Demo gratis

Uncategoried

Geen tijd om social media goed aan te pakken? 5 tips om de controle terug te krijgen

1. Weet wat je wil (en wat niet)

Alles begint met keuzes maken. Wat en wie wil je bereiken met je content? Bepaal eerst het vergezicht en zet dan de stappen terug. Waar wil je bijvoorbeeld over een jaar staan? Wat heb je nodig om daar te komen? Bepaal dan je marketingdoelstellingen die je met je contentstrategie wilt bereiken. Wil je meer leads? Hogere bezoekersaantallen op je website of naar je blog? Wil je werken aan je klanttevredenheid? Wat je doel ook is, het begint met keuzes maken in je strategie. Door dit soort keuzes te maken, behoud je je focus. Voorrang geven aan het één betekent namelijk automatisch dat het ander minder belangrijk wordt. Merk je dat je veel tijd kwijt bent aan de minder belangrijke zaken, dan wordt het tijd daarmee te stoppen. Lees hier hoe je die strategische keuzes vervolgens kunt gaan uitvoeren.

2. Bepaal je contentmix

Welke informatie heeft je doelgroep nodig? Bepaal welke contentbehoefte je doelgroep heeft in welke fase van de buyer’s journey. Maak een overzicht van het type content dat  je doelgroep graag consumeert en kies tussen onder andere Evergeen en Ephemeral content. Denk ook vooruit.
Welke evenementen, speciale dagen of bijzondere momenten komen jaarlijks terug? Kijk voor inspiratie eens naar een inhaakkalender en kies de inhakers die voor jouw organisatie of merk relevant zijn. Je kunt al veel vooraf uitdenken, echt waar.

3. Zorg voor consistentie

Kies onderwerpen en thema’s waar je met jouw merk op wilt focussen. Maak van die thema’s terugkerende rubrieken. Start de maandag bijvoorbeeld met nieuws of sluit de week af met een samenvatting van de week. Misschien heb je een grote groep fans die ideeën posten voor of over jouw product en kun je die ideeën één keer per week extra in de kijker zetten.

Mensen zijn gevoelig voor gewoontes en terugkerende items. We vinden het prettig als er een bepaalde consistentie en structuur zichtbaar is. Bijvoorbeeld: elke ochtend en middag ontvang ik keurig een ‘nieuws-update’ van NU.nl. Zo lees ik ’s ochtends bij mijn ontbijtje de belangrijkste nieuwsitems van vannacht. Bedenk dus een contentformat en geef aandacht aan de frequentie van je posts. 

content-update-nu
Ochtendupdate NU.nl

4. Plan je content vooruit

Het klinkt misschien suf en niet spontaan; maar zorg dat je vooruitwerkt. Plan redactiemeetings in en bedenk wat je de komende week, twee weken of zelfs maand wilt vertellen. Hoe past dat binnen je strategie? Denk aan wat je op welke dag wilt zeggen. Hoe zorg je voor voldoende interactie met je doelgroep? Op welke tijden ga je posten? Juist het vooruitdenken en de garantie op genoeg content geeft rust. Je hoofd is leeg en staat open voor de leuke, creatieve en ad hoc ideeën. Daar heb je dan ook tijd voor.

Voor het vooruitplannen kun je een contentplanner gebruiken. Er zijn allerlei papieren planners online te vinden die je helpen om overzicht in je contentaanbod te krijgen. Digitale planners en contentkalenders hebben het voordeel dat je jouw social media accounts eraan kunt koppelen. Zo’n tool post dan automatisch de door jouw gemaakte posts. Dat scheelt nogal wat extra werk, want handmatig posten hoeft dan niet meer. Handig, toch? Een ander bijkomend voordeel van een online contentkalender is dat je achteraf kunt meten wat het effect is van je social media posts. Wat ons brengt bij tip nummer vijf.

pluk-amsterdam-instagram-weekly-planner
Instagram contentplanner van Pluk Amsterdam

5. Meet je resultaten

Zorg dat je inzicht hebt in de resultaten van je werk. Je weet alleen maar of je content effectief is wanneer je het meet. Wat waren ook alweer je gestelde doelen? Gebruik UTM tags om in Google Analytics bij te houden via welke content je doelgroep bijvoorbeeld op je webpagina terecht is gekomen en hoe zij zich gedragen op je website. Via welke posts zijn mensen bijvoorbeeld het  meest geneigd een aankoop te doen?

Wanneer je daarnaast gebruik maakt van een publishing tool (digitale contentkalender) dan kun je ook meten wat het bereik is van je posts, hoe vaak er op een post is geklikt, welke aanpak het beste werkt en bij welke posts de interactieratio het hoogst is. Zorg dat je inzicht hebt in wat je doet en leer van de verkregen data. Hierop kun je je doelen bijstellen en je strategie aanscherpen. Ga door met succesvolle content en stop met content die te weinig oplevert. Zo behaal je je doelen zonder tijd te verspillen, waardoor je uiteindelijk bereikt wat je zo graag wilde: rust en overzicht.

Hopelijk heb je met het opvolgen van bovenstaande tips meer controle over je online communicatie. Aanvullende ideeën? Deel ze vooral!

Wil je kijken of het werken met een contentkalender iets voor jou is? Probeer gratis de contentkalender in Coosto Publish.

 

Uncategoried

Social media voorspellen: Waylon wordt 22e

 

Israël gedoodverfde favoriet

Zoals ieder jaar lijkt het Eurovisie Songfestival ook ditmaal een enorme diversiteit aan outfits, muziekgenres en podiumacts op te leveren. Van de metalband die Hongarije stuurt, tot de operazangeres die Estland vertegenwoordigt: allemaal mikken ze op het felbegeerde hoogste podiumplekje. We analyseerden wie volgens social media de grootste kans maakt op een reeks ‘douze points’. Opvallend: de grootste bron in de voorspellingen is niet X, maar YouTube, waar fans nu al volop speculeren over mogelijke winnaars.

social voorspellingen

Het lijkt dus zo klaar als een klontje dat de controversiële act van Israël de overwinning mee naar huis gaat nemen, vlak voor runner-up Noorwegen. Daar zijn social media en de wedkantoren (odds van 30 april) het over eens. Maar troeft social de bookmakers af als het om de overige plekken gaat? Op 12 mei weten we het. 

‘Waylon gaat teleurstellend resultaat neerzetten’

Slechter nieuws is er voor onze eigen Waylon, als we social media mogen geloven. Nederland gaat volgens de Europeanen (plus Australië) nog wel relatief gemakkelijk doordringen tot de finale, maar komt daar niet verder dan een 22e plaats. Dat is zelfs nog iets teleurstellender dan de kansen die de bookmakers Waylon toedichten: een 16e plaats. 

Voorspellingen Nederland

Update: de bookmakers lijken social media te zijn gevolgd. Inmiddels (7 mei) bezet Nederland bij wedkantoren de 24e plaats.

Methode 

Voor de voorspellingsanalyse telden we het aantal openbare Europese en Australische berichten op social media over een bepaald land of een bepaalde artiest in relatie tot het Eurovisiesongfestival. Dat aantal corrigeerden we voor de mate van positief of negatief sentiment (een veelbesproken artiest hoeft immers nog geen populaire artiest te zijn). 

#Tweurovision

Of Nederland nu wint of niet – waarschijnlijk niet – een feestje zal het worden. En om het X-evenement van het jaar kracht bij te zetten, organiseren we samen met The Best Social een heus eigen Eurovision feestje: Tweurovision. 15 BT’s (Bekende Tweeps) komen samen bij Coosto om het Eurovisie Songfestival te volgen en te voorzien van hun commentaar in maximaal 280 tekens.

 

#Tweurovision

 

Uncategoried

Op de koffie bij... influencer marketeer Philip Brown

Wat houdt je werk als ‘Head of Influencer Marketing’ precies in?

“Bij Come Round helpen we bedrijven met marketing via influencers. Anders gezegd: we laten merken niet zelf vertellen hoe goed ze zijn, maar we proberen personen (die bijna per definitie invloedrijker zijn) dat te laten doen.

Mijn werk bestaat voor een groot deel uit strategie- en conceptontwikkeling. Als een klant zich bij ons meldt, dan vraag ik hun eerst een briefing-formulier in te vullen. Aan de hand van die briefing ga ik aan de slag. Wat is het doel? Hoe ziet het publiek van het merk eruit? Vervolgens werk ik een concept uit, en zoek ik geschikte influencers die we binnen dat concept willen gebruiken. Voor merken met een klein budget werken we met standaardprogramma’s die we vrij gemakkelijk kunnen invullen. Als een merk zelf al een specifiek doel voor ogen heeft, gaan we aan de slag met maatwerk.

Zo hebben we afgelopen zomer rond Tomorrowland, het populaire dance-festival in België, een speciale campagne voor Mazda opgezet. We nodigden voor Mazda relevante Europese contentmakers (voornamelijk vloggers), uit voor een unieke VIP-beleving. Daar hoorde natuurlijk ook een ritje in een Mazda bij. Die campagne leverde echt heel goede resultaten op. Niet alleen omdat de enthousiaste berichten van de influencers oprecht en geloofwaardig waren, maar ook omdat ze helemaal pasten bij de gewenste associaties van het automerk.

Veel van mijn werk gaat overigens ook zitten in de wat minder sexy maar des te belangrijkere onderdelen van het vak. Onderzoeken, meten en rapporteren zijn essentieel in een vakgebied dat zich nog moet bewijzen.”

Bewezen of niet, influencer marketing is enorm gegroeid in de laatste jaren. Hoe verklaar je die gestegen belangstelling?

“Om daar iets over te kunnen zeggen, zal ik eerst uitleggen wat ik versta onder influencer advertising: reclame via personen op social media. Dat fenomeen is wat veel mensen bedoelen als ze het hebben over influencer marketing. Influencer advertising is vooral gegroeid doordat het gebruik van social media steeds verder is gestegen, en dat van televisie en radio is gedaald. 

Want social media zijn wezenlijk anders dan televisie. Mensen volgen op social media vooral personen, in plaats van The Voice of Holland of sportwedstrijden. En dat is waar influencer advertising op inhaakt: reclame vanuit een persoon. Een YouTuber met een miljoenenbereik die staat te vertellen dat hij geweldige make-up heeft gekregen, is dus eigenlijk gewoon een vervanger van een reclameblok tijdens Goede Tijden Slechte Tijden.

In beide gevallen gaat het om grote budgetten en een groot bereik, zodat je snelle klappen kunt maken voor je naamsbekendheid.”

"Ik moet de eerste persoon nog ontmoeten die voor de lol reclames kijkt."

Maar waarom zou je specifiek via influencers reclame maken als je ook reguliere advertenties op een social platform kunt plaatsen?

“Vergeleken met televisiereclame heeft een advertentie op social media natuurlijk al veel voordelen. Laatst was ik in Nederland en zag ik een hele rits tv-reclames van Coop, terwijl er in mijn buurt helemaal geen Coop zit. Ik ben voor die supermarkt dus ruis. Irrelevant en duur. Op social media zal zoiets niet gauw gebeuren, omdat je heel specifiek en geografisch kunt aangeven welke mensen je wel en niet wilt bereiken.

Philip Brown presentation

Maar hoe specifiek je jouw advertentie ook maakt, een reclame staat niet per definitie gelijk aan attentiewaarde en relevantie. En dat is het grote verschil tussen social advertising en influencer advertising. Mensen kiezen er namelijk voor om de posts van celebrity X of Y te volgen, terwijl ik de eerste persoon nog moet ontmoeten die voor de lol reclames kijkt. Als jouw favoriete beroemdheid een filmpje op zijn Instagram-account plaatst, ga je dat kijken. Dat is bij reclames vrijwel nooit het geval.

Een bijkomend voordeel van influencer advertising is het enorme keuzeaanbod voor bedrijven. Vroeger had je een beperkt aantal televisieprogramma’s en moest je met je reclames aanhaken bij de meest bekeken programma’s die voor jouw merk relevant waren. Op social media zijn er veel méér niche-kanalen te vinden. Waar je dus vroeger als ski-handschoenenmerk bijvoorbeeld reclame maakte tijdens RTL Travel, doe je dat nu veel specifieker via het Instagram-account van een bekende snowboarder.”

"Wat de meeste mensen verstaan onder influencer marketing, is helemaal geen influencer marketing."

En wat is het verschil tussen influencer advertising en influencer marketing dan precies?

“Het is een onderscheid dat ik meestal maak om duidelijk te maken dat wat de meeste mensen verstaan onder influencer marketing, helemaal geen influencer marketing is. Ik ben zelf geen fan van influencer advertising alléén. Het is snel scoren, maar er zit geen oprechte interactie of merkbetrokkenheid in. Op lange termijn levert een strategie die zich puur richt op advertising dus amper iets op.

Influencer marketing gaat veel verder dan een eenmalige betaling om maar zoveel mogelijk mensen te bereiken. Het gaat in mijn ogen om het aanwenden van álle vormen van invloed. Ook de vriend die een bakker bij je aanraadt omdat hij het brood daar zo lekker vindt. Of de collega die een telecomprovider aanraadt vanwege de vriendelijke klantenservice. Het gunstige daarvan? Dit zijn merkambassadeurs die je volledig zelf kunt creëren, zonder ze vet te betalen. Een glimlach en een gratis extra croissantje kunnen al genoeg zijn om positieve word-of-mouth te laten rondgaan. Jouw klanten hebben immers ook familie, vrienden en collega’s aan wie ze aanbevelingen doen. De marketingtruc zit hem in het vinden, benaderen en overtuigen van dit soort ambassadeurs. Hen stimuleren om aan anderen te gaan vertellen hoe enthousiast ze zijn over jouw merk. Vervolgens die mensen enthousiasmeren om het in hun kring verder te vertellen, en zo gaat het balletje rollen.

Philip Brown at Brandfestival

Daarom is een social media monitoring tool veel nuttiger voor influencer marketing dan veel mensen denken. Je kunt via monitoring namelijk heel goed invloedrijke mensen vinden die positief over je praten, en het aantal enthousiaste klanten door middel van goede webcare en community management verhogen.

Het gaat misschien tegen je gevoel in, maar veel bedrijven in de B2B-sector zijn al verder met influencer marketing dan bedrijven in B2C. De B2B-industrie zoekt namelijk al sinds de jaren 90 intensief de samenwerking met ambassadeurs, fans en experts. Social proof – ‘het zal wel goed zijn, want X gebruikt het ook’ – is daar een enorm belangrijke factor. Dat komt omdat de meeste niche-bedrijven in B2B altijd al problemen hebben gehad met het traditionele adverteren, vanwege de grote hoeveelheid ruis. Hun producten zijn vaak zo specifiek dat je er niet even een tv-reclame op RTL4 voor uitzendt.”

"Niet B2C, maar B2B neemt het voortouw in influencer marketing."

Wat vind je zelf eigenlijk van de explosieve groei die influencer marketing de laatste jaren doormaakt?

“Daar heb ik op z’n zachtst gezegd een dubbel gevoel bij. Aan de ene kant is het voor onze business natuurlijk heel fijn dat het vakgebied nu ‘hot’ is bij marketeers. Maar influencer marketing kent ook de wat minder fijne groeistuipen. Zoals we eerder zagen bij de explosieve groei van social media, zijn er nu ook in influencer marketing veel zelfbenoemde experts zonder echte kennis van het vak. Een slechte zaak, want veel merken raken daardoor hun vertrouwen kwijt in de potentie van influencer marketing.

Een ander probleem is dat veel bureaus hun succes in influencer marketing nog steeds puur meten op basis van bereik, en dat is ook het argument waarmee campagnes worden verkocht. Het wordt dan alsnog een ordinair wedstrijdje oogballen tellen, dus. Of ze met die campagnes ook de juiste doelgroep bereiken, wat die doelgroep precies vindt van de boodschap? Vragen die in vrijwel iedere marketingdiscipline eenvoudig worden beantwoord, maar in influencer marketing schort het er vaak aan.

Het gevolg daarvan is dat bereik gemakshalve gelijk wordt gesteld aan invloed, terwijl ze niets met elkaar te maken hebben. In theorie kan een Instagrammer met een miljoen volgers een verwaarloosbare invloed hebben, terwijl de organisator van een boekenclubje van hooguit 10 mensen als dé autoriteit wordt gezien voor boekentips. Ik kan het niet genoeg benadrukken: bereik is nog geen invloed. En dat laatste is toch echt waar we in influencer marketing met z’n allen naar op zoek zijn.”

"Er zijn heel veel zelfverklaarde 'influencers' die volgend jaar hun inkomsten gaan kwijtraken."

Wat zijn dan wel goede doelstellingen en KPI’s, als bereik niet genoeg is?

“Bij Come Round proberen we vooral de balans te zoeken tussen bereik en bijvoorbeeld interactie/engagement. Maar we kijken ook verder dan onze neus lang is. Wat zegt het dat 10% van de volgers van een bepaald account, een post aangeklikt of geliked heeft? Als dit een publiek is dat voor het merk niet relevant zijn, heb je alsnog je doel niet behaald.

Daarom zijn we steeds kritischer op data: wat is nu het daadwerkelijke bereik? Welk type publiek bereikt een bepaalde influencer? En wie zijn precies de mensen die de interactie aangaan? Verder werken we ook met enquêtes en social media monitoring om op metrics te focussen die verder gaan dan bereik en engagement. Wat is bijvoorbeeld de social buzz rond een campagne? Wat vinden mensen ervan? Zijn de merkassociaties verschoven in de richting die we voor ogen hadden? Dat soort dingen willen onze klanten natuurlijk ook weten.

Vlogger Mazda Come Round
Come Round nodigde ook een Nederlandse vlogger uit voor het Mazda-event op Tomorrowland.

Op deze manier zijn we er zelf achter gekomen dat veel online influencers van wie we dachten dat ze relevant zijn, toch niet de juiste doelgroep kunnen overtuigen. Er zijn bovendien steeds meer mensen die de fake accounts met gekochte volgers beginnen te herkennen. Je kunt dus wel stellen dat daarin dus echt een shake-up aan de gang is. Er zijn heel veel zelfverklaarde ‘influencers’ van wie ik verwacht dat ze hun inkomsten komend jaar gaan kwijtraken.”

Wat zou je bedrijven aanraden die een beperkt budget hebben, maar toch iets met influencer marketing willen?

“Alles hangt af van je doelstelling. Je kunt zelfs met een heel beperkt budget een effectief influencer marketing programma opstellen. Maar in de basis zou ik iedereen aanraden: zorg voor bereik in alle lagen van invloed. Dat klinkt nu vaag, maar ik zal het illustreren met een voorbeeld. Als we nu eens teruggrijpen op die bakkerij. Laten we zeggen, eentje met weinig naamsbekendheid in de buurt.

Je kunt dan als onderdeel van je influencer-campagne vragen aan een lokale bekendheid of hij, eventueel tegen een kleine betaling, een fotootje op zijn social media wil plaatsen van een bezoekje aan jouw winkel. Maar denk er ook aan om af en toe zomaar een broodje weg te geven en focus volledig op klantvriendelijkheid: offline én online. Een glimlach achter de toonbank en een vriendelijk antwoord als er online een vraag gesteld wordt.

Dan heb je in het klein opgezet wat ik zie als de ideale, complete influencer-campagne. Bekijk zoiets eens vanuit het perspectief van een gebruiker. Je bent je aan het voorbereiden op je wintersportvakantie en opent een app op je smartphone. Je ziet dat een vriend ski-handschoenen heeft gekregen en daar trots mee poseert. Even later zie je een filmpje met je favoriete snowboarder die precies dezelfde handschoenen draagt. En om af te sluiten krijg je later tijdens een borrel van een andere vriend te horen dat hij die ski-handschoenen ook heeft gekocht, en dat hij toen ze kapotgingen zonder problemen een nieuw paar kreeg.

De praktijk leert dat maar heel weinig merken hun influencer-campagnes zó verfijnd hebben dat ze al in dit stadium beland zijn. De interesse is er wel, maar de know-how ontbreekt. En ik vind dat wij als influencer marketeers hen daar ook onvoldoende bij helpen. Daarom denk ik dat 2018 het jaar wordt van kennisontwikkeling. Ons vakgebied moet haar niveau echt flink opschroeven om het vertrouwen van organisaties te verdienen. Het alternatief is namelijk dat influencer marketing een hype blijkt die als een nachtkaars uitgaat. En dat zou eeuwig zonde zijn.”

 

Uncategoried

Wat is reputatiemanagement en hoe pak je het aan?

‘Reputatie’ is een term zoals vertrouwen, respect of verantwoordelijkheid. Iedereen heeft er wel gevoel en beeld bij, maar uitleggen wat het precies is, wordt een stuk lastiger. Toch is het voor de werkbaarheid belangrijk om tot een vaste definitie van reputatiemanagement te komen. Zo zorg je ervoor dat je de juiste verwachtingen schept van de (on)mogelijkheden van reputatiemanagement voor je organisatie.

Wat is het verschil tussen identiteit, imago en reputatie?

Reputatie is een begrip dat vaak in verband wordt gebracht met woorden als identiteit en imago. Wat zijn precies de verschillen? Er zijn geen universeel gedragen betekenissen, maar wij hanteren deze definities:

Identiteit of Corporate identity is te omschrijven als jouw persoonlijkheid als organisatie. Het behelst alles wat jouw organisatie is. Waar sta je voor, wat is je visie? Wat zijn je normen en waarden en hoe ziet je bedrijfscultuur eruit? De identiteit van een organisatie kan worden verdeeld in 3 instrumenten:

    1. Gedrag (het gedrag van je organisatie en je medewerkers)
    2. Communicatie (alles wat je vertelt over je organisatie);
    3. Symbolen (alles wat je organisatie visueel uitstraalt)

Imago of Corporate image is de perceptie van die identiteit door je stakeholders. Het is het resultaat van alles wat je doet, vertelt en uitstraalt óf wat de stakeholders daarover horen van anderen. Ziet men je bijvoorbeeld als een vooruitstrevend bedrijf? Formeel? Modern? Word je gezien als luxemerk? Vrouwelijk? Dit soort merkassociaties vormen samen het imago van je organisatie.

Reputatie lijkt sterk op imago, maar er is een belangrijk verschil. Reputatie is niet het beeld, maar het oordeel dat stakeholders hebben over je organisatie. Sta je bij hen bekend als een organisatie die geweldige producten biedt? Die slecht voor haar medewerkers zorgt? Of die tekortschiet in de levering? De manier waarop mensen je organisatie beoordelen, hoeft niet altijd gebaseerd te zijn op feitelijke ervaringen. Vaak gaat het ook over wat ze over je merk (online) hebben gehoord of gelezen.

Identiteit: kledingmerk X is een merk dat zich presenteert als merk voor jonge mannen.

Imago: kledingmerk X wordt gezien als merk voor oudere mannen.

Reputatie: mensen zijn heel positief over merk X. Ze hebben gelezen dat de productkwaliteit uitstekend is.

Wat houdt online reputatiemanagement in?

In de praktijk komt je reputatie nooit helemaal overeen met wie jij bent en hoe je graag gezien wilt worden. De manier waarop stakeholders oordelen over je organisatie is namelijk subjectief, afhankelijk van ervaringen en verschillend per doelgroep (of zelfs per individu). Het is wél mogelijk om er invloed op uit te oefenen. Dat doe je met reputatiemanagement. Reputatiemanagement omvat alle activiteiten die je als organisatie onderneemt om het oordeel van je stakeholders te verbeteren. Zo zorg je ervoor dat ze jouw organisatie gaan zien op de manier die jij voor ogen hebt.

Online reputatiemanagement is de belangrijkste vorm van reputatiemanagement, omdat reputaties voor het overgrote deel online worden beïnvloed. Door social media kan een enkele klacht of compliment breed uitgemeten worden en daardoor vrijwel direct een grote impact hebben op je reputatie. Die werking kan nog lang merkbaar zijn, omdat online berichten – anders dan gesprekken die mensen bij de bakker om de hoek voeren – zwart-op-wit staan en terug te vinden blijven. De reputaties van bedrijven zijn daardoor veel veranderlijker geworden.

Wat is reputatiemanagement en hoe pak je het aan?
Een slechte recensie uit 2009 is anno 2017 nog gewoon terug te vinden op internet. Zelfs als de zaak inmiddels sterk verbeterd is, blijft het invloed uitoefenen op de reputatie van het restaurant.

De fases van online reputatiemanagement

Online reputatiemanagement is dus de meest effectieve manier om je reputatie te verbeteren. Maar hoe pak je dat aan? Goed online reputatiemanagement volgt doorgaans deze drie fases:

1. Monitoren

Online reputatiemanagement begint bij een goede kennis van wat er speelt binnen en rond je organisatie: je gaat monitoren. Dat kan iets acuuts zijn als een negatief Facebookbericht waar je direct actie op moet ondernemen. Maar het kan ook een trend zijn in de markt waar je als organisatie op kunt inspelen. De allereerste zorg is om er hoe dan ook van op de hoogte te zijn. Pas dan krijg je controle over de situatie en kun je bewust besluiten om er iets mee te doen. Je krijgt zo de controle over je reputatie en wordt niet langer geleefd door situaties die al zo ver zijn ontwikkeld dat je er geen invloed meer op hebt.

waarom heeft Unox de jachtsoep in blik niet meer in het assortiment? Is op zich niet erg, maar mag ik dan het recept?

— ♪♫♥ Joyce ♥♫♪ (@Desi_Arnhem) 24 januari 2014

Een voorbeeld van een bericht dat niet aan een merk gericht is, maar wel over een merk gaat. Door online monitoring vind je ook deze berichten terug.

2. Sturen en adviseren

De tweede fase is sturen en adviseren. De opgedane kennis en inzichten uit monitoring, vertaal je naar acties. De inhoud van die acties varieert sterk. Het kan gaan om een eenvoudige reactie op een berichtje, maar ook een veranderende focus in je communicatiebeleid. Het kan zelfs, zoals in het voorbeeld van Yoghurt Barn hieronder, marktbeslissingen beïnvloeden. Als uit monitoring blijkt dat mensen volop vragen om nieuwe producten of vestigingen, is dat belangrijke input voor je directie. Door vervolgens tegemoet te komen aan die wensen, laat je zien dat je luistert naar je klanten en verbeter je je reputatie.

3. Meten

Je eindigt je online reputatiemanagement altijd met meten. Zo kom je erachter wat het effect is van de acties die je in fase 2 hebt bedacht. Zie je positieve berichten toenemen? Is de online discussie verschoven in de richting die jij voor ogen had? Dan is je missie geslaagd. Als dat niet het geval is, ga je weer monitoren, opnieuw sturen en adviseren. Op die manier blijf je de online reputatiemanagementcyclus doorlopen.

Een voorbeeld dat de werking van deze cyclus goed laat zien, is de KNVB. De voetbalbond verstuurde een grappig bedoelde tweet over een blunder van een voetballer van Harkemase Boys. Doordat de KNVB na de tweet bleef monitoren en meten, kreeg ze in de gaten dat het bericht volledig verkeerd was gevallen. De bond besloot de tweet te verwijderen en excuses te maken en zag vervolgens dat de commotie minder werd.

Sorry, Dennis van @HarkemaseBoys. Dat was niet zo'n handig bericht.

— KNVB (@KNVB) 9 oktober 2017

Door deze fases te blijven doorlopen en in te bedden in je organisatie, blijf je bovenop de ontwikkelingen zitten. Je bent zelf de kapitein op eigen schip en jij bepaalt in welke richting je je reputatie stuurt. Of dat nu bakboord, stuurboord of rechtdoorzee is: Aye aye captain!

Uncategoried

De Big Tasty gaat op vakantie… en social media is er blij mee

Het is niet de eerste keer dat de Big Tasty er even tussenuit knijpt. In 2011 werd hij ook al eens halverwege het jaar doorgekrast op de menukaart. McDonald’s koos er toen voor om dat niet aan de grote klok te hangen. Mensen kwamen er daardoor langzaam maar zeker zelf achter, en werden bij het bestellen negatief verrast: de Big Tasty pronkte niet meer tussen de Big Mac en McChicken. Dat leverde op social media toen langdurige buzz op, met vooral negatief sentiment (24% negatief versus 12% positief):

grafiek a

Waarschijnlijk koos McDonald’s er mede daarom voor om de tijdelijke exit van de burger ditmaal anders aan te pakken. Het bedrijf maakte het slechte nieuws zelf wereldkundig via social media. Verpakt in een knipoog, waarmee McDonald’s zelf invloed kreeg op de tone-of-voice van de discussie:

mcdonaldspost

De fastfoodketen had haar publiek goed ingeschat, want de post bleek hetzelfde soort reacties uit te lokken:

reactiemcdonalds
Meer grappige en emotionele reacties op deze post van McDonald’s vind je bij De Beste Social

Als het de strategie van McDonald’s was om een lange discussie en overwegend negatief sentiment te vermijden, dan zijn ze daarin geslaagd. Onze sentimentsanalyse laat zien dat er vorige week zelfs iets meer positieve dan negatieve berichten verschenen rond het ‘tot ziens’ van Big Tasty:

mcdonalds2

Dan de brandende vraag: waarom besluit McDonald’s in vredesnaam om zo’n populaire burger op vakantie te sturen? Dat blijft gissen, maar wij denken dat we een deel van het antwoord hieronder terugvinden in Coosto. Het gejuich om de terugkeer van de Big Tasty in april 2012 was vele malen groter dan het verdriet om het vertrek.

mcdonalds3

Je weet immers pas wat je hebt, als het er niet meer is, toch?

 

Uncategoried

Deze 6 Nederlandse bedrijven weten wel raad met Instagram

Daar niks nieuws onder de horizon. 

Al een tijdje weten steeds meer bedrijven de weg naar Instagram te vinden. Maar wat doe je met het platform? Ga je hetzelfde verhaal vertellen als op al je andere social kanalen? Of toch een andere invalshoek? Het kan best lastig zijn om tot een strakke Insta-feed te komen. Daarom helpen wij je even op weg. We selecteerden 6 verschillende Nederlandse bedrijven op Instagram om je te inspireren. Geen dank! 

1. Coolblue

Alles voor een glimlach. En die pay-off maakt Coolblue ook waar op Instagram. Ze plaatst verschillende soorten content. Winacties, productfilmpjes, bedrijfsweetjes maar ook ‘behind the scenes’-foto’s. Eén ding komt in ieder geval terug in de feed: de kleuren blauw en oranje. En laat dat nou nét de kleuren van Coolblue zijn. Looking good guys!
 

Instagram Coolblue

 

2. ING Nederland

De mobielste bank van Nederland kan natuurlijk ook niet achterblijven op Instagram. ING Nederland vertelt op Instagram verhalen van ondernemers, maar laat ook zien dat ze maatschappelijke initiatieven steunt. Als we een stukje terug scrollen in de feed, zien we veel foto’s voorbij komen van mooie plekken in Nederland. Ingezonden door volgers. Deze user generated content heeft zijn eigen hashtag gekregen: #dichtbijNL. Een goed voorbeeld hoe je volgers kan betrekken bij contentcreatie. 
 

Instagram_ING

 

3. Heineken NL

Als er één bedrijf goed is in het creëren van creatieve uitingen, dan is het wel Heineken. Ook op Instagram maakt het biermerk dat waar. De bijschriften zijn gevat, de beelden creatief (‘Beercause of you’: moet ik nog meer zeggen?) én consistent. Elk beeld ademt Heineken. Strak!
 

Instagram_Heineken

 

4. Philips

Philips zet Instagram in om een verhaal te vertellen. Ze wil inspireren, volgers aan het denken zetten. Dankzij de hashtag #aBetterNow creëren ze een rode draad door de content. Verschillende campagnes (en dus ook beelden) blijven zo dezelfde boodschap uitdragen.
 

Instagram_Philips

5. KLM

Een echt kijkje in de keuken. Of eigenlijk: vliegtuig. KLM gebruikt hier - heel slim - haar eigen medewerkers voor. Van piloot tot aan stewardess en van vliegtuigslepers tot aan stagiairs. Op die manier kunnen volgers een héél klein beetje dat KLM-blauwe gevoel ervaren. Met zo’n feed is KLM ook op Instagram ready for takeoff!
 

Instagram_KLM

 

6. Albert Heijn

Ook Albert Heijn maakt dankbaar gebruik van user generated content. Ze zoekt proactief gebruikers op die foto’s posten met #albertheijn tags, om vervolgens die content te regrammen. Daarnaast probeert ze volgers te inspireren door foto’s te plaatsen van de meest smakelijke gerechten. Inclusief het recept. Honger!
 

Instagram_AlbertHeijn

 

De 6 bedrijven leren ons dat je Instagram op veel verschillende manieren kan inzetten. Van user generated content tot aan het delen van recepten en van winacties tot aan het delen van ‘kijkje-in-de-keuken’ foto’s. Wat we vooral niet terugzien, is harde verkoop (‘Koop mij!’). Waarom niet? Simpelweg omdat Instagram zich hier niet voor leent. Met beelden wil je inspireren, een verhaal vertellen om zo onder de aandacht te komen bij je doelgroep. Deze 6 bedrijven gebruiken Instagram misschien op verschillende manieren, ze hebben één gemeenschappelijke deler: ze vertellen het verhaal van de organisatie. En dat is wat telt.

Genoeg inspiratie opgedaan? Heb je misschien al een Instagram account voor je bedrijf? Of is die nog in de maak? In beide gevallen is het Handboek Instagram echt wat voor jou. We vertellen je daarin alles over Instagram en geven je concrete handvatten hoe je het platform zelf optimaal kan inzetten voor je bedrijf. 

 

Uncategoried

Wat marketeers kunnen leren van viralmachine Arjen Lubach

Of mensen nu geloofden dat de serie er echt aankwam, of ervan overtuigd waren dat het een door fans gemaakte video betrof: er werd over gepraat. Er werd véél over gepraat. Analyse in Coosto leert dat de discussie rond Westeros meer dan 10 miljoen mensen bereikte. Toegegeven, niet iedere marketing- of communicatieprofessional heeft de redactie en het budget tot zijn beschikking om dergelijke professionele video’s te maken. Maar ook op kleinere schaal zijn er wel degelijk dingen die we kunnen leren van de viralmachine die Arjen Lubach heet:

1. Kennis over je publiek is het startpunt

In de kern zijn de virals van Lubach extreem goed gelukte inhakers. Een inhaker is een manier om als bedrijf of merk in te spelen op een al bestaande discussie. Zo’n inhaker begint bij kennis van onderwerpen die voor je publiek relevant zijn. Omdat het potentiële publiek van Zondag met Lubach zeer breed en groot is, is het logisch dat het programma telkens kiest voor actualiteiten die een groot deel van Nederland bezighouden: de verkiezingen in de VS, de verkiezingen in Nederland en nu dus Game of Thrones.

Waarschijnlijk heeft jouw organisatie een wat specifiekere doelgroep. Ook dan kunnen inhakers op een goedkope manier bereik opleveren. Is jouw specifieke doelgroep bijvoorbeeld begaan met een bepaald evenement? Hebben de mensen binnen je doelgroep gemeenschappelijke interesses? Probeer er op een originele manier op in te haken. Via social media monitoring tools kun je die interesses achterhalen. Vind wie er praat over jouw merk en onderzoek wat hen nog meer bezighoudt.

{"preview_thumbnail":"https://www.coosto.com/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/JPVIJlKfAOs.jpg?itok=h59LjUm2","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=JPVIJlKfAOs","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Responsive)."]}

2. Timing is de sleutel

Weten wat je publiek bezighoudt is een goede eerste stap, maar zonder timing is je inhaker bij voorbaat waardeloos. De video van ‘Netherlands second’ was spot-on, maar ik kan je op een briefje geven dat hij niets had opgeleverd als hij op dit moment was uitgezonden. Soms is de timing heel gemakkelijk te bepalen. Sommige feestdagen of evenementen kun je namelijk al van verre zien aankomen. Denk aan Koningsdag, de Nijmeegse Vierdaagse of Carnaval.

Maar meestal ligt het wat gecompliceerder dan dat. Neem dit voorbeeld van Lubach en Game of Thrones. Game of Thrones is een tv-serie die draait vanaf 2011 en al 7 seizoenen kent. De online buzz rond de show fluctueert sterk, en als je besluit erop in te haken is het essentieel om het verloop van het gesprek in kaart te brengen, zodat je pieken kunt voorspellen. Lubach koos ervoor om zijn video een dag na de laatste aflevering te publiceren (29 augustus). Die keuze heeft uitstekend gewerkt. Hoewel de data uit Coosto laat zien dat Game of Thrones rond de eerste aflevering van het seizoen (17 juli) een nog hotter topic was, zou die timing niet goed hebben aangesloten op het nieuwe seizoen van Zondag met Lubach. Het was voor de redactie zaak om het snijpunt te vinden tussen product (eerste aflevering Zondag met Lubach) en pieken in het online gesprek (Game of Thrones in dit geval). Dat hebben ze feilloos gedaan als je het mij vraagt. 

Activiteit en sentiment met betrekking tot de serie Game of Thrones
Activiteit en sentiment met betrekking tot de serie Game of Thrones

 

3. Influencers zijn de motor van je viral

Een video is pas een viral video als hij veel wordt gedeeld. Betekent dat dat je rustig op je stoel kunt zitten wachten op de eerste ‘shares’ en ‘likes’? Absoluut niet. Hopen dat je video toevallig wordt opgepikt door iemand met een groot bereik en veel invloed, levert je doorgaans niet veel op. Dat lijkt de redactie van Zondag met Lubach ook te hebben begrepen. Slechts een paar uur na de upload op YouTube werd de video gedeeld door Blendle-oprichter Alexander Klöpping en Jan Böhmermann, een comedian die in Duitsland een soortgelijk programma als Zondag met Lubach presenteert.

WESTEROS THE SERIES - YouTube. Is dit echt? https://t.co/bQLtBr0wWD

— Alexander Klöpping (@AlexanderNL) 29 augustus 2017

 

Zij hebben zich in het afgelopen jaar al vaker positief uitgelaten over Zondag met Lubach en ze hebben een indrukwekkend aantal volgers. Kortom: het zijn belangrijke influencers voor Zondag met Lubach. Of de redactie hen daadwerkelijk heeft benaderd om de online buzz rond de video aan te wakkeren laat zich raden, maar het zou een goede en logische zet zijn geweest.

Ook dit kun je zelf op kleinere schaal aanpakken. Weet je wie er praat over je merk of bedrijf? Zorg dat je daar achter komt, en ga vervolgens na wie van hen een groot bereik heeft en wie veel invloed heeft op jouw publiek. Werk aan een duurzame band met deze influencers, zodat je hen zonder schroom kunt benaderen als je een keer een scoop of exclusieve content te bieden hebt.

Ik kan je niet beloven dat je inhakers de successen van Arjen Lubach gaan evenaren, maar door ze al in de voorbereidende fase professioneel uit te denken, kun je ook op jouw schaal mooie resultaten boeken. En wie weet, misschien kun jij je binnenkort ook met recht een viralmachine noemen. 

 

Uncategoried

Productaanpassing

Technisch is er steeds meer mogelijk. Mede daarom verandert onze sector continu. Maar niet alles dat technisch mogelijk is, hoeft ook uitgevoerd te worden. Hierbij zijn wet- en regelgeving in combinatie met ons moreel kompas de leidraad die we volgen. De afwegingen die we constant moeten maken zijn al jarenlang een gegeven in onze sector. De omstandigheden, wet en regelgeving en mogelijkheden veranderen immers nonstop. Dit vraagt om wendbaarheid en aanpassingsvermogen.
 
Daarnaast is de afgelopen decennia het algemeen maatschappelijk gevoel van onveiligheid toegenomen. Tevens vindt er een onaflatende digitalisering plaats welke een enorme invloed heeft op de maatschappij. Deze twee stromingen zorgen ervoor, dat de instanties die verantwoordelijk zijn voor het veilig houden van onze maatschappij, altijd zoeken naar tools om hieraan bij te dragen.
 
Maar als Coosto moeten wij ook de voorwaarden van sociale platformen en onze partners respecteren. De huidige voorwaarden van Facebook stellen bijvoorbeeld dat Facebook data niet gebruikt mag worden voor surveillance toepassingen door overheden. Uit onlangs verschenen nieuwsberichten begrijpen wij dat sociale platformen zoals Facebook veiligheidsverzoeken rechtstreeks met overheden gaan faciliteren.
 
Het gevolg is dat wij een klein deel van onze klanten, daar waar dit relevant voor is, een aangepaste dienst leveren om de lijn van Facebook te volgen. Binnen de mogelijkheden die platformen ons bieden, gaan wij zoals altijd graag met onze klanten in gesprek. Hierdoor blijft persoonlijk maatwerk voor de klant toenemen; dat is de trend en daar blijven we gedreven in voorzien.

 

 

----
Dit artikel is gepubliceerd op 28-06-2017

Uncategoried

Coosto staat voor een duurzaam, veilig en leefbaar online landschap

Er zijn tijden geweest waarin deze beoogde toepassingen nog niet zo duidelijk omlijnd waren. Het online landschap was relatief nieuw, het social media management vak was nog jong, wetgeving was er nog nauwelijks, en technische mogelijkheden waren voor social media platformen vaak leidend in de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten.

De laatste jaren ontstaan er echter steeds meer maatschappelijke vragen over privacy en veiligheid. Social media platformen worden aangespoord tot zelfregulering en overheden worden opgeroepen om met beschermende wetgeving te komen. Wij hebben deze discussies altijd actief ondersteund, omdat we ervan overtuigd zijn dat ze het belang dienen van social media gebruikers - en daarmee ook onze klanten.

Daarom hebben we als Coosto in juni 2017 - in lijn met nieuwe richtlijnen van social media platformen en ons eigen moreel kompas - het gebruik van onze tools voor ongewenste doeleinden actief aan banden gelegd. Social media data in Coosto heeft zich altijd al beperkt tot openbaar gedeelde berichten, maar om misbruik te voorkomen, zijn we de informatie in onze tools verder gaan inperken.

Zo zijn in Coosto alleen Facebook-berichten van Facebook-pagina’s beschikbaar, die sinds juni 2017 bovendien zijn geanonimiseerd. Op Instagram kunnen klanten een maximum van 30 hashtags per account volgen, en ook hiervan zijn de berichten anoniem. Daarnaast krijgen overheidsorganisaties inmiddels alleen toegang tot deze openbare social media berichten als ze daarvoor een door de betreffende platformen goedgekeurde gebruikswijze hebben ingediend. Een speciaal compliance-team houdt ontwikkelingen op dit vlak nauw in de gaten en ziet erop toe dat Coosto én haar klanten voldoen aan de wetgeving. Daarmee proberen we zoveel mogelijk te voorkomen dat de tools van Coosto gebruikt worden voor surveillance-toepassingen. We hebben onze klanten telkens ingelicht over deze wijzigingen in de restricties en voorwaarden van ons en onze partners.

Tijden zijn veranderd. Wij staan pal voor de voorwaarden van ons en onze social media partners. Surveillance, van welke aard dan ook, hoort geen enkele plek op social media te hebben. De online wereld zal altijd in beweging blijven, maar privacy blijft bij ons onverminderd hoog in het vaandel staan. Dit aspect zal, samen met de belangen van onze klanten, richtlijnen van social media en wet- en regelgeving altijd de leidraad vormen waarop we onze beslissingen baseren. Zo willen we onze bijdrage leveren aan een duurzaam, veilig en leefbaar online landschap.

 

 

----
Dit artikel is gepubliceerd op 28-06-2017

 

Uncategoried

Tips para crear contenido viral en Instagram

En cualquier estrategia de redes sociales, lo primero que se debe hacer, es definir los objetivos que se quieren alcanzar y en función de estos, centrarnos en unas u otras métricas. Y ¿cuáles pueden ser estas?

  • Alcance: a cuántas personas ha llegado tu contenido.
  • Interacción: el número de comentarios, reacciones, compartir o me gusta de una publicación.
  • Clicks: clicks en enlaces a un video o página web.
  • Visualizaciones: número de personas que han reproducido tu video.
  • Conversiones: cuando una de las personas a las que has alcanzado llega a comprar tu producto o servicio.

Si quieres saber más sobre las métricas que puedes medir, te dejamos por aquí otro blog con más información sobre informes en redes sociales.

Si tu objetivo es un mayor alcance, es decir, llegar al máximo número de personas posibles, un video o imagen que se haga viral, te ayudará mucho a conseguir tu objetivo.Crear contenido viral en Instagram no es tan sencillo como pueda parecer pero está claro que al seguir nuestros consejos crearás mejor contenido y conseguirás llegar mucho más lejos al aumentar el alcance del mismo. Comencemos por definir que es contenido viral, una publicación es viral cuando se difunde de forma masiva por el Internet.

Estos son los básicos para crear contenido viral que cualquier plataforma:

  • Esfuerzo y constancia: cuando más, mejor. Subir contenido cada día o al menos varias veces a la semana te mostrará a un público mayor y tendrás la oportunidad de ganar más seguidores.
  • Aporta contenido de valor: no sólo es importante la cantidad, sino también la calidad. Se tiene que crear contenido que aporte valor al usuario, encuentra tu nicho, averigua que les interesa y dales el contenido que buscan.
  • Mantén la atención del usuario: profundiza en el contenido, cala realmente en tu público objetivo. Intenta que el usuario vea el contenido completo, ¿cómo? Con una buena introducción, que capte la atención y cierre que luego recuerde.
  • Presencia en redes sociales: las redes sociales hoy en día se están convirtiendo en medios de noticias, superando incluso a muchos otros medios tradicionales.
  • Conecta con tu público objetivo: emociónate y que ellos se emocionen contigo. Tienes que transmitir sensaciones, que se vean reflejados o identificados con el contenido que publicas.

Aunque hay ciertas acciones básicas, es cierto que los algoritmos de las redes sociales cambian constantemente, si quieres recibir consejos de forma automatizada y actualizada para cada uno de tus posts te invitamos a probar el Post Optimizer, una herramienta que te ayudará a realizar la publicación perfecta en función de cual sea tu objetivo ¿buscas más alcance? ¿O quizás más conversiones? El Post Optimizer de Coosto te dará consejos sobre qué hashtags utilizar, emojis, la longitud que debe tener tu publicación, y mucho más! Todo esto lo puedes encontrar dentro de Coosto, si quieres saber más, solicita tu demo gratis aquí

Ahora bien, si lo que buscamos es crear contenido viral específicamente en la red social Instagram, te tenemos unos trucos que seguro te ayudarán ?

1. Reels

Ya es obvio que Instagram ha dejado de ser la red social de imágenes estáticas, nos guste o no, ahora lo que el algoritmo de Instagram posiciona son reels, reels y más reels. Este es el tipo de contenido que actualmente Instagram está dando visibilidad ¿cambiará en el futuro? Las redes sociales están en constante cambio y con actualizaciones diarias por lo que nunca se sabe hacia donde irán las siguientes tendencias ‘ emoji (añadir GIF o video de Reel de Coosto) Primor, la cadena de perfumerías malagueña es una de las empresas con más interacciones gracias a reels y videos en directo con millones de visualizaciones que realizan en colaboración con influencers españolas.

 

2. Calidad

Instagram está posicionando mejor los videos de alta resolución y cada vez la plataforma hace más actualizaciones para poder aumentar la calidad permitiendo ahora subir videos en 4K.

3. Duración

Lo que Instagram quiere es mantener la atención del usuario lo máximo posible, si bien puedes hacer un reel de larga duración, también es cierto que te será más complicado mantener la atención de tu usuario durante todo el tiempo por lo que ahora mismo el algoritmo de Instagram esta puntuando mejor los Reels de corta duración con el objetivo de que se consuman muchos contenidos en un periodo de tiempo corto, pero que el consumo de cada uno de estos sea completo.

4. Competencia

Estudia a tu competencia y a tu nicho, ¿Quiénes son los seguidores de tu competencia? ¿Qué contenido están creando tus competidores? ¿Qué hashtags utilizan? Todo esto siempre con el objetivo de inspirarte, intenta siempre crear tu propio contenido único, dale tu toque especial. Esto te hará diferenciarte y atraer la atención de más usuarios.

5. Hashtags

Utiliza los hashtags correctos para aparecer en la sección Explorar, te sorprendería la cantidad de personas que se desplazan a esta sección para descubrir nuevo contenido. Para cumplir este objetivo, el Hashtags generation te será de gran utilidad ya que en función de tu publicación te sugiere hashtags para que consigas aumentar tu alcance. Como ejemplo de empresa que realiza un buen uso de los hashtags tenemos a Iberdrola, la empresa comercializadora de energía. Un hashtag con intención creativa para lograr más engagement a la vez que promocionan la filosofía de la empresa.

 

6. Día y hora

Ten en cuenta cuando tu audiencia está más activa en la plataforma y sube tus Reels en este momento. Best time to Post, en Publish, es una de las herramientas de Coosto que te harán esta tarea mucho más fácil puesto que te da recomendaciones automáticas para cada una de tus publicaciones en cualquier red social sobre el mejor día y hora para que consigas el máximo alcance.

7. Portadas y títulos atractivos

Añade portadas que resalten y texto en tus videos, muchas personas no ven los Reels con el sonido activado por lo que te ayudará mucho más a mantener su atención si incluyes textos. Druni, la cadena valenciana de perfumes es un gran ejemplo de ello. Esta empresa ha conseguido adaptar su estrategia a lo largo de su trayectoria de 30 años logrando una comunidad de fans muy fuerte con su contenido.

 

8. Emoji

Adiós a las marcas de agua. Instagram lo detecta y posicionara tu contenido de forma negativa, por muy buen contenido que sea, no conseguirás que llegue muy lejos.

9. Tendencias

¡No te quedes atrás! Ya sea poner canciones de tendencia en tus reels o retos, estate siempre al tanto de lo que está pasando en Instagram. ¿Y dónde puedo encontrar música para mis reels? Existen playlists de tendencias de música para reels en Spotify En la página Tokboard, que ofrece semanalmente canciones trending tanto para Instagram como para TikTok. En la misma aplicación, al clicar en añadir sonido te saldrán sugerencias de canciones y el número de reels que se han hecho con las mismas.

10. Posiciona tu contenido

Establece de qué va a tratar tu contenido, es mejor centrarse en uno o dos temas y mantén la personalidad de tu marca.

11. Mantente actualizado

Busca siempre que contenido es viral, hacia donde vas las tendencias de creación de contenido y únete a ellas. Discover, una de las tabs de Coosto es muy útil para alcanzar este objetivo puesto que puedes descubrir los temas más trending de tu mercado. Esta herramienta de Coosto puntúa y posiciona cada uno de los temas en función del número de clics, comentarios, interacciones que cada noticia ha tenido. Contamos con 18 categorías pero siempre puedes crear la que se adapte a tu mercado.

Como ejemplo, tenemos a Zara, la tienda por excelencia de moda en España. Zara ha buscado conectar con sus seguidores con una campaña de reciclaje

 

Otra de las herramientas que te puede ser muy útil es Google Trends: https://trends.google.com/trends/?geo=ES . Esta herramienta de Google te permitirá buscar tendencias sobre cualquier tema y en cualquier parte del mundo.

Y como antes hemos mencionado, la constancia es clave, un reel al día si es posible y siempre aportando valor a tus usuarios. Consigue crear contenido que se guarde, se comparta o con el que tus usuarios interaccionen ? Si quieres saber más sobre cómo funciona el algoritmo de Instagram, lee nuestro blog .

Beneficios de usar Instagram en tu negocio

Alcance, puedes llegar a miles de personas de forma gratuita, sin necesidad de tener que hacer paid ads y gracias al algoritmo y el uso de hashtags, tu contenido se mostrará a tu público objetivo.

Música libre, no tienes que pagar derechos de autor y gracias a utilizar esta música, tu Reel puede despegar. Cuando una canción es viral, se estarán mostrando múltiples videos con esta canción de forma continuada a diferentes usuarios, por lo que tus posibilidades de aparecer a otras personas a las que quizás nunca llegarías se incrementan.

Información, Instagram es una plataforma llena de conocimiento. Cada vez son más las marcas que se unen para aportar contenido de valor. Si tu contenido de valor les es útil, lo compartirán entre sus conocidos y en su perfil. Así conseguirás llegar a mucha más gente.

Presencia, estar activo y presente en redes sociales te dará un valor incalculable en tu negocio. Miles de personas hoy en día buscan en redes sociales a la empresa antes que en Google, es muy posible que incluso terminen llegando a tu página web a través de Instagram y no de buscar el nombre de tu empresa en Internet.

Además, con Instagram Business (cuenta de Instagram para empresas) tendrás información sobre el rendimiento en tiempo real de tus publicaciones, estadísticas de tus seguidores: edades, género, ubicaciones así como información sobre cuándo publicar.

Si aún tienes dudas sobre lo el impacto que Instagram puede tener en tu empresa, te presentamos algunas estadísticas que volaran tu mente:

  • Un tercio de las historias con más visualizaciones, son historias de empresas.
  • Un 50% de los usuarios de Instagram siguen a una cuenta de empresa.
  • A la hora de decidir, un 80% de los usuarios busca la empresa en Instagram para obtener más información y comprar o no el producto o servicio.

Ya por último te vamos a dejar por aquí algunas ideas de reels que pueden hacer en tu empresa para que empieces a sacarle el máximo partido a la plataforma si todavía no lo estás haciendo.

  1. Muestra un día en la vida de tu empresa: Comparte un video detrás de escenas de cómo se hace tu producto o servicio. Esto ayudará a los clientes a conectar más con tu marca.
  2. Comparte tutoriales o consejos relacionados con tu negocio: Si eres una empresa de belleza, comparte tutoriales de maquillaje o consejos de cuidado de la piel. Si eres una empresa de comida, comparte recetas fáciles para cocinar en casa.
  3. Anima a tus seguidores a compartir contenido generado por ellos mismos: Pide a tus seguidores que compartan fotos o videos utilizando tu producto y repostea el mejor contenido en tu perfil.
  4. Realiza promociones o sorteos: Ofrece una promoción especial o un sorteo a través de tus Reels para aumentar la participación y el alcance.
  5. Comparte testimonios de clientes satisfechos: Muestra a tus seguidores lo que otros clientes están diciendo sobre tu producto o servicio. Comparte contenido educativo: Si tu empresa tiene un enfoque educativo, comparte videos cortos con información útil relacionada con tu negocio.
  6. Comparte contenido divertido y relajado: No tengas miedo de mostrar el lado divertido de tu empresa. Comparte videos divertidos que muestren el lado humano de tu negocio.

No hay nada permanente excepto el cambio, adaptarnos a los cambios, a las tendencias, estar en constante actualización y digitalizar nuestra empresa es lo mejor que podemos hacer para mantenernos en pie y ser una empresa competitiva. Las redes sociales han llegado para quedarse y estar presentes en ellas es esencial para poder seguir creciendo y alcanzar a las nuevas generaciones.

Uncategoried

Zo behaal je meer succes met contentverspreiding

Er zijn verschillende kanalen en mogelijkheden om jouw content te verspreiden. Want zoals gezegd is passief afwachten totdat jouw content scoort op basis van populaire zoekwoorden niet voldoende. Het online landschap is tegenwoordig zo groot dat er meer dan genoeg manieren zijn waarop je jouw content actief onder de aandacht van jouw doelgroep kunt brengen. Tot nu toe waarschijnlijk niets nieuws voor je. De uitdaging zit in het behalen van maximale resultaten door contentverspreiding zo efficiënt mogelijk aan te pakken. En dat doe je door de verschillende kanalen optimaal in te zetten. Wij helpen je graag op weg.  

 

Welke kanalen zet ik in voor mijn contentverspreiding?

Het bepalen van de meest geschikte kanalen voor jouw organisatie is iets wat je vóóraf aan de creatie van de content al duidelijk wil hebben. Jouw contentstrategie is de ideale plek om vast te leggen op welke kanalen je actief wil zijn, zodat je jouw doelen behaalt. Gebaseerd op onder andere jouw doelgroep, de eigenschappen van deze kanalen en de overeenkomsten met jouw marketingdoelen, maak je vooraf een keuze waar jouw focus ligt.   

 

Zorg voor optimale contentverspreiding

Maar er is meer dan alleen het kiezen van de juiste kanalen. Het gebruik van deze kanalen speelt natuurlijk ook een belangrijke rol in jouw contentsucces. Vaak wordt content eenmalig ingezet: het wordt vaak nog als een single-use product gezien in plaats van een duurzame investering. De content wordt gepubliceerd op de website, er wordt nog een social media post aan gewijd of met een beetje geluk een linkje vanuit de nieuwsbrief, en daar blijft het dan vaak bij. 

Maar waarom eigenlijk? Je bereikt namelijk een veel groter publiek als je een contentstuk op verschillende manieren deelt en (her)gebruikt. Je kunt jouw blog (of je video, podcast) vaker veel breder en creatiever uitwerken. Snippets van je grotere, kwalitatieve content zijn bijvoorbeeld ideaal om te delen via andere kanalen, zoals social media of je nieuwsbrief. Denk bijvoorbeeld aan een kort fragment uit een video of een quote uit een blog. 

Contentmapping is een effectieve methode waarbij je vooraf bedenkt hoe je ieder onderwerp zo goed mogelijk kunt uitwerken, in verschillende contentvormen en -uitingen. Bepaal een overkoepelend thema en hang daar diverse invalshoeken én uitwerkingen onder, zodat je dit op diverse kanalen kunt verspreiden. Ideaal!

De uitwerking van de verschillende contentuitingen is best een karwei: ook al ga je efficiënt te werk door dezelfde content op verschillende manieren in te zetten, het denken, creëren en uitwerken hiervan kost hoe dan ook tijd. Iets waar je niet op kunt besparen, wil je kwalitatieve content maken. Des te meer reden om er alles aan te doen om de gewenste resultaten te behalen. En daarom is het best fijn als je aan de verspreiding van deze content zo min mogelijk tijd kwijt bent. Gelukkig is daar een oplossing voor: tools die dat werk een stuk efficiënter maken. 

Welke tools helpen je naar contentsucces?

Om de verspreiding van jouw content tot een succes te brengen, heb je meerdere tools nodig. En die zetten wij voor je op een rijtje. 

1.    E-mail marketingtool

E-mail is een ideaal kanaal voor de verspreiding van je content. Binnen je eigen database kun je de content gericht delen met jouw doelgroep, door bijvoorbeeld een wekelijkse of maandelijkse nieuwsbrief uit te sturen. Zodra je een potentiële klant kunt toevoegen aan je e-maildatabase kun je deze op meerdere momenten benaderen. Die contactmomenten via e-mail zijn belangrijk om aan te grijpen voor verspreiding van (extra) waardevolle content.

Het is een zeer waardevolle manier om je content te verspreiden, maar zoals gezegd heb je dus eerst wel toestemming nodig om jouw potentiële klant via dit kanaal te benaderen. Daardoor weet je enerzijds dus wel dat er interesse is vanuit de ontvangers, maar anderzijds moet je dus wel eerste de benodigde actie ondernemen om deze toestemming te verkrijgen. 

2.    Marketing automation tool

Met een marketing automation tool ga je een stapje verder: hiermee kijk je niet alleen de resultaten van uitgestuurde nieuwsbrieven en andere e-mailcommunicatie. Met een marketing automation tool breng je geautomatiseerde campagnes en e-mailflows tot stand. Hiermee zorg je dat de juiste content op het juiste moment onder de aandacht wordt gebracht van jouw doelgroep. 

Dat betekent meer structuur en meer overzicht in de resultaten, maar ook zeker een (tijds)investering in het opzetten van de campagnes. Een investering die zich op lange termijn uitbetaalt, doordat (repetitieve) taken niet langer handmatig hoeven worden uitgevoerd en content dus automatisch op het juiste moment bij de juiste ontvanger terecht komt. Zeer waardevol, maar de afhankelijkheid blijft: je hebt toestemming nodig van de ontvanger om deze te mogen benaderen en jouw content te delen. 

3.    Social media content tool

Social media mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje van kanalen voor content distributie. Met als grote voordeel: social media kanalen leveren een enorm bereik op. De eigenschappen per social media kanaal zorgen ervoor dat er voor ieder merk, organisatie of doelgroep één of meerdere geschikte platforms zijn. Het kiezen van de juiste social media kanalen is niet voor niets een cruciaal onderdeel van jouw contentstrategie. 

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om jouw content per kanaal handmatig in te plannen en analyseren, maar met een content en social media tool maak je het jezelf een stuk gemakkelijker. Hiermee publiceer je social media posts gemakkelijk vooraf in, en heb je ook direct een overzicht van de resultaten. 

Publish in Coosto is dé slimme social media planner die jou helpt om aantoonbaar betere content te delen via diverse social media kanalen. Publish ondersteunt namelijk niet alleen het inplannen, publiceren en analyseren van social media posts, maar geeft ook datagedreven suggesties om jouw bereik, clicks of interactie doelgericht te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan hints voor de beste tijd om het bericht te posten, suggesties voor trending hashtags en advies over de berichtlengte en het ideale aantal emojis. Zo versla jij de algoritmes van alle social media kanalen en behaal je gegarandeerd succes met jouw content. 

Uncategoried

Zo maak je een contentplan (+ gratis template)

Waarom heb je een contentplan nodig? 

Zonder plan geen succes! En dat bereik je alleen door de doelgroep te voorzien in hun behoeften met jouw content. Relevante en unieke content van hoogwaardige kwaliteit is hierbij essentieel. Informeren, inspireren, kennis bijbrengen of vermaken. Wat je doel ook is, door vooraf een plan op te stellen is het veel makkelijker om deze doelen te bereiken én ga je veel efficiënter te werk. 

Maar het begint allemaal bij het opstellen van een krachtige contentstrategie, waar je in grote lijnen bepaalt wat je op lange termijn wil bereiken met jouw content, wat de kernboodschap is, op welke doelgroep je je richt en via welke kanalen je jouw doelgroep gaat bereiken. De volgende stap is natuurlijk het daadwerkelijk aan de slag gaan met contentcreatie. Een contentmarketing plan zorgt voor de verbindende factor tussen de strategie en de praktijk: het creëren van content. 

Bovendien bestaat er een belangrijk verschil tussen een contentmarketing plan en een -planning: een contentstrategie vormt een groter geheel,. In een contentmarketing plan bepaal je concreet hoe je jouw content daadwerkelijk tot een succes gaat brengen. Vervolgens ga je dit plan uitrollen over een tijdlijn: hieruit ontstaat jouw contentplanning. 
 

In 4 stappen jouw contentplan op papier 

Klaar om jouw contentmarketing plan handen en voeten te geven? Hier lees je welke onderdelen onmisbaar zijn in zo’n plan en hoe je deze stappen vorm geeft, om vervolgens aan de slag te gaan met jouw eigen plan met behulp van ons template. In een aantal simpele stappen stel jij zo een krachtig plan op. 

1.    Het verhaal

De boodschap van jouw verhaal moet vanzelfsprekend aansluiten bij de overkoepelende boodschap, maar hoeft niet exact hetzelfde te zijn. Dit mag specifieker zijn dan de kernboodschap binnen je strategie; deze campagne borduurt immers verder op de algemene marketingdoelstellingen. Vermijd een generieke boodschap en spits de boodschap toe op wat jij precies te bieden hebt en hoe dit aansluit op een specifieke behoefte van de doelgroep.

Bovendien ondersteunt een verhaal je in de creatie van je content: naast de rode draad die je dankzij de kernboodschap hebt, zorgt het concept voor het consistent uitdragen van deze boodschap op een aantrekkelijke manier. Als een paraplu die boven jouw campagne hangt. 
 

2.    De concrete uitwerking van je verhaal

De volgende vraag is hoe je dit verhaal gaat vertellen. Met welke contentstukken ga jij dit verhaal overbrengen op je doelgroep? Focus hierbij eerst op de inhoudelijke invulling voordat je overgaat op het bepalen van de contentvormen. 

Een fijne manier om dit uit te werken is aan de hand van contentmapping, waarbij je een overzicht maakt van alle content rondom een bepaald thema of een campagne. Zorg hierbij voor inhoudelijke relevantie: welke informatie is bruikbaar voor de doelgroep en is hier ook vraag naar? Beantwoord deze behoeften met jouw content: zo geef je de doelgroep iets waar ze daadwerkelijk mee geholpen zijn.  

Tip: focus je niet alleen op het creëren van nieuwe content, maar kijk ook eens naar wat er nog op de plank ligt. Sommige content is geschikt om opnieuw gebruikt te worden of is misschien met een kleine opfrisbeurt weer relevant. Content optimalisatie is een efficiënte manier om het verhaal compleet te maken.  

Zodra je inhoudelijk hebt bepaald wat je de doelgroep wil vertellen, kan je hier passende contentvormen aan hangen. Je hoeft je hierbij niet te beperken tot één vorm per onderwerp. Het kan juist heel voordelig zijn om jouw verhaal in meerdere vormen te gieten, zodat je het op meerdere manieren kunt verspreiden en zo een groter bereik creëert. En dat met een kleine moeite, want je verhaal staat immers al. 
 

3.    Planning

Zoals gezegd is de planning een onderdeel van het plan. Sterker nog, het is een ontzettend belangrijk onderdeel. Daarom splitsen we dit onderdeel op in 2 delen: een planning van de creatie én een planning voor de verspreiding hiervan. Vanzelfsprekend zijn deze twee planningen onlosmakelijk aan elkaar verbonden. 

a. Contentcreatie

Het eerste deel van de planning is gefocust op de creatie van alle contentstukken. Wanneer ga je welke content assets maken? En om het meteen lekker concreet te maken: voeg ook toe wie het gaat doen, zodat er vanzelf een actielijst ontstaat. Door dit op een tijdlijn uit te zetten, creëer je overzicht en is het makkelijk om bij te sturen wanneer nodig. Houd in je plan ook rekening met eventuele afhankelijkheden van andere afdelingen.

b.   Planning activatie/promotie

Vervolgens is het zaak om te bedenken op welke manier(en) je dit naar buiten gaat brengen. Dat is tweeledig: denk hierbij zowel aan hoe de content intern gebruikt kan worden, door bijvoorbeeld Sales, Webteam, Advertising, etc., en vanaf welk moment ze hiermee naar buiten mogen treden. 

Ook niet onbelangrijk: de externe verspreiding van de content. Om de content onder de aandacht te brengen van jouw doelgroep, kan je niet alleen bouwen op zoekresultaten: je moet de content proactief aanbieden aan jouw doelgroep. Welke kanalen ga je hiervoor inzetten? Kijk niet alleen naar wat past bij jouw campagne, maar houd ook rekening met waar jouw doelgroep zich bevindt. 

Hiervoor geldt overigens niet dat méér altijd beter is. Je kunt beter een paar kanalen heel effectief inzetten, dan overal aanwezig zijn met beperkte resultaten, omdat je jouw content niet optimaliseert voor ieder kanaal.

Tot slot is het tijd om te bepalen wanneer je de content gaat verspreiden. Een effectieve en tijdsefficiënte manier hiervoor door middel van een social media planner. Met Publish in Coosto plan en publiceer je social media posts vanuit één overzichtelijke omgeving automatisch op al jouw social media kanalen. Door middel van labels en kleuren creëer je overzicht en categoriseer je jouw content op basis van thema’s, onderwerpen of gebeurtenissen. Naast een overzichtelijke weergave van al jouw (geplande) content, ondersteunt Publish je bij het creëren van betere social media content: het datagedreven advies van onze Post Optimizer helpt jou naar meer bereik, clicks of interactie. Wat jouw doel ook is, je ziet het terug in de resultaten. En ook die worden automatisch voor jou inzichtelijk gemaakt.  

Ook daarin kun je gemakkelijk alle aspecten van je plan verwerken; de boodschap van elke post, de vorm, de platformen, wie ervoor verantwoordelijk is, enzovoort.
 

4.    Contentanalyse

Meten is weten! De focus ligt binnen het contentmarketing plan niet op de daadwerkelijke resultaten in cijfers, maar op het proces hieromheen. Bepaal vooraf welke resultaten belangrijk zijn voor dit specifieke contentmarketing plan en leg vast hoe je deze resultaten gaat meten. En ook belangrijk: wie is verantwoordelijk voor welke resultaten en zorgt ervoor dat deze cijfers geanalyseerd gaan worden? Maar ook, met wie moeten de resultaten gedeeld worden?

Denk hierbij niet alleen de resultaten die de content oplevert op verschillende kanalen, maar ook de kosten van de contentproductie zijn belangrijk. Op deze manier kan je bepalen of de investering ook daadwerkelijk oplevert wat er verwacht werd en of dit opweegt tegen de tijd, moeite en daaraan gebonden kosten die erin is gestoken. 

Uncategoried

Een haalbare content planning: 7 tips uit de praktijk

1. Ga in gesprek met stakeholders voordat je de content planning maakt

De kans is groot dat je deze blogpost leest omdat jij degene bent in jouw organisatie die achter de knoppen zit van de contentstrategie, de contentplannen en de content planning. Toch is het niet verstandig om (in je eentje) de baas te spelen over die documenten. 

Als je wil dat de planning die je maakt ook echt behaald wordt, en dat is hoogstwaarschijnlijk het geval, kun je beter afstemming zoeken en het gesprek met stakeholders aangaan. Jij kunt namelijk denken dat een tijdsinvestering van een paar uur prima haalbaar moet zijn, maar wat als iemand al tot over zijn oren in het werk zit voor andere projecten? Als een olifant in een porseleinkast te werk gaan heeft dan niet zoveel zin. 

Zorg ervoor dat je van tevoren een beeld hebt van het aantal beschikbare uren vanuit de betrokken stakeholders, en bespreek wat henzelf haalbaar en reëel lijkt. Natuurlijk moet je daarbij ook je eigen doelstelling en deadline in het achterhoofd houden, maar het heeft niet zoveel zin om druk te zetten op stakeholders die de tijd simpelweg niet hebben. Grote kans dat je planning dan in de soep loopt. En daar schiet je weinig mee op. 

 

2. Plaats onmisbare content vooraan in je content planning

Plan in de creatiefase niet het laaghangend fruit eerst, maar juist de contentuitingen die het meest bijdragen aan het verhaal dat je wil vertellen. Vaak is het verleidelijk om te starten met de meest praktische, minst tijdrovende content assets – ‘want het is fijn om de smaak te pakken te krijgen’.

Dat is volledig begrijpelijk, maar toch niet slim als je meer resultaat uit je contentplanning wil halen. Je kunt beter beginnen met de allerbelangrijkste content, die het meest bijdraagt aan het verhaal dat je wil vertellen. Plan de meest essentiële content assets als eerst, tot je uiteindelijk – tegen het einde van je planning – alleen nog ‘nice to have’-content over hebt. Lukt het je om die ook te maken? Top! Gaat er iets mis, en loop je vertraging op? Dan is er alsnog geen man overboord: het verhaal dat je met jouw content wil vertellen staat nog steeds als een huis.  

3. Ook voor een content planning geldt soms: less is more

Deze tip hangt samen met de vorige: plan niet te veel content. Natuurlijk is het verleidelijk om alle content assets die je hebt bedacht in te plannen, maar niets zo demotiverend als een deadline die steeds niet gehaald wordt. En bedenk dat er altijd onvoorziene tegenslagen zijn, waardoor geen enkele planning precies loopt zoals je had bedacht. 

Als je met jouw team te vaak een deadline misloopt, kan het er zelfs toe leiden dat die deadline nog amper als deadline wordt beschouwd. De uiterste datum waarop een stuk content af moet zijn is dan eerder een ‘richtdatum’. Om dat te voorkomen, kun je beter wat minder taken inplannen. 

Eventueel plan je de taken die te veel zijn op een reservelijst. Mocht er tijd over zijn, kun je die taken alsnog gaan oppakken. Zo niet, zijn het wellicht nog goede ideeën om in de toekomst op te pakken. 

4. Houd in je content planning rekening met onderlinge afhankelijkheden

Je verkijkt je soms op de haalbaarheid van taken als je puur focust op het aantal uren dat nodig is om een taak te volbrengen. Dat heeft te maken met onderlinge afhankelijkheden. Zo kan een contentstrateeg pas met de uitwerking van het verhaal aan de slag als de marketingmanager zijn akkoord geeft. Pas dan kan de copywriter het uitgewerkte verhaal aanscherpen. Pas dan kan de contentbeheerder de content online zetten en pas dan kan de online marketeer ermee gaan adverteren. Het zijn allemaal geen enorme klussen – wellicht zijn ze allemaal binnen een dagdeel afgerond. Maar de onderlinge afhankelijkheid zorgt ervoor dat deze klussen niet allemaal tegelijk uitgevoerd kunnen worden.  

Bedenk dus niet alleen hoe lang het duurt voordat een taak is afgerond, maar ga vooral uit van wanneer de betrokken stakeholder ermee kan starten, als je wil dat jouw planning gehaald wordt. 

 

5. Praktijk boven papier

Een content planning kan op papier feilloos lijken, maar de praktijk is weerbarstig. Zelfs met de vier voorgaande tips is de kans groot dat je planning in de praktijk enigszins aangepast moet worden. Er staan nu eenmaal regelmatig verrassingen voor de deur, die jouw planning toch net weer een andere wending geven. 

Ons advies: steek niet te veel tijd in het perfectioneren van een content planning. Zorg ervoor dat de grote lijnen voor iedereen duidelijk zijn, en ga vervolgens zo snel mogelijk aan de slag. Je leert vooral van de praktijk, en pas na een aantal contentplannen en planningen zal je merken dat je écht volledige controle hebt over het volledige creatie-, activatie-, promotie- en analyseproces. En zelfs dan zul je flexibel moeten blijven: het loopt nu eenmaal regelmatig net even anders dan je had verwacht. 

 

6. Plan ruimte voor uitloop

We beseffen het ons maar al te goed: deze laatste tip is niet altijd mogelijk en vaak verkeer je in een luxepositie als er sprake is van extra tijd. Maar zoals gezegd, een deadline of planning die niet gehaald wordt, werkt ontzettend demotiverend. Plak daarom in het ideale geval een extra weekje achter jouw content planning aan, zodat je ruimte hebt voor uitloop en onvoorziene omstandigheden. In het beste geval heb je deze extra tijd helemaal niet nodig en kan je dit gebruiken voor je ‘nice to have’-content. 

 

7. Maak geen planning zonder contentplan

Het gebeurt vaak genoeg: er is een aanleiding waardoor er nieuwe content moet komen en het moet uitgewerkt worden. Een logisch proces, maar hier mist nog een belangrijke tussenstap: het contentplan. Dit plan is groter dan alleen de content planning. Hierin vertaal je een idee, vraag of behoefte naar een verhaal met concrete uitwerkingen. Om vervolgens de verspreiding, activatie én analyse van de content die tot deze uitwerkingen behoort op papier te zetten. 

Door blindelings aan de slag te gaan met een content planning zonder achterliggend plan, is de kans groot dat je iets over het hoofd ziet of simpelweg niet het onderste uit de kan haalt. Zonde! Neem daarom de tijd om een contentplan uit te werken. Iets wat je gegarandeerd helpt dankzij de vele voordelen. 

Om zoveel mogelijk structuur aan te brengen in je content planning is het verstandig om eerst een contentplan te maken. Hierin bepaal je de verhaallijn, welke content assets hierbij horen, de taakverdeling en als laatste de daadwerkelijke planning voor zowel de creatie als de verspreiding aan de hand van een tijdlijn. 

 

Snel een haalbare content planning opstellen?

Begin bij de basis en ga eerst aan de slag met een contentplan! Download dit gratis template en maak een effectief contentplan in no-time.

Uncategoried

Content distributie: zo zorg je voor maximale zichtbaarheid van jouw content

Om maar direct met de deur in huis te vallen: het publiceren en distribueren van content is niet hetzelfde. Contentpublicatie kun je zien als de basis: je publiceert jouw content gebruikelijk op één platform, iets wat je in eigen beheer hebt. Vaak is dat jouw website, applicatie, blogpagina of kennisbank. 

Een onderscheidend stuk content creëren, waarmee je een gat aanboort in jouw contentmarkt, kost doorgaans veel tijd en moeite. Een investering die zichzelf niet uitbetaalt als je jouw content geen podium geeft. Alleen het publiceren van deze goede content is namelijk niet genoeg als je wil dat je content door het grote publiek gezien wordt. Daarom moet je jouw content actief distribueren. Om dit tot een succes te brengen, is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe verschillende soorten media zich tot elkaar verhouden. Dat is waar het welbekende PESO-model meer duidelijk in biedt. In dit model wordt media opgedeeld in 4 categorieën: Paid, Earned, Shared en Owned. 
 

PESO-model content distributie kanalen

Onder ‘Owned Media’ vallen, zoals de naam al zegt, de media die volledig in jouw bezit zijn. Dat is jouw website, maar ook contentstukken van jouw hand, zoals infographics, podcasts, whitepapers, magazines en video’s. Het voordeel hiervan is dat je het beheer hiervan volledig in eigen hand hebt en dus niet afhankelijk bent van externe factoren waar je geen invloed op hebt. Maar als je alleen het stukje ‘Owned’ benut, loop je nog kansen mis op het gebied van zichtbaarheid. En dat maakt het lastig om jouw contentdoelen te behalen. 

Want jouw content kan nog zo sterk, onderscheidend en waardevol zijn, als het de doelgroep niet (volledig) bereikt, levert het je weinig op. Ook jouw (SEO-proof) websitecontent kan wel een duwtje in de rug gebruiken om de welverdiende aandacht van jouw doelgroep te krijgen. Want als je alleen moet bouwen op het proactieve zoekgedrag van deze groep via zoekmachines als Google en Bing haal je niet de volledige potentie uit jouw content. Daarnaast is SEO gericht op de lange termijn; het duurt even voordat de effecten hiervan zichtbaar zijn. 

Natuurlijk is het goed om evergreen content te creëren die hierop focust, want op de lange termijn blijf je hiermee relevant voor de doelgroep. Maar ook deze content kan best een duwtje in de rug gebruiken. Daarom is het zo belangrijk om niet stil te blijven staan na het publiceren van jouw content, maar om vervolgens doelgericht aan de slag te gaan met de distributie hiervan. 

Tip: werk ieder onderwerp uit aan de hand van contentmapping. Zo denk je direct na over verschillende contentvormen, die je op verschillende kanalen kunt verspreiden voor een grotere distributie en dus een groter bereik. 

 

Van publicatie naar distributie

Goed, het is tijd om verder te kijken dan alleen je owned kanalen. Door middel van content distributie zorg je ervoor dat de content ook op andere kanalen zichtbaar en vindbaar wordt. Met paid kanalen, zoals digital advertising, retargeting en advertorials kan je in korte tijd veel impact maken. Maar de naam zegt het al: het is betaald, en dus is er budget voor nodig. Natuurlijk staat hier de garantie dat jouw content doelgericht vertoond tegenover. Dat is veel waard, maar wij weten net zo goed dat dit budget nu eenmaal niet altijd voorhanden is.

Earned media is media-aandacht die verkrijgt via publiciteit, door bijvoorbeeld benoemd te worden in (online) artikelen, social media berichten of reviews. Alles wat door de media, jouw klanten of misschien zelfs influencers wordt gedeeld, valt onder deze categorie. Enerzijds een ontzettend waardevolle manier om aandacht te krijgen, die vaak gepaard gaat met een groot bereik én betrouwbaarheid, omdat het van een onafhankelijke bron afkomstig is. Anderzijds ben je hier enorm afhankelijk en heb je weinig tot geen inspraak op wat er over je gezegd (of geschreven) wordt. En dat zorgt voor onzekerheid en kan soms zelfs een risico vormen, want dat kan ook negatief uitpakken. 

Dan is er nog shared media: dit is bij uitstek de meest laagdrempelige en een zeer effectieve manier om jouw content aan de (juiste) man te brengen. Shared media draait om alle sociale media kanalen waar jij als organisatie actief gebruik van maakt. Dat is niet alleen het delen van content op deze kanalen, maar ook het monitoren van deze berichten. Zeer aantrekkelijk wat betreft het kostenplaatje, aangezien je hier vaak gebruik maakt van gratis kanalen. Bovendien heb je ook hier grotendeels zelf de regie in handen en heb je dus veel controle over deze manier van content distributie.

 

Zoek de balans

Natuurlijk zou je in een ideale wereld de goede balans willen aanhouden in het PESO-model, waarin je de voor jou relevante mediakanalen uit alle categorieën inzet. In de praktijk is het niet altijd mogelijk om de diverse kanalen optimaal te benutten, bijvoorbeeld door een gebrek aan budget, afhankelijkheid van media of simpelweg omdat je niet genoeg mankracht hebt binnen jouw organisatie om dit te realiseren. En daarom is het handig om te kiezen voor de weg met de minste obstakels en de grootste voordelen op korte termijn.

 

Social media: dé laagdrempelige weg voor content distributie

De makkelijkste en meest laagdrempelige mogelijkheid tot content distributie is via social media. Ook hier kun je beter niet op één paard wedden. Leg je jouw focus op één social media kanaal, dan is de kans alsnog groot dat je een aanzienlijk deel van je doelgroep mist. Te veel kanalen inzetten is echter ook niet ideaal: dan loop je niet het risico dat je de kanalen niet optimaal inzet, omdat je je niet volledig kunt verdiepen in de juiste etiquette en tone-of-voice, evenals het monitoren van deze kanalen. In dit geval geldt: overdaad schaadt.

Het is dan ook beter om te focussen op 3 à 4 social media kanalen. Zo spreid je je kansen en kun je de doelgroep via meerdere wegen bereiken. In jouw contentstrategie heb je als het goed is al een doelgroepbeschrijving opgenomen, en op basis hiervan bepaald welke social media kanalen jij het beste kunt inzetten om deze doelgroep te bereiken. 
 

De volgende stap

Tijd om aan de slag te gaan met de verspreiding van jouw content. Een contentplanning is hierbij onmisbaar. Hiermee creëer je overzicht en kijk je alvast vooruit: wanneer ga je welke content delen? Met een contentkalender maak je het jezelf extra makkelijk: hierin vul je gemakkelijk in wanneer je welke content gaat verspreiden. Natuurlijk kan je zelf een contentkalender in elkaar knutselen, maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Met onze interactieve contentkalender hoef je alleen nog maar te plannen wanneer je welke content deelt. 

Uncategoried

Coosto met 5 sterren in de top van Emerce100 2022

De beoordeling bevestigt de positieve ervaringen van onze klanten met onze content en social media tool. Het is dan ook een zeer welkome bevestiging dat de continue ontwikkelingen van onze tool gewaardeerd worden door de gebruikers en beloond wordt met een terugkerende positie in de toonaangevende lijst van Emerce100.

Over het onderzoek

In dit onafhankelijke imago-onderzoek vanuit Emerce, wat wordt uitgevoerd in samenwerking met Motivaction, worden de beste bedrijven in e-business beoordeeld en gerankt binnen verschillende categorieën. De beoordeling wordt gebaseerd op basis van vier criteria: kennis, prijs-kwaliteitverhouding, betrouwbaarheid en flexibiliteit. Per categorie worden de beste e-business bedrijven gerankt. 

Bekijk de volledige Emerce100 2022 hier

Uncategoried

Hoe ontdek je trending topics in jouw markt?

Wat is een trending topic?

Voordat jouw ontdekkingstocht naar trending topics voor waardevolle inspiratie begint, is het wel handig om te weten waar je precies naar zoekt. Een trending topic is een onderwerp dat in korte tijd snel in populariteit stijgt én discussie oproept bij de doelgroep op meerdere platformen en/of kanalen. Zo’n trending topic vormt hét gesprek van de dag bij jouw doelgroep en dat maakt het een relevant onderwerp waar over gesproken wordt en waar ongetwijfeld vraag is naar meer informatie.

De populariteit rondom zo’n onderwerp en het nieuwswaardige karakter maken dat een trending topic interessant kan zijn als input voor jouw content. De beste content komt nu eenmaal vaak voort uit ontwikkelingen buiten jouw organisatie, in plaats vanuit intern nieuws of organisatieontwikkelingen. De voordelen zijn duidelijk, maar hoe ga je hier nu mee aan de slag? 

 

Waar vind je deze trending topics?

Met bovenstaande informatie ben je in de praktijk nog niet geholpen. Want om echt aan de slag te kunnen en deze kansen optimaal te benutten, moet je wel weten waar het zich allemaal afspeelt. Trending topics vinden vaak hun weg via social media, waar ze de nodige interactie oproepen. Zodra een onderwerp trending is, zul je zien dat er van alle kanten over wordt gecommuniceerd en op wordt aangehaakt. 

Maar dan staat de volgende vraag alweer klaar. Want hoe bepaal je of een topic op dit moment daadwerkelijk trending is of niet? Dat kan best lastig zijn. Daarom hebben wij een snelle test voor jou waarmee je direct vaststelt of een onderwerp het aanhaken waard is. Doe de test en ontdek het direct!

 

 

Is het topic wat jij voor ogen had als inspiratie voor jouw content inderdaad trending? Ga dan direct aan de slag en bepaal of dit topic inderdaad het inhaken waard is vanuit jouw organisatie. Er moet immers wel een logisch verband bestaan tussen het onderwerp en hetgeen wat jouw organisatie wil uitdragen. 

Komt het onderwerp toch niet als een trending topic uit de test? Dat voldoet het onderwerp niet aan alle criteria. Allereerst moet het een veelbesproken onderwerp zijn dat vandaag de dag ook echt actueel is. Daar kan je vaak wel een inschatting van maken, maar toch is het lastig om te achterhalen hoe groot het publiek is dat zich bezighoudt met dit onderwerp. Wel kan je nog onderzoeken of dit onderwerp op meerdere kanalen het gesprek van de dag vormt.

 

Trending topics ontdekken kan nóg makkelijker

Handmatig onderzoek doen naar de verspreiding van content op verschillende kanalen is echter een tijdsintensieve klus. Dat kan bij het aanhaken op een trending topics nog wel eens een obstakel vormen: het gaat hierbij namelijk om vluchtige kansen om in te haken, waar je op tijd bij moet zijn. Deze topics vormen het gesprek van de dag, maar morgen zijn ze bij wijze van spreken weer voorbij. Wees er snel bij, want anders sla je de plank al snel mis. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse tools die je helpen bij het vinden van trending topics.

Toch zijn veel tools niet gericht op het gesprek van vandaag, maar eerder op het zoekgedrag uit het verleden. En het zijn juist de onderwerpen die vandaag de boventoon voeren die interessant zijn om op aan te haken. Met Discover in Coosto heb je altijd een compleet overzicht van de populairste artikelen van dit moment binnen jouw vakgebied. Je krijgt real-time inzicht in de beste trending én upcoming artikelen in jouw markt. En meer dan dat: per artikel krijg je namelijk ook te zien met welke kernwoorden en hashtags je het meeste bereik genereert aan de hand van alle social media activiteit rond dit artikel. Zo vind je gemakkelijk unieke invalshoeken voor jouw eigen content. 

 

Bekijk hier het webinar: Contentinspiratie in de praktijk

Hoe werkt dat dan? Heel simpel. Discover in Coosto bepaalt aan de hand van miljoenen bronnen en op basis van een uniek algoritme de huidige populariteit van relevante artikelen berekent: de Trending Score. Zo weet je direct in hoeverre dit artikel trending is en dus of dit het inhaken waard is. Vind je dat laatste nog lastig? Tijdens ons webinar ‘Contentinspiratie in de praktijk' vertelden we hier meer over. Vul het formulier hieronder in en bekijk de opname gratis terug. 

 

Uncategoried

Webinar: content in de publieke sector

Samen met Buzzzle organiseerde Coosto het webinar Content in de publieke sector: zo verbind je de wensen van bestuur en burger! Download hier de gebruikte presentatie (PDF). 

 

Belangrijkste lessen

  • Confronteer je bestuurder met het feit dat het niet altijd effectief is om alleen een foto van hem of haar te posten. Ondersteun dit met data (bijvoorbeeld uit Coosto)
  • Benut het moment na verkiezingen om je contentstrategie te actualiseren, of als je überhaupt nog geen strategie hebt: start direct!
  • Maak doorlopend inzichtelijk wat de burger belangrijk vindt door middel van een omgevingsanalyse. Discover en Listen in Coosto helpen je hierbij.
  • Zoekwoordenonderzoek volstaat niet. Het feit dat mensen vooral zoeken naar 'rijbewijs verlengen' en 'paspoort aanvragen' wil niet zeggen dat dat ook de content is waarvoor ze op ieder willekeurig moment open staan (op social media bijvoorbeeld).
  • Breng enerzijds wensen van bestuur en anderzijds behoeften van de burger met elkaar in balans in je content.
  • De publieke taak en vaak sterkere bestuurlijke agenda is het belangrijkste kernmerk van content in de publieke sector die het verschil maakt met de private sector.
  • Vind je geen inhoudelijke overlap? Probeer dan met een andere invalshoek, een ander genre of een andere vorm alsnog de juiste snaar bij je inwoners te raken. 
  • Bepaal de thema's die je in jouw content wil behandelen en maak de onderlinge verhoudingen duidelijk met percentages. 
  • Beschrijf alle keuzes en leg ze vast in je contentstrategie. 
  • Blijf continu meten en verbeteren en pas zo nodig na 6 maanden je contentstrategie aan.
  • Last but not least: leer van je eigen resultaten én doe inspiratie op aan de hand van de voorbeelden uit het webinar. 

 

Uncategoried

6 tips voor content waarmee je écht opvalt

Laten we beginnen met een interessant inzicht van Jay Baer op Content Marketing World 2020: het wordt steeds moeilijker om onderscheidende content te creëren. Over elk denkbaar onderwerp is wel een artikel te vinden, iedere zichzelf respecterende marketeer werkt aan SEO, en zelfs de mogelijkheid om je te onderscheiden met specifieke contentvormen (video’s en podcasts als meest recente hypes) vergt de nodige inspanningen.

De overtreffende trap

Het gevaar is dat content eenheidsworst wordt; een uitdijende bak vol middelmaat die nooit of amper wordt gezien door je doelgroep. De enige uitweg is lef, durf, ballen.

Neem een stuk content en maak er de overtreffende trap van. Want om je te onderscheiden van de concurrentie moet je het gat in jouw contentmarkt zien te vinden. Biedt jouw concurrent 8 tips voor een avondje uit, dan schrijf jij er 100 op. Zie je veel video’s voorbijkomen die emotie opwekken, dan ga jij nog een stap verder en creëer je een regelrechte tranentrekker. Maakt jouw concurrent een handleiding voor de opvoeding van honden? Dan schrijf jij een complete gids voor de opvoeding van labradors met een opgelopen trauma in een dierenasiel.

6 tips voor gedurfde content

Hoe kan die overtreffende trap in content eruitzien? Hoe word je (weer) veelbesproken en val je op tussen de massale hoeveelheid content? Dit zijn jouw opties:

1. 100% volledige content

De eerste manier is simpelweg vollediger zijn dan de rest. Dus til die ‘8 manieren’, ‘6 tips’, ’10 voorbeelden’ eens naar een hoger niveau. Breng alle onderwerp-expertise op één plek samen, zodat er een compleet en onherroepelijk overzicht ontstaat van het onderwerp dat je aankaart. Die 10 voorbeelden worden er dan al gauw 100, de 8 manieren worden er 40. Zo creëer je niet zomaar een interessant artikel, maar een database die mensen opslaan als bladwijzer, gebruiken als naslagwerk of zelf delen op social media.

Daar kunnen we zelf ook nog genoeg van leren. Dat is wel te zien aan de titel van dit artikel. Maar met content zoals 101 succesvolle inhakers of de Complete Gids voor Pinterest Marketing bieden we iets unieks wat uitgebreider is dan wat je elders online kunt vinden. En we zien dat die factor meespeelt in hoe (vaak) deze stukken gedeeld worden op social media.

2. Hyperrelevante content

Een andere optie is om zodanig in te zoomen op een specifieke niche, dat je als vanzelf op onontgonnen content-gebied stuit. De groep mensen die je daarmee aanspreekt is logischerwijs kleiner, maar het positieve nieuws is dat de content die je maakt ook zeer specifiek en relevant is.

Een voorbeeld: de zoekterm ‘appeltaart recept’ leverde het afgelopen jaar in Coosto 41.923 berichten op. Er zijn in die periode dus ruim veertigduizend berichtjes online geplaatst over appeltaartrecepten. Zie daar maar eens tussen op te vallen…

appeltaart

Op de veel specifiekere zoekopdracht ‘appeltaart recept glutenvrij vegan’ krijgen we slechts 22 resultaten. Het aantal mensen dat je kunt interesseren voor dat recept is logischerwijs veel kleiner, maar de kans om op te vallen wordt juist veel groter.

Bovendien moet je niet onderschatten hoeveel waarde je biedt aan de - weliswaar kleine – groep mensen die toevallig nét op zoek is naar een specifiek recept voor glutenvrije, veganistische appeltaart. Jouw content is voor hen hyperrelevant. Zó relevant dat de kans veel groter is dat erover gesproken gaat worden.

Maar hoe kom je aan inspiratie voor hyperrelevante content? Het antwoord is simpel: trending topics. Dát zijn de onderwerpen die spelen bij jouw doelgroep. De beste inspiratie vind je nu eenmaal buiten jouw organisatie. Met Discover van Coosto krijg je real-time inzicht in de huidige én opkomende trends binnen jouw markt. Een oneindige bron van contentinspiratie, de droom van iedere marketeer!

3. Diep rakende content

Emotie in content is een bekende trigger om content te maken die veelbesproken en gedeeld wordt. Dat wil niet zeggen dat hij gemakkelijk is toe te passen. Waar de één kippenvel krijgt van een video over een emotionele hereniging tussen oude geliefdes, vindt de ander het enorm afgezaagd en flauw. Welke emotie werkt, is dus context- en doelgroepafhankelijk.

Bovendien is er bij diep rakende content sprake van een zeer scheve verhouding tussen het aantal shares, likes en clicks per post. 99% van de interactie wordt behaald door slechts een handjevol emotie-opwekkende video’s, foto’s en teksten krijgt.

Denk aan deze bekende video’s van Nike en HiFi Klubben:

 

Welke lessen halen we hier uit? Een gevoelige snaar raken kan werken, maar zorg dat je niet verzandt in oppervlakkige ‘huis-tuin-en-keuken-emoties’. Streef daarom ook hier naar die overtreffende trap. Jouw content moet écht raken om succesvol te zijn.

4. Extreem bruikbare content

In het artikel over de fanstrategie noemden we het voorbeeld van de makelaar in Florida, die huisverkopers aan zich wilde binden met behulp van content. Maar hij besloot niet om zomaar wat brochures, een checklist of een Q&A te produceren. Nee, hij koos ervoor om alles wat je nodig hebt om een huis te verkopen, gratis en online te delen in een 63-pagina’s tellende PDF.

Waar vrijwel elke dienstverlener je vertelt ‘Ik ben de expert, dit moet je zeker niet zelf doen’, pakt deze makelaar het dus anders aan. ‘Als jij je huis graag zelf wilt verkopen om op bemiddelingskosten te besparen, dan kun je dat doen met behulp van deze informatie’.

Gedurfd, absoluut. Maar de gok pakt goed uit. Want hij laat met die veelvuldig gedeelde PDF namelijk zien hoe ontzettend ingewikkeld het is om een huis te verkopen. Hij bewijst als het ware zijn eigen waarde, en genereert zo leads en klanten.

Dus, wil je dat jouw content opvalt en gedeeld wordt? Wees dan niet een beetje behulpzaam, of behulpzaam tot op zekere hoogte, maar zorg ervoor dat je content extreem bruikbaar is.

5. Zeer consistente content

Als alle afleveringen van de iconische sitcom Friends als afzonderlijke korte films zouden zijn uitgezonden, had de show niet de helft van het huidige succes behaald. Misschien is het een beetje makkelijk praten achteraf, maar wij zijn ervan overtuigd dat er waarde zit in het seriematig brengen van content. Podcasts zijn daar het perfecte voorbeeld van, maar deze seriematige vorm is natuurlijk ook om te vormen naar een reeks van blogs binnen een bepaald onderwerp, een wekelijkse tip of een weetje. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. 

Er kan een bepaalde social media buzz ontstaan rond consistent gebrachte content die zich moeilijk met iets anders laat vergelijken. Een factor die meespeelt, is dat je over een serie kunt praten terwijl die nog bezig is. Dat is voor zowel de zender als ontvanger aantrekkelijker dan alleen een terugblik op een eenmalige gebeurtenis. Dus niet: “Hé, weet je welk webinar je echt had moeten zien?”, maar: “Deze account moet je echt gaan volgen voor handige tips!” Zo bouw je als een steeds groter publiek op.

6. Totaal verbazingwekkende content

“Het belangrijkste kenmerk van nieuws zit hem in de bekendmaking van tot dan toe onbekende feiten en gebeurtenissen”, schrijft Willem Bemboom in zijn boek ‘Omgaan met Media’. “De afwijking van het reeds bekende speelt hierbij een zeer belangrijke rol.” In die tweede zin zit veel waardevolle input voor marketeers.

We weten namelijk dat nieuws veel aandacht krijgt, en we weten dat nieuws iets is wat anders is dan wat we al kennen. Waarom blijven we dan toch massaal binnen de lijntjes kleuren? Waarom willen we content zo graag laten aansluiten op wat ‘past’ binnen ons merk? Is dat nieuws? Is dat verrassend? Nee, allesbehalve. Dan mogen we ook niet verwachten dat brave content ineens viral gaat.

Als je op een positieve manier wil opvallen, moet je op een positieve manier uit de ban springen. Dat is waarom dit fragment van een rappende en zingende Lodewijk Asscher in 2019 een kortstondig hitje werd op social media; je verwacht het simpelweg niet van een politicus.

Een ander voorbeeld zie je bij snackbarketen FEBO. Niemand had verwacht dat de hofleverancier van kroketten uit de muur ineens een merchandise-kledinglijn zou beginnen. Dit soort zeer verrassende keuzes kun je natuurlijk ook vertalen naar content die het verdient besproken te worden.

FEBO-merchandise

Gokken om te kunnen winnen

Zo, dat waren 6 manieren om je content écht te laten aanslaan bij jouw doelgroep. We moeten toegeven dat sommige manieren heel veel lef vereisen, maar dat is juist de hoek waar de kansen liggen. Content hoeft niet altijd veilig te zijn. Want contentsucces ligt buiten veilige en vertrouwde keuzes. Sterker nog, je moet gokken om te kunnen winnen. 

Maar een gok wagen gaat een stuk makkelijker als je de juiste tool hebt ter ondersteuning. Van het vinden van inspiratie en ondersteuning bij het delen en inplannen van social media posts inplannen tot de bijbehorende prestaties analyseren. Onze complete marketingtool voor content en social media helpt daar al meer dan 15.000 marketing- en communicatieprofessionals bij. 

Uncategoried

Contentstrategie of contentplan: wat is het verschil?

Vandaag de dag wordt de moderne consument overspoeld met merkboodschappen in alle vormen en maten. Over ieder denkbaar onderwerp is wel iets te vinden. Als organisatie is het daarom steeds lastiger om op te vallen met onderscheidende invalshoeken op relevante onderwerpen. Door uniek en relevant te zijn met jouw content bied je waarde aan jouw doelgroep. En dat doe je door content te creëren waar jouw doelgroep ook echt iets aan heeft. Tot nu toe vrij logisch, maar content op niveau schud je niet zomaar uit de mouw. Daar moeten vooraf keuzes voor gemaakt worden. En die leg je vast in een contentstrategie én een contentplan. 

 

Wat is een contentstrategie?

Een contentstrategie kun je zien als het startpunt. In een strategie bepaal je in grote lijnen wat op lange termijn de doelen zijn binnen contentmarketing. Meer merkbekendheid, omzet of conversie? In een ideale wereld wil je natuurlijk op alle gebieden maximale resultaten behalen. Maar laten we realistisch blijven: dat is te mooi om waar te zijn. In een contentstrategie bepaal je daarom je prioriteiten. Door de focus te leggen op één of enkele doelen is de kans een stuk groter dat het ook haalbaar is. Maar een strategie is meer dan dat. 

Een contentstrategie is een alomvattend document waarin je bepaalt wat jouw koers wordt op de lange termijn. Door duidelijk in kaart te brengen wat je wil overdragen, aan wie de content gericht is en waar je dit het beste kunt verspreiden, zet je een stevige basis neer voor jouw contentmarketing. Zonder deze kennis is het immers onmogelijk om jouw contentdoelen te behalen. Met een duidelijke visie en vastgestelde doelen is het vanzelfsprekend veel makkelijker om ook daadwerkelijk ergens naartoe te werken, ofwel doelgericht content te creëren. 

Het gaat hier meer om de grote lijnen dan de details: een contentstrategie hoeft namelijk echt geen dik pak papier te zijn. Wat wel belangrijk is, is dat je de meest essentiële onderdelen uitwerkt. Denk hierbij aan de kernboodschap (bijvoorbeeld door middel van een message house), contentdoelen en doelgroep. Door vooraf in grote lijnen te bepalen welke contentsoorten en kanalen geschikt zijn voor jouw doelgroep en de boodschap die je wil overbrengen, heb je genoeg handvatten om aan de slag te gaan met de uitvoering van jouw contentstrategie. Een overzichtelijk document wat als leidraad werkt en waar je altijd op kunt teruggrijpen: al jouw content moet aansluiten bij de bevindingen en keuzes in een strategie. 

Wat is een contentplan?

Een contentplan is het logische vervolg op een contentstrategie. Met een strategie heb je de overkoepelende richtlijnen bepaald waarmee jij jouw contentdoelen denkt te behalen, maar hoe ga je hiermee in de praktijk aan de slag? Dat is de vraag die je beantwoordt met een contentmarketing plan. Hierbij ligt de focus vanzelfsprekend juist op de effecten die je op korte termijn wil bereiken. 

En daarvoor heb je een concrete vertaling nodig van de strategische elementen uit de strategie naar doelgerichte actiepunten. Een contentplan is dus veel meer gericht op de praktische uitvoering en draait vooral om het gericht nadenken over iedere actie die onderdeel vormt van deze campagne. Dit kan je niet allemaal vooraf concreet vastleggen voor iedere campagne of project in een overkoepelende strategie, daarvoor is het te specifiek. 

Om een project of campagne meer handen en voeten te geven, kan een thematische aanpak uitkomst bieden. Beschouw het onderwerp waar jij content over wil maken als een thema, waar je meerdere uitwerkingen van maakt om verschillende vragen en behoeften vanuit de doelgroep rondom dit thema te beantwoorden. Een ideale methode voor zo’n uitwerking is contentmapping.

In een contentplan zoom je veel meer in op de details. Met behulp van dit plan ga je concreet bepalen welke middelen en kanalen je specifiek voor deze campagne gaat inzetten. En met dit plan onder de arm kan je dus daadwerkelijk aan de slag met contentcreatie. Alles is vastgelegd: de laatste stap is de uitvoering, inclusief verspreiding. En daarbij biedt een contentkalender uitkomst. 

​Alles op een rijtje

Goed, we hebben uitgelegd hoe volgens ons de inhoud van een contentstrategie en een contentplan eruit zou moeten zien. Een korte samenvatting van de verschillen ter overzicht: 

Verschillen tussen een contentplan en contentstrategie

Staat jouw contentstrategie op papier en ben klaar voor de volgende stap? Ga dan aan de slag met ons contentplan template. Hierin doorloop je de verschillende stappen en zet je binnen no-time een actiegericht contentplan neer, zodat de uitvoering een eitje wordt!

Uncategoried

Wel of niet inhaken op een trending topic?

Inhakers kunnen grofweg worden opgedeeld in twee categorieën: voorspelbare en onvoorspelbare inhaakmomenten. Voorspelbare inhaakmomenten zijn terugkerende thema- en feestdagen, die vaak jaarlijks plaatsvinden. Van de kerstdagen en 1 april tot de nationale dag van pindakaas en dierendag. Vrijwel iedere dag in het jaar is tegenwoordig verbonden aan een thema of feestdag. Opties genoeg, wat dat betreft! Ook grote evenementen zoals de Olympische Spelen en het WK voetbal zijn hier goede voorbeelden van. 

Maar dit type inhaker heeft ook een keerzijde. Vergeet namelijk niet dat grote evenementen ook voor andere merken populaire inhaakdatums zijn. Een inhaker op een WK voetbal is voor vele merken een inkoppertje. Je moet dan wel met een hele sterke inhaker op de proppen komen, wil jij degene zijn die de strijd om de aandacht wint. 

Daartegenover staan de spontane inhakers. Denk aan een nieuwsbericht of een plotselinge hype als input voor jouw inhaker. Deze actualiteiten en trends vormen vaak het gesprek van de dag. Dé uitgelezen kans om binnen korte tijd veel bereik te creëren door hier met jouw content op aan te haken. Alle aandacht is immers gevestigd op dit moment en daarom is het een uitgelezen kans voor jou om hierop mee te liften. Dit type inhaker vereist echter wel snelle actie: er is geen tijd voor een uitgebreide voorbereiding, het is een kwestie van direct handelen. Een uitdaging die je veel kan opleveren, mits je het goed aanpakt! Want het voordeel van dit type aanhaker is dat je bij (één van de) eersten kan horen die dit moment aangrijpt. 

 

 

Tip: om de laatste ontwikkelingen en trends op de voet te kunnen volgen, is Discover in Coosto dé uitkomst! Op deze manier zie je altijd wat er speelt binnen geselecteerde markten en krijg je direct inzicht in hoeverre dit onderwerp potentie heeft om op aan te haken. Aan de hand van de Trending Score krijg je per artikel inzicht in hoe snel dit onderwerp aan populariteit wint. Ideaal om te bepalen of dit dé inhaker is die voor jou een groot bereik gaat opleveren. 
 

Goed, over naar de praktijk. Want hoe bepaal je nu of een inhaakmoment geschikt is voor jouw organisatie? Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Stel jezelf deze 3 vragen.

 

1. Past het inhaakmoment (nét niet) bij mijn merk?

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen, is of de inhaker (enigszins) aansluit bij jouw merk. Extreem vergezochte links tussen een inhaakmoment en jouw content die daarop inspeelt leveren namelijk vrijwel nooit succes op. 

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by PostNL (@postnl)

 

Aan de andere kant is een te duidelijke link ook vaak voorspelbaar en saai. Een chocolademerk dat op Wereld Chocoladedag inhaakt, gaat de krant niet halen. De beste inhaakmomenten zijn daarom vaak een klein beetje incongruent; de actualiteiten die raakvlakken met je merk hebben, maar er nét niet helemaal bij passen. Daardoor val je op, en prikkel je de hersenen op een aangename manier.  

Neem Bar le Duc als voorbeeld. Weinig mensen zouden Bar le Duc met een Waterschapsverkiezing associëren, maar de link – water - is er hierboven natuurlijk wel. Overigens hoeft het raakvlak tussen inhaakmoment en merk niet altijd in de productcategorie (water, chocolade, batterijen) te liggen. Hij kan ook puur met merkassociaties te maken hebben.

Zo wordt het biermerk Jupiler vaak in één adem met mannen, voetbal en België genoemd. Daardoor liggen er in Internationale Mannendag, Waffle day of De Ronde van Vlaanderen volop kansen voor het merk, terwijl deze dagen of evenementen niets met het product bier te maken hebben.

 

2. Hoeveel aandacht op social media wordt er verwacht?

De tweede factor die het succes van je inhaker bepaalt, is de hoeveelheid aandacht op online en social media voor een bepaald moment. Logisch redenerend zou je zeggen dat meer aandacht automatisch beter is. Een inhaker op een EK Voetbal heeft dan meer kans van slagen dan een inhaker op de Dag van de Croissant.

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by Jumbo (@jumbo)

Jumbo zag een kans in de onverwachtse sneeuwval in april 

Maar je gaat dan voorbij aan het feit dat grote evenementen ook voor andere merken populaire inhaakdatums zijn. Je inhaker moet dan wel héél sterk zijn om de strijd om aandacht te kunnen winnen. Die concurrentie is er op een minder bekende datum niet, maar je moet die dag dan wel zelf voldoende 'lading' kunnen geven om de inhaker relevant te maken. 

MediaMarkt slaagt er goed in om Marioday (met weinig aandacht op social media) relevant te maken in combinatie met haar merk. 

De vraag die je eigenlijk moet stellen is dus verbonden aan de verwachte social media buzz.

(Zeer) veel besproken: is mijn inhaker sterk genoeg om de moordende 'concurrentie' te verslaan?
(Zeer) weinig besproken: is mijn inhaker sterk genoeg om deze dag eigenhandig relevant te maken?

Het belangrijkste is dat je in ieder geval weet in hoeverre een bepaalde dag leeft bij het grote publiek. Daarom hebben we voor onze inhaakkalender 2022 geanalyseerd hoe vaak de vorige editie van een bepaalde inhaakdatum online werd besproken. Deze social buzz hebben we gecategoriseerd, zodat je dit als input kunt meenemen in je beslissing om wel of niet in te haken. 

 

3. Is het idee goed genoeg?

Voordat je je inhaker echt de wereld in slingert: kijk nog een keer kritisch naar je idee. Kwaliteit en relevantie gaan altijd boven kwantiteit. Jij kunt je eigen concept rondom de inhaker creatief, grappig en leuk vinden, maar als jouw publiek dat anders ziet, streef je alsnog je doel voorbij. Uiteindelijk is het belangrijkste dat deze uiting in de smaak valt bij je doelgroep, zodat er een positieve associatie met jouw merk ontstaat. Houd dus ook rekening met personen buiten je doelgroep, want humor is en blijft lastig in de praktijk. 

Test je inhaker daarom bijvoorbeeld bij wat collega's. Moet je hem uitleggen? Vinden zij hem op het randje? Laat het idee dan vooral gaan en focus op volgende mogelijkheden. Trending topics komen en trending topics gaan: er doen zich genoeg kansen voor! Het laatste wat je wil is een krampachtige inhaker die het nét niet is. Daarmee sla je de plank pas echt mis. Zorg er dus voor dat je 100% achter jouw inhaker staat en dat deze aan je eigen kwaliteitseisen voldoet! En dat begint bij het vinden van de juiste inspiratie en uitdenken van een goed idee. 

Uncategoried

Content mapping: zó scoor je beter met jouw content (+ template)

Stop met content als wegwerpproduct

De gemakkelijkste manier om efficiënter te werken in ons vak, is door duurzamer met content om te gaan. Veel marketeers gebruiken content helaas nog steeds als een wegwerpproduct: ze verzinnen en creëren een social media post, blog of video, en hop: door naar de volgende. Zonde, want in de onderwerpen die ze bespreken zit meestal veel meer potentie dan die ene social media post, blog of video. 

Daar ligt dan ook de oplossing voor iedereen die meer uit content wil halen. Stop met focussen op ‘containers’ (de inhoudsdrager van content) en richt je volledig op ‘content’ (het onderliggende verhaal zelf). Als het je lukt om jouw content inderdaad te zien als een overkoepelend verhaal of thema, kun je het vervolgens veel breder uitwerken in verschillende contentstukken. Op deze manier creëer je gelaagdheid binnen het gekozen contentthema en verrijk je jouw verhaal. Eén onderwerp kan dan ineens inspiratie geven voor soms wel tientallen contentstukken, doordat je kunt fragmenteren en zo meerdere invalshoeken aan bod laat komen. Zelfs kleine uitingen van je content helpen bij het breed uitdragen van een onderwerp.

“The paradox is the more info you give away, the more people will buy what you have to give.”
- Brian Clark

Is dat erg, zoveel content rond één thema? Niet als je het ons vraagt. Contentmarketing draait immers om geven, zoals bovenstaande quote mooi beschrijft. Hoe meer waardevolle informatie je weggeeft, hoe meer je ervoor terugkrijgt. De thematische aanpak sluit hier perfect bij aan, gezien het feit dat je meer relevante content creëert en zo dus meer kunt geven aan je doelgroep. 

Werk je thema uit met content mapping

Een handige methode om een thema uit te werken in verschillende contentstukken is content mapping. Hiermee werk je een thema breder uit en creëer je een overzicht van alle te creëren content. Het doel is om de content rondom het thema te fragmenteren en zo dus meer uit je contentthema te halen. 

Content mapping begint met een centraal contentstuk. Dit is de kern van jouw verhaal, verwerkt in bijvoorbeeld een artikel, whitepaper of webinar. Hier mag je best wat tijd insteken, want hier gaat al jouw content naartoe leiden. Vervolgens ga je nadenken over aanvullende content mogelijkheden rondom het centrale contentstuk om een completer verhaal te vertellen en er meer aandacht voor te genereren. 

Met behulp van content mapping ga je rondom dit centrale contentstuk subonderwerpen bedenken, om het thema op verschillende manieren uit te lichten. Dit kan extra verdieping zijn in een specifiek onderdeel, maar het kan ook juist verbreding zijn ter aanvulling. Dat is afhankelijk van het onderwerp, maar ook zeker de behoeften van jouw doelgroep. 

Download het gratis template

Met behulp van ons gratis content mapping template kan je dit zelf op een structurele en overzichtelijke manier gaan uitwerken. Extra handig: het template is zowel als digitale als printbare versie beschikbaar. 

Contentmapping

Als uitgangspunt kiezen wij voor vijf subonderwerpen, waaronder je weer maximaal vijf concrete uitwerkingen (de daadwerkelijk te produceren content) hangt. Zo kom je op 25 contentuitingen rondom het thema. En zoals gezegd, dit mogen ook kleine uitingen zijn, zoals een social media post of een quote of testimonial ter ondersteuning. Als het maar duidelijk linkt naar het centrale contenstuk én hier een aanvulling op vormt. Zo zorg je dus met content mapping voor meer content met minimale moeite. 
 

Hoe bepaal je de subonderwerpen?

Het is makkelijker gezegd dan gedaan: het bedenken van méér content rondom het centrale stuk. Toch zul je al snel merken dat een thematische denkwijze je juist meer inspiratie biedt voor nieuwe contentstukken. Content mapping geeft een duidelijke denkrichting bij het verzinnen van aanvullende en ondersteunende content. Het verhaal is je houvast en voorkomt dan ook dat je losse flodders gaat creëren. Op die manier waarborg je de toegevoegde waarde voor jouw doelgroep dankzij content mapping. 

Bij het bepalen van de subonderwerpen is het van belang dat je eerst focust op de inhoud. De concrete invulling en vorm volgen later. Op deze manier belicht je dankzij content mapping het onderwerp van alle (relevante) kanten. Een eerste stap om deze subonderwerpen te bedenken is om vragen rondom het onderwerp te stellen. Verplaats je in je doelgroep en bedenk aan welke informatie, entertainment of inspiratie zij behoefte hebben. Denk aan 5W-vragen als ‘wat is het?’, ‘waarom is het relevant?’, ‘waar speelt het’, ‘voor wie is het bedoeld’ en ‘hoe werkt het?’. 
 

De uitwerking van de subonderwerpen

Zodra je de subonderwerpen hebt bedacht, kan je deze gaan invullen met verschillende uitwerkingen. Hier kan je creatief aan de slag gaan met verschillende contentvormen. Door hiermee te variëren, kun je het thema op meerdere manieren onder de aandacht brengen bij de doelgroep, zonder in herhaling te vallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aanvullende artikelen ter verdieping of verbreding, een uitwerking in audio of video, of hulpmiddelen, zoals een voorbeeld of praktische tips. Houd hierbij ook rekening met de verschillende kanalen die je tot je beschikking hebt. Door zowel de mogelijkheden in contentvormen als verspreiding te benutten, zorgt content mapping voor optimale resultaten. 

 

Bekijk het webinar: Contentinspiratie in de praktijk

Content moet dus niet langer gezien worden als een wegwerpproduct. De kracht zit juist in het optimaal benutten van de potentie van ieder onderwerp, om zo een compleet én waardevol verhaal met jouw doelgroep te kunnen delen. Tijd om zelf aan de slag te gaan met de thematische aanpak en het invullen van het content mapping template dus! Vind je het toch nog lastig om inspiratie op te doen en dit ook daadwerkelijk te vertalen naar relevante onderwerpen voor jouw doelgroep? Wij helpen je op weg!

Tijdens ons gratis webinar 'Contentinspiratie in de praktijk: zo vind je ideeën voor betere content' vertelden wij je alles over de waarde van trending content, hoe je trending content vertaalt naar waardevolle content voor jouw organisatie en hoe je bepaalt of content 'goed' of 'geschikt' is. Kortom, alles om in de praktijk aan de slag te gaan met het opdoen van contentinspiratie én de volgende stappen. Vul het formulier hieronder in en kijk de opname gratis terug. 

Uncategoried

De beste tools voor het opdoen van inspiratie

Om relevant te zijn voor jouw doelgroep is het van groot belang dat je communiceert over belangrijke ontwikkelingen in de markt. Dat doe je niet alleen door vanuit jouw product of branche te denken, en dus bijvoorbeeld alleen content te creëren op basis van wat er binnen jouw organisatie gebeurt, maar juist door in te haken op wat er in de buitenwereld gebeurt. De beste manier om inspiratie op te doen? Deze tools helpen je!

 

Suggesties in zoekmachines en zoekresultaten

Zodra je een zoekterm invoert in een zoekmachine, verschijnen er verschillende suggesties van veel gezochte zoektermen. Dat is vast niks nieuws voor je. Maar vaak wordt dit over het hoofd gezien als een methode in de zoektocht naar input. Geen echte tool, maar het is wel een snelle en simpele manier om een eerste beeld te krijgen van het veelgebruikte zoektermen rondom een onderwerp en dus inspiratie op te doen.  

Bovendien geven de zoekresultaten ook inzicht in de al bestaande content die hoog scoort in zoekmachines. Ook deze informatie is zeer waardevol, want je wil onderscheidende content maken en dus geen kopie maken van iets wat al bestaat. Door in kaart te brengen welke content er al bestaat en welke content goed scoort, kun je jouw content voorzien van een unieke invalshoek met relevante, waardevolle informatie voor jouw doelgroep. 

Het nadeel van deze methode is dat het zeer beperkt is wat betreft informatie over zoekvolumes. Zoals gezegd is het een prima manier om een eerste indruk te krijgen van veelgebruikte zoektermen rondom een onderwerp, maar het zonder aanvullende gegevens over zoekvolumes is het lastig om te bepalen welke invalshoek jou het meeste gaat opleveren. 
 

AnswerThePublic

AnswerThePublic helpt je bij het vinden van short- en longtail zoekwoorden op basis van autofill data. De door jou ingevulde zoekterm wordt op basis van automatische aanvullingen voorzien van verschillende combinaties van zoekwoorden ter inspiratie. Op deze manier krijg je direct zicht op invalshoeken die interessant zijn voor nieuwe content. Welke vragen bestaan er rondom dit onderwerp en welke aanvullende zoektermen zijn relevant? Dat is belangrijke input om mee te nemen bij het bepalen van jouw invalshoek. 

Vanwege de hoge concurrentie wordt er tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van langere zoektermen, om specifiek in te zoomen op de meest relevante zoekresultaten. Doordat AnswerThePublic aanvullingen op een zoekterm biedt, kun je hier goed op inspelen en het beste longtail keyword bepalen voor jouw nieuwe content. In de visuele weergave van de resultaten maakt de tool ook direct een onderverdeling in verschillende categorieën. 

De resultaten in het Nederlands zijn echter niet altijd even zuiver in deze tool en vaak ook vrij beperkt in vergelijking met de Engelse resultaten. Daarnaast is het een autocomplete tool, wat betekent dat de voorgestelde zoektermen slechts suggestief zijn. In feite is het een uitgebreidere versie van de suggesties uit zoekmachines. Wederom een prima tool voor oppervlakkige inzichten in mogelijke zoektermen, maar het geeft verder weinig informatie over zoekvolumes.

AnswerThePublic
Bron: AnswerThePublic

AlsoAsked

In tegenstelling tot AnswerThePublic is AlsoAsked niet suggestief, maar juist gebaseerd op het daadwerkelijke zoekgedrag van mensen. Op basis van de door jou ingevulde zoekwoorden laat AlsoAsked een boomdiagram zien met vragen en gerelateerde onderwerpen waar veel op gezocht wordt. Ideaal, want zo weet je naar welke informatie vraag is vanuit de doelgroep en krijg je waardevolle inspiratie voor nieuwe content. 

Maar aangezien deze tool de suggesties baseert op eerder zoekgedrag is het lastig om inzicht te krijgen op huidige trends ter inspiratie. Ook ontbreekt het hier aan aanvullende informatie over zoekvolumes. 

AlsoAsked
Bron: AlsoAsked

Google Trends

Google Trends is een gratis tool van Google, waarmee je inzicht krijgt in de populariteit van een bepaald zoekwoord of thema. In je zoektocht naar een relevant onderwerp voor jouw content kun je gebruikmaken van diverse filters. Door bijvoorbeeld de resultaten te filteren op de afgelopen week krijg je meer inzicht in wat er nu speelt dan wanneer je filtert op het afgelopen jaar. Daarnaast kun je ook verschillende termen met elkaar vergelijken en gerelateerde zoektermen opvragen. De tool geeft dus meer inzicht in welke onderwerpen op welke momenten trending zijn.

In tegenstelling tot bovenstaande opties is deze tool dus veel meer gericht op tijdsgebonden zoektermen en aanvullende informatie rondom het zoekgedrag. In een grafiek kun je bijvoorbeeld zien op welke momtenten veel gezocht wordt op deze zoekterm, maar ook heb je de beschikking over informatie als hoe vaak er wordt gezocht en de locaties waar hoge zoekvolumes plaatsvinden. Handig om mee te nemen bij de timing van jouw content én het specifiek richten op jouw doelgroep. 

Toch is de data uit Google Trends vooral een terugblik, in plaats van inzicht in de huidige en aankomende trending topics. Google kan nu eenmaal niet voorspellen wat het gesprek van de dag gaat worden en loopt altijd een stap achter vergeleken met trending content op social media. Om onderdeel van het gesprek van vandaag en zelfs van morgen uit te maken, is Google Trends niet de ideale tool. 

Google Trends
Bron: Google Trends

Pinterest 

Bij zoekmachines denken we al snel aan Google en Bing, maar Pinterest mag ook zeker niet ontbreken in dit lijstje. Pinterest is eigenlijk één grote visuele inspiratiebron. De online beeldbank is ideaal voor gebruikers om in de oriënterende fase inspiratie op te doen. Als je nog niet goed weet waar je naar zoekt, is het juist fijn om zelf een moodboard samen te kunnen stellen van afbeeldingen die je aanspreken. 

Het nadeel van dit platform als inspiratiebron is dat het zeer beperkt is. Er zijn slechts een aantal branches die geschikt voor dit kanaal en hier daadwerkelijk het gewenste resultaat mee behalen. Voorbeelden van onderwerpen die veel voorkomen op Pinterest zijn bijvoorbeeld receptinspiratie, interieur, kleding, doe-het-zelf, vakantiebestemmingen en gezondheid. Als jouw markt gericht is op een van deze onderwerpen, valt er dus zeker wat te halen op dit platform. Maar zelfs dan geldt: het is een mooie aanvulling, maar voldoet zeker niet als enige bron van inspiratie. 

Pinterest
Bron: Pinterest

Discover in Coosto

Zoals gezegd zijn de laatste ontwikkelingen, nieuwsberichten en trends dé kansen die jij niet mag missen als inspiratie voor nieuwe content. Door hierop in te haken, creëer je een sterkere positie ten opzichte van concurrenten door relevante, waardevolle informatie te bieden aan jouw doelgroep. Natuurlijk kun je zelf het laatste nieuws nauwlettend in de gaten te houden door je bijvoorbeeld te abonneren op nieuwsbrieven, relevante websites te volgen en bijvoorbeeld trending topics te volgen op social media, maar dit kan ook makkelijker. 

Discover in Coosto toont je een overzicht van de meest besproken onderwerpen binnen jouw branche in de afgelopen 24 uur, 7 dagen en 30 dagen. In deze online omgeving krijg je op ieder moment van de dag te zien wat de trending én upcoming onderwerpen zijn van dit moment. Miljoenen bronnen worden doorzocht voor het laatste nieuws, waaruit een selectie wordt gemaakt van de relevante en meest besproken online artikelen. Een speciaal ontwikkeld algoritme bepaalt de ‘Trending Score’ van ieder artikel op basis van onder andere het aantal views, het aantal keer dat een artikel is gedeeld en alle engagement op social media. 

Per artikel kun je vervolgens zien welke subonderwerpen worden besproken en met welke hashtags je het meeste bereik genereert aan de hand van de best presterende social media posts over dit artikel. 

Kortom, in één oogopslag zie je per branche welke onderwerpen het gesprek van de dag vormen én hoe je deze trending artikelen zelf kunt verwerken in content die scoort. 

Door verder in te zoomen op de voor jou relevante artikelen kun je dit als input gebruiken om een passende invalshoek te bepalen voor nieuwe content én bestaande content optimaliseren met behulp van nieuwe trending topics. Hier lees je meer over hoe je die trends op social media in de praktijk gebruikt als contentinspiratie

Discover Coosto
Bron: Discover in Coosto

 

Benieuwd hoe Discover jou aan de beste ideeën voor nieuwe content helpt? Dat vertellen we je in ons gratis webinar. Vul het formulier hieronder in en kijk de opname direct terug. 

Uncategoried

3 tips voor het creëren van een unieke klantbeleving

Klantvriendelijkheid als vanzelfsprekendheid

Als je 10 jaar geleden een slechte ervaring zou hebben bij een restaurant, dan zou niemand daar écht van op de hoogte worden gesteld. Hoogstens je partner, of de uitbater. Vandaag de dag zou je echter geen moment verspillen om direct een negatieve recensie achter te laten op iens.nl. Klantgedrag dat tekenend is voor de tijd waarin we leven. Bedrijven en organisaties komen niet meer weg met slechte service of dienstverlening zonder daarvoor online keihard afgestraft te worden. Gevolg: we zetten ‘de klant centraal’. We beantwoorden netjes vragen die binnenkomen via X, handelen klachten af via een DM en reageren dankbaar op negatieve reviews.

Klantvriendelijkheid, wordt dat ook wel genoemd.

In de praktijk vind ik het eerder een vanzelfsprekendheid. Een bedrijf ontvangt van mij geen staande ovatie als de webcare-afdeling mijn vragen oppakt en afhandelt. Het ligt namelijk in de lijn der verwachting dat ik antwoord krijg op vragen die ik stel over producten of diensten. Die instelling is typerend voor het klantgedrag anno 2018. Dat beaamt auteur Egbert Jan van Bel in zijn boek ‘Klote Klanten 3.0’.

Van merkentrouw naar kanalentrouw

Van Bel benadrukt dat klanten uiteindelijk ‘gewoon’ mensen zijn. We maken beslissingen op basis van intuïtie en emotie, niet op basis van ratio. Daarbij kopen we tegenwoordig veel minder uit gewoontes, maar steeds meer omdat anderen ons product X of dienst Y aanraden. Ook verkoopkanalen spelen daarin een grote rol. We kijken tegenwoordig steeds meer naar de kanalen die op dat moment passen bij onze behoeften. Heel herkenbaar. Als ik zo snel mogelijk een nieuwe oplader nodig heb, dan bestel ik een oplader bij een leverancier die dezelfde dag nog levert. Ongeacht of ik daar al een keer eerder heb besteld.

Dit veranderde klantgedrag is een flinke uitdaging voor bedrijven. Daar waar Jumbo zich een aantal jaar geleden zich bijvoorbeeld nog kon onderscheiden met haar 7 zekerheden, zijn diezelfde zekerheden nu een vanzelfsprekendheid. Klantvriendelijkheid is een hygiëne-factor geworden, een trein die je niet meer mág missen. Wat je dan wel moet doen om het verschil te maken voor je klanten?

Een unieke klantbeleving creëren.

Unieke klantbeleving zit in kleine dingen

Ga eens bij jezelf na: wanneer was de laatste keer dat je écht positief verrast werd door een bedrijf? Dat er oprecht aandacht werd besteed aan jou als klant? Er een extra stap werd gezet? Ik kan het me zelf niet eens herinneren. Terwijl het verrassen van een klant echt niet moeilijk hoeft te zijn. Sterker nog, vaak zit het ‘m in heel kleine dingen. Houd de volgende 3 tips eens in het achterhoofd als je het gaat hebben over customer journeys en customer experiences.

  1. Filter je kennis
    Grote kans dat er binnen jouw bedrijf zich ergens een grote hoop met data bevindt. Data over de klant, afkomstig uit CRM-systemen, klantapplicaties en social media. Het in kaart brengen van alle data is natuurlijk een belangrijke eerste stap, maar alleen het verzamelen ervan is niet genoeg. Ga kritisch na welke brokken data je wilt en kunt gebruiken en welke ook vooral níet.

    Welke combinatie van informatie is relevant? Welke conclusies kun je trekken op basis van deze data? En welke inzichten levert dat op over je klanten? Als een klant bijvoorbeeld een klacht heeft en al contact heeft opgenomen met de klantenservice, dan kan die input heel waardevol zijn voor een webcare-agent. Indien de klant besluit zich negatief uit te laten online, dan is de webcare-agent al op de hoogte van de aard van het probleem. Dit soort klantkennis is essentieel, want alleen als je snapt wat de klant beweegt en bezighoudt, ben je in staat om een unieke klantbeleving te creëren.
     
  2. Oprechte betrokkenheid tonen
  3. Het liefst digitaliseren we alles. Dat werkt efficiënter, sneller, bespaart tijd en dus geld. Hoewel dat zeker waar is, gaan we met deze digitaliseringsslag massaal voorbij aan de relatie met de klant. Waar zit hij op te wachten? Wat houdt hem bezig? Wat zijn de behoeftes, en kun je daar als bedrijf in tegemoet komen? Die oprechte betrokkenheid – écht luisteren naar de klant – zorgt ervoor dat je klanten in een later stadium kan verrassen. Coolblue opende een aantal jaar geleden niet voor niks een offline winkel (en daarna volgden er meerdere). De klant had daar duidelijk behoefte aan.
  4. Degenen die het dichtst bij de klant staan – medewerkers die dagelijks contact hebben met de klant – weten vaak het beste wat nodig is om een unieke klantbeleving te creëren. Bedrijven die veel verantwoordelijkheden en bevoegdheden aan deze medewerkers geven, scoren daarom heel hoog op klantbeleving. Die unieke klantbeleving zit hem in kleine dingen. Denk aan een handgeschreven kaartje bij je bestelling, of het opsturen van een taart nadat een klacht is opgelost. Geen rocket science, maar het is wel de kunst om naast alle protocollen ook buiten de gebaande paden te denken. Alleen zo geef je jezelf en medewerkers de ruimte om te ontdekken hoe je voor die positieve verrassing kunt zorgen.
  5. Hi Hollie, we can try to arrange something for birthday boy/girl! On which name is the booking?
  6. — srprs.me (@srprsme) 1 juli 2018
  7.   
  8. De klant als uitgangspunt
  9. In een artikel over unieke klantbeleving, mag Coolblue natuurlijk niet ontbreken. Een bedrijf dat ooit is gestart met de missie het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland te worden. Een missie die is geslaagd: in 2017 mocht de online en offline retailer de titel in ontvangst nemen. Hoe kan het dat Coolblue de Efteling en Van Der Valk achter zich laat liggen? Bedrijven waar beleving notabene het core product is?
  10. Klantvriendelijkheid zit bij Coolblue verweven in het hele bedrijf. Van de strategische visie tot de pay-off: ‘Alles voor een glimlach’. Daar ligt het fundament van het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland. Klantbeleving zou dus al moeten beginnen bij de visie van een bedrijf, waarbij de rol van het management overigens cruciaal is. Zij moeten het voorbeeld geven aan de rest van de organisatie. De klant moet altijd terugkomen in de boardroom, en om die reden moet de top van een organisatie zelf ook dicht bij de klant staan. Uiteindelijk sijpelt dit door in de cultuur van je bedrijf. Het resultaat? Je juicht niet langer meer om één grote deal, maar wél om een all-time high NPS.

Merk je dat het lastig is om binnen jouw organisatie de manier van denken te veranderen? Probeer er dan eens achter te komen wat je klant waard is in harde euro’s. Van Bel noemt in zijn boek het voorbeeld van Starbucks. Hij geeft aan dat een klant daar ongeveer €14.000 waard is. Als die klaagt over een lauw bakkie pleur, dan hoef je niet twee keer na te denken om hem gratis koffie met donut ter compensatie te geven. Anders loopt er zo €14.000 naar de concurrent. 

Een ding weet ik zeker: bedrijven die het lef hebben om hun denkwijze te veranderen door écht een extra stap te zetten voor klanten, zijn de koplopers van deze tijd. 

En die verdienen wél een staande ovatie.

 

Uncategoried

¿Qué son las etiquetas UTM y cómo deberías usarlas?

¿Qué son las etiquetas UTM? Las etiquetas UTM son fragmentos de texto cortos que se agregan a un enlace. Estos textos breves agregan información adicional sobre los visitantes del sitio web a una URL. Google Analytics puede reconocer estos textos y ver en qué enlace o botón han hecho clic los visitantes de tu sitio web para llegar a tu sitio web.

UTM es una forma de etiquetado de URL que agrega información a un enlace. UTM es la variante utilizada para Google Analytics, pero cada plataforma tiene una forma de etiquetado de URL que es comparable al método UTM. También puedes aplicar el método que describimos en este blog para otras plataformas sin ningún problema.

Para los curiosos: UTM proviene del módulo de seguimiento Urchin. Siendo una de las primeras empresas de análisis del mundo, Urchin inventó el sistema UTM antes de que Google se hiciera cargo de la organización y la convirtiera en Google Analytics. 

¿Qué etiquetas UTM hay?

Google Analytics reconoce 5 tipos de etiquetas diferentes, las cuales brindan información sobre el visitante, pero ojo, no tienes porque usarlas todas.

utm_medium: este es el UTM que te dice a través de qué tipo de medio llegó un visitante a tu sitio web. Este puede ser 'redes sociales', por ejemplo, pero también 'correo electrónico' u 'offline'.

utm_source: este UTM hace que el medio UTM sea un poco más específico. ¿Ha llegado un visitante de red social a través de LinkedIn o Facebook, por ejemplo? ¿O un visitante proviene de un correo electrónico enviado internamente o de uno externo? Esta información se agregará como utm_source.

utm_campaign: bajo este UTM puedes añadir información sobre tu campaña. ¿Un enlace forma parte del lanzamiento de un producto? Este utm es muy útil para saber cómo se comportan los visitantes en tu sitio web en comparación con los visitantes de otras campañas.

utm_term: este UTM se suele utilizar para proporcionar más información sobre la campaña. Por ejemplo: 'descuento' o 'clientes existentes'.

utm_content: el UTM más reciente es ideal para las pruebas A/B. Por ejemplo, si creas dos imágenes con un enlace (a una le das color rojo y a la otra azul), puedes usar utm_content para averiguar qué imagen tiene más éxito. Por ejemplo, ¿los 'visitantes azules' permanecen más tiempo en tu sitio web? ¿O quizás son los 'visitantes rojos' los que se suscriben a tu boletín informativo?

Con este curso rápido en UTM, todo se vuelve mucho más fácil. ¿Crees poder descifrar la etiqueta UTM en la primera línea de este artículo?utm_source=linkedin&utm_medium=social&utm_campaign=education.

utm_medium=social: el visitante llegó a tu sitio web desde  redes sociales

utm_source=linkedin: el visitante llegó a tu sitio web desde LinkedIn.

utm_campaign=educación: el visitante hizo clic en un enlace que forma parte de tu campaña de educación.

¿Por qué utilizar UTM?

Pero, ¿cuál es exactamente la utilidad de un UTM? También se puede ver con qué frecuencia que se ha hecho clic en un enlace en las redes sociales o en Coosto, ¿verdad?

Cierto, pero la cantidad de clics es solo una parte de la historia. En Google Analytics también encontrarás información como la duración promedio de la sesión, el número promedio de páginas visitadas por sesión y la frecuencia promedio en que las personas realizan una compra o se registran.

Por ejemplo, puedes descubrir que alguien que hace clic en un anuncio de Facebook tiene menos probabilidades de realizar una compra que alguien que hace clic en una publicación de Facebook "normal". O que alguien que llega a tu sitio web a través de Twitter pasa mucho más tiempo navegando en promedio que alguien que lo hace a través de LinkedIn. O que la campaña de verano de este año generó muchos más clientes potenciales que la campaña del verano pasado. 

Con los UTM, haces que este tipo de información sea transparente. Por lo tanto, no tienes que hacer suposiciones como por ejemplo "si el número de visitantes del sitio web aumenta, será que nuestra campaña tiene éxito", sino que puedes medir todo con precisión. Las posibilidades de los UTM son infinitas, y si monitoreas estructuralmente los resultados en Google Analytics, tendrás un sistema que te ayuda a aprender más y más sobre lo que funciona en tu marketing y lo que no.

¿Cómo se debe usar UTM?

Ahora que ya sabes qué son las etiquetas UTM y por qué son importantes, puedes comenzar.

Paso 1. Configurar Google Analytics

No tiene sentido usar etiquetas UTM si no se miden posteriormente. Google Analytics hará eso por ti. Primero creas una cuenta gratuita de Google Analytics e ingresas la URL de tu sitio web. Luego, creas una cuenta de Google Tag Manager para configurar el código que determinará cómo se comunica Google Analytics con tu sitio web. Debes colocar este código en cada página de tu sitio web. Si no tienes conocimientos técnicos, es mejor revisarlo con un desarrollador o el creador de tu sitio web.

Paso 2. Agregar el UTM

Para cada enlace que se refiera a una página (diferente) en tu sitio web, debes agregar etiquetas UTM. Tendrás que acostumbrarte al principio, pero si se convierte en un hábito a largo plazo, obtendrás los beneficios. Afortunadamente, no tienes que descifrar el código tú sólo cada vez. Hay herramientas útiles disponibles que te quitarán el trabajo de las manos.

A. Coosto

En Coosto puedes elegir el botón 'Generar UTM URL' en la ventana 'Nuevo mensaje'. Luego ingresa la URL que quieres vincular y agrega los UTM que quieras. Coosto luego se asegurará de que la URL completa con UTM se pegue automáticamente en tu mensaje.

 

UTM-tags gebruiken op social media

B. Creador URL de campañas de Google

Para los enlaces que quieras colocar en otros lugares que no sean redes sociales, también puedes usar el Creador de URL de campañas de Google. Este hace más o menos lo mismo que Coosto. La única diferencia es que tienes que copiar el enlace y pegarlo en el lugar correcto.

C. Hoja de cálculo

Para mantener una visión general de todos tus UTM y sus nombres, es recomendable guardarlos todos en Excel o Google Spreadsheets. De esta manera, evitas que los enlaces en los correos proporcionen el utm_medium 'email' una vez y luego 'Email' o 'mail' nuevamente. Consejo: puedes descargar fácilmente este tipo de hojas utm desde ciertos sitios web. Algunas hojas también te permiten generar automáticamente el UTM o están configuradas en menús desplegables de forma predeterminada, para que puedas controlar las categorías y evitar errores de escritura.

Es importante tener en cuenta que las etiquetas UTM no son fijas. Si decides llamar un enlace de redes utm_source 'redessociales', 'redes_sociales o 'social'. Google interpretará estos tres como categorías separadas. Como podrás imaginar, por tanto, hay que hacer muy buenos acuerdos internamente sobre la nomenclatura de fuentes, medios y campañas.

Paso 3. Seguimiento y análisis

Realiza un seguimiento de cómo se comportan los usuarios de tus diferentes fuentes, campañas y medios en su sitio web. Al ejecutar informes mensuales y comparar combinaciones de UTM, puedes averiguar qué campañas contribuyen más a tus objetivos. Aprende qué variante de anuncio genera la mayor cantidad de suscripciones a boletines, averigua cuántas personas hacen clic en un enlace en un correo electrónico, etc.

Una vez más, las posibilidades de los UTM son infinitas. Depende de tí adquirir el hábito de usar UTM en tus enlaces cada vez. Nos hemos damos cuenta de que esto no es tan fácil con todo el ajetreo y las tareas diarias. Coosto puede ser un buen recordatorio y una herramienta útil para ayudarte en esta misión al poder crear fácilmente tus UTM de forma automática.

Uncategoried

5 ventajas de programar tus posts en Instagram, Facebook, LinkedIn y X

1. Ahorro de tiempo


Una de las principales ventajas de programar publicaciones es el ahorro de tiempo. En lugar de publicar manualmente contenido en diferentes momentos del día, puedes planificar tus publicaciones con anticipación y dejar que las plataformas las publiquen automáticamente. Esto te permite dedicar más tiempo a otras tareas importantes, como la estrategia de contenido, la interacción con la audiencia y el análisis de resultados.

First

Además, te permite publicar en cualquier momento, como fuera de las horas de la oficina. De esta manera, es más fácil experimentar con diferentes horas, sin abrir el ordenador por la noche o durante el fin de semana. 

2. Consistencia en la comunicación

La consistencia en la comunicación es clave para mantener y mejorar la presencia online. Al programar publicaciones, puedes garantizar que tu contenido se publique de manera regular y en los momentos óptimos para tu audiencia. Esto ayuda a fortalecer la imagen de tu marca y a mantener a tus seguidores interesados y comprometidos.

3. Publicación en momentos estratégicos

Cada plataforma social tiene momentos específicos del día en los que la audiencia está más activa. Dependiendo de tu grupo objetivo y la plataforma, esos momentos pueden variar. Programar publicaciones te permite aprovechar estos momentos estratégicos para maximizar el alcance y el engagement.

Second

Para estar seguro de elegir los momentos estratégicos, el sistema Prime Time de Coosto averigua cuándo están activos tus seguidores y calcula el momento perfecto para cada red social. Te sugiere automáticamente el momento ideal al planificar la siguiente publicación. 100% basado en datos, máximo alcance garantizado. 

4. Llegada a audiencias globales

Si tu audiencia se encuentra en diferentes zonas horarias o países, programar publicaciones te permite llegar a ellos en el momento adecuado, sin importar dónde te encuentres físicamente. Esto es especialmente útil para empresas que desean expandir su alcance a nivel internacional y llegar a una audiencia diversa.

5. Evitar olvidos y errores

Cuando tienes que publicar manualmente, es fácil olvidar o retrasar una publicación importante. Programar publicaciones elimina este riesgo y garantiza que tu contenido se publique según lo planeado.

Third

Para disminuir este riesgo, Coosto ha integrado la posibilidad de dejar revisar cada publicación por otra persona de tu equipo o clientes finales en el caso de agencias. Porque ya habrás programado la publicación para un momento futuro, tu compañero queda con suficiente tiempo para hacer la revisión con tranquilidad. Así reduces la posibilidad de cometer errores tipográficos o de contenido debido a la prisa.

Programar en las redes sociales: una herramienta indispensable

En resumen, la programación de publicaciones en Facebook, Instagram, LinkedIn y X es una herramienta valiosa para cualquier negocio que busque optimizar su presencia en las redes sociales. Facilita la gestión del tiempo, garantiza la consistencia, mejora el alcance global y proporciona datos útiles para una estrategia de contenido más efectiva. Integrar la programación de publicaciones en tu estrategia de redes sociales puede marcar la diferencia en el éxito de tu presencia online.

¿Te interesa saber más sobre las posibilidades en Coosto para, entre otras cosas, programar y optimizar tus publicaciones para cada plataforma? Solicita una demo gratuita para que unos de nuestros expertos te muestre en detalle cómo puede ayudar a tu empresa conseguir mejores resultados. 
 

Uncategoried

Informe Nacional sobre los emoji 2023

Uncategoried

Cómo funciona el algoritmo de Twitter en 2023

 

El algoritmo en 2023

En 2023, el algoritmo de Twitter se ha convertido en una herramienta indispensable en el mundo de las redes sociales. En Coosto, comprendemos la importancia de este algoritmo para optimizar la experiencia de los usuarios en la plataforma y maximizar el alcance de las marcas.

El algoritmo de Twitter despliega su función principal al filtrar y mostrar los tweets más relevantes y valiosos en el feed de cada usuario. A medida que el contenido en Twitter sigue creciendo exponencialmente, este algoritmo se vuelve esencial para destacar entre el ruido y llegar a la audiencia adecuada.

Nuestro objetivo en Coosto es ayudarte a comprender cómo funciona este algoritmo en 2023 y cómo puedes aprovecharlo para mejorar tus estrategias de redes sociales. A través del análisis de diversas señales, como la interacción del usuario, sus preferencias y conexiones, el algoritmo de Twitter selecciona los tweets más interesantes y los muestra en el feed de cada usuario de manera personalizada.

¿Qué es un algoritmo?

El algoritmo de Twitter sigue siendo un componente clave en la plataforma para determinar qué contenido se muestra en el feed de cada usuario. El objetivo principal del algoritmo es ofrecer a los usuarios un feed personalizado y relevante. Esto significa que cada usuario puede tener una experiencia única en Twitter, ya que el algoritmo adapta los tweets mostrados según los intereses y comportamientos individuales. Este algoritmo utiliza una gran variedad de factores y señales para calcular la relevancia y el orden de los tweets que aparecen en el feed.

Uno de los factores que tiene en cuenta, se trataría de la interacción del usuario, como los likes, retweets y respuestas, (para evaluar la popularidad y la calidad de un tweet). Además, considera la relación entre el usuario y las cuentas que sigue, así como la actividad reciente de esas cuentas.

A través del análisis de patrones de comportamiento, interacciones anteriores y contenido consumido, es cómo el algoritmo personaliza el feed para mostrar tweets que se ajusten a los intereses individuales de cada usuario, como hemos mencionado anteriormente.
Además de la relevancia, el algoritmo también busca ofrecer variedad en el contenido mostrado en el feed. Se esfuerza por evitar la saturación de tweets de una misma cuenta o tema, buscando equilibrar la diversidad de contenido para brindar una experiencia más enriquecedora.

Es importante destacar que el algoritmo de Twitter se actualiza y mejora de forma regular para adaptarse a las necesidades cambiantes de los usuarios y combatir prácticas no deseadas, como el spam y el contenido inapropiado.

Mantente al tanto de las últimas actualizaciones del algoritmo con el Perfect Post Calculator

Para facilitar aún más tu camino hacia el éxito en Twitter, te invitamos a utilizar nuestra herramienta exclusiva y gratuita: Perfect Post Calculator. Esta potente herramienta te permite analizar y optimizar tus publicaciones en Twitter, teniendo en cuenta las últimas actualizaciones del algoritmo y las mejores prácticas de la plataforma.
Con el Perfect Post Calculator de Coosto, podrás descubrir cuál es el momento óptimo para publicar, qué tipo de contenido genera más engagement y cómo mejorar tu estrategia en general. Aprovecha esta herramienta para obtener resultados más sólidos y aumentar tu visibilidad en Twitter.

No dejes pasar la oportunidad de dominar el algoritmo de Twitter en 2023 y llevar tus estrategias de redes sociales al siguiente nivel. ¡No esperes más y comienza a impulsar tu éxito en Twitter con nuestro Perfect Post Calculator!
 

 

Uncategoried

Supera tus objetivos en redes sociales con la ayuda de Coosto y la IA

En este blog, descubriremos cómo esta colaboración entre la inteligencia artificial y la experiencia de Coosto puede cambiar por completo la forma en que creamos contenido para las redes sociales.

¿Cómo funciona ChatGPT como creador de contenido en Coosto?


La integración entre Coosto y ChatGPT trae lo último en inteligencia artificial y tecnología de contenido en redes sociales, garantizando eficiencia y contenido adaptado a tu marca y objetivos, que además puedes publicar de forma automática en todas tus redes.

La nueva integración trae numerosas ventajas que te descubriremos para conquistar las redes sociales

 

  1. ¡Crea contenido fresco y original! Con la combinación de ChatGPT y Coosto, la creatividad se desborda. Prepárate para generar contenido que deslumbre y cautive a tu audiencia, destacándote en medio del bullicio digital.
  2. ¡Ahorra tiempo, cautiva a tu audiencia! La inteligencia artificial automatiza la generación de contenido, convirtiéndose en un redactor experto. Ahora puedes dedicar más tiempo al desarrollo de estrategias efectivas y a llevar tu presencia en las redes sociales a nuevas alturas.
  3. ¡Crea conexiones con tu público objetivo! La integración te permite personalizar tus objetivos. Genera copys estratégicos con diversos objetivos como interacciones, alcance o conversiones. ¡Haz que cada conexión cuente!
  4. ¡Tan personalizable como tú desees! La optimización del contenido es clave en las redes sociales, y en Coosto lo sabemos. Proporciona toda la información que sea necesaria para maximizar la precisión de los mensajes generados por el AI Content Generator. Y no te preocupes por los hashtags ni los emojis, la IA es capaz de usarlos en función de tus objetivos seleccionados. Además, siempre podrás editar el mensaje generado. 
  5. ¡Marca tu presencia con autoridad! ChatGPT mantiene la coherencia de tu voz de marca en cada interacción. Así, construyes una imagen sólida y reconocible, generando confianza en tu audiencia y consolidando tu posición como un referente en las redes sociales.


Con la integración de ChatGPT en la herramienta de Coosto, estás en el camino hacia el éxito en las redes sociales. Rompe barreras, desafía lo convencional y sé el protagonista de tu propia historia digital. ¡Prepárate para cautivar, inspirar y conquistar a tu audiencia como nunca antes!

Con la integración de ChatGPT en Coosto, puedes inspirarte y cautivar a tu audiencia, destacando entre la multitud y construyendo conexiones sólidas en el mundo de las redes sociales. Si quieres tener a tu disposición este asistente virtual trabajando mano a mano contigo, no dudes en solicitar una demostración hoy mismo.

¡Prepárate para el despegue!
 

 

Uncategoried

Herramientas de inteligencia artificial para crear contenido

Pero.. ¿Qué es la inteligencia artificial?

Son sistemas o máquinas que imitan la inteligencia humana a la hora de realizar tareas y que pueden mejorar la realización de estas al ir recopilando información. Esta inteligencia es aplicable a miles de sectores y es por ello que aun estando en su fase inicial, está considerada como una revolución tal y como fue la llegada de internet en nuestra sociedad.

¿Cómo la inteligencia artificial mejora el marketing de contenidos?

  • Mejorando el SEO con técnicas de aprendizaje automático para analizar el rendimiento de las palabras clave y obtener un mejor posicionamiento en los motores de búsqueda.
  • Ayudando a generar contenido de forma más eficaz y eficiente. Crea contenido diferente o personalizado para los usuarios al utilizar técnicas de análisis de datos con las que puede analizar los comportamientos de los usuarios y adaptar el contenido para ofrecer una mejor experiencia de usuario.
  • Automatizando tareas repetitivas y optimizar más los esfuerzos de marketing en el caso de los freelancers o pequeñas empresas, de forma que puedan centrarse en otras actividades en la empresa.

Las posibilidades de la IA son muy amplias y pueden ayudarte a llevar tu negocio al siguiente nivel. A continuación te explicamos algunas de las más importantes, ¡agárrate! ChatGPT puede crear copies, escribir ensayos, guiones, blogs, cartas de presentación, codificar, resolver preguntas y mantener una conversación realista con su interlocutor. Entre sus funciones más demandadas está la composición de canciones, textos para publicidad, crear un guión para una película, codificación de software o resolver problemas matemáticos.

Coosto AI Content Generator ¿Has escuchado hablar de ChatGPT?

¡Seguro que sí!

La inteligencia artificial desarrollada por Open IA ha llegado para quedarse sorprendiendo a empresas y a la población por su capacidad de diálogo generativo y sus posibilidades infinitas. Y lo mejor de todo, es que ahora puedes encontrar ChatGPT en Coosto, la herramienta para crear mejor contenido en redes sociales.

Gracias a esta nueva integración puedes crear copies, blogs, textos para publicidad ¡y mucho más!

Ilumínate con nuestra fuente de inspiración en Discover, deja que la inteligencia artificial genere el contenido por ti gracias a Coosto AI Content Generator, prográmalo y listo, todo sin tener que salir de la plataforma de Coosto. Te lo mostramos en el siguiente video:

¿Cómo puedo crear mi contenido con IA en Coosto?

El primer paso es elegir tu objetivo ya sea este alcance, interacciones o conversiones, escribe de qué va tu publicación, esta descripción pueden ser un par de palabras, una frase o un párrafo, selecciona el tono de voz con el que quieres que tu copy sea generado, y ¡voilà! Tu copy está listo para ser compartido en redes sociales.

Coosto es una de las herramientas más completas para empresas impulsada por IA. Aparte de ayudarte a generar copies, en Coosto encontrarás también el Post Optimizer, una herramienta que brinda consejos basados en tus propios datos sobre tus copies, qué longitud funciona mejor, número de hashtags que debes incluir, emoticonos e inclusión de enlaces o archivos multimedia.

También encontrarás la tecnología Discover, una fuente ilimitada de inspiración donde podrás descubrir las noticias que serán tendencia en el mercado y así poder crear contenido sobre estas tendencias con Coosto’s AI Content Generator que impacte a tu público objetivo.

Todo lo que necesitas para optimizar tus redes sociales en función de tus objetivos. ¿Listo para hacer despegar tu alcance, interacciones o conversiones? ?

Bard

El experimento de IA de Google. Está abierto por el momento en EEUU y Reino Unido y lo comercializan como una herramienta con la que aumentar tu productividad, acelerar la creación de ideas y alimentar la curiosidad.

Google Bard está destinado a ser un chatbot de ayuda con IA. Al igual que ChatGPT, Bard utiliza inteligencia artificial para dar respuestas en conversaciones similares a las humanas y habilidades técnicas avanzadas, como editar y generar texto.

La diferencia principal, es que Bard puede acceder al motor de búsqueda de Google, mientras que ChatGPT no tiene acceso a Internet.

Bard también usa su propio modelo de lenguaje llamado “Language Model for Dialogue Applications” (LaMDA), en lugar de la serie GPT, que es lo que usan la mayoría de los chatbots de IA.

Por lo pronto, no está abierto en todo el mundo y se requiere solicitar acceso. A algunas personas se les otorga acceso en 24 horas tras unirse a la lista de espera, mientras que otras esperan días, o incluso semanas.

Lensa AI

¿Has escuchado hablar de ella en redes sociales?

Lensa es una herramienta en forma de aplicación de fotografía impulsada por IA, aplica algoritmos de inteligencia artificial para procesar las fotos y justo en esta tecnología de inteligencia artificial la que le diferencia de muchas otras aplicaciones o herramientas. La empresa surgió en 2018 pero no ha sido hasta este año que ha logrado despegar con la transformación de personas en avatares editando las imágenes con mucho detalle.

La aplicación es gratuita para su uso básico, el cual es bastante limitado y ya cobra en la creación de avatares que parecen sacados de películas.

SEMrush

SEMrush, la navaja suiza para todo experto del SEO. Análisis de dominio, investigación de palabras clave, investigación de la competencia, creación de campañas de marketing, marketing de contenidos. SEMrush cuenta con un asistente de reformulación basado en IA. Te da sugerencias sobre las partes de tus textos deben mejorarse y los reescribe al instante, de forma que puedes optimizar tu contenido tanto para los usuarios como para los motores de búsqueda. Es de las herramientas más completas de SEO y más intuitivas, aunque su precio no es precisamente barato, seguro le sacarás rentabilidad.

¿Cuáles son las ventajas principales que proveen estas herramientas?

  • Proceso de escritura eficiente: la posibilidad de partir de un borrador a la hora de crear un blog, guión, ensayo o texto ahorra mucho tiempo y permite que los trabajadores puedan focalizarse más en otras tareas.
  • Eficacia y eficiencia: planifica, publica, revisa y optimiza todo tu contenido en redes sociales además de recibir consejos generados automáticamente para conseguir más alcance, interacciones o clicks.
  • Rentabilidad: estas herramientas son muy rentables para empresas, permiten que su personal tenga una ayuda extra, sean más eficientes y eficaces con su tiempo y puedan dedicar su tiempo a más proyectos u otras actividades.

Las herramientas de inteligencia artificial son cada vez más utilizadas por empresas de muchos sectores, aunque no debemos olvidar que siempre tendremos que priorizar nuestro propio pensamiento crítico en cada una de las acciones que tomemos en cuanto al contenido.

Eso sí, sin duda, estas herramientas te ayudarán a reducir el tiempo y agilizar procesos en la creación de mejor contenido. Descubre los temas más trending del mercado con Discover de Coosto, crea tu contenido con ayuda de la inteligencia artificial partiendo de un borrador y programa todo en Publish de Coosto. Nunca antes crear contenido había sido tan fácil.

Descubre tú mismo cómo Coosto, la herramienta de marketing y redes sociales puede ayudarte a crear mejor contenido solicitando una demo gratis aquí.

Uncategoried

Coosto predice que su integración con ChatGPT creará el 90% de todas las publicaciones en redes sociales

Eindhoven, 5 Abril, 2023 -  Hoy, Coosto ha anunciado su integración con la tecnología ChatGPT, que permite a los usuarios de Coosto crear contenido completamente automatizado vinculado a su marca y a las tendencias relevantes del mercado.

El Content Generator de ChatGPT tiene en cuenta factores como la longitud del mensaje en cada plataforma, el tono de voz, las tendencias del mercado, el idioma y el sentimiento.

Se han llevado a cabo pruebas que demuestran que la generación de contenido automatizado se realiza en una fracción de tiempo en comparación con la creación de contenido convencional. En algunos casos, incluso hasta un 98% más rápido, manteniendo la calidad del contenido. 

El AI Content Generator de Coosto está diseñado para ayudar a los creadores de contenido y no reemplazar su trabajo. Es más, la cantidad de información que estos proporcionen determinará en gran medida la calidad del copy generado automáticamente.

“Nuestra experiencia con IA nos ha hecho adoptar varios modelos de IA durante varios años. Hemos estado siguiendo iniciativas como Open AI durante un tiempo, y para nosotros, tiene sentido que trabajemos juntos en el sector en el que operamos”, comenta el CEO Toine Verheul. “ Hay opiniones discrepantes en cuanto al uso de la IA, y consideramos estas diferencias como algo positivo. Se necesita una discusión para lograr un desarrollo en la dirección correcta”, añade Verheul. “En Coosto, visualizamos la IA como una herramienta útil para nuestros clientes, pero el cliente siempre mantiene el control”. 

Coosto’s AI Content Generator ya está disponible para los clientes de Coosto y las partes interesadas pueden probarlo de forma gratuita.

Para más información.

 

Uncategoried

Estrategia, implementación y evaluación de redes sociales en 8 pasos

¿Por qué debes revisar tu estrategia de redes sociales?

Muchos expertos en redes sociales recomiendan que simplemente experimentes con las redes sociales para descubrir lo que realmente quieres lograr con ellas. Si bien estamos a favor de comenzar de poco a poco, consideramos que la idea de comenzar las redes sociales de forma aleatoria y ciega es imprudente. ¿Qué hay de malo en pensar de antemano qué quieres lograr, cómo quieres hacerlo y en qué plataformas? ¿Cómo te aseguras de hacer un uso óptimo de las redes sociales?

Con una estrategia de redes sociales, determinas tu rumbo a largo plazo. Una estrategia es válida durante al menos un año. Con una estrategia de redes sociales, determinas la dirección general de todas tus actividades en las redes sociales. 

¿Ya estás convencido? Una estrategia te ayuda con la estructura y el conocimiento cuando se trata de tus actividades en redes sociales a largo plazo. Y debido a que una estrategia nunca debe ser fija, siempre es bueno refrescar la estrategia con regularidad.

Una estrategia te ayuda en las siguientes áreas:

Decisión

Una estrategia en redes sociales te facilita mantener el enfoque en tus objetivos. Sin una estrategia, las tareas del día a día e imprevistos pueden provocar el fracaso de las redes sociales. Al abordarlo con la estrategia, las redes sociales se convierten en parte de ese trabajo diario y obtienen la prioridad que se merecen.

Eficiencia

Una estrategia asegura que no te preocupes por otros asuntos. Puede centrar todo su trabajo en objetivos, audiencias y canales específicos. Como resultado, utilizarás horas de manera más efectiva.

Reconocimiento

Cuando trabajas con una estrategia planificada, las personas saben qué esperar en tu canal. Tus publicaciones no son solo espacios en blanco vacíos, sino que se adhieren a una historia establecida en tu estrategia.

Medición

Cuando no estableces metas, es imposible determinar si estás en el camino correcto. Con los objetivos estratégicos y los KPI asociados, puedes determinar si tienes éxito y realizar ajustes específicos si ese no es el caso. Coosto, la herramienta de marketing para redes sociales puede ayudarte a evaluar cada una de tus redes gracias a sus informes en tiempo real, si quieres saber más, puedes solicitar tu demo gratis aquí

Información sobre las oportunidades de mejora

La medición de tu éxito también te da una idea de las oportunidades y posibilidades de mejora. Tu rendimiento subirá exponencialmente en lugar de esperar que surja una casualidad y tu contenido despegue. 

zo-maak-je-social-media-strategie

Componentes de la estrategia de redes sociales

Una estrategia debe pasar del papel a la práctica lo más rápido posible. En lo que a nosotros respecta, una estrategia de redes sociales no es un libro, sino un informe de las elecciones que haces en 4 pasos. Puedes ser tan ambicioso como quieras:

1. Objetivos

Empiezas tu estrategia con tus objetivos. Durante la implementación, siempre comprueba si tu trabajo contribuye a estos objetivos. Los objetivos comunes en el marketing de redes sociales incluyen el conocimiento de marca (74 % de las organizaciones), el compromiso con la marca (71 %), la generación de prospectos (66 %) y la lealtad del cliente (63 %).

2. Público objetivo

Hoy en día, se puede llegar a 9 de cada 10 personas a través de las redes sociales, pero eso no significa que realmente llegues a todos ellos o que quieras llegar a ellos. La audiencia para la que puedes ser interesante y relevante siempre conoce sus límites. En este paso debes describir a quién quieres llegar.

3. Mensaje clave

El mensaje central es el pensamiento que debe estar implícito en todo el contenido que publiques en redes sociales. Desde actualizaciones hasta videos y desde descargábles hasta tutoriales. El mejor contenido se encuentra en la intersección entre lo que puedes decir y lo que tu audiencia quiere escuchar.

4. Canales y forma

En este paso determinarás en qué forma y en qué canales distribuirás tu contenido. ¿Será Instagram, Facebook o LinkedIn? Estas opciones también deben conectarse a la perfección con su audiencia. Asegúrate de estar donde está su audiencia de redes sociales y de elegir el formato (texto, audio, video) que atraiga a la audiencia que está buscando.

Rendimiento en redes sociales

Este es el momento donde muchos blogs y hojas de ruta se detienen con su explicación. Ya tienes tu estrategia de redes sociales, ¡buena suerte con ella! Pero si somos honestos, ni una sola marca ha crecido con solo una estrategia de redes sociales en papel. La estrategia es la base, pero la calidad real solo se manifiesta en la ejecución. También tenemos unas pautas, tres pasos a seguir estructuralmente para encontrar siempre el contenido que atraiga y se ajuste a tu estrategia.

1. Escucha

Las redes sociales, como cualquier forma de comunicación, comienzan con escuchar. Escuchar conversaciones en las redes te ayuda a obtener la información necesaria para ese contenido. Supone que eres dueño de una gran empresa de ordenadores y tu mensaje central se enfoca completamente en ordenadores portátiles para estudiantes. Puedes simplemente comenzar a crear algún contenido, pero es mucho más efectivo escuchar primero: ¿Cuándo los ordenadores portátiles están en el boca a boca entre los estudiantes? ¿Qué está pasando actualmente en torno a la educación, los ordenadores portátiles y los estudiantes? ¿Qué están haciendo tus competidores? ¿Y qué más está en la mente de los estudiantes? Esa es la entrada que necesitas en el paso 2.

2. Publicar

Con una gran fuente inspiración e ideas puedes dar el siguiente paso: crear y publicar contenido. Para evitar que el contenido pase desapercibido, es inteligente trabajar con formatos fijos. Puedes ver los formatos de redes sociales como carruseles, para que crees contenido en serie. De esta manera creas reconocimiento y una historia coherente.

3. Responde

Responder es una parte esencial de una buena ejecución en las redes sociales por varias razones. Por ejemplo, es importante para tu reputación tomarte en serio todas las reacciones a tus publicaciones en las redes sociales. La mejor manera de mostrarlo, es respondiendo tu mismo, responder a preguntas e incluir comentarios. ¿Quieres ayuda con la implementación de tu estrategia de redes sociales? Solicita una demostración gratuita de Coosto, la plataforma en todo el proceso en redes sociales.

Evaluación de redes sociales

Antes de repetir el proceso de ejecución (escuchar, publicar y responder), es bueno mirar hacia atrás. Porque una estrategia sobre el papel es útil, pero la práctica mostrará si logras tus objetivos y si todo sale como esperabas. Esta última fase suele olvidarse, pero no por ello es menos importante. Evaluando puedes aprender, es mejor que sepas lo que funciona y lo que no funciona. De esta forma afinas tanto tu estrategia como tu ejecución.

Por lo tanto, no solo verifiques si has logrado tus objetivos, sino también verifica mensualmente qué contenido está funcionando bien, cuál está funcionando menos y qué patrón hay. ¿Algún canal de redes sociales llega a más personas que otro? ¿Es un formato significativamente más exitoso que el otro? ¿Cómo se habla de tu marca? Saca tus propias conclusiones al menos una vez al mes y ajusta tu estrategia en consecuencia.

Uncategoried

Informe de tendencias para marcas en redes sociales 2023

Uncategoried

Las redes sociales españolas predicen la derrota del PSOE tras la coalición de PP y Vox en las próximas elecciones autonómicas 2023

El próximo 28 de mayo celebraremos las elecciones municipales de todo el país y las elecciones autonómicas de algunas comunidades autónomas.

Gracias a los resultados que hemos obtenido con la ayuda de Listen, una herramienta muy poderosa de Coosto, podemos predecir cuál será el resultado de estas próximas elecciones. Se trata de una herramienta de monitorización online con la que puedes analizar todos los mensajes a nivel mundial en redes y medios online.

En este análisis, nos hemos centrado en analizar los partidos políticos más significativos en estas próximas elecciones.

PSOE | Partido Socialista Obrero Español. ¿Continuará preservando su hegemonía en el territorio español?

El partido que desde las anteriores elecciones ha predominado en el país podría verse afectado tras un posible pacto entre PP y VOX en estas próximas elecciones de mayo. Tras no haberse podido llevar adelante la moción de censura que presentó VOX en el Parlamento, PSOE podría haberse visto reforzado.

Gracias a nuestra herramienta Listen, hemos podido ver que el Partido Socialista es el partido político del que más se ha hablado en redes sociales y medios online en los meses de abril y mayo, con un total de 646.709 mensajes, de los cuales el 12% son mensajes positivos, 19% negativos y 69% neutros. No es de extrañar que sea el partido con mayor número de mensajes negativos, ya que es el que está gobernando actualmente.

PP | Partido Popular. ¿Conseguirá desbancar al PSOE y recuperar su poder en sus comunidades perdidas?

El PP es un partido muy importante y con mucha presencia en todo el país hasta que tras la moción de censura y las posteriores elecciones generales quedó en un segundo plano con la victoria del PSOE. En estas elecciones autonómicas ya han anunciado en varios territorios que si llegaran a necesitar el apoyo de VOX para poder gobernar en dichos territorios, lo tomarían sin dudarlo, puesto que temen perder ayuntamientos y autonomías en estas próximas elecciones del 28 de mayo.

Tras analizar en redes sociales la repercusión de este partido político con Listen, hemos podido observar que es el partido que cuenta con el menor número de mensajes e interacciones. También podemos decir que es el partido menos activo en redes sociales entre los analizados en este estudio. Encontramos 202.191 mensajes de usuarios y medios de comunicación hablando sobre el PP en los diversos medios online, muy por debajo de su principal competencia. Con un 16% de mensajes tanto positivos como negativos y un 69% neutro. ¿A qué se debe esta baja participación online? El PP es uno de los partidos más antiguos y convencionales de España, el estilo de su página web https://www.pp.es/ lo denota si lo comparamos con las webs de otros partidos políticos, por ejemplo la página web de Podemos: https://podemos.info/ . Sus seguidores son en gran parte personas de mayor edad, las cuales no suelen estar presentes en medios online por lo que quizás el Partido Popular destine su presupuesto a otro tipo de campañas más convencionales donde sí pueda impactar en su público objetivo.

Ciudadanos. ¿Lograrán mantener su presencia en el Gobierno tras estas elecciones?

El partido que una vez ganó gran notoriedad en la política española, en los últimos años ha ido en decadencia hasta el punto de que han tenido problemas para seleccionar a sus candidatos de cara a las próximas elecciones autonómicas y municipales. Esto se debe a la cantidad de dimisiones entre los posibles candidatos, los problemas internos en cuanto a discrepancias y la decadencia del partido. A pesar de todo, este partido político cuenta con más repercusión en medios digitales que el Partido Popular, es decir, que hay más personas o medios hablando de él. En concreto, cuenta con un total de 229.254 mensajes, sobre todo provenientes de noticias de medios online y de dos plataformas de redes sociales, Facebook y Twitter, lo cual lo convierte en uno de los partidos más notorios del panorama político español.

VOX. ¿Pactará con el PP para llevarlo al gobierno?

Desde las últimas elecciones, VOX se ha tambaleado bastante teniendo subidas y bajadas, pero a día de hoy se mantiene al mismo nivel que en esas últimas elecciones. A pesar de su fracaso con la moción de censura en la que pretendían encabezar a Tamames, que causó bastante descontento en el Parlamento, VOX podría ser el brazo que apoye al Partido Popular y que lo pueda llevar al poder.

Gracias a nuestra investigación, hemos podido observar que tiene 16% de mensajes positivos en redes y un 17% de carácter negativo superando a otros partidos salvo al partido gobernante actual. VOX cuenta con un total de 299.129 mensajes totales, cifra cercana a la del Partido Popular. No es de extrañar el porcentaje de mensajes negativos ya que algunas de las iniciativas de este partido son muy debatidas en el panorama político español.

Podemos. ¿Conseguirán un papel mayor en el Gobierno tras sus pactos con IU?

El partido de izquierda se ha mostrado bastante estable desde las últimas elecciones que vivieron, no obstante han decidido realizar cambios en estas próximas elecciones autonómicas. En la mayoría de comunidades autónomas y municipios ha decido unirse a otros partidos de izquierda o realizar coaliciones con partidos como Izquierda Unida o Alianza Verde. Pretenden así mostrar que puede haber una izquierda fuerte y unida sin brechas para conseguir más notoriedad de cara a las próximas elecciones. Pese a la separación de Yolanda Díaz del partido, Podemos se muestra bastante optimista y pretende poder unir fuerzas en un futuro y conseguir una armonía entre los dos partidos. El partido sería el segundo más activo en redes con un total de 351.558 mensajes de los cuales un 14% son de carácter positivo y un 17% de carácter negativo, así nos ha mostrado los datos Listen, la herramienta de monitorización de Coosto.

Conclusión

Observamos una gran diferencia en la repercusión en medios online entre partidos de derecha y de izquierda, siendo los partidos de izquierda los que generan más notoriedad en redes sociales y medios online. En concreto, podemos ver que los partidos de izquierdas, PSOE y Podemos tienen una enorme presencia en la red social Twitter. Mientras que en los medios de noticias online y en la red social Facebook, todos los partidos tienen una media de mensajes similar.

elecciones fuentes

Esto podría deberse a la ideología propia de los partidos, manteniendo los partidos de derecha una ideología más conservadora y destinando sus recursos económicos a otros medios donde puedan impactar a su público objetivo, caracterizado por ser un público de mayor edad, mientras que los partidos de izquierda intentan cada vez moverse más entre personas jóvenes que busquen más cambios en la sociedad, por ende, buscan tener más presencia en redes sociales. No obstante, cabría esperar una mayor inversión en medios digitales por parte de los partidos de derechas para así reforzar su voto más joven. Tras haber analizado y monitorizado todo el contenido en redes vinculado con estas elecciones (comentarios, noticias, seguidores, actividad, artículos), hemos podido llegar a una conclusión. Para llegar a esa conclusión hemos medido el sentimiento de todos los mensajes en redes que genera cada partido político y las propias elecciones autonómicas y municipales en sí.

En primer lugar, el partido con más apoyo sería el PSOE, seguido del Partido Popular y de Vox, por lo que el PSOE podría verse derrotado si estos dos últimos finalmente realizan una coalición. En penúltimo lugar, tendríamos a Podemos, que se mantiene estable gracias a sus fieles seguidores. En último lugar, se posicionaría Ciudadanos que es bastante probable que termine de quebrar y desaparezca tras estas próximas elecciones del 28 de mayo.

La investigación

Gracias a la tecnología de Listen hemos logrado medir el número total de conversaciones que están generando los diferentes partidos políticos, qué medios online o redes sociales están hablando de cada uno de los partidos, lo que dicen de cada uno de ellos y si el sentimiento de cada mensaje es positivo, negativo, o neutro. Esta investigación se ha llevado a cabo en el período comprendido entre el 18 de abril y el 9 de mayo, por lo que los resultados pueden variar con el paso del tiempo.

El potencial de Listen es ilimitado, por lo que solo queda esperar para comprobar si los pronósticos se cumplen.

Descubre en tu propia empresa qué medios online y autores en redes sociales están hablando sobre tí y tu marca. Si te ha parecido interesante e innovador este análisis, imagina el potencial que tendría en tu empresa. Analiza tu propia marca, competidores, tendencias, influencers y mucho más. Te invitamos a que solicites una demo gratuita y lleves tu estrategia a un nuevo nivel con esta herramienta en tu empresa.

Uncategoried

Sorteo: análisis de tu empresa frente a tus competidores