Demo gratis

Uncategoried

Geen tijd om social media goed aan te pakken? 5 tips om de controle terug te krijgen

1. Weet wat je wil (en wat niet)

Alles begint met keuzes maken. Wat en wie wil je bereiken met je content? Bepaal eerst het vergezicht en zet dan de stappen terug. Waar wil je bijvoorbeeld over een jaar staan? Wat heb je nodig om daar te komen? Bepaal dan je marketingdoelstellingen die je met je contentstrategie wilt bereiken. Wil je meer leads? Hogere bezoekersaantallen op je website of naar je blog? Wil je werken aan je klanttevredenheid? Wat je doel ook is, het begint met keuzes maken in je strategie. Door dit soort keuzes te maken, behoud je je focus. Voorrang geven aan het één betekent namelijk automatisch dat het ander minder belangrijk wordt. Merk je dat je veel tijd kwijt bent aan de minder belangrijke zaken, dan wordt het tijd daarmee te stoppen. Lees hier hoe je die strategische keuzes vervolgens kunt gaan uitvoeren.

2. Bepaal je contentmix

Welke informatie heeft je doelgroep nodig? Bepaal welke contentbehoefte je doelgroep heeft in welke fase van de buyer’s journey. Maak een overzicht van het type content dat  je doelgroep graag consumeert en kies tussen onder andere Evergeen en Ephemeral content. Denk ook vooruit.
Welke evenementen, speciale dagen of bijzondere momenten komen jaarlijks terug? Kijk voor inspiratie eens naar een inhaakkalender en kies de inhakers die voor jouw organisatie of merk relevant zijn. Je kunt al veel vooraf uitdenken, echt waar.

3. Zorg voor consistentie

Kies onderwerpen en thema’s waar je met jouw merk op wilt focussen. Maak van die thema’s terugkerende rubrieken. Start de maandag bijvoorbeeld met nieuws of sluit de week af met een samenvatting van de week. Misschien heb je een grote groep fans die ideeën posten voor of over jouw product en kun je die ideeën één keer per week extra in de kijker zetten.

Mensen zijn gevoelig voor gewoontes en terugkerende items. We vinden het prettig als er een bepaalde consistentie en structuur zichtbaar is. Bijvoorbeeld: elke ochtend en middag ontvang ik keurig een ‘nieuws-update’ van NU.nl. Zo lees ik ’s ochtends bij mijn ontbijtje de belangrijkste nieuwsitems van vannacht. Bedenk dus een contentformat en geef aandacht aan de frequentie van je posts. 

content-update-nu
Ochtendupdate NU.nl

4. Plan je content vooruit

Het klinkt misschien suf en niet spontaan; maar zorg dat je vooruitwerkt. Plan redactiemeetings in en bedenk wat je de komende week, twee weken of zelfs maand wilt vertellen. Hoe past dat binnen je strategie? Denk aan wat je op welke dag wilt zeggen. Hoe zorg je voor voldoende interactie met je doelgroep? Op welke tijden ga je posten? Juist het vooruitdenken en de garantie op genoeg content geeft rust. Je hoofd is leeg en staat open voor de leuke, creatieve en ad hoc ideeën. Daar heb je dan ook tijd voor.

Voor het vooruitplannen kun je een contentplanner gebruiken. Er zijn allerlei papieren planners online te vinden die je helpen om overzicht in je contentaanbod te krijgen. Digitale planners en contentkalenders hebben het voordeel dat je jouw social media accounts eraan kunt koppelen. Zo’n tool post dan automatisch de door jouw gemaakte posts. Dat scheelt nogal wat extra werk, want handmatig posten hoeft dan niet meer. Handig, toch? Een ander bijkomend voordeel van een online contentkalender is dat je achteraf kunt meten wat het effect is van je social media posts. Wat ons brengt bij tip nummer vijf.

pluk-amsterdam-instagram-weekly-planner
Instagram contentplanner van Pluk Amsterdam

5. Meet je resultaten

Zorg dat je inzicht hebt in de resultaten van je werk. Je weet alleen maar of je content effectief is wanneer je het meet. Wat waren ook alweer je gestelde doelen? Gebruik UTM tags om in Google Analytics bij te houden via welke content je doelgroep bijvoorbeeld op je webpagina terecht is gekomen en hoe zij zich gedragen op je website. Via welke posts zijn mensen bijvoorbeeld het  meest geneigd een aankoop te doen?

Wanneer je daarnaast gebruik maakt van een publishing tool (digitale contentkalender) dan kun je ook meten wat het bereik is van je posts, hoe vaak er op een post is geklikt, welke aanpak het beste werkt en bij welke posts de interactieratio het hoogst is. Zorg dat je inzicht hebt in wat je doet en leer van de verkregen data. Hierop kun je je doelen bijstellen en je strategie aanscherpen. Ga door met succesvolle content en stop met content die te weinig oplevert. Zo behaal je je doelen zonder tijd te verspillen, waardoor je uiteindelijk bereikt wat je zo graag wilde: rust en overzicht.

Hopelijk heb je met het opvolgen van bovenstaande tips meer controle over je online communicatie. Aanvullende ideeën? Deel ze vooral!

Wil je kijken of het werken met een contentkalender iets voor jou is? Probeer gratis de contentkalender in Coosto Publish.

 

Uncategoried

Social media voorspellen: Waylon wordt 22e

 

Israël gedoodverfde favoriet

Zoals ieder jaar lijkt het Eurovisie Songfestival ook ditmaal een enorme diversiteit aan outfits, muziekgenres en podiumacts op te leveren. Van de metalband die Hongarije stuurt, tot de operazangeres die Estland vertegenwoordigt: allemaal mikken ze op het felbegeerde hoogste podiumplekje. We analyseerden wie volgens social media de grootste kans maakt op een reeks ‘douze points’. Opvallend: de grootste bron in de voorspellingen is niet X, maar YouTube, waar fans nu al volop speculeren over mogelijke winnaars.

social voorspellingen

Het lijkt dus zo klaar als een klontje dat de controversiële act van Israël de overwinning mee naar huis gaat nemen, vlak voor runner-up Noorwegen. Daar zijn social media en de wedkantoren (odds van 30 april) het over eens. Maar troeft social de bookmakers af als het om de overige plekken gaat? Op 12 mei weten we het. 

‘Waylon gaat teleurstellend resultaat neerzetten’

Slechter nieuws is er voor onze eigen Waylon, als we social media mogen geloven. Nederland gaat volgens de Europeanen (plus Australië) nog wel relatief gemakkelijk doordringen tot de finale, maar komt daar niet verder dan een 22e plaats. Dat is zelfs nog iets teleurstellender dan de kansen die de bookmakers Waylon toedichten: een 16e plaats. 

Voorspellingen Nederland

Update: de bookmakers lijken social media te zijn gevolgd. Inmiddels (7 mei) bezet Nederland bij wedkantoren de 24e plaats.

Methode 

Voor de voorspellingsanalyse telden we het aantal openbare Europese en Australische berichten op social media over een bepaald land of een bepaalde artiest in relatie tot het Eurovisiesongfestival. Dat aantal corrigeerden we voor de mate van positief of negatief sentiment (een veelbesproken artiest hoeft immers nog geen populaire artiest te zijn). 

#Tweurovision

Of Nederland nu wint of niet – waarschijnlijk niet – een feestje zal het worden. En om het X-evenement van het jaar kracht bij te zetten, organiseren we samen met The Best Social een heus eigen Eurovision feestje: Tweurovision. 15 BT’s (Bekende Tweeps) komen samen bij Coosto om het Eurovisie Songfestival te volgen en te voorzien van hun commentaar in maximaal 280 tekens.

 

#Tweurovision

 

Uncategoried

Op de koffie bij... influencer marketeer Philip Brown

Wat houdt je werk als ‘Head of Influencer Marketing’ precies in?

“Bij Come Round helpen we bedrijven met marketing via influencers. Anders gezegd: we laten merken niet zelf vertellen hoe goed ze zijn, maar we proberen personen (die bijna per definitie invloedrijker zijn) dat te laten doen.

Mijn werk bestaat voor een groot deel uit strategie- en conceptontwikkeling. Als een klant zich bij ons meldt, dan vraag ik hun eerst een briefing-formulier in te vullen. Aan de hand van die briefing ga ik aan de slag. Wat is het doel? Hoe ziet het publiek van het merk eruit? Vervolgens werk ik een concept uit, en zoek ik geschikte influencers die we binnen dat concept willen gebruiken. Voor merken met een klein budget werken we met standaardprogramma’s die we vrij gemakkelijk kunnen invullen. Als een merk zelf al een specifiek doel voor ogen heeft, gaan we aan de slag met maatwerk.

Zo hebben we afgelopen zomer rond Tomorrowland, het populaire dance-festival in België, een speciale campagne voor Mazda opgezet. We nodigden voor Mazda relevante Europese contentmakers (voornamelijk vloggers), uit voor een unieke VIP-beleving. Daar hoorde natuurlijk ook een ritje in een Mazda bij. Die campagne leverde echt heel goede resultaten op. Niet alleen omdat de enthousiaste berichten van de influencers oprecht en geloofwaardig waren, maar ook omdat ze helemaal pasten bij de gewenste associaties van het automerk.

Veel van mijn werk gaat overigens ook zitten in de wat minder sexy maar des te belangrijkere onderdelen van het vak. Onderzoeken, meten en rapporteren zijn essentieel in een vakgebied dat zich nog moet bewijzen.”

Bewezen of niet, influencer marketing is enorm gegroeid in de laatste jaren. Hoe verklaar je die gestegen belangstelling?

“Om daar iets over te kunnen zeggen, zal ik eerst uitleggen wat ik versta onder influencer advertising: reclame via personen op social media. Dat fenomeen is wat veel mensen bedoelen als ze het hebben over influencer marketing. Influencer advertising is vooral gegroeid doordat het gebruik van social media steeds verder is gestegen, en dat van televisie en radio is gedaald. 

Want social media zijn wezenlijk anders dan televisie. Mensen volgen op social media vooral personen, in plaats van The Voice of Holland of sportwedstrijden. En dat is waar influencer advertising op inhaakt: reclame vanuit een persoon. Een YouTuber met een miljoenenbereik die staat te vertellen dat hij geweldige make-up heeft gekregen, is dus eigenlijk gewoon een vervanger van een reclameblok tijdens Goede Tijden Slechte Tijden.

In beide gevallen gaat het om grote budgetten en een groot bereik, zodat je snelle klappen kunt maken voor je naamsbekendheid.”

"Ik moet de eerste persoon nog ontmoeten die voor de lol reclames kijkt."

Maar waarom zou je specifiek via influencers reclame maken als je ook reguliere advertenties op een social platform kunt plaatsen?

“Vergeleken met televisiereclame heeft een advertentie op social media natuurlijk al veel voordelen. Laatst was ik in Nederland en zag ik een hele rits tv-reclames van Coop, terwijl er in mijn buurt helemaal geen Coop zit. Ik ben voor die supermarkt dus ruis. Irrelevant en duur. Op social media zal zoiets niet gauw gebeuren, omdat je heel specifiek en geografisch kunt aangeven welke mensen je wel en niet wilt bereiken.

Philip Brown presentation

Maar hoe specifiek je jouw advertentie ook maakt, een reclame staat niet per definitie gelijk aan attentiewaarde en relevantie. En dat is het grote verschil tussen social advertising en influencer advertising. Mensen kiezen er namelijk voor om de posts van celebrity X of Y te volgen, terwijl ik de eerste persoon nog moet ontmoeten die voor de lol reclames kijkt. Als jouw favoriete beroemdheid een filmpje op zijn Instagram-account plaatst, ga je dat kijken. Dat is bij reclames vrijwel nooit het geval.

Een bijkomend voordeel van influencer advertising is het enorme keuzeaanbod voor bedrijven. Vroeger had je een beperkt aantal televisieprogramma’s en moest je met je reclames aanhaken bij de meest bekeken programma’s die voor jouw merk relevant waren. Op social media zijn er veel méér niche-kanalen te vinden. Waar je dus vroeger als ski-handschoenenmerk bijvoorbeeld reclame maakte tijdens RTL Travel, doe je dat nu veel specifieker via het Instagram-account van een bekende snowboarder.”

"Wat de meeste mensen verstaan onder influencer marketing, is helemaal geen influencer marketing."

En wat is het verschil tussen influencer advertising en influencer marketing dan precies?

“Het is een onderscheid dat ik meestal maak om duidelijk te maken dat wat de meeste mensen verstaan onder influencer marketing, helemaal geen influencer marketing is. Ik ben zelf geen fan van influencer advertising alléén. Het is snel scoren, maar er zit geen oprechte interactie of merkbetrokkenheid in. Op lange termijn levert een strategie die zich puur richt op advertising dus amper iets op.

Influencer marketing gaat veel verder dan een eenmalige betaling om maar zoveel mogelijk mensen te bereiken. Het gaat in mijn ogen om het aanwenden van álle vormen van invloed. Ook de vriend die een bakker bij je aanraadt omdat hij het brood daar zo lekker vindt. Of de collega die een telecomprovider aanraadt vanwege de vriendelijke klantenservice. Het gunstige daarvan? Dit zijn merkambassadeurs die je volledig zelf kunt creëren, zonder ze vet te betalen. Een glimlach en een gratis extra croissantje kunnen al genoeg zijn om positieve word-of-mouth te laten rondgaan. Jouw klanten hebben immers ook familie, vrienden en collega’s aan wie ze aanbevelingen doen. De marketingtruc zit hem in het vinden, benaderen en overtuigen van dit soort ambassadeurs. Hen stimuleren om aan anderen te gaan vertellen hoe enthousiast ze zijn over jouw merk. Vervolgens die mensen enthousiasmeren om het in hun kring verder te vertellen, en zo gaat het balletje rollen.

Philip Brown at Brandfestival

Daarom is een social media monitoring tool veel nuttiger voor influencer marketing dan veel mensen denken. Je kunt via monitoring namelijk heel goed invloedrijke mensen vinden die positief over je praten, en het aantal enthousiaste klanten door middel van goede webcare en community management verhogen.

Het gaat misschien tegen je gevoel in, maar veel bedrijven in de B2B-sector zijn al verder met influencer marketing dan bedrijven in B2C. De B2B-industrie zoekt namelijk al sinds de jaren 90 intensief de samenwerking met ambassadeurs, fans en experts. Social proof – ‘het zal wel goed zijn, want X gebruikt het ook’ – is daar een enorm belangrijke factor. Dat komt omdat de meeste niche-bedrijven in B2B altijd al problemen hebben gehad met het traditionele adverteren, vanwege de grote hoeveelheid ruis. Hun producten zijn vaak zo specifiek dat je er niet even een tv-reclame op RTL4 voor uitzendt.”

"Niet B2C, maar B2B neemt het voortouw in influencer marketing."

Wat vind je zelf eigenlijk van de explosieve groei die influencer marketing de laatste jaren doormaakt?

“Daar heb ik op z’n zachtst gezegd een dubbel gevoel bij. Aan de ene kant is het voor onze business natuurlijk heel fijn dat het vakgebied nu ‘hot’ is bij marketeers. Maar influencer marketing kent ook de wat minder fijne groeistuipen. Zoals we eerder zagen bij de explosieve groei van social media, zijn er nu ook in influencer marketing veel zelfbenoemde experts zonder echte kennis van het vak. Een slechte zaak, want veel merken raken daardoor hun vertrouwen kwijt in de potentie van influencer marketing.

Een ander probleem is dat veel bureaus hun succes in influencer marketing nog steeds puur meten op basis van bereik, en dat is ook het argument waarmee campagnes worden verkocht. Het wordt dan alsnog een ordinair wedstrijdje oogballen tellen, dus. Of ze met die campagnes ook de juiste doelgroep bereiken, wat die doelgroep precies vindt van de boodschap? Vragen die in vrijwel iedere marketingdiscipline eenvoudig worden beantwoord, maar in influencer marketing schort het er vaak aan.

Het gevolg daarvan is dat bereik gemakshalve gelijk wordt gesteld aan invloed, terwijl ze niets met elkaar te maken hebben. In theorie kan een Instagrammer met een miljoen volgers een verwaarloosbare invloed hebben, terwijl de organisator van een boekenclubje van hooguit 10 mensen als dé autoriteit wordt gezien voor boekentips. Ik kan het niet genoeg benadrukken: bereik is nog geen invloed. En dat laatste is toch echt waar we in influencer marketing met z’n allen naar op zoek zijn.”

"Er zijn heel veel zelfverklaarde 'influencers' die volgend jaar hun inkomsten gaan kwijtraken."

Wat zijn dan wel goede doelstellingen en KPI’s, als bereik niet genoeg is?

“Bij Come Round proberen we vooral de balans te zoeken tussen bereik en bijvoorbeeld interactie/engagement. Maar we kijken ook verder dan onze neus lang is. Wat zegt het dat 10% van de volgers van een bepaald account, een post aangeklikt of geliked heeft? Als dit een publiek is dat voor het merk niet relevant zijn, heb je alsnog je doel niet behaald.

Daarom zijn we steeds kritischer op data: wat is nu het daadwerkelijke bereik? Welk type publiek bereikt een bepaalde influencer? En wie zijn precies de mensen die de interactie aangaan? Verder werken we ook met enquêtes en social media monitoring om op metrics te focussen die verder gaan dan bereik en engagement. Wat is bijvoorbeeld de social buzz rond een campagne? Wat vinden mensen ervan? Zijn de merkassociaties verschoven in de richting die we voor ogen hadden? Dat soort dingen willen onze klanten natuurlijk ook weten.

Vlogger Mazda Come Round
Come Round nodigde ook een Nederlandse vlogger uit voor het Mazda-event op Tomorrowland.

Op deze manier zijn we er zelf achter gekomen dat veel online influencers van wie we dachten dat ze relevant zijn, toch niet de juiste doelgroep kunnen overtuigen. Er zijn bovendien steeds meer mensen die de fake accounts met gekochte volgers beginnen te herkennen. Je kunt dus wel stellen dat daarin dus echt een shake-up aan de gang is. Er zijn heel veel zelfverklaarde ‘influencers’ van wie ik verwacht dat ze hun inkomsten komend jaar gaan kwijtraken.”

Wat zou je bedrijven aanraden die een beperkt budget hebben, maar toch iets met influencer marketing willen?

“Alles hangt af van je doelstelling. Je kunt zelfs met een heel beperkt budget een effectief influencer marketing programma opstellen. Maar in de basis zou ik iedereen aanraden: zorg voor bereik in alle lagen van invloed. Dat klinkt nu vaag, maar ik zal het illustreren met een voorbeeld. Als we nu eens teruggrijpen op die bakkerij. Laten we zeggen, eentje met weinig naamsbekendheid in de buurt.

Je kunt dan als onderdeel van je influencer-campagne vragen aan een lokale bekendheid of hij, eventueel tegen een kleine betaling, een fotootje op zijn social media wil plaatsen van een bezoekje aan jouw winkel. Maar denk er ook aan om af en toe zomaar een broodje weg te geven en focus volledig op klantvriendelijkheid: offline én online. Een glimlach achter de toonbank en een vriendelijk antwoord als er online een vraag gesteld wordt.

Dan heb je in het klein opgezet wat ik zie als de ideale, complete influencer-campagne. Bekijk zoiets eens vanuit het perspectief van een gebruiker. Je bent je aan het voorbereiden op je wintersportvakantie en opent een app op je smartphone. Je ziet dat een vriend ski-handschoenen heeft gekregen en daar trots mee poseert. Even later zie je een filmpje met je favoriete snowboarder die precies dezelfde handschoenen draagt. En om af te sluiten krijg je later tijdens een borrel van een andere vriend te horen dat hij die ski-handschoenen ook heeft gekocht, en dat hij toen ze kapotgingen zonder problemen een nieuw paar kreeg.

De praktijk leert dat maar heel weinig merken hun influencer-campagnes zó verfijnd hebben dat ze al in dit stadium beland zijn. De interesse is er wel, maar de know-how ontbreekt. En ik vind dat wij als influencer marketeers hen daar ook onvoldoende bij helpen. Daarom denk ik dat 2018 het jaar wordt van kennisontwikkeling. Ons vakgebied moet haar niveau echt flink opschroeven om het vertrouwen van organisaties te verdienen. Het alternatief is namelijk dat influencer marketing een hype blijkt die als een nachtkaars uitgaat. En dat zou eeuwig zonde zijn.”

 

Uncategoried

Wat is reputatiemanagement en hoe pak je het aan?

‘Reputatie’ is een term zoals vertrouwen, respect of verantwoordelijkheid. Iedereen heeft er wel gevoel en beeld bij, maar uitleggen wat het precies is, wordt een stuk lastiger. Toch is het voor de werkbaarheid belangrijk om tot een vaste definitie van reputatiemanagement te komen. Zo zorg je ervoor dat je de juiste verwachtingen schept van de (on)mogelijkheden van reputatiemanagement voor je organisatie.

Wat is het verschil tussen identiteit, imago en reputatie?

Reputatie is een begrip dat vaak in verband wordt gebracht met woorden als identiteit en imago. Wat zijn precies de verschillen? Er zijn geen universeel gedragen betekenissen, maar wij hanteren deze definities:

Identiteit of Corporate identity is te omschrijven als jouw persoonlijkheid als organisatie. Het behelst alles wat jouw organisatie is. Waar sta je voor, wat is je visie? Wat zijn je normen en waarden en hoe ziet je bedrijfscultuur eruit? De identiteit van een organisatie kan worden verdeeld in 3 instrumenten:

    1. Gedrag (het gedrag van je organisatie en je medewerkers)
    2. Communicatie (alles wat je vertelt over je organisatie);
    3. Symbolen (alles wat je organisatie visueel uitstraalt)

Imago of Corporate image is de perceptie van die identiteit door je stakeholders. Het is het resultaat van alles wat je doet, vertelt en uitstraalt óf wat de stakeholders daarover horen van anderen. Ziet men je bijvoorbeeld als een vooruitstrevend bedrijf? Formeel? Modern? Word je gezien als luxemerk? Vrouwelijk? Dit soort merkassociaties vormen samen het imago van je organisatie.

Reputatie lijkt sterk op imago, maar er is een belangrijk verschil. Reputatie is niet het beeld, maar het oordeel dat stakeholders hebben over je organisatie. Sta je bij hen bekend als een organisatie die geweldige producten biedt? Die slecht voor haar medewerkers zorgt? Of die tekortschiet in de levering? De manier waarop mensen je organisatie beoordelen, hoeft niet altijd gebaseerd te zijn op feitelijke ervaringen. Vaak gaat het ook over wat ze over je merk (online) hebben gehoord of gelezen.

Identiteit: kledingmerk X is een merk dat zich presenteert als merk voor jonge mannen.

Imago: kledingmerk X wordt gezien als merk voor oudere mannen.

Reputatie: mensen zijn heel positief over merk X. Ze hebben gelezen dat de productkwaliteit uitstekend is.

Wat houdt online reputatiemanagement in?

In de praktijk komt je reputatie nooit helemaal overeen met wie jij bent en hoe je graag gezien wilt worden. De manier waarop stakeholders oordelen over je organisatie is namelijk subjectief, afhankelijk van ervaringen en verschillend per doelgroep (of zelfs per individu). Het is wél mogelijk om er invloed op uit te oefenen. Dat doe je met reputatiemanagement. Reputatiemanagement omvat alle activiteiten die je als organisatie onderneemt om het oordeel van je stakeholders te verbeteren. Zo zorg je ervoor dat ze jouw organisatie gaan zien op de manier die jij voor ogen hebt.

Online reputatiemanagement is de belangrijkste vorm van reputatiemanagement, omdat reputaties voor het overgrote deel online worden beïnvloed. Door social media kan een enkele klacht of compliment breed uitgemeten worden en daardoor vrijwel direct een grote impact hebben op je reputatie. Die werking kan nog lang merkbaar zijn, omdat online berichten – anders dan gesprekken die mensen bij de bakker om de hoek voeren – zwart-op-wit staan en terug te vinden blijven. De reputaties van bedrijven zijn daardoor veel veranderlijker geworden.

Wat is reputatiemanagement en hoe pak je het aan?
Een slechte recensie uit 2009 is anno 2017 nog gewoon terug te vinden op internet. Zelfs als de zaak inmiddels sterk verbeterd is, blijft het invloed uitoefenen op de reputatie van het restaurant.

De fases van online reputatiemanagement

Online reputatiemanagement is dus de meest effectieve manier om je reputatie te verbeteren. Maar hoe pak je dat aan? Goed online reputatiemanagement volgt doorgaans deze drie fases:

1. Monitoren

Online reputatiemanagement begint bij een goede kennis van wat er speelt binnen en rond je organisatie: je gaat monitoren. Dat kan iets acuuts zijn als een negatief Facebookbericht waar je direct actie op moet ondernemen. Maar het kan ook een trend zijn in de markt waar je als organisatie op kunt inspelen. De allereerste zorg is om er hoe dan ook van op de hoogte te zijn. Pas dan krijg je controle over de situatie en kun je bewust besluiten om er iets mee te doen. Je krijgt zo de controle over je reputatie en wordt niet langer geleefd door situaties die al zo ver zijn ontwikkeld dat je er geen invloed meer op hebt.

waarom heeft Unox de jachtsoep in blik niet meer in het assortiment? Is op zich niet erg, maar mag ik dan het recept?

— ♪♫♥ Joyce ♥♫♪ (@Desi_Arnhem) 24 januari 2014

Een voorbeeld van een bericht dat niet aan een merk gericht is, maar wel over een merk gaat. Door online monitoring vind je ook deze berichten terug.

2. Sturen en adviseren

De tweede fase is sturen en adviseren. De opgedane kennis en inzichten uit monitoring, vertaal je naar acties. De inhoud van die acties varieert sterk. Het kan gaan om een eenvoudige reactie op een berichtje, maar ook een veranderende focus in je communicatiebeleid. Het kan zelfs, zoals in het voorbeeld van Yoghurt Barn hieronder, marktbeslissingen beïnvloeden. Als uit monitoring blijkt dat mensen volop vragen om nieuwe producten of vestigingen, is dat belangrijke input voor je directie. Door vervolgens tegemoet te komen aan die wensen, laat je zien dat je luistert naar je klanten en verbeter je je reputatie.

3. Meten

Je eindigt je online reputatiemanagement altijd met meten. Zo kom je erachter wat het effect is van de acties die je in fase 2 hebt bedacht. Zie je positieve berichten toenemen? Is de online discussie verschoven in de richting die jij voor ogen had? Dan is je missie geslaagd. Als dat niet het geval is, ga je weer monitoren, opnieuw sturen en adviseren. Op die manier blijf je de online reputatiemanagementcyclus doorlopen.

Een voorbeeld dat de werking van deze cyclus goed laat zien, is de KNVB. De voetbalbond verstuurde een grappig bedoelde tweet over een blunder van een voetballer van Harkemase Boys. Doordat de KNVB na de tweet bleef monitoren en meten, kreeg ze in de gaten dat het bericht volledig verkeerd was gevallen. De bond besloot de tweet te verwijderen en excuses te maken en zag vervolgens dat de commotie minder werd.

Sorry, Dennis van @HarkemaseBoys. Dat was niet zo'n handig bericht.

— KNVB (@KNVB) 9 oktober 2017

Door deze fases te blijven doorlopen en in te bedden in je organisatie, blijf je bovenop de ontwikkelingen zitten. Je bent zelf de kapitein op eigen schip en jij bepaalt in welke richting je je reputatie stuurt. Of dat nu bakboord, stuurboord of rechtdoorzee is: Aye aye captain!

Uncategoried

De Big Tasty gaat op vakantie… en social media is er blij mee

Het is niet de eerste keer dat de Big Tasty er even tussenuit knijpt. In 2011 werd hij ook al eens halverwege het jaar doorgekrast op de menukaart. McDonald’s koos er toen voor om dat niet aan de grote klok te hangen. Mensen kwamen er daardoor langzaam maar zeker zelf achter, en werden bij het bestellen negatief verrast: de Big Tasty pronkte niet meer tussen de Big Mac en McChicken. Dat leverde op social media toen langdurige buzz op, met vooral negatief sentiment (24% negatief versus 12% positief):

grafiek a

Waarschijnlijk koos McDonald’s er mede daarom voor om de tijdelijke exit van de burger ditmaal anders aan te pakken. Het bedrijf maakte het slechte nieuws zelf wereldkundig via social media. Verpakt in een knipoog, waarmee McDonald’s zelf invloed kreeg op de tone-of-voice van de discussie:

mcdonaldspost

De fastfoodketen had haar publiek goed ingeschat, want de post bleek hetzelfde soort reacties uit te lokken:

reactiemcdonalds
Meer grappige en emotionele reacties op deze post van McDonald’s vind je bij De Beste Social

Als het de strategie van McDonald’s was om een lange discussie en overwegend negatief sentiment te vermijden, dan zijn ze daarin geslaagd. Onze sentimentsanalyse laat zien dat er vorige week zelfs iets meer positieve dan negatieve berichten verschenen rond het ‘tot ziens’ van Big Tasty:

mcdonalds2

Dan de brandende vraag: waarom besluit McDonald’s in vredesnaam om zo’n populaire burger op vakantie te sturen? Dat blijft gissen, maar wij denken dat we een deel van het antwoord hieronder terugvinden in Coosto. Het gejuich om de terugkeer van de Big Tasty in april 2012 was vele malen groter dan het verdriet om het vertrek.

mcdonalds3

Je weet immers pas wat je hebt, als het er niet meer is, toch?

 

Uncategoried

Deze 6 Nederlandse bedrijven weten wel raad met Instagram

Daar niks nieuws onder de horizon. 

Al een tijdje weten steeds meer bedrijven de weg naar Instagram te vinden. Maar wat doe je met het platform? Ga je hetzelfde verhaal vertellen als op al je andere social kanalen? Of toch een andere invalshoek? Het kan best lastig zijn om tot een strakke Insta-feed te komen. Daarom helpen wij je even op weg. We selecteerden 6 verschillende Nederlandse bedrijven op Instagram om je te inspireren. Geen dank! 

1. Coolblue

Alles voor een glimlach. En die pay-off maakt Coolblue ook waar op Instagram. Ze plaatst verschillende soorten content. Winacties, productfilmpjes, bedrijfsweetjes maar ook ‘behind the scenes’-foto’s. Eén ding komt in ieder geval terug in de feed: de kleuren blauw en oranje. En laat dat nou nét de kleuren van Coolblue zijn. Looking good guys!
 

Instagram Coolblue

 

2. ING Nederland

De mobielste bank van Nederland kan natuurlijk ook niet achterblijven op Instagram. ING Nederland vertelt op Instagram verhalen van ondernemers, maar laat ook zien dat ze maatschappelijke initiatieven steunt. Als we een stukje terug scrollen in de feed, zien we veel foto’s voorbij komen van mooie plekken in Nederland. Ingezonden door volgers. Deze user generated content heeft zijn eigen hashtag gekregen: #dichtbijNL. Een goed voorbeeld hoe je volgers kan betrekken bij contentcreatie. 
 

Instagram_ING

 

3. Heineken NL

Als er één bedrijf goed is in het creëren van creatieve uitingen, dan is het wel Heineken. Ook op Instagram maakt het biermerk dat waar. De bijschriften zijn gevat, de beelden creatief (‘Beercause of you’: moet ik nog meer zeggen?) én consistent. Elk beeld ademt Heineken. Strak!
 

Instagram_Heineken

 

4. Philips

Philips zet Instagram in om een verhaal te vertellen. Ze wil inspireren, volgers aan het denken zetten. Dankzij de hashtag #aBetterNow creëren ze een rode draad door de content. Verschillende campagnes (en dus ook beelden) blijven zo dezelfde boodschap uitdragen.
 

Instagram_Philips

5. KLM

Een echt kijkje in de keuken. Of eigenlijk: vliegtuig. KLM gebruikt hier - heel slim - haar eigen medewerkers voor. Van piloot tot aan stewardess en van vliegtuigslepers tot aan stagiairs. Op die manier kunnen volgers een héél klein beetje dat KLM-blauwe gevoel ervaren. Met zo’n feed is KLM ook op Instagram ready for takeoff!
 

Instagram_KLM

 

6. Albert Heijn

Ook Albert Heijn maakt dankbaar gebruik van user generated content. Ze zoekt proactief gebruikers op die foto’s posten met #albertheijn tags, om vervolgens die content te regrammen. Daarnaast probeert ze volgers te inspireren door foto’s te plaatsen van de meest smakelijke gerechten. Inclusief het recept. Honger!
 

Instagram_AlbertHeijn

 

De 6 bedrijven leren ons dat je Instagram op veel verschillende manieren kan inzetten. Van user generated content tot aan het delen van recepten en van winacties tot aan het delen van ‘kijkje-in-de-keuken’ foto’s. Wat we vooral niet terugzien, is harde verkoop (‘Koop mij!’). Waarom niet? Simpelweg omdat Instagram zich hier niet voor leent. Met beelden wil je inspireren, een verhaal vertellen om zo onder de aandacht te komen bij je doelgroep. Deze 6 bedrijven gebruiken Instagram misschien op verschillende manieren, ze hebben één gemeenschappelijke deler: ze vertellen het verhaal van de organisatie. En dat is wat telt.

Genoeg inspiratie opgedaan? Heb je misschien al een Instagram account voor je bedrijf? Of is die nog in de maak? In beide gevallen is het Handboek Instagram echt wat voor jou. We vertellen je daarin alles over Instagram en geven je concrete handvatten hoe je het platform zelf optimaal kan inzetten voor je bedrijf. 

 

Uncategoried

Wat marketeers kunnen leren van viralmachine Arjen Lubach

Of mensen nu geloofden dat de serie er echt aankwam, of ervan overtuigd waren dat het een door fans gemaakte video betrof: er werd over gepraat. Er werd véél over gepraat. Analyse in Coosto leert dat de discussie rond Westeros meer dan 10 miljoen mensen bereikte. Toegegeven, niet iedere marketing- of communicatieprofessional heeft de redactie en het budget tot zijn beschikking om dergelijke professionele video’s te maken. Maar ook op kleinere schaal zijn er wel degelijk dingen die we kunnen leren van de viralmachine die Arjen Lubach heet:

1. Kennis over je publiek is het startpunt

In de kern zijn de virals van Lubach extreem goed gelukte inhakers. Een inhaker is een manier om als bedrijf of merk in te spelen op een al bestaande discussie. Zo’n inhaker begint bij kennis van onderwerpen die voor je publiek relevant zijn. Omdat het potentiële publiek van Zondag met Lubach zeer breed en groot is, is het logisch dat het programma telkens kiest voor actualiteiten die een groot deel van Nederland bezighouden: de verkiezingen in de VS, de verkiezingen in Nederland en nu dus Game of Thrones.

Waarschijnlijk heeft jouw organisatie een wat specifiekere doelgroep. Ook dan kunnen inhakers op een goedkope manier bereik opleveren. Is jouw specifieke doelgroep bijvoorbeeld begaan met een bepaald evenement? Hebben de mensen binnen je doelgroep gemeenschappelijke interesses? Probeer er op een originele manier op in te haken. Via social media monitoring tools kun je die interesses achterhalen. Vind wie er praat over jouw merk en onderzoek wat hen nog meer bezighoudt.

{"preview_thumbnail":"https://www.coosto.com/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/JPVIJlKfAOs.jpg?itok=h59LjUm2","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=JPVIJlKfAOs","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Responsive)."]}

2. Timing is de sleutel

Weten wat je publiek bezighoudt is een goede eerste stap, maar zonder timing is je inhaker bij voorbaat waardeloos. De video van ‘Netherlands second’ was spot-on, maar ik kan je op een briefje geven dat hij niets had opgeleverd als hij op dit moment was uitgezonden. Soms is de timing heel gemakkelijk te bepalen. Sommige feestdagen of evenementen kun je namelijk al van verre zien aankomen. Denk aan Koningsdag, de Nijmeegse Vierdaagse of Carnaval.

Maar meestal ligt het wat gecompliceerder dan dat. Neem dit voorbeeld van Lubach en Game of Thrones. Game of Thrones is een tv-serie die draait vanaf 2011 en al 7 seizoenen kent. De online buzz rond de show fluctueert sterk, en als je besluit erop in te haken is het essentieel om het verloop van het gesprek in kaart te brengen, zodat je pieken kunt voorspellen. Lubach koos ervoor om zijn video een dag na de laatste aflevering te publiceren (29 augustus). Die keuze heeft uitstekend gewerkt. Hoewel de data uit Coosto laat zien dat Game of Thrones rond de eerste aflevering van het seizoen (17 juli) een nog hotter topic was, zou die timing niet goed hebben aangesloten op het nieuwe seizoen van Zondag met Lubach. Het was voor de redactie zaak om het snijpunt te vinden tussen product (eerste aflevering Zondag met Lubach) en pieken in het online gesprek (Game of Thrones in dit geval). Dat hebben ze feilloos gedaan als je het mij vraagt. 

Activiteit en sentiment met betrekking tot de serie Game of Thrones
Activiteit en sentiment met betrekking tot de serie Game of Thrones

 

3. Influencers zijn de motor van je viral

Een video is pas een viral video als hij veel wordt gedeeld. Betekent dat dat je rustig op je stoel kunt zitten wachten op de eerste ‘shares’ en ‘likes’? Absoluut niet. Hopen dat je video toevallig wordt opgepikt door iemand met een groot bereik en veel invloed, levert je doorgaans niet veel op. Dat lijkt de redactie van Zondag met Lubach ook te hebben begrepen. Slechts een paar uur na de upload op YouTube werd de video gedeeld door Blendle-oprichter Alexander Klöpping en Jan Böhmermann, een comedian die in Duitsland een soortgelijk programma als Zondag met Lubach presenteert.

WESTEROS THE SERIES - YouTube. Is dit echt? https://t.co/bQLtBr0wWD

— Alexander Klöpping (@AlexanderNL) 29 augustus 2017

 

Zij hebben zich in het afgelopen jaar al vaker positief uitgelaten over Zondag met Lubach en ze hebben een indrukwekkend aantal volgers. Kortom: het zijn belangrijke influencers voor Zondag met Lubach. Of de redactie hen daadwerkelijk heeft benaderd om de online buzz rond de video aan te wakkeren laat zich raden, maar het zou een goede en logische zet zijn geweest.

Ook dit kun je zelf op kleinere schaal aanpakken. Weet je wie er praat over je merk of bedrijf? Zorg dat je daar achter komt, en ga vervolgens na wie van hen een groot bereik heeft en wie veel invloed heeft op jouw publiek. Werk aan een duurzame band met deze influencers, zodat je hen zonder schroom kunt benaderen als je een keer een scoop of exclusieve content te bieden hebt.

Ik kan je niet beloven dat je inhakers de successen van Arjen Lubach gaan evenaren, maar door ze al in de voorbereidende fase professioneel uit te denken, kun je ook op jouw schaal mooie resultaten boeken. En wie weet, misschien kun jij je binnenkort ook met recht een viralmachine noemen. 

 

Uncategoried

Productaanpassing

Technisch is er steeds meer mogelijk. Mede daarom verandert onze sector continu. Maar niet alles dat technisch mogelijk is, hoeft ook uitgevoerd te worden. Hierbij zijn wet- en regelgeving in combinatie met ons moreel kompas de leidraad die we volgen. De afwegingen die we constant moeten maken zijn al jarenlang een gegeven in onze sector. De omstandigheden, wet en regelgeving en mogelijkheden veranderen immers nonstop. Dit vraagt om wendbaarheid en aanpassingsvermogen.
 
Daarnaast is de afgelopen decennia het algemeen maatschappelijk gevoel van onveiligheid toegenomen. Tevens vindt er een onaflatende digitalisering plaats welke een enorme invloed heeft op de maatschappij. Deze twee stromingen zorgen ervoor, dat de instanties die verantwoordelijk zijn voor het veilig houden van onze maatschappij, altijd zoeken naar tools om hieraan bij te dragen.
 
Maar als Coosto moeten wij ook de voorwaarden van sociale platformen en onze partners respecteren. De huidige voorwaarden van Facebook stellen bijvoorbeeld dat Facebook data niet gebruikt mag worden voor surveillance toepassingen door overheden. Uit onlangs verschenen nieuwsberichten begrijpen wij dat sociale platformen zoals Facebook veiligheidsverzoeken rechtstreeks met overheden gaan faciliteren.
 
Het gevolg is dat wij een klein deel van onze klanten, daar waar dit relevant voor is, een aangepaste dienst leveren om de lijn van Facebook te volgen. Binnen de mogelijkheden die platformen ons bieden, gaan wij zoals altijd graag met onze klanten in gesprek. Hierdoor blijft persoonlijk maatwerk voor de klant toenemen; dat is de trend en daar blijven we gedreven in voorzien.

 

 

----
Dit artikel is gepubliceerd op 28-06-2017

Uncategoried

Coosto staat voor een duurzaam, veilig en leefbaar online landschap

Er zijn tijden geweest waarin deze beoogde toepassingen nog niet zo duidelijk omlijnd waren. Het online landschap was relatief nieuw, het social media management vak was nog jong, wetgeving was er nog nauwelijks, en technische mogelijkheden waren voor social media platformen vaak leidend in de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten.

De laatste jaren ontstaan er echter steeds meer maatschappelijke vragen over privacy en veiligheid. Social media platformen worden aangespoord tot zelfregulering en overheden worden opgeroepen om met beschermende wetgeving te komen. Wij hebben deze discussies altijd actief ondersteund, omdat we ervan overtuigd zijn dat ze het belang dienen van social media gebruikers - en daarmee ook onze klanten.

Daarom hebben we als Coosto in juni 2017 - in lijn met nieuwe richtlijnen van social media platformen en ons eigen moreel kompas - het gebruik van onze tools voor ongewenste doeleinden actief aan banden gelegd. Social media data in Coosto heeft zich altijd al beperkt tot openbaar gedeelde berichten, maar om misbruik te voorkomen, zijn we de informatie in onze tools verder gaan inperken.

Zo zijn in Coosto alleen Facebook-berichten van Facebook-pagina’s beschikbaar, die sinds juni 2017 bovendien zijn geanonimiseerd. Op Instagram kunnen klanten een maximum van 30 hashtags per account volgen, en ook hiervan zijn de berichten anoniem. Daarnaast krijgen overheidsorganisaties inmiddels alleen toegang tot deze openbare social media berichten als ze daarvoor een door de betreffende platformen goedgekeurde gebruikswijze hebben ingediend. Een speciaal compliance-team houdt ontwikkelingen op dit vlak nauw in de gaten en ziet erop toe dat Coosto én haar klanten voldoen aan de wetgeving. Daarmee proberen we zoveel mogelijk te voorkomen dat de tools van Coosto gebruikt worden voor surveillance-toepassingen. We hebben onze klanten telkens ingelicht over deze wijzigingen in de restricties en voorwaarden van ons en onze partners.

Tijden zijn veranderd. Wij staan pal voor de voorwaarden van ons en onze social media partners. Surveillance, van welke aard dan ook, hoort geen enkele plek op social media te hebben. De online wereld zal altijd in beweging blijven, maar privacy blijft bij ons onverminderd hoog in het vaandel staan. Dit aspect zal, samen met de belangen van onze klanten, richtlijnen van social media en wet- en regelgeving altijd de leidraad vormen waarop we onze beslissingen baseren. Zo willen we onze bijdrage leveren aan een duurzaam, veilig en leefbaar online landschap.

 

 

----
Dit artikel is gepubliceerd op 28-06-2017

 

Uncategoried

Tips para crear contenido viral en Instagram

En cualquier estrategia de redes sociales, lo primero que se debe hacer, es definir los objetivos que se quieren alcanzar y en función de estos, centrarnos en unas u otras métricas. Y ¿cuáles pueden ser estas?

  • Alcance: a cuántas personas ha llegado tu contenido.
  • Interacción: el número de comentarios, reacciones, compartir o me gusta de una publicación.
  • Clicks: clicks en enlaces a un video o página web.
  • Visualizaciones: número de personas que han reproducido tu video.
  • Conversiones: cuando una de las personas a las que has alcanzado llega a comprar tu producto o servicio.

Si quieres saber más sobre las métricas que puedes medir, te dejamos por aquí otro blog con más información sobre informes en redes sociales.

Si tu objetivo es un mayor alcance, es decir, llegar al máximo número de personas posibles, un video o imagen que se haga viral, te ayudará mucho a conseguir tu objetivo.Crear contenido viral en Instagram no es tan sencillo como pueda parecer pero está claro que al seguir nuestros consejos crearás mejor contenido y conseguirás llegar mucho más lejos al aumentar el alcance del mismo. Comencemos por definir que es contenido viral, una publicación es viral cuando se difunde de forma masiva por el Internet.

Estos son los básicos para crear contenido viral que cualquier plataforma:

  • Esfuerzo y constancia: cuando más, mejor. Subir contenido cada día o al menos varias veces a la semana te mostrará a un público mayor y tendrás la oportunidad de ganar más seguidores.
  • Aporta contenido de valor: no sólo es importante la cantidad, sino también la calidad. Se tiene que crear contenido que aporte valor al usuario, encuentra tu nicho, averigua que les interesa y dales el contenido que buscan.
  • Mantén la atención del usuario: profundiza en el contenido, cala realmente en tu público objetivo. Intenta que el usuario vea el contenido completo, ¿cómo? Con una buena introducción, que capte la atención y cierre que luego recuerde.
  • Presencia en redes sociales: las redes sociales hoy en día se están convirtiendo en medios de noticias, superando incluso a muchos otros medios tradicionales.
  • Conecta con tu público objetivo: emociónate y que ellos se emocionen contigo. Tienes que transmitir sensaciones, que se vean reflejados o identificados con el contenido que publicas.

Aunque hay ciertas acciones básicas, es cierto que los algoritmos de las redes sociales cambian constantemente, si quieres recibir consejos de forma automatizada y actualizada para cada uno de tus posts te invitamos a probar el Post Optimizer, una herramienta que te ayudará a realizar la publicación perfecta en función de cual sea tu objetivo ¿buscas más alcance? ¿O quizás más conversiones? El Post Optimizer de Coosto te dará consejos sobre qué hashtags utilizar, emojis, la longitud que debe tener tu publicación, y mucho más! Todo esto lo puedes encontrar dentro de Coosto, si quieres saber más, solicita tu demo gratis aquí

Ahora bien, si lo que buscamos es crear contenido viral específicamente en la red social Instagram, te tenemos unos trucos que seguro te ayudarán ?

1. Reels

Ya es obvio que Instagram ha dejado de ser la red social de imágenes estáticas, nos guste o no, ahora lo que el algoritmo de Instagram posiciona son reels, reels y más reels. Este es el tipo de contenido que actualmente Instagram está dando visibilidad ¿cambiará en el futuro? Las redes sociales están en constante cambio y con actualizaciones diarias por lo que nunca se sabe hacia donde irán las siguientes tendencias ‘ emoji (añadir GIF o video de Reel de Coosto) Primor, la cadena de perfumerías malagueña es una de las empresas con más interacciones gracias a reels y videos en directo con millones de visualizaciones que realizan en colaboración con influencers españolas.

 

2. Calidad

Instagram está posicionando mejor los videos de alta resolución y cada vez la plataforma hace más actualizaciones para poder aumentar la calidad permitiendo ahora subir videos en 4K.

3. Duración

Lo que Instagram quiere es mantener la atención del usuario lo máximo posible, si bien puedes hacer un reel de larga duración, también es cierto que te será más complicado mantener la atención de tu usuario durante todo el tiempo por lo que ahora mismo el algoritmo de Instagram esta puntuando mejor los Reels de corta duración con el objetivo de que se consuman muchos contenidos en un periodo de tiempo corto, pero que el consumo de cada uno de estos sea completo.

4. Competencia

Estudia a tu competencia y a tu nicho, ¿Quiénes son los seguidores de tu competencia? ¿Qué contenido están creando tus competidores? ¿Qué hashtags utilizan? Todo esto siempre con el objetivo de inspirarte, intenta siempre crear tu propio contenido único, dale tu toque especial. Esto te hará diferenciarte y atraer la atención de más usuarios.

5. Hashtags

Utiliza los hashtags correctos para aparecer en la sección Explorar, te sorprendería la cantidad de personas que se desplazan a esta sección para descubrir nuevo contenido. Para cumplir este objetivo, el Hashtags generation te será de gran utilidad ya que en función de tu publicación te sugiere hashtags para que consigas aumentar tu alcance. Como ejemplo de empresa que realiza un buen uso de los hashtags tenemos a Iberdrola, la empresa comercializadora de energía. Un hashtag con intención creativa para lograr más engagement a la vez que promocionan la filosofía de la empresa.

 

6. Día y hora

Ten en cuenta cuando tu audiencia está más activa en la plataforma y sube tus Reels en este momento. Best time to Post, en Publish, es una de las herramientas de Coosto que te harán esta tarea mucho más fácil puesto que te da recomendaciones automáticas para cada una de tus publicaciones en cualquier red social sobre el mejor día y hora para que consigas el máximo alcance.

7. Portadas y títulos atractivos

Añade portadas que resalten y texto en tus videos, muchas personas no ven los Reels con el sonido activado por lo que te ayudará mucho más a mantener su atención si incluyes textos. Druni, la cadena valenciana de perfumes es un gran ejemplo de ello. Esta empresa ha conseguido adaptar su estrategia a lo largo de su trayectoria de 30 años logrando una comunidad de fans muy fuerte con su contenido.

 

8. Emoji

Adiós a las marcas de agua. Instagram lo detecta y posicionara tu contenido de forma negativa, por muy buen contenido que sea, no conseguirás que llegue muy lejos.

9. Tendencias

¡No te quedes atrás! Ya sea poner canciones de tendencia en tus reels o retos, estate siempre al tanto de lo que está pasando en Instagram. ¿Y dónde puedo encontrar música para mis reels? Existen playlists de tendencias de música para reels en Spotify En la página Tokboard, que ofrece semanalmente canciones trending tanto para Instagram como para TikTok. En la misma aplicación, al clicar en añadir sonido te saldrán sugerencias de canciones y el número de reels que se han hecho con las mismas.

10. Posiciona tu contenido

Establece de qué va a tratar tu contenido, es mejor centrarse en uno o dos temas y mantén la personalidad de tu marca.

11. Mantente actualizado

Busca siempre que contenido es viral, hacia donde vas las tendencias de creación de contenido y únete a ellas. Discover, una de las tabs de Coosto es muy útil para alcanzar este objetivo puesto que puedes descubrir los temas más trending de tu mercado. Esta herramienta de Coosto puntúa y posiciona cada uno de los temas en función del número de clics, comentarios, interacciones que cada noticia ha tenido. Contamos con 18 categorías pero siempre puedes crear la que se adapte a tu mercado.

Como ejemplo, tenemos a Zara, la tienda por excelencia de moda en España. Zara ha buscado conectar con sus seguidores con una campaña de reciclaje

 

Otra de las herramientas que te puede ser muy útil es Google Trends: https://trends.google.com/trends/?geo=ES . Esta herramienta de Google te permitirá buscar tendencias sobre cualquier tema y en cualquier parte del mundo.

Y como antes hemos mencionado, la constancia es clave, un reel al día si es posible y siempre aportando valor a tus usuarios. Consigue crear contenido que se guarde, se comparta o con el que tus usuarios interaccionen ? Si quieres saber más sobre cómo funciona el algoritmo de Instagram, lee nuestro blog .

Beneficios de usar Instagram en tu negocio

Alcance, puedes llegar a miles de personas de forma gratuita, sin necesidad de tener que hacer paid ads y gracias al algoritmo y el uso de hashtags, tu contenido se mostrará a tu público objetivo.

Música libre, no tienes que pagar derechos de autor y gracias a utilizar esta música, tu Reel puede despegar. Cuando una canción es viral, se estarán mostrando múltiples videos con esta canción de forma continuada a diferentes usuarios, por lo que tus posibilidades de aparecer a otras personas a las que quizás nunca llegarías se incrementan.

Información, Instagram es una plataforma llena de conocimiento. Cada vez son más las marcas que se unen para aportar contenido de valor. Si tu contenido de valor les es útil, lo compartirán entre sus conocidos y en su perfil. Así conseguirás llegar a mucha más gente.

Presencia, estar activo y presente en redes sociales te dará un valor incalculable en tu negocio. Miles de personas hoy en día buscan en redes sociales a la empresa antes que en Google, es muy posible que incluso terminen llegando a tu página web a través de Instagram y no de buscar el nombre de tu empresa en Internet.

Además, con Instagram Business (cuenta de Instagram para empresas) tendrás información sobre el rendimiento en tiempo real de tus publicaciones, estadísticas de tus seguidores: edades, género, ubicaciones así como información sobre cuándo publicar.

Si aún tienes dudas sobre lo el impacto que Instagram puede tener en tu empresa, te presentamos algunas estadísticas que volaran tu mente:

  • Un tercio de las historias con más visualizaciones, son historias de empresas.
  • Un 50% de los usuarios de Instagram siguen a una cuenta de empresa.
  • A la hora de decidir, un 80% de los usuarios busca la empresa en Instagram para obtener más información y comprar o no el producto o servicio.

Ya por último te vamos a dejar por aquí algunas ideas de reels que pueden hacer en tu empresa para que empieces a sacarle el máximo partido a la plataforma si todavía no lo estás haciendo.

  1. Muestra un día en la vida de tu empresa: Comparte un video detrás de escenas de cómo se hace tu producto o servicio. Esto ayudará a los clientes a conectar más con tu marca.
  2. Comparte tutoriales o consejos relacionados con tu negocio: Si eres una empresa de belleza, comparte tutoriales de maquillaje o consejos de cuidado de la piel. Si eres una empresa de comida, comparte recetas fáciles para cocinar en casa.
  3. Anima a tus seguidores a compartir contenido generado por ellos mismos: Pide a tus seguidores que compartan fotos o videos utilizando tu producto y repostea el mejor contenido en tu perfil.
  4. Realiza promociones o sorteos: Ofrece una promoción especial o un sorteo a través de tus Reels para aumentar la participación y el alcance.
  5. Comparte testimonios de clientes satisfechos: Muestra a tus seguidores lo que otros clientes están diciendo sobre tu producto o servicio. Comparte contenido educativo: Si tu empresa tiene un enfoque educativo, comparte videos cortos con información útil relacionada con tu negocio.
  6. Comparte contenido divertido y relajado: No tengas miedo de mostrar el lado divertido de tu empresa. Comparte videos divertidos que muestren el lado humano de tu negocio.

No hay nada permanente excepto el cambio, adaptarnos a los cambios, a las tendencias, estar en constante actualización y digitalizar nuestra empresa es lo mejor que podemos hacer para mantenernos en pie y ser una empresa competitiva. Las redes sociales han llegado para quedarse y estar presentes en ellas es esencial para poder seguir creciendo y alcanzar a las nuevas generaciones.

Uncategoried

Coosto social media partner van Eredivisionist Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles is actief op de verschillende social media-platformen zoals Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, YouTube, TikTok en Snapchat. Via die kanalen houden zij de fans en volgers van de club op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en delen zij de leukste content. Ook is het informeren van supporters via social media is een belangrijk aspect.

 

Samenwerking

Met Coosto kan Go Ahead Eagles vanaf nu alle social media vanuit één centraal platform beheren en dat levert de club veel op. “Voor onze afdeling Communicatie, Media & Marketing is het nu mogelijk om met behulp van een contentkalender alle social media posts in te plannen en te publiceren”, zegt Jan Willem van Dop, algemeen directeur van Go Ahead Eagles. “Het zorgt voor overzicht en bespaart enorm veel tijd doordat er niet steeds tussen onze verschillende social mediakanalen geschakeld hoeft te worden.”

“Daarnaast komen ook de social media reacties van onze supporters en andere voetbalvolgers via het centrale platform van Coosto binnen bij Go Ahead Eagles, wat de interactie vergemakkelijkt. Nog een voordeel is dat we aan de hand van verhelderende rapportages het social media landschap goed in kaart brengen en daarop kunnen inspelen. We zijn dan ook verheugd dat we Coosto als social media partner mogen verwelkomen.”

 

 

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bericht gedeeld door Go Ahead Eagles ? (@gaeagles)

 

Coosto is eveneens blij met de samenwerking en heeft veel zin om Go Ahead te helpen. “We kijken ernaar uit om met Go Ahead Eagles samen te gaan werken en de club te helpen op het gebied van online en social media”, geeft Bjorn van Antwerpen (sales and marketing director Coosto) aan. “Social media speelt een grote rol binnen organisaties en dat is in de voetbalwereld niet anders . Wij helpen momenteel ruim 1.600 klanten in binnen- en buitenland en zijn blij om ook Go Ahead Eagles als partner te mogen verwelkomen.”

Uncategoried

Van Iran naar Coosto: ‘Als IT'er was dit de perfecte kans’

Morteza was in Iran werkzaam in de IT-branche toen Coosto op zijn pad kwam. “Een Iraanse vriend van mij woonde in Nederland en werkte bij Coosto. Toen hij op bezoek was in Iran vertelde hij tijdens de lunch over een vacature bij Coosto. Toen ik vervolgens thuis achter mijn bureau ging zitten, bezocht ik de website van Coosto en las ik de vacature. Dat zag er gaaf uit, dus ik vroeg een demo aan en kwam zo voor het eerst in aanraking met het product. Dat beviel goed en ik besloot voor mijn kans te gaan.”

 

Geen twijfel

Morteza heeft altijd rekening gehouden met de stap naar het buitenland, maar toch kwam het vrij onverwacht. “Op dat moment was ik er totaal niet mee bezig. Het kwam op mijn pad en de gesprekken met Coosto bevielen heel goed. Toen ik de baan aangeboden kreeg, heb ik geen moment getwijfeld.”

Als Developer in het Social Accounts team is Morteza voornamelijk bezig met de achterkant van Coosto. “Ik werk in de machinekamer van Coosto. Daar komen duizenden inkomende en uitgaande berichten binnen. Het is uitdagend werk en je moet jezelf daarin altijd blijven ontwikkelen. Klanten zien mijn werk misschien niet aan de voorkant, maar het is wel essentieel.”

“Bij Coosto werken ontwikkelaars continu om Coosto als product te verbeteren met nieuwe features, verbeteringen en bugfixes. Coosto heeft verschillende ontwikkelteams die elk verantwoordelijk zijn voor een ander onderdeel van Coosto. Elk team heeft zijn eigen verantwoordelijkheden, manier van werken en de vrijheid om nieuwe uitdagingen aan te gaan met zorgvuldig gekozen technologieën, en samen vormen de teams de fundamentele basis van een werkend product en tevreden klanten.”

 

Verhuizing

Je spullen pakken en voor je werk naar de andere kant van de wereld verhuizen is geen kleine stap, toch zou Morteza het iedereen aanraden. Zeker als Coosto je de kans geeft. “Natuurlijk is het spannend, je weet niet precies waar je terecht komt en de cultuur is anders. Hoe word je bijvoorbeeld ontvangen? Hoe ziet het team eruit? Bij Coosto was dat allemaal goed geregeld. De collega’s zijn leuk en heel erg behulpzaam. Daarnaast is er een goed onboarding traject met een buddy die je op weg helpt om goed en snel aan de slag te kunnen.”

Ook met de verhuizing van Iran naar Nederland schoot Coosto te hulp. “Ze hadden voor mijn eerste maand een woning geregeld en hielpen met al het papierwerk en afspraken rondom mijn verhuizing, dat vond ik fijn. Daardoor kon ik direct goed van start zonder problemen en voelde ik me snel thuis. Zo kon ik me ook snel gaan richten op mijn werk en het vinden van mijn draai in Nederland in plaats van dat ik me elke dag druk moest maken om administratieve dingen.”

In zijn omgeving werd goed gereageerd op zijn vertrek uit Iran. “In de IT-branche is het best gebruikelijk dat mensen in andere landen gaan wonen en werken. Mijn vrienden en familie wisten dat het bij mij ook een optie was. Gelukkig spreek ik iedereen regelmatig via Whatsapp bijvoorbeeld. Dat is het voordeel aan deze tijd. Je bent ver weg, maar kunt iedereen regelmatig zien.”

 

Covid en thuiswerken

Slechts twee maanden was Morteza in Nederland toen corona zijn intrede deed in Nederland. Vanaf dat moment werd het thuiswerken en zat een bezoek aan zijn vrienden en familie in Iran er niet meer in. “Dat was een lastige situatie, maar het is wat het is. Het is niet ideaal als je net in een nieuw land woont en een nieuwe baan hebt om dan ineens alleen thuis komt te zitten. Misschien is het gek, maar ik zag daar ook het goede van in. In de normale situatie zou ik iedere dag naar kantoor zijn gegaan. Mijn vrouw en zoontje zouden zich dan wellicht thuis gaan vervelen in een nieuw land en nieuwe stad. Ook voor mij had dat het geval kunnen zijn. Thuiswerken gaf me de kans om veel met mijn gezin te zijn, waardoor we onszelf nu echt thuis voelen hier.”

 

Toekomst

Morteza hoopt nog lang bij Coosto te mogen werken. “Het werk vind ik leuk en de mensen bij Coosto zijn geweldig. Het is een hele open organisatie waarin je met eigen ideeën mag komen. Naar ieders input wordt geluisterd en dat is fijn. Ook buiten de dagelijkse werkzaamheden om wordt er veel voor je gedaan. Er zijn leuke events, zoals een Hackathon en je krijgt een budget om jezelf te ontwikkelen. Ook zijn er wekelijkse kennissessies en kun je deelnemen aan sportactiviteiten en nog veel meer. Als het aan mij ligt blijf ik nog lang bij Coosto werken en in Nederland wonen.”

Uncategoried

De verschillen en overeenkomsten tussen marketing in Nederland en België

Investeren

Als je als Nederlands bedrijf in België succesvol marketing wil bedrijven, dan moet je kiezen voor een andere aanpak dan in Nederland. Dat zegt de Belgische marketeer Mark Tollenaere van Motionmill. “Om voet aan de grond te krijgen in België moet je ervoor zorgen dat de Belg je gaat vertrouwen. Hoe je dat doet? Ik denk dat je vooral aandacht aan je campagnes en contacten moet schenken. Niet denken dat je als Nederlander wel even de Belgische markt komt veroveren, zo werkt het namelijk niet.”

Tollenaere is al jaren professioneel bezig met online marketing en heeft zijn meeste klanten rondom Antwerpen. Hij weet als geen ander hoe hij de Belgische markt moet benaderen, maar heeft inmiddels ook veel ervaring opgedaan met Nederlanders en de Nederlandse markt. Met name door de pandemie is het werkveld naar online verschoven, waardoor afstand een minder grote rol speelt. “Afstand is minder een issue geworden, waardoor bedrijven ook verder durven te kijken dan het bureau dat bij ze om de hoek zit. Daar liggen voor Nederlandse bedrijven kansen in België en andersom voor Belgische bedrijven ook in Nederland.”

 

Taalbarrière

De Nederlandse en Vlaamse taal zijn nagenoeg gelijk, maar verschillen wel. Hoe moet je omgaan met die verschillen? Volgens Tollenaere moet je geen duizenden euro’s gaan steken in speciale campagnes of dure copywriters als je wil scoren met content. “Met een paar kleine aanpassingen kun je al heel ver komen. De manier van aanspreken bijvoorbeeld. Je hoeft niet direct volledig Belgisch te schrijven om Belgen te bereiken, maar ze worden wel graag op een andere manier benaderd. Wat minder direct, wat vriendelijker. Nederlanders zijn heel erg direct en to the point: ‘ik heb een product en dat heb jij nodig’, die aanpak werkt bij de Belg niet. Voor Belgen is het juist de kunst om wat directer te zijn als ze Nederlanders benaderen. ”

Wat moet je wel doen om als Nederlands bedrijf in België succes te hebben? Je laten zien. “Ik ben zelf gaan spreken in kleine zaaltjes voor een select groepje mensen. Dat deed ik bijvoorbeeld samen met klanten, dan liet ik hen vertellen. Zij verkochten als het ware mijn verhaal. Ik kon vanuit het verhaal van de klant mooie content halen en daar kon ik weer mee naar potentiële klanten. Dat heeft voor mij heel erg goed gewerkt. Ook al kwamen er maar weinig mensen op af. Met de content die uit zo’n avond kwam, kon ik maanden vooruit. Daarbij kost het je enkel koffie en wat biertjes om het te organiseren.”

 

Innovatie

In Nederland hebben veel mensen het beeld dat België achterloopt op gebied van online marketing, maar dat blijkt niet helemaal te kloppen. Volgens Mark Wijnen, marketeer bij Club Brugge, valt dat namelijk wel mee. De Nederlander kwam via o.a. Willem II en PSV terecht in Brugge en zijn stap naar België heeft hem de ogen geopend.

Hij ziet de verschillen tussen de Nederlandse en Belgische markt dagelijks. “Ik moet bekennen dat ik ook altijd het beeld heb gehad dat ze in België een beetje achterlopen, maar van wat ik heb gemerkt is dat totaal niet het geval. Sterker nog; ik vind ze hier vooruitstrevender en minder stijf. Ze staan meer open voor verandering en innovatie. Al kan ik alleen vanuit mijn werkgever, Club Brugge, spreken natuurlijk.”

 

Vooruitstrevend

In Nederland had Wijnen bijvoorbeeld meer moeite om ideeën erdoorheen te krijgen. “Veel Nederlanders zijn bang voor verandering. Sommige organisaties werken al jaren op dezelfde manier en zitten niet op nieuwe ideeën te wachten. Ze zijn bang voor veranderingen of bang voor hun eigen positie. Hier in België willen ze wat sneller vooruit en durven ze te innoveren en te investeren.”

Een voorbeeld dat Wijnen aanhaalt is Club Brugge Media. Zij scoren met unieke content. “Wij hebben daarin geïnvesteerd omdat we geloven in content marketing. Een voetbalclub is uiteindelijk een entertainmentbedrijf en je moet je volgers/supporters vermaken. Dat doe je door bijzondere content te delen die niemand anders heeft. Een kijkje in de kleedkamer tijdens de rust van een wedstrijd bijvoorbeeld, dat is iets dat in Nederland ondenkbaar is.”

Volgens Wijnen loopt Nederland daarin achter. “Het is vrij ouderwets om bij topsport alleen maar in het belang van de sporters te denken. Natuurlijk draait het om de sporters, maar zonder supporters zijn de clubs en sporters niets of niemand. Kijk maar eens in Amerika, daar is sport echt entertainment. Alles draait om marketing. Spelers staan tijdens de wedstrijd nog interviews te geven bijvoorbeeld. In België durven ze het belang van marketing iets meer in te zien dan in Nederland. Bij Brugge mogen we spelers ook veel meer en makkelijker gebruiken voor marketing-activiteiten dan bij Nederlandse clubs. En denk je dat die spelers dat heel erg vinden? Nee hoor, die vinden het negen van de tien keer zelfs leuk.”

 

Infiltreer in de markt

Nederlanders en Belgen zijn in veel dingen hetzelfde, maar kennen op veel gebieden een andere aanpak. Het vertrouwen van de Belg winnen en investeren in een goede band blijkt erg belangrijk te zijn en Nederlanders hechten weer veel waarde aan directheid en duidelijkheid.

Tollenaere heeft nog wel een tip hoe je als Nederlander het beste de Belgische markt kunt aanvliegen. “De beste manier om een ingang te creëren op de Belgische markt is via een Belgische klant. Je eerste klant is vaak het moeilijkst, maar mocht je die eenmaal binnen hebben dan kan die heel waardevol zijn. Mijn advies is dan ook om samen met die klant op te trekken als je hier de markt op wil. Zij kunnen het verhaal voor jou perfect vertellen en dan creëer je een soort sneeuwbaleffect. En kijk ook eens kritisch naar de content die je al hebt. Met een paar kleine aanpassingen kan die heel geschikt zijn voor de Belgische markt. ”

Vertrouwen is dus het keyword als je in België wat klaar wil spelen. Dat vertrouwen krijgen kost tijd en energie, maar als je het vertrouwen eenmaal hebt gewonnen, dan is de kans groot dat je goed zit. “In negentig procent van de gevallen ben je binnen als je het vertrouwen van een Belg hebt gewonnen. Natuurlijk moet je nog je best blijven doen voor je klanten, maar dat is in Nederland niet anders. Ik denk dat je altijd je best moet blijven doen namelijk.”

Uncategoried

Hospital AZ Damiaan: contenido con una sonrisa y una lágrima

Eso dice Kevin Mollet, Jefe de Relaciones Públicas y Comunicación de AZ Damiaan. Trabaja cada día para que el hospital y su gente sean el centro de atención. Y no es poco. "El hospital es una ciudad en sí mismo. Aquí trabajan unas 1.400 personas que hacen un trabajo fantástico. Además, las redes sociales son cada vez más importantes para las instituciones sanitarias y desempeñan un papel cada vez más relevante. Intentamos adelantarnos a los acontecimientos y eso nos da buenos resultados".

 

Redes sociales

¿Por qué son importantes las redes sociales para un hospital? se pregunta mucha gente. Mollet se complace en explicarlo. "Sirve para varias cosas. Puedes utilizar las redes sociales para destacar a las personas del hospital. Hacen un trabajo importante que merece un escenario, pero tampoco hay que olvidar el impacto social y económico de un hospital. Somos el mayor empleador de la región y todo el mundo se ocupa de la sanidad o tiene preguntas sobre ella. Hay que estar ahí para esa gente". Para gestionar esa gran comunidad, AZ Damiaan utiliza Coosto. "Coosto es una bendición para nosotros. En Engage podemos responder a todas las preguntas que recibimos de forma rápida y sencilla en un solo entorno, y además ya no perdemos ningún mensaje. Si siempre tienes que cambiar entre todas tus plataformas, a veces pierdes el hilo. Sobre todo si tenemos en cuenta que estamos activos en Facebook, LinkedIn, Twitter, TikTok, YouTube e Instagram y que además tenemos un podcast."

 

 

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bericht gedeeld door Az Damiaan (@azdamiaan)

 

Reputación de marca y planificación de contenidos

Mollet también está entusiasmado con los demás módulos de Coosto. Por ejemplo, utilizan Listen para saber lo que ocurre en el hospital y Publish para planificar. "En Coosto podemos ver lo que ocurre en el sector sanitario y lo que se dice de nuestra marca. Así podemos responder rápidamente a cualquier cosa. También utilizamos Coosto para nuestro boletín interno. A menudo incluimos en él mensajes divertidos para que lo vea todo el mundo en el hospital. La respuesta es muy buena. La gente aprecia mucho los elogios que llegan por Internet. Es estupendo poder compartir eso tan fácilmente, ¿verdad?". La planificación de contenidos también es muy importante para AZ Damiaan. "Somos muy activos en nuestros canales, pero trabajamos con un equipo pequeño. Eso requiere mucha organización para mantener la estructura. Afortunadamente, Coosto nos ayuda con eso. En un hospital pasan muchas cosas, el entorno es dinámico y hay que ser capaz de cambiar rápidamente. Por eso es tan agradable disponer de una plataforma que permite planificar los contenidos con antelación y tener siempre una visión de conjunto. Gracias a este calendario de contenidos, siempre tenemos una idea clara de dónde nos queda espacio, dónde podemos cambiar y dónde sigue habiendo oportunidades. Funciona a la perfección".

 

Risas y una lágrima

En un hospital, la felicidad y la tristeza están muy unidas. Ocurren cosas muy intensas, pero también cosas hermosas. Mollet intenta llamar la atención sobre ello con su contenido. "La gente que trabaja aquí pasa por muchas cosas. A veces cosas muy emotivas, a veces acontecimientos hermosos. Esas historias merecen una plataforma. Queremos dar un vistazo entre bastidores al hospital a través de los contenidos y vemos que se aprecia tanto interna como externamente. Una institución sanitaria es un paraíso para los contenidos bellos y significativos". AZ Damiaan está activa en varios canales. Desde LinkedIn hasta TikTok. Eso requiere contenidos diferentes. ¿Cómo se puede mantener el tono desenfadado de un hospital en TikTok, por ejemplo? "Lo pensamos detenidamente. Muchos contenidos son adecuados para varios canales, pero necesitan un tono ligeramente diferente en cuanto al texto, por ejemplo. Queremos llegar a todos, porque el hospital concierne a todos. En TikTok llegamos más a los jóvenes, pero es una plataforma muy desenfadada. Somos conscientes de que seguimos siendo una institución sanitaria y lo tenemos en cuenta en nuestros contenidos."

@az_damiaan_oostende

#Ostenders #ekvoetbal #RedDevils #Euro2021 ⚽️

♬ origineel geluid - Az_Damiaan_Oostende

 

Podcast

El hecho de que AZ Damiaan aprovecha todas las oportunidades en materia de contenidos queda patente en el podcast lanzado recientemente. En él hablan de trabajo con el personal asistencial, pero también profundizan de forma muy personal. "Queremos contar su historia y el podcast realmente pone cara a alguien. El texto es diferente de oír hablar a alguien. Para el podcast, vamos al parque que hay junto al hospital con alguien del hospital para dar un paseo. Luego nos centramos en el trabajo, pero también en la persona en sí. De ahí salen las mejores historias".

 

Contenidos sanitarios

En AZ Damiaan son conscientes de la importancia de las redes sociales, y Mollet cree que el mundo online será cada vez más importante para las instituciones sanitarias en el futuro. "El marketing es una palabra un poco sucia en el mundo sanitario, pero cada vez es más importante. Desempeñamos un papel importante en la sociedad y tenemos que ser accesibles y accesibles a todo el mundo". Para los pacientes, los vecinos y, desde luego, también para los empleados. A través de buenos contenidos, podemos dar realmente un rostro al hospital y podemos comunicarlo a través de los medios sociales". Una herramienta de medios sociales es indispensable para obtener los mejores resultados de tu estrategia, opina Mollet. "Con Coosto tenemos una visión perfecta, no se nos escapa nada y podemos medirlo todo. Podemos programar todos nuestros contenidos, gestionar perfectamente nuestra comunidad y responder a todos los mensajes entrantes de forma rápida y sencilla. También podemos estar al tanto de todo lo que se dice sobre nuestro hospital y el sector y responder en consecuencia. Esto nos ayuda enormemente a conseguir nuestros objetivos y el tiempo extra que nos queda nos permite centrarnos en lo que más importa y eso es crear contenidos bonitos y significativos."

Uncategoried

Coosto is de perfecte start van je sales carrière: ‘beter kun je het niet treffen’

Een carrière in de sales, dat is wat Felicia graag wilde. Tijdens haar studie deed ze al wat ervaring op met de verkoop van advertenties voor magazines, maar bij Coosto maakt ze pas echt stappen. “Het werk is veelzijdiger en je bouwt echt een band op met klanten. Je bent niet alleen maar bezig met platte verkoop, het is zoveel meer.”

 

Voorzien in behoefte

Bij Coosto is een rol in de sales anders dan bij veel andere organisaties. “Mensen hebben bij sales vaak het idee dat je iedereen moet bellen die totaal niet op je zitten te wachten. Dat is bij Coosto anders. Je krijgt vanuit marketing bijvoorbeeld leads van professionals die zelf al de stap richting Coosto hebben gezet. Zij willen meer weten over het product omdat ze denken dat het hen kan helpen bij het bereiken van hun doelen. Het is aan mij om te kijken of die leads daadwerkelijk tot een match en een deal kunnen leiden.”

Zodra Felicia een lead aangereikt krijgt, begint haar werk. “Dan ga ik op onderzoek uit. Wat is het voor bedrijf? Hoe doen zij het op social media? Waar maken ze veel gebruik van? Die vragen stel ik mezelf en dan ga ik kijken hoe zij Coosto zouden kunnen gebruiken. Als ik dat heb uitgezocht en er een goed beeld bij heb, dan pak ik de telefoon voor een eerste kennismaking. Als dan blijkt dat ze ready zijn en een fit, dan plan ik een demo in.”

Bij een demo maakt de klant voor het eerst echt kennis met Coosto. Felicia legt dan aan de hand van het bedrijf uit hoe zij de tool zouden kunnen gebruiken. “Bij de demo neem ik de potentiële klant aan de hand van hun eigen organisatie mee door Coosto. Ik laat ze dan zien hoe ze het product kunnen gebruiken en hoe het hen als organisatie kan helpen bij het behalen van de doelstellingen.”

 

Koude acquisitie

Is Felicia dan alleen maar bezig met het opvolgen van leads en het geven van demo’s? Zeker niet. “Het is heel afwisselend werk en dat maakt het ook zo leuk. Ik ga zelf ook op zoek naar organisaties die in mijn ogen toe zijn aan Coosto, die vrijheid heb ik gelukkig ook. Dat doe ik door bijvoorbeeld op LinkedIn te speuren naar marketing en communicatieprofessionals. Als ik een match zie, dan pak ik de telefoon en bel ik diegene op. Ik doe dat met de intentie om diegene echt verder te helpen. Ik smeer ze niets aan. Coosto is voor heel veel organisaties namelijk echt een toegevoegde waarde.”

Het werken als Junior Accountmanager is de perfecte start van je carrière, vindt de 24-jarige Felicia. “Je leert in korte tijd heel erg veel, krijgt super goede begeleiding van ervaren sales professionals en je krijgt ook nog eens de vrijheid om jezelf te ontwikkelen. Ik denk dat dat best uniek is. Ik mag bijvoorbeeld mijn eigen agenda indelen, maar word niet aan mijn lot overgelaten. Ik durf wel te stellen dat je het niet snel beter kunt treffen als starter. En daarbij zijn er ook nog eens hele mooie perspectieven voor in de toekomst, want bij Coosto houden ze ervan om mensen door te laten groeien binnen het bedrijf.”

 

Energiek en salestalent

Felicia heeft het sales-DNA in de genen zitten en denkt dat je dat ook moet hebben voor de functie bij Coosto. “Je moet sales echt heel leuk vinden. Anders is dit niet de baan die je zoekt. Daarnaast moet je beschikken over een gezonde dosis energie en moet je graag in contact komen met mensen. Ik vind het zelf heel leuk om veel verschillende mensen te leren kennen en te spreken. Bij Coosto kom je echt in contact met hele leuke en interessante mensen van allerlei organisaties. Dat kan gaan van overheidsinstellingen tot aan de marketingmanager van een pretpark. Het kan allemaal. ”

 

Topsfeer

Naast dat het werk heel leuk en uitdagend is, is de sfeer binnen het salesteam ook een reden om voor Coosto te kiezen. “Het is echt top! En dan te bedenken dat ik het alleen nog tijdens de coronapandemie heb meegemaakt. Iedereen is behulpzaam, aardig en altijd in voor een geintje. Er wordt keihard gewerkt, maar successen worden ook gevierd. En als ik de verhalen moet geloven ga ik nog heel veel meemaken als we straks allemaal weer samen mogen komen op kantoor.”

Sta jij zelf aan het begin van je carrière en wil jij een mooie start maken in de sales? Grijp dan je kans als Junior Account Executive bij Coosto. Onze Talent Pool staat altijd open voor nieuw talent!

Uncategoried

Sofie is happy bij Coosto: ‘Een supergaaf bedrijf om voor te werken’

Carrièreswitch

De in Mill geboren Sofie had in eerste instantie een andere carrière in gedachte. Na haar studie communicatie begon ze als marketing & communicatie medewerker bij een uitzendbureau, maar daar miste ze de passie voor haar werk. “Het was geen match. Ik had daarvoor zes jaar in de horeca gewerkt en vond de interactie met mensen altijd geweldig. Dat contact met klanten viel in die rol weg en dat miste ik.”

Sofie maakte vervolgens de stap naar Swiss Sense en leerde daar Coosto kennen. “Als webcare medewerker bij Swiss Sense werkte ik dagelijks met Coosto en op die manier heb ik het bedrijf leren kennen. Hoe meer mensen ik sprak, hoe vaker ik dacht: ‘Dat lijkt me een fantastisch bedrijf om voor te werken. ’Ik besloot te solliciteren en zo is het balletje gaan rollen.”

Na een aantal goede gesprekken bleek de klik er te zijn en werd Sofie aangenomen als Support medewerker. Daarbij was er wel direct de intentie om de leergierige Sofie na een tijdje door te laten groeien naar CSM. “Dat plan sprak me aan en ik heb dan ook geen moment getwijfeld om op het aanbod in te gaan.”

 

Warm bad

Bij Coosto kwam Sofie naar eigen zeggen in een warm bad terecht. “Vanaf dag één voelde ik me thuis. Dat komt door de leuke collega’s, maar ook het HR-proces heeft daarin geholpen. Niets wordt hier aan het lot overgelaten. Een eerste werkdag is vaak super spannend, alleen bij Coosto wist ik precies wat ik kon verwachten. Voordat ik begon kreeg ik vanuit HR al een volledig plan. Alles was al voor me geregeld; trainingen, kennismakingen en ga zo maar door. Ik wist bij binnenkomst meteen wat ik kon verwachten. Dat heb ik als heel fijn ervaren.”

Dat goede gevoel is daarna nooit meer verdwenen. “Iedereen is zo aardig en behulpzaam. Het contact met collega’s is heel erg goed. Dat merk je ook tijdens activiteiten buiten het werk om. Ik moet dan even de kerstparty benoemen. Ik hoorde bij binnenkomst al dat het legendarisch zou zijn en dat heb ik vorig jaar ook zelf mogen ervaren. Wat het zo legendarisch maakt? Dat moet je zelf meemaken.”

 

Van Support naar CSM

De eerste stappen binnen Coosto zette Sofie dus als Support medewerker. Daar leerde ze de tool tot in detail kennen en hielp ze klanten met vragen of problemen. Na bijna twee jaar bij Support was het tijd voor een stap hogerop. “Het initiatief voor mijn promotie naar de rol van CSM kwam vanuit Coosto zelf. Natuurlijk was dat vanaf het begin de insteek, maar dat ik er nooit naar heb hoeven vragen en zij zelf het initiatief namen geeft voor mij aan wat voor werkgever Coosto is. Afspraken worden nagekomen en dat is niet overal vanzelfsprekend.”

Als CSM voelt Sofie zich als een vis in het water. “Ik heb altijd veel energie gekregen van het mensen naar de zin te maken. Dat mag ik nu fulltime doen eigenlijk. Ik heb mijn eigen klantportfolio met daarin bijna driehonderd klanten. Hele mooie klanten vind ik, zo heb ik bijvoorbeeld pretparken als Toverland en Bobbejaanland onder mijn hoede.”

Als CSM is werkelijk iedere dag anders en dat maakt het werk volgens Sofie zo leuk. “Het is heel divers. De ene dag ben ik bezig met de onboarding van nieuwe klanten en de andere dag staan er screensharings op het programma waarbij ik klanten help om nog meer uit Coosto te halen. Eigenlijk sluit ik iedere dag mijn laptop af en denk ik bij mezelf: ‘Dit was echt een hele leuke dag.’ Uiteraard zijn er ook minder leuke dingen om te doen, maar dat staat niet in verhoudingen met de leuke dingen.”

 

Managen van succes

Sofie krijgt in haar omgeving regelmatig de vraag wat een Customer Success Manager nu precies doet, haar antwoord is simpel. “Ik zeg altijd dat ik precies doe wat er letterlijk staat haha. Ik manage het succes van mijn klanten. Zodra Sales een contract heeft afgesloten wordt het overgedragen aan een CSM. Wij nemen vervolgens contact op met die klant om kennis te maken, trainingen in te plannen en ze op weg te helpen. Vanaf dat moment is de CSM hun contactpersoon.”

Een CSM bouwt dus daadwerkelijk een band op met klanten en dat is precies wat het werk zo leuk maakt volgens Sofie. “Ik voer veel gesprekken met klanten en probeer ze altijd blij te maken. Natuurlijk krijg ik ook wel eens te maken met een klant die een klacht heeft of een probleem, maar dat is helemaal niet erg. Juist om die klanten weer 100% happy te maken, dat geeft mij energie en dat is waar ik het voor doe.”

Het huwelijk tussen Sofie en Coosto is een goed huwelijk en als het aan Sofie ligt blijft dat ook zo. “Ik vind het werk hartstikke leuk en heb super leuke collega’s. Daarnaast is Coosto ook nog eens een fijne en goede werkgever. Momenteel ben ik dus happy en sta ik iedere dag met een glimlach op om te gaan werken. Ik heb maar één wens momenteel en dat is dat we elkaar allemaal snel weer mogen zien op kantoor. Ik heb niets te klagen, maar ik mis iedereen wel.”

Uncategoried

5 succesfactoren voor contentmarketing in grote organisaties

Al ben je een expert op het gebied van content & social media, en is je organisatie al jaren bezig met deze vorm van marketing: er is altijd ruimte voor verbetering. Het Content Marketing Institute deed onderzoek naar de belangrijkste verschillen tussen grote organisaties (1000+ FTE) die goede resultaten boeken met contentmarketing, en organisaties die daar niet in slagen. De uitkomst: 5 factoren die samenhangen met succes op het gebied van grootschalige contentmarketing.

 

1. Plaats van contentmarketing in de organisatie

Een belangrijk verschil tussen marketeers binnen corporates die zich succesvol noemen en zij die minder succes boeken met contentmarketing, is de plaats van de marketingdiscipline in de organisatie.

Gemiddeld heeft 29% van alle corporates één gecentraliseerd contentmarketingteam dat verantwoordelijk is voor de content van meerdere merken, producten of afdelingen binnen de organisatie. Bij succesvolle organisaties ligt dat percentage hoger; 44% van hen heeft contentmarketing zo’n plaats in de organisatie gegeven.

Het alternatief – een contentteam of -verantwoordelijke per merk, afdeling of project – lijkt dus in de meeste gevallen geen goed idee als je van contentmarketing een succes wil maken. Dat wordt waarschijnlijk verklaard door de versnippering van content die in dit scenario kan optreden. Over het algemeen hebben merken er juist baat bij om consistente en coherente boodschappen te verspreiden.

Zo spreek je als merk met één stem

Wil je jezelf verzekeren van een consistente contentkoers binnen je organisatie? In de social media management tool Coosto kun je met je hele organisatie samenwerken, social media posts creëren en reviewen. Zo voorkom je versnippering van boodschappen en straal je altijd het juiste beeld uit.

 

2. Grootte en ontwikkeling van teams

Verder blijkt de grootte van teams een belangrijke voorspeller voor het contentmarketing-succes van organisaties. 48% van de meest succesvolle organisaties gaf aan een contentteam van ten minste 6 FTE in dienst te hebben, tegenover 32% van alle respondenten.

Succesvolle teams zijn daarnaast bovengemiddeld vaak groeiende teams; 48% van hen gaf aan dat het contentteam in de afgelopen 12 maanden was uitgebreid, tegenover 35% van alle respondenten.

Nu is de grootte van een team niet iets dat je kunt ‘leren’, aangezien die grotendeels afhankelijk is van de organisatie waar je werkt. Het is wel goed om te beseffen dat deze cijfers aantonen dat investeren in een sterk eigen contentteam zijn vruchten afwerpt.

 

3. Gedocumenteerde strategie

De best presterende organisaties op het gebied van content hebben vaker dan gemiddeld een gedocumenteerde contentstrategie. 62% van de ‘top-performers’ heeft een strategie op papier gezet, tegenover iets minder dan de helft (49%) van alle respondenten.

Voor ons bij Coosto komt dit niet als een verrassing. We proberen bedrijven er al jaren van te doordringen dat het belangrijk is om content en social media doordacht aan te pakken. ‘Zomaar’ beginnen met content gaat je geen stap dichter bij je doel helpen – als je dat doel überhaupt al hebt geformuleerd. Een gedocumenteerde strategie geeft richting, en zorgt evoor dat alle neuzen in je team of organisatie dezelfde kant op staan. Voor iedereen die nog geen strategie heeft of zijn strategie wil aanscherpen, raden we onderstaand whitepaper aan.

4. Flexibiliteit

In een eerder artikel over de staat van contentmarketing in 2021 benoemden we al dat de pandemie een grote impact heeft gehad op het belang van content. Fysieke ervaringen zijn langdurig ingewisseld voor virtuele, en daar speelt content een ongelooflijk belangrijke rol in.

Tegelijkertijd hebben ook veruit de meeste contentteams de effecten van de coronapandemie gemerkt. Van financiële veranderingen tot strategische shifts: bedrijfseconomisch stond menig organisatie op z’n kop.

Een te logge content-organisatie zou niet in staat zijn mee te bewegen met deze bedrijfskoers, en zou de resultaten zien afnemen. Dat blijkt ook uit de cijfers. 64% van de succesvolle organisaties was naar eigen zeggen in staat om snel op de pandemie te reageren. Het gemiddelde over alle respondenten dat hier positief over was, lag een stuk lager (52%).

Deze correlatie laat zien dat je het belang van verandering niet moet onderschatten. In het heden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Wil je duurzaam succes? Dan moet je durven meebewegen met de markt, de maatschappij en je merk.

Blijf op de hoogte van relevante ontwikkelingen met media monitoring

Wat die veranderingen in markt en maatschappij precies zijn, volg je nauwgezet met behulp van de complete online & social media monitor van Coosto. Bekijk hoe er over je merk, product of concurrentie wordt gesproken en ontdek nieuwe behoeften en invalshoeken. Doe inspiratie op voor actuele content, en spring als eerste op trends en ontwikkelingen.

 

5. Doelstellingen

De laatste belangrijke succesfactor voor contentmarketing in grote organisaties, blijkt de aard van de contentdoelstelling te zijn. Vaker dan gemiddeld richten succesvolle contentteams zich op klantbinding en -behoud.

Zo heeft 57% van de succesvolle organisaties een online community (43% gemiddeld), en 79% was er in de voorbije 12 maanden in geslaagd klantloyaliteit te verhogen (69% gemiddeld).

Eerder zagen we sowieso al een verschuiving van focus; het aantal organisaties dat content inzet om nieuwe klanten te vinden daalt, terwijl de doelen met betrekking op bestaande klanten aan populariteit winnen. Het is de vraag of deze trend ook na de coronapandemie aanhoudt, maar het is veelzeggend dat de meest succesvolle organisaties deze doelen nastreefden in het afgelopen jaar.

 

Maak je eigen contentmarketingsucces!

Natuurlijk ben je voor sommige succesfactoren afhankelijk van je organisatie. De grootte van het budget, je team en ook de plek van content in de organisatie is meestal een gegeven. Toch zijn er ook voldoende succesfactoren die je zelf in de hand hebt. Door het inbouwen van wendbaarheid en door omgevingsgericht met content(doelen) bezig te zijn, baan je voor jezelf een weg richting meer succes. Oók als je dacht contentmarketing inmiddels wel uitgespeeld te hebben…

Laat je ondersteunen door het #1 social media management platform

Lees hier waarom meer dan 250 enterprise-organisaties  FTE jaar in jaar uit voor Coosto kiezen als hun social media management platform.

 

Bekijk alle onderzoeksresultaten

Uncategoried

Zo schrijf je geweldige social media posts (+ infographic)

Aandacht krijgen op social media is zo gemakkelijk nog niet. De concurrentie is enorm, en het geduld van consumenten neemt alsmaar af. En als je toch je zuurverdiende aandacht krijgt, begint het pas. Dan volgt een proces van mensen interesseren, verleiden, en tenslotte overtuigen om de gewenste actie te ondernemen.

En dat allemaal in één social media post.

Laat één ding duidelijk zijn: wie met social copy aan de slag gaat, moet talent en gevoel voor taal hebben. Maar met talent alleen kom je er niet. Een juiste structuur in een social media post is even onontbeerlijk als het vinden van de juiste woorden. Als kapstok kun je gebruik maken van het AIDA-model.

 

De AIDA-opbouw

AIDA is een acroniem dat staat voor Attention, Interest, Desire en Action. In het Nederlands: Aandacht, Interesse, Verlangen en Actie. Dit model is al in 1925 geïntroduceerd, en was destijds vooral bedoeld om aan te geven welke stappen in een reclame-uiting aan bod moeten komen.

Veel later is het breder opgepakt om de verschillende fases van een klantreis weer te geven, maar je kunt het model net zo goed toepassen op micro-niveau: een social media post bijvoorbeeld. Wat moet een social media post doen om succesvol te zijn?

  1. Aandacht grijpen
  2. Interesse wekken
  3. Verlangens creëren
  4. Aanzetten tot actie

Wie kijkt naar de meest engaging social media posts van merken, ziet dat de social copy (de begeleidende tekst van een video, foto of link op social media) van deze berichten vrijwel altijd voldoet aan de combinatie van de 4 AIDA-ingrediënten.

Goed om dat patroon vast te stellen, maar hoe kun je nu zelf AIDA toepassen in je social media posts? Dat bespreken we stap voor stap.

Voordat je begint: relevantie

Perfect geschreven social media posts kunnen de aandacht trekken, maar zonder relevante inhoud leveren ze alsnog niets op. Ben je nog zoekende naar die relevantie voor jouw merk en jouw publiek? Download dan een gratis exemplaar van het whitepaper ‘Contentstrategie & social media: van strategie naar succes’. Daarin leer je hoe je goed doordachte (social media) content creëert die aanslaat bij jouw doelgroep.

 

1. Aandacht grijpen

Aandacht draait in eerste instantie om opvallen. Opvallen op social media is niet veel anders dan in het echte leven. Hoe ongemakkelijk die waarheid soms ook is: het genuanceerde midden wordt vaak overgeslagen. Wie iets verrassends te melden heeft, krijgt de aandacht.

 

Verras in je opening

Alleen met zeer herkenbare, nieuwswaardige of visueel opvallende openingszinnen, zorg je ervoor dat mensen stoppen met scrollen en verder lezen.

Beschrijvende zinnen, clichés en inhoudsloze aankondigingen lokken veel minder uit om verder te lezen, en zijn daarom vrijwel nooit een goed idee.

⛔️ “In onderstaand artikel kun je lezen welke social media veel worden gebruikt in Nederland.”  

⛔️ “Social media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven.”

✅ “Het is zover: TikTok is nu officieel groter dan Snapchat!” 

✅ “Hé, duurt ‘even Instagram checken’ bij jou ook altijd minstens 2 uur?”

 

Schrijf in actieve vorm

Passieve zinnen voelen onnodig traag en wollig aan. Social media zijn actiegedreven, en je opening moet daarom diezelfde insteek hebben. Schrijven in een actieve vorm helpt je direct de aandacht te grijpen. Deze vorm is concreter, en zorgt voor een actievere houding bij de lezer. 

⛔️ “Wordt jouw auto nog steeds gewassen met water en groene zeep?”

✅ “Was jij jouw auto nog steeds met water en groene zeep?”

voorbeeld verrassen in opening

Voorbeeld: hoe je kunt verrassen in je opening

 

2. Interesse wekken

Zodra je eenmaal de aandacht hebt, moet je interesse gaan wekken. De lezer gaat hier in een fractie van een seconde bepalen of jouw social media post zijn aandacht ook daadwerkelijk waard is.

Probeer daarom inhoudelijk voort te borduren op het haakje waarmee je de aandacht hebt gegrepen. Laat hier zien dat je de problemen of verlangens van de lezer begrijpt, zodat je de aandacht vasthoudt. De lezer moet je post bij wijze van spreken instemmend knikkend kunnen lezen.

Naast die inhoudelijke opbouw, zijn er ook in deze fase schrijftips die je helpen die interesse te wekken.

 

Gebruik een conversationele stijl

Social media zijn in de regel een stuk informeler dan traditionele media. Wie interesse wil wekken op social media, moet daarom bijna letterlijk de taal van zijn doelgroep spreken. Vind je dat lastig? Een handig trucje is om je tekst hardop voor te lezen. Voelt de tekst onnatuurlijk aan? Je hebt dan waarschijnlijk te veel schrijftaal gebruikt, en kunt beter kiezen voor woorden die je ook in een gesprek zou gebruiken.

Typische schrijftaalwoorden: hetgeen, tevens, aldus, welke (waar ‘dat’ of ‘die’ wordt bedoeld), reeds, etc. hebben geen plek op social media. 

⛔️ “Deze schadeposten, welke niet zijn gedekt, worden niet vergoed, hetgeen tevens reeds is vermeld in de voorwaarden.” 

✅ “Tja, in de voorwaarden staat dat je er geen vergoeding voor krijgt.”

 

Laat alles draaien om je lezer

Nee, social media gaan niet om jou. Kies daarom niet jouw merk als referentiepunt, maar richt je direct tot de lezer.

⛔️ “Wij hebben een nieuwe applicatie ontwikkeld voor bewoners van huurappartementen. Daarmee ziet een huurder direct of hijzelf of de betreffende verhuurder verantwoordelijk is voor een reparatie in huis. Daarmee kan een verstoorde relatie of het maken van juridische kosten worden voorkomen.”

✅ “Er is iets kapot, maar draai jij of de verhuurder voor de kosten op? Met deze nieuwe app weet je het direct, en heb je nooit meer gedoe.”

 

Vermijd bijwoorden

Bijwoorden in social media posts zijn overbodig, en maken zinnen onnodig lang. Een eenvoudig devies om de aandacht vast te houden: laat ze in je social media posts achterwege. Bijvoeglijke naamwoorden kunnen een zin wél versterken, maar gebruik ze met mate.

⛔️ “Het is misschien wel een bijzonder lastige klus om je heel erg mooie huis op te knappen.”

✅ “Je huis opknappen is een lastige klus.”

voorbeeld interesse wekken

Voorbeeld: hoe je interesse wekt in een social post door een herkenbare situatie te schetsen

 

3. Verlangens creëren

Nu je een probleem, situatie of behoefte hebt vastgesteld, is het belangrijk dat je de social media post richting een oplossing schrijft. Daarbij breng je de oplossing natuurlijk zo aantrekkelijk mogelijk, waardoor de lezer ernaar gaat verlangen.

 

Wees positief

Een positieve insteek helpt dat verlangen te creëren. ‘Positief’ betekent niet dat je post altijd vrolijk moet zijn. Je mag bijvoorbeeld best een negatieve situatie aankaarten, als die wel een positief verlangen kan triggeren.

⛔️ “Vreselijk dat supermarkten nog altijd zijn ingericht alsof we in het jaar 2000 leven.”

⛔️ “Waarom doen we het onszelf nog aan om in die lange wachtrijen te staan?”

✅ “Zou het niet fantastisch zijn als je boodschappen gewoon aan de deur worden bezorgd?”

✅ “Het goede nieuws: die lange wachtrijen kun je vanaf nu overslaan.”

 

Houd het kort en simpel

Social media managers laten zich vaak verleiden om te veel te vertellen. Een goede social media post kan impliciet verlangens creëren en heeft daar geen volzinnen voor nodig. Dwing jezelf om het rechttoe rechtaan te houden.

⛔️ “Met deze techniek voorkom je het probleem van vlekken onder je schilderstape. Zo schilder je gemakkelijk rechte lijnen op je muur, en hoef je niet na het schilderen alles nog eens bij te werken. De tijd die je daarmee bespaart kun je besteden aan andere activiteiten of juist aan ontspanning. Wel zo prettig, toch?” 

✅ “Schilder gemakkelijk kaarsrechte lijnen op je muur.”

 

4. Aanzetten tot actie

Heb je de aandacht weten vast te houden tot dit punt? Hartstikke goed, maar bewaar de schouderklopjes nog even. Er is namelijk nog één element dat je moet toevoegen aan je social media post. Een element dat gek genoeg vaak wordt vergeten: het aanzetten tot actie!

 

Voeg een call-to-action toe

Je kunt wel een lekker lopende post hebben, maar veel lezers hebben nog een laatste zetje nodig. Geef daarom expliciet aan welke actie je van hem of haar verwacht: de video bekijken, reageren op de poll, zijn mening geven in de comments, op een linkje klikken, een gratis testexemplaar aanvragen?

Met een call-to-action in gebiedende wijs rond je jouw social media post af: 

⛔️ “Daarom hebben we deze nieuwe slimme speaker op de markt gebracht.”

⛔️ “De speaker is verkrijgbaar in 3 nieuwe kleuren. Zit er iets voor jou bij?”

✅ “Bekijk de 360°-video en ervaar de nieuwe speaker zelf.”

✅ “Welke kleur is jouw favoriet? Laat het weten in de comments!”

Staat 10 mei al groots gemarkeerd in jouw agenda??

Schrijf je nu in voor ons webinar en ontdek hoe én waar jij de beste inspiratie voor knallende content vindt!https://t.co/qrHhn3dwO1

— Coosto (@CoostoNL) April 25, 2022

Voorbeeld: aanzetten tot actie in een social post

 

Infographic

infographic social media post schrijven

 

De perfecte social media post is meer dan copy

Deze AIDA-methode is ideaal om je social copy op te bouwen, maar een social media post heeft meer elementen waar je tekst in kunt verwerken. Denk bijvoorbeeld aan een linktitel, subtitel, afbeelding of video.

Over het algemeen is het een aanrader om AIDA niet volledig aan te laten komen op de beschrijvende tekst in een social media post. Als je onderdelen van AIDA in de overige elementen verwerkt (bijvoorbeeld aandacht trekken door middel van beeld, of verlangens creëren door een linktitel), kun je de social copy nóg korter houden. Dat betekent minder kans dat een lezer afhaakt, dus gunstig voor jou.

Beoordeel een social media bericht daarom niet alleen op de social copy, maar bekijk hem in zijn geheel. Dan zijn niet alleen je teksten perfect, maar kun je met recht zeggen: ik heb een geweldige social media post geschreven! Details kunnen hierin het verschil maken. Denk aan het toevoegen van links, afbeeldingen of video, hashtags en emoji. Het lijken op het eerste oog ‘onbenullige’ keuzes, maar het zijn juist deze toevoegingen die uiteindelijk tot grote verschillen in de resultaten leiden.

Benieuwd waar de perfecte social media post aan moet voldoen? Jouw eigen data is goud waard. Met onze Perfecte Post Calculator krijg je inzicht in het optimale gebruik van hashtags en de ideale berichtlengte. Daarnaast krijg je ook te zien wat voor jou de beste dag én tijd is om te posten. 

Uncategoried

The Best Social Media: ‘Met Coosto vinden we pareltjes en potentiële verhalen’

“Met behulp van Coosto vinden we de verborgen pareltjes van het internet en kunnen we perfect onze socials en onze community managen”, zegt Jasper Schilder. Hij is als eindredacteur bij The Best Social Media verantwoordelijk voor het waarborgen van de redactionele kwaliteit en dagelijkse invulling van het platform.

 

The Best Social Media

The Best Social Media is onderdeel van The Best Social, dat ooit begon om organisaties te helpen en adviseren omtrent hun social media-kanalen. Toen klanten naar voorbeelden vroegen, besloot oprichter Diederik Broekhuizen een blog te beginnen. Dat liep uiteindelijk flink uit de hand. “Het werd steeds groter en populairder. Uiteindelijk besloot Diederik er een fulltime redacteur op te zetten. Dat werd ik. Inmiddels speuren we met een groep van zes redacteuren het internet af naar de beste verhalen en posts”, zegt Schilder daarover.

En dat doen ze met succes. De volgers stromen binnen en qua interacties scoort The Best Social Media erg goed. “We vertellen wat er speelt in het social landschap en dat doen we op onze eigen manier. Onze tone of voice vinden we bijvoorbeeld erg belangrijk. We zijn een platform dat content van anderen cureert. Daarom hamer ik er extra op dat we ons onderscheiden in de manier waarop we dit doen, qua eigen toon, tekst en verpakking van artikelen. We gaan voor kwaliteit en willen alleen de leukste, beste en meest opmerkelijke content. We geven liever een podium aan originele content, dan aan een viral post die overgenomen of vertaald is.”

 

Virals opsporen

Om (potentiële) virals te scoren moet je meer doen dan alleen leuk kunnen schrijven, research is daarbij essentieel. “We profileren ons als zoeklicht in de digitale chaos van content iedere dag. Mede dankzij Coosto weten we posts te vinden, die bijvoorbeeld op Twitter en Facebook veel losmaken qua interactie of sentiment. Hierdoor vinden we regelmatig een aanleiding voor een verhaal dat past op onze site en socials.

Een recent voorbeeld daarvan is een Tweet van Erik Mouthaan. De taxi waarin de RTL correspondent zat werd aangehouden en de (zwarte) chauffeur vroeg Mouthaan te blijven zitten uit angst voor de Amerikaanse politie. The Best Social Media maakte daar een verhaal van. “Die Tweet kwam bovendrijven in Coosto. We zagen dat er super veel interacties op waren en besloten er iets mee te doen. Het is fijn dat we zulke Tweets makkelijk kunnen vinden, want daar schuilt vaak een mooi of, in dit geval, indrukwekkend verhaal achter. Twitter kan een enorme chaos zijn, zeker omdat je Tweets niet altijd in chronologische volgorde te zien krijgt.”

Taxi waarin ik zit aangehouden door agenten in burger in ongemarkeerde wagen. Verkeersovertreding. Wachten 14 minuten op de bon. Ik wil eigenlijk nieuwe taxi pakken. Maar vraag de (zwarte) chauffeur of hij zich zorgen maakt en liever wil dat ik bij hem blijf
Zijn antwoord: ‘yes!’

— Erik Mouthaan (@erikmouthaanRTL) April 16, 2021

 

Foute schoonzoon

Een ander voorbeeld dat Schilder bij is gebleven is het verhaal van een Marokkaanse grapjas die zichzelf rondom de kerstdagen aanbood als foute schoonzoon. “Dat was erg grappig. Het ging om een onbekende jongen die op Facebook een bericht had geplaatst dat hij ingehuurd kon worden door dames om hun ouders in de maling te nemen met kerst. Zulke berichten kom je normaal gesproken niet zomaar tegen op je tijdlijn. Door Coosto kunnen we dat soort pareltjes toch vinden. Dat maakt de samenwerking voor ons zo waardevol.”

De briljante speld in de hooiberg zoeken, dat is wat The Best Social Media doet. “We zoeken op berichten met veel interacties, maar die nog niet door het grote publiek gezien zijn. We willen daarmee de eerste zijn. Zien we iets leuks, maar zijn we niet meer de eerste. Dan laten we het lekker gaan, tenzij we er nog op een leuke manier onze eigen draai aan kunnen geven. Daarnaast zijn we ook steeds beter geworden in het schrijven van artikelen, over wat er die dag speelt en leeft op het Nederlandse internet. Van bijzondere ophef tot fijne feelgood en grappig Twitter-commentaar. Als je bijvoorbeeld een dag lang je telefoon nauwelijks hebt bekeken door je werkdag, dan kun je ons platform checken om weer helemaal bij te zijn.”

 

The Best Social Media

 

Community management

Naast toffe en unieke content is ook community management van grote waarde voor The Best Social Media. Volgens Schilder mag dat absoluut niet onderschat worden. “De interactie aangaan met je community is belangrijk. Dan heb ik het niet alleen over brandjes blussen op de momenten dat iemand slecht spreekt over je merk. Ook reageren op grappige of waardevolle comments is van belang. En wanneer iemand een uitgebreide dm stuurt met feedback, tips of een leuke boodschap, dan willen we daar altijd adequaat op reageren.”

Volgers vinden het belangrijk om gehoord te worden. “Ik denk dat het steeds belangrijker wordt om te praten met je fans, dat is in mijn ogen essentieel voor je merk of je online platform. Dat geldt niet alleen voor ons, maar voor ieder merk. Met een sterke community creëer je ook een sterker merk. Daarbij is het belangrijk dat je het niet alleen voor de bühne doet door lollig te reageren onder je eigen posts, maar dat je ook aan de achterkant het gesprek aangaat. Dat doen we bij leuke berichtjes, maar ook wanneer ze ons voor rotte vis uitmaken. Dan gaan we, op een goede manier, de discussie aan.”

Het vinden van online-pareltjes, het maken en bijhouden van de content kalender en het managen van de community. Het zijn belangrijke zaken voor The Best Social Media en mede dankzij Coosto bewaren zij het overzicht. “De tool helpt ons in onze research en daar zijn we erg blij mee. We hopen nog lang succesvol samen te mogen werken.”

Uncategoried

4 tips voor een herkenbaar merk

Dat branding belangrijk is hoeven we niet uit te leggen. Wel laten we graag aan de hand van een aantal voorbeelden zien hoe je een herkenbaar merk bouwt. Een gigantisch marketingbudget is daarbij handig, maar niet essentieel: just do it!

1. Unieke een eenduidige visuele uitstraling

Een unieke en eenduidige visuele uitstraling zorgt op de lange termijn voor herkenbaarheid. Om te beginnen een voorbeeld dicht bij huis. TOTO was nog niet zo heel lang geleden een grijs merk, tot zij besloten het roer om te gooien en hun eigen koninkrijk creëerden. Koning TOTO is in Nederland inmiddels niet meer weg te denken.

Wanneer mensen tijdens carnaval zelfs verkleed gaan als Koning TOTO, dan weet je dat het met de herkenbaarheid van je merk wel goed zit. De kroon, de huisstijl, de groene mantel, het zijn vaste visuele patronen in iedere uiting en iedere reclame van het gokbedrijf. Patronen die dusdanig herkenbaar zijn geworden dat iedereen ze associeert met TOTO.

❗️| Breaking: een bericht van naar het schijnt de enige, echte Koning TOTO ? pic.twitter.com/rwoKJJYqMW

— TOTO (@TOTO_NL) April 1, 2021

Over visuele herkenbaarheid gesproken; kun je het je voorstellen dat je een reclamecampagne zou uitrollen zonder je logo te gebruiken? Het klinkt haast onmogelijk, toch doet McDonald's het regelmatig. De kleuren en de bogen van de wereldberoemde gele M zijn dusdanig herkenbaar dat we bij het zien van een deel van het logo of bij alleen het zien van de kleuren direct de link leggen naar de hamburgerketen.

Zo adverteren zij met grote billboards naast de weg waarop slechts een klein stukje uit de M te zien is. Dit om de richting aan te geven waar je heen moet om bij je Big Mac te komen. De naam van het bedrijf wordt nergens genoemd en ook het logo is niet te zien, toch weet iedereen dat het om McDonald's gaat.

 

2. Slogan die past bij jouw merk

Een herkenbare slogan kan enorm belangrijk zijn voor je merk. Er zijn talloze voorbeelden van goede slogans die al jaren gekoppeld zijn aan bepaalde merken. Eén van de bekendste is zonder twijfel ‘Just Do It.’ We hoeven hierbij eigenlijk niet eens te zeggen om welk merk het gaat. Nike gebruikt de slogan namelijk al sinds de jaren ‘80.

Maar hoe kom je aan zo’n ijzersterke slogan? Dat doe je o.a. door het kort en krachtig te houden, te focussen op de essentie van je merk en gebruik te maken van woorden en zinnen die mensen snel overnemen. De zin waarmee Nike ruim dertig jaar adverteert voldoet aan die kenmerken, maar heeft wel een lugubere afkomst. Gary Gilmore, een ter dood veroordeelde crimineel, was de namelijk de inspiratiebron voor het sportmerk. De laatste woorden voor zijn executie waren: ‘Let’s do it!’

Die woorden inspireerde het advertentiebureau dat de campagnes deed voor Nike en zo werd de wereldberoemde slogan geboren. In de strijd tegen het racisme in Amerika maakte Nike overigens op zeer krachtige wijze gebruik van deze slogan. Zo sterk dat zelfs concurrent Adidas de video deelde. ‘For once, Don’t Do It.’

Let’s all be part of the change.#UntilWeAllWin pic.twitter.com/guhAG48Wbp

— Nike (@Nike) May 29, 2020

In Nederland zijn er uiteraard ook voorbeelden van goede slogans. ‘Het komt wel goed schatje’, is een zin die onlosmakelijk verbonden is aan Roosvicee. Zij hebben het voor elkaar gekregen om een zin die dagelijks door heel veel mensen wordt gebruikt om te zetten naar hun slogan. Wanneer je nu die bemoedigende woorden uitspreekt denk je bewust of onbewust aan Roosvicee. Super krachtig en super herkenbaar dus.

 

3. Geef je merk een gezicht

Je merk een gezicht geven is altijd een goed idee. Denk maar eens aan Frank Lammers. De acteur van onder meer Undercover is enorm populair in Nederland en daarnaast het gezicht van Jumbo. Dagelijks krijgt hij zo’n honderd keer ‘Hallo Jumbo’ naar zijn hoofd geslingerd, zo gaf hij onlangs toe bij Rooijakkers over de vloer op RTL4. Het geeft aan hoe erg mensen Lammers koppelen aan de supermarkt.

Wat Frank Lammers momenteel is voor Jumbo, dat was Harry Piekema zo’n tien jaar voor de Albert Heijn. Hij was in ieder spotje te zien en werd hét gezicht van de AH. Nog altijd denk je aan de Albert Heijn op het moment dat je Piekema voorbij ziet komen. Zodra het bbq-seizoen begint en er een hamburger de grill opgaat is er altijd wel iemand die ‘hamburgers met korting’, begint te zingen. Herkenbaar toch?

Ook Telfort weet hoe goed het kan zijn om je merk een gezicht te geven. De naam Patrick Stoof doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar wanneer je zegt: ‘Wie had dat gedacht; van golfbaan naar bijbaan’, dan weet iedereen meteen wie je bedoelt, en gaat er een Telfort-belletje rinkelen. De herkenbare uitspraken vanuit de reclames worden nog altijd dagelijks gebruikt door jan en alleman.

 

4. Eigen tone-of-voice

Ook een unieke en eigen tone-of-voice is heel belangrijk voor je merk. Spreek je je volgers heel formeel aan, juist informeel of met heel veel humor? Zorg dat de stijl bij je merk past en dat je hem consistent toepast, en je wordt vanzelf herkenbaar.

Een goed voorbeeld is voetbalclub Telstar. Een klein clubje, maar wel groot in hun unieke communicatie. Zij gebruiken veel humor en zelfspot. Het is typisch Telstar. Andere clubs hebben het ook geprobeerd, maar zij krijgen dan al snel te horen: ‘Jullie proberen Telstar na te doen’. Dat geeft aan hoe herkenbaar hun tone of voice is. Kopiëren van deze stijl voelen meteen ‘nep’ en onnatuurlijk aan. Want bij deze tone-of-voice t, denk je toch meteen aan het kleine clubje uit Velsen-Zuid. Die herkenbaarheid wil je.

Wijsheid komt met de jaren. Wij zijn klaar voor je komst! @rafvdvaart @HeldenMagazine pic.twitter.com/MOnNilO6OA

— Witte Leeuwen (@telstar1963nv) December 1, 2016

Reisorganisatie Eliza was Here heeft ook een zeer herkenbare en eigen tone of voice. Wanneer je kijkt naar de communicatie van die organisatie heb je het gevoel dat je altijd te maken hebt met Eliza. Zij spreekt constant vanuit de ik-persoon waardoor je feeling krijgt met haar en vanuit haar ogen naar de reizen kijkt die ze aanbieden. Je vergeet even dat er een grote organisatie (TUI Group) achter schuil gaat. En dat maakt deze persoonlijke tone-of-voice juist zo krachtig.

 

Branding van levensbelang

Bovenstaande punten en de daarbij behorende voorbeelden kunnen je op weg helpen om een herkenbaar merk te bouwen. Branding is extreem belangrijk. Je kunt nog zo’n goed product hebben, zonder goede merkstrategie wordt het een stuk moeilijker om je product aan de man te krijgen. Neem branding daarom serieus en geeft het tijd en aandacht. Raak niet in paniek als je niet binnen een maand een wereldberoemd merk hebt staan, Rome is niet in één dag gebouwd.

Uncategoried

Social media marketing: tips, tricks, tools & meer

Wat is social media marketing?

Social media marketing is het gebruik van social media platformen om in contact te komen met je doelgroep, en zo je merk te versterken, je klanttevredenheid te vergroten, je conversies te verhogen of je merkreputatie te verbeteren. Daarmee richt social media marketing zich op het promotie-aspect van marketing.

Social media marketing omvat het publiceren van kwalitatieve content, maar draait ook om luisteren naar je doelgroep, volgers betrekken bij je merk, resultaten analyseren, adverteren en optimaliseren. Sommige organisaties zien social media marketing slechts als één of enkele van deze aspecten, maar zijn daardoor beduidend minder succesvol.

Gerelateerde termen:

Social media marketingstrategie

Social media marketing begint met een slimme strategie. Dit is een belangrijke stap, die absoluut niet overgeslagen mag worden. Toch is het geen stap die heel lang hoeft te duren. Het gaat er met name om dat je bepaalt:

  1. Wat je wilt bereiken met social media (doelstelling)
  2. Hoe je gaat meten of je jouw doelstellingen bereikt (KPI’s)
  3. Wie je wil gaan bereiken op social media (doelgroep)
  4. Wat de boodschap wordt waarmee je jouw doel wil gaan behalen (kernboodschap)
  5. Op welke kanalen je daarvoor actief moet zijn (platformen)

Meer lezen over hoe je een strategie opzet, uitvoert en er meetbaar succes mee behaalt?

Naast deze essentiële elementen kun je in deze fase ook andere zaken op papier zetten, zoals:

  • Beschikbaar budget
  • Mogelijke samenwerkingen (partners, influencers)
  • Taken en verantwoordelijkheden

 

3. Cijfers en statistieken

82% van de B2C-organisaties gebruikt social media voor organische (onbetaalde) contentverspreiding (bron).

91% van de B2C-organisaties gebruikt social media voor betaalde contentverspreiding of advertenties (bron).

89% van de B2B-organisaties gebruikt social media voor organische (onbetaalde) contentverspreiding (bron).

83% van de B2B-organisaties gebruikt social media voor betaalde contentverspreiding of advertenties (bron).

 

Populairste social media in B2C

b2c

 

Populairste social media in B2B

populairste social media B2B

 

Social media gebruik in Nederland (2021)

social media gebruik nederland

Lees meer

 

Social media gebruik in Vlaanderen (2021)

social media gebruik vlaanderen

Lees meer

 

Social media marketing in de praktijk

Wat je doel, doelgroep, boodschap of platform ook is: in de uitvoering van je social media marketing zijn er altijd 4 handelingen die elkaar cyclisch opvolgen.

Stap 1. Luisteren

Onderzoeken, monitoren, input verzamelen

Zoals elke vorm van goede communicatie, begint ook social media marketing met luisteren. Voor het bereiken van je doelstelling (merkbekendheid, conversies, klantloyaliteit) is het namelijk altijd nodig dat je contact legt met een doelgroep. Om dit contact tot stand te laten komen, moet je weten waar je doelgroep ontvankelijk voor is. Onderzoek, onderzoek, en nog eens onderzoek, dus. Wat zijn de behoeften, problemen, verlangens?

Er zijn talloze methoden waarmee je antwoorden kunt vinden op deze vragen. Kies bijvoorbeeld voor interviews of surveys, of (realtime) deskresearch zoals media monitoring. De data die je daaruit haalt, biedt perfecte input voor de content of ads waarmee je jouw doelgroep kunt gaan bereiken of overtuigen.

Stap 2. Publiceren

Creëren, publiceren, verspreiden

De volgende stap is het vertalen van die input in content, een boodschap die je doelgroep écht kan raken. Een social media post, een blog, een artikel, een video… welke vorm je ook kiest: uiteindelijk moet je ervoor zorgen dat je doelgroep je content ook echt ziet.

Daarvoor moet je een interessant artikel, mooie advertentie of pakkende social media post niet alleen bedenken en creëren, maar hem ook publiceren en zo goed mogelijk verspreiden via social media. Een social media contentkalender helpt je om frequent genoeg zichtbaar te zijn voor je doelgroep. Daarbij koppel je in zo’n contentkalender gemakkelijk meerdere social media accounts en platformen. Zo kun je jouw content in een paar clicks breed distribueren, zodat je doelgroep je boodschap ook écht gaat zien.

Stap 3. Reageren

Betrekken, beantwoorden, doorvragen

Als je de eerste stappen goed hebt uitgevoerd, dan heb je een bepaalde snaar bij je doelgroep weten te raken. Het is je gelukt om op te vallen en de interesse te wekken: het eerste contact is gemaakt! In deze fase wordt het tijd om dat contact te gaan intensiveren. De kans dat iemand direct na een eerste contactmoment via social media klant of fan wordt van jouw merk, is namelijk bijzonder klein.

Je gaat daarom gebruik maken van het contact dat je hebt om iemand verder bij je merk te betrekken, te laten converteren of terug te laten keren. Reageer op vragen en opmerkingen (via DM of als comment), vraag zelf door, en probeer zo het maximale uit je contactmoment te halen. Met een social media inbox krijg je automatisch alle reacties, vragen en privéberichten van meerdere social media en messengers op één plek binnen, wat deze stap een stuk gemakkelijker maakt.

Stap 4. Rapporteren

Evalueren, optimaliseren, ROI bewijzen

Data spelen een belangrijke rol in social media marketing. Anders dan bij traditionele marketingcommunicatiekanalen (televisie, radio, print, outdoor) is het directe effect van social media marketing namelijk heel goed meetbaar. Daardoor kun je veel efficiënter resultaten evalueren. Het bewijzen van ROI is voor social media marketing logischerwijs veel nauwkeuriger, waardoor de discipline binnen veel datagedreven organisaties aan terrein wint. 

Het aantonen van effect en impact is niet alleen goed voor het creëren van draagvlak voor social media marketing. De meetbaarheid van social media marketing biedt ook een ideale kans om datagedreven te optimaliseren. Je kunt perfect zien welke boodschap/content/advertentie goed en minder presteerde in bereik, clicks of algehele betrokkenheid. Door daar patronen in te ontdekken, kun je weer beginnen bij stap 1 werken aan nieuwe content met boodschappen die nóg beter aanslaan. 

De uitdaging in het rapporteren van social media marketing is alle datapunten samen te vatten, aangezien het er ontzettend veel zijn. Hoe vaak wordt een bericht gedeeld? Hoeveel clicks levert een campagne op? Hoe positief wordt er over ons merk gesproken? En dat dan niet alleen voor Facebook of Instagram, maar voor álle social media platformen... Een rapportage-tool helpt je door al deze datapunten samen te brengen, waardoor je er snel één overzichtelijke rapportage of een live dashboard van kan maken.  

 

Praktische tips, vragen en antwoorden

A. Hoe vaak moet je posten op social media?

Wat is het ideale aantal posts per week voor Instagram, Facebook, LinkedIn en Twitter? Een vraag die veel social media marketeers bezighoudt. Te veel posts is niet goed, omdat je dan niet het optimale bereik haalt uit je content. Te weinig posten is ook geen goed idee, omdat je daardoor kansen mist om je doelgroep te bereiken. Wat is de ideale balans?Je kunt dat zelf in je rapportages proberen uit te zoeken, of je neemt onze shortcut. Wij onderzochten de levensduur van duizenden Instagram-, Facebook-, LinkedIn- en Twitter-posts, en vonden wat de ideale gemiddelde postfrequentie is.

Hoe vaak moet je posten op social media?

Lees het blog 'Hoe vaak moet je posten op social media voor maximaal resultaat?' 

B. Wat is de beste tijd om te posten op social media?

Timing is slechts één factor is in het succes van social media posts, maar wel een belangrijke. Zonde om veel tijd te steken in het onderzoeken van je doelgroep en het creëren van een boodschap, als je merkt dat die aan dovemansoren is gericht. Niet omdat de boodschap niet goed is, maar omdat je timing de plank misslaat. Ook hiervoor geldt: test en ervaar zelf welke tijden en dagen voor jou veel views, comments en clicks opleveren. Maar we laten je niet helemaal aan je lot over. We geven je een startpunt, met behulp van onze analyse van miljoenen posts. Dit zijn de tijden waarop over het algemeen de meeste interactie plaatsvindt:

Beste tijden om te posten op social media

Lees ook het blog: 'Wat is de beste tijd om te posten?'

C. Hoe ziet een goede post eruit?

Soms is het gissen waarom de ene social media post ontzettend goed scoort, en de ander heel erg tegenvalt. Maar als je verder inzoomt, dan zie je dat er facetten zijn in taalgebruik en opbouw die kunnen voorspellen hoeveel interactie en clicks je mag verwachten. Welke? We onderzochten de best presterende social media posts van organisaties, en vonden een patroon: het AIDA-model. Daarmee kun jij geweldige social media posts gaan schrijven. 

  1. Aandacht grijpen: verras in je opening, schrijf in actieve vorm
  2. Interesse wekken: gebruik een conversationele stijl, laat alles draaien om je lezer, vermijd bijwoorden
  3. Verlangens creëren: wees positief, houd het kort en simpel
  4. Aanzetten tot actie: voeg een call-to-action toe aan je bericht

Lees ook het blog: 'Zo schrijf je geweldige social media posts'

Zo schrijf je

Download hier de volledige infographic

D. Social media Checklist 

Ben je benieuwd hoe jouw eigen social media kanalen er voor staan? Met de complete social media checklist evalueer je gemakkelijk je volledige social media management . Van basiselementen tot media, advertising, tools en organisatie-gerelateerde zaken: alles komt aan bod. De checklist bevat in totaal 54 punten, verdeeld over 9 categorieën. Start direct met afvinken, en controleer binnen een half uur of jouw social media helemaal in orde is.

checklist

Download hier de checklist

E. Contentkalender template

Content is king, maar niet zonder contentkalender. Een contentkalender template is de oplossing en wij laten je zien waarom. Een goede contentstrategie en creatieve content helpen je namelijk om je te onderscheiden van de rest. Maar je content maakt pas echt impact als hij daadwerkelijk gezien wordt. Dat is een kwestie van veel creëren, goed plannen en slim verspreiden over verschillende social media kanalen. Die planning is met ons contentkalender template een fluitje van een cent. 

Contentkalender template

Download hier het template

F. 50 social media tips

We kunnen deze lijst met tips voor de uitvoering van social media marketing nog véél uitgebreider maken. Er is zóveel te optimaliseren, er zijn zóveel hulpmiddelen waar jij betere resultaten mee kunt behalen. Om te voorkomen dat dit blog letterlijk eindeloos wordt, hebben we onze 50 beste tips voor meer bereik, interactie en conversie met social media marketing samengevoegd in een handige bundel.

Social media marketing tools

Social media marketeers kunnen niet zonder technologische hulpmiddelen. Als je jouw werk goed wil doen, zijn er simpelweg té veel acties om handmatig te kunnen doen. Denk alleen al aan het luisteren naar soms wel duizenden berichten over je merk, markt en concurrentie. Of het plannen en publiceren van content op ruim 10 accounts verdeeld over meer dan 5 platformen. En hoe behoud je het overzicht van alle reacties die dan op die platformen binnenkomen? Social media marketing tools zijn absoluut onmisbaar in jouw dagelijkse werk. 

We onderscheiden 4 soorten must-have tools, gebaseerd op de stappen die je zet in de uitvoering van social media marketing.

1. Social listening tool 

Deze tool geeft je op basis van je organisatie, branche, concurrentie of product tips voor te creëren content. Dat kan bijvoorbeeld een overzicht zijn van content (of hashtags, thema's, auteurs) die trending is of bijzonder goed presteert op social media, en dus mogelijk interessant is voor jouw organisatie. Je kunt op deze content voortborduren, een eigen variant erop maken of de content zelfs rechtstreeks delen met je volgers op social media.

2. Social publishing tool

Het creëren en plaatsen van een social media post lijkt misschien een peulenschil vergeleken bij alle andere werkzaamheden in het takenpakket van een marketeer. Toch loopt het aantal hieraan bestede uren snel op als je accounts van meerdere kanalen, meerdere vestigingen en/of meerdere submerken beheert. Met een social publishing tool plan, publiceer en review je al je social media posts binnen je team. 

3. Community management tool

Een community management tool moet je zien als een soort grote algemene inbox, waar inkomende berichtjes van al je accounts en kanalen binnenkomen. Zo kun je ze direct voorzien van een like, reactie, share, en je doelgroep betrekken bij je merk. Veel community management tools ondersteunen daarbij veel meer features, zoals het reageren op berichten die niet eens direct aan jou zijn gericht, samenwerking binnen teams, extra kanalen (reviews en messengers) en talloze andere opties.

4. Rapportagetool

Een groot nadeel van het versnipperde social media landschap, is dat elk social media kanaal zijn eigen manier heeft om data en statistieken te presenteren. Om te voorkomen dat je aan de gang moet met het transformeren van .CSV bestanden of kromme vergelijkingen moet trekken, gebruikt vrijwel iedere social media marketeer een speciale rapportagetool. Data van alle social media kanalen (zowel berichten óver, ván en áán jouw organisatie) worden samengebracht in één overzichtelijk dashboard of rapport. 

Beschik je nog niet over al deze tools, en wil je tóch de volgende stap zetten in je social media marketing? Je kunt elke tool dan natuurlijk afzonderlijk aanschaffen, maar het is vaak gemakkelijker (en alles bij elkaar goedkoper) om te kiezen voor een platform dat al deze tools in één aanbiedt. Coosto is zo’n all-in-one platform. Een social listening-, publishing-, community management- en rapportagetool in één.

Social media marketing trends

In ons Kenniscentrum publiceren we wekelijks meerdere social media blogs met inzichten in trends, cijfers en how-to's om toekomstbestendig met social media marketing aan de slag te gaan. Wil je liever automatisch op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief. Hieronder vind je een selectie van de blogs die we schrijven en updaten rond nieuwe social media marketing trends. 

Uncategoried

Zo creëer je een visueel herkenbaar merk op social media

Uncategoried

Ayuntamiento de Breda: conexión más estrecha con los ciudadanos gracias a contenidos más interesantes

Hablamos con Pleun Eykman, que lleva ocho años trabajando en el Ayuntamiento de Breda. Aquí, Pleun trabaja en el desarrollo de todos los canales online. Entre otros, trabaja en una exitosa estrategia de contenidos y medios para el municipio mediante la supervisión online, el análisis de datos y la creación de contenidos. Es aquí donde Coosto desempeña un papel imprescindible. 
 

BREDA TOEN ? & ? NU 

Ginnekenmarkt in 1933 vs vandaag! Ontdek de eeuwenoude waterpomp en café Boerke Verschuren, voorheen 'De Vrachtwagen'. Deze plek is nog steeds het middelpunt van het Ginneken, vooral tijdens carnaval ? 

? Stadsarchief Breda pic.twitter.com/4jj2NJIzLY

— Gemeente Breda (@breda) February 13, 2024

 

Optimizando la gestión y trabajo en equipo mediante una sola herramienta

En el Ayuntamiento de Breda, varios departamentos utilizan Coosto. Por ejemplo, el centro de atención al cliente se encarga de gestionar todos los mensajes privados entrantes, a través de Whatsapp y otros medios de comunicación, y, por otro lado, el equipo de Comunicación, es responsable de la atención web para las reacciones públicas de los ciudadanos, el seguimiento de los medios de comunicación, la gestión de las redes sociales y el análisis de datos. 


Dentro de los distintos departamentos, los compañeros son capaces de organizarse de manera sencilla y eficaz, todo ello gracias a la buena organización que la herramienta Coosto ofrece. No solo internamente, sino también entre los diferentes departamentos que componen el Ayuntamiento de Breda, es mucho más fluida gracias a la herramienta de contenidos y medios sociales. 


‘’Coosto nos permite trabajar juntos de forma más estrecha y eficaz: entre el departamento de atención al cliente y el equipo de Comunicación, coordinando semanalmente lo que está planificado el calendario de contenidos para los próximos días", dice Pleun. De esta manera, el equipo de la atención al cliente sabe exactamente lo que va a ser comunicado, y les permite anticiparse a preguntas concretas sobre determinados temas".
 

Publish contentkalender_Gemeente Breda

Aprovechar la información del exterior

El éxito de una estrategia de contenidos comienza por obtener la información adecuada. Es decir, la comunicación debería ser bidireccional, tomando en cuenta los deseos e intereses de los habitantes. Aquí es donde el equipo de Comunicación del municipio de Breda desempeña un papel protagonista. El equipo analiza previamente lo que se quiere comunicar a los ciudadanos a través de las redes sociales. 


"Creemos que es importante conocer lo que sucede en el municipio para responder a las necesidades de los ciudadanos", dice Pleun. 


El equipo de Comunicación lo supervisa desde los canales online y se asegura de que la comunicación online escuche las opiniones de los ciudadanos y responda reaccionando de forma proactiva. Dentro del ayuntamiento, el equipo de Comunicación se encarga de conectar al ayuntamiento con sus habitantes. El objetivo como ayuntamiento es lograr un impacto en los residentes acerca de cuestiones sociales que son importantes en la vida cotidiana de los mismos. Estos pueden ser tanto la transición energética y acceso a la vivienda, así como la seguridad y salud.
 

"Coosto es la base de nuestro trabajo en la redacción".  

Para ello, el equipo de Comunicación del Ayuntamiento de Breda hace un amplio uso de Listen, el monitor de medios online de Coosto. "Listen nos da una clara idea de la opinión de nuestros ciudadanos", dice Pleun. ‘’De esta forma sabemos mejor cómo se sienten los ciudadanos y cómo se puede relacionar con los temas y asuntos del municipio''.

Listen omgevingsanalyse Gemeente Breda

Con Listen, Pleun crea búsquedas con el objetivo de analizar lo que se comparte en internet sobre el municipio y, en especial, por los residentes de Breda. Pero también durante acontecimientos importantes, como unas elecciones o una crisis como puede ser un incendio grande en la ciudad, es esencial saber cuáles son los temas de conversación en el municipio. Con Listen, Pleun hace análisis de la situación en el municipio en un abrir y cerrar de ojos: ''De este modo estamos siempre al tanto de lo que se comparte en línea y de cómo actuar al respecto''. 


"Soy un gran fan de la herramienta de Listen de Coosto. Con ella, he creado una búsqueda en un santiamén para controlar las últimas noticias y publicaciones'' 

 

El proceso de contenidos, desde la A a la Z

El proceso de contenidos del municipio de Breda comienza con la recopilación de información y datos sobre las necesidades de sus ciudadanos, utilizando la herramienta de escucha social de Coosto. Esta información constituye un pilar base del contenido de las redes sociales. Después de sentar las bases viene la creación, publicación y el análisis del contenido, etapas las cuales también se realizan desde la misma herramienta de Coosto.

‘’Utilizamos Coosto para el proceso de contenidos de la A a la Z. Coosto es la base de nuestro trabajo en el equipo de Comunicación del Ayuntamiento de Breda". 

Todas las publicaciones en redes sociales se planifican utilizando el calendario de contenidos de Coosto. El Ayuntamiento de Breda planifica y trabaja con temas y títulos ya predefinidos. De esa manera, todas las publicaciones se clasifican mediante el sistema de etiquetas que proporciona el calendario de contenidos. Por otro lado, las etiquetas también se utilizan para indicar el título, como "sabías que" y “consejos para el fin de semana”, y el formato del contenido, por ejemplo, imágenes y vídeos. 

 

Muchos contenidos ya están planificados, pero esperan el momento oportuno para salir a la luz. Pleun: ''Piensa en solicitar el bono social energético. Evidentemente, no lo comunicamos en un día soleado, cuando todo el mundo está sentado en la terraza. Entonces nadie está pensando en ese tema, mientras que realmente es importante para muchos residentes. Preparamos este tipo de contenido en el calendario de contenidos, pero esperamos al momento adecuado para publicarlo". 

Mejorar y conectar gracias a los datos

Los resultados de todos los contenidos publicados en las redes sociales se analizan minuciosamente. Así es como Pleun determina qué contenido sigue funcionando entre los habitantes de Breda y cuáles son los que funcionan mejor. 

''Tomamos todas las decisiones de contenido basándonos en datos, a partir de los sencillos cuadros de mando que Coosto ofrece''.

Las etiquetas son la base del análisis de datos: se crea un cuadro de mando para cada etiqueta, con el fin de monitorizar el rendimiento de un tema concreto o de una sección específica. Analizamos las distintas etiquetas trimestralmente, por lo constantemente podemos realizar mejoras basadas en los datos. 

"Analizar manualmente todos los canales es impensable: con Coosto, creó un informe claro y fiable en cuestión de minutos". 

Report social media statistieken Gemeente Breda

''En unos minutos, creo una visión general, sencilla de visualizar, basada en consultas de búsqueda o etiquetas'', dice Pleun. Con eso, puedo determinar rápidamente el contenido que funciona y lo que no en nuestros canales de comunicación. Por ejemplo, veo cuál es el efecto si añadimos un vídeo o una imagen a un post''.


El Ayuntamiento de Breda y Coosto: estrechamente vinculados

Coosto desempeña un papel crucial en el éxito de la comunicación y participación de los ciudadanos del Municipio de Breda. Desde conocimientos clave a través de análisis medioambientales, hasta poder responder de manera inmediata a preguntas urgentes y comunicar proactivamente sobre temas relevantes: la herramienta de contenidos y medios sociales de Coosto es una plataforma clara, eficaz y, sobre todo, fiable para el Ayuntamiento de Breda.

Uncategoried

La mejor hora para publicar en X en 2024

X es la plataforma de actualizaciones rápidas y noticias. Esta plataforma es el lugar ideal para generar un gran alcance, es perfecta para llegar a nivel mundial si consigues que tu post se haga viral. 

En este canal, a menudo es importante publicar directamente, pero no todas las publicaciones en X son tan dependientes de la inmediatez. ¿Buscas resultados específicos, como más participación o conversiones? Entonces aquí encontrarás los momentos perfectos para esos objetivos.

Aquí hemos analizado los números e investigado cuál es el mejor momento para publicar y obtener los mejores resultados.
 

Los mejores momentos para más alcance en X

Mejor hora alcance X Twitter

Mejor día para publicar en X
Lunes

Horarios de alcance máximo en X

  • Lunes a las 16 
  • Martes a las 10
  • Sábado a las 12 y 16 

En la plataforma de X, observamos una disminución gradual en el alcance a medida que avanza la semana. Nuestro consejo: pública al principio de la semana si quieres generar más alcance con tu publicación. ¿Prefieres publicar otro día? Las horas punta en X ocurren alrededor de la hora del almuerzo (13 horas) y al final de la tarde (17 horas). Si profundizamos más, vemos que el lunes por la tarde a las 16 horas es el mejor momento para publicar. También observamos más actividad el martes por la mañana y el sábado por la tarde.
 

Los mejores momentos para más interacción en X

Mejor hora interacción Twitter X

Mejor día para publicar en X
Lunes

Horarios de máxima interacción en X

  • Lunes a las 16 y 19 
  • Martes a las 10 
  • Miércoles a las 12

Para generar más interacción en X también podemos concluir: pública al principio de la semana. El lunes se destaca por el alcance, en comparación con los otros días.

Además, a las 12 es el momento absoluto de mayor actividad durante la semana, tal como las 8 de la mañana y las 4 de la tarde. 
 

Los mejores momentos para más conversiones en X

Mejor hora clics Twitter X

Mejor día para publicar en X
Lunes

Horas de máximas conversiones en X

  • Lunes a las 18 
  • Jueves a las 21 
  • Viernes a las 10

Si quieres maximizar el número de conversiones, publicar los lunes ofrece los mejores resultados. 

Si observamos el número de clics por hora, la distribución es bastante uniforme durante todo el día, con un ligero pico a las 9 de la noche.
 

Los mejores momentos para publicar en cada plataforma

¿Estás interesado en los mejores horarios para otras plataformas de redes sociales, como Facebook, Instagram y LinkedIn? Encuéntralos en este blog.

¿Quieres publicar siempre directamente en el mejor momento? Con Prime Time de Coosto, pública con un solo clic en el momento perfecto para tu cuenta, tu industria o para la plataforma. Basándose en publicaciones y datos anteriores, esta útil funcionalidad determinará qué horarios te ofrecerán mejores resultados.

Uncategoried

La fórmula del éxito de TikTok: hazte viral o muere en el intento

¿Por qué es tan popular TikTok?

Mientras que en los últimos años las redes sociales han actuado como una especie de filtro de la realidad, TikTok devuelve una refrescante autenticidad al panorama de las redes sociales. En TikTok encontrarás vídeos pegadizos que nos acercan de nuevo a la realidad donde se permite la naturalidad y realismo. ¿Pasar horas editando para conseguir el vídeo perfecto? Olvídalo, los fans de TikTok prefieren echar un vistazo a tu realidad, independientemente de que en esta plataforma nada es demasiado loco. 

Lo que también hace que la aplicación sea tan popular es la forma en la usuario tiene el control sobre qué contenidos vuelven más a menudo a su feed de FYP. El algoritmo de TikTok utiliza el tiempo de visualización por vídeo para determinar qué contenido gusta y cuál no, a partir de ahí TikTok muestra contenidos similares, esto provoca que durante horas mantenga a los usuarios desplazándose por ella consumiendo un sinfín de vídeos, y es ahí donde reside el secreto del éxito de TikTok, la increíble adicción que genera. Entonces, podemos afirmar con total certeza que si eres una organización o empresa que busca llegar a una gran audiencia, esta plataforma representa la oportunidad perfecta sin lugar a dudas. 

Tiktok_España

TikTok como parte de tu estrategia de contenidos

TikTok ha llegado para quedarse y es que desde el lanzamiento de esta popular aplicación de contenidos de vídeo, el número de usuarios no ha dejado de crecer. No es de extrañar que otras plataformas estén tratando de copiar las claves de su éxito en sus propias plataformas. Piensa en Instagram Reels y YouTube Shorts estás son reacciones obvias al éxito del formato de vídeo corto en TikTok.

Además, la plataforma TikTok representa la oportunidad perfecta para aprovechar el poder del vídeo para tu marca, al fin y al cabo, el contenido de vídeo es ideal para aumentar el alcance y participación. A veces esto todavía parece un poco complicado, ya que muchas marcas no disponen del tiempo y esfuerzo que requiere producir vídeos, pero como ya hemos dicho, TikTok no trata en absoluto sobre el "vídeo perfecto", en su lugar, TikTok se centra en contenido de vídeo dinámico con una amplia variedad de objetivos como pueden ser entretener, educar o incluso comunicar noticias con las que mantenerse al día. Todo esto representa una oportunidad para que las marcas generen autoridad y presencia en su sector.

Eso puede ser muy sencillo, como demuestra KFC. Aquí vemos como una simple foto de cocina con los memes del momento han generado 3.6 Millones de reproducciones. Un buen ejemplo de vídeo relativamente sencillo que da exactamente en el clavo, subir contenido de tendencia en el momento adecuado adaptado a tu mercado. 

 

 

Las tendencias de Tiktok

Como ya habréis notado, TikTok está repleto de tendencias diarias, lo que dificulta el poder mantenerse al día en todas ellas. Pero no hay que alarmarse, no tienes por qué estar al día de todas ellas. De hecho, la clave aquí es seguir las tendencias TikTok que mejor se adapten a tu marca y sector, seleccionando estas y añadiendoles tu toque de originalidad conseguirás el alcance y notoriedad tan deseado en esta plataforma.

Y... en este todo este torbellino de tendencias, el timing también es clave. No hay nada tan desastroso como realizar el contenido teniendo como base una tendencia que ya ha dejado de serlo, en este caso habremos perdido el tren… y por lo tanto, habremos desaprovechado la oportunidad de viralizar el contenido creado.

Ryanair muestra cómo debe hacerse. Muchos usuarios de TikTok confían en la copa Stanley, que ha alcanzado un estatus de culto gracias a todos los vídeos virales de TikTok. Este hype ha supuesto cientos de millones de visitas, en un principio, se puede pensar que no existe relación evidente entre esta botella de agua viral y Ryanair, pero la aerolínea ha sabido gestionar esta tendencia a su favor. 

@ryanair hand luggage essentials ? ? #ryanair ♬ original sound - Ryanair

Construye tu comunidad de Tiktok

TikTok es más que una plataforma de redes sociales, muchos usuarios crean, comparten y responden activamente al contenido de los demás, formando una comunidad muy activa, también conocida como la Comunidad TikTok. Ese sentimiento de pertenencia y compromiso es crucial para que las organizaciones construyan una base de clientes leales, porque si TikTok puede enseñarnos algo, es que la comunidad detrás de una marca u organización es más valiosa que nunca, y eso es algo en lo que sin duda quieres invertir.

Resulta imprescindible entender esta dinámica entre los usuarios de TikTok y situar tu marca de la manera correcta con el objetivo de construir tu propia comunidad TikTok. La sensación de reconocimiento, de ser escuchado y de autenticidad (sí, ahí está otra vez) son esenciales aquí.

Gestiona tus TikToks con una herramienta de redes sociales  
Entendemos que a veces puede ser difícil mantenerse a la última, especialmente si también tienes que gestionar otras redes sociales de forma independiente. ¿Te gustaría incorporar de manera sencilla y rápida TikTok a tu estrategia de marketing y optimizar resultados? Entonces una herramienta de redes sociales es el camino a seguir. 

 

Planifica y publica desde una sola plataforma

Entendemos que a veces puede ser difícil mantener todas las bolas en alto, especialmente si también tienes que gestionar otros canales de forma independiente. ¿Quieres incorporar sin esfuerzo TikTok a tu estrategia de marketing y obtener los máximos resultados? Entonces una herramienta de redes sociales es el camino a seguir.

1. Planifica y publica desde un único entorno

Con un planificador inteligente de redes sociales, gestionas, planificas y públicas desde una sola herramienta, esto permite de forma sencilla planificar y gestionar tanto TikTok videos como otros mensajes y contenido de redes sociales de forma clara y estructurada. 

En Publish de Coosto, puedes planificar fácilmente por adelantado todo tu contenido en medios sociales. Podrás también etiquetar tus publicaciones acorde a la campaña, formato o categoría, manteniendo así una visión general del contenido. 

2. Analiza tus contenidos de Tiktok

¿Cómo saber si tienes éxito en TikTok? Para ello, es necesario sumergirse en los números y crear informes periódicos para analizar las estadísticas de TikTok semanal o mensualmente, o utilizar un panel de control con el que realizar un seguimiento de los resultados en tiempo real, esto permitirá comparar los resultados en una sola vista y descubrir de un vistazo qué contenido está calando entre tus seguidores.

Con Report de Coosto, puedes crear informes y cuadros de mando personalizados en un abrir y cerrar de ojos. 

3. Construye tu comunidad

Una comunidad TikTok no es solo compartir el contenido adecuado y publicar regularmente en las redes, también es imprescindible mantener una interacción constante con los seguidores, respondiendo a sus comentarios y dudas de forma rápida y precisa.

En Engage de Coosto, podrás gestionar todas las interacciones en TikTok y otros canales de medios sociales. Da me gusta, comparte y responde rápidamente a todos los mensajes entrantes involucrando a tus seguidores y fans con tu marca, haz que se sientan parte de tu comunidad.   
 

¿Quieres llevar tu contenido de TikTok al siguiente nivel?

Viralizate y gana tu lugar en la página For You. Con Coosto, el éxito en TikTok está a tu alcance, pública, analiza y conecta fácilmente desde la herramienta de contenidos y redes sociales. Trabajar bajo un mismo entorno te permitirá ahorrar tiempo, el cual podrás invertir en idear formatos únicos y crear nuevos vídeos. 

Uncategoried

Las mejores horas para publicar en Facebook

Facebook sigue siendo una de las plataformas de redes sociales más grandes. Con más de 20 millones de usuarios, esta plataforma sigue siendo una de las más grandes en España. En resumen, ¡aquí hay mucho por ganar! En anteriores blogs, hemos analizado los mejores momentos para obtener más alcance en Facebook o los mejores momentos para publicar en redes sociales en 2024.

Pero, por supuesto, hay muchos más resultados que lograr en Facebook: estás en el lugar correcto para obtener más interacción y clics. Descubre qué momentos te proporcionarán mejores resultados en Facebook.

Los mejores momentos para más alcance en Facebook? 
Los mejores momentos para más interacción en Facebook? 
Los mejores momentos para más clics en Facebook? 
 

Los mejores momentos para más alcance en Facebook

Mejores horas alcance Facebook 2024

Mejor día para publicar en Facebook 
Domingo y lunes

Los mejores momentos para aumentar el alcance en Facebook

  • Domingo a las 15:00
  • Lunes entre las 15:00 y las 17:00
  • Jueves a las 11:00

¿Cómo llegar al alcance máximo en Facebook? Muy fácil, ¡publicando en los momentos mencionados aquí! Domingo y lunes son los días en que los usuarios de Facebook dedican más tiempo a esta red, lo que aumenta las posibilidades de que vean tu publicación. Al principio de la semana, tienes la mayor oportunidad de llegar a una gran audiencia. 

 

Los mejores momentos para más interacción en Facebook

Mejores horas interaccion Facebook 2024

Mejores días para publicar en Facebook 
Sábado y domingo

Los mejores momentos para aumentar la interacción en Facebook

  • Domingo a las 15:00 y de 19:00 a 22:00
  • Lunes a las 16:00
  • Jueves entre las 8:00 y las 10:00

Los usuarios de Facebook son especialmente activos durante el fin de semana. Es cuando la mayoría de los usuarios toman el tiempo para dar "me gusta" a las publicaciones o dejar comentarios.

Además, en general se puede ver que por las mañanas hay más interacción: a las 9:00, puedes esperar más actividad de tus fans en Facebook.

Si quieres aprovechar los momentos de interacción máxima, publica en domingo. El engagement es mayor en las horas de la tarde y la noche.  
 

Los mejores momentos para más clics en Facebook 
 

Mejores horas clics Facebook 2024

Mejor día para publicar en Facebook 
Sábado

Los mejores momentos para más clics en Facebook

  • Domingo entre las 19:00 y las 22:00
  • Miércoles a las 14:00
  • Jueves a las 9:00

Al igual que con los mejores momentos para obtener más interacción, los días de fin de semana ofrecen los mejores resultados aquí. Para conversiones máximas, publica los sábados o domingos, preferiblemente hacia el final del día.

Durante la semana, también hay unos momentos para obtener más clics: opta por la tarde del miércoles o prueba a publicar el jueves por la mañana. 

 

¿Quieres averiguar tus mejores momentos para publicar en Facebook?

Al observar los mejores momentos generales para publicar en Facebook, destaca una cosa: los usuarios de Facebook son más activos los fines de semana. Como organización, es especialmente útil programar las publicaciones de Facebook con antelación. Puedes hacerlo con un planificador de redes sociales como el de Coosto. De esta manera, no tienes que estar frente a ordenador el domingo por la tarde para obtener resultados óptimos en esta plataforma.

Lo que también es importante tener en cuenta es que estos datos se basan en el rendimiento general de las publicaciones en Facebook. Si quieres saber cuándo es el mejor momento específico para que tu organización programa tu contenido de Facebook o cualquier plataforma social, en el planificador de redes sociales de Coosto que cuenta con una función muy útil: Prime Time. Esta tecnología de inteligencia artificial calcula, según los resultados de tu cuenta empresarial, tu industria y la plataforma elegida, cuáles son las mejores horas para publicar maximizando así alcance, interacción y clics. Con un solo clic, puedes publicar en el mejor momento.

¿Siempre publicar en el momento adecuado? Nuestros expertos de Coosto estarán encantados de mostrártelo durante una demostración gratuita.

Uncategoried

Alpe d'HuZes y Coosto: ¡Juntos hacia la cumbre del contenido!

Cada edición, miles de participantes escalan el Alpe d'Huez bajo el lema "Rendirse no es una opción". Durante toda una semana, miles de participantes y voluntarios se encuentran en los Alpes franceses desafiando al Alpe d'Huez. El objetivo: escalar la montaña un máximo de seis veces a pie, corriendo o en bicicleta para recaudar la mayor cantidad de dinero posible. En otras palabras, un acontecimiento de gran repercusión. Esto no sólo exige mucho de los participantes, sino también de los voluntarios. Entre bastidores, todo tiene que estar organizado hasta el último detalle. También los actos sociales.

Hemos hablado con Robin Mai Schroot, responsable del equipo de medios sociales de la Fundación Alpe d'HuZes, y nos cuenta cómo Coosto se ha convertido en una pieza indispensable de su estrategia de redes sociales.

La solución para un trabajo eficaz y seguro

Cada año, el Alpe d'HuZes requiere mucha preparación. Un gran trabajo para los ocho voluntarios del equipo de medios sociales de Alpe d'HuZes. Crean, publican y analizan a diario los contenidos de las redes sociales.

Durante los preparativos, tienen que asegurarse de que se reciben suficientes inscripciones y de que los participantes y patrocinadores están informados de todo lo relativo al evento. Además, tienen que intentar que la marca se conozca más y mejor. Son muchas horas de trabajo. Especialmente si tenemos en cuenta que los voluntarios lo hacen en su tiempo libre, es casi imposible hacerlo sin el apoyo de las redes sociales y las herramientas de contenido. Así que para ellos, Coosto es la solución para asegurarse de que todo esto sucede de manera sencilla y eficaz.
 

 

 

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bericht gedeeld door Alpe d'HuZes (@alpedhuzes)

 

"Coosto nos ayuda enormemente a trabajar con eficacia y seguridad. Como sólo trabajamos con voluntarios, hay cambios frecuentes en el equipo. Gracias a Coosto, no es necesario que todos inicien sesión y publiquen contenidos en cada plataforma de redes sociales por separado", dice Robin Mai.

Reutilizar y optimizar fácilmente contenidos antiguos


Como Alpe d'HuZes es un evento anual, los preparativos de cada edición son prácticamente los mismos. Por supuesto, el contenido no es idéntico al de ediciones anteriores, pero es bueno que algunos contenidos puedan reutilizarse (parcialmente). Esto ayuda enormemente a crear contenidos más rápidamente y a optimizar la planificación de las redes sociales.
 

"Coosto nos ayuda a planificar el contenido adecuado con mucha antelación. También podemos ver muy fácilmente qué contenidos utilizamos en años anteriores y cómo funcionaron entonces".

Alpe d'Huzes_CC_Dicht.png

Publicar en todas las plataformas de medios sociales desde un único entorno es realmente imprescindible para Alpe d'HuZes. Se comunican a través de Facebook, Instagram, LinkedIn y X para llegar al mayor número posible de participantes y patrocinadores potenciales. Cada plataforma de medios sociales tiene su propia finalidad. Utilizan Facebook y X principalmente para informar a los participantes, LinkedIn para comunicarse con todos los patrocinadores e Instagram para mostrar visualmente cómo van los preparativos y, por supuesto, para ofrecer actualizaciones durante el evento. 

Alpe d'Huzes_CC_Open.png

Interacción personalizada y sencilla en todas las redes sociales

Con la gran cantidad de contenidos que Alpe d'HuZes publica cada año, lógicamente también están muy ocupados respondiendo a diversas preguntas y comentarios. Entre ellas figuran preguntas prácticas como "¿Cuál es la mejor manera de entrenarse?", "¿Qué ropa se recomienda llevar en la montaña?" y "¿Cómo puedo crear una página de equipo donde la gente pueda hacer donaciones?".

Alpe d'Huzes_Dashboard_webcare.png

Pero los participantes también comparten historias conmovedoras y convincentes sobre los seres queridos por los que están escalando la montaña a través de esta ruta. Estas historias motivan al equipo y les inspiran para convertirlas en contenidos sólidos que enfaticen aún más la importancia de la causa 

 

 

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bericht gedeeld door Alpe d'HuZes (@alpedhuzes)

 

"Participantes y patrocinadores tienen muchas preguntas cada año: respondemos alrededor de 10.000 mensajes cada año, algo que nunca conseguiríamos sin Coosto".

Un futuro lleno de nuevas perspectivas y oportunidades

Para Robin Mai y su equipo, el sistema de informes de Coosto es esencial: "Los informes de Coosto nos ofrecen nuevos conocimientos que antes no teníamos o que teníamos que recopilar manualmente". "Gracias a los informes de Coosto, el equipo sabe de inmediato qué contenidos funcionan mejor y a través de qué plataforma se alcanzan los objetivos con mayor eficacia.

El equipo también toma mejores decisiones basándose en los datos". El grupo objetivo de participantes es principalmente el de mayores de 40 años, pero esto está cambiando. Alpe d'HuZes también quiere centrarse más en los grupos destinatarios más jóvenes. Por eso acaban de poner en marcha TikTok. Con la ayuda de los datos de Coosto, ven lo que funciona y lo que no, y aprenden a utilizar la plataforma cada vez mejor.

Alpe d'Huzes_Dashboard_merk.png

"La posibilidad de ver las métricas de TikTok nos resulta enormemente útil. Nos ayuda a conocer mejor y a elaborar estrategias para presentar Alpe d'HuZes a los jóvenes". afirma Robin Mai.

Coosto y Alpe d'HuZes: Trabajamos juntos por una buena causa

Gracias a Coosto, Alpe d'HuZes consigue mejorar sus resultados de contenido año tras año y, por lo tanto, también consigue celebrar el evento con éxito. En el futuro, la fundación Alpe d'HuZes espera centrarse aún más en sus objetivos de contenido.

¡Así es como luchamos juntos contra el cáncer!

Uncategoried

Las mejores horas para publicar en LinkedIn

Anteriormente, exploramos los mejores momentos para publicar en las redes sociales y lograr un mayor alcance. En esta publicación del blog, profundizamos en los mejores momentos para un mejor rendimiento en LinkedIn. Como es válido para cualquier plataforma, tu contenido debe alinearse con los intereses, necesidades y preguntas de tu audiencia objetivo para obtener resultados óptimos. Y en LinkedIn, el carácter de negocios es algo a tener en cuenta al programar tus publicaciones en redes sociales.

Con la alineación con los usuarios, y más específicamente, tu audiencia objetivo, lograrás un rendimiento óptimo en LinkedIn. Cuando el contenido de tu publicación resuena con tu público objetivo, detalles como el etiquetado en LinkedIn marcan la diferencia. También los momentos en que publicas.

Por lo tanto, nos sumergimos en los números e investigamos el momento perfecto para obtener los máximos resultados. Ya podemos revelar que la naturaleza empresarial de LinkedIn significa que las publicaciones durante las horas de oficina ofrecen los mejores resultados. Sigue leyendo para descubrir los momentos exactos de mayor actividad para cada objetivo.
 

Los mejores momentos para publicar en LinkedIn para aumentar el alcance

Mejores horas alcance LinkedIn 2024

Mejores días para publicar en LinkedIn
Lunes a viernes

Horas de alcance máximo en LinkedIn
Lunes, miércoles y jueves a las 15:00
Viernes entre las 8:00 y las 10:00

Como se mencionó anteriormente, la naturaleza profesional y empresarial de LinkedIn significa que obtienes los mejores resultados durante las horas de oficina. Si deseas más alcance en esta plataforma para tu organización, mantente dentro de la semana laboral y preferiblemente entre las 9:00 y las 17:00.

Observamos un pico a lo largo del día a las 10:00 y luego por la tarde a las 16:00.

¿Quieres averiguar los mejores momentos para obtener más alcance en otras plataformas de redes sociales? ¡Encuéntralos aquí!

 

Los mejores momentos para publicar en LinkedIn para aumentar la interacción

Mejores horas clics LinkedIn 2024

Mejor día para publicar en LinkedIn
Viernes

Momentos de interacción máxima en LinkedIn
Lunes a las 15:00
Viernes a las 9:00 y a las 14:00

No debería sorprender que los días laborables dentro del horario de oficina sean, sin lugar a dudas, los mejores momentos para aumentar la interacción. Viernes sobresale ligeramente sobre el resto de los días laborables, pero es evidente que puedes esperar poca o ninguna  interacción en esta plataforma durante el fin de semana.

Observamos un pico a media mañana durante todo el día, disminuyendo alrededor del mediodía. Hay un resurgimiento en me gusta, comentarios y compartidos alrededor de las 15:00-16:00. 
 

Los mejores momentos para publicar en LinkedIn para obtener más clics

Mejores horas interacción LinkedIn 2024

Mejores días para publicar en LinkedIn
Lunes a viernes

Momentos de clics máximos en LinkedIn
Lunes a las 15:00
Jueves a las 15:00
Viernes a las 9:00 y a las 14:00

Para la cantidad de clics, no hay diferencia en la conclusión general: las horas de oficina ofrecen los mejores resultados. Hay un ligero pico hacia el final de la semana, pero se puede afirmar que de lunes a viernes son días ideales para una publicación centrada en la conversión en LinkedIn.

Al observar las horas, el patrón de 9 a 5 es evidente una vez más. Publica a las 10:00 o entre las 15 y las 17:00 para obtener más clics.

¡Atención! LinkedIn agrupa todos los clics bajo una categoría. Esto significa que estos datos incluyen clics en publicaciones con un enlace, pero también clics en tu perfil o, por ejemplo, clics en una publicación de presentación con varias diapositivas.

 

Los mejores momentos para tus publicaciones en LinkedIn 

Los datos anteriores brindan información sobre cuándo publicar en LinkedIn para alcanzar tu objetivo. Sin embargo, estos momentos se basan en el rendimiento general de las publicaciones en LinkedIn.

Para obtener resultados óptimos de tu contenido en LinkedIn, es mejor enfocarse en cuándo está conectada tu audiencia. Esto se puede hacer fácilmente con Prime Time de Coosto. Obtén recomendaciones directas para los mejores momentos en la plataforma elegida, tu industria y la cuenta de tu empresa en el planificador de redes sociales. Basándose en publicaciones anteriores, esta útil función calcula los momentos que generan más clics, interacción o alcance para tu cuenta. Luego, con un solo clic, puedes seleccionar el mejor momento para publicar.

¿Tienes curiosidad de saber cómo funciona esto y cómo lo puedes implementar en tu marca? Solicita una demostración gratuita, ¡y uno de nuestros expertos estará encantado de mostrártelo!

Uncategoried

IA en marketing - conviértete en el profesional de marketing del futuro

El impacto de la IA en el marketing

La IA ha transformado permanentemente el campo del marketing y su desarrollo seguirá aumentando en el futuro próximo. Como profesional del marketing, tu tarea es abrazar estos cambios y familiarizarte con las últimas tecnologías. Porque el impacto de la IA en el marketing es innegable.

La IA ayuda significativamente en aspectos fundamentales del marketing de contenidos y las redes sociales. El gráfico a continuación, derivado de la investigación anual sobre tendencias de marketing de contenidos B2B realizada por el Content Marketing Institute, ilustra claramente cómo la IA juega un papel clave en las actividades diarias de la mayoría de los profesionales del marketing.
 

B2B marketeers gebruiken AI voor meerdere contenttaken

Tareas prácticas como la asistencia en la redacción de copys para redes sociales o en lograr mejores resultados con consejos impulsados por IA al publicar en redes sociales en el momento óptimo son ejemplos de las tareas que se dejan reemplazar por la IA. Sin embargo, el uso más mencionado de la IA por parte de los profesionales del marketing B2B es obtener inspiración para nuevo contenido.

Y no es sorprendente. Revisar manualmente numerosos artículos, tendencias y desarrollos es una tarea que consume mucho tiempo. Aquí es donde entra en juego la IA. Por ejemplo, existen herramientas que recopilan contenido online relevante dentro de un tema específico. Una herramienta de este tipo evalúa y el contenido del tema indicado y clasifica según varios factores la relevancia, brindándote información sobre lo que está sucediendo y qué temas vale la pena abordar.

Discover de Coosto ofrece esta funcionalidad: al analizar y ordenar millones de fuentes en tiempo real, obtienes una visión digerible de todo el contenido con puntajes de tendencia calculados algorítmicamente.

Discover

La IA no te reemplazará en el trabajo. ¡Alguien con conocimientos de IA lo hará!

Las numerosas posibilidades de usar la IA en marketing para tareas diarias contribuyen a un desarrollo significativo. Al aplicar la IA de manera inteligente, ahorras tiempo, energía y creatividad. Ya no es necesario "desperdiciar" estos recursos en tareas rutinarias. En cambio, puedes utilizarlos para actividades más estratégicas y globales. Piensa en desarrollar una estrategia de contenido, ajustar y monitorear la estrategia, y mantener el enfoque en alcanzar objetivos. La IA te permite estar menos consumido por tareas pequeñas, que, aunque consumen tiempo, son esenciales.

Está ocurriendo un cambio importante en el campo del marketing: los profesionales del marketing centrados únicamente en la ejecución serán menos importantes y eventualmente serán reemplazados por la IA. Los profesionales del marketing con los conocimientos de IA necesarios, externalizando estas tareas a la tecnología y dedicando su tiempo restante a actividades estratégicas, se volverán indispensables. Eso es el perfil del profesional del marketing del futuro.

 

¿Quieres saber más sobre la IA en marketing?

El auge de la IA en marketing promete un cambio revolucionario en la forma en que los profesionales del marketing utilizan su tiempo y recursos. Cuando se aplica correctamente, la IA no se trata de reemplazar la contribución humana, sino de potenciar a los profesionales del marketing con conocimientos de IA. Al utilizar la IA de manera inteligente para tareas rutinarias, los profesional del marketinges pueden centrarse más en los aspectos estratégicos del marketing.

En conclusión, el conocimiento de la IA en marketing es la clave del éxito. ¿Interesado en aprender cómo adquirir este conocimiento de IA y aplicarlo eficientemente en tu trabajo diario? Estaríamos encantados de explicarlo más a fondo durante una demostración gratuita.

 

Uncategoried

La mejor hora para publicar en Instagram

El éxito de una publicación en redes sociales siempre depende de múltiples factores. El contenido juega un papel crucial: ¿se alinea el contenido con los intereses, necesidades y preguntas de tu público objetivo? Esa es la clave definitiva para un rendimiento óptimo en redes sociales. Además, siempre estamos sujetos al algoritmo de Instagram, que cambia constantemente e influye en el rendimiento de tu contenido.

Pero hay otro factor importante: la hora de las publicaciones en Instagram. Si deseas obtener los mejores resultados, y suponemos que es el caso, tienes que elegir los momentos óptimos para llegar a tus seguidores. Estos momentos ideales dependen de cuándo está en línea tu audiencia, porque es cuando obtendrás más resultados en las redes sociales. Un detalle que realmente puede marcar la diferencia.

Para profundizar en el comportamiento de los usuarios de Instagram, investigamos los mejores momentos tanto para aumentar el alcance como para fomentar la interacción. Además, examinamos detenidamente los mejores momentos para las publicaciones de Reels y carrusel.

¿Curioso sobre los mejores momentos para publicar en Facebook, LinkedIn, X, YouTube y Pinterest? ¡Echa un vistazo aquí!

La mejor hora para publicar en Instagram para alcance máximo
 

ALCANCE TOTAL INSTAGRAM 2024


Mejor día para aumentar el alcance en Instagram
Lunes y miércoles

Horarios de alcance máximo en Instagram
Lunes a las 13.00
Miércoles a las 9.00
Viernes a las 13.00

Con una ligera ventaja sobre los otros días, los lunes y miércoles se destacan en cuanto al alcance. Además, hay algunos horarios que generan mejor alcance: los lunes y viernes, al inicio de la tarde, y los miércoles por la mañana.

A pesar de las cifras cercanas, vale la pena en Instagram publicar durante los días laborables durante las horas de oficina. Sin embargo, no dudes en publicar en otros momentos, ya que aún puedes lograr excelentes resultados para tu alcance en Instagram.

¿Deseas dar un impulso extra al alcance de tus publicaciones en Instagram? Consulta nuestros 5 consejos.

La mejor hora para publicar en Instagram para aumentar la interacción
 

INTERACCIÓN TOTAL INSTAGRAM


Mejor día para aumentar la interacción en Instagram
Jueves

Horarios de interacción máxima en Instagram
Domingo a las 13.00
Miércoles a las 20.00
Jueves a las 16.00

El jueves es el día ideal si deseas obtener la mayor cantidad de likes, comentarios y compartidos posibles con tus publicaciones en Instagram. Además, el domingo y el miércoles también son buenos días para generar más interacción.

En cuanto a la hora en general, las 17.00 resulta ser el mejor momento para publicar. Si quieres capturar los mejores momentos para más interacción con tus seguidores, la tarde del domingo, la noche del miércoles y la tarde del jueves son los mejores momentos.
 

La mejor hora para publicar Instagram Reels

ALCANCE Y INTERACCIÓN TOTAL INSTAGRAM REELS

Mejor día para más alcance con Instagram Reels:
Martes y miércoles

Horas pico para más alcance con Instagram Reels:
Las 18.00 y 20.00

Mejor día para más interacción con Instagram Reels:
Lunes y martes

Horas pico para más interacción con Instagram Reels:
Las 15.00, 18.00 y 20.00

La mejor hora para las publicaciones de carrusel

ALCANCE E INTERACCIÓN TOTAL INSTAGRAM PUBLICACIONES CARRUSELES

Mejor día para más alcance con carruseles de Instagram:
Miércoles

Horarios pico para más alcance con carruseles de Instagram:
Las 9.00 y 17.00

Mejor día para más interacción con carruseles de Instagram:
Jueves

Horario pico para más interacción con carruseles de Instagram:
Las 17.00

La mejor hora para publicar con tu cuenta de Instagram

Los momentos mencionados se basan en el rendimiento de las publicaciones de Instagram en general. Así que te ofrecen una buena guía para planificar tus publicaciones en Instagram. Para lograr aún mejores resultados en Instagram, es valioso profundizar aún más, por ejemplo, en tu mercado, o mejor aún: el rendimiento de tu propia cuenta.

Prime Time de Coosto te permite tener estas horas siempre a tu disposición. Esta funcionalidad analiza en tiempo real todas las actuaciones en redes sociales para las mejores sugerencias. Con solo un clic, puedes seleccionar el mejor momento para publicar en tu cuenta de Instagram.
 

Uncategoried

Las mejores horas para publicar en Instagram, LinkedIn, Facebook y X en 2024

Descubre las mejores horas para publicar en Instagram, LinkedIn, Facebook y X en 2024

Por supuesto, la hora de la publicación en redes sociales es solo un punto de partida: el éxito de la publicación perfecta en redes sociales depende de varios factores. Uno de estos factores es, por ejemplo, el mercado en el que opera tu organización: por eso es importante saber cuándo está en línea tu audiencia.

Este blog es el punto de partida para que experimentes y determines la mejor hora para tu cuenta. ¿Quieres comenzar de inmediato con las mejores horas para tu cuenta? La forma más fácil de programar tus publicaciones en tu hora ideal es utilizando Prime Time en el planificador de redes sociales de Coosto.

Basándose en tus seguidores, esta función calcula qué horas han logrado un mayor alcance. Con solo un clic, puedes seleccionar la mejor hora para publicar en cada canal. Elige la mejor hora para tu cuenta, la mejor hora para tu industria o la mejor hora para la plataforma en general.
 

Prime Time Es

¿Aún no eres usuario de Coosto, pero tienes curiosidad por las mejores horas por plataforma de redes sociales? Investigamos el alcance de decenas de millones de publicaciones públicas en Instagram, Facebook, LinkedIn, X, Pinterest y YouTube utilizando los datos en Coosto. El resultado es una visión general de las horas y días en los que generalmente se genera más alcance. ¡Un punto de partida útil para tu experimento para encontrar el mejor momento para publicar en cada plataforma!

 

¿Cuáles son las mejores horas para publicar en Instagram?

las mejores horas para publicar en Instagram

Mejor día para publicar en Instagram        
Lunes y miércoles

Horas de alcance máximo en Instagram        

  • Lunes a las 13:00 
  • Miércoles a las 09:00
  • Viernes a las 13:00

Como puedes ver, el alcance es bastante similar todos los días. Lunes y miércoles destacan ligeramente, pero los otros días también generan mucho alcance. El sábado es el peor día para publicar en Instagram si deseas llegar al público más amplio posible.

A lo largo de la semana, hay varias horas de alcance máximo: el lunes y el viernes a primera hora de la tarde y el miércoles por la mañana. Todo dentro del horario laboral, pero como se mencionó, el fin de semana ciertamente no es inferior a los demás momentos.

Publicar regularmente también tiene un efecto positivo en tus resultados en esta plataforma. Las publicaciones actuales son más relevantes y, por esa razón, tienen una mejor clasificación en el algoritmo de Instagram.

 

¿Cuáles son las mejores horas para publicar en Facebook?

Mejores horas para publicar en Facebook

¿Cuáles son las mejores horas para publicar en Facebook?     
Domingo y lunes

Horas de alcance máximo en Facebook       

  • Domingo a las 15:00
  • Lunes entre las 15:00 y las 17:00
  • Jueves a las 11:00
     

Comienza tu semana con fuerza si deseas obtener más alcance en Facebook: el domingo y lunes son definitivamente los mejores días. Y no subestimes este alcance en esta plataforma, porque Facebook sigue siendo uno de los mayores canales de redes sociales y, por lo tanto, una plataforma importante para incluir en tu estrategia de contenido.

Los horarios de alcance máximo también ocurren en estos días: en las horas de la tarde, hay un pico claro tanto el domingo como el lunes. ¿Quieres distribuir tus publicaciones en Facebook durante la semana? El jueves por la mañana es también un buen momento para generar más alcance.

¿Quieres sacar el máximo provecho de tus publicaciones en Facebook? Ya dimos el consejo en nuestro blog sobre el algoritmo de Facebook: tanto la relevancia como la interacción con tus publicaciones juegan un papel importante para su éxito. Así que asegúrate de tener publicaciones sólidas en contenido que realmente atraigan a tu audiencia y provoquen likes, comentarios y compartidos.

 

¿Cuáles son los mejores momentos para publicar en LinkedIn?

Mejores horas alcance LinkedIn 2024

Mejores horas para publicar en LinkedIn        
De lunes a viernes

Horas de alcance máximo en LinkedIn

  • Lunes, miércoles y jueves a las 15:00
  • Viernes entre las 08:00 y las 10:00

El enfoque empresarial de LinkedIn se refleja en las cifras: obtienes los mejores resultados los días laborables y durante el horario de oficina. Las mejores horas para obtener el máximo de impresiones son a las 10 y a las 16. Publicar fuera del horario de oficina produce significativamente menos: el número de impresiones está lejos de ser destacado durante esas horas.

Cuando nos enfocamos en los momentos de alcance máximo, la tarde del lunes, la tarde del miércoles, la tarde del jueves y la mañana del viernes son los momentos en que tus publicaciones generan más impresiones.

En resumen, ¡concéntrate en los días y horas laborables si buscas un mayor alcance en LinkedIn!
 

¿Cuáles son los mejores momentos para publicar en X?

Mejores horas para publicar en X

Mejores días para publicar en X
Lunes, martes y sábado

Horas de alcance máximo en X

  • Lunes a las 16:00
  • Martes a las 10:00
  • Sábado a las 12:00 y a las 16:00

Para X, vemos una distribución bastante uniforme entre los días laborables, donde el lunes destaca ligeramente. El domingo genera menos impresiones que los otros días. Al analizar las horas en general, observamos un pico por la tarde. A la 13 y a las 17, claramente se produce la mayor actividad en esta plataforma, lo que resulta en más alcance.

Conclusión: el comienzo de la semana laboral claramente produce los mejores resultados. Si deseas aprovechar los momentos de alcance máximo en X, al profundizar aún más se revela que el lunes por la tarde a las 16 es el mejor momento para publicar. También vemos más actividad el martes por la mañana y el sábado por la tarde.
 

¿Cuáles son los mejores momentos para publicar en YouTube?

Mejores horas para publicar en YouTube

Mejores días para publicar en YouTube 
Lunes, jueves y viernes

Horas de alcance máximo en YouTube

  • Lunes a las 09:00
  • Jueves a las 10:00 y entre las 14:00 y las 16:00
  • Viernes a las 12:00

En YouTube, el objetivo es claro: lograr el mayor número de visualizaciones posible para tus videos. Dado que esta plataforma es la número 1 entre los canales de redes sociales más utilizados, definitivamente puede valer la pena indagar en los mejores momentos para subir tus videos.

Lunes y jueves destacan como los mejores días. Las horas de alcance máximo suelen ocurrir a las 10, 12 y 15. Si quieres mirar aún más específicamente los mejores momentos, las mañanas del lunes, martes y viernes generan con creces la mayoría de las visualizaciones. El jueves por la tarde también es un buen momento: entre las 14 y las 16, hay muchos espectadores activos en la plataforma de videos.

 

¿Cuáles son los mejores momentos para publicar en Pinterest?

Mejores horas para publicar en Pinterest

Mejor día para publicar en Pinterest        
Martes y domingo

Horas de alcance máximo en Pinterest       

  • Domingo a las 19:00
  • Martes entre las 10:00 y las 12:00

Pinterest es la excepción cuando se observa este resumen de canales de redes sociales. Mirando el número de impresiones en esta plataforma, es más bajo que en los canales de redes sociales mencionados anteriormente.

Sin embargo, hay algunos momentos claros que descubrir si deseas lograr más impresiones en esta plataforma. El domingo por la noche y el martes por la mañana claramente generan más alcance que otros días.

La naturaleza limitada en el tiempo es mucho menos fuerte en Pinterest, así que no será de vital importancia el momento exacto de tu publicación. Esta plataforma se caracteriza por la larga vida útil de una publicación: los pins se encuentran años después de la publicación. 
 

¿Cómo publicar eficazmente en los mejores momentos en 2024?

Como se mencionó, este resumen es ideal como punto de partida para experimentar con los mejores momentos para tus cuentas de redes sociales. ¿Quieres aprovechar de una manera más eficiente y fácil? ¡Eso es posible! Con Publish en Coosto, puedes programar y publicar fácilmente desde una plataforma en todas tus cuentas de redes sociales. Prime Time determina automáticamente los mejores momentos para cada canal y tu cuenta, específicamente, utilizando tecnología de inteligencia artificial. De esta manera, no tienes que sumergirte en los datos tú mismo y puedes publicar con un solo clic en el mejor momento.

¿Quieres aumentar tu alcance? Descubre Prime Time en Coosto.

Uncategoried

Cómo optimizar tu contenido en función de los datos

Como ya hemos mencionado, los profesionales del marketing a menudo pierden información y datos fundamentales para crear nuevos contenidos. Analizar adecuadamente el contenido existente es una tarea que lleva mucho tiempo. Encontrar estadísticas relevantes de forma conjunta, combinar métricas relevantes y, a continuación, extraer las conclusiones correctas: Un análisis de datos multicanal requiere bastante tiempo. 

Porque es precisamente esa combinación de diferentes resultados donde reside la clave de un buen análisis: Te permite visualizar el impacto real por publicación en redes sociales, campaña o canal. ¿Qué campaña en las redes sociales genera más conversiones en tu sitio web? ¿Y las publicaciones con más "me gusta" en Facebook, también generan más tráfico en el sitio web? Preguntas que antes eran difíciles de responder.

Esas cuestiones son cosa del pasado. La potente integración de Google Analytics en Coosto le permite combinar estas estadísticas en una sola vista general y, de este modo, establecer conexiones más fácilmente. Le explicamos paso a paso cómo empezar con esto de manera efectiva. 

1. Garantiza la visibilidad de todos los datos 

Vincula tus cuentas de Google Analytics y redes sociales en Coosto y recopila todas las estadísticas en un único entorno. De este modo, ya no tendrás que cambiar entre diferentes plataformas y pestañas. Fácil, intuitivo y fácil de usar. 

 

2. Combina estadísticas relevantes

¡Menos es más! Concéntrate en las estadísticas que sean relevantes para tus objetivos y campañas de marketing y, sobre todo, atrévete a omitir estadísticas de tu análisis. Para encontrar las estadísticas adecuadas, es esencial saber qué resultados buscas y qué factores influyen en él.

En Coosto, encontrarás plantillas de paneles prediseñadas para ti, orientadas a objetivos específicos. De este modo, no tendrás que encontrar tú mismo las métricas adecuadas y podrás centrarte en comparar y analizar tus cifras. 

Google Analytics in Coosto dashboards


3. Extrae conclusiones correctas

Puede parecer sencillo pero para que las estadísticas hablen por si mismas hay que ser capaz de relacionarlas. Sólo así se pueden establecer conexiones y extraer conclusiones adecuadas.

Combinando diferentes estadísticas, como los clics en los enlaces de las redes sociales, el tráfico del sitio web y las conversiones, puedes saber cómo ha funcionado realmente tu campaña. Y eso es exactamente lo que buscas como profesional del marketing. 

Social reach en Google Analytics in Coosto

4. Pon en práctica estos conocimientos 

Es indispensable atar cabos y extraer conclusiones: las ideas no valen nada si no se ponen en práctica. Traduce las conclusiones en acciones e inclúyelas en tu estrategia de contenidos.

Si analizas los resultados con regularidad, empezarás automáticamente a reconocer patrones. De este modo, comprenderás rápidamente qué contenidos, campañas y canales funcionan para incitar a la acción a tu público objetivo y, sobre todo, qué no funciona. 

 

¿Quieres comenzar a analizar datos de forma eficaz?

Los datos son indispensables si deseas crear contenidos con el máximo rendimiento. Comprueba por ti mismo lo fácil que es analizar datos con Coosto. Su potente integración con Google Analytics hace que los datos sean más fáciles, más significativos y valiosos que nunca. 

Uncategoried

Calendario del Community Manager 2024

¿Preparado para 2024? Con este calendario estarás más que listo. Encontrarás:

  • Más de 400 días y fechas relevantes para interactuar con tu público objetivo.
  • La atención esperada en redes sociales para conectar con tu audiencia.
  • Consejos para obtener mejores resultados con las fechas relevantes.

Anticípate y empieza a planificar tus contenidos para 2024. Integra el calendario del Community Manager 2024 de Coosto en tu propio calendario online disponible para Google, Apple y Outlook para tener siempre toda la información a tu alcance. Así, no pasarás por alto ningún momento del año para ponerte al día.

Uncategoried

Threads: Todo lo que necesitas saber sobre la última plataforma de redes sociales

Threads: Lo último de Meta

El 5 de julio de 2023, Meta presentó Threads: una nueva plataforma centrada principalmente en el texto, a diferencia de su hermano Instagram. La plataforma tuvo un comienzo impresionante: a pesar de que la red social no estaba disponible en Europa hasta hacía poco, los 100 millones de usuarios fueron captados en muy poco tiempo (¡4 días!). ¡Impresionante! En comparación, Instagram tardó 3 años en alcanzar los 110 millones de usuarios.

El comienzo fulgurante de Threads es fácil de explicar: desde tu cuenta de Instagram, crear una cuenta en Threads es facilísimo. Para muchos fanáticos de las redes sociales, una razón más para echar un vistazo a esta plataforma, pero ¿qué hace a Threads tan especial? 
 

¡Es hora de que lo pruebes por ti mismo! Nosotros, como Coosto, no nos permitimos decirlo dos veces: ¡síguenos aquí en Threads!

Threads se diferencia de otras redes sociales por varias razones, pero la principal es la siguiente: Threads se convertirá en una red social abierta en un futuro (próximo). Al hacer la aplicación compatible con ActivityPub, Threads se convertirá en una red "interoperable". Muchos términos técnicos, pero ¿qué significa eso para los usuarios? En pocas palabras, significaría que las plataformas de medios sociales estarían conectadas entre sí: por ejemplo, en el futuro, podrías publicar en Mastodon o recibir notificaciones de esta plataforma a través de Threads, sin tener una cuenta en Mastodon. Una implementación interesante en la que Threads está trabajando actualmente.

Mientras tanto, Threads ya está en pleno uso, y ahora también Europa. Y en el proceso, están surgiendo diferentes ideas, mitos y opiniones sobre la plataforma. Pero, ¿son correctas? Lo hemos averiguado por ti. 
 

Mitos desmentidos alrededor de Threads

1. Threads no cumple con las leyes de privacidad europeas

La razón por la que Threads no estaba disponible en Europa tenía todo que ver con su incumplimiento de las leyes de privacidad europeas. Así que la aparentemente fácil y rápida conexión con tu cuenta de Instagram existente, era la principal razón por la que la plataforma violaba nuestras normas de privacidad.

Pero, afortunadamente, también podemos desmontar este mito: Threads también se pueden utilizar sin una cuenta, por lo que puedes eludir el problema.

2. Define tu propio timeline con "Dear algorithm..."

¿Ya has creado una cuenta en Threads? Entonces seguro que has visto una serie de mensajes que empiezan por "Dear algorithm" o "Querido algoritmo", seguidos de una lista de temas. Se rumorea que puedes influir en el algoritmo y así decirle dónde están tus intereses, por así decirlo, para personalizar tu timeline.

Pero, por desgracia, se trata de un mito. Meta confirma que este rumor no es cierto. El timeline de Threads no se ve influido por este tipo de publicaciones, sino por el comportamiento de los usuarios. Al igual que en Instagram, lo que un usuario llega a ver se determina en base a señales como la interacción mostrada con publicaciones y cuentas. Y eso no se puede influenciar con un post de "Querido algoritmo", para dar lecciones al algoritmo, por así decirlo. 
 

3. Threads es una plataforma sólo de texto

Aunque Threads se centra principalmente en contenidos de texto, esto no excluye otras formas de publicación. El objetivo principal de la plataforma es compartir opiniones, ideas y pensamientos en un máximo de 500 caracteres. Pero esto también puede hacerse a través de mensajes hablados, imágenes y vídeos cortos. Además, a diferencia de Instagram, Threads permite publicar enlaces.

Además, Threads ya ha anunciado que está trabajando en nuevos formatos. En 2024, podrás alegrar tus mensajes de texto con texto coloreado y la posibilidad de añadir el emoji "party popper" (?) a tu mensaje para conseguir un poco de confeti digital en tu pantalla. Así queda desmentido el tercer mito.
 

4. Los hashtags son cosa del pasado

Podemos ser sinceros al respecto: los hashtags siguen siendo fundamentales. Pero Threads tiene una nueva función, con un efecto similar: Las etiquetas temáticas. Puedes añadir una etiqueta temática por publicación, para indicar el tema de tu publicación. Esto mejora la capacidad de búsqueda de tu mensaje en Threads, una característica importante dado que los canales de las redes sociales se utilizan cada vez más como motores de búsqueda.

Para combatir el abuso de las etiquetas temáticas, se ha fijado un máximo de una etiqueta por mensaje. Una etiqueta puede constar de varias palabras o incluso de una frase corta, para indicar más específicamente el tema relacionado. 

Por cierto, si no indicas un tema mediante una etiqueta de tema, no significa que tu mensaje no aparezca en los resultados de búsqueda si trata de ese tema. La función de búsqueda mostrará todos los mensajes relacionados, independientemente de si se ha añadido o no una etiqueta de tema.

El desarrollador web Max Mykhalchuk examinó las etiquetas temáticas y los hashtags más utilizados hasta ahora para mostrar la diferencia de uso. Como puedes ver, hay bastantes similitudes entre ambas:

Threads hashtags en topic tags

Conclusión: sin duda, los hashtags aún no son cosa del pasado, pero Threads también aporta innovación en este sentido. 

Cómo utilizar Threads para tu organización

Una nueva plataforma de redes sociales significa nuevas oportunidades para tu organización. Pero, ¿cómo abordarlo en Threads? Te lo explicamos:

1. Genera más interacción con tus followers

Threads es la plataforma ideal para hacer preguntas cortas a tus seguidores y conocer sus opiniones. Esto se puede hacer, por ejemplo, con la función de encuestas, pero Threads también da un buen ejemplo al abordarlo de manera diferente. ¡Útil e innovador!

Threads ejemplo


 

2. Aumenta el alcance

¡Una nueva plataforma, nuevas oportunidades! Esta plataforma relativamente nueva proporciona una hoja en blanco y, por lo tanto, una nueva oportunidad para llegar a más seguidores.

Además, Threads ofrece una excelente oportunidad para destacar tu contenido existente y experimentar con nuevo contenido en redes sociales. Un soplo de aire fresco para tu estrategia de redes sociales y contenido.

Además, la fuerte conexión con Instagram facilita la promoción de tu contenido en varias plataformas. Con un solo clic, tu última publicación en Threads puede convertirse en una historia de Instagram.

3. Más clics y conversiones

Finalmente, Threads también es una excelente plataforma para publicaciones centradas en la conversión. La capacidad de incluir enlaces en tu publicación es la oportunidad perfecta para dirigir a los seguidores a tu sitio web.

Actualmente, Threads no tiene opciones para anuncios, lo que significa que tus publicaciones con una clara llamada a la acción no se verán opacadas por anuncios. ¡Aprovéchalo ahora que se puede! No obstante, es importante respetar el hecho que no hay anuncios en esta plataforma y asegurarte de publicaciones relevantes y valiosas para tus seguidores.
 

Desarrollo en torno a Threads

Dado que Threads sigue siendo una plataforma relativamente nueva, los nuevos desarrollos se siguen produciendo a un ritmo rápido. Meta está continuamente mejorando la plataforma y haciéndola más fácil de usar. Utilizando los comentarios de los usuarios, realizan ajustes y mejoras. Así que esta plataforma aún no está totalmente desarrollada y tenemos mucha curiosidad por ver qué nos depara.  

¿Tienes curiosidad por conocer las posibilidades de Threads en Coosto? Mantente al día de las últimas actualizaciones a través de nuestra newsletter. Además de las últimas novedades de Threads, también compartimos todo sobre las nuevas tendencias dentro del marketing y los medios sociales.