Demo gratis

Uncategoried

Coosto breidt uit met technologie voor effectievere social media posts

Geef je content het allergrootste podium

“We zien dat contentmarketeers heel veel tijd en energie steken in het creëren van relevante, unieke content”, vertelt Paul van den Broek, product manager bij Coosto. “Maar het is vooral de manier waarop content verspreid wordt, die jouw succes bepaalt. Dat is nog niet zo gemakkelijk. Want hoe zorg je er nu voor dat je content daadwerkelijk gezien wordt op social media? Dat je doelgroep vaker gaat reageren of klikken op je post? Met Post Optimizer bieden we een datagedreven oplossing die deze twijfels wegneemt.”

 

100% algoritme-proof

Post Optimizer geeft proactieve adviezen voor het gebruik van media, hashtags, emoji, URL’s en de ideale berichtlengte van je post. Niet naar aanleiding van eenmalig of verouderd onderzoek, maar op basis van real-time analyses. Post Optimizer vertelt je wat op dit moment wel en niet werkt op je favoriete social media platform, en daarmee is het systeem 100% algoritme-proof.

Post Optimizer is volledig geïntegreerd in Coosto, en beschikbaar voor Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn. Vraag een gratis demonstratie van het Coosto-platform aan via coosto.com/nl/demo.

Uncategoried

Coosto biedt nu ondersteuning voor Instagram Direct Messaging

Verbeter je merkbeleving

Instagram is hét social media platform van dit moment, en de DM-functionaliteit wordt door bijna 400 miljoen mensen wereldwijd gebruikt. Hierdoor zijn DM’s voor organisaties een uitgelezen mogelijkheid om veel mensen op een persoonlijke manier te betrekken bij hun merk. Ze bieden de ideale kans om de klanttevredenheid te vergroten, de merkbeleving te verbeteren en meer conversies uit conversaties te halen.

 

Instagram van A tot Z

Eerder maakte Coosto het al mogelijk om Instagram-berichten te analyseren, Instagram-posts automatisch in te plannen, en statistieken te rapporteren. Ook het reageren op publieke reacties en mentions was al mogelijk. Met de toevoeging van Direct Messages brengt Coosto nu het volledige Instagram-beheer onder één dak. In totaal biedt de marketingtool inmiddels volledige ondersteuning voor maar liefst 8 social media kanalen.

 

introducing Instagram DM Coosto

 

Het beste van twee werelden

De nieuwe functionaliteit brengt het beste van twee werelden samen: de populariteit van Instagram DM’s (inclusief Story-comments en -mentions) wordt gecombineerd met de vertrouwde mogelijkheden van Coosto. Zo biedt Coosto ook voor Instagram DM onder andere de gebruiksvriendelijke gespreksinterface, automatische antwoorden, snelle antwoorden en case tagging, waarmee teams slimmer werken aan een betere merkbeleving.

 

Over Coosto

Coosto ontwikkelt en levert een unieke marketingtool die er volledig op is gericht om organisaties meer resultaat uit content & social media te laten halen. Met Coosto monitor je hoe er over je organisatie wordt gesproken, doe je ideeën op voor nieuwe content, verspreid je jouw content optimaal via al je social media kanalen, en beantwoord je vragen via o.a. social media, messengers en livechat. Alle resultaten zijn eenvoudig te rapporteren.

Uncategoried

Van Iran naar Coosto: ‘Als IT'er was dit de perfecte kans’

Morteza was in Iran werkzaam in de IT-branche toen Coosto op zijn pad kwam. “Een Iraanse vriend van mij woonde in Nederland en werkte bij Coosto. Toen hij op bezoek was in Iran vertelde hij tijdens de lunch over een vacature bij Coosto. Toen ik vervolgens thuis achter mijn bureau ging zitten, bezocht ik de website van Coosto en las ik de vacature. Dat zag er gaaf uit, dus ik vroeg een demo aan en kwam zo voor het eerst in aanraking met het product. Dat beviel goed en ik besloot voor mijn kans te gaan.”

 

Geen twijfel

Morteza heeft altijd rekening gehouden met de stap naar het buitenland, maar toch kwam het vrij onverwacht. “Op dat moment was ik er totaal niet mee bezig. Het kwam op mijn pad en de gesprekken met Coosto bevielen heel goed. Toen ik de baan aangeboden kreeg, heb ik geen moment getwijfeld.”

Als Developer in het Social Accounts team is Morteza voornamelijk bezig met de achterkant van Coosto. “Ik werk in de machinekamer van Coosto. Daar komen duizenden inkomende en uitgaande berichten binnen. Het is uitdagend werk en je moet jezelf daarin altijd blijven ontwikkelen. Klanten zien mijn werk misschien niet aan de voorkant, maar het is wel essentieel.”

“Bij Coosto werken ontwikkelaars continu om Coosto als product te verbeteren met nieuwe features, verbeteringen en bugfixes. Coosto heeft verschillende ontwikkelteams die elk verantwoordelijk zijn voor een ander onderdeel van Coosto. Elk team heeft zijn eigen verantwoordelijkheden, manier van werken en de vrijheid om nieuwe uitdagingen aan te gaan met zorgvuldig gekozen technologieën, en samen vormen de teams de fundamentele basis van een werkend product en tevreden klanten.”

 

Verhuizing

Je spullen pakken en voor je werk naar de andere kant van de wereld verhuizen is geen kleine stap, toch zou Morteza het iedereen aanraden. Zeker als Coosto je de kans geeft. “Natuurlijk is het spannend, je weet niet precies waar je terecht komt en de cultuur is anders. Hoe word je bijvoorbeeld ontvangen? Hoe ziet het team eruit? Bij Coosto was dat allemaal goed geregeld. De collega’s zijn leuk en heel erg behulpzaam. Daarnaast is er een goed onboarding traject met een buddy die je op weg helpt om goed en snel aan de slag te kunnen.”

Ook met de verhuizing van Iran naar Nederland schoot Coosto te hulp. “Ze hadden voor mijn eerste maand een woning geregeld en hielpen met al het papierwerk en afspraken rondom mijn verhuizing, dat vond ik fijn. Daardoor kon ik direct goed van start zonder problemen en voelde ik me snel thuis. Zo kon ik me ook snel gaan richten op mijn werk en het vinden van mijn draai in Nederland in plaats van dat ik me elke dag druk moest maken om administratieve dingen.”

In zijn omgeving werd goed gereageerd op zijn vertrek uit Iran. “In de IT-branche is het best gebruikelijk dat mensen in andere landen gaan wonen en werken. Mijn vrienden en familie wisten dat het bij mij ook een optie was. Gelukkig spreek ik iedereen regelmatig via Whatsapp bijvoorbeeld. Dat is het voordeel aan deze tijd. Je bent ver weg, maar kunt iedereen regelmatig zien.”

 

Covid en thuiswerken

Slechts twee maanden was Morteza in Nederland toen corona zijn intrede deed in Nederland. Vanaf dat moment werd het thuiswerken en zat een bezoek aan zijn vrienden en familie in Iran er niet meer in. “Dat was een lastige situatie, maar het is wat het is. Het is niet ideaal als je net in een nieuw land woont en een nieuwe baan hebt om dan ineens alleen thuis komt te zitten. Misschien is het gek, maar ik zag daar ook het goede van in. In de normale situatie zou ik iedere dag naar kantoor zijn gegaan. Mijn vrouw en zoontje zouden zich dan wellicht thuis gaan vervelen in een nieuw land en nieuwe stad. Ook voor mij had dat het geval kunnen zijn. Thuiswerken gaf me de kans om veel met mijn gezin te zijn, waardoor we onszelf nu echt thuis voelen hier.”

 

Toekomst

Morteza hoopt nog lang bij Coosto te mogen werken. “Het werk vind ik leuk en de mensen bij Coosto zijn geweldig. Het is een hele open organisatie waarin je met eigen ideeën mag komen. Naar ieders input wordt geluisterd en dat is fijn. Ook buiten de dagelijkse werkzaamheden om wordt er veel voor je gedaan. Er zijn leuke events, zoals een Hackathon en je krijgt een budget om jezelf te ontwikkelen. Ook zijn er wekelijkse kennissessies en kun je deelnemen aan sportactiviteiten en nog veel meer. Als het aan mij ligt blijf ik nog lang bij Coosto werken en in Nederland wonen.”

Uncategoried

Sofie is happy bij Coosto: ‘Een supergaaf bedrijf om voor te werken’

Carrièreswitch

De in Mill geboren Sofie had in eerste instantie een andere carrière in gedachte. Na haar studie communicatie begon ze als marketing & communicatie medewerker bij een uitzendbureau, maar daar miste ze de passie voor haar werk. “Het was geen match. Ik had daarvoor zes jaar in de horeca gewerkt en vond de interactie met mensen altijd geweldig. Dat contact met klanten viel in die rol weg en dat miste ik.”

Sofie maakte vervolgens de stap naar Swiss Sense en leerde daar Coosto kennen. “Als webcare medewerker bij Swiss Sense werkte ik dagelijks met Coosto en op die manier heb ik het bedrijf leren kennen. Hoe meer mensen ik sprak, hoe vaker ik dacht: ‘Dat lijkt me een fantastisch bedrijf om voor te werken. ’Ik besloot te solliciteren en zo is het balletje gaan rollen.”

Na een aantal goede gesprekken bleek de klik er te zijn en werd Sofie aangenomen als Support medewerker. Daarbij was er wel direct de intentie om de leergierige Sofie na een tijdje door te laten groeien naar CSM. “Dat plan sprak me aan en ik heb dan ook geen moment getwijfeld om op het aanbod in te gaan.”

 

Warm bad

Bij Coosto kwam Sofie naar eigen zeggen in een warm bad terecht. “Vanaf dag één voelde ik me thuis. Dat komt door de leuke collega’s, maar ook het HR-proces heeft daarin geholpen. Niets wordt hier aan het lot overgelaten. Een eerste werkdag is vaak super spannend, alleen bij Coosto wist ik precies wat ik kon verwachten. Voordat ik begon kreeg ik vanuit HR al een volledig plan. Alles was al voor me geregeld; trainingen, kennismakingen en ga zo maar door. Ik wist bij binnenkomst meteen wat ik kon verwachten. Dat heb ik als heel fijn ervaren.”

Dat goede gevoel is daarna nooit meer verdwenen. “Iedereen is zo aardig en behulpzaam. Het contact met collega’s is heel erg goed. Dat merk je ook tijdens activiteiten buiten het werk om. Ik moet dan even de kerstparty benoemen. Ik hoorde bij binnenkomst al dat het legendarisch zou zijn en dat heb ik vorig jaar ook zelf mogen ervaren. Wat het zo legendarisch maakt? Dat moet je zelf meemaken.”

 

Van Support naar CSM

De eerste stappen binnen Coosto zette Sofie dus als Support medewerker. Daar leerde ze de tool tot in detail kennen en hielp ze klanten met vragen of problemen. Na bijna twee jaar bij Support was het tijd voor een stap hogerop. “Het initiatief voor mijn promotie naar de rol van CSM kwam vanuit Coosto zelf. Natuurlijk was dat vanaf het begin de insteek, maar dat ik er nooit naar heb hoeven vragen en zij zelf het initiatief namen geeft voor mij aan wat voor werkgever Coosto is. Afspraken worden nagekomen en dat is niet overal vanzelfsprekend.”

Als CSM voelt Sofie zich als een vis in het water. “Ik heb altijd veel energie gekregen van het mensen naar de zin te maken. Dat mag ik nu fulltime doen eigenlijk. Ik heb mijn eigen klantportfolio met daarin bijna driehonderd klanten. Hele mooie klanten vind ik, zo heb ik bijvoorbeeld pretparken als Toverland en Bobbejaanland onder mijn hoede.”

Als CSM is werkelijk iedere dag anders en dat maakt het werk volgens Sofie zo leuk. “Het is heel divers. De ene dag ben ik bezig met de onboarding van nieuwe klanten en de andere dag staan er screensharings op het programma waarbij ik klanten help om nog meer uit Coosto te halen. Eigenlijk sluit ik iedere dag mijn laptop af en denk ik bij mezelf: ‘Dit was echt een hele leuke dag.’ Uiteraard zijn er ook minder leuke dingen om te doen, maar dat staat niet in verhoudingen met de leuke dingen.”

 

Managen van succes

Sofie krijgt in haar omgeving regelmatig de vraag wat een Customer Success Manager nu precies doet, haar antwoord is simpel. “Ik zeg altijd dat ik precies doe wat er letterlijk staat haha. Ik manage het succes van mijn klanten. Zodra Sales een contract heeft afgesloten wordt het overgedragen aan een CSM. Wij nemen vervolgens contact op met die klant om kennis te maken, trainingen in te plannen en ze op weg te helpen. Vanaf dat moment is de CSM hun contactpersoon.”

Een CSM bouwt dus daadwerkelijk een band op met klanten en dat is precies wat het werk zo leuk maakt volgens Sofie. “Ik voer veel gesprekken met klanten en probeer ze altijd blij te maken. Natuurlijk krijg ik ook wel eens te maken met een klant die een klacht heeft of een probleem, maar dat is helemaal niet erg. Juist om die klanten weer 100% happy te maken, dat geeft mij energie en dat is waar ik het voor doe.”

Het huwelijk tussen Sofie en Coosto is een goed huwelijk en als het aan Sofie ligt blijft dat ook zo. “Ik vind het werk hartstikke leuk en heb super leuke collega’s. Daarnaast is Coosto ook nog eens een fijne en goede werkgever. Momenteel ben ik dus happy en sta ik iedere dag met een glimlach op om te gaan werken. Ik heb maar één wens momenteel en dat is dat we elkaar allemaal snel weer mogen zien op kantoor. Ik heb niets te klagen, maar ik mis iedereen wel.”

Uncategoried

Een werkleven lang Coosto: ‘Hier word je altijd uitgedaagd’

De 33-jarige Alexander maakte tijdens zijn studie technische informatica kennis met Coosto. “Het begon als bijbaan op de zaterdag toen ik studeerde aan de Fontys. Ook toen ik daarna ging studeren aan de universiteit ben ik dat blijven doen. Na mijn studie wilde ze me graag hebben en ben ik blijven plakken.”

 

Werknemer van het eerste uur

Alexander maakte de volledige opmars van het bedrijf mee. “Als ik het goed heb was ik werknemer nummer negen. Ik tekende mijn eerste contract in april 2007, dat is een hele tijd geleden. Ik heb het bedrijf uit zien groeien van een heel kleine start-up naar een grote en professionele organisatie. Inmiddels werken er ruim honderd mensen, dat was toen niet voor te stellen.”

De in Deurne geboren Alexander groeide zelf ook mee en werkt nog altijd met veel plezier bij Coosto. “Het voordeel aan Coosto is dat je altijd uitgedaagd wordt. Je bent hier geen code monkey (iemand die alleen code schrijft). Binnen Coosto krijg je de kans om zelf onderzoek te doen en krijg je veel vrijheid in je werk. Je krijgt hier de kans om je te ontwikkelen en raakt daardoor nooit verveeld. Ik kwam binnen als rookie en ben vanuit daar doorgegroeid en ik groei nog steeds. Ik leer iedere dag bij.”

 

De verborgen kant van Coosto

Momenteel werkt Alexander aan de ‘verborgen kant’ van Coosto. “Het werk dat ik doe zie je niet direct aan de voorkant terug, maar is wel essentieel. Ik werk met name aan de achterkant van de tool. Ik ben verantwoordelijk voor de koppelingen met onze bronnen. Coosto heeft heel veel bronnen zoals bijvoorbeeld Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, blogs, fora en ga zo maar door. Dat levert veel data op en die data wordt verzameld door programma's die ik mede heb geschreven.”

Door het werk van Alexander komt de juiste data naar boven in Coosto. “Alle data moeten worden opgeschoond en het juiste formaat hebben. Daarnaast willen we ook geen rommel, spam of oude data in onze tool. Het is mijn verantwoordelijkheid dat die processen goed lopen. Als de connectie tussen de bronnen en Coosto niet goed werkt, dan komt er niets meer uit de zoekmachine. Ik vind mijn werk dus vrij belangrijk haha.”

 

Bijzondere organisatie

Naast dat Coosto je blijft uitdagen, maakt ook de bedrijfscultuur het werk leuk vindt Alexander. “Coosto is een hele platte organisatie. Iedereen is gelijk en er zijn geen rangen en standen. Het is heel vrij en open. Ik heb nooit het idee dat er dingen achter de deur besproken worden die niemand mag weten. Iedereen denkt mee en helpt mee en ook werkelijk iedereen wordt serieus genomen. Er wordt altijd naar je geluisterd en wanneer je een goed idee hebt, dan wordt het uitgevoerd.”

De band tussen werknemer en werkgever is volgens Alexander een bijzondere. “Coosto denkt met je mee. Als je extra training wil, als je ziek bent, als je een idee hebt, er wordt echt rekening met je gehouden. Ik voel me gewaardeerd en ik denk dat ik dan niet alleen voor mezelf spreek. Ook nu we allemaal thuiswerken laat Coosto regelmatig weten dat ze aan je denken. Dat kan door een bloemetje zijn of een leuk berichtje. Ze geven om je en dat is oprecht. Dat wordt in het hele bedrijf heel erg gewaardeerd.”

 

Geen idee is te gek

Ook de activiteiten buiten de dagelijkse werkzaamheden om vallen in de smaak. “Daar staat Coosto wel een beetje om bekend. Dat zit in het DNA van het bedrijf. Successen worden groots gevierd en met kerst wordt er flink uitgepakt. Dan is alles mogelijk en niets te gek. Maar het is niet alleen met kerst hoor. Gedurende het jaar wordt er van alles georganiseerd. Zoals een Hackathon, die ik al jaren zelf mede organiseer. Dat is super leuk. De betrokkenheid van iedereen binnen Coosto is sowieso groot.”

Om aan te geven dat bij Coosto alles mogelijk is, stipt Alexander de wintersportreis van vorig jaar aan. “Ik had het gekke idee om er een wintersport in te gooien en dat gaf ik bij HR aan. De Coosto-way is dan: ‘Gaaf idee, bekijk de mogelijkheden en regel het.’ Dus zijn we met een mooi clubje op wintersport gegaan. Dat was top. Hoe gek je idee ook is; binnen Coosto wordt er altijd naar geluisterd en als het mogelijk is, mag je het uitvoeren.”

 

Coosto daagt je uit

Wie bij Coosto wil werken, moet volgens Alexander ambities hebben en zichzelf willen ontwikkelen. “Ik kijk natuurlijk naar de technische kant van Coosto, want dat is mijn vakgebied. En als ik daarnaar kijk dan kun je bij Coosto zoveel kanten op. Je krijgt een persoonlijk ontwikkelbudget, je mag naar conferenties, je krijgt de ruimte en vrijheid om onderzoek te doen en heb je een innovatief en goed idee? Dan mag je het pitchen en uitvoeren.”

Wie het liefst voorgekauwd werk krijgt is bij Coosto echter niet op de juiste plek. “Je moet jezelf echt willen uitdagen en verbeteren. Je krijgt heel veel vrijheid binnen Coosto, maar daar hoort ook veel verantwoordelijkheid bij. Er wordt van je verwacht dat je die ook pakt. Ik vind dat zelf heel leuk. Daardoor blijf je altijd leren. Wanneer je met een goed idee komt en dat mag gaan uitvoeren, dan is dat ook echt jouw project. Dat wordt niet overgepakt door iemand van hogerhand die er mee te koop gaat lopen. Dat is toch gaaf?!”

Alexander loopt sinds de oprichting van Coosto mee, maar is nog lang niet uitgekeken. “Natuurlijk heb ik mijn ambities, maar die kan ik heel goed binnen Coosto realiseren. Ik ben blij om hier te mogen werken en ik denk er absoluut niet aan om weg te gaan. Ik waardeer Coosto en ik heb het gevoel dat die waardering wederzijds is.”

Uncategoried

Nieuw: reageer direct op Google-reviews vanuit Coosto

Negatieve reviews zijn een uitgelezen kans om je merkreputatie te verbeteren. Reageer met begrip, toon empathie en probeer een misverstand recht te zetten. Zo laat je in één klap aan de hele wereld zien hoe oplossingsgericht en behulpzaam je bent. Maar ook positieve recensies lenen zich perfect voor een reactie. Bedank mensen voor hun compliment, of voor het feit dat ze de moeite hebben genomen hun mening te geven.

Wat je reactie ook wordt: vanaf nu is het mogelijk met Coosto. Koppel eenvoudig je Google My Business account, en alle (nieuwe) Google-reviews worden automatisch ingeladen zodat je direct kunt reageren! 

Uncategoried

Nu beschikbaar in Coosto: Instagram Direct Publishing zonder Zapier

Direct publiceren op Instagram is al jaren één van de meest gevraagde Coosto-functionaliteiten. We waren daarom voorbereid op deze toepassing van Instagram, en hebben de integratie direct gerealiseerd. 

Nu haal je als Coosto-gebruiker niet alleen meer resultaat uit social media, maar bespaar je ook nog eens zeeën van tijd! Zo zijn we nu de enige tool in de Benelux, en één van de weinige wereldwijd, die direct publiceren ondersteunt voor maar liefst 6 belangrijke social media platformen: Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube, Pinterest en Twitter. Alles vanuit één omgeving, waardoor je social media management tot wel 75% sneller kan. 

Benieuwd naar Coosto of meer informatie over deze functionaliteit? Neem contact met ons op of bekijk alle mogelijkheden van Instagram in Coosto

Uncategoried

Hackathon in coronatijd: techniek tegen eenzaamheid

Dat zegt Stan Ansems, één van de winnaars dit jaar. Samen met Jose Camara, Wesley van der Sanden, Francisco Soler en Daniel Garibaldi bedacht hij de app Happier. Het thema dit jaar was ‘supporting our local community’. Hoe kunnen we mensen met een creatief concept een klein beetje helpen in deze lastige tijden?

 

Het concept

Bij de Hackathon wordt gewerkt in teams. De bedoeling is om in één werkdag een werkend concept te presenteren. Geen gemakkelijke uitdaging, maar met de kennis binnen Coosto lukt het altijd. “Het is een kort tijdsbestek en dat maakt het ook leuk. Het hoeft natuurlijk niet perfect te zijn en daardoor kun je ook dingen uitproberen. Maar uiteraard wil je aan het eind van de dag iets goeds presenteren. Al lukt dat altijd iedere groep wel moet ik zeggen”, zegt Ansems.

Omdat het dit jaar via Zoom moest, gingen bepaalde processen net iets anders dan anders. “Om heel eerlijk te zijn hebben we een dag van tevoren al even contact met elkaar gezocht om wat dingetjes te bespreken. Allemaal precies binnen de lijntjes hoor, we hebben niet vals gespeeld haha. Uiteindelijk denk ik dat we met ons team iets mooi hebben kunnen neerzetten.”

 

Happier

En dat moois is de app Happier. Nu we massaal thuis moeten zitten is geluk alles behalve vanzelfsprekend. En dat terwijl het zo belangrijk is om gelukkig te zijn. Je leeft langer, bent gezonder, boekt meer succes en je kunt relaties beter onderhouden. Happier is ontworpen om dagelijks een klein beetje geluk te brengen in je eigen leven of dat van een ander. Mooie woorden van vrienden en familie, liefde en natuurlijk kattenfilmpjes, zomaar een paar voorbeelden waarvan wij als mensen blij worden. In Happier kun je aanvinken wat jou happy maakt en vervolgens krijg je iedere dag een verrassing met iets waar jij blij van wordt. Daarbij is er ook nog de mogelijkheid om een dosis geluk naar je vrienden te sturen.

 

Gezellige boel

Bij de Coosto Hackathon draait het natuurlijk om het bedenken van een concept, maar dat is niet het belangrijkste. Het is vooral een leuk evenement voor werknemers van Coosto. “Je leert collega’s toch op een andere manier kennen. Normaal gesproken spreek je elkaar voornamelijk zakelijk en bij de Hackathon is het toch een stuk informeler. Zelfs via Zoom hebben we het erg gezellig gehad.”

Dat de Hackathon alleen toegankelijk is voor techs is volgens Stan niet helemaal waar. “Het is natuurlijk een evenement waar de technische kant om de hoek komt kijken, maar het is toegankelijk voor iedereen”, zegt Ansems enthousiast. “Collega’s vanuit de business-kant brengen namelijk weer hele creatieve ideeën met zich mee en kijken met een hele andere blik naar het proces. Dat is een perfecte aanvulling op de technische mensen. Daarom is dit zo’n leuk evenement waar iedereen binnen Coosto welkom is.”

 

Coosto Catransfer

De makers van ‘Happier’ gingen er uiteindelijk met de winst vandoor, maar ook de andere twee concepten waren van hoog niveau. Zo was er het idee van Coosto Catransfer. Een soort WeTransfer in Coosto om je vrienden te voorzien van hun dagelijkse portie katten-content. Met Catransfer kun je tot miljoenen foto’s en video’s tegelijk uploaden in Coosto en deze voorzien van een wachtwoord. Vervolgens creëer je een link en die kun je delen met je vrienden. Zij kunnen met het wachtwoord inloggen en zo aan hun dagelijkse shot katten-filmpjes of foto’s komen.

Waarom is dat zo’n goed idee? Daar hebben de makers, Rob de Wit, Jake van der Putten en Bas Hulsbosch, wel een antwoord op. “Het is super simpel en super snel. Je kunt zoveel mogelijk foto’s en video’s uploaden als je maar wil. En waarom katten? Nou.. die zijn toch veel leuker dan honden. Zodra je honden-content probeert te uploaden crasht de app haha.”

 

Digi-tea

Nu de plaatselijke bridgeclub niet meer bij elkaar mag komen om een kaartje te leggen en een lekker kopje thee te drinken biedt de app Digi-tea de oplossing. Een applicatie gericht op ouderen om online te kunnen keuvelen onder het genot van een drankje. Het uiterlijk van de app doet aan alsof je terug bent geschoten in de tijd en dat is ook exact wat de bedenkers, Freek Maes, Freek van Gorkum, Pim Schreurs en Cheryl Meredith, wilden.

“We hebben een omgeving gecreëerd die niet te hip aanvoelt voor ouderen. We hebben het daarnaast zo simpel mogelijk gehouden. Mensen vullen hun naam, leeftijd en hobby’s in en worden vervolgens op basis van die facetten verbonden met iemand anders. Zo kunnen zij gezellig met iemand kletsen en gaan zij eenzaamheid tegen”, aldus de makers in hun presentatie.

 

Samen maken we Coosto beter

Na deze bijzondere editie van de Hackathon zijn wij weer volledig opgeladen met nieuwe inspiratie voor productverbeteringen in 2021. Wil je als Coosto-klant ook zelf meedenken over vernieuwingen in de tool die jij dagelijks gebruikt? Dat kan. Geef via de feedback-knop in Coosto aan waar jij kansen ziet, of stem op bestaande ideeën.

Uncategoried

Case study: Hoe The Ocean Cleanup omging met een stijging van 367% in social media engagement

Statistieken (per 12 juni 2020)

  • Instagramvolgers: 439.606
  • Facebookvolgers: 579.074
  • Twittervolgers: 145.900
  • YouTube-abonnees: 136.000
  • LinkedInvolgers: 123.721
  • Fan engagement nam met 367% toe in de periode van Q2 2019 tot Q1 2020.

The Ocean Cleanup heeft altijd een actieve rol in haar community willen nemen, door vragen te beantwoorden en supporters te bedanken voor hun belangrijke bijdrage in het succes. Naarmate de community groeide, werd het steeds belangrijker om op te schalen.

Toen The Ocean Cleanup in oktober 2019 bijvoorbeeld the Interceptor lanceerde, de technologie om rivieren schoon te maken, merkte de organisatie een sterke stijging in de social media engagement van haar community. Coosto speelde een sleutelrol in het efficiënt en doeltreffend beheren van die stroom aan extra berichten. Hoewel The Ocean Cleanup een internationaal publiek heeft, waren verschillen in tijdzones geen probleem; het community engagement team kon alle berichten direct beantwoorden.

Coosto organiseert alle binnenkomende berichten als cases, en dat zorgt ervoor dat je alle gesprekken met een individuele supporter op één plek ziet. Het heeft ook de deur geopend naar meer empathische en gepersonaliseerde communicatie. Coosto hielp met het verkrijgen van een complete overzicht van alle vragen en reacties, en bood een overzicht waarmee The Ocean Cleanup een aantal oprechte steun- en dankbetuigingen binnen het eigen team kon uitlichten. Zo werd ook intern gedeeld hoezeer de community achter het werk van iedereen binnen The Ocean Cleanup staat.

Omdat The Ocean Cleanup geavanceerde technologie ontwikkelt en wetenschappelijk onderzoek uitvoert, is het extra belangrijk dat de community juist wordt geïnformeerd. The Ocean Cleanup werkt daarvoor samen met RIFF Digital Engagement. In dat opzicht waren vooral de interne notities en ‘in behandeling’ functionaliteiten in Coosto nuttig, doordat vragen die extra informatie behoefden, snel kunnen worden geëscaleerd. Zo werd een structuur gevonden om deze vragen correct te beantwoorden, ongeacht de collega die aan het werk is.

Met de toename van berichten wilde The Ocean Cleanup de community ook beter leren begrijpen. Case labelling is daarvoor een pluspunt geweest, ook om met data te kunnen zeggen waarover de community graag meer wil zien, en wat hun belangrijkste vragen zijn. De Listen-omgeving van Coosto heeft met name geholpen om een breder perspectief te krijgen op wie content deelt rond de missie van The Ocean Cleanup, om daar vervolgens op in te kunnen spelen.

En last but not least, The Ocean Cleanup heeft in de Publish-module haar contentkalender kunnen stroomlijnen en meer inzicht verkregen in de berichtprestaties. De flexibiliteit van Publish maakt posts inplannen een eenvoudig proces, zelfs met een contentkalender die regelmatig aan verandering onderhevig is.

Uncategoried

Zo creëer je supersnel een onderscheidende boodschap voor social media

We hebben in ons whitepaper ‘Een unieke social media strategie voor elk merk’ beschreven hoe je een complete social media strategie kunt maken, inclusief krachtig merkverhaal. Maar wat als je geen tijd hebt om dat complete 6-stappenplan te volgen? Als je bijvoorbeeld supersnel de kernboodschap voor één campagne wil formuleren? We hebben 4 shortcuts gevonden waarmee je dat binnen een half uurtje voor elkaar krijgt.

1. De Sweet Spot van Joe Pulizzi

sweet-spot

Deze methodiek gebruiken we als één van de stappen in ons whitepaper, maar is eventueel ook ‘los’ toe te passen. Voordat je content gaat creëren, bepaal je relatief snel de overkoepelende boodschap door het snijvlak te vinden tussen de behoeften van een bepaald publiek en de kracht van jouw merk.

Belangrijk hiervoor is wel dat je duidelijk in beeld hebt wat je publiek graag ziet, leest of hoort, en dat je weet wat jouw merk of campagne te bieden heeft.

Een model blijft natuurlijk altijd een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid. Toch vinden sommigen de Sweet Spot van Joe Pulizzi wel erg kort door de bocht, omdat hij maar met 2 factoren rekening houdt.

Startup-adviseur Jamie Catherine Barnett voegt er daarom een extra dimensie aan toe.

2. Het kruispunt van Jamie Catherine Barnett

intersection

Net als Pulizzi benoemt ook Barnett in haar ‘kernboodschap-framework’ de expertise van een merk en de behoeften van het publiek om tot een goede propositie te komen.

Ze wijst aanvullend op white space, als belangrijke modererende factor om in het oog te houden. White space duidt in deze context op een soort ‘ruimte’ in de markt. Het kan namelijk zijn dat een ander merk, met andere unieke capaciteiten, toch met jouw content concurreert binnen hetzelfde snijvlak.

White space betekent dus eigenlijk vooral dat je niet alleen naar je eigen organisatie moet kijken, maar ook om je heen: wat is er nu nog niet, wat jij wel kunt vertellen? Welke nadelen van anderen kun jij compenseren?

3. De contentmissie van Andy Crestodina

Als je het lastig vindt om op basis van uniciteit je boodschap te formuleren, kan het helpen een soort contentmissie voor jezelf op te stellen.

Andy Crestodina, content marketeer en mede-oprichter van Orbit media, bedacht een manier om in één zin je volledige kernboodschap te vangen. Hij gebruikt zoals gezegd geen model maar een soort content mission statement:

“Our company is where (vul jouw specifieke publiek in)… finds (vul jouw content in)… for (vul hier de behoefte/meerwaarde voor het publiek in).”

Het grote voordeel van deze methode om tot je kernboodschap te komen, is dat je merkverhaal kort en krachtig in één zin wordt samengevat. Je toetst al je content in een handomdraai aan het overkoepelende verhaal, en je kunt collega’s eenvoudig herinneren aan het grote plaatje.

4. Het waarde-framework

Ook van de contentmissie van Crestodina is een iets uitgebreidere variant beschikbaar. Er zijn tientallen varianten op onderstaand rijtje te vinden, maar wij hebben deze geleend uit het eerder gelinkte artikel van Jamie Catherine Barnett.

Het is de meest complete manier om je kernboodschap te formuleren, maar vraagt misschien net wat meer tijd en kennis van de markt.

Voor… (publiek)

Zodat hij/zij…… (voordeel publiek)

Maken wij… (content)

Anders dan…. (concurrent)

Want wij zijn… (unieke waarde van jouw organisatie).

Heb je net wat langer de tijd?

Welke manier je ook kiest, in een kwartier tot een half uur zou je in staat moeten zijn supersnel de kernboodschap van je social media campagne te maken. Sterker nog, de bovenstaande modellen zijn eigenlijk voor elke marketing-, communicatie- of contentstrategie toepasbaar.

Maar mocht je meer tijd hebben, dan raden we wel aan om wat dieper in de materie te duiken, en de volledige 6 stappen van een social media strategie te volgen.

Over Coosto

Coosto ontwikkelt en levert online en social media software die volledig gericht is op het managen van online gesprekken. Met behulp van Coosto kun je vragen via social media, messengers en livechat beantwoorden, jouw doelgroep bereiken met social media posts en je online communicatie verbeteren door het analyseren van online data over jouw organisatie of markt.

Zo helpen we mensen aan organisaties te verbinden. 

banner-demo
Uncategoried

Team DSM blijft zichzelf uitdagen om tijdwinst en resultaat te boeken

“Volgens mij waren we bezig met het zoveelste handmatige social media rapport, toen we ons realiseerden dat er iets moest veranderen.” Emily Brammeier, communicatieverantwoordelijke voor Team DSM, kan zich het moment nog herinneren waarop ze besloot contact op te nemen met Coosto. “Ons belangrijkste doel op social media is altijd geweest om een betrokken publiek van fans en volgers op te bouwen. Dat helpt ons namelijk om relevante zichtbaarheid te bieden aan onze zakelijke partners in de wielerwereld. Het probleem was echter dat het rapporteren aan deze partners op z’n zachtst gezegd tijdsintensief werk was.”

“We maakten onze social media rapporten handmatig, wat gemiddeld 5 uur per week kostte. Met Coosto klaren we de klus gemakkelijk in slechts 30 minuten.”

Emily klinkt opgelucht als ze vertelt over haar huidige methode: “Ik ben blij dat de dagen van Facebook- en Instagram-screenshots achter ons liggen. Nu we Coosto gebruiken, labelen we simpel al onze content voor iedere afzonderlijke partner. Aan het einde van elke maand exporteren we alle social media statistieken, en dat is het. We zijn nu maar 2 uur per maand aan rapportages kwijt, in plaats van ruim 2 volle werkdagen. Naast het volgen van mediaberichtgeving en het automatisch toewijzen van positief en negatief sentiment, zijn die contentlabels voor mij de beste functionaliteit van Coosto.”

Ze vervolgt haar verhaal met een uitleg over het goed doordachte contentproductieproces van Team DSM. “We hebben een jaarlijks contentplan dat we voorafgaand aan het nieuwe seizoen opstellen, zodat we al een jaar van tevoren weten wat we ongeveer gaan posten. We werken die concepten vervolgens uit in een gedetailleerder plan voor 4 weken."

DSM-trainingskamp

Emily en haar team zijn het levende bewijs dat social media management voor een wielerteam zoveel meer inhoudt dan het twitteren van koersuitslagen. “Berichtgeving rond wedstrijden is slechts één deel van een veel grotere puzzel, omdat we onze fans ook willen betrekken buiten het wielerseizoen om. Tijdens deze periode van COVID-19 bijvoorbeeld, wordt het overgrote deel van onze content gecreëerd of ondersteund door onze renners, omdat we vinden dat we daarmee veel persoonlijker en authentieker kunnen communiceren. Zo delen we de favoriete recepten van onze renners, hun fitness-tips en persoonlijke verhalen.”

“Dankzij Coosto besparen we waardevolle tijd en energie, die we nu kunnen stoppen in het maken van meer creatieve en aantrekkelijke content.”

Elke dinsdag neemt het team van Emily het contentplan erbij om de social media posts voor de komende week te plannen in de contentkalender van Coosto. Af en toe nemen ze een paar minuten om de timing en formats van hun posts te optimaliseren. “Onze engagement rates zijn inderdaad omhoog gegaan sinds we Coosto gebruiken. En hoewel ik niet kan zeggen dat er een direct verband is, besparen we met Coosto wel degelijk waardevolle tijd en energie, die we nu kunnen stoppen in het maken van meer creatieve en aantrekkelijke content.”

“Los van de statistieken vind ik het fijn dat Coosto meerdere social media tools in één omgeving samenbrengt, zonder in te leveren op gebruiksvriendelijkheid. Dat is ontzettend belangrijk. Zo kunnen we ook earned media opnemen in onze rapportages, en zien of mensen zich negatief uiten over bepaalde onderwerpen of renners. Als dat zo is, kunnen we direct onze communicatie aanpassen. Gelukkig is dat nog niet voorgekomen.”

“Het Support-proces van Coosto is geweldig. Ik kan contact opnemen met echte, betrokken mensen die er alles aan doen om te helpen en te updaten. Veel fijner dan een onpersoonlijk of geautomatiseerd systeem.”

Als Emily één ding glashelder maakt, is het wel dat Team DSM een uiterst professionele organisatie is, en dat het communicatieteam een mooie bijdrage levert aan de organisatiedoelen. Net als het wielerteam is ook het communicatieteam continu bezig om waardevolle tijd te winnen en prestaties te verbeteren, waarmee ze hun motto #KeepChallenging meer dan waarmaken.

Uncategoried

Reviews: wat onze klanten het meest waarderen aan Coosto

Logisch dat we regelmatig de vraag krijgen wat ons uniek en onderscheidend maakt. We denken dat we dat het best kunnen laten zien door te vertellen waarom onze meest tevreden klanten vol overtuiging voor Coosto blijven kiezen:

 

1. Marktleider in de Benelux

Meer dan 1500 organisaties in binnen- en buitenland werken dagelijks met onze software om hun social en online media te managen. Door onze jarenlange ervaring met onze duizenden gebruikers weten we precies wat wel en niet werkt, en die kennis gebruiken we om onze software verder te ontwikkelen. 

 

2. Kwaliteitsgarantie

Onze software is van de allerhoogste kwaliteit, en dat garanderen we 24/7, zwart op wit.

 

3. Resultaatgedreven

Onze software is volledig ingericht op jouw marketing- en communicatiedoelen. Dat betekent in de praktijk dat je met Coosto meer resultaat in minder tijd behaalt. Van toenemende conversies uit social media tot een grotere klanttevredenheid, betere merkreputatie en een groter bereik: met Coosto ligt het allemaal binnen handbereik. 

 

4. Ondersteuning op topniveau

Dagelijks staat een team van Customer Success Managers en analisten voor je klaar met raad en daad, om je te helpen jouw doelen te bereiken. 

 

5. Nederlandse software 

Onze klanten vinden het prettig dat ze kunnen vertrouwen op een product van Nederlandse bodem.

 

6. Unieke features

Als Coosto-gebruiker profiteer je van een scala aan unieke features. Zo beschikt Coosto als enige over de Post Optimizer technologie. Daarnaast monitort Coosto als enige social media management software ter wereld niet alleen berichten waarin jouw merk genoemd wordt, maar ook alle reacties daarop. Dat levert je een tot wel 40% completer beeld op van hoe er over je merk, concurrent of markt wordt gesproken. 

 

7. Nederlandstalige support van topkwaliteit

Kom je er technisch even niet uit? Bij Coosto krijg je dan geen gedoe of keuzemenu’s. En of het nu telefonisch, via chat of mail is: je vragen worden in no-time beantwoord door ons meertalige Supportteam.

 

8. Partnerships en integraties

Coosto kan naadloos geïntegreerd worden met Salesforce, Microsoft Dynamics, CM.com, Belga.press en vele andere. Kijk voor een overzicht op onze pagina met integraties

 

9. Feedback-platform

Wij vinden jouw ideeën belangrijk, en nemen jouw feedback mee in de ontwikkeling van onze software. De voortgang delen we via ons transparante Feedback-platform. 

 

10. Databescherming en Privacy

Security en privacy officers van Coosto waarborgen de integriteit van de data. Alle Coosto-datacenters zijn gevestigd in de EU, en alle software wordt getoetst aan geldende regels en normen. Coosto is ISO 27001 gecertificeerd. 

clients-coosto

 

Uncategoried

Waarom evergreen content onmisbaar is in een duurzame contentstrategie

Wat is evergreen content?

Evergreen content blijft, zoals hierboven al benoemd, voor lange tijd relevant voor jouw doelgroep. En dat is heel voordelig: het vereist een eenmalige investering om te creëren, maar levert wel langdurige resultaten op. Evergreen content speelt dan ook een belangrijke rol bij het creëren van een succesvolle, converterende website en is daarom onmisbaar. In tegenstelling tot veel andere content is evergreen content niet trendgevoelig en heeft dus geen houdbaarheidsdatum. Wij zetten de voordelen voor je op een rijtje. 

1.    Content met langdurige waarde

Hoewel het creëren van duurzame content wellicht wat meer tijd kost, is dit wel van langdurige waarde voor je website. De investering betaalt zich vanzelf terug, mits jouw duurzame content ook echt bruikbaar, tijdloos én relevant is. Dit staat ook wel bekend als het BTW-principe. Duurzame content is jarenlang inzetbaar en trekt ook na verloop van tijd nog steeds bezoekers naar jouw website. 

2.    Vertrouwen en autoriteit

Met evergreen content zorg je voor autoriteit. Met deze content help jij je doelgroep immers aan het antwoord op prangende vragen of bied je ze een helpende hand door middel van een checklist, handleiding of infographic. Altijd handig om op terug te grijpen (dus nog meer traffic, kassa!). Door je als expert te profileren in jouw vakgebied, ontstaat er bovendien een gevoel van vertrouwen bij je doelgroep. Je publiek weet dat ze bij jou terecht kunnen voor kennis en expertise, wat jou tot een betrouwbare bron maakt. 

3.    Breed inzetbaar

Als je het goed aanpakt, is je evergreen content ook breed in te zetten op verschillende kanalen. Met een creatieve invulling van de content kan je dit zowel in tekstuele, auditieve als visuele vorm presenteren. Zo is de content breed inzetbaar. Bovendien is evergreen content niet eenmalig te gebruiken, het blijft per slot van rekening voor langere tijd relevant. Wees dan ook niet bang om deze content vaker te delen (met de nodige tussenpauzes, natuurlijk). Door dit op het juiste moment en de meest geschikte kanalen te doen, behaal je optimale resultaten. 

4.    Een boost voor je SEO

Evergreen content is de gouden formule voor SEO. Deze content zorgt namelijk voor een constante flow van verkeer naar je website, verspreid over een langere periode. Niet alleen vandaag of volgende week wordt er gezocht op deze keywords, maar ook op lange termijn zijn dit populaire zoektermen. Optimaliseer je evergreen content dus voor zoekmachineresultaten, dan heb je er extra veel profijt van. De perfecte kans om hoog te ranken in Google op deze onderwerpen én op een goede CTR. 

Om ervoor te zorgen dat je SEO-resultaten optimaal blijven, is het belangrijk om je content van tijd tot tijd te updaten. Je kan hier bijvoorbeeld een jaarlijks moment voor inplannen, om alle content even na te lopen. Afhankelijk van de inhoud kan je dit bijstellen, wellicht merk je dat er weinig aanpassing vereist zijn. Dankzij het tijdloze karakter van evergreen content zijn kleine aanpassingen vaak al genoeg om het actueel te houden. Let hierbij niet alleen op de inhoud van je tekst, maar ook op veranderingen in SEO-rankings en algoritmes. Interne links tussen verschillende (evergreen) content helpen je nog hoger te scoren op SEO

 

Hoe creëer je evergreen content? 

Zo, het is duidelijk wat evergreen zo belangrijk maakt. Maar om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan, is het ook goed om je te verdiepen hoe je deze content maakt. 

1.    Breng tijdloze vragen en behoeften in kaart

Zoals uitgelegd is evergreen content gericht op het beantwoorden van tijdloze vragen of behoeften van je doelgroep. Allereerst is het dus van belang om deze in kaart te brengen. Is er een terugkerend probleem of knelpunt waar je doelgroep een oplossing voor zoekt of kan je een veel voorkomende handeling of definitie uitleggen? Maak een lijst van deze onderwerpen en houd hierbij de kracht van jouw product, service of kennis in je achterhoofd. 

2.    Onderzoek en creëer toegankelijke content

Zodra je een overzicht hebt van een aantal onderwerpen die zich lenen voor evergreen content, kun je een zoekwoordenonderzoek starten. Hierdoor leer je of deze termen daadwerkelijk veel gezocht worden. Als dit duidelijk is, kan je de invalshoek bepalen. Het is hierbij belangrijk om in gedachten te houden dat dit toegankelijke content moet zijn: een duidelijke uitleg, overzicht of definitie is goud waard. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn, zolang je voldoet aan de vraag of behoefte van je doelgroep. Verkijk je hier echter niet op: zelfs de simpelste antwoorden, duidelijkste overzichten en handigste checklists vergen het nodige onderzoek. Zorg dus dat je voldoende tijd investeert in je evergreen content. Vermijd tijdsaanduidingen, statistieken en andere getallen: dit soort informatie verandert naar verloop van tijd en zorgt ervoor dat je content vaker bijgewerkt moet worden. 

3.    Zorg voor verdieping en een call-to-action

Met objectieve informatie voorzie je jouw doelgroep van passende content. Kennisdeling staat hierbij centraal: de informatieve content is gebaseerd op jouw expertise en ervaring. Dat maakt het betrouwbaar, bruikbaar en relevant. Extra tip: durf dieper in te gaan op het onderwerp, in plaats van een algemene focus. Dat maakt jouw content nóg waardevoller. Een oppervlakkig antwoord levert naar alle waarschijnlijkheid minder resultaat op: het is dan lastig om de strijd aan te gaan met je concurrentie. Jouw kennis is goud waard, dus wees niet bang om dit te delen. Natuurlijk hoef je niet alles weg te geven, je wil natuurlijk nog aanzetten tot conversie. Een passende call-to-action maakt het plaatje compleet: doelgroep blij, jij blij!

 

Creativiteit loont

Evergreen content hoeft echter niet altijd nieuwe content te zijn. Duik eens in je oude content: wellicht heb je al eerder over onderwerpen geschreven die zich lenen voor dit type content, en hebben je teksten alleen nog enkele aanpassingen nodig. Pas de content aan door het in de juiste vorm te presenteren, vul aan waar nodig en niet te vergeten: zorg ervoor dat de content geoptimaliseerd is voor zoekmachines. 

In welke vorm giet je evergreen content? It’s up to you! Je hoeft je niet te beperken tot één format, integendeel. Het belangrijkste is dat je format matcht met het onderwerp en jouw merk, en dat het aansluit bij de kanalen waar je de content wil verspreiden. Een instructie is wellicht makkelijker uit te leggen een video, terwijl een uitgebreide uitleg van een term of proces beter tot zijn recht komt in een blog of infographic. Denk hierbij ook weer aan de behoeften van jouw doelgroep: waar zijn zij naar op zoek en hoe help je ze aan de juiste antwoorden?

 

Vind de juiste balans in je contentstrategie

Een contentstrategie is meer dan alleen het creëren van evergreen content. Balance is key! Ook tijdsgebonden en ephemeral content zijn belangrijk. Hiermee speel je in op nieuwe ontwikkelingen, trends en inhaakmomenten. Bovendien zorgt dit voor meer interactie. Aan de ene kant creëer je een sterke basis met kennisdeling over veel gezochte onderwerpen, maar anderzijds wil je ook snel kunnen inspelen op trends of bepaalde momenten. Met de juiste balans laat je zien dat jij van alle markten thuis bent. 

 

Uncategoried

Contentmarketing in 2022: de belangrijkste trends

Focus op het actieve publiek

trend 1

 

In tegenstelling tot voorgaande jaren ligt de focus niet langer op het bereiken van een zo groot mogelijk publiek, maar juist op jouw actieve publiek. Deze groep is veel waardevoller dan oppervlakkige volgers die niet overgaan tot actie. Bovendien zijn de marketingbudgetten lager dan ooit, volgens onderzoeksbureau Gartner: in hun onderzoek zien we een daling van 11% van de bedrijfsomzet in 2020 tot 6,4% in 2021. Dat betekent dat kosteneffectieve technieken belangrijker worden om dezelfde of zelfs betere resultaten te behalen. Door meer te focussen op customer retention en het creëren van customer communities is de hoge investering in nieuwe klanten minder van belang. Bovendien is dit veel efficiënter en effectiever: een trouwe klant is immers goud waard. 

Een persoonlijke aanpak wordt ook steeds belangrijker. Een (potentiële) klant wil niet langer behandeld worden als een nummertje. Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van het feit dat we ons in een paradox bevinden: enerzijds wordt er steeds meer waarde gehecht aan anonimiteit, terwijl er anderzijds een sterke behoefte aan een persoonlijke benadering bestaat. Dynamische content is hier ideaal voor: door de content aan te passen aan persoonlijke voorkeuren, zoals taal of suggesties op basis van eerder (shop)gedrag, personaliseer je de omgeving voor jouw publiek op individueel niveau. De uitdaging voor 2022 ligt dan ook in het vinden van de juiste balans: het vertrouwen krijgen van de doelgroep door te personaliseren, maar dat zonder te veel persoonlijke gegevens te verzamelen. Vertrouwen vanuit de consument in jouw merk staat hierbij voorop.

Daarbij komt dat emotionele binding een steeds belangrijkere rol speelt bij het maken van (aankoop)beslissingen. Inspelen op emoties is effectief bewezen: praktische informatie leidt tot een analyse, waarbij de klant jouw merk rationeel vergelijkt met andere aanbieders. Emotie leidt echter eerder tot actie en is dus effectiever. Bovendien houdt het positieve gevoel ook langer aan, wat bijdraagt aan een duurzame relatie met de klant. Emotionele marketing, waaronder de focus op nostalgie, stijgt daarom in populariteit. Door in te spelen op nostalgische gevoelens, zijn consumenten eerder bereid geld uit te geven aan bijvoorbeeld diensten of producten. Bovendien zorgt het gevoel van verbondenheid wat hieruit ontstaat voor een positieve associatie, wat op de lange termijn zeer waardevol is. Naar verwachting zal deze trend verder doorzetten in 2022. Zeker met alle technologische ontwikkelingen is emotionele marketing een mooie tegenhanger, die zorgt voor herkenbaarheid en verbintenis bij de doelgroep. 

 

Less blijft more

Less is more

Online tools zijn onmisbaar, maar om het overzicht te houden werken we natuurlijk liever met één totaaloplossing dan talloze verschillende tools. Gemak dient de mens: het liefst realiseren we alles zo snel mogelijk, zonder extra stappen en het gebruiken van verschillende platforms en omgevingen. We zagen afgelopen jaar al een opleving van social commerce. Dit gaat nog een stapje verder dan e-commerce; het doen van online aankopen in een app of webwinkel. Tegenwoordig bieden ook social media kanalen de mogelijkheid om over te gaan tot aankoop. De inspiratie die je opdoet op bijvoorbeeld Instagram, Facebook of Pinterest is tegenwoordig zo omgezet in een aankoop, zonder dat je daarvoor het platform voor hoeft te verlaten. 

Het uitkomen van deze voorspelling werd bevestigd door het grote nieuws vanuit Facebook: de koerswijziging met het oog op Meta. Eén digitale 3D-omgeving, waarin alles samen komt. Werken, gamen, aankopen doen: niks is ondenkbaar in deze wereld van aaneengeschakelde virtuele omgevingen. De plannen staan nog in de kinderschoenen, maar we verwachten grootse veranderingen met het ontstaan van de metaverse!
 

‘Less is more’ geldt ook voor content an sich. Uitgebreide teksten en lange video’s worden vaak niet volledig gelezen of bekeken. Lange content kan zeer effectief zijn, maar alleen als de interesse en motivatie om de informatie te ontvangen en verwerken groot is. In een split second beslis je vaak al of dit het geval is. De eerste indruk is dus belangrijker dan ooit. Bij het optimaliseren van content ligt de focus daarom meer op microcopy: het zijn de buttons en headers die conversie opleveren. We zijn van nature geneigd om lang van stuk te zijn; met meer woorden, argumenten en onderbouwing willen we onze boodschap versterken. En eerlijk: lange content wérkt in veel gevallen ook gewoon, zo laat een recent onderzoek naar B2B-contentmarketing in 2022 ons zien. Maar het gezegde ‘kort maar krachtig’ bestaat niet voor niks. Krachtige copy is specifiek, doelgericht en concreet. Een belangrijke les om mee te nemen in 2022. 

 

Fysieke events maken plaats voor hybride events en live content

Hybride events en live content

Het gemis aan persoonlijk contact en fysieke events is dit jaar niet minder geworden. Het deelnemen aan een fysiek evenement zorgt voor een gevoel van betrokkenheid en samenhorigheid, iets wat een uitdaging kan zijn bij een online variant. Webinars, online live sessies en podcasts zijn niets nieuws, maar worden wel steeds effectiever ingezet. Online events werden een aantal jaar geleden nog niet goed begrepen, zowel door bedrijven en influencers als de deelnemers. Door COVID-19 is de acceptatie hiervan in sneltreinvaart gegroeid. 

Ook realtime content, zoals livestreams op social media, is al zeer waardevol gebleken op het gebied van interactie. Naar verwachting zal live content dan ook in meer vormen mogelijk worden. Bovendien heeft live content ook een persoonlijk en authentiek randje: niet alles kan gescript worden en een foutje is snel gemaakt, maar kan live natuurlijk minder snel verholpen worden. Tegenwoordig zien we ook ‘live editing’. Tijdens de stream worden er interactieve elementen toegevoegd om het publiek meer te betrekken. Dit wordt vooralsnog veel gebruikt binnen de game-industrie, maar wij verwachten dat dit verder zal gaan uitbreiden binnen andere industrieën. 

Ook is er een nieuwe tussenweg ontstaan: het hybride event. De focus ligt hier nog altijd op de fysieke bezoeker, maar het is ook mogelijk om dit (deels) online bij te wonen. Ideaal, nu er toch steeds vaker de afweging wordt gemaakt of het de moeite waard is om persoonlijk aanwezig te zijn. Tijd, gezondheid en relevantie wegen zwaarder in deze beslissing dan ooit tevoren. Voorlopig zal dit ook niet minder worden en we voorzien dan ook dat hybride evenementen en live content zich verder zullen ontwikkelen en uitgerold worden. 

 

Contentverspreiding via abonnementen en platforms

Abonnementen

Naar onze verwachting zou in 2021 content steeds minder per stuk worden ‘verkocht’, maar juist op all-inclusive basis per periode. Een ontwikkeling die zowel voor de consument als de aanbieder voordelen biedt. De consument heeft alles bij de hand, zonder telkens opnieuw formulieren in te hoeven vullen of verzoeken in te dienen. Voor de aanbieder zorgt dit tegelijkertijd voor overzichtelijkere data over de interesses en het gedrag van de doelgroep. Een win-win situatie die nog altijd in opkomst is en waarschijnlijk ook de komende jaren verder door zal zetten. 

In onze blog over voorspellingen voor 2021 benoemden we de verschuiving van iTunes naar Spotify als voorbeeld. Dat abonnementen werken, mag duidelijk zijn: Swapfiets bewees al eerder hoe effectief dit model is, en ook Bol.com en Albert Heijn gaan mee in deze trend door hun eigen premium-varianten te lanceren. Een aantrekkelijk mechanisme voor de consument: voor een relatief klein bedrag profiteren zij van diverse voordelen, waaronder vooral kortingen en extra exclusieve acties ten opzichte van de andere klanten een belangrijke rol spelen. 

Voor marketeers is dit ook een aantrekkelijke manier van contentverspreiding: het bundelen van kennis is niet alleen praktisch, maar draagt ook bij aan de autoriteit van het merk. Thought leadership is een krachtig middel om je merknaam naar een volgend niveau te tillen en de waarde van het delen van kennis wordt dan ook steeds meer ingezien. Kennisbanken, exclusieve omgevingen en abonnementen zijn ideaal om dit te delen met jouw doelgroep. Een mooi voorbeeld hiervan in het Growth Lab van marketingbureau Fingerspitz. Door je te abonneren op hun Growth Lab ontvang je exclusieve content, waaronder blogs en cases over digitale marketing, om op de hoogte te blijven van de laatste trends. Onze verwachting voor 2022 is dat deze trend zich steeds verder zal voortzetten, op zowel het gebied van content als producten en services. Het delen van kennis en inzichten wordt steeds belangrijker om zo ook het vertrouwen van de consument te winnen. 

 

Focus op de kanalen die voor jou belangrijk zijn

Focus op de kanalen die voor jou belangrijk zijn

Zoals door ons voorspeld zijn social media kanalen nog altijd een van de belangrijkste bronnen van nieuwe websitebezoekers, naast zoekverkeer en advertenties. We spraken in dat kader al eerder over het belang van de focus. Je kunt beter actief zijn op de specifieke platforms die jou als merk veel opleveren, dan elk kanaal te gebruiken waar je doelgroep te vinden is. 

Efficiëntie is key. We zien daarom ook dat content recycling in populariteit stijgt. Dat gaat zowel om het hergebruiken van oude content als het efficiënt inzetten van eerder gemaakte content op (social media) kanalen. Contentcuratie, het verzamelen, analyseren en delen van bestaande content van andere bronnen, is een goede manier om relevante informatie op een efficiënte manier te delen. Ook hier ligt de focus niet op het delen van nieuwe informatie, maar wil je juist de belangrijke bestaande informatie op een toegankelijke manier delen met jouw doelgroep. Uiteraard wel aangepast aan het platform en de doelgroep die zich daar bevindt. 

Dit vraagt wel om de nodige creativiteit bij het vormgeven van de content. Met zowel bestaande als nieuwe formats hergebruik je jouw content op verschillende kanalen. Denk aan infographics, video’s, carrousels en meer! Content creators worden steeds creatiever en komen ook met nieuwe formats, waarbij bijvoorbeeld AR en AI ook een rol in spelen. Denk aan met AR versterkte storytelling of gepersonaliseerde landingspagina’s. Zodra je templates hebt gemaakt voor de verschillende content formats, kan je deze natuurlijk hergebruiken. Efficiënt én consistent. 

Uncategoried

Hoe verhoog je de CTR van organische zoekresultaten?

Waarom de Click-Through-Rate (CTR) van je zoekresultaten verhogen?

Veel content marketeers die zich richten op organisch verkeer naar hun content via zoekmachines, hebben als doel om nr. 1 posities in Google en Bing te behalen. Is dat gelukt, dan is de SEO-missie geslaagd. Toch volgt er nog één stap, die vaak wordt vergeten: het monitoren van het aantal clicks dat die hoge posities opleveren. 

Daar komt de zogenaamde CTR (Click-Through-Rate, ofwel doorklikratio) in beeld. Daarmee bereken je hoeveel procent van de mensen die een bepaalde zoekopdracht uitvoert, ook daadwerkelijk op jouw zoekresultaat klikt:

CTR formule

Hoe hoger je CTR, hoe meer clicks, hoe meer leadgeneratie, hoe meer business. Klinkt als een klok toch?

 

Welke zoekresultaten zijn geschikt om te optimaliseren?

Om uit te vinden welke content het meest geschikt is voor een CTR-optimalisatie, zijn twee factoren belangrijk om te onderzoeken:

1. Zoekvolume

De eerste factor is logisch: hoe vaker een bepaalde zoekopdracht wordt uitgevoerd, hoe meer potentie er is om te groeien. Andersom gezegd: je kunt wel optimaliseren voor een zoekopdracht die 10x per maand wordt uitgevoerd, maar dan ga je er dus maximaal 10 clicks op vooruit. Tenzij deze zoekopdracht zéér concreet is, doe je er goed aan om je te richten op zoekopdrachten met een hoog volume. 

2. Huidige CTR

Gemiddeld scoort een nr. 1 zoekresultaat zo'n 30% CTR. Vervolgens gaat het rap naar beneden; een nr. 5 zoekresultaat behaalt met moeite meer dan 3,5% CTR. In de grafiek hieronder hebben we de gemiddelden op een rij gezet voor 3 verschillende types zoekopdrachten. Om vast te stellen of het interessant is om jouw content voor organische CTR te optimaliseren, ga je de huidige CTR's achterhalen en die vergelijken met de benchmark in onderstaande grafiek. 

Je eigen CTR's kun je vergelijken met bovenstaande benchmark door in Google Search Console een relevante zoekopdracht te openen en te bekijken hoe jouw content daarop scoort. Neem dit voorbeeld:

hoge CTR

De gemiddelde positie is 1,2, waarmee we volgens de benchmark een CTR tussen de 15% en 30% mogen verwachten. De 49,1% die we in de praktijk scoren, zit daar ver boven. Hier valt dus niet zoveel meer aan te optimaliseren. Een ander voorbeeld:

 

lage CTR

Deze content behaalde gemiddeld een positie van 5,8. Daarmee mogen we volgens de benchmark tussen de 2,8% en 3,8% CTR verwachten. Onze 1,1% zit er ruimschoots onder. Optimalisatie kan hier, zeker gezien het hoge zoekvolume, een enorm verschil maken.

 

Hoe verbeter je jouw zoekresultaten voor een hogere CTR?

We zagen hierboven al dat een hogere positie in zoekresultaten meestal samengaat met een hogere CTR. Je content is dan simpelweg prominenter in beeld, en heel eerlijk: wie komt er ooit op pagina 2 van Google? (laat staan 3, 4, etc.)

Toch gaat die logica niet altijd op...

Soms scoort lager gerankte content alsnog hogere CTR's. Dat verschil zit in de metatags. Dat zijn gegevens die je aan je content kunt toevoegen, zodat zoekmachines weten hoe ze je content moeten weergeven in zoekresultaten. Hoe aantrekkelijker en actiever deze metatags zijn beschreven, hoe hoger de CTR zal zijn. De bekendste en belangrijkste metatags? De metatitel en metabeschrijving.

Metatitel en metabeschrijving

Let op: dit hoeft dus niet de titel en beschrijving van je content te zijn. Het staat je zelfs volledig vrij om deze metatags aan te passen en ermee te experimenteren. Sommige marketeers zijn daar huiverig voor, omdat ze vrezen dat aanpassingen in metatags ertoe kunnen leiden dat hun content daalt in de zoekresultaten, met juist mínder clicks tot gevolg.

Een hardnekkig maar onwaar gerucht, volgens Google zelf. Het bedrijf gaf in 2009(!) al aan dat metatags niet worden gebruikt voor de ranking van zoekresultaten. Sterker nog, Google past zélf vaak metatitels aan (in zo'n 20% van de gevallen) als het denkt dat de titel irrelevant is voor de inhoud van je content. En als Google jouw titels mag veranderen, dan mag jij dat toch zeker ook?!

Zie metatags daarom als een vrij aanpasbare etalage voor je content, zoals een social media post dat bijvoorbeeld ook is. 

Hoe kun je daar nu het best mee aan de slag gaan?

1. Bedenk de vraag achter de vraag

Probeer allereerst te achterhalen wat de reden is dat jouw zoekresultaat in veel gevallen niet wordt aangeklikt. Biedt jouw zoekresultaat bijvoorbeeld wel echt een antwoord op de vraag achter de vraag? Als iemand bijvoorbeeld op 'social media plannen' zoekt, is hij dan op zoek naar een manier om social media in te plannen (als in: een contentkalender), of naar plannen voor social media (als in: een strategie)? Zelfs Google vindt het lastig om dit soort verschillen te begrijpen, en toont beide soorten content als resultaat

Zo zijn er veel zoekopdrachten voor meerdere interpretaties vatbaar. Door de vraag écht te begrijpen, en in de metatags te laten zien dat jij het beste antwoord biedt, kun je jouw CTR verhogen. 

2. Schrijf als een social copywriter

Veel vlotte contentmarketeers veranderen in grijze muizen zodra ze aan SEO werken. Ze lijken soms te denken dat ze vooral beschrijvend te werk moeten gaan, en proppen zoveel mogelijk relevante keywords in de beperkte ruimte van een metatag. Het gevolg? Een brij aan woorden die alles behalve uitnodigt om eens een door te klikken naar de content. 

Wat dat betreft kun je leren van de manier waarop je waarschijnlijk zelf al social media posts schrijft. Op social media schieten we namelijk in een compleet andere reflex. We beseffen daar dat een click niet vanzelfsprekend is. We weten dat we onze content moeten 'verkopen', dat we een publiek moeten verleiden om ervoor te zorgen dat ze verder willen lezen. Sterker nog, we gebruiken zelfs complete modellen om pakkende social media posts te schrijven

Wat houdt ons tegen om ook metatags zo aan te pakken? Niets. 

Dus niet:

slecht voorbeeld metatags

Maar:

Goed voorbeeld metatags

3. Beperk het aantal tekens

Inhoudelijk heb je complete vrijheid bij het schrijven van je metatags. Je doet er wél goed aan om het aantal tekens dat je gebruikt binnen de geldende normen te houden. Als je  het maximale aantal tekens overschrijdt, gaat Google zowel je titel als je beschrijving afkappen. Dat ziet er minder aantrekkelijk uit, en je boodschap komt natuurlijk veel minder sterk over. 

De best practice wat betreft het maximale aantal tekens is ongeveer als volgt:

Metatitel: hooguit 55 tekens
Metabeschrijving: Tussen 70 en 155 tekens

4. Voeg je keyword toe in de metabeschrijving

Hoewel een keyword in je metabeschrijving dus niets oplevert voor je positie in de zoekresultaten, valt je content ermee wél extra op. Als de gezochte term voorkomt in je metabeschrijving geeft Google jouw resulaat namelijk extra nadruk door de term vetgedrukt te maken.

Daarbij is het wel cruciaal dat je het keyword waarvoor je wil ranken op een natuurlijke manier in de tekst verwerkt. Dat wil zeggen dat de tekst prettig leesbaar moet blijven en nog steeds de lading moet dekken. Als je een 'misleidende' tag zou kiezen die niet past bij je content, gaat Google zoals eerder genoemd alsnog zelfstandig metatags genereren. 

Zo, dat waren alle tips. Je ziet: het optimaliseren van je organische CTR is een waardevolle aanvulling op je SEO-strategie, die verder reikt dan alleen een hoge positie in Google. Succes!

Uncategoried

Gamification: zo creëer je meer beleving én interactie in contentmarketing

Hoe werkt gamification?

Gamification is het toepassen van game-based elementen buiten een spelomgeving – zoals in jouw content, bijvoorbeeld. We houden allemaal wel van een spelletje, maar waarom eigenlijk? Dat zit zo. Mensen zijn van nature competitief ingesteld, willen iets bereiken en zoeken bovenal fun: het moet wel leuk blijven! Spelelementen helpen je om je doelgroep te motiveren en hun ervaring te verrijken. Tijdens het spelen van een spel komen namelijk verschillende gelukshormonen vrij. Dopamine zorgt bijvoorbeeld voor de drive om het doel voor ogen te behalen. De ontvanger is hierdoor bereid moeite te doen, ergens energie in te steken en de aandacht erbij te houden. En dat is precies waarom gamification binnen contentmarketing effectief is. 

Met gamification speel je in op deze menselijke drijfveren en verleid je jouw doelgroep om interactief deel te nemen. Zo creëer je beleving en betrokkenheid: twee factoren die sterk bijdragen aan een positieve associatie met je merk. De kracht van eenvoud speelt een belangrijke rol: het spelelement moet simpel genoeg zijn om het toegankelijk te maken, maar tegelijkertijd moet er ook een uitdagend element in zitten. En dat is geen kinderspel! 

 

Speel in op de motivatie van jouw doelgroep

De uitdaging ligt bij het zoeken van de intrinsieke motivatie van je doelgroep. Wat drijft hen nu echt? Vaak zijn dit krachtige beweegredenen, zoals de drang naar status, erkenning of de wil om te leren. Inspelen op intrinsieke motivatoren leidt eerder tot (langdurige) gedragsverandering dan bij extrinsieke motivatoren. Factoren die inspelen op de extrinsieke motivatie leiden op korte termijn vaak wel tot het gewenste effect, maar zijn op langere termijn minder effectief door het beloningseffect. Zodra de beloning wegvalt, is de motivatie om bepaald gedrag te vertonen minder groot of verdwijnt het zelfs volledig. 

 

Hoe pas je gamification toe?

Gamification is een van de sterkste instrumenten binnen contentmarketing om intrinsieke motivatoren aan te wakkeren. Een succesvolle toepassing van gamification bereik je door het doorlopen van deze essentiële stappen. 

 

1.    Stel (meetbare) doelen op

Zonder meetbare doelen is het onmogelijk om naar de gewenste resultaten toe te werken. Bepaal dus allereerst wat je wil bereiken met gamification. Waar haal jij als merk winst uit? Op korte termijn is dit engagement, maar ook op lange termijn zijn er diverse doelen te bereiken. Gamification is bovendien de ideale manier om meer inzichtelijke data over je (toekomstige) klanten te verzamelen. Van het laten invullen van persoonlijke gegevens tot het analyseren van (online) gedrag. Een win-winsituatie, dus! 

 

2.    Breng de belangrijkste intrinsieke motivator in kaart 

Zoals hierboven al benoemd zijn de intrinsieke motivatoren de kracht achter gamification. Om het gewenste gedrag te stimuleren is het dus belangrijk om deze motivatoren van je doelgroep te onderzoeken. Heb je deze in kaart gebracht? Perfect. Dan is het tijd om te bepalen hoe je het spelelement in je content vorm gaat geven. 

Duolingo speelt hier slim op in. Skills, badges en awards zijn beloningen die zijn te verdienen naarmate je je taalniveau verbetert. Een streak motiveert om dagelijks terug te keren naar de app om je taalkennis bij te spijkeren. Geheel op basis van intrinsieke motivatie: de gebruiker wil zelf een vreemde taal leren. Hetzelfde geldt Runkeeper. De intrinsieke motivatie zorgt ervoor dat de gebruiker gaat hardlopen, maar de beloningen in de app zorgen voor extra voldoening. Een badge is de kers op de taart en roept positieve gevoelens op, die uiteindelijk worden geassocieerd met het merk.  

 

Duolingo
Bron: Duolingo 

 

3.    Op zoek naar versterking: extrinsieke motivatie

Externe factoren, zoals een beloning, kunnen hierbij gebruikt worden als aanvullende, versterkende motivatoren. Denk hier bij aan een korting bij een volgende aankoop, een cadeau bij besteding van een bepaald bedrag of een spaarsysteem. 

De McDonald's adventskalender illustreert hoe de toevoeging van beloningen het spelelement versterkt. Voorheen hoefde de gebruiker van deze kalender slechts een vakje per dag te openen voor een aantrekkelijke aanbieding of een gratis goodie. Met een winkelbezoek als voorwaarde: een duidelijke call-to-action. Tegenwoordig is de kalender nog meer gefixeerd op het spelelement. Door dagelijks een simpele game te spelen verdien je een korting, krijg je een goodie of maak je kans op een prijs. Ook wordt er ingespeeld op social proof: inzichtelijke scores zorgen ervoor dat je beter wil presteren dan andere deelnemers en zo extra kans maakt op een van de prijzen. De instinctieve drang om beter te zijn dan anderen komt hier weer aan bod: de mensheid is competitief en wil winnen. 

 

McDonalds adventskalender
Bron: McDonalds XMASters

 

4.    Verwerk de triggers op een creatieve manier

Zodra je de intrinsieke en externe motivatoren in kaart hebt gebracht, is het tijd voor jouw eigen creatieve invulling van het spelelement. Gamification kan worden toegepast door middel van een beloningssysteem of een loyaliteitsprogramma, maar ook door op een simpele manier progressie bij te houden, zoals een voortgangsbalk. De drang om taken af te willen ronden, zorgt (on)bewust voor meer rust op dat gebied. Op deze manier bezorg je de gebruiker een goed gevoel en de sensatie van voldoening, wat uiteindelijk conversie verhogend kan werken. De beloning voor je gedrag motiveert namelijk om dit voort te zetten. Een voortgangsbalk speelt perfect in op dat gevoel, maar ook beloningen in de vorm van badges hebben een vergelijkbaar effect. Kies voor een invulling die aansluit op jouw doelen.

 

Onderdeel van je contentstrategie

Laten we duidelijk zijn: gamification op zich is geen strategie. Het kan wel deel uitmaken van jouw contentstrategie om de consument voldoening en een goed gevoel te geven. Bedenk voorafgaand hoe het door jou gestelde doel van gamification binnen je contentstrategie past. Wil je jouw doelgroep iets leren, ze aanzetten tot een bepaalde actie of ligt de focus op een sterkere binding met je merk? Zorg ervoor dat dit aansluit bij jouw merkwaarden en speel in op de behoeften van jouw doelgroep. Hierbij komen relevantie en geloofwaardigheid om de hoek kijken: zonder deze aspecten is de kans nihil dat je je doelen gaat behalen. Een match tussen jouw merk en de vorm van gamification is een must.

 

Uncategoried

Humor op social media: van lach tot like

Wat is humor?

Humor is universeel: we lachen allemaal graag om een goede grap. Gevoel voor humor is echter niet universeel. Wat de ene persoon beschouwt als een hilarische grap, kan voor een ander als een belediging overkomen. Maar wat is humor dan precies? Van Dale definieert humor als ‘dat wat grappig is’ of ‘oog en gevoel voor wat grappig is’. En dat is precies wat humor zo lastig maakt: er is geen eenduidige formule voor. Het one-size-fits-all principe gaat hier dus niet op. Culturele verschillen, maar ook leeftijd, geslacht en opleidingsniveau zorgen voor andere opvattingen over humor. 

Arthur Berger beschrijft humor in ‘Anatomy of the joke’ (1976) als een incongruente boodschap die op een onverwacht moment tot uiting komt. Hoewel we ons over het algemeen prettiger voelen bij alles wat in de lijn der verwachtingen ligt, zorgt juist een verrassend element of een onverwachtse wending ervoor dat een goede grap een lach op het gezicht tovert en een positief gevoel opwekt. Met zo’n humoristische uiting val je op tussen de concurrenten en de vele andere uitingen waarmee een ontvanger dagelijks te maken krijgt.

Humor

Het ontvangen en verwerken van een humoristische uiting is een psychologisch proces: van het ontvangen van een stimulus, tot deze bewust registreren en vervolgens de komische aspecten daadwerkelijk als grappig beschouwen. Een proces wat binnen een mum van tijd plaatsvindt in het menselijk brein: je bepaalt (onbewust) in een split second of je iets wel of niet grappig vindt. 

Hier komt het welbekende elaboration likelihood model of persuasion (Petty & Cacioppo, 1984) om de hoek kijken. Volgens dit model zijn er twee mogelijke routes bij de vorming van een (positieve) attitude en vertoning van (gewenst) gedrag: de centrale of de perifere route. De centrale route is vooral van toepassing wanneer de elaboratie hoog is, oftewel een hoge betrokkenheid en hoge motivatie om de boodschap te verwerken. De perifere route is daarentegen van toepassing wanneer externe factoren worden gebruikt om een attitude te vormen. Dit kan van alles zijn: muziek, kleur, emotie en dus ook humor. Deze factoren worden snel en onbewust verwerkt en maken dus in een mum van tijd een positieve ofwel negatieve indruk. Dit kan bijdragen aan een positieve associatie met jouw merk of product.

Elaboration likelihood of persuasion model


Waarom is humor effectief in social media marketing?

Inspelen op emoties is al langere tijd effectief gebleken binnen marketing. Emotionele marketing wordt dan ook vaak ingezet, doordat een groot deel van (aankoop)beslissingen op basis van emoties en gevoelens genomen worden. Dat kan in de vorm van een pakkende boodschap die empathie of medeleven oproept, maar ook in humoristische vorm. Door te lachen maakt het menselijk lichaam onder andere dopamine en endorfine aan, hormonen die zorgen voor een goed gevoel. 

Humor overtuigt, houdt de aandacht vast en wordt ook op langere termijn nog herinnerd. Bovendien zorgt humor voor verbondenheid. Humorexpert professor Rod Martin beaamt dat humor zorgt voor sociale binding: de perfecte kans om je als bedrijf of merk te binden met de doelgroep. Uit eerder onderzoek is gebleken dat virale content vaak humor bevat. Hoewel viraal gaan nooit een doel op zich mag zijn, zien we dat humor helpt om de boodschap te laten plakken en een positieve associatie met jouw merk of bedrijf te creëren. Eerdere onderzoeken van Spielmann (2014) en Zhang (1996) bevestigen dat humor zorgt voor verbinding tussen het merk en de doelgroep, ook op langere termijn. 
 

Een krachtige boodschap dankzij humor

Natuurlijk kun je lukraak grappen verspreiden en moppen gaan tappen, maar het is wel van belang dat er een krachtige boodschap achter schuilt. Humor gaat veelal over de thema’s die mensen het meest bezighouden, zoals Madelijn Strick beschrijft in haar boek ‘Humor is een van de vier pijlers onder het universum’. Met humor inspelen op actualiteiten is daarom een goede strategie. Timing is hierbij key: zorg dat je op het juiste moment inhaakt en vis niet achter het net door als laatste in te haken op een nieuwswaardige gebeurtenis. Wees daarbij ook selectief. Je hoeft niet iedere inhaker aan te grijpen. Kies voor inhakers die een goede match hebben met jouw merk, product en doelgroep. Originaliteit staat voorop: je wil verrassen en opvallen. Wil je graag op een bepaald onderwerp inhaken, maar lukt het na urenlang brainstormen nog niet om met een goede grap te komen? Forceer het dan niet en ga na of een uiting met humor de beste aanpak is voor het doel dat je voor ogen hebt.

Checklist: waar moet jouw grap aan voldoen?

Zodra je een grappige post of campagne hebt bedacht, is het belangrijk om deze eerst te checken op een aantal factoren voordat je de boodschap naar buiten brengt. Het laatste wat je wil is dat een grap verkeerd valt of toch niet zo grappig blijkt als je zelf vond. Om te voorkomen dat jouw post de verkeerde snaar raakt, hebben wij een handige checklist voor je samengesteld.

1. Past de uiting bij je merk?

Sluit de grap aan bij wat je wil uitdragen met je merk? Past humor überhaupt bij je tone of voice? Zorg dat dit met elkaar in lijn is, zodat de grappige uiting binnen je strategie en branding past. 

? pic.twitter.com/smT27q9ZC2

— Alexander Klöpping (@AlexanderNL) May 13, 2019

Dit voorbeeld laat zien dat je bij jezelf moet blijven en vooral niet moet proberen jonger of anders over te komen. Deze 'poging tot' matcht totaal niet met de afzender en komt hierdoor ook niet grappig over. In tegenstelling, het roept eerder vraagtekens op. 

2. Past de uiting bij je doelgroep?

Kan jouw doelgroep de grap waarderen? Kan de content beledigend overkomen? Is de grap makkelijk te begrijpen voor de ontvangers? De grap moet in één oogopslag duidelijk zijn, waarbij een visual vaak goed van pas komt. 

Tweet Burger King pakt verkeerd uit

Bovenstaande tweet is een duidelijk voorbeeld van hoe het niet moet. Vanzelfsprekend valt deze 'grap' niet in de smaak bij het vrouwelijke deel van de doelgroep van Burger King. 

3. Klopt de timing?

Timing is everything! Ben je nog op tijd om in te haken op de gebeurtenis? Zijn er nieuwe ontwikkelingen in het nieuws, waardoor de uiting anders kan overkomen? Check dit voordat je je post deelt. Dit is vooral van belang wanneer je vooruit plant. Tussentijdse veranderingen kunnen ervoor zorgen dat jouw uiting niet meer relevant of gepast is.

Amerikaans bedrijf Rifle slaat de plank volledig mis

Slechte timing met als gevolg dat American Rifleman, voorstander van wapenbezit, compleet van de online radar verdween. Dit bericht werd getweet kort na een schietpartij in Colorado, waarbij 12 mensen om het leven kwamen. Een duidelijke misser vanuit American Rifleman. 

4. Is de boodschap ook geschikt voor ontvangers buiten je doelgroep?

De doelgroep is niet de enige groep ontvangers die je zult bereiken. Het is daarom ook belangrijk om rekening te houden met de rest van de ontvangers. Kunnen zij de boodschap verkeerd opvatten? Dan is je grap waarschijnlijk te risicovol en zou deze wel eens verkeerd kunnen uitpakken. 

Grap van KLM valt minder in de smaak bij Mexicanen

Na de wedstrijd tussen Nederland en Mexico postte KLM het bovenstaande bericht. Dat viel minder in de smaak bij de Mexicaanse ontvangers. Na veel ophef over de stereotypering van de Mexicaanse man besloot KLM het bericht te verwijderen. 

Geslaagd voor de test?

Zodra je al deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, ben je goed op weg. Er staat je nog één laatste ding te wachten: test de grap. Vraag collega’s, vrienden of familie om hun reacties. Lachen ze om je grap? Dan zit je goed. Valt de grap minder goed in de smaak? Ga dan na waarom dit het geval is. Is de grap te gemaakt, is hij te ingewikkeld of komt jouw invalshoek niet goed over? Ook dat zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden. Een goede grap is makkelijk te begrijpen, pakkend en origineel. Een test biedt uiteraard geen garantie tot succes. Om te zien of een grap ook daadwerkelijk aanslaat bij je doelgroep zul je soms risico moeten nemen. Ook hier is het aftasten wat wel en niet in de smaak valt. Maar onthoud: wie niet waagt, die niet wint. 
 

Uncategoried

De 7 belangrijkste lessen voor B2B-contentmarketing in 2022

Het samenvattende rapport geeft ons de mogelijkheid om alle cijfers, trends en resultaten te analyseren en te interpreteren voor de Nederlandse en Belgische markt. Moet je daarvoor zelf 54 pagina’s onderzoek doorspitten? Nee, dat hebben wij voor je gedaan. Dit zijn de belangrijkste inzichten die je wat ons betreft moet meenemen naar het nieuwe jaar:

 

1. Richt je op je kerntaken en -doelen

De meeste contentmarketeers in de B2B-sector hebben een zwaar jaar achter de rug. Aan de ene kant werd contentmarketing door de pandemie een steeds invloedrijkere marketingdiscipline, aangezien de switch van face-to-face-contacten naar online netwerken versneld werd: het ideale speelveld voor content.

Aan de andere kant bleek echter dat het – ook door de pandemie – steeds moeilijker werd om de benodigde extra collega’s te werven. Daardoor geeft 67% van de contentmarketeers aan dat ze in 2021 meer werk hebben moeten verzetten met dezelfde middelen. 

Tot zover het terugkijken. 

Het is de paradox van intern succes: hoe meer draagvlak contentmarketing krijgt binnen je organisatie, hoe vaker collega’s jou weten te vinden, hoe meer werk er van je verwacht wordt, en hoe moeilijker het is om je succes- en kwaliteitsniveau te behouden. Herkenbaar? Om te voorkomen dat je in 2022 slachtoffer wordt van je eigen succes, is het belangrijk grenzen te stellen. 

Ofwel moet je capaciteit groeien (dat heb je niet altijd in de hand), ofwel beperk je tijdelijk jouw werk tot je kerntaken en -doelen. Je gaat alleen aan de slag met de contenttypes die het meeste waarde voor jou opleveren. Je richt je alleen op publieksgroepen die het meeste potentie hebben. Je gebruikt alleen de kanalen waar je eerder succes mee hebt geboekt. 

Zo werk je efficiënt aan je doelen én voorkom je een content-burnout. De experimenten bewaar je voor periodes waarin je wat meer ademruimte hebt. 

contentdoelen

2. Het papierwerk doet ertoe

De gemiddelde contentmarketeer houdt van schrijven en ontwerpen, van brainstormen en creëren. Het papierwerk voorafgaand en na afloop van het creatieproces staat meestal niet in het rijtje favoriete bezigheden, ook niet in B2B. Strategieën bedenken, doelen beschrijven, KPI’s opstellen en resultaten analyseren… ze worden door een deel van onze vakgenoten gezien als noodzakelijk kwaad. 

Nu toont onderzoek aan dat deze taken niet zozeer kwaad, als wel noodzakelijk, zijn voor succes met content. Sterker nog, het zijn de belangrijkste verschillen tussen organisaties die naar eigen zeggen succesvol zijn met contentmarketing, en organisaties die minder succes boeken. 

Van de eerste groep heeft maar liefst 62% een gedocumenteerde contentstrategie, terwijl dat bij de tweede groep slechts 11% is. Een grote meerderheid (90%) van de contentmarketeers in de eerste groep meet de resultaten van contentmarketing, tegenover 39% van de tweede groep.  

Het is duidelijk dat succesvol zijn met contentmarketing samenhangt met het documenteren en meten van contentmarketing. Laat dat een motivator zijn voor iedereen die niet bepaald warmloopt voor de strategische en tactische kant van het vak. 

contentstrategie

3. Kwaliteit wordt nóg belangrijker

51% van alle B2B-contentmarketeers vindt dat het afgelopen jaar moeilijker is geworden om de aandacht van een publiek te grijpen en vast te houden met behulp van content. Zelfs 45% van de meest succesvolle organisaties is het eens met die stelling. We hebben hier dus absoluut met een uitdaging te maken.  
Nu contentmarketing steeds populairder wordt, neemt de hoeveelheid beschikbare content namelijk snel toe. Je concurreert met meer informatie, entertainment en educatie, en komt niet langer weg met ‘gewoon goede’ content

Om op te vallen moet je grootser denken, een stapje extra durven zetten en geen genoegen willen nemen met een slinkend publiek. De wil om alsmaar beter te worden moet onze tweede natuur zijn als we content willen maken die ons publiek écht verder helpt. Want wat is die click waard als een lezer vervolgens direct afhaakt omdat de kwaliteit te wensen overlaat?

Kwaliteit was in contentmarketing altijd al belangrijker dan kwantiteit, en de balans slaat zelfs steeds verder door naar kwaliteit. De content-consument is in charge, en slaat steeds vaker matige clichécontent over. En dat is goed nieuws, want het stuwt onze content naar een hoger niveau. Het zorgt voor content die er niet alleen is om het eigen bedrijf in de schijnwerpers te zetten, maar die vooral de oriënterende professional écht vooruithelpt. 

kwaliteit content

 

4. De grootte van je organisatie is geen excuus 

Twijfel je weleens of je bedrijf of merk wel groot genoeg is om contentmarketing tot een succes te maken? Denk je dat contentmarketing alleen is weggelegd voor de corporate bedrijven en multinationals?

Je zit ernaast, en gelukkig maar. 

27% van de marketeers bij kleine bedrijven (1-99 medewerkers) is naar eigen zeggen zeer of extreem succesvol met contentmarketing. Bij grote bedrijven (1000+ medewerkers) ligt dat slechts een fractie hoger; 30%. 

Voor elk bedrijf ligt succes met contentmarketing dus voor het grijpen. Dat is een prima argument waarmee je bij het management kan aankloppen voor investeringen in contentmarketing. Want hoewel de grootte van een organisatie niet zoveel zegt, is de grootte van het contentmarketingteam wél een belangrijke voorspeller van succes. 
Van de bedrijven met succesvolle contentmarketeers heeft 54% twee of meer medewerkers die zich fulltime met content bezighouden. Slechts 19% van hen had geen fulltime-contentcapaciteit. Bij de minst succesvolle contentmarketeers ligt de verhouding omgekeerd: 58% heeft geen fulltime-medewerkers; slechts 17% heeft twee of meer contentspecialisten. 

Kortom: de grootte van een organisatie is geen excuus, de aanwezigheid van contentspecialisten is wél een voorwaarde. Zorg in het nieuwe jaar voor draagvlak en investeringen als je wil dat content ook voor jouw bedrijf succesvol wordt.

organisatiegrootte content

 

5. Houd de expertise binnenboord

De helft van alle B2B-bedrijven besteedt delen van het contentmarketingproces uit aan bureaus. Dat hoeft niet per se een slechte zet te zijn, blijkt uit de cijfers. 57% van de meest succesvolle marketeers kiest ervoor om niet alles in-house te doen, tegenover 36% van de minst succesvolle contentmarketeers. 

Er is dus een positieve samenhang tussen contentmarketing uitbesteden en gerapporteerd succes. Toch is het niet verstandig om zomaar alles over te laten aan een externe partij. Want contentmarketeers ervaren wel degelijk uitdagingen en problemen bij het zoeken naar geschikte partners die (delen van) het proces kunnen overnemen. 

De grootste uitdagingen zijn niet per se verrassend te noemen: het vinden van bureaus die voldoende inhoudelijke kennis van het vakgebied hebben (65%), en het vinden van bureaus die de doelgroep daadwerkelijk begrijpen en hen kunnen raken (41%). 

Logisch ook. Als je bijvoorbeeld contentmarketeer bent voor een staalproducent, dan zit de meeste kennis over staal toch echt binnen jouw organisatie. Het is onrealistisch om hetzelfde inhoudelijke niveau te verwachten van samenwerkingspartners. Ieder zijn specialisme, natuurlijk. Daarom is het ook in 2022 slim om voor inhoudelijke expertise te vertrouwen op de interne organisatie. 

Wat kun je dan wel aan een bureau overlaten? Daarvoor is het goed om in te zoomen op het begrip contentmarketing. Goede contentmarketing bestaat uit twee delen: 1) een goed verhaal, en 2) dat verhaal goed vertellen. Jouw organisatie zou verantwoordelijkheid moeten nemen voor het inhoudelijke verhaal; bureaus kunnen je helpen het verhaal goed te vertellen. Denk hierbij aan conceptontwikkeling, het opzetten van campagnes en de creatieve uitvoering. 

interne expertise

 

6. Succes zit in de inhoud

We benoemden bij punt 1 en 3 al het belang van kwaliteit boven kwantiteit. Dat wordt nog eens extra benadrukt als we kijken naar de contenttypes die het meeste succes opleverden in het afgelopen jaar. Dat zijn niet de flashy video’s, infographics of korte artikelen en posts. Juist de zwaardere, inhoudelijkere contentdragers brachten B2B-contentmarketeers het meeste succes. 

Zo werden deze diepgaande contenttypes vaker gebruikt door de meest succesvolle contentmarketeers dan het overkoepelend gemiddelde: case study’s (73% vs. 61%), e-books (67% vs. 56%), lange artikelen (62% vs. 49%) en onderzoeksrapporten (40% vs. 29%). 

Succes gaat samen met (veel) interessante inhoud, en dat blijkt ook uit de best presterende videocontenttypes. Educatieve webinars gaven volgens 51% van de respondenten de beste resultaten, gevolgd door interviews met vakinhoudelijke experts (36%); beduidend beter dan bijvoorbeeld bedrijfsvideo’s (20%), klantvideo’s (14%) en productreviews (7%).

inhoud content

 

7. ‘Bouw je huis op eigen grond’

Het is misschien wel de bekendste en beste quote van Joe Pulizzi en Robert Rose: “Don’t build your house on rented land.” Daarmee bedoelen de contentmarketingexperts dat je in jouw content niet te veel mag leunen op platformen die je niet zelf in bezit hebt. 

Natuurlijk zijn social media onmisbare schakels in jouw contentmarketing, maar daarnaast is het goed om er een ‘owned’ kanaal naast te hebben dat je volledig in eigen hand hebt. Zo ben je voor het bereiken van jouw geabonneerde publiek niet volledig afhankelijk van algoritmes of de populariteit van een specifiek platform. 

Het wordt in 2022 daarom nog belangrijker dat je een centrale contenthub bouwt op ‘eigen grond’, zoals je website, blog of eigen communitysite. Dat doen contentmarketeers in B2B gelukkig al massaal: 90% gebruikt de bedrijfswebsite voor contentverspreiding, 76% heeft een eigen blog, en 69% een e-mailnieuwsbrief. Andere populaire ‘owned’ kanalen zijn microsites, digitale magazines, een online leerplatform of een eigen mobiele app.

Wat is de rol van social media hierin? Heel simpel, maar onmisbaar: ze dienen voor het bereiken van nieuwe doelgroepen voor deze content. Binnen die social media is LinkedIn, niet geheel verrassend, het belangrijkste kanaal voor B2B-contentmarketeers. Een overweldigende 93% van hen maakt gebruik van LinkedIn als contentverspreidingskanaal. Daarna volgen Facebook (80%), Twitter (71%), YouTube (60%) en Instagram (56%). 

don't build your house on rented land

TLDR: inhoud & kwaliteit. Daar zal contentmarketing nóg meer om draaien in 2022. 

 

Uncategoried

Inhaakkalender 2022

Uncategoried

Cómo encontrar los mejores hashtags para tus posts en redes sociales

¿Qué hace que un hashtag sea perfecto?

Para establecer qué hace que un hashtag sea «bueno» o incluso «perfecto», es bueno considerar primero cómo los hashtags proporcionan un impulso en el alcance y las interacciones.

Al fin y al cabo, esto solo ocurre cuando un usuario hace clic o busca un hashtag específico para ver las publicaciones subyacentes (con suerte, las tuyas) e interactuar.

Es mucho más probable que un usuario haga esto con hashtags que:
(a) Populares. Después de todo, es mucho más probable que esos hashtags aparezcan en el feed de noticias o timeline de un usuario.

(b) Se estén utilizando actualmente. Un hashtag como #facebookdown se utiliza muchísimo durante una interrupción de Facebook, pero mientras el canal de medios sociales siga funcionando, no vas a generar más alcance con él.

(c) Sé relevante. En el momento de escribir estas líneas, #childrensbooksweek se utiliza mucho en Instagram. Sin embargo, si tu marca no tiene nada que ver con la semana del libro infantil, el hashtag sigue sin ser adecuado para ti. Por lo tanto, un hashtag perfecto tiene un vínculo con el tema de tu publicación en las redes sociales.

Por lo tanto, un hashtag perfecto es tendencia en su mercado; un hashtag relevante para su marca que se utiliza con frecuencia en este momento.

 

¿Cómo encontrar los mejores hashtags?

Hay varias formas de encontrar los mejores hashtags de tendencia para tu marca:

1. Volg accounts met dezelfde doelgroep

Het is even wat werk, maar het kan goed uitpakken: volg accounts die dezelfde doelgroep hebben als jij. Houd bij wat zij posten en welke hashtags ze gebruiken, om vervolgens mee te liften op hun succes.

Dit kan vooral tot resultaten leiden als de accounts die je op het oog hebt een groter publiek aanspreken dan jij. Denk aan influencers, marktleiders of experts in jouw markt. Het nadeel hiervan is dat het een vrij arbeidsintensief proces is, terwijl je natuurlijk ook nog 1001 andere dingen te doen hebt. Je moet bovendien kort op de bal zitten, want een populaire post en een vaak aangeklikte hashtag kan de volgende dag alweer oud nieuws zijn.

2. Zoek op social media kanalen zelf

Een tweede, veel gehanteerde optie werkt iets praktischer - met de nadruk op íets. Je gaat voordat je een post samenstelt op platformen zelf zoeken naar hashtags die geschikt zijn voor jouw post. Verschillende social media bieden hier (beperkte) mogelijkheden voor:

Hashtags op Instagram & hashtags op Facebook

Op Instagram en Facebook kun je zoeken naar een specifieke hashtag die je interesse heeft, om te zien hoe vaak de hashtag in totaal gebruikt is. Maar de platformen zijn letterlijk niet van gisteren, dus er is geen manier om te achterhalen of die hashtags ook daadwerkelijk recentelijk zijn gebruikt.

Instagram hashtags suggesties

Hashtags op X

X biedt die mogelijkheid wel. Onder het veld waar je naar tweets kunt zoeken, zie je een lijstje met (eventueel gepersonaliseerde) trending hashtags, wereldwijd of een specifieke locatie. Het totale gebruik van een bepaald onderwerp of een hashtag waar jouw interesse naar uitgaat, ontbreekt juist op X.

Twitter hashtags suggesties

Hashtags op LinkedIn

LinkedIn geeft weer andere inzichten in hashtags op het platform. Je kunt er, net als op andere social media platformen, zoeken naar hashtags om onderliggende berichten te vinden. Daar zie je als resultaat niet het aantal gevonden berichten, maar juist het aantal mensen dat ervoor heeft gekozen om de specifieke hashtag te volgen.

LinkedIn hashtags suggesties

Kortom: platformen bieden wel manieren om geschikte hashtags te zoeken, maar ze laten zeker niet het achterste van hun tong zien. De inzichten die je opdoet met deze methodes zullen spaarzaam zijn.

 

3. Gebruik een Hashtag Generator

De derde optie is daarom in alle opzichten de beste: accurater, eenvoudiger en sneller. In ons Coosto-platform kun je gebruik maken van de ingebouwde Hashtag Generator om binnen een fractie van een seconde de perfecte hashtags voor je post te vinden. Gewoon, real-time, tijdens het creëren van je post. Je typt het onderwerp van je post in, en het systeem geeft je direct suggesties voor geschikte hashtags.

De generator maakt gebruik van geavanceerde data van miljoenen social media posts om jou per kanaal (Instagram, X, Facebook en Pinterest) de meest trending hashtags voor te schotelen. Natuurlijk volledig op basis van jouw onderwerp, zodat de hashtags altijd relevant zijn en jouw bereik en interacties gericht verhogen.

hashtags generator Coosto

4. Hergebruik goed werkende hashtag(groepen)

Geen zin om elke keer dezelfde hashtags bij elkaar te zoeken rondom veelbesproken onderwerpen? Bewaar en hergebruik je meest populaire hashtags voor een optimaal resultaat. 

Dankzij hashtag groepen in Publish maak en organiseer je eenvoudig combinaties van hashtags. Maak een groep hashtags om vaker te gebruiken in posts gerelateerd aan een campagne of bepaald onderwerp. Zo hoef je slechts eenmalig de hashtags bij elkaar te zoeken, en hergebruik je deze groep met één klik op de knop in je volgende post of voor je post op een ander social media kanaal. 
 

Waarom populairder niet altijd beter is

Soms is het verstandig om niet de meest gebruikte hashtag te kiezen. Hoewel die voldoet aan alle criteria (populair, recent, relevant), kan de concurrentie binnen de populairste hashtags enorm zijn. Op een populaire Instagram-hashtag als #fashion zijn in totaal al meer dan 1 miljard berichten verschenen. Zie daartussen maar eens op te vallen met je post! De eveneens populaire, recente en relevante hashtag #fashiontips telt ‘slechts’ 1,2 miljoen berichten (1000x minder dus). Hoewel deze hashtag dus minder gebruikt wordt, kan het alsnog een slimmere zet zijn.

Je ziet in Coosto daarom per hashtag hoe vaak ze op dit moment gebruikt worden ten opzichte van de andere hashtags in de lijst, zodat je altijd een weloverwogen keuze kunt maken.

 

Werken hashtags echt op ieder platform?

Het korte antwoord: ja. Het iets uitgebreidere antwoord hebben we laten genereren door de rekenkracht van Post Optimizer in Coosto. Hoe goed scoren posts met hashtags ten opzichte van een gemiddelde post op het gebied van bereik en interactie? (peildatum 16 november 2023).

       

Stijging in bereik en interactie bij gebruik van hashtags
           

 

 

¿Cuántos hashtags debo utilizar?

Todos los que quieras.

Hasta el momento, no existe ninguna investigación con pruebas estables y convincentes sobre el número ideal de hashtags en una publicación de Instagram, LinkedIn u otras redes sociales. Mientras que un experto considera que «3» es el número ideal de hashtags en Instagram, otro grita «11» u «8, pero luego tienes que ponerlos en los comentarios». Ninguna de estas conclusiones puede confirmarse en investigaciones repetidas. En resumen: no hay un número ideal, y puedes ir a por todas con tus hashtags.

Pero... Los principios básicos de la comunicación nos enseñan que la forma no debe distraer del contenido del mensaje. Conviene aplicar esta máxima también al uso o abuso de los hashtags. En cuanto los hashtags empiecen a entorpecer la legibilidad o la claridad de una publicación, deberás concluir que has utilizado demasiados hashtags. En otras palabras, ¡elimínalos!

Uncategoried

Top Topical Kalender 2022 België

Uncategoried

De beste social media planning tool kiezen? Hier moet je op letten

Checklist

1. Gebruiksvriendelijkheid

2. Ondersteunde kanalen

3. Datagedreven tips

4. Ondersteunde functionaliteiten

5. Statistieken en inzichten

6. Geïntegreerde tools

7. Samenwerkingsmogelijkheden

8. Concepten & notities

9. Support

10. Demo of trial

 

1. Gebruiksvriendelijkheid

Allereerst is het slim om de gebruiksvriendelijkheid van de social media planner te laten meewegen in jouw keuze. De tool moet jou op de eerste plaats namelijk helpen tijd te besparen, en dat lukt niet als de interface onnodig ingewikkeld is.

Een goede social media planner werkt intuïtief, en je zou hem zonder uitgebreide training snel onder de knie moeten krijgen. Let in de oriëntatie naar een tool daarom bijvoorbeeld op zaken als navigatie, de eenvoud van knoppen, en het gemak waarmee je de diverse functionaliteiten kunt terugvinden in de tool.

 

2. Ondersteunde kanalen

Een gebruiksvriendelijke planner is weggegooid geld als je kanalen gebruikt die niet worden ondersteund door jouw planner.

Zo zijn er goedkope tools die alleen het inplannen van posts op Instagram & Facebook, of juist alleen op Twitter of LinkedIn ondersteunen. Aan de andere kant van het spectrum heb je juist zeer complete social media planning tools, die alle grote social media* bedienen: Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube, Twitter en Pinterest.

Gebruik je deze social media kanalen allemaal, of overweeg je (één van) deze kanalen toe te voegen aan je marketingmix? Dan is het verstandig om direct voor een wat uitgebreidere tool te kiezen. Je loopt anders het risico dat je alsnog moet schakelen tussen je social media planner en een niet-ondersteund social media kanaal. In dat geval zou de tijdsbesparing van een social media planner teniet worden gedaan.

*Let op: op het moment van schrijven (Q4 2021) is het inplannen en automatisch publiceren op TikTok binnen geen enkele tool mogelijk, door limitaties van TikTok zelf.

 

3. Datagedreven tips

De beste social media planners faciliteren niet alleen, ze helpen je ook op weg met slimme tips en adviezen. Wat betekent dat precies? De meeste tools bieden vooral uitvoerende functionaliteiten; ze stellen je in staat om posts in te plannen of direct te publiceren. Handig, want daar gebruik je de tool immers voor.

Toch zet een enkele social media planner een stapje extra. Deze tools geven je proactief allerlei tips waarmee je meer resultaat uit social media kunt halen. Denk bijvoorbeeld aan geautomatiseerde analyses en tips voor de timing en de vorm van je post. Zo hoef je nooit meer te twijfelen over de ideale berichtlengte, emoji, hashtags of mediagebruik in je social media berichten.

Dat is sowieso mooi meegenomen, maar vooral een handig pluspunt als bereik, interactie en clicks vanuit social media belangrijk voor je zijn. Met deze tips voorkom je namelijk dat een inhoudelijk perfecte post wordt ‘tegengehouden’ door algoritmes.

Coosto analyseert real-time de prestaties van 100.000+ posts per dag, om jou datagedreven adviezen te geven voor meer bereik, interactie of clicks op jouw favoriete social media platform. Bekijk de mogelijkheden van Post Optimizer in Coosto.

 

4. Ondersteunde functionaliteiten

We moeten je helaas uit de droom helpen: social media planners zullen qua mogelijkheden altijd achterlopen op de social media kanalen zelf. Dat komt doordat partijen als Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram niet alle nieuwe functionaliteiten (direct) via de zogenaamde API beschikbaar maken voor externe tools.

Dat gezegd hebbende: er bestaan wel degelijk grote verschillen tussen de functionaliteiten van de diverse tools. Zo zijn er zeer summiere social media planners die alleen het inplannen van basisposts maken.

De meest uitgebreide tools bieden echter volledig visuele contentkalenders. Ze ondersteunen ook video en GIFs, en bieden daarnaast mogelijkheden om bijvoorbeeld Instagramaccounts of -locaties te taggen, of Facebook carrouselposts te publiceren.

 

5. Statistieken en inzichten

Posts inplannen op de social media accounts van jouw organisatie doe je niet (alleen) voor je lol. Je wil er uiteindelijk ook iets mee bereiken. Impressies, interactie en clicks zijn de meest voorkomende concrete doelen. Als je graag wil weten of je die doelen ook daadwerkelijk behaalt, is het cruciaal dat je social media planner ook een overzicht van de belangrijkste statistieken per post en/of kanaal kan bieden. Natuurlijk bespaart je dat ook weer tijd, omdat je statistieken van meerdere platformen in één overzicht hebt, zodat je gemakkelijk kan gaan analyseren en vergelijken.

Aangezien niet alle tools deze statistieken bieden, is dit een essentieel aandachtspunt in je zoektocht naar een geschikte social media planner.

 

6. Geïntegreerde tools

Een social media planner dient in de basis voor – hoe raad je het – het inplannen van social media posts. Maar de kans is bijna 100% dat je méér doet met social media.

Denk bijvoorbeeld aan het behandelen van inkomende berichten, vragen of klachten. Of het analyseren van wat er buiten je eigen social kanalen over je merk wordt geschreven, of zelfs het zoeken van inspiratie voor social media posts. Ook het rapporteren van resultaten is iets wat bij het takenpakket van zowat elke social media professional hoort.

Vaak lijkt het alsof je voor een dubbeltje op de eerste rang kunt zitten met een mooie social media planner. Maar schijn bedriegt. Goedkoop is vrijwel altijd duurkoop, wanneer blijkt dat je voor alle andere social media activiteiten aparte tools moet aanschaffen. Dan ben je bovendien alsnog aan het schakelen tussen verschillende tools, en verdwijnt je initiële tijdsbesparing als sneeuw voor de zon.

Gelukkig hebben sommige tools hebben deze mogelijkheden geïntegreerd in één overkoepelend platform, zodat je jouw volledige beheer in één overzicht kunt onderbrengen.

Coosto is veel méér dan een social media planner. Bekijk alle mogelijkheden van ons platform.

 

7. Samenwerkingsmogelijkheden

Zijn er binnen jouw organisatie meerdere mensen die zich bezighouden met social media, of ziet het ernaar uit dat dit in de nabije toekomst gaat gebeuren? Dan is het belangrijk dat je in je zoektocht naar een social media tool rekening houdt met de mogelijkheid om samen te werken.

Denk bijvoorbeeld aan een gezamenlijke contentkalender, waarin je met meerdere mensen kunt werken. Of een berichtgoedkeuringssysteem, waarmee je collega’s om feedback kunt vragen. Veel goedkope tools zijn meestal specifiek afgestemd op één gebruiker per organisatie, waardoor uitbreidingsmogelijkheden beperkt zijn.

 

8. Concepten en notities

Als jij bent zoals de meeste social media managers, dan heb je een creatieve, soms wat warrige geest. Dat is vaak heel handig (want ideeën zijn er altijd), maar soms ook niet. Want voordat jij een social media post definitief af hebt, zijn er al verschillende ideeën en concepten de revue gepasseerd.

Het kan dan handig zijn om een soort notitieboekje in je social media planner te hebben. Een plek waar je memo’s, ideeën en concepten alvast kunt neerzetten, zodat ze later kunnen uitbloeien tot een impactvolle social media post. Sommige tools hebben dit, andere niet. Goed op letten dus!

 

9. Support

Hoe goed een social media planner ook werkt, vroeg of laat ga je sowieso een keer Support nodig hebben. Van een vraag over een nieuwe functionaliteit tot een ingeplande post die je niet kunt terugvinden: een behulpzame helpdesk is ontzettend waardevol.

Dan is het wel goed om te beseffen dat niet zomaar iedere social media planning tool een 24/7 heldeskteam heeft. Veel grote Amerikaanse tools houden Amerikaanse kantooruren aan, waardoor je op voor West-Europa gangbare tijden niet geholpen wordt.

De manier waarop je contact kunt opnemen met deze tools beperkt zich meestal tot e-mail, terwijl slechts een enkeling ook via livechat en telefoon voor je klaarstaan. Is hulp en ondersteuning belangrijk voor je, dan is het goed om deze kennis in je keuzeproces mee te nemen.

De goede Support is één van de 10 belangrijkste redenen waarom onze klanten voor Coosto blijven kiezen.

 

10. Demo of trial

De laatste essentiële factor in jouw oriëntatieproces zou de beschikbaarheid van een soort preview moeten zijn, in de vorm van een (online) demonstratie of trial.

Het is af te raden om een contract voor een social media planner aan te gaan als je de planner niet van tevoren in werking kan zien. Het gaat immers om looptijden van 12 tot wel 48 maanden, en is er veel geld mee gemoeid. Wordt een demonstratie of trial niet aangeboden, dan raden we je daarom aan verder te kijken naar andere tools.

 

Uncategoried

10 gouden regels voor succesvolle inhakers

1. Kies een veelbesproken moment

Wellicht een open deur, maar hoe meer een onderwerp besproken wordt, hoe beter. Dat is het bereik waar jij met jouw inhaker perfect op kan meeliften om je eigen bereik te vergroten. Een moment dat veel interactie uitlokt biedt ook voor jou meer kansen op succes!

 

2. Een goede voorbereiding is het halve werk

Veel inhakers kan je vooruitplannen. Met onze inhaakkalender zie je veel inhaakmomenten tenslotte al van mijlenver aankomen. En dan heb je ruim de tijd om een goede inhaker te bedenken, uit te werken én te testen!

3.    Timing is alles

Alleen het juiste moment telt bij een sterke inhaker. Heb je een moment gemist, ga dan niet geforceerd proberen om een inhaker alsnog te publiceren. Accepteren en door naar het volgende inhaakmoment!

De Ziggo WiFiets is speciaal ontwikkeld voor de verbonden fietser. De router is geïntegreerd in het frame, wordt geleverd met extra breedband en met twee harde schijfremmen. Uiteraard komt deze fiets met onbeperkt bellen en een WiFree Headset!? pic.twitter.com/IzgiHNxDbV

— Ziggo (@ZiggoWebcare) April 1, 2022

 

4.    Doseer je inhakers

Overdaad schaadt. Je hoeft niet alle inhakers aan te grijpen. Kies liever voor kwaliteit in plaats van kwantiteit en publiceer alleen je beste inhakers. Dan is jouw kans op succes het grootst!

 

5.    Gebruik humor 

Verwerk zelfspot of een kwinkslag in je inhaker om deze echt aan te laten slaan en een lach op het gezicht van jouw volgers te toveren. 

 

 

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bericht gedeeld door Starbucks UK (@starbucksuk)

 

6.    Het oog wil ook wat 

Beeld staat centraal bij een inhaker. In een oogopslag moet deze al duidelijk zijn voor jouw doelgroep. En de tekst mag daar natuurlijk bij ondersteunen, maar dit is echt een aanvulling om het verhaal rond te maken!

 

 

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bericht gedeeld door Coop Supermarkten (@coopsupermarkt)

 

 

 7.    1,2,3 test!

Gooi je inhaker niet zomaar de wijde wereld in, maar test deze eerst! Vraag collega’s, vrienden of familie of zij net zo overtuigd zijn van jouw inhaker als jijzelf. 

Extra tip: test je inhaker mét en zonder afbeelding. Dan weet je meteen of de afbeelding van jouw inhaker voor zichzelf spreekt. 

 

8.    Het mag een beetje schuren 

De beste resultaten bereik je als het net buiten de comfortzone ligt. En dat geldt ook voor inhakers. De link tussen jouw merk en het inhaakmoment hoeft er niet dik bovenop te liggen. De beste inhakers hebben zowel een match met je merk als een rafelrandje. Maak je inhaker dus niet te vergezocht of juist voor de hand liggend.

​​

songfestival inhaker

 

 

9.    Doe het goed, of doe het niet

Je krijgt maar één kans en die moet je grijpen! Bij inhakers bestaat er geen tussenweg, want een matige inhaker is de moeite niet waard. Zorg er daarom voor dat je het goed aanpakt en waarbij succes (zo goed als) verzekerd is. Dat betekent dat het complete plaatje moet kloppen: van timing tot inhoud en uitwerking. 

 

 

10.    Denk ook de onverwachte momenten 

Het zijn misschien wel de beste in hun soort: onverwachte inhaakmomenten. Het laatste nieuws, trends en hypes, vaak vormen juist deze trending topics hét gesprek van de dag. En dan zijn de momenten om op aan te haken, om zo mee te liften op het enorme beriek. Deze inhakers vergen wat flexibiliteit, want vooruitplannen is natuurlijk geen optie. Maar juist met deze onverwachte inhakers kan jij jouw doelgroep op een positieve manier verrassen.

 

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by Albert Heijn (@albertheijn)

 

Waar vind je die input? Met Discover ben je altijd op de hoogte van de onderwerpen, hypes en trends die relevant zijn voor jouw doelgroep. In één oogopslag weet jij welke content de perfecte inhaakmomenten vormen om onderdeel van het gesprek van morgen te worden. 

Tijdens ons gratis webinar 'Contentinspiratie in de praktijk: zo vind je ideeën voor betere content' vertellen wij je alles over de waarde van trending content, hoe je trending content vertaalt naar waardevolle content voor jouw organisatie en hoe je bepaalt of content 'goed' of 'geschikt' is. Kortom, alles om in de praktijk aan de slag te gaan met het opdoen van contentinspiratie én de volgende stappen. 

Wanneer: 10 mei 2022
Hoe laat: 14:00 uur
Duur: 30 minuten

Uncategoried

Hoe LinkedIn tagging je helpt aan meer interactie en bereik

LinkedIn tagging houdt in dat je in posts van je bedrijfspagina andere organisaties, merken of bedrijven vermeldt (tagt/mentiont). Dat klinkt als een futiliteit, maar het is een handeling die je direct meer resultaat oplevert. Dat zit zo:

 

Omzeil de beperking van het algoritme

LinkedIn is een perfect kanaal om nieuwe zakelijke doelgroepen te vinden en te bereiken met je merk. Een reguliere post op LinkedIn werkt echter niet zoals berichten via push-kanalen als mail, telefoon of direct mailing; of jouw boodschap daadwerkelijk aankomt bij de ontvanger is afhankelijk van het LinkedIn-algoritme.

Met LinkedIn-tagging kun je die beperking omzeilen. Althans, voor één of enkele organisaties die je hoe dan ook wil bereiken. Als je deze organisaties vermeldt in je post, krijgen de beheerders van de betreffende bedrijfspagina’s namelijk een notificatie, met daarin een uitnodiging om de interactie aan te gaan met jouw post.

Zo ziet dat eruit op LinkedIn:

linkedin tagging

 

linkedin mentions overzicht

Zodra de getagde organisatie zich inderdaad in het gesprek mengt, genereer je interactie. Dat kan een reactie zijn, maar een like is al genoeg. Voor het algoritme is dat een signaal dat de post aan meer mensen vertoond mag worden. In die situatie profiteer je bovendien van een ander bijkomend voordeel: je post wordt ook automatisch vertoond aan (een deel van) de volgers van het bedrijf dat je hebt genoemd in je post. Zeker als dat bedrijf veel volgers heeft, kan jouw bereik op deze manier exponentieel groeien.

Tip: Vanuit Engage in Coosto ontvang je meldingen voor alle activiteiten op jouw LinkedIn-pagina. Een reactie op jouw eigen content of een tag door een andere organisatie in hun post: je bent direct op de hoogte én je kunt gemakkelijk vanuit één omgeving de interactie aangaan. Want voor ieder gekoppeld social media-account ontvang je meldingen bij nieuwe activiteiten, waar je dus direct vanuit dezelfde omgeving op kunt reageren. Overzichtelijk én tijdsbesparend!

Creëer associaties en wek vertrouwen

Een tag, hoe klein dat detail ook mag zijn, creëert een soort link tussen jou en de vermelde organisatie. Zeker als dat een organisatie is die hoog staat aangeschreven, zorgen die associaties voor vertrouwen. Je hebt blijkbaar een connectie met een andere organisatie, en ‘leent’ op die manier als het ware de associaties die mensen hebben bij het betreffende bedrijf.

Als dat bedrijf je post liket of van een reactie voorziet, krijg je een soort ‘stempel van goedkeuring’. Het is voor LinkedIn-gebruikers een signaal dat jouw post als interessante content mag worden gezien, wat bijdraagt aan je mate van autoriteit.

Deze uitwisseling van associaties is veel sterker wanneer er een klikbare mention in je post zit, dan wanneer je een organisatie alleen tekstueel vernoemt.

 

Val op (letterlijk)

Als we het toch over details hebben, dan mag de mate waarin een LinkedIn-tag opvalt niet ontbreken. Op LinkedIn worden de letters van zo’n mention (net als hashtags) namelijk blauw en vetgedrukt, wat meer opvalt dan de standaard grijze tekst van een post. Zo maak je van de tekst in je update nét even wat meer een blikvanger.

 

Best practices

De voordelen van LinkedIn-tags zijn overduidelijk. Toch is het onverstandig om ze te pas en te onpas te gebruiken. Wees daarom kritisch, en gebruik ze alleen wanneer ze echt meerwaarde bieden.

Don’ts

 

1. Te veel tags in één post gebruiken

Dat wordt onoverzichtelijk en komt overdreven spammerig over. En zeg nu zelf: welke organisatie voelt zich nog persoonlijk aangesproken in een zee van andere merken, hashtags en links?

2. Organisaties taggen waar je geen echte link mee hebt

We begrijpen dat je als merk graag geassocieerd wilt worden met grote bedrijven als Apple, Coca-Cola of Google, maar het moet wel geloofwaardig blijven. Als er totaal geen sprake is van een samenwerking of andere link tussen jullie organisaties, is de kans bovendien nihil dat het bedrijf gaat interacteren met je post. Niet doen, dus.

3. Tags aan het einde van een post plakken

Het is voor de leesbaarheid beter om een bedrijfsvermelding op een natuurlijke manier te verwerken in een zin. Iets als: “Samen met @BedrijfX hebben we gewerkt aan ons nieuwe product” In plaats van “We hebben hard gewerkt aan ons nieuwe product. @BedrijfX.”

 

Do’s

 

1. Partnerships

Partnerships lenen zich bij uitstek voor tags op LinkedIn. De inhoudelijke link is in het geval van een samenwerking duidelijk aanwezig, waardoor de kans groot is dat de getagde organisatie ook gaat interacteren met de post. In het onderstaande voorbeeld van KPN is dat precies wat het Oranjefonds deed:

2. Submerken

Als je werkt bij een grote organisatie met meerdere merken (en bijpassende LinkedIn-pagina’s), kan het soms handig zijn om mee te liften op het grote bereik van één van die pagina’s. Het grote voordeel: je bent niet afhankelijk van anderen en je hebt de interactie volledig in eigen hand.

3. Gerelateerde organisaties

De link tussen jouw organisatie en de getagde pagina hoeft niet altijd heel direct te zijn. Een pagina die wat verder van je af staat, kan alsnog relevant zijn om te taggen. Zoals Dagblad van het Noorden door Enexis Groep. 

LinkedIn-tagging is een kleine, maar toch zeer aanwezige factor die bepaalt in hoeverre je jouw bereik- en interactiedoelstellingen uiteindelijk behaalt. De meeste marketeers en communicatieprofessionals gebruikten LinkedIn-tagging intuïtief al op een slimme manier, waardoor de tips hierboven hopelijk vooral een bevestiging zijn van wat je al weet.

Wat wél nieuw is, is dat LinkedIn-tagging nu beschikbaar is in Coosto! In de meeste andere social media management tools is tagging op LinkedIn onmogelijk. Om te kunnen taggen moet je in die tools een post inplannen, en hem na publicatie bewerken op het platform zelf om de tags toe te voegen. Met Coosto is die onhandige werkwijze dus eindelijk voorbij, en kun je jouw post direct van LinkedIn-tags voorzien.

Lees meer over de mogelijkheden van LinkedIn in Coosto, of vraag een gratis online demonstratie aan.

Uncategoried

Top 4 tendencias en redes sociales y marketing de contenidos en 2024

Estas son las tendencias clave de 2024:
La IA en las redes sociales se convertirá en la norma     
Las redes sociales como motor de búsqueda     
ALa originalidad y el entretenimiento educativo serán aún más importantes       
El video en formato corto marca el camino a seguir
 

La IA en las redes sociales se convertirá en la norma

Este año, sin ninguna duda ha sido el año de la instauración de la IA en nuestras vidas, especialmente la IA en las redes sociales. A finales de 2023, ChatGPT era todavía una novedad, pero ahora es imposible imaginar el trabajo diario de cualquier profesional del marketing sin ella. Con el poder de la IA, crear contenido en redes sociales no solo es más fácil, sino también más rápido que nunca. 

Crea y diseña publicaciones sin esfuerzo, por ejemplo con nuestro AI Content Generator. Esto también mejora significativamente la calidad de tus contenidos y facilita la optimización de tus posts. Por si esto fuera poco, ¡incluso puedes utilizar la IA como una potente fuente de inspiración! Utiliza la IA a tu favor.

Así se utilizará la IA en marketing en 2024:

  • Selecciona las herramientas de IA adecuadas para la creación de contenidos
  • Utiliza la IA como herramienta de investigación
     

AI_Content_Generator_ES

 

Las redes sociales como motor de búsqueda en 2024 

Las redes sociales se utilizan cada vez más como motor de búsqueda. En 2024, lo más probable es que tu público objetivo ya no busque su marca únicamente a través de un motor de búsqueda tradicional, sino a través de las redes sociales. Asegúrese de que puedan encontrarla en todas las plataformas.

En la búsqueda de testimonios reales de personas reales, los resultados de los motores de búsqueda como Google a veces se quedan cortos. TikTok, Facebook e Instagram desafían significativamente a los motores de búsqueda tradicionales como Google, gracias a que estas plataformas incluyen experiencias de usuarios reales. TikTok incluso añade resultados de búsqueda de Google a su aplicación y refuerza sus opciones de búsqueda con Keyword Insights en el Creative Center.

La búsqueda social está creciendo, pero no todo el mundo la utiliza bien. Ahí reside otra gran oportunidad para las organizaciones. Si adaptas las palabras clave, los textos alternativos, los títulos y los perfiles al comportamiento de búsqueda de tu público objetivo, atraerás a visitantes más relevantes. Es importante configurar el contenido de forma inteligente, porque las plataformas de redes sociales están hechas para mantener a los usuarios en su plataforma. Por lo tanto, mejora tu presencia en las redes utilizando cada plataforma de la forma adecuada y haz que esto forme parte de tu plan de búsqueda para 2024. De hecho, la búsqueda social parece estar convirtiéndose en un nuevo hábito y una prometedora tendencia de aquí en adelante.
 

Consigue que tus redes sociales sean a prueba de motores de búsqueda:
 

  • Utiliza las palabras clave más importantes para tu marca también en el contenido de tus redes sociales. Piensa en los textos alternativos de las imágenes, pero también en las biografías y las descripciones.
  • Utiliza etiquetas de ubicación y hashtags para aumentar tu visibilidad.
  • Actualiza las biografías y descripciones en los perfiles de las redes sociales con términos de búsqueda importantes e información sobre tu marca
     

 

La originalidad y el entretenimiento educativo serán aún más importantes 

En una época en la que la atención es cada vez más escasa y fugaz, es fundamental destacar y captar la atención. Los estudios demuestran que, por término medio, las personas solo pueden mantener la atención durante 8,25 segundos. Esto es incluso más corto que la capacidad de atención de un pez estimada en 9 segundos.

Ya lo decía el refranero español: “Lo bueno, si breve dos veces bueno”: Cada vez se cuenta con menos tiempo para mantener la atención de tu público objetivo y transmitir tu mensaje con eficacia. Aquí es donde el concepto de "edutainment" desempeña un papel importante, donde la educación y la diversión se unen para crear una experiencia con impacto para tu público objetivo. Utilizar los contenidos estratégicamente no sólo hace que tu mensaje cale mejor. También hace que sea más probable que tu público objetivo actúe, simplemente porque ya está en su mente.

Por tanto, la autenticidad sigue siendo una fuerza motriz. Las marcas que pueden crear una sólida combinación de contenidos entretenidos que eduquen al público objetivo y mientras muestran su lado humano se están convirtiendo en las nuevas pioneras. El cada vez más popular TikTok demuestra que esto funciona. Aunque esta tendencia ya lleva algún tiempo en marcha, ser auténtico es cada vez más importante, especialmente con la abundancia de contenidos breves para picar en las redes sociales y el crecimiento de la IA. Ahora más que nunca, la gente quiere ver contenidos auténticos, preferiblemente con un toque personal.
 

Así es como se desarrolla una estrategia de entretenimiento educativo que sea original:

  • Piensa en temas de tu sector en los que pueda enseñar a tu público objetivo de forma entretenida.
  • Destaca la autenticidad de tu marca, por ejemplo, mostrando los entresijos de tu organización o interactuando con tu público objetivo. 
     

 

El video en formato corto marca el camino a seguir

El vídeo de formato corto ya no es una tendencia emergente, sino "la nueva norma". Sin embargo, no puede faltar en esta lista de tendencias. Aunque el vídeo de formato corto ya se consideraba la tendencia más importante en 2023, no ha hecho más que aumentar su popularidad en 2024.

Grandes nombres como Google con sus YouTube Shorts, Meta con sus Instagram Reels y TikTok están adoptando el vídeo de formato corto. Muchas marcas ya utilizan vídeos Short-Form en su plan de contenidos y publican sin esfuerzo vídeos Short-Form en diferentes plataformas desde un único entorno. Así que no te quedes atrás e incluye esta importante tendencia de vídeo en tu estrategia de contenidos.

¿Has implementado ya esta tendencia en tu estrategia? ¿Desempeñarán pronto los vídeos Short-Form un papel importante en tu estrategia de redes sociales?
 

Introducción a los videos cortos:

  • Identifica diseños relevantes y desarrolla un formato.
  • Siga las tendencias populares en tu mercado.
  • Piensa en cómo puedes incorporar vídeos cortos a tu estrategia de contenidos y redes sociales. Consejos: empieza el vídeo con algo que haga que el espectador deje de desplazarse por un momento, que dure menos de 60 segundos, reutiliza los vídeos largos, promociónalos en varias plataformas, grábalos en vertical y crea un pie de foto contundente. 
     

ES_Publish

Uncategoried

Google Analytics y las métricas de redes sociales: Cómo empecé a amar estos números como Content Marketer

Probablemente, te resulte familiar: varias pestañas abiertas con diferentes plataformas de redes sociales y estadísticas de rendimiento de sitios web, mucho copiar y pegar para obtener todas las cifras en un solo lugar. Un proceso que lleva mucho tiempo y, sobre todo, es propenso a errores. 

Durante años, he luchado por demostrar la cohesión entre el buen rendimiento de mis campañas en redes sociales y el flujo constante de conversiones de mi sitio web. Atarlo todo: ese era mi mayor problema. Necesitaba una visión global clara que me ayudara a demostrar la atribución de las redes sociales a las conversiones que conducen a las ventas. Y el hecho de que la conciencia de marca no es sólo algo que hacemos por diversión, como profesionales del marketing.

Haría mi trabajo como Content Marketer mucho más fácil. Y también mucho más interesante. Me ayudaría a centrarme en lo que lo hace desafiante e interesante para mí. Al fin y al cabo, lo que me motiva es crear nuevos contenidos basados en campañas de éxito.

La solución: integración completa de todas las estadísticas en un solo panel

Con Coosto es posible conectar las cuentas de Google Analytics y todas las cuentas de redes sociales de la empresa, lo que permite combinar fácilmente todas las métricas relevantes en una sola vista general. Las plantillas de panel de control son la manera perfecta de mostrar las métricas que son importantes para tus objetivos. De este modo, se obtiene información sobre el rendimiento de los mensajes de medios sociales, plataformas y campañas, en relación con sus estadísticas de Google Analytics, tales como conversiones y páginas vistas. 

Para demostrar lo fácil que es responder a preguntas importantes sobre el rendimiento de las redes sociales y los contenidos con los paneles personalizables, te ofrezco algunos ejemplos. Porque al final, ¡los hechos hablan más que las palabras!

Ejemplos: cómo demostrar el éxito de las redes sociales y los contenidos 

El efecto de las campañas en las redes sociales en relación a los visitantes y las conversiones del sitio web

El primer ejemplo demuestra la relación entre los visitantes de un sitio web y las campañas en las redes sociales. ¿Cuántos visitantes (nuevos) llegaron a su sitio web gracias al éxito de una campaña en las redes sociales? ¿Y cuántas conversiones conseguí con este post?

Para responder a estas preguntas, tuve que combinar manualmente todas las estadísticas de mi sitio web y los datos de las redes sociales. Google Analytics en Coosto me permite reunir estas cifras fácilmente. Comprueba el rendimiento de las publicaciones en redes sociales de una campaña específica y compáralas directamente con el número de usuarios (nuevos) y conversiones en tu sitio web, derivados de esta campaña. 

Webtraffic

El impacto de la notoriedad de marca en el tráfico web orgánico

El segundo ejemplo se centra en los efectos positivos de una marca conocida y el alcance de los medios de comunicación. Porque, ¿cómo se benefician tus resultados diarios de una marca consolidada? A menudo se subestima el poder de la notoriedad de marca y durante mucho tiempo ha sido difícil demostrar sus efectos (a largo plazo). Pero esto ha cambiado.

Si comparamos el alcance total de tu marca en todas las fuentes de medios online y lo ponemos junto a las estadísticas de tráfico directo de tu sitio web, te darás cuenta rápidamente de que los picos de estas cifras coinciden. En otras palabras, ¡todos los esfuerzos realizados en el pasado y en la actualidad para crear una marca más fuerte están dando sus frutos! Ya no hay costes de publicidad: estos valiosos visitantes del sitio web saben lo que buscan y, por lo tanto, es muy probable que se conviertan en clientes. Todo gracias a una marca fuerte y a un gran alcance mediático. 

Media Reach_Direct verkeer_Sentiment

Para profundizar aún más en el análisis, puedes analizar el sentimiento que rodea a tu marca. ¿En qué medida se menciona su marca positiva o negativamente? ¿Puede relacionarlo con los picos de tráfico en su sitio web? Los cuadros de mando personalizables facilitan más que nunca la respuesta a estas preguntas. 

¡Descubre cómo Google Analytics y las métricas de las redes sociales hacen que tu trabajo sea más apasionante!

¿Estás preparado para que las cifras hablen por sí solas? Me atrevo a decir que estoy empezando incluso a disfrutar juntando todas las métricas relacionadas con las redes sociales y el rendimiento del sitio web. Las posibilidades son infinitas. Combinar las estadísticas de estas plataformas ofrece innumerables y valiosas perspectivas nuevas. 

Como he dicho, hacer mis análisis mensuales ya no es una tarea que quiera posponer. ¿Quién iba a pensar que alguna vez sería yo quien dijera esto? Yo no, eso seguro. Hoy en día, me sorprendo a mí mismo queriendo buscar nuevos puntos de vista y disfruto combinando estadísticas interesantes y relevantes. Piensa en el número de ventas que realizamos gracias a mis publicaciones en las redes sociales, la relación entre el alcance de las redes sociales y el número (creciente) de visitantes del sitio web, y la contribución de la participación en las redes sociales a las conversiones en las páginas de destino. 

¿Quieres experimentar por ti mismo cómo esta forma mejorada de enfocar la analítica de contenidos puede llevar tu estrategia al siguiente nivel? Pruébelo por ti mismo.

Uncategoried

Cómo WWF ha aumentado su presencia online con Coosto

Del reto creativo a la estrategia de contenidos optimizada

¿Cómo alcanzar al público objetivo con contenidos interesantes? Ese fue uno de los retos a los que se enfrentó el equipo de marketing de WWF. Un gran alcance, especialmente a través de las redes sociales, es esencial para marcar la diferencia. Solo así el mensaje de WWF puede marcar la diferencia y crear impacto. Pero, ¿dónde están exactamente esos puntos débiles y cómo se garantiza que una publicación en las redes sociales genere el alcance deseado? La respuesta está en los números.  

"A veces era difícil analizar las estadísticas y los datos con claridad para luego aplicarlos a nuestra estrategia de contenidos", indica Frank. WWF necesitaba una herramienta intuitiva que le ayudara a entender a su audiencia online y a iniciar el debate en la red. En resumen, había que mejorar la estrategia de contenidos.  

 

El punto de inflexión: paneles de control e informes detallados

Afortunadamente, WWF ahora mide y corrobora la eficacia de sus contenidos con informes detallados y paneles de control en tiempo real: "Gracias a Coosto, ahora podemos centrarnos en crear contenidos impactantes sin dedicar mucho tiempo a largos informes. Además, la herramienta es muy intuitiva".       
 

WWF_Het omslagpunt: inzichtelijke dashboards en rapporten

 

Visibilidad permanente de las publicaciones online y en redes sociales

WWF no sólo utiliza Coosto para analizar los resultados de las redes sociales y de sus contenidos. Por ejemplo, también miden el alcance de su marca en medios online y son capaces de responder rápidamente a las conversaciones en online a través de Listen:

"Teníamos por delante un emocionante evento para WWF en el Parlamento Europeo, donde estamos comprometidos con la conservación y restauración de la naturaleza. Gracias a Coosto, pudimos preparar nuestros mensajes e iniciar la conversación en las redes sociales, utilizando #nosinnaturaleza. Este hashtag inició una corta pero potente campaña de colaboración entre todas las ONG verdes de los Países Bajos, en la que la escucha social desempeñó un papel crucial para responder rápidamente a las conversaciones online, incluso las que no usaban directamente el hashtag o no contenían menciones de WWF o el Parlamento Europeo."

Gracias a Listen, también tuvimos una visión instantánea de las reacciones a esta campaña y hasta qué punto este hashtag fue recogido por otras corporaciones y usuarios.      
 

WWF_Altijd zicht op online & social media berichten

 

 

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bericht gedeeld door Wereld Natuur Fonds (@wnfnederland)

 

Resultados e impacto

El uso diario de Coosto es ahora la norma para Frank y su equipo: "Utilizamos Coosto a diario para planificar contenidos, analizar estadísticas de mensajes y ajustarnos a nuestros objetivos de contenidos".

Los resultados del trabajo que WWF ha realizado con Coosto son sorprendentes", afirma Frank. "En las redes sociales hay que experimentar. Con Coosto, vemos inmediatamente si nuestro contenido funciona o no. 
Ajustamos nuestra estrategia de contenidos en función de los resultados y observamos qué formatos funcionan mejor. Esto nos ha permitido mejorar los contenidos y aumentar la participación de nuestros seguidores". Gracias a Coosto, la tasa de participación de WWF ha aumentado un 147,5% en X (Twitter) y un 811% en TikTok. La guinda del pastel la pone un aumento del 1478% en el número medio de impresiones en Twitter.

WWF también utiliza Coosto para descubrir nuevas oportunidades, como el uso del Post Optimizer para publicar en los momentos en los que hay más usuarios conectados a la diferentes redes sociales. 


"Gracias a Coosto, he empezado a programar posts por las tardes, algo que antes no me habría atrevido a hacer"

Los horarios recomendados por el Post Optimizer realmente marcaron la diferencia: los posts llegaron a una mayor audiencia y provocaron un mayor engagement. Resultados importantes que contribuyen a aumentar el impacto del mensaje.
 

 

Coosto y WWF: una alianza con grandes resultados

Gracias a Coosto, WWF puede perfeccionar continuamente su estrategia de contenidos y aumentar su impacto de forma eficaz. Una herramienta de redes sociales y contenidos como Coosto es indispensable para que WWF responda mejor a las conversaciones en línea y optimice los contenidos. Esperamos continuar con esta exitosa colaboración y seguir mejorando los resultados que WWF está obteniendo".

La colaboración es uno de los valores fundamentales de WWF, y Coosto les ayuda a cumplir su misión de proteger y restaurar la naturaleza. Esta alianza podría replicarse en otros mercados o incluso por otras organizaciones de todo el mundo.    

 

Uncategoried

Duplica tus conversiones con la integración de Google Analytics en Coosto

Coosto ofrece la potente integración con Google Analytics, que permite a los usuarios obtener conclusiones más fuertes y más rápidas que nunca antes. Esta integración abre las puertas a una mejor comprensión del rendimiento en línea, gracias a la combinación de estadísticas en redes sociales y rendimiento del sitio web. Aquí hay algunos aspectos destacados de lo que esta nueva integración con Google Analytics tiene para ofrecer: 

  • Análisis más profundos: La combinación de datos de rendimiento del sitio web y redes sociales facilita una conexión de resultados como nunca antes. Esto crea una imagen más completa del rendimiento de las campañas y permite descubrir nuevas oportunidades para obtener más resultados. 
     
  • Decisiones más rápidas: Gracias a la integración potente con Google Analytics, puedes ver y analizar en tiempo real todas las estadísticas relacionadas con el contenido y las redes sociales. Dado que todos los datos se han consolidado en una sola vista, puedes llegar a conclusiones más rápidas y fáciles. Así que será más fácil tanto hacer ajustes durante campañas, como tomar decisiones estratégicas de inmediato. 
     
  • Más alcance y conversión: Al obtener información sobre qué contenido resulta ser más efectivo, puedes aumentar fácilmente el alcance y maximizar las conversiones en todas las plataformas. Identifica tendencias y optimiza estrategias para lograr los resultados deseados de manera específica. 

Pruébalo por ti mismo y descubre cómo la integración de Google Analytics en Coosto puede ayudar a aumentar el éxito en línea de tu organización. La integración con Google Analytics en Coosto está disponible para los clientes de Coosto y puede ser probada de forma gratuita por aquellos interesados.

Uncategoried

Het Nationaal Emoji Onderzoek 2023

Het Nationaal Emoji Onderzoek 2023

Una investigación sobre el uso de los emoji en Twitter en España

Emojis: ¿los utilizas a menudo? Hoy en día están por todas partes. Especialmente en las redes sociales, los emoji se utilizan mucho para expresar sentimientos a cada mensaje. Expresarse puede ser bastante difícil, sobre todo sin un contexto, expresiones faciales o un lenguaje corporal adecuado.

En el Informe Nacional sobre Emoji 2023, analizamos el uso de los emoji en los tuits. Además del uso general, los emojis más populares (nuevos) y los más destacados del último año.

Uncategoried

Estos son los emoji más populares según el informe nacional sobre los emoji 2023

Encuentra en este blog las principales conclusiones sobre el uso de los emoji en Twitter en 2023. ¿Cuáles son los emojis más populares? En este artículo ya compartimos algunas conclusiones sorprendentes, pero si quieres descubrir mucho más e implementarlo en tu estrategia social media descarga aquí nuestro informe completo, es totalmente gratuito. 

Los emoji más populares

¡Tenemos un claro ganador! El emoji más popular es la "Cara con lágrimas de alegría", seguido por el "Rodando por el suelo de risa". Definitivamente en España nos encanta reír, sea con fines cómicos o irónicos, ¡lo cual es una gran noticia!

 

Top emojis

Los nuevos emoji: ¿cuáles son los más populares?

Cada año aumenta el número de emojis. Se añaden nuevos emojis a las ya extensas colecciones. 
En primer lugar, vemos la "cara conteniendo las lágrimas". Este emoji puede utilizarse para expresar diversas emociones, entre ellas tristeza, admiración y gratitud. Su amplio abanico de sentimientos explica por qué es el número 1 de nuestro top 5. Tampoco tenemos miedo a expresar amor y apoyo, ya que el "Manos de corazón" llegó al segundo puesto. ¡Nos encanta! ¿Cuál es tu favorito entre esos nuevos emoji?

Top nuevos emojis

 

¡Descarga el informe sobre los emoji 2023 aquí!

¿Tienes curiosidad por conocer todos los resultados del Informe Nacional del uso de los Emoji en 2023? Entre otras cosas, analizamos el uso de emoji en general, los picos notables en eventos positivos y negativos del año pasado y qué emojis se utilizaron en los mayores acontecimientos del último año.

Uncategoried

51 Trucos y Consejos para Redes Sociales

51 Trucos y Consejos para Redes

Un amplio repertorio de consejos prácticos para mejorar el rendimiento de las publicaciones en Facebook, Instagram, X, YouTube y LinkedIn.Een bundel vol praktische tips voor beter presterende posts op Facebook, Instagram, X, YouTube en LinkedIn

Uncategoried

Crea mejores contenidos en redes sociales con IA

La aparición de herramientas de IA presenta numerosas oportunidades. Las últimas tecnologías de IA permiten crear contenido de manera más eficiente que nunca. Incluso para publicaciones en redes sociales, los textos generados por IA son una verdadera solución en términos de eficacia y ahorro de tiempo.

Sin embargo, estas evoluciones también llevan consigo una connotación negativa: ¿Será nuestro trabajo como especialistas en marketing pronto redundante y seremos dominados por las últimas tecnologías de inteligencia artificial? la velocidad a la que se producen estos acontecimientos causa en ocasiones cierto miedo. Desde nuestro punto de vista, no hay razón para tener miedo o sentir incertidumbre. En realidad, la IA nos permite trabajar de manera más eficiente, pero debería verse principalmente como una herramienta y no como un sustituto. Lo importante: como profesional del marketing, debes saber cómo aprovechar esta revolución a tu favor. Ahí es donde residen las oportunidades en este momento: poder aplicar la IA a tu creación de contenido diaria, volviéndote más eficiente. Y nos encantaría contarte más al respecto.
 

Generación automática de contenido en redes sociales

ChatGPT se utiliza ampliamente para generar automáticamente contenido de alta calidad. Los beneficios son claros: gracias a esta tecnología de IA se ahorra mucho tiempo escribiendo textos. El poder de ChatGPT reside en su amplia aplicabilidad y adaptabilidad para crear sin esfuerzo contenido personalizado, completamente en línea con tu marca y mercado.


Sin embargo, escribir una prompt requiere cierta habilidad. A veces, es un desafío descubrir cómo darle las instrucciones correctas a la herramienta para obtener un contenido adecuado como resultado. No se trata solo de proporcionar los datos correctos de manera concreta, sino también de adoptar un cierto enfoque de pensamiento. Una simple solicitud en ChatGPT puede llevar la salida en cualquier dirección en cuanto a contenido. Pero hay una manera más fácil de crear rápidamente contenido adecuado para redes sociales.
 

AI Content Generator de Coosto

El Generador de Contenido de IA en Publish, el módulo de planificación de redes sociales de Coosto, está diseñado para ofrecerte contenido personalizado con solo unos clics. La respuesta a momentos sin inspiración o la búsqueda de las palabras adecuadas para llegar eficazmente a tu audiencia. ¿Cómo funciona? Muy fácil.


Selecciona el objetivo principal de la publicación en redes sociales: más alcance, interacción o conversión. Luego, solo es cuestión de proporcionar la entrada correcta. Describe con algunas palabras clave, frases o una descripción más larga de qué trata el contenido. Cuanto más concreta sea la descripción, mejor será el resultado. Luego selecciona la voz deseada: puede ser formal, humorística o entusiasta, o incluso puedes optar por adoptar la forma de hablar de un personaje conocido con un estilo marcado. Puedes ser tan creativo como desees: desde El Pato Donald hasta Barack Obama.


Finalmente, elige el idioma deseado: español, inglés u holandés son las opciones disponibles. Así llegas no solo a tu audiencia local de tu país, sino también a un público más amplio e internacional. Es el momento de comenzar la generación automática de contenido. ¡Haz clic en el botón y listo! Tu contenido personalizado está listo para compartir en redes sociales.

 

Una fuente interminable de inspiración basada en IA

Por lo tanto, la generación automática de contenidos para las redes sociales es pan comido. Pero, ¿de dónde sacas la inspiración para contenido nuevo? ¿Y cómo te aseguras de que tus publicaciones en las redes sociales coincidan con la conversación del día? O mejor aún: Anticípate a las tendencias emergentes, para ser el primero en tu mercado en responder a un tema controvertido.


La respuesta está en Discover de Coosto. En este módulo, nuestra herramienta analiza en tiempo real millones de fuentes y clasifica todo el contenido según las Puntuaciones de Tendencias calculadas algorítmicamente.
 

Discover

¡Consejo adicional! Elige un artículo trending relevante para tu audiencia y simplemente copia el título. Pega esto en el campo de tema del Generador de Contenido de IA de Coosto y ajusta el objetivo, la voz y, si es necesario, el idioma. ¡Así tendrás contenido trending listo para compartir en tus canales de redes sociales en poco tiempo!

 

Uncategoried

Coosto amplía la integración de Salesforce con una potente aplicación para Salesforce marketing cloud

EINDHOVEN, Países Bajos, 8 de marzo de 2023 /PRNewswire/ -- Coosto anunció hoy el lanzamiento de Coosto for Salesforce Marketing Cloud, la segunda aplicación de Coosto disponible en Salesforce AppExchange. Estas poderosas aplicaciones de Coosto permiten a los clientes administrar sin esfuerzo su contenido en línea y su presencia en las redes sociales directamente dentro de Salesforce.

Coosto: La herramienta de marketing de contenidos y redes sociales

Coosto ofrece una herramienta de marketing de contenido y redes sociales de vanguardia, que ofrece soluciones prácticas para cada etapa del proceso de marketing de contenido. Nuestros clientes leales confían en Coosto para generar y distribuir contenido excepcional, administrar de manera experta su comunidad en línea y rastrear y analizar sus resultados con facilidad.

Coosto ofrece una excelente alternativa para los clientes de Salesforce que anteriormente usaban Salesforce Social Studio, ya que Salesforce está eliminando este producto. Al utilizar la aplicación Coosto for Salesforce Marketing Cloud, los clientes pueden acceder sin problemas a la gama completa de funciones de Coosto directamente dentro de la plataforma Salesforce Marketing Cloud.

Coosto para Salesforce Marketing Cloud está actualmente disponible en AppExchange.

Esta nueva aplicación es una valiosa adición a la aplicación Salesforce existente de Coosto, Coosto for Salesforce Service Cloud. Juntas, estas aplicaciones permiten a los clientes obtener información en tiempo real sobre las interacciones sociales e interactuar con sus clientes directamente desde Sales & Service Cloud. Coosto for Service Cloud está disponible en AppExchange.

Toine Verheul, consejero delegado de Coosto, declaró: "Estamos orgullosos de haber fortalecido nuestra asociación con Salesforce, proporcionando a los clientes las herramientas que necesitan para administrar completamente su contenido en línea y redes sociales directamente dentro de la plataforma de Salesforce. Con las aplicaciones Marketing Cloud y Service Cloud ahora disponibles en Salesforce AppExchange, nos complace ofrecer a nuestros clientes una experiencia fluida y optimizada".

Más información en: https://www.coosto.com/coosto-salesforce

Uncategoried

Community Manager Calendar 2023 ¡Gratis!

El calendario Community Manager de Coosto incluye:

  • Más de 250 posibles eventos o días relevantes para enganchar con tu público objetivo
  • La atención esperada en redes sociales para conectar con tu audiencia
  • Consejos para obtener mejores resultados con las fechas relevantes

Te presentamos el calendario definitivo para conectar con tu audiencia y aprovecharte de las fechas importantes a nivel nacional e internacional. Este calendario te proporciona inspiración durante todo el año para que puedas crear contenido alineado con las fechas más relevantes para tu mercado. Pero... ¡aun hay más! Para ayudarte a determinar cuales son los momentos más relevantes, hemos medido cuántos mensajes en redes sociales se han generado durante el año pasado en cada uno de los días ¡No te pierdas nada! Utiliza los temas más discutidos que forman las conversaciones del día a día en tu beneficio. Es hora de empezar, descarga el calendario Community Manager e intégralo en tu calendario digital para tener la información siempre a mano.

Uncategoried

Calcula el ROI de tu marketing de contenidos con estas herramientas

1.    Google Analytics 

Una herramienta gratuita de Google que sin duda es conocida por todos los especialistas en marketing: Google Analytics. La herramienta online recopila información sobre los visitantes de tu sitio web y cómo se comportan en tus páginas. Con la llegada de Google Analytics 4, las cosas están a punto de cambiar.

El enfoque cambiará a un modelo basado en eventos. Es decir, se hará un análisis de los diferentes pasos en el recorrido del cliente. La ventaja de Google Analytics 4 es que puedes poner los datos de forma clara en diferentes informes. Además, ahora también puedes crear enlaces con Google Ads y Google Search Console. De esta manera, puedes recopilar todos los datos en un solo lugar. ¡Y esto es perfecto para demostrar el ROI de tu marketing de contenido!

Establecer objetivos en Google Analytics es imprescindible, especialmente si deseas probar la efectividad de tu contenido. ¡Establece bien las conversiones en las que quieres centrarte y no pierdas de vista a los visitantes que se convierten! De esta manera, aprenderás mucho más sobre tu grupo objetivo (potencial).

¡OJO! ¿Has establecido tus objetivos a través de Google Tag Manager en Google Analytics? Ahora tendrás que resetear tus objetivos en Google Analytics 4.

2.    SEO-tool

Aunque Google Analytics ya te brinda una gran cantidad de información valiosa sobre los canales que utilizan los visitantes para llegar a tu sitio web, también conviene profundizar en cada canal. ¡Obvio no podemos olvidarnos del tráfico de búsqueda orgánico!

Lo que no se puede encontrar en Google Analytics es la clasificación de tus páginas en palabras clave específicas. Información valiosa, especialmente si puedes vincularla a los volúmenes de búsqueda asociados con cada palabra clave. Así te haces una idea del tráfico potencial que puede llegar a tener tu página.

Por supuesto, los volúmenes de búsqueda no garantizan muchos clics en tu enlace. Afortunadamente, hay muchas maneras de aumentar tu tasa de clics, de modo que realmente obtengas una gran cantidad de tráfico a través de los resultados de búsqueda orgánicos.

Pero para volver a poder demostrar resultados, una herramienta de SEO es tu mejor opción. Piensa, por ejemplo, en UberSuggest, Screaming Frog o SEMrush. Estas herramientas te ahorran mucho trabajo manual, entre otras cosas, te muestran descripciones generales de tus clasificaciones y realizan un seguimiento automático de los cambios.

Si combinas esta información con los datos de Google Analytics, ¡podrás explicar exactamente cuál es tu beneficio orgánico! Una parte importante de tu ROI dentro del marketing de contenidos.

3.    Canales de redes sociales

Para trazar un mapa de tu rendimiento en los distintos canales de redes sociales, puedes ir directamente a las propias plataformas. Todas ofrecen la posibilidad de ver las estadísticas de cada publicación en las redes sociales, pero también estadísticas generales, como la cantidad de seguidores y los datos demográficos sobre este grupo de seguidores.

También puedes ver datos de cada publicación: alcance, interacción y clics. Cada plataforma tiene sus propias características, por lo que las estadísticas también difieren según la red social. Las estadísticas más importantes para realizar un seguimiento son alcance (número de vistas, impresiones), interacción (una combinación de me gusta, reacciones, acciones) y número de clics (si hay un enlace).

Además, también puedes ver por red social los resultados de los anuncios pagados y las publicaciones patrocinadas.

4.    Coosto

Coosto va un paso más allá. No solo tiene las estadísticas de todos los canales de redes sociales en un informe, la herramienta también te permite hacer comparaciones basadas en la tasa de interacción. Porque como se mencionó, cada plataforma de redes sociales tiene sus propios términos y estadísticas. Hay varias plataformas de redes sociales (como LinkedIn y Twitter) que funcionan con una estadística similar en cuanto a la tasa de interacción, pero se calcula de manera ligeramente diferente en cada plataforma. Coosto utiliza la misma fórmula dentro de las estadísticas de cada publicación en Publish en Coosto, por lo que puedes comparar fácilmente el éxito de tu publicación con otras plataformas.

Además, ¡Coosto piensa por ti! Te indica el mejor día y hora para publicar, consigue publicaciones con índices de interacción particularmente altos o el contenido social con más clics: con Coosto puedes obtener información de forma fácil a partir de los datos de todas tus plataformas de redes sociales.

¡Pero eso no es todo! Los conocimientos que obtienes aquí van más allá de los canales de redes sociales. Los enlaces de retroceso sociales y los medios ganados se vuelven fáciles de entender. De esta forma, puedes descubrir sitios web, cuentas y medios que comparten tu contenido.

Finalmente, Report de Coosto también te ayuda a juntar toda la información. De esta manera, puedes informar fácilmente en tu organización cuáles son los resultados de una determinada campaña o compartir una descripción general en tiempo real de toda la empresa a través de un tablero. De esta manera, puedes tener siempre a mano el resultado de tu contenido. En resumen, ¡todo lo que necesita para demostrar tu ROI!  

Uncategoried

5 Herramientas imprescindibles para el marketing de contenidos y redes sociales

1.  Herramienta de inspiración para crear contenido

La primera herramienta indispensable para los profesionales del marketing de contenidos es una herramienta de inspiración para crear contenido. De vez en cuando, la inspiración te llega de la nada y se te ocurre una idea genial, pero a veces la creación de contenido puede ser un auténtico quebradero de cabeza. ¿Sobre qué puedo escribir, hacer un vídeo o un podcast ahora? La búsqueda convencional de palabras clave no siempre sirve de ayuda. Es en esos momentos en los que una herramienta que te proporcione inspiración resulta de lo más útil.

Discover (Coosto)

En Coosto, Discover te proporciona sugerencias para crear contenido en función de tu organización, sector, competencia o producto. Puede tratarse, por ejemplo, de una visión general del contenido que es tendencia o que genera resultados particularmente buenos en las redes sociales y que, por tanto, podría ser interesante para tu organización. Puedes tomar ese contenido como base, crear tu propia versión o incluso compartirlo directamente con tus seguidores en las redes sociales.

Con Discover, nunca te faltará inspiración y siempre dispondrás de contenido actual y atractivo para compartir con tu público objetivo.

discover

 

 

Opciones limitadas gratuitas:

 

2. Gestor de redes sociales

Otra herramienta que no puede faltar procede del arsenal de los comercializadores de contenido: un gestor de redes sociales. Tu primer objetivo, por supuesto, es hacer que tu contenido sea lo más atractivo, relevante y valioso posible. Pero todo esto no sirve de nada si nadie encuentra o llega a tu contenido. Por ese motivo, debes difundirlo activamente en las redes sociales, claro está, porque casi todos los grupos de audiencia se hallan en una o más redes sociales.

El gran inconveniente es que la cantidad de horas necesarias aumenta rápidamente si quieres difundir contenido por 5, 10 o incluso más cuentas de distintas plataformas. Por eso es totalmente imprescindible contar con un gestor de redes sociales que te ahorre tiempo. Gracias a ello tendrás todas tus cuentas de redes sociales en un solo lugar y no será necesario que tengas abiertas 10 pestañas diferentes para gestionarlas.

Publish (Coosto)

Con Publish puedes programar contenidos para todas tus cuentas de redes sociales desde un único entorno, y estos se publican automáticamente en el momento que elijas. Así te ahorrarás un montón de tiempo, hasta un 75 %.

Además, Publish cuenta con varias funciones de IA que aumentan directamente los resultados. Con Prime Time, por ejemplo, puedes programar tu contenido para que se publique automáticamente cuando tu grupo objetivo esté en línea. El Post Optimizer descifra los algoritmos y te ayuda a refinar tu contenido de manera proactiva para obtener más alcance, clics e interacciones. El Hashtags Generator contribuye a aumentar tu alcance relevante con hashtags que encajan con el tema de tu publicación.

Asimismo, puedes crear borradores, cargar calendarios, hacer que tus compañeros revisen las publicaciones y ver todas tus estadísticas para lograr aún una mayor optimización del contenido.

publish

 

 

 

Opciones limitadas gratuitas:

 

 

3. Herramienta de gestión de comunidades

Sea cual sea tu objetivo con el marketing de contenidos o redes sociales, es poco probable que lo alcances si una persona solo ve, lee o escucha tu contenido una vez. Para conseguir resultados de verdad, debes construir una relación a largo plazo con tu grupo objetivo. Solo así te asegurarás de que la gente entre en contacto con tu (nuevo) contenido más a menudo. Esto significa, entre otras cosas, que debes participar en la interacción en línea y responder a las preguntas y comentarios en las redes sociales.

Si gestionas varias cuentas, hacer un seguimiento de estas interacciones es también una tarea que requiere mucho tiempo. En la práctica, esto implica tener abiertas 10 pestañas al mismo tiempo o andar cambiando de una aplicación a otra en el móvil, lo que resulta especialmente irritante en una pantalla tan pequeña.

Para evitarlo, casi todos los comercializadores de contenido utilizan una herramienta de gestión de comunidades, que es una especie de bandeja de entrada general que recoge los mensajes entrantes de todas tus cuentas y canales.

Engage (Coosto)

Pero definir a Engage, de Coosto, como una "gran bandeja de entrada para las redes sociales" se queda un poco corto, porque esta herramienta ofrece muchas más funciones. De hecho, Engage admite casi todas las formas imaginables de interactuar con tu grupo objetivo en línea. Así que no solo puedes darle a "me gusta", compartir y responder a los mensajes de todas las redes sociales, sino que también se incluyen por defecto las aplicaciones de mensajería, los chats en vivo y los sitios de reseñas.

Además, puedes configurar Engage para recibir automáticamente los mensajes en los que se menciona tu marca, organización o producto, pero que no están dirigidos directamente a ti. Esto te permite iniciar conversaciones de forma proactiva y captar nuevos grupos objetivo para tu organización. Por supuesto, Engage ofrece la posibilidad de trabajar con todo tu equipo.

engage

 

 

Opciones limitadas gratuitas:

 

 

4. Herramienta de escucha activa en redes sociales

Como ya hemos mencionado, la mayoría de gestores de redes sociales también incluyen estadísticas. Con ellas puedes ver fácilmente el alcance, las interacciones y los clics que obtienen tus contenidos en las redes sociales. Pero, por supuesto, el resultado de los contenidos va más allá de una visión general de tu rendimiento en las redes sociales.

Un KPI importante que aporta información sobre el éxito de tu contenido es el alcance de tus medios ganados. Esto se refiere al resultado que obtienes (sin pagar) fuera de tus propios canales. Por ejemplo, los medios de comunicación de noticias y comerciales que utilizan o comparten el contenido de tu organización, las personas que hablan de tu contenido en las redes sociales o los blogs que enlazan a tu contenido.

El problema: es dificilísimo medir los medios ganados de forma manual. La solución: una herramienta de escucha activa (también denominada herramienta de monitoreo de redes). ¡Con ella, esta tarea es pan comido!

Listen (Coosto)

Listen, de Coosto, es una herramienta de monitoreo de redes muy completa que te permite determinar fácilmente tus medios ganados. Con Listen puedes verlo todo, desde la cantidad de sitios y autores involucrados, hasta el alcance potencial y el valor de relaciones públicas de todas las comunicaciones.

Además, Listen ofrece multitud de posibilidades para profundizar aún más en las comunicaciones. Por ejemplo, puedes hacerte una idea de lo siguiente: ¿hasta qué punto está "viva" tu marca en las redes sociales y los medios de comunicación en línea? ¿Cuál es el sentimiento actual respecto a tu organización? ¿Es conveniente abordar cierto contenido o temas sensibles en este momento? ¿Es mejor esperar un poco con una publicación antes de ponerla en las redes sociales? ¿Es este el momento para dar respuestas graciosas a la comunidad?

Estas son la clase de conclusiones a las que también puedes llegar con Listen, que te ayudan a obtener una visión acertada y completa de tu entorno para reducir tus posibilidades de dar un paso en falso.

listen

 

Opciones limitadas gratuitas

  • Google Alerts (solo contiene artículos de noticias que mencionan tu marca explícitamente)

 

5. Herramienta de informes

Al final, todos los comercializadores de contenidos quieren que se valore su trabajo. Tanto si quieres demostrar directamente los resultados que has obtenido como si deseas identificar puntos de mejora para tu próxima publicación o campaña en las redes sociales, un informe es esencial. Tener pruebas de los resultados alcanzados también suele ser indispensable para recibir apoyo interno.

Una de las principales desventajas de la fragmentación de los canales de contenidos y redes sociales es que cada canal tiene su propia forma de presentar los datos y las estadísticas. Para evitar tener que andar transformando archivos CSV o haciendo comparaciones inexactas, casi todos los comercializadores de contenidos emplean una herramienta especial para elaborar informes.

Report (Coosto)

Report, de Coosto, reúne los resultados de todos tus canales bajo un mismo techo. Así puedes analizar el rendimiento de tus redes sociales, tu gestión de la comunidad, todos los medios ganados y mucho más. En definitiva: puedes ver los resultados de tus contenidos, compararlos y justificar tu trabajo en un abrir y cerrar de ojos.

Crea informes en PDF o tableros para compartir en directo, y descubre posibilidades de mejora que se puedan aplicar directamente con unos resultados presentados con claridad. Así podrás encontrar respuesta al instante a preguntas como: ¿cuál ha sido el alcance total de mi marketing de contenidos? ¿Cuál es la rentabilidad de mi trabajo? ¿Qué plataforma está teniendo más éxito para mí? ¿Qué contenido triunfa y cuál no?

report

 

¿Con qué herramientas vas a trabajar?

Estas son las 5 herramientas imprescindibles para cualquiera que trabaje en el mundo del marketing de contenidos y redes sociales. Coosto reúne todas estas herramientas en una sola plataforma para ahorrarte tiempo y aumentar tu rendimiento. De esta forma, podrás abarcarlo todo desde un solo entorno para incrementar la percepción de la marca, las visitas al sitio web y las conversiones.