met de kleinste stijging.  

 

Grootste platformen dalen in dagelijks gebruik

Hoewel de grootste platformen dus groot blijven, zien we wel een opvallende terugloop in het aandeel gebruikers dat dagelijks gebruik maakt van 3 van de 5 grote jongens. Instagram ging er in absolute aantallen nog wel op vooruit (300.000 extra dagelijkse gebruikers), maar omdat het totaal aantal gebruikers relatief harder steeg, daalde het aandeel dagelijkse gebruikers van 63% naar 61%. WhatsApp en Facebook moesten zelfs in absolute aantallen inleveren ten opzichte van vorig jaar (respectievelijk -100.000 en -400.000 dagelijkse gebruikers). Toch zijn het nog steeds deze 3 grote platformen van moederbedrijf Meta die bovenaan staan in het relatieve dagelijkse gebruik. 

'Kleinere' platformen worden ook vaker dagelijks gebruikt dan vorige jaren. TikTok is daarin de opvallendste stijger. Meer dan de helft van de TikTok-gebruikers opent het platform inmiddels dagelijks; een stijging van 49% naar 53%. 

social media dagelijks gebruik nederland

Voor meer inzicht in de demografische ontwikkelingen binnen de verschillende social media platformen, verwijzen we je graag naar het volledige rapport op Newcom.nl.

Uncategoried

Contentstrategie & Social Media: jouw route naar succes

Uncategoried

Social media etiquette voor bedrijven: 7 ongeschreven regels

Waarom is social media etiquette belangrijk?

Social media platformen zijn bij uitstek de kanalen om jezelf te profileren en content te delen. Het online karakter maakt het echter voor sommige particuliere gebruikers ook een aanlokkelijke plek om onbeschaamd hun ongezouten mening te delen en met de vinger naar anderen te wijzen. Geen voorbeeld om je als bedrijf aan te spiegelen. Als bedrijf wil je juist je reputatie zoveel mogelijk beschermen én verbeteren met social media. Door social media etiquette te respecteren, zorg je ervoor dat je goed voor de dag komt bij een groot publiek. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, als je de volgende regels maar in acht neemt! 

 

1.    Zorg voor correcte informatie

We zeiden het al: gebruik je gezonde verstand. En dat begint bij het delen van interessante én correcte informatie. Met jouw bereik als bedrijf is het van groot belang dat je doelgroep ook echt kan bouwen op de door jou gedeelde content en dit voor waarheid kan aannemen. Neem hierin dus je verantwoordelijkheid en zorg ervoor dat je geen onjuiste informatie de wereld in helpt. Fake news is zó 2019 ;). Het delen van correcte, relevante én waardevolle kennis draagt bovendien bij aan jouw positie als thought leader. 

 

2.    Voorkom spam-gedrag

Niemand zit te wachten op een eindeloze stroom aan content, zeker niet met het oog op de hoeveelheid informatie die een ontvanger al dagelijks moet verwerken. De ideale frequentie om te posten verschilt per social media kanaal, maar de (ongeschreven) sociale regels zijn duidelijk: spammen is not done. Doseer daarom je social media posts en kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Want zeg nou zelf, is het daadwerkelijk mogelijk om drie keer per dag een bericht te delen dat er écht toe doet voor jouw doelgroep? Het is veel effectiever om één echt relevante post te delen dan meerdere posts waarin je weinig vernieuwends deelt en in herhaling valt. 

Dat wil niet zeggen dat je jouw online aanwezigheid moet onderschatten: je wil natuurlijk wel gezien worden! Houd de focus op het bieden van toegevoegde waarde en zorg voor overzicht door het gebruik van een contentkalender. Zo zie je in één oogopslag welke content er al gepland staat.

 

3.    Promoot met mate

Welke doelen wil jij bereiken op social media? Natuurlijk zijn je speerpunten uiteindelijk gericht op het behalen van bedrijfsdoelen, zoals conversie of meer naamsbekendheid. Het gevaar is echter dat je volgers verliest als je de focus te sterk op promotionele content legt. Zorg dus voor de juiste balans in je contentcreatie en creëer content die aansluit op jouw doelen. Daar mag best een stukje promotionele content in voorkomen, maar het moet niet de overhand nemen. Pas hier de 20/80-regel toe: maximaal 20% van de content mag promotioneel zijn. De overige 80% van je content creëer je voor je doelgroep, zonder promotionele doeleinden.  

Tip: Loop je vast in je inspiratie voor nieuwe content? Lees dan onze 6 tips voor content die wél aanslaat op social media.

 

4.    Gebruik de juiste (hoeveelheid) hashtags

Met hashtags zorg je voor meer bereik en interactie. En dat is wat je wil! Het gevaar schuilt echter in het overmatig gebruiken van hashtags. Posts moeten zeker niet zoveel mogelijk hashtags bevatten, in de hoop een nog groter publiek te bereiken en meer interactie te creëren. Het gebruik van hashtags werkt dan eerder afleidend en zorgt ervoor dat de boodschap in je ondersteunende copy niet overkomt. Een averechts effect, dus. Leg liever de focus op het kiezen van de juiste hashtags voor jouw post en doe dit met mate. 

 

5.    Wees responsief en blijf vriendelijk – ook bij negatieve comments!

Houd het niet alleen bij posten op social media, maar stel je ook open voor de dialoog die hieruit kan voortvloeien. Social media kanalen zijn nou eenmaal niet bedoeld om alleen te zenden richting de ontvangers. Ga het gesprek aan: beantwoord vragen, bedank voor een compliment en durf ook in te gaan op negatieve reacties. Blijkbaar valt daar nog heel wat winst te behalen, want onderzoek wijst uit dat 42% van de vragen in comments op Facebook niet beantwoord wordt en een schrikbarende 65% van de bedrijven reageert helemaal niet op Instagram. Dat gaat rechtstreeks in tegen de goede manieren en ongeschreven regels op deze social media platformen. 

Reageren an sich is overigens niet genoeg. Ook de inhoud van de reactie moet voldoen aan bepaalde standaarden. Onderstaand voorbeeld van Hornbach stelt een ontevreden klant verre van gerust, integendeel. De discussie wordt verder uitgelokt en ondertussen leest iedereen mee. De enorme online zichtbaarheid vraagt om het correct afhandelen van iedere reactie, in plaats van grappig proberen te zijn of er hard tegenin te gaan. 
 

Hornbach - voorbeeld social media comments

Bovendien zijn alle comments op social media juist een ontzettend waardevolle manier om meer te weten te komen over jouw doelgroep. Waar liggen de pijnpunten en welke content wordt vol enthousiasme door de ontvangers ontvangen en leidt tot meer interactie? Neem deze feedback mee als learnings voor je toekomstige content: door het gesprek aan te gaan vind je je weg naar succes. 

 

6.    Pas je gedrag aan op de situatie

Zoals hierboven al benoemd, pakt een negatieve comment proberen te verhelpen met een zogenaamd grappige reactie niet altijd even goed uit. Je (online) gedrag spiegelen heeft in dit geval een negatief effect. Een negatieve, kritische of misschien zelfs boze reactie vraagt om een juiste inschatting van de situatie: is de ontevreden persoon dermate boos dat hij/zij niet geholpen is met een luchtige insteek? Zorg dat de persoon zich gehoord voelt en kom met een serieuze, passende oplossing. Dat hoeft niet moeilijk te zijn: een luisterend oor en meedenken kan al een groot verschil maken.  

Dat geldt ook de andere kant op: bij een positieve, grappige comment is het evengoed verstandig om je aanspreekvorm aan te passen op de communicatie van de ander. Zie onderstaand voorbeeld van Wehkamp. De klant brengt de boodschap zelf al op humoristische wijze en daar kan je natuurlijk perfect op inhaken! Want als je humor op een gepaste manier inzet, kan dit leiden tot zeer positieve resultaten.  

Wehkamp - humor op social media

7.    Leg de schuld nooit bij een ander

Het is makkelijk om met je vinger naar een ander te wijzen die het niet goed doet. Een kritische klant, concurrentie of journalist… Maar of dit nou echt een effectieve manier is om jouw reputatie te verbeteren? Dat valt te betwijfelen. Sterker nog, het afkraken van een ander doet vaak meer afbreuk aan je eigen reputatie dan dat je de ander ermee tot last bent. Geen strategische keuze dus. Focus in plaats daarvan op je eigen krachten en draag dat uit met je content. De krachtigste manier om jezelf op de kaart te zetten is altijd het benadrukken van jouw eigen sterke punten.  

Uncategoried

De voordelen van een goede contentmarketingstrategie

Sterke content is doeltreffend. Logisch, maar toch is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want waar begin je? Goed presterende content van hoge kwaliteit schud je niet zomaar uit je mouw, daar moet een plan achter zitten. Het uitwerken van een duurzame en effectieve contentmarketingstrategie vergt tijd en moeite, maar deze investering betaalt zich al snel uit! Dat bewijzen deze voordelen wel. 

 

1. Een contentmarketingstrategie zet alle neuzen dezelfde kant op

Of het nu over jouw contentteam, de marketingafdeling of het gehele bedrijf gaat: alle neuzen moeten dezelfde kant op wijzen als je succesvol wil zijn met contentmarketing. Het klinkt logisch, maar toch wijst de praktijk vaak anders uit. Een uitgeschreven contentmarketingstrategie is daarom een belangrijk hulpmiddel: door duidelijke, meetbare doelen te stellen en de aanpak voor het bereiken van deze doelen duidelijk te communiceren, laat je weinig ruimte over voor eigen invulling en interpretatie. Dat leidt tot meer draagvlak, een sterkere focus, betere resultaten én meer werkplezier! Want zeg nou zelf, het creëren van content is veel leuker als je de positieve effecten ziet én er ook daadwerkelijk de gestelde contentdoelen mee behaalt. 

 

2. Een contentmarketingstrategie laat je doelgericht werken

De waardevolle tijd en moeite die je in contentcreatie steekt, moet zich natuurlijk wel uitbetalen. Zoals gezegd helpt een uitgeschreven contentmarketingstrategie om de gestelde doelen te behalen. Denk aan meer merkbekendheid, meer websitebezoekers of een verhoogde conversie. Een contentmarketingstrategie helpt namelijk niet alleen om een duidelijke visie te creëren, maar biedt ook houvast in de praktijk: hoe ga je de gestelde contentdoelen behalen? 

Maar voordat je begint met dit vraagstuk, wil je eerst antwoord kunnen geven op deze vraag: wanneer heb je je doel behaald? Zonder een stip aan de horizon weet je natuurlijk niet wanneer je succesvol bent. Met een contentmarketingstrategie kun je de effecten van jouw content laten zien en daarmee bewijzen hoe jij op jouw manier bijdraagt aan de bredere (bedrijfs-)doelstellingen. Een contentmarketingstrategie helpt je dit altijd in zicht te houden en zo doelgericht effectieve content te creëren. 
 

3. Een contentmarketingstrategie biedt inspiratie

Je bundelt waardevolle kennis in jouw contentmarketingstrategie: van doelgroep tot een kernboodschap. Tijd om te bepalen met welke content je jouw contentdoelen gaat behalen! Thema’s en onderwerpen krijgen dankzij een goede contentmarketingstrategie vorm: je weet immers hoe je jouw doelgroep het beste bereikt en waar zij naar op zoek zijn. Met kwalitatieve content geef jij antwoord op de vragen en behoeften die bij de doelgroep spelen. 

Een message house is een belangrijk onderdeel van je contentmarketingstrategie. Hiermee bepaal je welke content je moet maken, maar ook welke content je links kunt laten liggen. De subthema’s in de pijlers zorgen bovendien voor extra inspiratie. Met behulp van deze afgekaderde thema’s kun je volop aan de slag met het creëren van aansluitende boodschappen, waarbij je het gevaar van versplinterde content uit de weg gaat. Zo waarborg je de kwaliteit van jouw content. Rondom ieder subthema kun je meerdere boodschappen delen, waarbij je bijvoorbeeld meer de diepte in gaat door vragen als ‘waarom’, ‘hoe’ en ‘wat’ te beantwoorden. Dé handvatten om relevante, waardevolle en unieke content te creëren. 

 

4. Een contentmarketingstrategie garandeert een constante contentstroom

Ook belangrijk: het vooruit kunnen plannen en werken op het gebied van contentcreatie. Dat geeft je de mogelijkheid om daadwerkelijk de nodige kwaliteit te leveren en ook eens te investeren in nieuwe contentvormen. Met een contentmarketingstrategie als fundering is dit mogelijk, maar een hieruit voortvloeiende planning is ook onmisbaar! Wil je consistent zichtbaar zijn, zul je namelijk frequent nieuwe content moeten creëren en delen. Met een contentkalender creëer je het nodige overzicht. 

 

 

Je planning kan nog zo goed zijn, maar niet alles valt te voorspellen. Hoewel je natuurlijk het liefste in een rechte lijn naar je doelen toewerkt, is dit in de praktijk zelden hoe het proces verloopt. Met voor- en nadelen, want obstakels op de weg zorgen voor uitdagingen, maar kunnen tegelijkertijd nieuwe invalshoeken, verrassende oplossingen en handige learnings opleveren. 

Het belangrijkste is om de continuïteit te bewaken: een goede planning laat geen gaten vallen, maar kan wel op ieder moment worden aangepast bij veranderende omstandigheden. Juist door vooruit te plannen, ben je flexibel en wendbaar op de momenten dat het nodig is. Het overkoepelende contentmarketingstrategie zorgt er op zijn beurt weer voor dat het één geheel vormt en je de doelen voor ogen blijft houden. 
 

5. Een contentmarketingstrategie zorgt voor structuur in je proces

In plaats van lukraak content creëren, ga je met behulp van een contentmarketingstrategie juist gestructureerd te werk. Losse flodders halen immers weinig uit, zeker als er geen rode draad in je contentstroom zit of de link met jouw product ontbreekt. Een contentmarketingstrategie helpt je dan ook om structuur aan te brengen in het gehele contentproces. Dat loopt van de continuïteit in je contentcreatie tot het regelmatig checken van de resultaten en bijsturen waar nodig. Want ook de best scorende en meest duurzame content moet eens in de zoveel tijd bijgeschaafd worden. Neem dit dan ook mee in je contentplanning en zorg voor vaste momenten om te creëren, publiceren én optimaliseren. 

Tip: focus niet alleen op het creëren van nieuwe content. Meer content is niet altijd de oplossing, alleen kwalitatieve content levert de gewenste resultaten op. Oude, succesvolle content hergebruiken is dan ook vaak de gemakkelijkste manier om kwaliteit te waarborgen. 

 

Uncategoried

Content en social media event agenda 2022

Uncategoried

De zoektocht naar het gat in de contentmarkt

Bundelen en ontbundelen

We zijn in contentmarketing zo druk bezig met de vragen en behoeften van onze doelgroep, dat we soms vergeten om ook nog oog te hebben voor concurrenten. En dat is zonde. Zij bedienen vaak hetzelfde publiek met ongeveer dezelfde content. Daardoor kan je concurrentiepositie verzwakken: je biedt wel waarde, maar je creëert geen thought-leadership. Er is namelijk geen duidelijke reden waarom je doelgroep specifiek jouw content moet verkiezen boven andere beschikbare content.

Wat dat betreft kunnen we leren van andere marketingdisciplines, zoals productontwikkeling. Daar is men continu op zoek naar het ‘gat in de markt’. Omdat het bedenken van compleet nieuwe producten niet altijd een optie is, wordt het onderscheidend vermogen steeds vaker gevonden in de manier waarop producten en diensten worden aangeboden. 

Hoe je daarmee kunt differentiëren? Jim Barksdale, de oud-CEO van Netscape formuleert het wat kort door de bocht, maar heeft een goed punt met zijn stelling: “There are only two ways to make money in business: one is to bundle, the other is unbundle.” Bundelen en ontbundelen, het is een zichzelf herhalend proces dat binnen markten en bedrijven steeds weer nieuwe producten laat opbloeien. Een proces dat door het internet bovendien in een stroomversnelling is geraakt. 

Voorbeeld: muziekindustrie

Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld van het ontbundelen en bundelen is te vinden in de muziekindustrie. Daar verloren cd’s in het begin van deze eeuw rap terrein aan iTunes, dat individueel aan te schaffen mp3’s introduceerde (ontbundelen). 

Maar met al die losse mp3’s raakten muziekbibliotheken gefragmenteerd. Eigenlijk was het ook wel handig om voor een vast bedrag alle muziek op één plek te hebben. En daar kwam Spotify, en later Apple Music, om de hoek kijken (bundelen).

Zo’n alles-in-één massaplatform biedt echter weinig ruimte voor specifieke subgenres om zich te organiseren en te uiten. Een logisch gevolg is een platform als Idagio; een relatief nieuwe muziekstreamingdienst die specifiek is ingericht op verschillende uitvoeringen van klassieke muziek (ontbundelen). 

Vertaling naar content

Leuk en aardig, maar wat kunnen we er in content mee? Welnu, bundeling en ontbundeling lijken elkaar continu te corrigeren, en dat principe kun je perfect in je contentstrategie toepassen. Is er weinig specialistische content in jouw markt te vinden? Dan is ontbundeling de logische zet. Is content juist heel gefragmenteerd en ontbreekt het aan een centrale kennisbank of contentverzameling rond een thema? Dan heb je de ideale voedingsbodem voor bundeling te pakken. 

Op basis hiervan zijn er grofweg twee manieren om een onderscheidende positie te claimen met je content:

 

A. Vind een niche

Wat?

Zoom in op een onderwerp, sub-onderwerp of zelfs sub-sub-onderwerp, waar nog (bijna) niemand content voor maakt. 

Wanneer?

Als de content in je markt een breed scala aan onderwerpen behandelt, maar daarin vrij algemeen en oppervlakkig blijft. 

Voorbeeld:

Karwei was lange tijd een doorsnee bouwmarkt, zowel qua product als qua content. Zo waren de klusvideo’s van het bedrijf duidelijk en behulpzaam, maar ook behoorlijk algemeen en weinig onderscheidend ten opzichte van wat andere bekende bouwmarkten deden. 

Karwei dook daarom in een wat specifiekere niche, en profileert zich nu als ‘De bouwmarkt met smaak’: een doe-het-zelf-zaak met een duidelijke focus op esthetiek. Dat specifieke snijvlak van expertises was in Nederland een gebied waar nog geen of weinig content voor werd gemaakt. Karwei maakte een slimme keuze en is nu hét merk voor liefhebbers van een mooi interieur die bereid zijn de handen uit de mouwen te steken. 

Dat levert nu ook specifiekere YouTube-formats op, zoals ‘Huis make-overs’, ‘Wooninspiratie van Karwei’ en ‘Upcyclen met Karwei’. 

Aandachtspunt:

Het risico van het inzoomen op een niche is dat je zó specifiek wordt dat het publiek dat overblijft te klein is om rendabel te kunnen blijven bedienen. Professionele video’s maken voor een handjevol mensen is immers al gauw niet meer vol te houden (het kruispunt van Jamie Catherine Barnett is een handig model om dit te voorkomen).

Tegelijkertijd moeten we het gevaar om publiek te verliezen ook niet groter maken dan het is. Stel, je maakt enkel en alleen content over appeltaarten. Is je publiek dan beperkt tot mensen die alléén appeltaart lusten? Nee, zeker niet. Je richt je op publiek dat óók appeltaart lust. Om op te vallen met je content hoef je dus niet alles te bieden waar je doelgroep naar op zoek is, je moet ervoor zorgen dat je íets biedt waar je doelgroep naar op zoek is. Wat je daarnaast nog meer te bieden hebt, kun je altijd daarna nog vertellen.

Dat bewijzen influencers en particuliere content creators al jaren. Zo steelt Emily Zugay de show op TikTok door logo’s van merken op humoristische wijze te redesignen. Is ze daarmee alléén interessant voor designers van logo’s? Dat lijkt onwaarschijnlijk, gezien het feit dat ze 2,2 miljoen volgers heeft.

@emilyzugay A new logo calls for an even newer logo #metapartner ♬ original sound - Emily’sTikTok.edu

Ook in Nederland gooien niche content creators hoge ogen, met Snackspert, Onderhoudsarmoe en How can I make this about me als spraakmakende voorbeelden.

 

B. Vind een bundelkans

Wat?

Word een one-stop-shop op het gebied van content binnen een breed domein. Welke vraag mensen ook hebben over het onderwerp: ze moeten voor betrouwbare content bij jou terecht kunnen.   

Wanneer?

Als de content in je markt sterk gefragmenteerd of zelfs tegenstrijdig is en het je publiek veel moeite kost om alle benodigde informatie bij elkaar te verzamelen. 

Voorbeeld:

Het contentaanbod voor aanstaande of nieuwe ouders is enorm. Van ideeën voor babynamen tot voedingtips tijdens de zwangerschap en slaaptips voor de baby: het internet staat er vol mee. Het probleem is alleen dat sites elkaar nogal eens tegenspreken, of niet volledig zijn. Zo stuit je in je zoektocht al gauw op 101 verschillende bronnen en zie je door de bomen het bos niet meer. 

Nutricia is daarom begonnen met ‘Nutricia voor jou’: één platform waarop ouders alles kunnen vinden wat ze nodig hebben gedurende de zwangerschap en na de bevalling. Van vluchtkoffer tot ovulatiecalculator en zelfs een babynamen-generator. Wel zo comfortabel, alles op één overzichtelijke plek. Sterk idee, sterk uitgevoerd. 

nutricia voor jou

Aandachtspunt:

Het kost erg veel energie om op iedere vraag altijd het meest complete, beste en meest actuele antwoord te hebben. Laat je ergens een steek vallen, dan biedt dat ruimte voor andere organisaties om te gaan ontbundelen; ze gaan zich bijvoorbeeld specifiek richten op voedingstips, maar zijn daarin wel nét een tandje beter dan jij.

Het gevaar is dus dat je overal goed in bent, maar nergens in uitblinkt. Je doelgroep kan jou dan toch links laten liggen. Merk je dat dit gebeurt, en lukt het je niet om die strijd te winnen, dan kun je overwegen bepaalde subonderwerpen toch af te stoten. Zo houd je een krachtige basis over waar je al je middelen op kunt richten.

 

Wat als je contentmarkt is verzadigd?

Het kan in theorie gebeuren dat de markt waarvoor je content wil maken volledig verzadigd is, met zowel organisaties die zich richten op alle voor jou relevante niches als organisaties die het hele domein willen bestrijken. In dat geval kun je je niet onderscheiden op basis van de twee aangedragen opties. Je zal met dezelfde inhoud moeten winnen op basis van kwaliteit, stijl of andere vormfactoren.

Tip: ontdek welke content in jouw markt aanslaat met behulp van Discover in Coosto.

Coolblue wordt bijvoorbeeld vaak geroemd om de uniciteit (in content). Maar is het je weleens opgevallen dat Coolblue in veel uitingen inhoudelijk niet eens zo anders is dan veel concurrenten? De veelgeprezen pay-per-note actie is eigenlijk ‘gewoon’ een prijsvraag, die zoveel andere elektronica-webwinkels ook organiseren. En die rebus-reclames zijn voor sommigen misschien grappig, maar het blijft een reclame voor producten die concurrenten ook aanbieden.

Toch zal iedereen beamen dat Coolblue uniek in zijn soort is. Waar zit dat nu precies in? Het is vooral de kwaliteit en de tone-of-voice die deze content onmiskenbaar Coolblue maakt. Die zorgen ervoor dat veel mensen Coolblue waarderen en graag kijken naar de content die het bedrijf maakt.  

Je kunt dit ook vertalen naar je eigen markt. Stel, je bent een plantenkwekerij en je vindt het moeilijk om je te onderscheiden met content. Er zijn specialisten op de markt die zich specifiek richten op bepaalde soorten planten, en generalisten die je van A tot Z kunnen vertellen over het behandelen van welke plant dan ook. 

Ze communiceren echter allemaal nogal formeel, terwijl tuinieren toch vooral een leuke en ontspannende bezigheid zou moeten zijn. Je kunt je met een geheel eigenzinnige stijl dan toch nestelen in de hoofden en harten van je doelgroep. Verzin bijvoorbeeld een challenge waarbij mensen een lastig te onderhouden plant in moeilijke omstandigheden zo lang mogelijk in leven moeten zien te houden. Met een aanmoedigingsprijs voor de verliezer, want tuinieren doe je voor de lol! 

Inhoudelijk vertel je niets anders – de tips om planten te laten overleven staan tenslotte overal online – maar het is de vorm en productiekwaliteit waar je mee scoort. 

Aandachtspunt: 

Winnen op kwaliteit is altijd goed, maar het is belangrijk dat een eigen stijl niet een doel op zich wordt. Een stijl moet bij je merk passen en zitten als gegoten, anders gaat het niet werken. Zoek dus niet alleen naar ruimte in de markt (‘welke stijl wordt nog niet gehanteerd’) maar bedenk ook goed of je je wel moet wagen aan die serieuze, humoristische, nonchalante of juist formele tone-of-voice

Uncategoried

Zo creëer je een krachtige boodschap met content framing

De boodschap en het frame

Allereerst is het belangrijk om te weten dat framing niet op zichzelf staat: de basis is natuurlijk de boodschap. Het frame bouw je hieromheen. Dit is het kader waarin je de boodschap presenteert en waarmee je de ontvanger wil beïnvloeden. Oftewel, er is een splitsing tussen wat er wordt gezegd en hoe dit wordt gezegd. 

Zodra de boodschap duidelijk is, kun je van start met de framing. Dat begint bij het in kaart brengen van de behoeften van de doelgroep. Denk aan doelen, wensen, twijfels, waarden, drijfveren zijn: noem maar op. Hier speel je op in met framing. Zie framing als een gekleurde bril die je bij de doelgroep opzet. Hoewel dit vaak al deels onbewust gebeurt, zijn er een aantal simpele factoren waarmee je jouw communicatie ijzersterk kunt maken door middel van framing. Want onthoud: goede framing voelt voor de ontvanger niet als beïnvloeding van gedachten of gedrag, maar is het wel. En dat is precies wat het zo effectief maakt, maar waar ook een ethische kanttekening moet worden gemaakt. Hoe verantwoord is het om je doelgroep ongemerkt te beïnvloeden? Tot hoe ver kan je hier als bedrijf in gaan? Dat is waar het stukje verantwoordelijkheid vanuit de marketeer om de hoek komt kijken. De scheidingslijn ligt hier tussen iets opdringen en waarde toevoegen voor de ontvanger. Wat is je doel? Op zowel de korte als lange termijn is het toevoegen van waarde veel effectiever én draagt het bij aan een positief merkimago. En het belangrijkste: zo zorg je een verantwoorde manier van beïnvloeding.

 

Framing: een machtig wapen

Framing heeft zich in de psychologie consequent bewezen als een van de sterkste technieken voor besluitvorming. Overal waar overtuiging een rol speelt, is framing van toepassing. Dat hoeft niet altijd bewust te zijn. Iedere boodschap wordt in een kader geplaatst, ook als dat niet per se de bedoeling is. Ook in contentmarketing is dit dus een krachtig middel om de doelgroep te overtuigen. De kracht van taal is waar het allemaal begint. Het bekende experiment van neurolinguïst George Lakoff bewijst dat: 'Denk niet aan een roze olifant'. Waar denk je nu aan? Juist. Een roze olifant. De ontkenning in deze zin kan niet voorkomen dat je de roze olifant direct voor je ziet. 

De roze olifant van George Lakoff

 

Met woorden roep je bepaalde associaties op en stuur je de gedachten van jouw doelgroep in de gewenste richting. Zie het als een mechanisme om je boodschap te kleuren. Dat kan met behulp van een oneliner, storytelling, metaforen of vergelijking. De wijze waarop je de informatie presenteert en het gebruik van woorden kan veel veranderen aan de manier waarop de boodschap wordt geïnterpreteerd. En dat kun je natuurlijk mooi in jouw voordeel gebruiken. Emoties en waarden spelen ook een belangrijke rol bij besluitvorming, iets waar je met framing goed op kan inspelen. 

 

Zo maak je sterke content framing

Bij het vormen van een sterk, overtuigend frame zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden en effectieve technieken die je kunt toepassen. Een gouden formule bestaat niet, maar deze tips en tricks helpen je op weg met creëren van een goed frame. Uiteraard rekening houdend met jouw doel en doelgroep. Toch kunnen onderstaande technieken je op weg helpen om een krachtig frame te formuleren voor jouw boodschap. 

1.    Erkenning of ontkenning?

Zoals je in het voorbeeld van de roze olifant al zag, is een ontkenning niet altijd de manier om de gedachten van de ontvanger de juiste kant op te wijzen. Vermijd daarom ontkenningen. Denk aan ‘organisch geteeld’ in plaats van ‘zonder toegevoegde kunstmatige stoffen’. Focus op de positieve termen die je wil activeren in de gedachten van de ontvanger. En dat zijn in dit gevoel niet de toegevoegde kunstmatige stoffen, ook al staat het woordje ‘zonder’ ervoor. 

Moeten we negatieve formuleringen dan helemaal vermijden? Nee hoor. We zijn over het algemeen gevoeliger voor verlies dan voor winst. Ons onbewuste brein reageert nou eenmaal veel sterker op het voorkomen van verlies, bekend als loss aversion, dan op het behalen van winst. Een voorbeeld: je moet vanaf nu een extra toeslag betalen bij iedere pintransactie. Je ‘verliest’ voor je gevoel geld. Als je de situatie omdraait, voelt dit veel minder erg: in plaats van een toeslag betalen, krijg je korting bij een betaling met contant geld. Het doel van de boodschap is hetzelfde, maar het frame is anders. Je vermijdt liever het betalen van extra toeslag dan dat je extra korting nastreeft. Wat betreft overtuigingskracht is het verliesframe dus sterker. Dat werkt ook voor content marketing. Neem als voorbeeld een call-to-action, bijvoorbeeld het inschrijven voor je nieuwsbrief of het aanzetten tot volgen op social media. Met ‘verliestaal’ is de kans groter dat de ontvanger de gewenste actie onderneemt. 

Denk aan:
‘Volg ons op Instagram en mis geen enkele update!’
‘Schrijf je in voor de nieuwsbrief en loop geen enkele korting mis’

Deze voorbeelden spelen in op het gevoel van loss aversion. Volgens dit principe is dit dus effectiever dan bijvoorbeeld ‘Volg ons op Instagram en blijft op de hoogte!’

 

2.    Laat de cijfers in jouw voordeel werken

Statistieken overtuigen. Dat wil zeggen, als je ze op de juiste manier inzet. Kies de positieve kant van de cijfers om je boodschap te versterken. Dit wordt ook veel gebruikt bij voedingsmiddelen. De schappen van de supermarkt liggen er vol mee: slechts 20% suiker of 80% suikervrij. Met die laatste is de kans op succes groter: een klassiek voorbeeld van vals positieve framing. Het is immers precies hetzelfde, maar toch kiezen we liever voor de ‘suikervrije’ variant. Cijfers zijn altijd relatief binnen een bepaalde context. Denk aan 10.000 positieve beoordelingen: wat betekent dat nu eigenlijk? Het getal op zich is indrukwekkend, maar in het geval dat er in totaal 100.000 beoordelingen zijn, verandert dit de zaak. Spreek dus vooral over waardevolle cijfers en gebruik de context in jouw voordeel. 

 

3.    De kracht van (suggestieve) taal

Met één woord kan je het verschil al maken: dat is de kracht van taal. Gebruik die kracht in je voordeel. Als je een mening vraagt, kan dit op een neutrale manier. Maar je kan de boodschap ook al lading geven met suggestieve taal. Een voorbeeld: 

Neutraal: Wat vond je van die serie op Netflix?
Suggestief: Wat vond je van die fantastische serie op Netflix?

Dezelfde onderliggende vraag zal niet tot hetzelfde antwoord leiden. Door creatief te zijn met taalgebruik kan je gemakkelijk feiten veronderstellen, suggesties opwekken of op emoties inspelen. 

 

De kracht van consistentie

Een frame staat uiteraard niet op zichzelf: hij maakt deel uit van de algehele contentstrategie en moet dus ook aansluiten bij de kernboodschap. Het is hierbij van belang dat de framing consistent wordt toegepast, zoals bijvoorbeeld in de tone-of-voice. Want in principe is de gekozen tone-of-voice ook vanuit een bepaalde invalshoek bepaald, die overeenkomt met de waarden en persoonlijkheid van een merk. Een effectief frame is kort en krachtig. Een complexe verhaallijn werkt juist averechts: als je teveel hoeken wilt belichten, raakt de ontvanger ongetwijfeld de rode draad kwijt in het verhaal. Het belangrijkste is om hierin één lijn aan te houden en consistent te zijn. 

Je verliest namelijk snel je geloofwaardigheid bij inconsistente berichtgeving. En geloofwaardigheid is een belangrijke factor, ook als het gaat om de ethische verantwoordelijkheid. Als het doel van je bedrijf niet elkaar strookt met de geframede boodschappen, kan het zo zijn dat je de geloofwaardigheid van jouw merk misbruikt om de ontvanger te overtuigen. Transparantie en consistentie zijn daarbij van groot belang. 

 

Uncategoried

Meer organisch bereik op social media dankzij je collega's

Een groter én effectiever bereik

Je (organische) bereik als bedrijf op social media kan nog zo groot zijn, uiteindelijk gaat het erom dat je de doelgroep bereikt. Een groot bereik leidt namelijk niet vanzelfsprekend tot veel conversie. Door je content op de juiste kanalen te delen, kom je al een heel eind. Dat effect kan worden versterkt als je jouw medewerkers meekrijgt. Iedere medewerker heeft een eigen netwerk, waar je als bedrijf maar al te graag gebruik van maakt. Zo vergroot je immers het bereik én heb je het voordeel van een persoonlijkere aanpak. En dat zonder een cent uit te geven aan advertentiekosten!

 

De voordelen van employee advocacy

Employee advocacy is het zichtbaar maken van jouw organisatie door je medewerkers in te zetten. Social media is hier ideaal voor: door de geposte content te laten delen door medewerkers, bereik je ook hun persoonlijke netwerk. En dat is zeer waardevol. Naast familie en vrienden bestaat dit netwerk vaak ook uit oud-collega’s, (oude) klanten en professionals uit dezelfde branche. Dat is een heel ander volgerbestand dan dat je als corporate pagina bereikt. 

Daarnaast zijn gedeelde berichten door medewerkers veel persoonlijker. Communiceren vanuit een bedrijf kan tot op zekere hoogte effectief zijn, maar onderaan de streep doen we zaken met mensen, niet met het bedrijf. Onderzoek wijst uit dan maar liefst 76% van de mensen meer vertrouwen heeft in content gedeeld door een werknemer dan door het bedrijf zelf. Bovendien ligt de drempel dan minder hoog om te reageren of een persoonlijk berichtje te sturen met de vraag om meer informatie. Dat blijkt wel uit de volgende cijfers: de door medewerkers gedeelde berichten op social media leiden tot 8 keer meer engagement dan de posts van werkgevers zelf.

Een belangrijke voorwaarde voor succesvolle employee advocacy is natuurlijk wel dat je medewerkers zich positief uitspreken over jouw merk. Een fijne werksfeer en goede arbeidsomstandigheden vormen hiervoor de basis. Uiteindelijk draagt dit ook bij aan je merkreputatie. Niets is zo waardevol als positief gestemde medewerkers en de daaruit voortkomende mond tot mond reclame. Zo creëer je merkambassadeurs die op een geloofwaardige manier een groter publiek bereiken. Tel uit je winst!

 

Hoe motiveer je medewerkers om content te delen?

1.    Een duidelijke brand identity

Begin bij de basis: zijn alle werknemers op de hoogte van jouw merkidentiteit? Ook in persoonlijke berichten van medewerkers wil je een consistente boodschap uitdragen. Het is daarom essentieel om het gehele bedrijf hier goed van op de hoogte te stellen en ervoor te zorgen dat ze ook daadwerkelijk begrijpen wat de normen en waarden zijn. Hiermee voorkom je dat er verwarring ontstaat over jouw merk door inconsistente berichtgeving. Dat kan door middel van interne nieuwsbrieven, een korte cursus of andere creatieve manieren. Het belangrijkste is hierbij dat de identiteit ook daadwerkelijk leeft binnen het bedrijf, zodat iedereen dezelfde boodschap uitdraagt. En dat mag natuurlijk wel met een persoonlijke touch, zolang het maar in lijn is met de waarden. 

 

2.    Bewustzijn en draagvlak creëren

Zodra je punt 1 hebt afgevinkt, is het belangrijk om draagvlak te creëren. Het delen van de content is immers altijd vrijwillig. Je vraagt medewerkers om dit via een persoonlijk account te doen, dus niet iedereen zal hier direct voor openstaan. Door de waarde hiervan te benadrukken en duidelijk te maken wat de effecten hiervan zijn, zal het draagvlak vanzelf groter worden. Bovendien wijst onderzoek uit dat medewerkers vooral gemotiveerd zijn om content te delen als ze zich trots voelen om voor hun bedrijf te werken. 

Denk ook aan het praktische gedeelte. Zijn alle medewerkers op de hoogte van de content die gepost wordt op de social media kanalen? De eerste, en wellicht voor de hand liggende, stap is om ervoor te zorgen dat de medewerkers de kanalen ook volgen. Nodig je medewerkers uit door middel van een volgverzoek of breng ze op de hoogte via een interne e-mail. 
 

3.    Aansporen tot delen

Je nieuwe content staat online. Collega’s volgen de social media accounts van het bedrijf wel, maar doen er niks mee. Met een beetje geluk liken een aantal collega’s het bericht. Hoe breng je hier verandering in? Een praktische tip: zorg ervoor dat alle medewerkers op de hoogte zijn als er nieuwe content wordt gepost. LinkedIn biedt bijvoorbeeld de handige optie om alle werknemers direct een seintje te geven als er een nieuwe post online staat. 

LinkedIn

Klik op de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Bij de opties selecteer je de optie ‘Notify employees’ (of ‘Medewerkers op de hoogte stellen’). Alle medewerkers van jouw organisatie ontvangen dan een melding. 

Wil je je collega's al het werk uit handen nemen? Dan kan je via LinkedIn ook alvast één of meer postsuggesties klaarzetten, inclusief copy! Maak meerdere opties, zodat je collega's zelf kunnen kiezen. Zo voorkom je ook dat al jouw collega's precies dezelfde content delen. Een kleine moeite met grote resultaten!Eventueel kunnen ze zelf ook nog aanpassingen maken voor een personal touch.

Aanbevolen post LinkedIn

 

4.    Een helpende hand

Wellicht weten jouw collega’s niet zo goed hoe ze een bericht moeten delen: van de handeling van het delen zelf tot toevoegen van relevante en gepersonaliseerde copy aan het gedeelde bericht. Bied ze een helpende hand. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een korte (video)instructie en tips om dit op een originele manier te doen. Een voorzetje voor een aantal posts kan ook een goed startpunt zijn om je colllega’s op weg te helpen. Vaak zie je dat berichten gedeeld worden zonder enige context of dat de tekst van de post wordt gekopieerd. Dat heeft natuurlijk weinig toegevoegde waarde en kan juist averechts werken.

Authenticiteit moet voorop staan en de eigen visie van elke medewerker zorgt voor een unieke, persoonlijke touch. Bovendien draagt dit vaak ook bij aan de relevantie van de content voor hun netwerk. Doordat de medewerker juist de behoeften van zijn of haar netwerk beter kent, kan hier handig op worden ingespeeld. Help ze daarom op weg om hun eigen kennis zo goed mogelijk in te zetten voor maximale resultaten. Zo maak je van medewerkers echte merkambassadeurs. 

 

5.    Laat medewerkers meedenken en input leveren

De beste manier om medewerkers te motiveren om iets te delen, is als ze zich ook echt kunnen identificeren met de content. Uit onderzoek van LEWIS blijkt dat werknemers vooral gemotiveerd zijn om nieuwswaardige berichten te delen op hun persoonlijke profielen, en dat het liefst direct zodra dit door het bedrijf gepost wordt, gevolgd door visuele content en content met humor.

Zoals hierboven genoemd is trots een van de belangrijkste motivatoren om content daadwerkelijk te delen. En om dat te bereiken moet je het proces omdraaien: in plaats van kant-en-klare content aan te bieden om te delen, kun je ook juist de waardevolle input van medewerkers gebruiken. Een win-winsituatie, want hiermee creëer je een extra gevoel van betrokkenheid én heb jij nieuwe inspiratie voor je content. 

 

 

Uncategoried

Bereik jouw contentdoelen met de juiste contentvorm

Begin bij je contentdoelen

Goede contentmarketing valt of staat met een sterke strategie als basis. Een goed begin is immers het halve werk. Wat wil je precies bereiken met contentmarketing? Stel realistische doelen op. Gaat het om meer naamsbekendheid, wil je meer leads genereren of ben je op zoek naar een manier om jouw conversie te verhogen? Wees specifiek, durf te kiezen en zorg dat je doelen meetbaar zijn. Alleen zo kun je achteraf bepalen of jouw content effectief is en de verwachte resultaten oplevert. Met je doelen heb je de eerste stap gemaakt voor het creëren van een effectieve contentmarketing strategie. Maar hoe nu verder? Dat leggen we je graag uit. 

 

De contentmarketing-matrix

Zodra je je doelen voor ogen hebt, is het tijd om invulling te geven aan hoe je deze doelen gaat bereiken. De contentmarketing-matrix, ontwikkeld door SmartInsights, is een ideale houvast ter ondersteuning van je contentstrategie. De matrix vertelt je welke contentvormen het best aansluiten bij jouw 4 verschillende, algemene contentdoelen . Het model is gebaseerd op twee dimensies: de verticale as loopt van rationeel tot emotioneel en de horizontale as gaat van bewustzijn naar koopintentie. De matrix is hierdoor opgedeeld in de volgende vier kwadranten: 

Contentmarketing matrix gericht op 4 contentdoelen

1.    Entertain

In dit kwadrant draait alles om het vermaken van de doelgroep en het wekken van interesse. Inspelen op emotie is hier uiterst belangrijk: dit is de eerste stap om positieve associaties op te wekken bij je doelgroep. Luchtige content met een groot bereik staat hier centraal. Denk aan engaging content met een spelelement of humoristische social media posts

2.    Educate

De naam zegt het al: in dit kwadrant ligt de focus op het delen van informatie en kennis. De doelgroep is actief op zoek naar informatie en jij voorziet daarin: jij hebt het antwoord op hun vragen. Dat kan in de vorm van een blog, podcast, whitepaper, infographic of (trend)rapport. Denk bijvoorbeeld aan een infographic over tips tegen inbraak of een whitepaper over het opzetten van een strategie. De focus ligt hier vooral op de rationele kant van contentmarketing en spitst zich meer toe op een specifiekere doelgroep. De perfecte kans om jezelf als kennisleider op de kaart te zetten. 

3.    Inspire

Net als bij ‘Entertain’ speel je bij ‘Inspire’ in op de emotie van de doelgroep. Inspireren doe je bijvoorbeeld met positieve reviews of tijdens een evenement. Visuele, interactieve content past hier goed bij. Je neemt hierbij de rol van de expert aan en door middel van jouw succesverhalen inspireer je jouw doelgroep. 

4.    Convince

Je leidt de ontvanger in dit kwadrant naar de gewenste actie: bijvoorbeeld een aankoop of inschrijving. Om jouw contentdoel te behalen is overtuigende content essentieel. Dit kan door middel van diepgaandere content, zoals een webinar of een interactieve demonstratie.

 Now, new, next!

Bovenstaand model helpt je met keuzes maken op basis van soorten content en het contentdoel dat je wil bereiken. Goede contentmarketing draait om balans. Maar hoe bepaal je in welke verhouding je verschillende soorten content inzet? De 70:20:10-regel wordt in veel markten gebruikt, en is ook toepasbaar binnen contentmarketing. Met behulp van deze regel bepaal je in welke verhouding je jouw content het meest effectief toepast. De verdeling ziet er als volgt uit:

70-20-10 regel voor contentdoelen

70% NOW

Je weet zeker dat deze risicovrije content aansluit bij je doelgroep en de content in deze categorie is relatief makkelijk en snel te maken. Dit type content heeft zich eerder al effectief bewezen, op basis van eigen ervaring of learnings van anderen. Met deze content focus je op contentdoelen als thought leadership en evergreen content: blijvend succesvolle content die jou als expert in jouw vakgebied op de markt zet. 

20% NEW

Borduur verder op je ‘veilige’ basiscontent, maar spits je meer toe op trends, nieuws en ontwikkelingen. Zo blijf je bij de tijd en zorg je dat je relevant bent én blijft voor je doelgroep. Door wat meer risico te nemen, heb je een grotere kans op meer bereik. 

10% NEXT

Deze laatste vorm van content ligt buiten je comfort zone en heeft een hoger risicoprofiel. Wellicht pakt dit heel voordelig uit en slaat het goed aan bij je doelgroep: dé kans om nieuwe soorten content te testen. Het risico bestaat natuurlijk ook dat het een tegenovergesteld of helemaal geen effect heeft, maar af en toe moet je nu eenmaal een sprong in het diepe nemen. Veel ondernemingen vermijden deze categorie, omdat ze bang zijn om te falen. Het is echter deze categorie die, indien succesvol, nieuwe input levert voor je ‘New’- en ‘Now’-content. Verliezen doe je bovendien nooit, want dat je jouw contentdoel niet bereikt hebt, betekent niet meteen dat dit een ‘mislukte poging’ is. Het zijn juist deze gebeurtenissen die leiden tot waardevolle learnings voor de toekomst. 

 

En zo word je nóg beter in contentmarketing

De contentmarketing-matrix en de 70:20:10-regel geven je een goede houvast voor contentcreatie. Maar hoe ga je hier in de praktijk mee aan de slag? Een paar praktische tips om direct toe te passen!

Tip 1: Ontdek welke content in jouw markt aanslaat

De zoektocht naar inspiratie voor jouw relevante, waardevolle én unieke content speelt vooral in de ‘NEW’-categorie een belangrijke rol. Wat speelt er bij de doelgroep en waar zijn zij naar op zoek? Het is essentieel om op de hoogte te zijn van zowel de trends en ontwikkelingen in je eigen branche als op het gebied van contentmarketing. 

Met Discover in Coosto heb je een dagelijks overzicht de meest besproken content in jouw segment. Ideaal om in één oogopslag te zien wat er speelt. Zo kun je altijd verder bouwen op de meest relevante en nieuwste informatie. Dat is een belangrijk onderdeel van je geloofwaardigheid en autoriteit: jij bent de expert en je doelgroep kan op jou vertrouwen als het gaat om de nieuwste ontwikkelingen en trending topics. In combinatie met een goede contentbasis in de vorm van evergreen content creëer je zo een sterke positie met je contentmarketing. 

Tip 2: Ken je krachten

Ben jij een pro in video’s maken? Of heb jij een fantastische copywriter in jouw team? Content bestaat in vele soorten en maten, dus er zijn genoeg kansen om jouw krachten optimaal in te zetten. Variatie is altijd goed, maar brand je vingers niet aan een podcast als je eigenlijk van tevoren al weet dat je niet de juiste apparatuur in huis hebt. Kwaliteit gaat boven kwantiteit! Zo is de kans veel groter dat jij jouw contentdoelen behaalt. Laat je bijvoorbeeld eens inspireren door deze voorbeelden.

Tip 3: Deel je content waar jouw doelgroep zich bevindt 

Goede contentmarketing draait echter niet alleen om het creëren van de juiste content, maar ook om het strategisch inzetten van kanalen. Deel je content daarom op de kanalen waar jouw doelgroep zich bevindt.

Tip 4: Timing is everything

Jouw content kan nog zo pakkend, vernieuwend of indrukwekkend zijn, als het niet bij je doelgroep terechtkomt streeft het nog jouw doel voorbij. Ook de juiste timing is daarom van groot belang. En dat hoeft niet beperkt te worden tot een eenmalige social media post. Krachtige en succesvolle content kun je zonder problemen vaker inzetten!

Tip 5: Meten is weten

Een onmisbare tip in dit rijtje. Door de resultaten van je content nauwlettend in de gaten te houden, weet je precies wat wel en niet werkt voor jouw doelgroep. Varieer met inhoud, visuals en timing om erachter te komen wanneer jouw doelgroep actief is en waar zij naar op zoek zijn. Dankzij de resultaten weet je immers of je jouw contentdoelen uiteindelijk hebt behaald of dat er nog aanpassingen nodig zijn voor optimalisatie. 

 

Uncategoried

De 10 meest besproken online nieuwsberichten van 2021

Bekijk hier de top 10 meest besproken online nieuwsberichten van 2022

Tweede Kamerverkiezingen zorgen voor piek op Twitter

Het was op voorhand al één van de grootste thema's van het jaar, en ook op social media werd het een gespreksonderwerp van formaat: de (nasleep van de) Tweede Kamerverkiezingen. Dat bewijst bijvoorbeeld het feit dat de verkiezingsdag de 'drukste' dag was van dit jaar op Twitter. Er werden op 17 maart 2021 zo'n 525.000 Nederlandstalige tweets gemeten, 48% meer dan op een gemiddelde dag. Politiek leeft op social media.

 

Corona domineert nieuwsjaar

Ruim 1,5 miljoen onderzochte nieuwsberichten, maar liefst 18% van het totaal, hadden het coronavirus als (sub)onderwerp. Daarmee is het – weinig verrassend – verreweg het vaakst aangehaalde onderwerp van het afgelopen jaar. Hoewel corona het nieuwsjaar overduidelijk domineerde, zijn het niet alleen maar coronagerelateerde artikelen die veel gedeeld werden. ‘Slechts’ vier artikelen met een directe of indirecte link naar de coronacrisis haalden de top 10.

 

Lees de nieuwsberichten:

 

Onderzoeksmethode

Coosto onderzocht 8.579.217 Nederlandse online nieuwsberichten die zijn verschenen tussen 1 januari 2021 en 13 december 2021. Daarbij gebruikten we onze eigen tool om te meten hoe vaak er in openbare Twitterberichten, posts van Facebookpagina’s, Reddit-posts, fora, blogs en nieuwssites werd gelinkt naar deze nieuwsberichten. Het aantal reacties op deze links is voor een vollediger beeld van de impact van elk nieuwsbericht ook meegenomen in het overzicht.

Vul je nieuwsberichten aan met inzichten uit content & social media

Hoe wordt er op social media geschreven over actuele maatschappelijke thema’s? Waarom is een hashtag trending? Hoe reageert social media op het laatste nieuws?

Veel journalisten zorgen al voor extra duiding met behulp van Coosto, en vullen hun nieuwsitems en onderzoeken aan met online & social media data. Via onze media monitor kunnen we journalisten snel en kosteloos voorzien van relevante cijfers en inzichten.

Wil je meer weten, of heb je een concrete vraag? Neem contact met ons op via [email protected].

Uncategoried

Praktische schrijftips en -tools om betere content te schrijven

Zo schrijf je een foutloze tekst

Ze glippen er wel eens tussendoor: spellingsfoutjes. Begrijpelijk, maar om geloofwaardig en professioneel over te komen is een foutloze tekst een must. Een spellingchecker is natuurlijk je beste vriend, maar ook hier kan je niet blindelings op vertrouwen. Zo worden samengestelde woorden niet altijd herkend of kan je toch een foutje maken bij het gebruik van een Engelse term.

1.    Lees je eigen tekst na

Het begint bij de zelfcheck: De geschreven content met een frisse blik nalezen is altijd een goed idee. Met een frisse blik haal je er zelf waarschijnlijk al wat foutjes uit of kom je erachter dat die ene zin toch niet zo lekker loopt. Maar het is niet raar als je toch nog over je eigen fouten heen leest. Dat zit namelijk zo: het menselijk brein is ingesteld op het lezen van het woordbeeld in plaats van losse letters. Het uitprinten van de tekst en deze op papier nalezen kan hierbij al helpen: je ziet de tekst dan in een andere vorm dan op je scherm. 

2.    Zet je tekst in een ander lettertype

Een simpel, maar heel handig trucje! Zet je tekst in een ander lettertype, bij voorkeur een lettertype met meer tussenruimte, zodat je met een frisse blik naar de tekst kijkt. Op deze manier kijk je met een frisse blik naar je eigen tekst en vallen foutjes eerder op. 

 

Consistentie en toegankelijk taalgebruik

Een foutloze tekst is een sterk begin, maar geen garantie voor een goed leesbare tekst. Consistentie, ritme en een logische opbouw spelen hierbij een belangrijke rol. Zorg dat je je doelgroep goed begrijpt en leef je in. Vermijd hierbij moeilijk taalgebruik: moeilijke woorden worden vaak gezien als een manier om intelligent, professioneel en vakkundig over te komen, maar in veel gevallen werkt dit juist averechts (of, in eenvoudigere taal: omgekeerd). Het vermijden van vakjargon en kiezen voor simpelere woorden maakt een groot verschil. Zeker als je je bedenkt dat 60% van de Nederlandse bevolking een gemiddeld taalniveau heeft (B1) en slechts 5% van de teksten op B1-niveau wordt geschreven. 95% van alle tekstuele uitingen, denk aan brieven, flyers, blog en offertes, is daardoor lastig te begrijpen voor dit deel van de bevolking. Deze kennis is goud waard bij het bepalen van je tone-of-voice

 

1.    Keep it simple

Met deze handige tool check je tot welk taalniveau specifiek woorden behoren. Een steekproef met een aantal (lastige) woorden uit je tekst kan je hier al aardig op weg helpen. Met de betaalde versie kun je dit ook toepassen op grotere stukken tekst. Wees zelf ook kritisch: is je content kort, krachtig en informatief? Te lange zinnen zorgen er vaak voor dat je de lezer halverwege de zin al kwijt bent. Afwisseling tussen korte en lange zinnen zorgt voor het juiste ritme in je tekst. Zo houd je de aandacht van de lezer bij jouw tekst. 

2.    Word frequency counter

Om je tekst prettig leesbaar te maken, is afwisseling key. Met een word frequency counter breng je gemakkelijk en snel in kaart welke woorden je vaak gebruikt. Komen bepaalde woorden opvallend vaak voor of kom je erachter dat je keyword echt in iedere zin voorkomt? Ga dan na of je synoniemen kunt gebruiken (zie onderstaande tip ?) of gebruik meer verwijswoorden. Met verwijswoorden zorg je direct voor meer samenhang in je tekst. Zinnen lopen beter in elkaar over en maken het zo prettig leesbaar, mits juist gebruikt natuurlijk!

3.    Thesaurus

Ook SEO-technisch gezien kan het voordelig zijn om synoniemen te gebruiken: hiermee voorkom je dat je het keyword overmatig gebruikt én pak je meteen alternatieven mee die wellicht ook goed scoren op zoekvolume. In Word vind je deze handige optie door een woord te selecteren en op de rechtermuisknop te klikken: bij synoniemen krijg je passende alternatieven te zien. Ook www.synoniemen.net is een fijne websites om hiervoor te gebruiken. 

via GIFER

Let op: loop niet te hard van stapel met de thesaurus en ga vooral ook uit van je eigen gezonde verstand. Klopt de zin nog steeds en is de boodschap hetzelfde?

 

De laatste check

1.    Laat je tekst controleren

Laat een collega, vriend of familielid jouw tekst doorlezen. Twee paar ogen zien immers meer dan één. Niemand in de buurt die je snel kan helpen? Een ander online hulpmiddel dat goed van pas komt, is de Schrijfassistent. Dit is een Belgische tool die je tekst controleert op algemene spelling, maar ook op onder andere herhaling en passief taalgebruik. Ideaal voor een kritische, taalkundige check op je tekst! De tool doet suggesties op basis van verschillende aspecten, die je zelf kan selecteren.  

2.    Luister naar je tekst

Lees je tekst hardop voor. Dan merk je snel genoeg of je een woordje bent vergeten of wanneer een zin net niet lekker loopt. Niet in de gelegenheid om hardop te spreken? Word heeft een handige voorleesfunctie: zo hoor je direct of je zinsstructuur klopt en worden de foutjes waar je overheen hebt gelezen er ook direct uitgefilterd! Waar vind je die functie in Word dan? Klik in de linkerbovenhoek op 'Snelle werkbalk aanpassen' en selecteer de juiste functie: 

Word Uitspreken

 

Zodra je tekst in Word klaarstaat, selecteer je deze en klik je de functie 'Uitspreken'. Oortjes in, achterover leunen en luisteren maar!

Let op: deze functie is alleen beschikbaar voor Microsoft 365-abonnees op Windows-desktopcomputers. 

3.    Plagiaatcontrole

Heb jij na uitgebreid onderzoek meerdere bronnen gebruikt voor het schrijven van jouw artikel? Bij contentcuratie kan een plagiaatcheck geen kwaad. Als het goed is, heb je de informatie al op je eigen manier verwoord en de juiste bronnen vermeld. Toch is het handig om dit nog even te checken met deze tools: www.prepostseo.com/ en searchenginereports.net. Ideaal!

Deze tools worden vooral gebruikt door studenten bij het schrijven van hun scriptie, maar ze zijn ook erg waardevol voor je SEO. Unieke content is namelijk een must. Zorg er dus voor dat je juiste bronvermeldingen gebruikt en informatie omzet in je eigen woorden. Parafraseren, samenvatten, herformuleren en je eigen visie delen: op deze manier maak je er je eigen tekst van en voeg je daadwerkelijk waarde toe. 
 

Uncategoried

Cómo hacer un buen informe de Redes Sociales

La importancia de medir las métricas correctas.

Lo que no se puede medir, no se puede mejorar, ni tampoco controlar. Para cualquier estratega del marketing digital definir cuales son tus objetivos y medir las métricas correspondientes en redes sociales que te llevarán a conseguirlos es esencial para poder evaluar el impacto que tus publicaciones están teniendo en tu público objetivo y poder ver de esta forma que es lo que funciona mejor.

Hay diferentes KPIs, cuyas siglas en inglés significan Key Performance Indicators. Estas son las métricas en las que te puedes basar para evaluar tu contenido y tomar decisiones. En función de tus objetivos de campaña unas serán más relevantes que otras, por ejemplo, si tu campaña, es de brand awareness, donde buscas darte a conocer y dejar una huella en el mercado, entonces el alcance y las impresiones serán tus métricas principales. Por el contrario, si tu estrategia es de leads lo que buscas es conseguir clientes o compras en tu página web, entonces estaríamos hablando de conversiones.

Es muy importante no confundir las métricas con tus objetivos, las métricas miden las acciones que estás tomando para lograr el resultado que buscas. Estas métricas medirán si los pasos que estás tomando te acercan o no a tus objetivos.

Pero ojo, no todas las métricas son KPIs, hoy en día podemos conseguir muchísimos datos de sitios diferentes pero el truco está en saber cuales son los datos que podemos tomar como Key Performance Indicators para nuestra estrategia.

¿Qué KPIs existen y qué significan?

Cada red social te muestra diferentes métricas, en Instagram tendrás seguidores, likes mientras que LinkedIn te ofrece recomendar o compartir. A continuación, te explicamos las principales métricas con las que te vas a encontrar:

Seguidores

Personas que comienzan a seguir tu cuenta por lo que son personas que realmente tienen un gran interés en tu contenido y analizarlas puede darnos mucha información sobre qué forma va tomando nuestra audiencia.

Alcance

A cuántas personas ha llegado tu contenido, cualquier persona que tu publicación ha alcanzado, te siga o no.

Impresiones

Cuántas veces aparece tu publicación a las personas sin necesidad de que estas interactúen con la publicación.

La diferencia entre alcance e impresiones puede resultar confusa, el alcance es el número de personas que han visto tu contenido, mientras que las impresiones son el número total de veces que las personas alcanzadas han visto tu contenido.

Engagement/Interacciones

Las reacciones que tienen las personas en torno a tu contenido, estas reacciones pueden ser likes, menciones, veces que comparten tu contenido, comentarios… Es la comunicación que tienen las personas con tu publicación.

Conversiones

El huevo de oro, de las métricas más importantes. La conversión es la materialización de un cliente, cuando una persona de tu audiencia se convierte realmente en tu cliente con la compra de tu producto o servicio.

Para encontrar tu audiencia, medir tu impacto, saber que es lo que les gusta o en lo que están interesados, que contenido de valor puedes ofrecer en el mercado o medir tu estrategia de ventas, las métricas son esenciales y en ocasiones, puede complicarse su medición. Ahora, con Coosto, lo tienes todo resuelto, en un sólo click. ¡Te lo mostramos!

Informes de redes sociales en Coosto

A la hora de crear el informe, tienes muchas opciones, Excel, Word, Powerpoint… en cualquiera de estos casos tendrías que ir mirando dato por dato en cada red social y pasarlo manualmente a tu documento pero ¿y si te decimos que con Coosto, todo esto es automático? Si, como lo oyes, automático. Ahorra tiempo y quebraderos de cabeza. En Coosto tendrás la posibilidad de crear Dashboards, tableros de información o informes.

Y… ¿cuál de ellos utilizar? Depende. Si quieres revisar la información de forma periódica, un tablero se ajustará más a tus necesidades, al poder tener todos los datos y KPIS de tus redes sociales actualizándose a tiempo real. Por otro lado, si lo que quieres es presentar un informe o reporte a tu jefe o en tu organización, ya sea este semanal, mensual o anual, puedes exportar un informe PDF con toda la información.

Además, los informes de Coosto calculan tu ratio de interacción, que cuantifica el nivel de interacción que tiene una audiencia con una publicación o conjunto de publicaciones. Este ratio se calcula de forma automática en cada una de las plataformas de redes sociales para que puedas realizar comparaciones entre ellas.

Di adiós a las plantillas de redes sociales y a los informes con múltiples páginas. Tendrás todas métricas, los resultados de tus mejores publicaciones, incluso el sentimiento de los comentarios con un sólo clic, todo en única página interactiva y si creas tableros de información, todos los datos se estarán actualizando de forma constante.

Y ¿cuándo entregar los informes? Todo esto dependerá de lo pactado en la empresa, puedes realizar informes semanales, mensuales, trimestrales y anuales. Lo que se suele hacer en marketing digital es un informe mensual, para poder hacer una revisión de nuestros KPIS y los cambios pertinentes en nuestras campañas con el objetivo de mejorarlas.

¿Por qué son importantes los informes en redes sociales?

  • Reflejan tu trabajo, tus esfuerzos en marketing y le dan un gran valor
  • Verificas si las decisiones que estás tomando te llevan a los resultados esperados
  • Te dan la posibilidad de rectificar en caso de que sea necesario
  • Saber cuál es tu ROI, el retorno de la inversión que has realizado

A la hora de presentar el informe lo ideal es elegir los datos más relevantes y mostrarlos en una presentación clara y sencilla. 

Una vez sepas qué contenido funciona, crea más contenido que interese a tu audiencia, consigue aumentar tu alcance, interacciones, conversiones y haz despegar a tu empresa. Si quieres saber más sobre cómo crear tus informes en redes sociales con Coosto, solicita tu demo gratis aquí.

Uncategoried

Crisis energética o Mundial, ¿qué les importa más a los españoles?

En Coosto, nos hemos hecho esta pregunta y hemos decidido pasar a la acción. Analizando el número de preguntas, respuestas y comentarios que se están produciendo actualmente sobre ambos temas. Además de medir los trending topics que más se han tratado en relación con la crisis energética, así como los medios en los que más mensajes se han difundido. ¿Puedes adivinar cuál es el resultado? Sigue leyendo.

La crisis energética, ¿eclipsada por el Mundial?

Nos enfrentamos a una situación complicada en el consumo en los hogares debido a la suma de una crisis del petróleo, gas y energía, todo al mismo tiempo.

Le sumamos la no recuperación total del Covid-19, una economía en recesión y unos niveles de inflación altísimos. Estos son los trending topics que han eclipsado las redes sociales y los medios de comunicación online en lo que va de año. Podemos decir entonces que estos son los temas que más preocupan a la población española o bueno, quizás deberíamos decir ¿preocupaban?

Con Coosto, no solo puedes saber cuáles son los trending topics de los que más habla tu público objetivo. Únete a la conversación del mañana utilizándolos como una fuente de inspiración para mantener tu marca al tanto del contenido más relevante para tu audiencia. Posicionado así tu marca como un líder y referente del sector que muestra el contenido que su audiencia quiere consumir. Aumentando así el tamaño de tu comunidad, las conversiones y las interacciones.

Toda esta información es extraída de noticias recopiladas en Discover, una de los entornos de Coosto. Y ¿Cómo funciona Discover? Te lo explicamos de forma muy sencilla.

Discover, descubre y analiza noticias en función de su algoritmo, midiendo los enlaces, alcance, interacciones y comentarios de cada noticia. Tras analizar estas variables, el algoritmo le da una nota al blog, posicionándolo como contenido más o menos trending, es decir, de moda.

También hemos podido ver la evolución de la categoría noticias, antes observamos que el 80% de las noticias estaban relacionadas con la crisis energética, mientras que ahora, la gran parte de la categoría ha sido cubierta por noticias relacionadas con el Mundial. La gran pregunta que lanzamos es, ¿se ha convertido el Mundial de fútbol en una gran tirita para ocultar la crisis energética?, ¿están los medios y las empresas interesados en que no se trate más este tema o simplemente es más interesante para los españoles el fútbol que nuestro porvenir energético?

Coosto analiza el interés de los españoles por el Mundial 

La crisis energética era la principal preocupación de los españoles hasta la llegada del Mundial de Fútbol en Qatar. España, de tradición futbolera, cuenta con un millón y medio de mensajes en redes sociales y medios online relacionados con el Mundial en comparación con los sólo 60.000 mensajes que se han realizado sobre la crisis energética en el último mes.

Este evento despierta interés y emoción en los españoles y cubre el total de las portadas de noticias del país. ¿Querrá decir esto que ha mejorado la situación energética? Definitivamente no, por contra, el invierno se aproxima y por tanto la situación empeora por momentos.

Tras analizar el número de mensajes por orden cronológico hemos visto una tendencia muy marcada. El número de mensajes relacionados con el Mundial por parte de los usuarios poco a poco eclipsaba a los mensajes relacionados con la crisis energética.

¿Por qué?, los medios de comunicación han dado prioridad a las noticias del Mundial y han disminuido el número de mensajes emitidos con relación a la crisis energética, alcanzando un pico distintivo el día 20 de noviembre con el inicio de este. Esto ha provocado un olvido y desinterés colectivo. Los usuarios han dejado de interactuar con los temas relacionados con la crisis energética, tan pronto como los medios de comunicación han disminuido el número de mensajes relacionados con la crisis energética e incrementaban el número de mensajes relacionados con el Mundial. Estamos seguros que tan pronto como finalice el Mundial de Fútbol el número de mensajes emitidos tanto por usuarios como por medios de comunicación volverá a incrementar exponencialmente.

Si quieres saber cuáles son los intereses de tu audiencia, de que se preocupan, de que hablan y en qué canales de comunicación se mueven, todo puedes buscarlo en Listen, uno de los entornos más innovadores de Coosto.

Comparativa de medios

Mediante la herramienta Listen, hemos analizado los principales medios emisores de mensajes relacionados con la crisis energética. En la siguiente tabla podemos visualizarlos de mayor a menor. No obstante, si comparamos los mensajes relacionados con el Mundial de Fútbol y de la crisis energética de estos mismos medios, encontramos enormes diferencias. Sin tratarse de ningún medio especializado en noticias deportivas.

 

Posibilidades ilimitadas

Como puedes ver, en Coosto, las posibilidades de análisis son infinitas. Ya hemos mencionado uno de los entornos, Listen. Donde puedes buscar lo que quieras y cuando quieras, sobre tu marca, empresa, mercado, competencia o cualquier tema que se te ocurra, eso sí, siempre y cuando sea información pública. Lo que te permite medir la evolución de tu notoriedad de marca.

En esta investigación, hemos utilizado Listen para realizar una comparativa entre ambos temas, analizando el número de mensajes públicos de cada uno de ellos, así como la evolución de estos en el tiempo. ¿Te parece impresionante?

Puedes hacerlo tú mismo y de forma muy sencilla, solicita tu demo gratis aquí.

Uncategoried

Cómo es la publicación perfecta para las redes sociales

La perfección está en los detalles ‘‘Excellence is in the details’’ - Gregory L. Sullivan

Los factores de éxito principales en el marketing de contenidos son, sin duda, la calidad y el valor único del contenido. Aunque, si quieres que tu contenido reciba la atención que se merece en las redes sociales, no basta con "solo" copiarlo y distribuirlo por todos tus canales de redes sociales. Para que una publicación triunfe en las redes sociales, es necesario prestar atención al contexto y cuidar los detalles.

Al fin y al cabo, la diferencia entre el fracaso total y el gran éxito radica, en gran medida, en los detalles. Con o sin hashtags, con una imagen, con un vídeo o solo con texto. Estas decisiones, que en un principio pueden parecer "triviales", son las que al final marcan una gran diferencia en los resultados.

Es normal que los administradores de las redes sociales, los comercializadores de contenido, los asesores de comunicación y los expertos en marketing recurran en masa a las fuentes que hay disponibles en línea para encontrar la respuesta a esa pregunta definitiva: ¿cómo es la publicación perfecta para las redes sociales? Y puesto que son muchos los que plantean esa pregunta, también son muchos los que responden. Pero hay un problema: no todas las respuestas provienen de una investigación empírica, ya que, a menudo, los consejos se basan en anécdotas, rumores o intuiciones.

Por ello, es posible que una misma búsqueda genere resultados totalmente contradictorios, como los que se muestran a continuación:

Este tipo de titulares nos hicieron ponernos manos a la obra para crear una alternativa que estuviera sustentada en los datos y que nos permitiera ayudar a los profesionales a optimizar de forma inteligente y fundamentada los detalles de una publicación.

La publicación perfecta no existe.

Las cosas no son tan fáciles, pues la publicación perfecta no existe, evidentemente. Lo que funciona bien en Facebook hoy puede ser un fracaso total en Instagram mañana. El hecho de que una publicación en LinkedIn genere muchos clics no garantiza que vaya a conseguir un gran alcance en Twitter. Las optimizaciones inteligentes son distintas para cada plataforma, cambian con el tiempo y dependen de tu objetivo.

Esta es la razón por la que hemos creado Post Optimizer. Post Optimizer es un sistema avanzado que ofrece consejos proactivos sobre el uso de los medios, los hashtags, los emojis y las URL, así como la longitud ideal del texto de tus publicaciones. No como resultado de una investigación puntual o anticuada, sino en función de un análisis elaborado en tiempo real a partir de cientos de miles de publicaciones. Post Optimizer te dice lo que en este momento funciona o no en tus plataformas de redes sociales favoritas, por lo que el sistema es 100 % a prueba de algoritmos.

Post Optimizer es una herramienta que está integrada en la plataforma de Coosto. Sin embargo, como ya se ha comentado, la publicación perfecta cambia con el tiempo. ¿Te gustaría que la capacidad de cálculo de Coosto te ofreciera consejos prácticos en tiempo real, de forma continua y proactiva, para mejorar el rendimiento de tus publicaciones en las redes sociales? Solicita una demostración gratis.

¿Quieres descubrir cómo optimizar tu presencia en redes sociales con Coosto? Pide una demostración gratis y sin compromiso

Uncategoried

Coosto, aterriza en España

Nuestra historia

 

Coosto nace en 2008 en Eindhoven, una ciudad situada en los Países Bajos. Eindhoven es conocido por ser un centro puntero en tecnología y diseño que sirve de inspiración en muchas partes del mundo y es aquí donde surge Coosto, en una pequeña habitación en la Universidad Tecnológica de Eindhoven.

 

¿Cuál es el origen de nuestro nombre?

 

Del francés Jacques-Yves Cousteau un oficial naval explorador, investigador y biólogo marino que estudió las profundidades de los océanos. Cousteau reflejó toda su investigación del mundo submarino en una serie de libros y es está la referencia a la que se hace alusión con el nombre de nuestra herramienta, puesto que navegamos entre los datos y extraemos información valiosa, la información relevante que tú estás buscando y que puede ayudarte a lograr tus objetivos. Así es como surge Coosto, el explorador y descubridor de datos.

Coosto está compuesto por 5 módulos, cada uno de los cuales te ayudará a cumplir diferentes objetivos.

¿Estás listo para descubrirlos?

 

Discover, una fuente ilimitada de inspiración.

 

Discover es la herramienta preferida por estrategas y creativos de redes sociales. Manténte informado de los temas que son tendencia en el mercado, así como de futuras tendencias. Utiliza todos estos insights para desarrollar nuevas campañas y alimentar de nuevas temáticas tu calendario social media. Generando contenido que interese a tu público objetivo, lo que se traducirá en un aumento de las conversiones, las interacciones y el alcance. Publish: publica, planifica y optimiza tus posts en un click.

 

Publish es la navaja suiza de todo community manager.

 

Esta potente herramienta permite centralizar todas las redes sociales en un único calendario editorial. Programa y publica todo tu contenido en un solo click. Además, podrás incluir a compañeros de trabajo o personas externas para que revisen el contenido antes de ser publicado. Déjate aconsejar por nuestra inteligencia artificial, ya sea un post enfocado en conversiones, alcance o interacciones, el Post Optimizer de Coosto analizará tu post y te brindará consejos para maximizar los resultados de cada post.

 

Engage, la bandeja de entrada inteligente para redes sociales.

 

Engage es un must have para agentes de servicio al cliente. Interactúa con tu audiencia y no te pierdas ningún mensaje. Centraliza en una única bandeja de entrada los comentarios, mensajes privados y menciones, seas o no taggeado. Proporciona atención y asistencia al cliente de manera oportuna y personalizada para generar satisfacción y lealtad a largo plazo.

 

Listen, la herramienta de monitorización online más completa.

 

Listen es la herramienta de análisis más poderosa del mercado. Strategic planners, product managers y creativos de todo el mundo la utilizan en su día a día. Analiza el impacto online de tu marca o tus productos y compáralo con tu competencia. Las posibilidades son ilimitadas. Realiza análisis y comparaciones de cualquier topic, mide su alcance en el mercado y extrae insights para el desarrollo de nuevos productos o campañas. Descubre los usuarios o medios que más hablan de tu marca, además de sus datos demográficos.

 

Report, analiza el éxito de tu contenido con paneles en tiempo real.

 

Report mide, demuestra y potencia el éxito de tu contenido mediante informes exhaustivos y panales en tiempo real. Impulsa la toma de decisiones estratégicas en tu empresa mediante datos de redes sociales y paneles interactivos y personalizables que se adaptan a tus necesidades en cada momento. Optimiza tu tiempo con informes automatizados en PDF. Coosto es una herramienta inteligente en todos los sentidos. Escucha, gestiona y analiza tu contenido y redes sociales. Además, te muestra fórmulas para mejorar las conversiones a tu página web, tus anuncios y el contenido en redes sociales. Profundiza en el contexto del contenido que es tendencia en tu mercado, para mantenerte al día y convertirte en la empresa líder de pensamiento.

Y te preguntarás, ¿qué convierte a Coosto en una herramienta inteligente?

Hashtags, en función de tu publicación, Coosto te realizará una sugerencia de posibles hashtags para mejorar el alcance de cada publicación.

Sentimiento, Coosto analiza la percepción de artículos, noticias, blogs y redes sociales. En función de esta percepción, puedes escoger el topic o la temática que más interés generará.

Planificación, te recomendamos realizar tus publicaciones en un espacio de tiempo, día, fecha y hora, todo desde dentro de la misma plataforma.

Estas son solo algunas de las funciones inteligentes de Coosto, pero contamos con muchas más que te ayudarán a crear el mejor contenido donde y cuando lo necesites. Son ya muchos los clientes que nos respaldan, contamos con más de 15.000 usuarios satisfechos, como Lidl, ING Direct, Deutsche Bank, Vodafone y muchas más.

¿Te unes? Acabamos de aterrizar, ahora es tu momento para despegar.

Uncategoried

Estas son las estrategias empleadas por los mayores ecommerce en este Black Friday

¿Cuál es el origen del Black Friday?

Nos trasladamos a principios de los años 1960, cuando la policía de Philadelphia comenzó a utilizar el término para describir el caos que se producía con la llegada masiva de turistas de los suburbios que llegaban a la ciudad para hacer sus compras de vacaciones. El Black Friday no cobró relevancia hasta 1980, cuando resultó ser el segundo día con más ventas en Estados Unidos.

Mientras que en Europa, la fiebre por el Black Friday llegó mucho después. No fue hasta 2012 que llegó a España. Donde más de 77.000 personas se interesaron por esta tendencia. Desde entonces esta cifra no ha hecho más que crecer, cada año el número de comercios, consumidores y consumo aumenta exponencialmente frente al año anterior. Sin ir más lejos, los ingresos del 2020 en comercio online aumentaron un 60% con respecto al año anterior.

En la actualidad, el Black Friday se ha expandido por todo el mundo y en todo tipo de empresas. Desde el sector de la salud hasta el sector automovilístico, pasando por retail, moda, aerolíneas y un largo etcétera. No obstante, siguen siendo los grandes ecommerce los que realizan estrategias más agresivas y durante un mayor periodo de tiempo. Este año el Black Friday se celebra el 25 de noviembre. Aunque la tendencia en los últimos años ha sido adelantarlo, en ocasiones incluso más de una semana. A continuación, las analizamos:

Aliexpress, líder en alcance

La plataforma de ventas online china Aliexpress se sitúa en primera posición en nuestro país. Por su parte, Aliexpress inicia su campaña de rebajas y descuentos el 11 de noviembre, extendiéndose hasta el 28 de noviembre, el Cybermonday. Por su parte Aliexpress, ha hecho públicos una serie de cupones descuento aplicables a cientos de productos. También ha lanzado otras acciones comerciales como la selección de una serie de productos por 1,99€ con envío gratuito para fomentar las compras impulsivas y la posibilidad de pagar en tres plazos sin intereses para aumentar el ticket medio de sus ventas.

Aliexpress ha realizado una intensa campaña promocional a través de su web y sus diversas redes sociales. A través de Coosto hemos podido analizar el alcance de sus mensajes, así como el origen y el interés que han generado por parte de sus consumidores.

Se han difundido más de 16.500 mensajes refiriéndose al Black Friday de Aliexpress, tanto por parte de Aliexpress como por parte de los consumidores. Aliexpress concentra el mayor número de conversaciones y mensajes en Twitter e Instagram. Donde nos hemos llevado otra gran sorpresa ha sido al analizar el alcance de estos mensajes. El alcance total de estos mensajes supera los 875.000.000 impresiones, lo que la convierte en la campaña más exitosa en España desde el punto de vista del alcance. ¿Superará Aliexpress a Amazon en volumen de conversiones este Black Friday?

Podemos determinar que el desmesurado alcance obtenido por Aliexpress es resultado de la concentración de sus mensajes en redes sociales. Las redes sociales proporcionan un mayor alcance que los medios de comunicación convencionales. Pero, ¿se traducirán estos resultados en conversiones?

Amazon, el gigante destronado

En el puesto número 2 tenemos al gigante Amazon, debemos aclarar que continúa siendo líder a nivel de ingresos en nuestro país. No obstante, en este análisis mediremos la efectividad de su estrategia de ventas. Este año Amazon ha decidido adelantar el Black Friday al 18 de noviembre. Sumándose a la tendencia que hemos observado en los últimos años, adelantando y prolongando el periodo de rebajas y descuentos hasta el Cybermonday, 28 de noviembre. La empresa norteamericana lanzará cientos de descuentos en su web de forma limitada e intermitente, pues un mismo producto podrá contar con diversos descuentos a lo largo del Black Friday. Esta estrategia genera incertidumbre a los consumidores, provocando el incremento en el número de compras impulsivas.

Amazon ha realizado una intensa campaña promocional a través de su web y sus diversas redes sociales. A través de Coosto hemos podido analizar el alcance de sus mensajes, así como el origen y el interés que han generado por parte de sus consumidores. Se han difundido más de 21.000 mensajes refiriéndose al Black Friday de Amazon, tanto por parte de Amazon como por parte de los consumidores. La mayoría de estos mensajes se han difundido a través de medios de noticias online, Twitter e Instagram. El alcance total de estos mensajes supera las 532.000.000 impresiones, pese a ser una cifra récord para Amazon, esta no supera las cifras de alcance de Aliexpress.

El Corte Inglés, menos es más

La estrategia empleada por El Corte Inglés es la más conservadora que dará comienzo el el día 24 de noviembre a las 22.00. Hasta el momento se desconocen las promociones que realizará la empresa, no obstante conocemos las categorías que se beneficiarán de los descuentos: Electrodomésticos, gaming e informática.

El Corte Inglés ha realizado una precisa campaña promocional a través de su web y sus diversas redes sociales. Apenas se han difundido 3.100 mensajes refiriéndose al Black Friday, a través de medios de noticias online, Twitter y blogs. El alcance total de estos mensajes supera los 220.000.000 impresiones, por lo que presuponemos que la inversión en medios tradicionales ha sido elevada.

El Corte Inglés ha optado por una estrategia conservadora pero aparentemente efectiva. Menos días de ofertas y descuentos, pero diversificando una gran inversión en los medios donde su público objetivo invierte más tiempo, maximizando así la eficacia de su comunicación. Twitter es el medio online más utilizado por El Corte Inglés. El alcance de esta campaña, teniendo en cuenta el número de mensajes emitidos, la convierte en la campaña más efectiva, pues supone un menor esfuerzo y una rentabilidad muy superior. Esto se debe a la calidad de sus mensajes, El Corte Inglés se caracteriza por crear contenido de calidad y esto se ve reflejado en sus cifras.

PC Componentes, bienvenido al mes negro, pero ¿es suficiente?

En cuarta posición encontramos a PC Componentes, el ecommerce español de tecnología por excelencia. PC Componentes está especializado en productos informáticos, electrónicos y electrodomésticos y fue uno de los primeros comercios nacionales en sumarse a las promociones del Black Friday. Este año extienden el Black Friday durante todo el mes de noviembre, convirtiéndolo en “el mes negro”.

PC Componentes ha realizado una agresiva campaña promocional a través de su web y sus diversas redes sociales. Se han difundido más de 14.000 mensajes refiriéndose al Black Friday de PC Componentes. A diferencia de sus competidores ya analizados, Instagram apenas tiene ningún peso para la comunicación de la marca. Pasando a Twitter, los medios online y los blogs de chollos, el groso de su comunicación. El alcance de estos mensajes se sitúa mucho más atrás que sus competidores con cerca de 80.000.000 impresiones. ¿Debería PC Componentes mejorar la calidad de su contenido para obtener mayor relevancia?

Mediamarkt, el estratega tradicional

La multinacional alemana no se queda atrás, ha alcanzado más de 90.000.000 impresiones con tan solo 2.238 mensajes emitidos principalmente en Twitter. Este estratega del Black Friday realiza una gran inversión en medios tradicionales, ¿crees que aumentaría su alcance si invirtiera más en aquellos medios dónde más tiempo invierten sus clientes potenciales?

El rey de la tecnología y electrónica se prepara para abrir sus puertas al Black Friday del 25 al 28 de noviembre con la contratación de 200 personas nuevas. ¿Conseguirá aumentar su cifra de ventas este año?

Conclusiones

Tras analizar las estrategias que cada una de las empresas ha llevado a cabo para promocionar el Black Friday, podemos determinar que el contenido de calidad combinado con una correcta difusión en los medios de comunicación adecuados, dan como resultado una campaña más eficiente y exitosa. Para determinar qué medios son adecuados para una campaña basta con analizar a tu público objetivo. Descubre en qué medios se habla de tus productos y tu marca, optimizando el impacto de tu comunicación. ¿Te gustaría crear mejor contenido para tu empresa u organización?, ¿sabes dónde están tus clientes y cómo llegar a ellos?

Coosto, es la herramienta más completa y poderosa del mercado. Con ella podrás conocer mucho más a tu audiencia, saber en qué canales de comunicación se mueve y cómo unirte a la conversación. Además podrás interactuar con ellos sin perderte ningún mensaje. Centraliza cada mensaje que recibas por cualquier medio y da el mejor servicio al cliente a tus consumidores. Abróchate los cinturones y prepara tu empresa para el despegue.

¿Te interesa?, ¿quieres saber más? Solicita tu demo gratis aquí.

Uncategoried

El algoritmo de Coosto predice quién ganará el mundial

Este mundial estará compuesto por 32 equipos, 64 partidos y 28 días de competencias, quedando disputado el mundial entre Europa y Latinoamérica. Son solo 8 las selecciones que han conseguido conquistar la copa del mundo por lo que son estos equipos los que encabezan las listas de apuestas junto con los ganadores recientes.

Nuestros resultados son suficientemente consistentes para afirmar que conocemos cuál será el ganador del mundial de fútbol este 2022.

Y te preguntarás, ¿cómo habéis realizado esta predicción? Muy fácil, a través de Listen, una herramienta exclusiva de Coosto. Usamos nuestra herramienta para escuchar y analizar los miles de mensajes que inundan la red con predicciones a lo largo y ancho del planeta. Y así, determinar cuál será la selección ganadora.

Francia, ¿conseguirá su segundo mundial consecutivo?

Francia es la vigente campeona, tras alzarse con el título mundial en Rusia en 2018 y seguro buscarán su segunda victoria en este mundial de Qatar. Su ascenso fue algo más complicado comparándolo con otras selecciones como la brasileña, pero consiguieron liderar el grupo C de la zona UEFA. Tras analizar los resultados proporcionados por Coosto podemos determinar que Francia es la selección favorita y se convertiría según nuestro análisis en la tercera selección en alzarse con la copa del mundo de forma consecutiva. No obstante su afición parece ser bastante crítica con el equipo, pues encontramos un 20% de mensajes negativos. Además, son solo dos las selecciones que han ganado mundiales de forma consecutiva, Italia en los años 30 y Brasil en los 58 y 62, ¿conseguirá Francia ser la siguiente?

France Football National Team


España, ¿está La Roja preparada para otro título mundial?

España es una selección con una plantilla renovada y repleta de jugadores jóvenes. La selección española ha obtenido muy buenos resultados en la fase eliminatoria con 6 victorias, un empate y una derrota. Se posiciona como una fuerte candidata, según el análisis que hemos realizado en Coosto. Cuenta con un gran apoyo de sus seguidores, con más de un 32% de mensajes positivos, es más se posiciona entre las tres favoritas en nuestro análisis. Esperamos que su juego esté a la altura de las estadísticas ¿Contemplaremos una final España vs Francia?

Inglaterra, ¿será capaz de acabar con la sequía de títulos?

Semifinalista en 2018 y con equipo repleto de estrellas jóvenes es otro de los tres favoritos a pesar de que su trayectoria no ha sido tan buena tras perder con Italia y empatar con Alemania. No obstante, peleará por el título y es una legítima candidata. Así lo demuestra su gran afición, siendo la selección con mayor apoyo por parte de esta, con un 68% de mensajes positivos.

English football supporters

Alemania, ¿podrá la apisonadora alemana sorprendernos?

La selección ganadora en 2014, se encuentra con un gran desafío en este mundial, pero su trayectoria y la de sus jugadores hace que no nos podamos olvidar de ellos. Se enfrentará en el mundial contra España, Costa Rica y Japón, uno de los grupos más competitivos. En nuestra investigación en Listen, pudimos observar que no es una de las selecciones más apoyadas por su afición, pues el porcentaje de mensajes positivos no supera el 18%, no obstante se sitúa en un muy competitivo cuarto puesto disputado con Argentina.

Argentina, ¿conseguirá Messi completar su palmarés con el título mundial?

Esta selección llega segura al mundial con 35 partidos a su espalda sin perder y un equipo consolidado encabezado por Lionel Messi. Clasificó al mundial con 11 victorias y 6 empates lo que ha conseguido emocionar a toda su afición, pues encontramos más de un 50% de mensajes positivos. Se enfrentará en el mundial a Arabia Saudita, México y Polonia del que se espera salga victorioso. A su vez, se esperan partidos reñidos con México y Polonia. Argentina se disputa el cuarto lugar con la selección Alemana y se posiciona muy cerca de Brasil, según nuestro análisis.

Brasil, la eterna favorita.

La selección brasileña ha quedado en primer lugar en la ronda clasificatoria de Conmebol sin tan siquiera una derrota y las apuestas cada vez son mayores a favor de este equipo. La selección brasileña tiene una plantilla muy experimentada, cuenta con jugadores que han participado ya en otros mundiales y de primera categoría en sus respectivos clubes. En nuestra plataforma, podemos ver que Brasil cuenta con un 42% de mensajes positivos, posicionándose en quinto lugar y con una tendencia alcista. ¿Sorprenderá el desempeño de la selección brasileña en este mundial?

El sentimiento de los mensajes relacionados con cada selección es una métrica muy importante a la hora de realizar una predicción como esta. Este dato nos indica la opinión de la afición y los profesionales del sector acerca del desempeño de esta. Pero, ¿cómo puede medir Coosto el sentimiento de miles de mensajes? Coosto analiza mediante inteligencia artificial el sentimiento de cada comentario mediante un complejo algoritmo que no deja de aprender mensaje tras mensaje, ampliando su conocimiento y perfeccionando su precisión.

Países Bajos, ¿será el apoyo de su afición suficiente?

A pesar de que quizás deban aumentar su nivel competitivo, la selección holandesa sigue siendo una candidata este 2022. En el Mundial se enfrentará a Qatar, Senegal y Ecuador, posicionándose líder en su grupo. Cuenta con un gran apoyo de su afición, superando el 50% de mensajes positivos. No obstante, se posiciona en séptimo lugar según nuestro análisis.

Bélgica, ¿se alzarán los Red Devils con su primer título mundial?

Este es el único favorito que aún no cuenta con ningún título mundial. A pesar de ello, algunos de sus futbolistas se encuentran en su mejor momento. Invicto con 6 victorias y 2 empates se enfrentará a Canadá, Marruecos y Croacia del que se espera que salga ganador. No obstante, su afición parece bastante escéptica y no muestra un gran apoyo, con tan solo un 16% de mensajes positivos. ¿Crees que Bélgica tendrá posibilidades de alzarse con la victoria?

En este gráfico podemos ver la evolución de las predicciones durante el año 2022.

Coosto te ayuda a investigar opiniones, audiencias, mercados, competidores o hasta selecciones. Podemos concluir según el análisis realizado en Coosto, que el ganador de este mundial estará muy disputado, cualquiera de estas selecciones podrá alzarse con la victoria. No obstante, los profesionales del sector y la afición apuntan a tres posibles ganadores, Francia, España e Inglaterra.

¿Cómo hemos llegado a esta conclusión?

Tras monitorizar y analizar todos los comentarios, noticias y artículos de periodistas, medios especializados y seguidores publicados en la red podemos tener una visión global, así como una media de las selecciones de las que más gente espera alzarse con la victoria, prediciendo así el ganador del mundial según la opinión de todo el planeta. En nuestro estudio hemos determinado que Francia es la selección que más usuarios creen favorita, con más de 530 mensajes prediciendo este resultado. Además, podemos medir otros datos como el sentimiento de esos mensajes para así conocer qué selecciones son más apoyadas y más criticadas por su afición y por la prensa. Tenemos constancia de que Inglaterra es la selección más apoyada, por tanto con el mayor número de mensajes positivos. Mientras que Francia es la selección favorita pero también la más criticada.

¿Te resulta interesante nuestro análisis? Imagina las miles de posibilidades que podría aportar a tu negocio una herramienta como esta. Pide una demostración gratis y sin compromiso.