101 social media inhakers: de beste voorbeelden op een rij
Última actualización:
4/8/2024 0:26
Table of Contents
Voor een inhaker geldt: als hij niet súpergoed is, dan kun je hem beter laten. Niets zo pijnlijk als een inhaker die cliché, onorigineel of te ingewikkeld is. Maar hoe moet het dan wel? Daar bestaat geen vast recept voor, maar we kunnen je wel voorbeelden geven, zodat je er hopelijk wat gevoel voor krijgt. Doe er je voordeel mee!
1. Centraal Beheer - Squid Game
Verzekeraar Centraal Beheer deelt sinds kort ook online de typische 'Even Apeldoorn Bellen...'-situaties die jarenlang de lat voor tv-commercials verhoogden. De eerste plaat is wat ons betreft meteen een voltreffer, die voor liefhebbers van de populaire Netflix-serie Squid Game ongetwijfeld herkenbaar is...
2. Albert Heijn - Pythagoras
De supermarkt die op de kleintjes let, sprong in de bres voor ouders die midden in de coronacrisis ineens op hún kleintjes moesten letten. Scholen gingen dicht, thuisonderwijs was het devies. Laat dat nu net even wat lekkerder gaan met een rechthoekige appelflap.
3. Boskalis - Evergreen
En toen liep de wereldeconomie even letterlijk vast. Een enorm containerschip strandde in het zo belangrijke Suezkanaal, en ook andere schepen konden hierdoor hun bestemming niet bereiken. Het fiasco was wekenlang trending op social media en in het nieuws, en het was met dank aan het bergingsteam van Boskalis te danken dat het schip zijn reis kon vervolgen. Het Nederlandse bedrijf sloot de crisis af met deze mooie inhaker, vooral tekstueel. En het is nog maar eens het bewijs dat een inhaker niet per se in online of social media hoeft te verschijnen. Gewoon, in die gouwe ouwe krant!
4. YoungCapital - Functie elders
Het was misschien wel hét moment van 2021: Ollongren die zich na een coronabesmetting haastig naar huis vertrok, maar daarbij dat ene zinnetje in haar papieren prijsgaf: functie elders (voor Pieter Omtzigt). De woordcombinatie is ondertussen ruim 72.000 keer herhaal op de openbare social media, en het lag voor de hand dat een merk met een inhaker aan de haal zou gaan. Dat uitzendbureau YoungCapital het doet, maakt het extra passend. Zei iemand functie elders?
5. NOW Vitamins - Vergeten gesprekken
Het debat na de kwestie Omtzigt was niet mals. Mark Rutte kon zich niet herinneren dat hij Omtzigt genoemd had in de formatiegesprekken, en dat was voor NOW Vitamins aanleiding om een passende inhaker te creëren: #geheugenfunctie even elders? Mooi en succesvol voorbeeld dat laat zien dat inhaken zeker niet alleen voor grote merken is weggelegd.
6. HEMA - 2 euro
En nóg was de koek in de Omtzigt-saga niet op. Wil je liever niet dat gevoelige zaken uitlekken? Voor een schamele 2 euro had het kabinet de hele soap kunnen voorkomen.
7. Heineken - #heteerstebiertje
Een memorabel moment in 2021: de terrassen mochten na een letterlijk en figuurlijk barre winter weer open. En wie was daar om ons terug welkom te heten in de Nederlandse horeca? Jazeker, iemand die we altijd al hebben geassocieerd met de winter: Der Rudi!
8. HEMA - (g)een april
Het valt ons amper kwalijk te nemen: een biertje met tompouce-smaak, dat uitgerekend op 1 april zou verschijnen? Het klinkt ook wel heel onwaarschijnlijk. Juist daarom was het zo verrassend dat HEMA er in samenwerking met Lowlander alsnog mee kwam: Lowlander Tompouce Ale. De inhaker is top, en met een gemiddelde rating van 3.05/5 op Untappd is het biertje zelf schijnbaar ook lang niet slecht.
9. Heineken - Super League
Al scrollende door deze lijst is wel duidelijk dat 2021 het jaar van de fiasco's was. Ook de voetbalwereld deed een duit in het zakje. Een paar topclubs groeven hun eigen graf door zonder instemming van de UEFA met een nieuwe competitie te komen: de Super League. Het idee werd weggehoond door voetbalminnend Europa, en was mede daardoor een kort leven beschoren. Reden voor Heineken, sponsor van die andere grote competitie (Champions League), om ook afstand te nemen van het idee.
10. HEMA - Paaseitjes
Timing is belangrijk, maar dat wil niet zeggen dat je met je inhaker moet wachten tot de feestdag zelf. Vanaf het moment dat een dag veelbesproken is, is een inhaker al een goed idee. En tja, paaseitjes en pepernoten zijn nu eenmaal al een discussiepunt vanaf het moment waarop ze in de winkel liggen. Dat heeft HEMA duidelijk begrepen.
11. Ikea - Stay Höme
Deze handleiding kun je zelfs met twee linkerhanden uitvoeren.
12. Heineken - warme troonrede
Het inhaker-recept hoeft niet moeilijk te zijn. Neem twee actuele thema's die de gemoederen bezighouden en combineer ze in een woordgrap. De troonrede en een ongewoon warme septemberdag waren de ingrediënten, dit werd het resultaat:
13. Jumbo - Burendag
Wie denkt aan burendag, denkt aan bijkletsen met de buurman of buurvrouw onder het genot van een koekje en een kopje koffie. Burendag, koekjes, kletskoppen. Proef je de synergie?
14. Partij voor de Dieren - 1,5 meter is een luxe
Inhakers hoeven niet per se op social media geplaatst te worden om effect te sorteren. Sterk staaltje omdenken. Wij vinden 1,5 afstand houden in verband met de coronamaatregelen moeilijk? Dieren zouden het maar wát graag van ons overnemen.
15. Coop - Mandgenoten
Welke Nederlander kent het 'MAND!'-filmpje van Omroep Maxim niet? Combineer die cultvideo met een winkelmandje en de traditionele opening van Prinsjesdag, en je hebt een mooie kwinkslag te pakken. Sterk werk van Coop.
Een bericht gedeeld door Coop Supermarkten (@coopsupermarkt) op 15 Sep 2020 om 1:03 (PDT)
16. Rijksmuseum - Prinsjesdag
Het Rijksmuseum haakt op een heel andere manier in op Prinsjesdag. Met al die schilderijen heeft het museum natuurlijk al een heleboel 'content' voorhanden, en zo is er altijd wel iets dat je kunt relateren aan een inhaakdatum.
Today is #Prinsjesdag: our king is officially opening the parliamentary year with a speech. In the 17th century Prince’s Day was held on the birthday of Prince William III. As you can see on this Jan Steen painting: things could get wild back then!
Een bericht gedeeld door Wereld Natuur Fonds (@wnfnederland) op 16 Jan 2019 om 7:47 (PST)
19. Guinness - Stay at home
Als je het ziet, snap je hem.
20. HEMA - Een zonnige Vaderdag
Dit is iets wat je al eerder zag in deze lijst: een merk dat twee nieuwswaardige, veelbesproken gebeurtenissen combineert. In dit geval een bijzonder warme en zonnige dag en Vaderdag. Gooi er een woordgrapje overheen en je hebt een succesvolle inhaker te pakken.
21. ProRail - Hulppieten
ProRail vervoert mensen, maar in de Sinterklaastijd vooral veel hulpsinterklazen en -pieten. Met die gedachte wordt je werk als treinverkeersleider toch ineens een stuk belangrijker.
22. Albert Heijn - Pride
Wow. Wát een krachtige boodschap, en wat een mooie uitvoering. Simpel en sterk. De terechte winnaar van een The Best Social Award.
Met 35 graden Celsius is dit ineens een zeer multifunctioneel tuinhuis!
24. McDonald's - Klassieker
Er ontstond online nogal wat verontwaardiging toen een aan de muur getapete banaan 120.000 dollar opbracht op een veiling. Dat kunnen wij ook, dachten meer merken, waaronder McDonald's
25. Tony's Chocolonely - Chocolart
En Tony's Chocolonely...
26. AFAS Software - #IkGaOpBlackFriday
AFAS wil dat we iets anders bekijken dan reclame. Lekker dwars, zoals een inhaker ook mag zijn. Ze gaan op zwart.
Het gokbedrijf leek de Loden Leeuw niet te kunnen ontgaan. In plaats van stilzitten terwijl ze geschoren werden, gingen ze er juist met gestrekt been in. Kom maar op met die Loden Leeuw! Zoals wel vaker blijkt zelfspot een goede merkeigenschap.
Beter goed gejat dan slecht verzonnen, toch? Netflix pakte een paar jaar geleden fantastisch uit met 'Coke van jou' en een Narcos-afbeelding. Maar eigenlijk past hij natuurlijk net zo goed bij Coca Cola.
Een bericht gedeeld door Coca-Cola Nederland (@cocacola_nl) op 13 Feb 2020 om 10:40 (PST)
29. D66 - Hugo de Jonge
De vermeende fouten in de CDA-lijsttrekker verkiezing rond Hugo de Jonge (er zouden stemmen aan De Jonge zijn toegekend die eigenlijk naar Omtzigt hadden moeten gaan) boden D66 een niet te missen kans.
Dit gebeurde er toen een kandidaat van Expeditie Robinson kritiek kreeg omdat hij zomaar waardevolle bloem weggooide.
31. Kruidvat - Mannengriep
Herkenbaar in ieder griepseizoen?
32. Gemeente Apeldoorn - Pepernotenopslag
Het voordeel van een blog maken over inhakers? Je mag zelf bepalen wat je een inhaker vindt. En wij vinden real-life inhaken op een veelbesproken thema ook gewoon een inhaker. Vandaar niets dan lof voor de gemeente Apeldoorn, die deze strooizoutsilo's omdoopte tot pepernotenopslag. Wat een beleving moet dat zijn voor kinderen die voorbijkomen!
33. Suitsupply - Geen pantalon nodig
Deze hoeven we niet uit te leggen en dat maakt hem steengoed.
34. HEMA - Woningsdag
Alweer HEMA? Ja, alweer. Want als je met een bewust gekozen slechte woordgrap toch een glimlach op gezichten weet te toveren, verdien je wederom een plekje. Woningsdag was de slechte verbastering van Koningsdag, die mensen over het hele internet smadelijk liet lachen. HEMA ging er vol overtuiging in; dan gaan we koekhappen ook gewoon woekhappen noemen.
35. Bol.com - Groot alarm
Weet je nog, toen Schiphol op z'n kop stond vanwege dreiging aan boord van een vliegtuig? De piloot bleek een verkeerde knop ingedrukt te hebben. Oeps. Bol.com maakte er het volgende van:
Soms liggen de inhakers toevallig voor het oprapen. Wat is de kans dat jouw bedrijf dezelfde naam draagt als de gevleugelde uitspraak van een nieuwbakken televisiester? Als het dan toch gebeurt, kun je er maar beter van profiteren, toch?
38. Heineken - James Bond Day
Als een inhaakdatum perfect bij een merk past, hoeft de dag niet eens zo vaak besproken te worden om aan te slaan. Heineken bij James Bond is als Bassie bij Adriaan. De woordgrap is dodelijk goed.
Een kleine bijdrage, maar toch een grote. Want als je bedenkt hoeveel mensen dagelijks Google openen, heeft deze animatie vast zijn effect gehad. Fun fact: Ignaz Semmelweis is de man die je geanimeerd ziet, en hij was de eerste wetenschapper die medische voordelen toekende aan het handen wassen.
40. Luchtmobiele Brigade - Tetris Challenge
De populaire Tetris Challenge was een uitdaging op social media waari... Ain't nobody got time for that!
HEMA is de discussie rond Piet meer dan beu. En met wat zelfspot in de toon laten ze weten geen discussie te willen (en verwachten) over hun glutenvrije kruidnoten.
42. Netflix - Spoilers
In een pandemie is het belangrijk dat mensen zoveel mogelijk binnen blijven en contact met anderen vermijden. Maar dat is lastig, als er buiten zoveel verleidingen op de loer liggen. Dat kan anders, dacht Netflix. Wat nu als we mensen juist een reden geven om níet naar buiten te gaan? Als we op billboards bijvoorbeeld gaan verklappen hoe veelbekeken series aflopen? Dat vindt niemand leuk. En dat was voor Netflix precies de reden om het juist wel te doen.
43. Bol.com - Area51
vkmag neemt ons de woorden uit de mond.
44. Kruidvat - Geurtje
In de categorie goedbedoeld ontbijt op bed met rauwe eitjes en koude koffie.
45. Pathé - 3D-lenzen
Toen het een 1 aprilgrap bleek te zijn, stonden bioscoopbezoekers toch wel even raar te kijken.
Een bericht gedeeld door LensOnline (@lensonlinenl) op 16 Nov 2019 om 1:07 (PST)
50. Decathlon - Rood
Ajacieden hebben pijnlijke herinneringen aan de wedstrijd Chelsea - Ajax, waarin de scheidsrechter 2x een rode kaart gaf binnen één minuut. Decathlon zag haar kans schoon en scoorde in het open doel.
51. Bol.com - Dry January
Een beproefd concept van Bol.com: grappige fake reviews schrijven en die relateren aan een inhaakdatum. Deze vonden we zeer geslaagd.
52. Nike - Speel voor een miljoenenpubliek
Nike haakt slim in op de droom van sporters wereldwijd om belangrijk te kunnen zijn voor een groot publiek. Nou, zegt Nike, dat kan nu. Door binnen te sporten help je miljoenen mensen over de hele wereld. Prachtig geformuleerd, in de statement-stijl die we van Nike gewend zijn.
53. Starbucks - Hmpff
Zelfspot staat op social media garant voor likes, en Starbucks is er blijkbaar ook niet vies van. Ze steken hier de draak met de namen op de welbekende koffiebekers, die al dan niet expres fout worden geschreven door het Starbucks-personeel. Het is ze hoe dan ook vergeven dat ze ons achter onze mondkapjes niet verstaan.
Een bericht gedeeld door Starbucks UK (@starbucksuk) op 3 Aug 2020 om 7:28 (PDT)
54. Heineken - Sixpack
Deze heeft geen uitleg nodig, en die eenvoud maakt deze inhaker een topper.
55. Rijkswaterstaat - Pakjesavond
Rijkswaterstaat pakt uit met Pakjesavond.
56. Burger King - Social distancing Whopper
Zoveel ui, dat iedereen automatisch en geheel vrijwillig afstand houdt van jouw adem.
57. HEMA - Back to school
Combineer Moederdag met het nieuws dat de scholen na wekenlange sluiting weer open gingen, en je krijgt dit resultaat:
58. Hornbach - Songfestival
Hornbach begrijpt dat de gemiddelde klusser niet bepaald fan is van de soms valse noten uit alle uithoeken van Europa (en Australië). Gelukkig heeft de bouwmarkt daar een hulpmiddeltje voor.
59. Etos - Eén voor de lips...
De Luizenmoeder was een tijdje hét gespreksonderwerp op online schoolpleinen. Iedereen die die serie gevolgd heeft (en dat zijn toch een paar miljoen mensen), zal deze inhaker begrijpen.
60. Heineken - World Record Egg
Simpel, maar je moet er maar op komen. Heineken lift hier mee op het succes van het Instagram-account World Record Egg.
61. Tikkie - Incasso
Best handig, maar toch iets te onrealistisch om waarheid te zijn. Een 1 aprilgrap!
Een bericht gedeeld door Tikkie (@tikkie_app) op 29 Mrt 2019 om 3:29 (PDT)
62. Bol.com - Scholen zijn weer open
Herkenbaar voor iedere scholier die normaal gesproken na de zomervakantie het stof van zijn schooltas blaast?
63. Allianz Direct - Wijnen
De verzekeraar koppelt het belang van nuchter autorijden aan de 'hobby' van TelevizierRingwinnaar Martien Meiland om af en toe een wijntje of twee te drinken.
64. Durex - Bescherm jezelf en anderen
Een gewaagde, voor zichzelf sprekende uiting van Durex.
Een bericht gedeeld door Durex Zambia (@durexzambia) op 14 Mei 2020 om 10:00 (PDT)
65. Volvo - Be Safe
Volvo gaat graag prat op de veiligheid van haar auto's, maar geeft tijdens de pandemie toe dat er op dat moment veiligere plekken zijn. Thuis. Binnen.
66. Burger King - Elections
Ontzettend goed, maar hij behoeft wat uitleg. Een 'Whopper' is niet alleen de bekendste burger van Burger King, maar betekent ook 'leugen' in straattaal-Engels. Hier wordt dus verwezen naar de welbekende beschuldiging dat politici in verkiezingstijd vooral leugens verspreiden. Maar in Engeland gaat het nog nét iets verder, aangezien de Brexit-bus met de bewering 'We send the EU 350 million pounds a week" in 2016 veel reuring veroorzaakte en onwaar bleek te zijn. Een doordenkertje voor ons, een vanzelfsprekendheid voor de Britten. Zo zie je dat context en kennis van je doelgroep van belang is bij een goede inhaker. Deze inhaker werkt in Londen, maar zou in Amsterdam niet aanslaan.
Een bericht gedeeld door bol.com (@bol_com) op 27 Mrt 2020 om 2:37 (PDT)
69. Vibe Group - Logistieke operatie
"Een schoorsteengerelateerde altruïstische daad waarmee we miljoenen telgen van attenties voorzien."
70. Jumbo - Alzheimer socks!
Op Wereld Alzheimer Dag kun je natuurlijk inhaken met een woordgrap, of je kunt daadwerkelijk iets verkopen dat bijdraagt aan het terugdringen van de vreselijke ziekte. Jumbo deed het allebei.
71. PostNL - Wij buiten, jullie binnen
Niet zozeer humoristisch of met een knipoog. Vooral een ijzersterke boodschap van PostNL.
72. Bol.com - Trump en chloor
Trump leek even te suggereren dat chloor innemen ook kon helpen om COVID-19 te gaan. Bol.com besloot duidelijkheid te verschaffen.
73. Albert Heijn - Black Friday
Friday Fryday!
74. Jumbo - Kappertjes
Tja, en toen mochten de kappers weer open. Een opluchting voor velen, en hoe dan ook een veelbesproken moment.
75. Coop - Corona
Inmiddels cliché, maar aan het begin van de COVID-19-pandemie was deze nog behoorlijk vernieuwend.
76. KitKat - Have a break.
Afstand houden doe je zo:
77. Venz - Alleen maar funnies
Sterk staaltje omdenken van Venz. Als kinderen de spreekwoordelijke krenten uit de pap willen, waarom niet alleen krenten aanbieden bij wijze van 1 aprilgrap? Deze genomineerde inhaker leverde het hagelslagmerk zelfs een luxeprobleem op: mensen wilden dit pak daadwerkelijk hebben, en daarom schreef Venz een wedstrijd uit om een paar voorbeeldpakjes te winnen. Helaas voor de liefhebbers werd deze variant nooit in het standaardassortiment opgenomen.
78. HEMA - Gele trui
Mooi in zijn eenvoud. Gele truien alleen in de tour? Nee hoor, die heeft sponsor HEMA zelf ook gewoon in de winkels liggen.
79. KV Kortrijk (en vele anderen) - Messi
Messi maakte bekend weg te willen bij FC Barcelona. KV Kortrijk doet hier alsof ze de beste speler ter wereld hebben weten te strikken. Sterk door de zelfspot van de kleinere club. Wel jammer dat het concept zo vaak gebruikt werd door tientallen andere clubs.
Youtubers die een prank uithalen bij Pathé? Wat zij kunnen, kunnen wij ook, dacht de bioscoopketen. Passende reactie op een veelbesproken nieuwtje (en daarmee best een inhaker te noemen).
Zo flauw en slecht dat hij stiekem wel goed is. Inhaker op de TelevizierRing-winst van Chateau Meiland.
81. Bol.com - Groenland
Haha, toen Donald Trump liet weten dat hij overwoog om Groenland te kopen (alsof dat een ding is), reageerde Bol.com zo:
82. Bar le Duc - Waturrr!?
Ken je het filmpje van deze internetcultfiguur? Dan wordt het moeilijk om niet te proesten bij deze geweldig grappige inhaker. Tijdloos!
83. Albert Heijn - Warme zomer
Van hittegolf naar microgolf.
84. HEMA - Hitte
Hé, dit product zagen we al eerder in deze lijst. Klopt! Zo zie je dat min of meer dezelfde inhaker zich soms leent voor meerdere social media posts, als er maar een ruime tijd overheen is gegaan.
85. Lidl - Potje hittegolf
Alwéér een inhaker op de hitte. Tja, zolang die hitte veelbesproken blijft, is hij nu eenmaal een dankbare bron van geslaagde inhakers.
86. UNHCR - World Emoji Day
Wij als Coosto brengen jaarlijks ons Nationaal Emoji Onderzoek uit op World Emoji Day, maar moeten inhakertechnisch onze meerdere erkennen in het UNHCR. Wat een creatieve, eenvoudige en krachtige tweet. Inhaken met een boodschap!
— UNHCR, the UN Refugee Agency (@Refugees) July 17, 2019
87. HEMA - Zweedbestendig
HEMA is het merk in deze lijst dat het vaakst terugkomt, maar het is volledig terecht dat we ook deze nog even meepakken. Het Nederlands vrouwenvoetbalteam won van Zweden op het WK, en deze inhaker van HEMA treft ook doel.
88. Albert Heijn - WK Vrouwenvoetbal
En toen moest USA op de slachtbank. Helaas lukte dat niet, maar in de voorbereiding kwam Albert Heijn nog wel met deze perfect gebakken inhaker.
89. TUI - Processierupsen
Klagen zit in de Nederlandse volksaard. Zelfs een warme, zonnige zomer is niet perfect, want: processierupsen. TUI stelt voor dat we de veelbesproken beestjes ontvluchten door naar een tropisch eiland te reizen.
90. Pathé - Weersvoorspelling
Pathé suggereert een andere oplossing voor zwetend heet zomerweer. Kom lekker binnen een filmpje kijken. Daar is het altijd dezelfde temperatuur. Nooit wind, nooit regen!
91. Ikea - Apples
Hét commentaar van Apple-volgers bij de presentatie van de nieuwe Mac Pro was dat het apparaat een beetje op een rasp zou lijken. Die heeft Ikea ook op voorraad, maar dan een tíkje goedkoper...
92. Albert Heijn - Nootweer
'Plaatselijk noodweer verwacht' deed de Appie aan heel andere dingen denken.
93. Etos - Vierklaagse
Klagen over pijnlijke voeten tijdens de Nijmeegse Vierdaagse is niet meer nodig met deze blaarpleisters.
94. Albert Heijn - Beschuit with mice
De geboorte van de royal baby in Groot-Brittannië maakte ook in Nederland de nodige tongen los. Albert Heijn vond het wel een goed idee om het online kanaal over te steken en een Hollandse traditie te bezorgen.
95. T-Mobile - Misspellings
Een meme die rondging op Twitter was 'Top 5 misspellings of your name'. Je quotete de originele tweet en noemde op hoe jouw naam weleens foutief is uitgesproken. Eigenlijk waren het alleen maar personen die meededen aan deze internet-gimmick, maar T-Mobile besloot zich ook met een flinke dosis zelfspot te roeren.
Toen de technisch directeur van Ajax, Marc Overmars, na de overwinning op Juventus in de Champions League een buikschuiver maakte, gingen die beelden de wereld over. Bol.com maakte zich echter vooral druk om het bevlekte overhemd van Overmars.
97. Aldi - Schultenfrau
Het iconische Aldi-bier zou een vrouwelijke versie krijgen. Releasedatum: 1 april.
98. HEMA - All you niet is love
Vind je deze geslaagd of need?
99. Hornbach - Valentijnsdag
Als je je partner ten huwelijk vraagt op Valentijnsdag, dan kun je wel wat voorbereiding gebruiken, dacht Hornbach. Een speech? Een ring? Nee joh, kniebeschermers!
100. Tango - Bloemetje van het tankstation
De foto hieronder is een inhaker op Valentijnsdag van Tango, het tankstationbedrijf. Niets bijzonders, zou je in eerste instantie denken. De kracht van deze inhaker is echter de combinatie tussen copy en beeld. De begeleidende tekst boven deze foto:
"Rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw. Ik kocht bloemen bij een tankstation. Dit was de reactie van mijn vrouw."
Daarmee wordt veel duidelijk. En grappig.
101. Jumbo - Bekend van Instagram
Het World Record Egg Instagramaccount kwam uit het niets. Het account plaatste in eerste instantie één foto met maar één doel: zoveel mogelijk likes binnenharken. Waarom? Hoe? Wie? Allemaal onbekend. Maar juist die leegte maakte de post succesvol. Jumbo liftte met een knipoog mee op de hype. De post die 52 miljoen likes kreeg? Daarvan hebben wij er een paar gros in onze schappen!
Zo, die lijst zit erop. 101 geslaagde inhakers, in willekeurige volgorde. Niet om te kopiëren, maar zodat je een beetje feeling te krijgen bij wat werkt, en zodat je hopelijk inspiratie opdoet om zelf creatieve, originele inhakers voor jouw eigen merk te creëren. Succes!
Atender bien a tus clientes ya no se reduce a responder rápido. Se trata de estar presente donde ellos están, de ofrecerles respuestas útiles, personalizadas y a tiempo — y de medir ese impacto como parte clave de tu estrategia digital.
Por eso, cada vez más organizaciones en sectores como la salud, el retail o la administración pública se plantean dar el paso a una herramienta de webcare. Pero con tantas opciones en el mercado, ¿cuál es la adecuada?
En este artículo te guiamos por los 6 criterios esenciales que te ayudarán a tomar una decisión informada, práctica y alineada con las necesidades de tu equipo.
I. Multicanalidad real: redes sociales, chats y mensajería
Una buena herramienta de webcare te permite gestionar todas tus conversaciones digitales desde un único lugar. Así, tu equipo puede trabajar de forma más ágil, coordinada y con un tono de voz coherente en todos los canales.
Lo ideal es que puedas centralizar:
Comentarios y menciones en Instagram, Facebook, X y LinkedIn
Mensajes directos en Messenger, WhatsApp o Instagram DM
Chats web e incluso correos electrónicos, si tu operativa lo requiere
Y lo más importante: ¿Tu herramienta permite asignar automáticamente cada mensaje al miembro del equipo adecuado y mantener trazabilidad completa de la conversación?
II. Velocidad y eficiencia en la respuesta
El tiempo de respuesta es una de las métricas más críticas en la atención digital. Pero responder rápido no significa perder la personalización. Una herramienta efectiva debe ayudarte a equilibrar eficiencia y calidad.
Busca funcionalidades como:
Gestionar el reparto de mensajes entrantes de forma automatizada y eficiente
Plantillas reutilizables pero adaptables al tono de marca
Vistas colaborativas para evitar duplicidades entre agentes
Evalúa lo siguiente en tu elección, ¿la herramienta facilita flujos más ágiles sin comprometer el trato humano?
III. Informes y métricas adaptadas a tu organización
Medir es tan importante como actuar. Necesitas tener control de lo que está ocurriendo, tanto para ajustar recursos como para demostrar los resultados de tu estrategia.
Los informes clave deben incluir:
Canales más utilizados por tus públicos
Tipología de preguntas, temas o incidencias más frecuentes
Tiempos de respuesta y resolución
Nivel de satisfacción del usuario (en caso de usar encuestas post-atención)
Rendimiento individual y colectivo de los agentes
Punto extra si puedes personalizar dashboards o exportar fácilmente los datos para integrarlos en tus informes internos.
IV. Integración con otros sistemas y herramientas
Una buena herramienta de webcare no actúa sola. Debe encajar dentro del ecosistema digital de tu organización para facilitar procesos y evitar silos.
Revisa si se integra con:
Tu CRM, con posibilidades como la integración con Salesforce Service Cloud, que permite unificar la información del cliente y ofrecer una experiencia verdaderamente omnicanal
Plataformas de mensajería como WhatsApp Business
Herramientas de chat en directo o ticketing
Software de publicación y planificación de contenido
Una integración bien pensada ahorra tiempo, reduce errores y mejora la colaboración entre departamentos
V. Escalabilidad y experiencia adaptada a tu equipo
A medida que crecen tus canales, tu comunidad o tu equipo, necesitas una solución que crezca contigo. Una buena herramienta de webcare debe adaptarse a tus procesos, sin perder agilidad ni control operativo.
Fíjate especialmente en:
Capacidad de escalar en usuarios, equipos, canales o volumen de interacciones.
Flexibilidad para personalizar flujos de trabajo, permisos y vistas por rol.
Formación, soporte y acompañamiento para que el equipo saque el máximo partido.
Interfaz clara y estructurada, diseñada para equipos que trabajan a diario con múltiples canales.
Pregúntate: ¿Esta herramienta puede acompañarnos hoy y también dentro de dos años, cuando el volumen y la complejidad hayan aumentado?
VI. Seguridad, permisos y cumplimiento normativo
Especialmente en sectores como salud, gobierno o servicios financieros, la protección de los datos del usuario no es negociable.
Asegúrate de que la herramienta cumple con:
Normativa en materia de protección de datos
Accesos controlados y permisos por rol
Historial completo y trazabilidad de cada conversación
Almacenamiento de datos en entornos seguros y conformes a la legislación local
Implicar al equipo legal o de IT desde el inicio puede ayudarte a tomar una decisión más rápida y segura.
Una herramienta de webcare no es solo un software para responder mensajes. Es una inversión estratégica en la experiencia digital que ofreces a tus usuarios.
Tomarte el tiempo para evaluar bien estos 6 criterios te permitirá elegir una solución que no solo cubra tus necesidades actuales, sino que acompañe a tu organización en el futuro.
¿Estás valorando opciones concretas? En Coosto ayudamos a equipos como el tuyo a implementar una solución de webcare eficaz, escalable y adaptada a sus flujos. Te mostramos cómo funcionaría en tu caso.
Solicita una demo personalizada y te mostraremos cómo gestionar tu atención al cliente digital de forma más eficiente.
El aumento de aranceles está elevando los costes médicos en la sanidad privada. ¿El riesgo? Pérdida de confianza y reputación.
Como señala El Economista, el desfase entre costes reales y tarifas asumidas por las aseguradoras está obligando a muchas clínicas a subir precios. Esto puede afectar la percepción de accesibilidad y deteriorar la experiencia de atención al cliente, generando comentarios negativos y conversaciones públicas que dañan la imagen del centro médico.
En este contexto, una estrategia de webcare permite anticiparse, escuchar y proteger lo que más importa: la percepción del paciente.
El reto no es solo financiero, sino también comunicacional
La necesidad de ajustar tarifas para mantener la calidad asistencial es una realidad para muchas clínicas privadas. Factores como fluctuaciones económicas globales, incremento en costes logísticos y alza en precios de insumos médicos han contribuido a esta situación.
Según el informe 2025 Global Medical Trend Rates Report de Aon, se prevé que los costes de los planes médicos en España aumenten un 8% en 2025, superando la inflación prevista del 2,4% para ese año.
Lo que en el interior del hospital se percibe como una necesidad operativa, desde fuera puede interpretarse como una subida injustificada o una pérdida de accesibilidad. Es ahí donde comienza el verdadero desafío en la estrategia digital.
Cuando el coste se convierte en conversación
Cada vez que una persona comparte su experiencia sanitaria en redes sociales o plataformas de reseñas, influye —positiva o negativamente— en la imagen de la institución médica. Y en muchos casos, el motivo no es la calidad asistencial, sino factores como el precio o la accesibilidad. Según Redacción Médica, los pacientes valoran la sanidad privada en base a cuatro pilares clave: atención, accesibilidad, calidad y coste. Cuando alguno de ellos se ve comprometido, la percepción puede cambiar rápidamente.
Por eso, incluso pequeños cambios en tarifas o en el detalle de una factura pueden convertirse en conversaciones públicas si no van acompañados de una comunicación clara y empática. Lo que pudo resolverse en privado con una explicación, puede transformarse en un hilo de quejas que genera desconfianza entre pacientes actuales y potenciales. Y una crisis reputacional no siempre da señales antes de estallar.
La respuesta comienza por escuchar
En este escenario, herramientas como Coosto Listen se convierten en aliados esenciales. Escuchar de forma estructurada lo que se dice sobre tu hospital —en foros, redes, medios y reseñas— es el primer paso para anticiparse.
Responder con inteligencia emocional y datos.
La respuesta al paciente en redes sociales no debe ser defensiva, sino orientada a la transparencia y al cuidado. En un entorno tan sensible como la salud, el tono, el momento y la intención de cada mensaje importan.
Coosto Engage permite a las clínicas y hospitales privados responder de forma centralizada, ágil y personalizada, cuidando tanto el contenido como la relación con el paciente. Porque cada mensaje cuenta, y cada conversación es una oportunidad para reforzar la confianza.
Refuerza la confianza de tu paciente
La presión económica no va a desaparecer, pero la confianza sí puede perderse si no se protege a tiempo. En la sanidad privada, la atención del paciente ya no termina en la consulta: continúa en lo que se escucha, dice y comparte.
Por eso, una estrategia digital de webcare es hoy más necesaria que nunca. Escuchar, responder y actuar con agilidad no solo mejora la experiencia del paciente, sino que también blinda la reputación de la clínica frente a posibles crisis.
¿Quieres anticiparte a las conversaciones que ponen en riesgo la reputación de tu centro privado?
Con Coosto, puedes monitorizar lo que se dice, responder con empatía y analizar cada interacción en tiempo real. Descubre cómo una estrategia digital de webcare te ayuda a proteger lo que más valoran tus pacientes: la confianza.
Un mensaje ignorado puede parecer inofensivo, pero el 32 % de los consumidores abandonaría una marca tras una sola mala experiencia. Así de decisivo es cuidar tu webcare. Estos son los 7 errores que pueden estar afectando tu atención al cliente (y cómo corregirlos).
I. Ignorar mensajes o comentarios
Parece increíble, pero aún hay marcas que dejan consultas o quejas sin responder. Una duda ignorada, una mención sin respuesta… y ahí empieza el deterioro de tu atención al cliente. Porque en redes sociales, el silencio también comunica (y no precisamente en positivo).
Impacto: Genera desconfianza, daña la imagen de tu marca y pone en riesgo toda tu estrategia de servicio al cliente.
Cómo evitarlo: Usa una plataforma que centralice todos los canales y te notifique en tiempo real. Si un mensaje se te escapa, no lo podrás resolver.
II. Abusar de respuestas automáticas
Frases genéricas como “Gracias por tu mensaje, te contestaremos lo antes posible” pueden parecer correctas, pero cuando se utilizan en respuestas a mensajes públicos de forma reiterada, sin ninguna continuidad, acaban transmitiendo desinterés y poca confianza.
El cliente nota cuando está hablando con una máquina. Y aunque las respuestas automáticas pueden ahorrar tiempo, no deben sustituir el trato humano ni adaptarse a cualquier situación sin contexto. De hecho, elegir entre chatbots vs webcare humano depende del tipo de interacción, pero cuando se trata de empatía, matices o gestión de quejas, el webcare humano sigue siendo irremplazable.
Impacto: El cliente percibe indiferencia, lo que debilita la relación y afecta negativamente a la experiencia del cliente.
Cómo evitarlo: Las plantillas están bien como punto de partida, pero deben ajustarse siempre al tono, contenido y urgencia de cada mensaje. La clave está en combinar eficiencia con cercanía.
III. Incoherencia en el tono de la marca
Imagina que un día respondes con emojis y frases cercanas; al siguiente, con lenguaje excesivamente formal. Este vaivén en el tono puede generar confusión a los clientes y proyectar una imagen poco profesional. En lo relativo al servicio al cliente, el estilo importa tanto como el contenido. Un tono inconsistente puede hacer que la marca pierda coherencia, y con ella, la confianza de quienes te contactan.
Impacto: Incoherencia en la comunicación, pérdida de credibilidad y una experiencia fragmentada para el cliente.
Cómo evitarlo: Establece una guía de estilo clara para la atención al cliente en redes sociales. Define el tono, el nivel de formalidad, expresiones permitidas y ejemplos prácticos para que todo el equipo comunique con una sola voz
IV. Tiempos de respuesta demasiado largos
En redes sociales, cada minuto cuenta. No responder a tiempo puede convertir una simple consulta en una queja pública. De hecho, un estudio reciente de la Consultora Mckinsey reveló que el 40% de los consumidores espera una respuesta en redes sociales de las marcas en la primera hora y un 79% la espera en menos de 24 horas.
Cuando las expectativas que tiene el cliente no se cumplen, el impacto es inmediato: frustración, pérdida de confianza y abandono hacia la competencia.
Impacto: Quejas visibles, insatisfacción del cliente y pérdida de oportunidades valiosas para fidelizar.
Cómo evitarlo: Establece tiempos de respuesta claros —idealmente dentro de la primera hora en horario laboral— y monitoriza su cumplimiento. Herramientas con asignación automática y alertas en tiempo real te permiten ofrecer un servicio al cliente ágil y eficaz, sin dejar conversaciones pendientes.
V. Atender públicamente casos que requieren privacidad
Responder de forma transparente es positivo, pero no todo debe discutirse frente a toda tu audiencia. Hay casos que, por su complejidad o sensibilidad, merecen un espacio más privado. Gestionarlos públicamente puede exponer datos, malinterpretaciones o incluso tensar más la situación.
Impacto: Riesgo de vulnerar la privacidad del cliente, escalar el conflicto y dañar la imagen de tu marca.
Cómo evitarlo: Cuando detectes un caso delicado, invita al usuario a continuar la conversación por mensaje privado o a través de otro canal más adecuado, explicando de forma clara y amable el motivo del cambio.
VI. No medir resultados
Responder mensajes es solo la punta del iceberg. Pero… ¿sabes realmente cuántas respuestas das al día? ¿En cuánto tiempo? ¿Cómo impacta en la satisfacción del cliente? Sin datos concretos, es imposible saber si tu atención y servicio al cliente en redes sociales está funcionando, dónde puedes mejorar o cómo justificar los recursos que inviertes.
Impacto: Falta de visibilidad sobre el rendimiento, escasa mejora continua y dificultad para mostrar el valor estratégico del equipo.
Cómo evitarlo: Define KPIs claros como tiempo medio de respuesta, volumen de interacciones, nivel de satisfacción o temas más recurrentes. Utiliza dashboards que te den una visión global en tiempo real y que te ayuden a tomar decisiones basadas en datos.
VII. Falta de coordinación entre equipos internos
Si hay diferentes departamentos —como comunicación, marketing o atención al cliente— gestionando las redes sociales sin una coordinación clara, el resultado suele ser desorden: respuestas duplicadas, contradicciones en el mensaje o, peor aún, silencio absoluto ante una consulta. Y para el cliente, todo esto se traduce en una experiencia confusa y poco profesional.
Impacto: Mala experiencia para el cliente.
Cómo evitarlo: Centraliza la gestión en una única plataforma que permita reclamar casos, asignarlos automáticamente y establecer flujos de trabajo eficientes. Define roles y responsabilidades claras para todo el equipo para garantizar una experiencia impecable.
Empieza hoy a optimizar la atención al cliente en redes sociales
Evitar errores en la atención al cliente requiere una estrategia bien pensada, orientada a la mejora constante. Con procesos sólidos, foco en el cliente y una herramienta que realmente se adapte a tus necesidades, cada interacción digital puede convertirse en una oportunidad para fortalecer tu marca y construir relaciones duraderas.
Ahí es donde entra Coosto. Nuestra plataforma está diseñada para ayudarte a profesionalizar tu servicio al cliente digital, unificando todos tus canales, acelerando los tiempos de respuesta y optimizando el trabajo de tu equipo. Todo desde un entorno intuitivo que garantiza una experiencia ágil, coherente y de calidad en redes sociales.
La herramienta de marketing para contenido y redes sociales
Descubre en tiempo real cómo los clientes experimentan tu marca, desde quejas hasta elogios. Monitorea el sentimiento de publicaciones y reseñas en línea, y responde de forma proactiva para proteger y fortalecer tu reputación.