Demo gratis

Uncategoried

De Big Tasty gaat op vakantie… en social media is er blij mee

Het is niet de eerste keer dat de Big Tasty er even tussenuit knijpt. In 2011 werd hij ook al eens halverwege het jaar doorgekrast op de menukaart. McDonald’s koos er toen voor om dat niet aan de grote klok te hangen. Mensen kwamen er daardoor langzaam maar zeker zelf achter, en werden bij het bestellen negatief verrast: de Big Tasty pronkte niet meer tussen de Big Mac en McChicken. Dat leverde op social media toen langdurige buzz op, met vooral negatief sentiment (24% negatief versus 12% positief):

grafiek a

Waarschijnlijk koos McDonald’s er mede daarom voor om de tijdelijke exit van de burger ditmaal anders aan te pakken. Het bedrijf maakte het slechte nieuws zelf wereldkundig via social media. Verpakt in een knipoog, waarmee McDonald’s zelf invloed kreeg op de tone-of-voice van de discussie:

mcdonaldspost

De fastfoodketen had haar publiek goed ingeschat, want de post bleek hetzelfde soort reacties uit te lokken:

reactiemcdonalds
Meer grappige en emotionele reacties op deze post van McDonald’s vind je bij De Beste Social

Als het de strategie van McDonald’s was om een lange discussie en overwegend negatief sentiment te vermijden, dan zijn ze daarin geslaagd. Onze sentimentsanalyse laat zien dat er vorige week zelfs iets meer positieve dan negatieve berichten verschenen rond het ‘tot ziens’ van Big Tasty:

mcdonalds2

Dan de brandende vraag: waarom besluit McDonald’s in vredesnaam om zo’n populaire burger op vakantie te sturen? Dat blijft gissen, maar wij denken dat we een deel van het antwoord hieronder terugvinden in Coosto. Het gejuich om de terugkeer van de Big Tasty in april 2012 was vele malen groter dan het verdriet om het vertrek.

mcdonalds3

Je weet immers pas wat je hebt, als het er niet meer is, toch?

 

Uncategoried

Deze 6 Nederlandse bedrijven weten wel raad met Instagram

Daar niks nieuws onder de horizon. 

Al een tijdje weten steeds meer bedrijven de weg naar Instagram te vinden. Maar wat doe je met het platform? Ga je hetzelfde verhaal vertellen als op al je andere social kanalen? Of toch een andere invalshoek? Het kan best lastig zijn om tot een strakke Insta-feed te komen. Daarom helpen wij je even op weg. We selecteerden 6 verschillende Nederlandse bedrijven op Instagram om je te inspireren. Geen dank! 

1. Coolblue

Alles voor een glimlach. En die pay-off maakt Coolblue ook waar op Instagram. Ze plaatst verschillende soorten content. Winacties, productfilmpjes, bedrijfsweetjes maar ook ‘behind the scenes’-foto’s. Eén ding komt in ieder geval terug in de feed: de kleuren blauw en oranje. En laat dat nou nét de kleuren van Coolblue zijn. Looking good guys!
 

Instagram Coolblue

 

2. ING Nederland

De mobielste bank van Nederland kan natuurlijk ook niet achterblijven op Instagram. ING Nederland vertelt op Instagram verhalen van ondernemers, maar laat ook zien dat ze maatschappelijke initiatieven steunt. Als we een stukje terug scrollen in de feed, zien we veel foto’s voorbij komen van mooie plekken in Nederland. Ingezonden door volgers. Deze user generated content heeft zijn eigen hashtag gekregen: #dichtbijNL. Een goed voorbeeld hoe je volgers kan betrekken bij contentcreatie. 
 

Instagram_ING

 

3. Heineken NL

Als er één bedrijf goed is in het creëren van creatieve uitingen, dan is het wel Heineken. Ook op Instagram maakt het biermerk dat waar. De bijschriften zijn gevat, de beelden creatief (‘Beercause of you’: moet ik nog meer zeggen?) én consistent. Elk beeld ademt Heineken. Strak!
 

Instagram_Heineken

 

4. Philips

Philips zet Instagram in om een verhaal te vertellen. Ze wil inspireren, volgers aan het denken zetten. Dankzij de hashtag #aBetterNow creëren ze een rode draad door de content. Verschillende campagnes (en dus ook beelden) blijven zo dezelfde boodschap uitdragen.
 

Instagram_Philips

5. KLM

Een echt kijkje in de keuken. Of eigenlijk: vliegtuig. KLM gebruikt hier - heel slim - haar eigen medewerkers voor. Van piloot tot aan stewardess en van vliegtuigslepers tot aan stagiairs. Op die manier kunnen volgers een héél klein beetje dat KLM-blauwe gevoel ervaren. Met zo’n feed is KLM ook op Instagram ready for takeoff!
 

Instagram_KLM

 

6. Albert Heijn

Ook Albert Heijn maakt dankbaar gebruik van user generated content. Ze zoekt proactief gebruikers op die foto’s posten met #albertheijn tags, om vervolgens die content te regrammen. Daarnaast probeert ze volgers te inspireren door foto’s te plaatsen van de meest smakelijke gerechten. Inclusief het recept. Honger!
 

Instagram_AlbertHeijn

 

De 6 bedrijven leren ons dat je Instagram op veel verschillende manieren kan inzetten. Van user generated content tot aan het delen van recepten en van winacties tot aan het delen van ‘kijkje-in-de-keuken’ foto’s. Wat we vooral niet terugzien, is harde verkoop (‘Koop mij!’). Waarom niet? Simpelweg omdat Instagram zich hier niet voor leent. Met beelden wil je inspireren, een verhaal vertellen om zo onder de aandacht te komen bij je doelgroep. Deze 6 bedrijven gebruiken Instagram misschien op verschillende manieren, ze hebben één gemeenschappelijke deler: ze vertellen het verhaal van de organisatie. En dat is wat telt.

Genoeg inspiratie opgedaan? Heb je misschien al een Instagram account voor je bedrijf? Of is die nog in de maak? In beide gevallen is het Handboek Instagram echt wat voor jou. We vertellen je daarin alles over Instagram en geven je concrete handvatten hoe je het platform zelf optimaal kan inzetten voor je bedrijf. 

 

Uncategoried

Wat marketeers kunnen leren van viralmachine Arjen Lubach

Of mensen nu geloofden dat de serie er echt aankwam, of ervan overtuigd waren dat het een door fans gemaakte video betrof: er werd over gepraat. Er werd véél over gepraat. Analyse in Coosto leert dat de discussie rond Westeros meer dan 10 miljoen mensen bereikte. Toegegeven, niet iedere marketing- of communicatieprofessional heeft de redactie en het budget tot zijn beschikking om dergelijke professionele video’s te maken. Maar ook op kleinere schaal zijn er wel degelijk dingen die we kunnen leren van de viralmachine die Arjen Lubach heet:

1. Kennis over je publiek is het startpunt

In de kern zijn de virals van Lubach extreem goed gelukte inhakers. Een inhaker is een manier om als bedrijf of merk in te spelen op een al bestaande discussie. Zo’n inhaker begint bij kennis van onderwerpen die voor je publiek relevant zijn. Omdat het potentiële publiek van Zondag met Lubach zeer breed en groot is, is het logisch dat het programma telkens kiest voor actualiteiten die een groot deel van Nederland bezighouden: de verkiezingen in de VS, de verkiezingen in Nederland en nu dus Game of Thrones.

Waarschijnlijk heeft jouw organisatie een wat specifiekere doelgroep. Ook dan kunnen inhakers op een goedkope manier bereik opleveren. Is jouw specifieke doelgroep bijvoorbeeld begaan met een bepaald evenement? Hebben de mensen binnen je doelgroep gemeenschappelijke interesses? Probeer er op een originele manier op in te haken. Via social media monitoring tools kun je die interesses achterhalen. Vind wie er praat over jouw merk en onderzoek wat hen nog meer bezighoudt.

{"preview_thumbnail":"https://www.coosto.com/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/JPVIJlKfAOs.jpg?itok=h59LjUm2","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=JPVIJlKfAOs","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Responsive)."]}

2. Timing is de sleutel

Weten wat je publiek bezighoudt is een goede eerste stap, maar zonder timing is je inhaker bij voorbaat waardeloos. De video van ‘Netherlands second’ was spot-on, maar ik kan je op een briefje geven dat hij niets had opgeleverd als hij op dit moment was uitgezonden. Soms is de timing heel gemakkelijk te bepalen. Sommige feestdagen of evenementen kun je namelijk al van verre zien aankomen. Denk aan Koningsdag, de Nijmeegse Vierdaagse of Carnaval.

Maar meestal ligt het wat gecompliceerder dan dat. Neem dit voorbeeld van Lubach en Game of Thrones. Game of Thrones is een tv-serie die draait vanaf 2011 en al 7 seizoenen kent. De online buzz rond de show fluctueert sterk, en als je besluit erop in te haken is het essentieel om het verloop van het gesprek in kaart te brengen, zodat je pieken kunt voorspellen. Lubach koos ervoor om zijn video een dag na de laatste aflevering te publiceren (29 augustus). Die keuze heeft uitstekend gewerkt. Hoewel de data uit Coosto laat zien dat Game of Thrones rond de eerste aflevering van het seizoen (17 juli) een nog hotter topic was, zou die timing niet goed hebben aangesloten op het nieuwe seizoen van Zondag met Lubach. Het was voor de redactie zaak om het snijpunt te vinden tussen product (eerste aflevering Zondag met Lubach) en pieken in het online gesprek (Game of Thrones in dit geval). Dat hebben ze feilloos gedaan als je het mij vraagt. 

Activiteit en sentiment met betrekking tot de serie Game of Thrones
Activiteit en sentiment met betrekking tot de serie Game of Thrones

 

3. Influencers zijn de motor van je viral

Een video is pas een viral video als hij veel wordt gedeeld. Betekent dat dat je rustig op je stoel kunt zitten wachten op de eerste ‘shares’ en ‘likes’? Absoluut niet. Hopen dat je video toevallig wordt opgepikt door iemand met een groot bereik en veel invloed, levert je doorgaans niet veel op. Dat lijkt de redactie van Zondag met Lubach ook te hebben begrepen. Slechts een paar uur na de upload op YouTube werd de video gedeeld door Blendle-oprichter Alexander Klöpping en Jan Böhmermann, een comedian die in Duitsland een soortgelijk programma als Zondag met Lubach presenteert.

WESTEROS THE SERIES - YouTube. Is dit echt? https://t.co/bQLtBr0wWD

— Alexander Klöpping (@AlexanderNL) 29 augustus 2017

 

Zij hebben zich in het afgelopen jaar al vaker positief uitgelaten over Zondag met Lubach en ze hebben een indrukwekkend aantal volgers. Kortom: het zijn belangrijke influencers voor Zondag met Lubach. Of de redactie hen daadwerkelijk heeft benaderd om de online buzz rond de video aan te wakkeren laat zich raden, maar het zou een goede en logische zet zijn geweest.

Ook dit kun je zelf op kleinere schaal aanpakken. Weet je wie er praat over je merk of bedrijf? Zorg dat je daar achter komt, en ga vervolgens na wie van hen een groot bereik heeft en wie veel invloed heeft op jouw publiek. Werk aan een duurzame band met deze influencers, zodat je hen zonder schroom kunt benaderen als je een keer een scoop of exclusieve content te bieden hebt.

Ik kan je niet beloven dat je inhakers de successen van Arjen Lubach gaan evenaren, maar door ze al in de voorbereidende fase professioneel uit te denken, kun je ook op jouw schaal mooie resultaten boeken. En wie weet, misschien kun jij je binnenkort ook met recht een viralmachine noemen. 

 

Uncategoried

Tips para crear contenido viral en Instagram

En cualquier estrategia de redes sociales, lo primero que se debe hacer, es definir los objetivos que se quieren alcanzar y en función de estos, centrarnos en unas u otras métricas. Y ¿cuáles pueden ser estas?

  • Alcance: a cuántas personas ha llegado tu contenido.
  • Interacción: el número de comentarios, reacciones, compartir o me gusta de una publicación.
  • Clicks: clicks en enlaces a un video o página web.
  • Visualizaciones: número de personas que han reproducido tu video.
  • Conversiones: cuando una de las personas a las que has alcanzado llega a comprar tu producto o servicio.

Si quieres saber más sobre las métricas que puedes medir, te dejamos por aquí otro blog con más información sobre informes en redes sociales.

Si tu objetivo es un mayor alcance, es decir, llegar al máximo número de personas posibles, un video o imagen que se haga viral, te ayudará mucho a conseguir tu objetivo.Crear contenido viral en Instagram no es tan sencillo como pueda parecer pero está claro que al seguir nuestros consejos crearás mejor contenido y conseguirás llegar mucho más lejos al aumentar el alcance del mismo. Comencemos por definir que es contenido viral, una publicación es viral cuando se difunde de forma masiva por el Internet.

Estos son los básicos para crear contenido viral que cualquier plataforma:

  • Esfuerzo y constancia: cuando más, mejor. Subir contenido cada día o al menos varias veces a la semana te mostrará a un público mayor y tendrás la oportunidad de ganar más seguidores.
  • Aporta contenido de valor: no sólo es importante la cantidad, sino también la calidad. Se tiene que crear contenido que aporte valor al usuario, encuentra tu nicho, averigua que les interesa y dales el contenido que buscan.
  • Mantén la atención del usuario: profundiza en el contenido, cala realmente en tu público objetivo. Intenta que el usuario vea el contenido completo, ¿cómo? Con una buena introducción, que capte la atención y cierre que luego recuerde.
  • Presencia en redes sociales: las redes sociales hoy en día se están convirtiendo en medios de noticias, superando incluso a muchos otros medios tradicionales.
  • Conecta con tu público objetivo: emociónate y que ellos se emocionen contigo. Tienes que transmitir sensaciones, que se vean reflejados o identificados con el contenido que publicas.

Aunque hay ciertas acciones básicas, es cierto que los algoritmos de las redes sociales cambian constantemente, si quieres recibir consejos de forma automatizada y actualizada para cada uno de tus posts te invitamos a probar el Post Optimizer, una herramienta que te ayudará a realizar la publicación perfecta en función de cual sea tu objetivo ¿buscas más alcance? ¿O quizás más conversiones? El Post Optimizer de Coosto te dará consejos sobre qué hashtags utilizar, emojis, la longitud que debe tener tu publicación, y mucho más! Todo esto lo puedes encontrar dentro de Coosto, si quieres saber más, solicita tu demo gratis aquí

Ahora bien, si lo que buscamos es crear contenido viral específicamente en la red social Instagram, te tenemos unos trucos que seguro te ayudarán ?

1. Reels

Ya es obvio que Instagram ha dejado de ser la red social de imágenes estáticas, nos guste o no, ahora lo que el algoritmo de Instagram posiciona son reels, reels y más reels. Este es el tipo de contenido que actualmente Instagram está dando visibilidad ¿cambiará en el futuro? Las redes sociales están en constante cambio y con actualizaciones diarias por lo que nunca se sabe hacia donde irán las siguientes tendencias ‘ emoji (añadir GIF o video de Reel de Coosto) Primor, la cadena de perfumerías malagueña es una de las empresas con más interacciones gracias a reels y videos en directo con millones de visualizaciones que realizan en colaboración con influencers españolas.

 

2. Calidad

Instagram está posicionando mejor los videos de alta resolución y cada vez la plataforma hace más actualizaciones para poder aumentar la calidad permitiendo ahora subir videos en 4K.

3. Duración

Lo que Instagram quiere es mantener la atención del usuario lo máximo posible, si bien puedes hacer un reel de larga duración, también es cierto que te será más complicado mantener la atención de tu usuario durante todo el tiempo por lo que ahora mismo el algoritmo de Instagram esta puntuando mejor los Reels de corta duración con el objetivo de que se consuman muchos contenidos en un periodo de tiempo corto, pero que el consumo de cada uno de estos sea completo.

4. Competencia

Estudia a tu competencia y a tu nicho, ¿Quiénes son los seguidores de tu competencia? ¿Qué contenido están creando tus competidores? ¿Qué hashtags utilizan? Todo esto siempre con el objetivo de inspirarte, intenta siempre crear tu propio contenido único, dale tu toque especial. Esto te hará diferenciarte y atraer la atención de más usuarios.

5. Hashtags

Utiliza los hashtags correctos para aparecer en la sección Explorar, te sorprendería la cantidad de personas que se desplazan a esta sección para descubrir nuevo contenido. Para cumplir este objetivo, el Hashtags generation te será de gran utilidad ya que en función de tu publicación te sugiere hashtags para que consigas aumentar tu alcance. Como ejemplo de empresa que realiza un buen uso de los hashtags tenemos a Iberdrola, la empresa comercializadora de energía. Un hashtag con intención creativa para lograr más engagement a la vez que promocionan la filosofía de la empresa.

 

6. Día y hora

Ten en cuenta cuando tu audiencia está más activa en la plataforma y sube tus Reels en este momento. Best time to Post, en Publish, es una de las herramientas de Coosto que te harán esta tarea mucho más fácil puesto que te da recomendaciones automáticas para cada una de tus publicaciones en cualquier red social sobre el mejor día y hora para que consigas el máximo alcance.

7. Portadas y títulos atractivos

Añade portadas que resalten y texto en tus videos, muchas personas no ven los Reels con el sonido activado por lo que te ayudará mucho más a mantener su atención si incluyes textos. Druni, la cadena valenciana de perfumes es un gran ejemplo de ello. Esta empresa ha conseguido adaptar su estrategia a lo largo de su trayectoria de 30 años logrando una comunidad de fans muy fuerte con su contenido.

 

8. Emoji

Adiós a las marcas de agua. Instagram lo detecta y posicionara tu contenido de forma negativa, por muy buen contenido que sea, no conseguirás que llegue muy lejos.

9. Tendencias

¡No te quedes atrás! Ya sea poner canciones de tendencia en tus reels o retos, estate siempre al tanto de lo que está pasando en Instagram. ¿Y dónde puedo encontrar música para mis reels? Existen playlists de tendencias de música para reels en Spotify En la página Tokboard, que ofrece semanalmente canciones trending tanto para Instagram como para TikTok. En la misma aplicación, al clicar en añadir sonido te saldrán sugerencias de canciones y el número de reels que se han hecho con las mismas.

10. Posiciona tu contenido

Establece de qué va a tratar tu contenido, es mejor centrarse en uno o dos temas y mantén la personalidad de tu marca.

11. Mantente actualizado

Busca siempre que contenido es viral, hacia donde vas las tendencias de creación de contenido y únete a ellas. Discover, una de las tabs de Coosto es muy útil para alcanzar este objetivo puesto que puedes descubrir los temas más trending de tu mercado. Esta herramienta de Coosto puntúa y posiciona cada uno de los temas en función del número de clics, comentarios, interacciones que cada noticia ha tenido. Contamos con 18 categorías pero siempre puedes crear la que se adapte a tu mercado.

Como ejemplo, tenemos a Zara, la tienda por excelencia de moda en España. Zara ha buscado conectar con sus seguidores con una campaña de reciclaje

 

Otra de las herramientas que te puede ser muy útil es Google Trends: https://trends.google.com/trends/?geo=ES . Esta herramienta de Google te permitirá buscar tendencias sobre cualquier tema y en cualquier parte del mundo.

Y como antes hemos mencionado, la constancia es clave, un reel al día si es posible y siempre aportando valor a tus usuarios. Consigue crear contenido que se guarde, se comparta o con el que tus usuarios interaccionen ? Si quieres saber más sobre cómo funciona el algoritmo de Instagram, lee nuestro blog .

Beneficios de usar Instagram en tu negocio

Alcance, puedes llegar a miles de personas de forma gratuita, sin necesidad de tener que hacer paid ads y gracias al algoritmo y el uso de hashtags, tu contenido se mostrará a tu público objetivo.

Música libre, no tienes que pagar derechos de autor y gracias a utilizar esta música, tu Reel puede despegar. Cuando una canción es viral, se estarán mostrando múltiples videos con esta canción de forma continuada a diferentes usuarios, por lo que tus posibilidades de aparecer a otras personas a las que quizás nunca llegarías se incrementan.

Información, Instagram es una plataforma llena de conocimiento. Cada vez son más las marcas que se unen para aportar contenido de valor. Si tu contenido de valor les es útil, lo compartirán entre sus conocidos y en su perfil. Así conseguirás llegar a mucha más gente.

Presencia, estar activo y presente en redes sociales te dará un valor incalculable en tu negocio. Miles de personas hoy en día buscan en redes sociales a la empresa antes que en Google, es muy posible que incluso terminen llegando a tu página web a través de Instagram y no de buscar el nombre de tu empresa en Internet.

Además, con Instagram Business (cuenta de Instagram para empresas) tendrás información sobre el rendimiento en tiempo real de tus publicaciones, estadísticas de tus seguidores: edades, género, ubicaciones así como información sobre cuándo publicar.

Si aún tienes dudas sobre lo el impacto que Instagram puede tener en tu empresa, te presentamos algunas estadísticas que volaran tu mente:

  • Un tercio de las historias con más visualizaciones, son historias de empresas.
  • Un 50% de los usuarios de Instagram siguen a una cuenta de empresa.
  • A la hora de decidir, un 80% de los usuarios busca la empresa en Instagram para obtener más información y comprar o no el producto o servicio.

Ya por último te vamos a dejar por aquí algunas ideas de reels que pueden hacer en tu empresa para que empieces a sacarle el máximo partido a la plataforma si todavía no lo estás haciendo.

  1. Muestra un día en la vida de tu empresa: Comparte un video detrás de escenas de cómo se hace tu producto o servicio. Esto ayudará a los clientes a conectar más con tu marca.
  2. Comparte tutoriales o consejos relacionados con tu negocio: Si eres una empresa de belleza, comparte tutoriales de maquillaje o consejos de cuidado de la piel. Si eres una empresa de comida, comparte recetas fáciles para cocinar en casa.
  3. Anima a tus seguidores a compartir contenido generado por ellos mismos: Pide a tus seguidores que compartan fotos o videos utilizando tu producto y repostea el mejor contenido en tu perfil.
  4. Realiza promociones o sorteos: Ofrece una promoción especial o un sorteo a través de tus Reels para aumentar la participación y el alcance.
  5. Comparte testimonios de clientes satisfechos: Muestra a tus seguidores lo que otros clientes están diciendo sobre tu producto o servicio. Comparte contenido educativo: Si tu empresa tiene un enfoque educativo, comparte videos cortos con información útil relacionada con tu negocio.
  6. Comparte contenido divertido y relajado: No tengas miedo de mostrar el lado divertido de tu empresa. Comparte videos divertidos que muestren el lado humano de tu negocio.

No hay nada permanente excepto el cambio, adaptarnos a los cambios, a las tendencias, estar en constante actualización y digitalizar nuestra empresa es lo mejor que podemos hacer para mantenernos en pie y ser una empresa competitiva. Las redes sociales han llegado para quedarse y estar presentes en ellas es esencial para poder seguir creciendo y alcanzar a las nuevas generaciones.

Uncategorized

Ayuntamiento de Breda: conexión más estrecha con los ciudadanos gracias a contenidos más interesantes

Hablamos con Pleun Eykman, que lleva ocho años trabajando en el Ayuntamiento de Breda. Aquí, Pleun trabaja en el desarrollo de todos los canales online. Entre otros, trabaja en una exitosa estrategia de contenidos y medios para el municipio mediante la supervisión online, el análisis de datos y la creación de contenidos. Es aquí donde Coosto desempeña un papel imprescindible. 
 

BREDA TOEN ? & ? NU 

Ginnekenmarkt in 1933 vs vandaag! Ontdek de eeuwenoude waterpomp en café Boerke Verschuren, voorheen 'De Vrachtwagen'. Deze plek is nog steeds het middelpunt van het Ginneken, vooral tijdens carnaval ? 

? Stadsarchief Breda pic.twitter.com/4jj2NJIzLY

— Gemeente Breda (@breda) February 13, 2024

 

Optimizando la gestión y trabajo en equipo mediante una sola herramienta

En el Ayuntamiento de Breda, varios departamentos utilizan Coosto. Por ejemplo, el centro de atención al cliente se encarga de gestionar todos los mensajes privados entrantes, a través de Whatsapp y otros medios de comunicación, y, por otro lado, el equipo de Comunicación, es responsable de la atención web para las reacciones públicas de los ciudadanos, el seguimiento de los medios de comunicación, la gestión de las redes sociales y el análisis de datos. 


Dentro de los distintos departamentos, los compañeros son capaces de organizarse de manera sencilla y eficaz, todo ello gracias a la buena organización que la herramienta Coosto ofrece. No solo internamente, sino también entre los diferentes departamentos que componen el Ayuntamiento de Breda, es mucho más fluida gracias a la herramienta de contenidos y medios sociales. 


‘’Coosto nos permite trabajar juntos de forma más estrecha y eficaz: entre el departamento de atención al cliente y el equipo de Comunicación, coordinando semanalmente lo que está planificado el calendario de contenidos para los próximos días", dice Pleun. De esta manera, el equipo de la atención al cliente sabe exactamente lo que va a ser comunicado, y les permite anticiparse a preguntas concretas sobre determinados temas".
 

Publish contentkalender_Gemeente Breda

Aprovechar la información del exterior

El éxito de una estrategia de contenidos comienza por obtener la información adecuada. Es decir, la comunicación debería ser bidireccional, tomando en cuenta los deseos e intereses de los habitantes. Aquí es donde el equipo de Comunicación del municipio de Breda desempeña un papel protagonista. El equipo analiza previamente lo que se quiere comunicar a los ciudadanos a través de las redes sociales. 


"Creemos que es importante conocer lo que sucede en el municipio para responder a las necesidades de los ciudadanos", dice Pleun. 


El equipo de Comunicación lo supervisa desde los canales online y se asegura de que la comunicación online escuche las opiniones de los ciudadanos y responda reaccionando de forma proactiva. Dentro del ayuntamiento, el equipo de Comunicación se encarga de conectar al ayuntamiento con sus habitantes. El objetivo como ayuntamiento es lograr un impacto en los residentes acerca de cuestiones sociales que son importantes en la vida cotidiana de los mismos. Estos pueden ser tanto la transición energética y acceso a la vivienda, así como la seguridad y salud.
 

"Coosto es la base de nuestro trabajo en la redacción".  

Para ello, el equipo de Comunicación del Ayuntamiento de Breda hace un amplio uso de Listen, el monitor de medios online de Coosto. "Listen nos da una clara idea de la opinión de nuestros ciudadanos", dice Pleun. ‘’De esta forma sabemos mejor cómo se sienten los ciudadanos y cómo se puede relacionar con los temas y asuntos del municipio''.

Listen omgevingsanalyse Gemeente Breda

Con Listen, Pleun crea búsquedas con el objetivo de analizar lo que se comparte en internet sobre el municipio y, en especial, por los residentes de Breda. Pero también durante acontecimientos importantes, como unas elecciones o una crisis como puede ser un incendio grande en la ciudad, es esencial saber cuáles son los temas de conversación en el municipio. Con Listen, Pleun hace análisis de la situación en el municipio en un abrir y cerrar de ojos: ''De este modo estamos siempre al tanto de lo que se comparte en línea y de cómo actuar al respecto''. 


"Soy un gran fan de la herramienta de Listen de Coosto. Con ella, he creado una búsqueda en un santiamén para controlar las últimas noticias y publicaciones'' 

 

El proceso de contenidos, desde la A a la Z

El proceso de contenidos del municipio de Breda comienza con la recopilación de información y datos sobre las necesidades de sus ciudadanos, utilizando la herramienta de escucha social de Coosto. Esta información constituye un pilar base del contenido de las redes sociales. Después de sentar las bases viene la creación, publicación y el análisis del contenido, etapas las cuales también se realizan desde la misma herramienta de Coosto.

‘’Utilizamos Coosto para el proceso de contenidos de la A a la Z. Coosto es la base de nuestro trabajo en el equipo de Comunicación del Ayuntamiento de Breda". 

Todas las publicaciones en redes sociales se planifican utilizando el calendario de contenidos de Coosto. El Ayuntamiento de Breda planifica y trabaja con temas y títulos ya predefinidos. De esa manera, todas las publicaciones se clasifican mediante el sistema de etiquetas que proporciona el calendario de contenidos. Por otro lado, las etiquetas también se utilizan para indicar el título, como "sabías que" y “consejos para el fin de semana”, y el formato del contenido, por ejemplo, imágenes y vídeos. 

 

Muchos contenidos ya están planificados, pero esperan el momento oportuno para salir a la luz. Pleun: ''Piensa en solicitar el bono social energético. Evidentemente, no lo comunicamos en un día soleado, cuando todo el mundo está sentado en la terraza. Entonces nadie está pensando en ese tema, mientras que realmente es importante para muchos residentes. Preparamos este tipo de contenido en el calendario de contenidos, pero esperamos al momento adecuado para publicarlo". 

Mejorar y conectar gracias a los datos

Los resultados de todos los contenidos publicados en las redes sociales se analizan minuciosamente. Así es como Pleun determina qué contenido sigue funcionando entre los habitantes de Breda y cuáles son los que funcionan mejor. 

''Tomamos todas las decisiones de contenido basándonos en datos, a partir de los sencillos cuadros de mando que Coosto ofrece''.

Las etiquetas son la base del análisis de datos: se crea un cuadro de mando para cada etiqueta, con el fin de monitorizar el rendimiento de un tema concreto o de una sección específica. Analizamos las distintas etiquetas trimestralmente, por lo constantemente podemos realizar mejoras basadas en los datos. 

"Analizar manualmente todos los canales es impensable: con Coosto, creó un informe claro y fiable en cuestión de minutos". 

Report social media statistieken Gemeente Breda

''En unos minutos, creo una visión general, sencilla de visualizar, basada en consultas de búsqueda o etiquetas'', dice Pleun. Con eso, puedo determinar rápidamente el contenido que funciona y lo que no en nuestros canales de comunicación. Por ejemplo, veo cuál es el efecto si añadimos un vídeo o una imagen a un post''.


El Ayuntamiento de Breda y Coosto: estrechamente vinculados

Coosto desempeña un papel crucial en el éxito de la comunicación y participación de los ciudadanos del Municipio de Breda. Desde conocimientos clave a través de análisis medioambientales, hasta poder responder de manera inmediata a preguntas urgentes y comunicar proactivamente sobre temas relevantes: la herramienta de contenidos y medios sociales de Coosto es una plataforma clara, eficaz y, sobre todo, fiable para el Ayuntamiento de Breda.

Uncategorized

Top 4 tendencias en redes sociales y marketing de contenidos en 2024

Estas son las tendencias clave de 2024:
La IA en las redes sociales se convertirá en la norma     
Las redes sociales como motor de búsqueda     
ALa originalidad y el entretenimiento educativo serán aún más importantes       
El video en formato corto marca el camino a seguir
 

La IA en las redes sociales se convertirá en la norma

Este año, sin ninguna duda ha sido el año de la instauración de la IA en nuestras vidas, especialmente la IA en las redes sociales. A finales de 2023, ChatGPT era todavía una novedad, pero ahora es imposible imaginar el trabajo diario de cualquier profesional del marketing sin ella. Con el poder de la IA, crear contenido en redes sociales no solo es más fácil, sino también más rápido que nunca. 

Crea y diseña publicaciones sin esfuerzo, por ejemplo con nuestro AI Content Generator. Esto también mejora significativamente la calidad de tus contenidos y facilita la optimización de tus posts. Por si esto fuera poco, ¡incluso puedes utilizar la IA como una potente fuente de inspiración! Utiliza la IA a tu favor.

Así se utilizará la IA en marketing en 2024:

  • Selecciona las herramientas de IA adecuadas para la creación de contenidos
  • Utiliza la IA como herramienta de investigación
     

AI_Content_Generator_ES

 

Las redes sociales como motor de búsqueda en 2024 

Las redes sociales se utilizan cada vez más como motor de búsqueda. En 2024, lo más probable es que tu público objetivo ya no busque su marca únicamente a través de un motor de búsqueda tradicional, sino a través de las redes sociales. Asegúrese de que puedan encontrarla en todas las plataformas.

En la búsqueda de testimonios reales de personas reales, los resultados de los motores de búsqueda como Google a veces se quedan cortos. TikTok, Facebook e Instagram desafían significativamente a los motores de búsqueda tradicionales como Google, gracias a que estas plataformas incluyen experiencias de usuarios reales. TikTok incluso añade resultados de búsqueda de Google a su aplicación y refuerza sus opciones de búsqueda con Keyword Insights en el Creative Center.

La búsqueda social está creciendo, pero no todo el mundo la utiliza bien. Ahí reside otra gran oportunidad para las organizaciones. Si adaptas las palabras clave, los textos alternativos, los títulos y los perfiles al comportamiento de búsqueda de tu público objetivo, atraerás a visitantes más relevantes. Es importante configurar el contenido de forma inteligente, porque las plataformas de redes sociales están hechas para mantener a los usuarios en su plataforma. Por lo tanto, mejora tu presencia en las redes utilizando cada plataforma de la forma adecuada y haz que esto forme parte de tu plan de búsqueda para 2024. De hecho, la búsqueda social parece estar convirtiéndose en un nuevo hábito y una prometedora tendencia de aquí en adelante.
 

Consigue que tus redes sociales sean a prueba de motores de búsqueda:
 

  • Utiliza las palabras clave más importantes para tu marca también en el contenido de tus redes sociales. Piensa en los textos alternativos de las imágenes, pero también en las biografías y las descripciones.
  • Utiliza etiquetas de ubicación y hashtags para aumentar tu visibilidad.
  • Actualiza las biografías y descripciones en los perfiles de las redes sociales con términos de búsqueda importantes e información sobre tu marca
     

 

La originalidad y el entretenimiento educativo serán aún más importantes 

En una época en la que la atención es cada vez más escasa y fugaz, es fundamental destacar y captar la atención. Los estudios demuestran que, por término medio, las personas solo pueden mantener la atención durante 8,25 segundos. Esto es incluso más corto que la capacidad de atención de un pez estimada en 9 segundos.

Ya lo decía el refranero español: “Lo bueno, si breve dos veces bueno”: Cada vez se cuenta con menos tiempo para mantener la atención de tu público objetivo y transmitir tu mensaje con eficacia. Aquí es donde el concepto de "edutainment" desempeña un papel importante, donde la educación y la diversión se unen para crear una experiencia con impacto para tu público objetivo. Utilizar los contenidos estratégicamente no sólo hace que tu mensaje cale mejor. También hace que sea más probable que tu público objetivo actúe, simplemente porque ya está en su mente.

Por tanto, la autenticidad sigue siendo una fuerza motriz. Las marcas que pueden crear una sólida combinación de contenidos entretenidos que eduquen al público objetivo y mientras muestran su lado humano se están convirtiendo en las nuevas pioneras. El cada vez más popular TikTok demuestra que esto funciona. Aunque esta tendencia ya lleva algún tiempo en marcha, ser auténtico es cada vez más importante, especialmente con la abundancia de contenidos breves para picar en las redes sociales y el crecimiento de la IA. Ahora más que nunca, la gente quiere ver contenidos auténticos, preferiblemente con un toque personal.
 

Así es como se desarrolla una estrategia de entretenimiento educativo que sea original:

  • Piensa en temas de tu sector en los que pueda enseñar a tu público objetivo de forma entretenida.
  • Destaca la autenticidad de tu marca, por ejemplo, mostrando los entresijos de tu organización o interactuando con tu público objetivo. 
     

 

El video en formato corto marca el camino a seguir

El vídeo de formato corto ya no es una tendencia emergente, sino "la nueva norma". Sin embargo, no puede faltar en esta lista de tendencias. Aunque el vídeo de formato corto ya se consideraba la tendencia más importante en 2023, no ha hecho más que aumentar su popularidad en 2024.

Grandes nombres como Google con sus YouTube Shorts, Meta con sus Instagram Reels y TikTok están adoptando el vídeo de formato corto. Muchas marcas ya utilizan vídeos Short-Form en su plan de contenidos y publican sin esfuerzo vídeos Short-Form en diferentes plataformas desde un único entorno. Así que no te quedes atrás e incluye esta importante tendencia de vídeo en tu estrategia de contenidos.

¿Has implementado ya esta tendencia en tu estrategia? ¿Desempeñarán pronto los vídeos Short-Form un papel importante en tu estrategia de redes sociales?
 

Introducción a los videos cortos:

  • Identifica diseños relevantes y desarrolla un formato.
  • Siga las tendencias populares en tu mercado.
  • Piensa en cómo puedes incorporar vídeos cortos a tu estrategia de contenidos y redes sociales. Consejos: empieza el vídeo con algo que haga que el espectador deje de desplazarse por un momento, que dure menos de 60 segundos, reutiliza los vídeos largos, promociónalos en varias plataformas, grábalos en vertical y crea un pie de foto contundente. 
     

ES_Publish

Uncategorized

Cómo WWF ha aumentado su presencia online con Coosto

Del reto creativo a la estrategia de contenidos optimizada

¿Cómo alcanzar al público objetivo con contenidos interesantes? Ese fue uno de los retos a los que se enfrentó el equipo de marketing de WWF. Un gran alcance, especialmente a través de las redes sociales, es esencial para marcar la diferencia. Solo así el mensaje de WWF puede marcar la diferencia y crear impacto. Pero, ¿dónde están exactamente esos puntos débiles y cómo se garantiza que una publicación en las redes sociales genere el alcance deseado? La respuesta está en los números.  

"A veces era difícil analizar las estadísticas y los datos con claridad para luego aplicarlos a nuestra estrategia de contenidos", indica Frank. WWF necesitaba una herramienta intuitiva que le ayudara a entender a su audiencia online y a iniciar el debate en la red. En resumen, había que mejorar la estrategia de contenidos.  

 

El punto de inflexión: paneles de control e informes detallados

Afortunadamente, WWF ahora mide y corrobora la eficacia de sus contenidos con informes detallados y paneles de control en tiempo real: "Gracias a Coosto, ahora podemos centrarnos en crear contenidos impactantes sin dedicar mucho tiempo a largos informes. Además, la herramienta es muy intuitiva".       
 

WWF_Het omslagpunt: inzichtelijke dashboards en rapporten

 

Visibilidad permanente de las publicaciones online y en redes sociales

WWF no sólo utiliza Coosto para analizar los resultados de las redes sociales y de sus contenidos. Por ejemplo, también miden el alcance de su marca en medios online y son capaces de responder rápidamente a las conversaciones en online a través de Listen:

"Teníamos por delante un emocionante evento para WWF en el Parlamento Europeo, donde estamos comprometidos con la conservación y restauración de la naturaleza. Gracias a Coosto, pudimos preparar nuestros mensajes e iniciar la conversación en las redes sociales, utilizando #nosinnaturaleza. Este hashtag inició una corta pero potente campaña de colaboración entre todas las ONG verdes de los Países Bajos, en la que la escucha social desempeñó un papel crucial para responder rápidamente a las conversaciones online, incluso las que no usaban directamente el hashtag o no contenían menciones de WWF o el Parlamento Europeo."

Gracias a Listen, también tuvimos una visión instantánea de las reacciones a esta campaña y hasta qué punto este hashtag fue recogido por otras corporaciones y usuarios.      
 

WWF_Altijd zicht op online & social media berichten

 

 

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bericht gedeeld door Wereld Natuur Fonds (@wnfnederland)

 

Resultados e impacto

El uso diario de Coosto es ahora la norma para Frank y su equipo: "Utilizamos Coosto a diario para planificar contenidos, analizar estadísticas de mensajes y ajustarnos a nuestros objetivos de contenidos".

Los resultados del trabajo que WWF ha realizado con Coosto son sorprendentes", afirma Frank. "En las redes sociales hay que experimentar. Con Coosto, vemos inmediatamente si nuestro contenido funciona o no. 
Ajustamos nuestra estrategia de contenidos en función de los resultados y observamos qué formatos funcionan mejor. Esto nos ha permitido mejorar los contenidos y aumentar la participación de nuestros seguidores". Gracias a Coosto, la tasa de participación de WWF ha aumentado un 147,5% en X (Twitter) y un 811% en TikTok. La guinda del pastel la pone un aumento del 1478% en el número medio de impresiones en Twitter.

WWF también utiliza Coosto para descubrir nuevas oportunidades, como el uso del Post Optimizer para publicar en los momentos en los que hay más usuarios conectados a la diferentes redes sociales. 


"Gracias a Coosto, he empezado a programar posts por las tardes, algo que antes no me habría atrevido a hacer"

Los horarios recomendados por el Post Optimizer realmente marcaron la diferencia: los posts llegaron a una mayor audiencia y provocaron un mayor engagement. Resultados importantes que contribuyen a aumentar el impacto del mensaje.
 

 

Coosto y WWF: una alianza con grandes resultados

Gracias a Coosto, WWF puede perfeccionar continuamente su estrategia de contenidos y aumentar su impacto de forma eficaz. Una herramienta de redes sociales y contenidos como Coosto es indispensable para que WWF responda mejor a las conversaciones en línea y optimice los contenidos. Esperamos continuar con esta exitosa colaboración y seguir mejorando los resultados que WWF está obteniendo".

La colaboración es uno de los valores fundamentales de WWF, y Coosto les ayuda a cumplir su misión de proteger y restaurar la naturaleza. Esta alianza podría replicarse en otros mercados o incluso por otras organizaciones de todo el mundo.    

 

Uncategorized

Crea mejores contenidos en redes sociales con IA

La aparición de herramientas de IA presenta numerosas oportunidades. Las últimas tecnologías de IA permiten crear contenido de manera más eficiente que nunca. Incluso para publicaciones en redes sociales, los textos generados por IA son una verdadera solución en términos de eficacia y ahorro de tiempo.

Sin embargo, estas evoluciones también llevan consigo una connotación negativa: ¿Será nuestro trabajo como especialistas en marketing pronto redundante y seremos dominados por las últimas tecnologías de inteligencia artificial? la velocidad a la que se producen estos acontecimientos causa en ocasiones cierto miedo. Desde nuestro punto de vista, no hay razón para tener miedo o sentir incertidumbre. En realidad, la IA nos permite trabajar de manera más eficiente, pero debería verse principalmente como una herramienta y no como un sustituto. Lo importante: como profesional del marketing, debes saber cómo aprovechar esta revolución a tu favor. Ahí es donde residen las oportunidades en este momento: poder aplicar la IA a tu creación de contenido diaria, volviéndote más eficiente. Y nos encantaría contarte más al respecto.
 

Generación automática de contenido en redes sociales

ChatGPT se utiliza ampliamente para generar automáticamente contenido de alta calidad. Los beneficios son claros: gracias a esta tecnología de IA se ahorra mucho tiempo escribiendo textos. El poder de ChatGPT reside en su amplia aplicabilidad y adaptabilidad para crear sin esfuerzo contenido personalizado, completamente en línea con tu marca y mercado.


Sin embargo, escribir una prompt requiere cierta habilidad. A veces, es un desafío descubrir cómo darle las instrucciones correctas a la herramienta para obtener un contenido adecuado como resultado. No se trata solo de proporcionar los datos correctos de manera concreta, sino también de adoptar un cierto enfoque de pensamiento. Una simple solicitud en ChatGPT puede llevar la salida en cualquier dirección en cuanto a contenido. Pero hay una manera más fácil de crear rápidamente contenido adecuado para redes sociales.
 

AI Content Generator de Coosto

El Generador de Contenido de IA en Publish, el módulo de planificación de redes sociales de Coosto, está diseñado para ofrecerte contenido personalizado con solo unos clics. La respuesta a momentos sin inspiración o la búsqueda de las palabras adecuadas para llegar eficazmente a tu audiencia. ¿Cómo funciona? Muy fácil.


Selecciona el objetivo principal de la publicación en redes sociales: más alcance, interacción o conversión. Luego, solo es cuestión de proporcionar la entrada correcta. Describe con algunas palabras clave, frases o una descripción más larga de qué trata el contenido. Cuanto más concreta sea la descripción, mejor será el resultado. Luego selecciona la voz deseada: puede ser formal, humorística o entusiasta, o incluso puedes optar por adoptar la forma de hablar de un personaje conocido con un estilo marcado. Puedes ser tan creativo como desees: desde El Pato Donald hasta Barack Obama.


Finalmente, elige el idioma deseado: español, inglés u holandés son las opciones disponibles. Así llegas no solo a tu audiencia local de tu país, sino también a un público más amplio e internacional. Es el momento de comenzar la generación automática de contenido. ¡Haz clic en el botón y listo! Tu contenido personalizado está listo para compartir en redes sociales.

 

Una fuente interminable de inspiración basada en IA

Por lo tanto, la generación automática de contenidos para las redes sociales es pan comido. Pero, ¿de dónde sacas la inspiración para contenido nuevo? ¿Y cómo te aseguras de que tus publicaciones en las redes sociales coincidan con la conversación del día? O mejor aún: Anticípate a las tendencias emergentes, para ser el primero en tu mercado en responder a un tema controvertido.


La respuesta está en Discover de Coosto. En este módulo, nuestra herramienta analiza en tiempo real millones de fuentes y clasifica todo el contenido según las Puntuaciones de Tendencias calculadas algorítmicamente.
 

Discover

¡Consejo adicional! Elige un artículo trending relevante para tu audiencia y simplemente copia el título. Pega esto en el campo de tema del Generador de Contenido de IA de Coosto y ajusta el objetivo, la voz y, si es necesario, el idioma. ¡Así tendrás contenido trending listo para compartir en tus canales de redes sociales en poco tiempo!

 

Uncategorized

Contentmarketing in 2023: de belangrijkste trends

1.    De focus op kwaliteit wordt nóg belangrijker

Kwaliteit boven kwantiteit: dat motto geldt al lange tijd. En zo ook voor contentmarketing. De hoeveelheid content die wordt geproduceerd is enorm. Dagelijks verschijnen er nieuwe blogs, worden we overspoeld met nieuwsbrieven en staan alle social media platforms vol met video’s, posts en verhalen. Dit jaarlijkse onderzoek van Domo laat zien wat er per minuut online gebeurt. Conclusie: ontzettend veel!

Infographic Doom
Bron: Domo

Om daartussen op te vallen, moet je wel met iets goeds komen. En eigenlijk is ‘alleen goed’ al lang niet meer genoeg. Als organisatie moet je opvallend zijn, naadloos aansluiten op de wensen van jouw doelgroep en bovenal iets toevoegen. Uniek, waardevol en relevant. 

Dat maakt dat doelloos content creëren komend jaar echt uit den boze wordt. Eindeloos content uit de grond laten schieten zonder plan, dat kan anno 2023 echt niet meer. De ontvangers zijn kritischer dan ooit en verwachten dus kwaliteit. Kan je dat niet bieden? Dan zijn er voor jou duizend anderen. Het is tijd voor een serieuze en doelgerichte aanpak: een ijzersterke contentstrategie. En we gaan nog een stapje verder: om écht doelgericht te zijn, moet je ook per onderwerp een duidelijk plan hebben. Dat vergt misschien wat extra voorbereidingstijd, maar het loont uiteindelijk wel. 

2.    Zorg dat je je ROI kunt aantonen

Kwaliteit is belangrijk, maar hoe toon je het succes daarvan aan? Voor het komende jaar wordt er al veelvuldig gesproken over een recessie. Het wordt dus nog belangrijker om aan te kunnen tonen hoe succesvol jouw campagnes zijn. Ofwel, zorg ervoor dat je de Return on Investment kunt aantonen. 

2023 wordt het jaar waarin we korte metten maken met vragen als ‘brengt contentmarketing wel geld in het laatje?’ en ‘wat levert die social media post ons nou eigenlijk op?’ Door krachtige contentanalyses te maken, laat jij de meerwaarde zien van contentmarketing in de customer journey.

3.    Jouw doelgroep kent geen geheimen meer voor jou

We bevinden ons in een paradox: enerzijds is privacy belangrijker dan ooit en geeft men niet meer zo graag persoonlijke gegevens weg. Anderzijds wordt er verwacht dat alles gepersonaliseerd is: het aanbod moet passen bij de wensen en behoeften, en het liefst ook nog op exact het juiste moment. Ook hier komen de waarden van content weer in terug: het moet uniek, waardevol en relevant zijn. 

Het door en door kennen van je doelgroep is daarvoor essentieel. Dat hoeft echt niet op persoonsniveau. Maar wel op persona-niveau. Op die manier kan jij jouw content naadloos laten aansluiten op wat jouw doelgroep écht nodig heeft. 

Daarmee speel je een stuk gemakkelijker in op de behoeften van jouw doelgroep. En als kers op de taart weet je ze ook precies op het juiste moment te bereiken. 

Prime Time in Publish geeft je voor iedere social media post datagedreven advies: op welk moment van de dag bereik je de meeste volgers per social account? Maximaal bereik gegarandeerd.

4.    Efficiëntie is key

Ook efficiëntie is en blijft belangrijk, in de breedste zin van het woord. De targets worden ieder jaar ambitieuzer en dat vereist een efficiënte werkhouding. In meerdere opzichten. 

Een efficiënte werkwijze is daarom een must komend jaar. Ook in de wereld van contentmarketing en social media is een duurzame aanpak de nieuwe norm. Wegwerpproducten zijn uit den boze, dat geldt evengoed voor content. Dat zorgt voor versnippering en is verre van efficiënt. Recycling en optimale inzet van capaciteit én tijd zijn here to stay. Hoe je dat aanpakt? Stop met focussen op ‘containers’ (de inhoudsdrager van content) en richt je volledig op ‘content’ (het onderliggende verhaal zelf). Als het je lukt om jouw content inderdaad te zien als een overkoepelend verhaal of thema, kun je het vervolgens veel breder uitwerken en dus ook beter en vaker inzetten. Dát is efficiëntie in contentmarketing. 

Een succesvolle samenwerking binnen een team is daarbij ook essentieel. Tegenwoordig zijn er voldoende mogelijkheden voorhanden om de werkdruk wat te verlichten. Denk aan de juiste ondersteuning door middel van automatisering en tooling. Denk aan onmisbare contentmarketing en social media tools voor contentinspiratie, contentverspreiding én contentanalyse. Daarmee bespaar je een hoop tijd!

 

5.    Blijf vernieuwend 

Wellicht een inkoppertje. En we weten dat dat vaak makkelijker gezegd is dan gedaan. Maar het is wel dé sleutel tot succes als je wil opvallen. Dat wil niet zeggen dat je op de rem moet trappen met jouw huidige contentcreatie. Maar durf ook te vernieuwen. Varieer eens in contentvorm, om zo jouw doelgroep nog efficiënter te bereiken of onder de aandacht te komen bij een nieuw publiek. Natuurlijk geldt hier wel dat de contentvorm moet aansluiten bij zowel de inhoud, als jouw marketingdoelen. Wat we je willen meegeven: voorkom dat je in een contentsleur terecht komt en om die reden niet optimaal presteert. 

En ook qua inhoud kun je vernieuwend zijn. Dat hoeft niet altijd te betekenen dat je helemaal bij nul hoeft te beginnen. Zet bestaande content bijvoorbeeld eens op een andere manier in: maak bijvoorbeeld een serie social media posts op basis van een op SEO gerichte blog. Met content repurposing zorg je voor multifunctionele content, waardoor het je meer oplevert via verschillende kanalen. 

Het komt ook vaak genoeg voor dat bestaande content een opfrisbeurt kan gebruiken. Neem je huidige voorraad aan content eens onder de loep en ga op efficiënte wijze aan de slag met het optimaliseren hiervan. Met een nieuwe invalshoek of het inhaken op een (social) media trend kan jouw bestaande content met weinig veel meer resultaat opleveren!

 

6.    Het oog wil ook wat

Visuele content blijft succesvol en dat zet ook in 2023 zeker door. Korte video’s zijn dankzij TikTok en Instagram Reels een doorslaand succes. Hapklare content die niet alleen wordt ingezet voor entertainment, maar ook als snelle antwoorden op prangende vragen in de vorm van know-how’s, instructievideo’s en meer. 

Tijd om daarop in te spelen! Deze trend betekent overigens niet dat alleen korte video’s er nog toe doen. Ook langere videocontent én andere visuele content, zoals infographics en datavisualisaties bieden zo hun voordelen. De ideale vorm is geheel afhankelijk van het doel én de fase waarin jouw doelgroep zich in bevindt. Waar het uiteindelijk allemaal om draait? Visuele content wordt 60.000 keer sneller verwerkt dan tekst. Nog sterker: 50% van je ontvangers wordt eerder overtuigd door content ondersteund door visuals dan content die alleen uit tekst bestaat. Tijd om daar gebruik van te maken!

Uncategorized

Zo zet je videocontent in voor meer bereik en interactie

De voordelen van video in contentmarketing

Video: het is geen nieuw concept. Integendeel. Maar de afgelopen jaren is er volop beweging te zien bij de inzet van video in contentmarketing en social media. Je moet immers wel onder een steen geleefd hebben als de TikTok video’s en Instagram Reels je nog niet om de oren zijn gevlogen. Ook organisaties hebben deze trend opgepikt en gebruiken video steeds vaker als onderdeel van hun contentstrategie.

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by Rijksmuseum (@rijksmuseum)

Dit voorbeeld van het Rijksmuseum laat zien dat videocontent toegankelijk is voor vrijwel alle organisaties en branches. Het Rijksmuseum weet je te verrassen met hun leuke video’s vol met grappige weetjes, handige tips en meer educatieve content.

De opkomst van videomarketing is met een reden. Het wordt steeds lastiger om op te vallen tussen de enorme hoeveelheid content. Video is een ontzettend krachtig middel om je te onderscheiden van de concurrentie en jouw verhaal te vertellen aan jouw doelgroep. Bovendien zijn er eindeloos veel mogelijkheden in vorm en inhoud en daardoor kan je als organisatie nog alle kanten uit: van een uitgebreid klantverhaal tot een productvideo of sfeerimpressie. Video is om die reden overal én multi-inzetbaar. Met video kan je écht een verschil maken in je resultaten, zoals bijvoorbeeld op social media. De succesvolle resultaten spreken voor zich. 

Grafiek bereik en interactie videocontent op social media
Potiëntele verhoging in interactie en bereik tov social media posts zonder video. Deze percentages zijn afkomstig uit de Post Optimizer van Coosto en zijn gemeten op 26 oktober 2022. 

Het onderzoeksrapport van Content Marketing Institute bevestigt: videomarketing is nog altijd in opkomst. In dit rapport komt naar voren dat er naar verwachting de komende tijd nóg meer marketingbudget geïnvesteerd worden in video als onderdeel van contentmarketing. Logisch, als je bovenstaande cijfers bekijkt. Bovendien: video’s trekken de aandacht van je doelgroep, geven je de mogelijkheid een compleet verhaal te vertellen met beeld én tekst en zijn bovendien een unieke manier om jouw doelgroep ook emotioneel te bereiken. 

Een video maken, is dat niet ontzettend veel (en duur) werk?

Daar kunnen we kort en bondig over zijn: nee. Het maken van videocontent wordt steeds toegankelijker en betaalbaarder. Zeker als je je bedenkt dat korte video’s tegenwoordig ontzettend succesvol zijn. Dat betekent overigens niet dat lange(re) video’s helemaal van de baan zijn. Voor beide formats valt wat te zeggen. Het succes is afhankelijk van jouw doel. 

Want een succesvolle aanpak is grotendeels afhankelijk van een goede voorbereiding. En daarin speelt het stellen van het juiste doel een grote rol. Zonder doel kun je immers achteraf niet bepalen hoe succesvol je bent geweest. Bedenk dus goed wat je wil bereiken met deze content: van het opwekken van interesse door vermakelijke content tot informeren en overtuigen. Dat maakt het ook veel makkelijker om uiteindelijke een passende vorm van (video)content te kiezen. Denk aan testimonials, instructievideo’s of een grappig filmpje dat bijdraagt aan de positieve associaties met jouw merk!

 

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by Wereld Natuur Fonds (@wnfnederland)

 

Het WWF past videocontent op verschillende manieren toe. In bovenstaande video nemen ze je in vogelvlucht mee in een serieus onderwerp. Het videoformat maakt dit iets luchtiger, maar geeft wel precies de juiste lading aan de informatie. Daarnaast produceert WWF ook genoeg andere videocontent, zoals aandoenlijke video’s van dieren. Want zeg nou zelf, dat valt bij iedereen in de smaak!

Om de investering in jouw video zich uit te laten betalen, is het zaak om je videocontent optimaal in te zetten. Denk hierbij aan verspreiding op verschillende kanalen én het hergebruiken van je video op verschillende manieren. Een video leent zich namelijk perfect als basis, maar denk ook aan een fragment als teaser, stills als beeldmateriaal of misschien zelfs een pakkende quote. Ideaal als social media post, bijvoorbeeld! Zo kies je voor een duurzame aanpak en levert die ene video jou véél meer op!

Videocontent en SEO

Video heeft nog een ander ontzettend belangrijk voordeel: het kan ook enorm bijdragen aan jouw marketingdoelen op het gebied van SEO. De kracht van YouTube wordt nog wel eens onderschat. Wetende dat dit platform na Google de meest gebruikte zoekmachine is, is dit je kans om daar gebruik van te maken. 

Daarnaast draagt videocontent ook bij aan je ranking-score in Google: boeiende video’s op jouw website zorgen ervoor dat jouw websitebezoekers langer blijven hangen. En laat dat nou een positieve invloed hebben op je ranking. Nóg meer reden dus om vandaag nog te beginnen met videocontent!

Hoe zet je videocontent succesvol in voor contentmarketing binnen jouw organisatie?

Het mag duidelijk zijn: video biedt ontzettend veel kansen binnen contentmarketing. Maar zoals bij iedere marketinguiting geldt ook hier: stel eerst duidelijke doelen voordat je blindelings aan de slag gaat met video. Het doel moet immers wel aansluiten bij de eigenschappen van videocontent. En uiteindelijk weer bijdragen aan jouw contentstrategie. 

Zodra je hebt besloten dat video inderdaad de juiste contentvorm is om het gekozen doel te bereiken, is het tijd om te focussen op de inhoud. Video mag dan een populaire contentvorm zijn, om op te kunnen vallen moet je wel met iets goeds komen. En niet zomaar iets goeds, je moet er echt uit springen ten opzichte van je concurrenten. En niet alleen dat: je moet de aandacht ook vast weten te houden, zodat jouw doelgroep de gehele video bekijkt. 

Dat is een uitdaging. Maar zoals in het algemeen geldt voor content, schuilt ook hier het geheim in kwaliteit. De kwaliteit van de inhoud én visuele aspecten, in dit geval. Een kijker moet geboeid blijven kijken (en luisteren) naar jouw verhaal. Uiteindelijk is dat dé manier om je boodschap over te brengen. 

Extra tips voor succesvolle videocontent

Tot slot zetten we nog wat extra tips voor jou op een rijtje om jouw videocontent extra succesvol te maken. Doe er je voordeel mee!

1.    Ga voor kwaliteit

Een korte video kan tegenwoordig binnen een handomdraai gemaakt worden. Daar hoeft geen urenlange montage bij te komen kijken. Maar zoals gezegd is kwaliteit dé voorwaarde voor succesvolle content. Zorg dus voor passende inhoud, een goede afwerking en zet de puntjes op de i met creatieve visuals en/of achtergrond muziek. Succes zit in de details!

2.    Laat het beeld spreken zonder audio

Videocontent wordt ook vaak genoeg bekeken zonder geluid. Zorg er dus voor dat de inhoud óók te begrijpen is zonder audio. Laat de beelden voor zich spreken of denk aan ondertiteling, als tekst onmisbaar is om de boodschap over te brengen. Want het zou zonde zijn als je hierdoor kijkers verliest!

3.    Maak het interessant!

Eh ja, maar hoe dan? Door niet zomaar jouw boodschap in een filmpje te verwerken. Bouw er een concept omheen dat het leuk, boeiend en interessant maakt! Op die manier is de kans bovendien vele malen groter dat de boodschap blijft hangen bij jouw doelgroep. 

4.    Plan je content vooruit

Planning is key. Als je bijvoorbeeld video wil inzetten om aan te haken op een relevant inhaakmoment, wil je die content niet op de dag zelf nog moeten maken. Plan én werk vooruit. 

Extra tip: met Publish van Coosto plan en publiceer je gemakkelijk videocontent op jouw verschillende social media kanalen. Van video’s op YouTube tot Reels op Instagram: Plan ze alvast in of publiceer ze direct wanneer het jou uitkomt!

Uncategorized

B2B-Contentmarketing in 2023: 6 belangrijke inzichten

De belangrijkste inzichten op een rijtje

Om maar direct met de deur in huis te vallen: 71% van de respondenten geeft aan dat contentmarketing afgelopen jaar belangrijker is geworden in hun organisatie. Er is genoeg beweging, maar ook liggen er nog de nodige uitdagingen op de loer. Content Marketing Institute onderzocht hoe marketeers terugblikken op contentmarketing in het afgelopen jaar, onderzocht waar de uitdagingen en verbeterpunten liggen én gaat in op de belangrijkste trends voor volgend jaar. Wij zetten de belangrijkste inzichten op een rijtje. 

1.    Een strategie op papier blijft een wens

Vorig jaar stipten we dit pijnlijke punt al aan: ondanks dat het grote merendeel van de marketeers er de noodzaak van inziet, zijn er maar weinig die ook echt een strategie op papier hebben staan. 

Noodzakelijk kwaad, zo zouden we het kunnen noemen. Het besef waarom dit zo belangrijk is ontbreekt zeker niet. Want op de vraag “If you could change one thing about content marketing in your organization, what would that be?” was een strategischere aanpak een van de meest gegeven antwoorden. Maar wat houdt ons dan tegen, om dit eens even op een rijtje te zetten? Veel organisaties omschrijven hun eigen uitvoering contentmarketing als ad hoc, onsamenhangend, versnipperd en reactief. Met andere woorden, het ontbreekt aan een overkoepelende strategie. Wellicht zijn het de handvatten, die je hulp bieden om jouw strategie inhoud en de juiste richting te geven. 

2.    Social media blijft essentieel

Social media is en blijft een belangrijk onderdeel van contentmarketing. Op gebied van organische social media inzet is er dan ook weinig veranderd. De B2B-marketeers gaven aan LinkedIn hiervoor het meest in te zetten. Logisch, want LinkedIn wordt als significant effectiever ervaren dan de andere kanalen. Maar liefst 60% geeft aan dit platform zeer tot extreem effectief te vinden, tegenover een variërende score tussen 17% en 38% bij Facebook, Twitter, YouTube en Instagram. Facebook scoort het minst goed in dit rijtje: maar liefst 37% van de respondenten geeft aan juist weinig effect te zien op dit kanaal. 

Op het gebied van betaalde advertenties op social media zien we meer beweging ten opzichte van vorig jaar. Er wordt beduidend minder gebruikgemaakt van de betaalde mogelijkheden. CMI suggereert dat dit duidt op een verschuiving van het budget in de salesfunnel. De focus ligt minder op zichtbaarheid, en verschuift langzaamaan naar het midden van de trechter: directe advertenties en leadgeneratie spelen hierbij een belangrijke rol. Een interessante theorie, gezien de respondenten merkbekendheid (83%) en merkvertrouwen (77%) nog altijd als belangrijkste resultaten beschouwen als gevolg van de inzet van contentmarketing. De komende jaren moeten dus nog maar uitwijzen of deze theorie over de verschuiving klopt. 

Wat betekent dat nu voor jouw organisatie? Neem de resultaten van de door jou gebruikte social media kanalen weer eens goed onder de loep. Welke doelen hoop jij te behalen op sociale media? Zijn de prestaties per kanaal nog steeds naar verwachting, of zie je hier ook verschuivingen in lijn met de bovengenoemde veranderingen? 

3.    Een doorlopende trend: kwaliteit is en blijft belangrijk!

Het was vorig jaar al een van de belangrijkste uitgangspunten van het onderzoeksrapport: het stijgende belang van kwalitatieve content. De stijging in populariteit van contentmarketing heeft als gevolg dat er steeds meer en meer content beschikbaar komt. Niet altijd even relevant, uniek en waardevol. Dat is waar de kansen voor jouw organisatie liggen. Door wél de juiste snaar te raken bij jouw doelgroep. 

En daar zijn wij als marketeers ons ook zeker bewust van: 64% geeft aan vaak tot altijd content te maken die zich onderscheidt van de concurrentie. Content van betere kwaliteit staat met stipt op nummer één (83%), op de vraag hoe marketeers hun onderscheidende positie bereiken. Maar ook het behandelen van andere onderwerpen dan de concurrent (72%) en het actief promoten van gemaakte content (50%) zijn populaire strategieën om op te vallen met content. 

Dus ook voor 2023 geldt: durf groots te denken, op te vallen en nét even anders te zijn. Wellicht zijn de oplossingen waar marketeers zich nog minder mee bezighouden, zoals nieuwe contentvormen toepassen (38%), juist een manier om je te onderscheiden van de concurrentie. 

4.    De populariteit van videocontent blijft stijgen

Het onderzoek wijst uit dat het gebruik van organische social media vrijwel gelijk blijft. Met daarop één uitzondering: YouTube. De opkomst van videocontent door onder andere TikTok en daaropvolgend Instagram Reels heeft daar overduidelijk invloed op. Het is dan ook geen verrassing dat ruim 78% van de marketeers aangeeft te willen (blijven) investeren in video, ten opzichte van 69% vorig jaar. 

En daar kunnen we mooi verder borduren op het variëren met contentvormen. Het is natuurlijk geen gegeven dat video voor jouw organisatie dé manier is om jouw content te presenteren, maar het is zeker de moeite waard om deze vorm eens wat beter te onderzoeken. Bovendien kun met video’s nog volop variëren en experimenteren. Zoals gezegd hebben TikTok en Instagram Reels al een pad vrijgemaakt voor kortere videoformats. Relatief snel en simpel gemaakt, dus give it a try!

5.    Meten is weten

Wat betreft het meten van content performance zit het wel snor: vier op de vijf marketeers geeft aan de resultaten van content op regelmatige basis te meten. Vooral de statistieken van websiteverkeer, e-mail engagement en social media statistieken worden nauwlettend in de gaten gehouden. Maar alleen het meten en monitoren van je contentresultaten is niet voldoende. 

Het pijnpunt zit ‘m in het vertalen van deze statistieken. Het integreren van data van verschillende platforms wordt als grootste uitdaging gezien (48%), op de voet gevolgd door het gebrek KPI’s (45%) en de uitdaging om resultaten naar de gestelde doelen terug te vertalen (43%). 

Voor succesvolle analyses van jouw contentmarketing en social media moet je dus voor een complete aanpak kiezen. Met de juiste voorbereidingen hoeft dat helemaal niet moeilijk te zijn. In ons whitepaper vind je het complete stappenplan: welke voorbereidingen moet je treffen, hoe je analyses efficiënt aanpakt en hoe je nieuwe inzichten toepast.

6.    De juiste tools zijn bepalend voor succes

Naar verwachting zullen de budgetten voor contentmarketing in 2023 stijgen. In ieder geval, dat is de verwachting van de meerderheid van de respondenten (74%). Een positief resultaat, want voorgaande jaren was het vertrouwen in dit budget heel wat minder. Vorig jaar zorgde de pandemie nog voor veel onzekerheid, wat met name invloed had op de beschikbare budgetten.

Met de nodige gevolgen: veel marketeers zijn verantwoordelijk voor vrijwel iedere taak die gerelateerd is aan contentmarketing. Van inspiratie, tot creatie en (betaalde) verspreiding. Dat maakt het een grote uitdaging om optimaal te presteren op ieder vlak. Vrijwel onmogelijk. Maar goed nieuws, want de respondenten van het onderzoek zien het positief in voor volgend jaar. Met stijgende budgetten is er ook meer ruimte voor ondersteuning. 

Velen verwachting dan ook uitbreiding van het team. Maar ook ondersteuning in de vorm van technologie en tooling is een veelgenoemd verbeterpunt voor volgend jaar. In het kader van efficiëntie zeker een terecht punt: tooling kan jouw (content)marketingteam veel werk uit handen nemen. Denk aan een tool voor contentcreatie, -verspreiding of analyses. Of een complete tool, die je van begin tot eind ondersteunt in contentmarketing, zoals Coosto. Dan heb je eindelijk eens tijd en ruimte om die contentstrategie op papier te zetten.

Bekijk het volledige onderzoeksrapport van Content Marketing Institute hier:

Uncategorized

Zó ziet een succesvol marketingteam eruit

1. De marketeer met eindeloze inspiratie en ideeën

Waar moeten we nú weer over schrijven, filmen of posten? Voor het antwoord op deze vraag, kijken we eerst naar de creatieveling binnen het team. Deze marketeer komt altijd met verrassende ideeën en invalshoeken voor nieuwe content. Toch kan het voorkomen dat ook deze creatieveling geen oneindige stroom aan inspiratie heeft.

Voor continue inspiratie is iedere marketeer geholpen met Discover van Coosto. Hier zie je in één oogopslag welke content in jouw branche trending is en welke trending topics daarbij horen. Discover geeft je op basis van jouw organisatie, branche, concurrentie of product nieuwe inzichten voor trendings topics die aanslaan bij jouw doelgroep. 

Deze inzichten bieden de ideale basis voor het maken van nieuwe content. Veelbesproken onderwerpen die relevant zijn voor jouw branche zijn namelijk perfecte inhakers. Zo lift je mee op het succes van de trending topics én laat je direct aan jouw doelgroep blijken dat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. De beste inspiratie voor nieuwe content vind je nu eenmaal buiten je eigen organisatie.  

 

2. De marktspecialist

Hoe, waar en wanneer wordt er over jouw merk gesproken door anderen? En wat zijn de laatste ontwikkelingen en updates binnen jouw markt? De marktspecialist binnen het team is altijd als eerste op de hoogte. Maar hoe kom je als marktspecialist aan die informatie? Alles handmatig in de gaten houden, nalopen en vergelijken is onbegonnen werk.

Met Listen krijg je gemakkelijk en snel inzicht in alles wat er gezegd wordt over jouw merk en binnen jouw markt door jouw concurrenten, doelgroep en meer. Duik dieper in de berichtgeving om waardevolle informatie te achterhalen, om zo het sentiment te meten en te zien van wie en vanaf waar de berichten afkomstig zijn.

Met deze inzichten leer je jouw doelgroep pas écht kennen. Dat helpt je niet alleen om betere content creëren, ook gaat het je helpen bij de distributie ervan. Met behulp van deze informatie weet je precies wat er speelt én waar jouw doelgroep te vinden is. 

 

3. De gestructureerde marketeer die vooruit plant

Een andere onmisbare rol binnen het marketingteam is de planner. Een gestructureerd persoon die geen deadline, inhaker of ander belangrijk moment mist. Want deze marketeer heeft het overzicht van alle lopende en komende campagnes en zorgt ervoor dat de content op het juiste moment op het juiste kanaal wordt geplaatst. Het geheim? Vaak maken zij hiervoor gebruik van een contentkalender. Met een contentkalender plan én publiceer je gemakkelijk nieuwe content op social media.

Zo ook in Publish van Coosto, waar je niet alleen de mogelijkheid hebt om content te plannen en te publiceren, maar ook samen met je collega’s de perfecte content creëert! Geef feedback op concepten, deel je notities, beoordeel posts en scherp content aan om meer impact te maken bij je doelgroep. Aan de hand van datagedreven suggesties behaal je altijd maximaal resultaat. 

 

4. De community manager 

Daarnaast heb je ook iemand nodig die de interactie aangaat met de doelgroep. Het online landschap zorgt ervoor dat er meer dialoog gaande is dan ooit. Eenrichtingsverkeer is absoluut verleden tijd! Via de livechat komen natuurlijk vragen binnen, maar ook algemene online berichtgeving rondom jouw merk vanuit anderen vraagt om actie. Op iedere vraag weet dit teamlid een snel en passend antwoord, maar ook door in te springen op berichten die niet direct aan de organisatie gericht zijn (maar waarin je als organisatie wel benoemd wordt) weet deze persoon wel raad. 

En dan heb je nog social media. Het stopt namelijk niet bij het delen van je content op verschillende social media kanalen. Ook na het posten is er nog genoeg werk aan de winkel om van jouw social media post een nog groter succes te maken

Engage ondersteunt op bijna alle denkbare manieren om online de interactie met je doelgroep aan te gaan. Ontvang direct een melding zodra er een bericht binnenkomt via jouw livechat of wanneer jouw merknaam online besproken wordt. Gemakkelijk reageren, de interactie aangaan en interne notities toevoegen doe je hier vanuit één omgeving. Vanzelfsprekend biedt Engage alle mogelijkheden om met je hele team samen te werken.

 

5. De analytische marketeer

Uiteindelijk wil iedere marketeer resultaat zien. Of je nu wil weten wat jouw inspanningen opgeleverd hebben, de budgetten goed zijn ingezet of wat er bij een volgende campagne beter kan: analyses beantwoorden al deze vragen. Rapportages en dashboards bieden daar de beste inzichten voor. En hoewel niet iedere marketeer even datagericht en analytisch is ingesteld, is dit wel een onmisbare rol binnen het ideale marketingteam. 

De analytische marketeer denkt graag in cijfers en weet deze te vertalen naar duidelijke conclusies. Tegelijkertijd houdt hij of zij in de gaten of de marketingdoelen behaald worden. Van tussentijdse evaluaties tot uitgebreide eindrapportages: deze marketeer weet precies waar de resultaten te vinden zijn. Om ze vervolgens samen te brengen in heldere actiepunten.

Report in Coosto brengt de resultaten van al je kanalen samen onder één dak. Zo analyseer je de prestaties van je social media posts, je community management, alle earned media en meer. 

Kortom: je kunt in een handomdraai je contentresultaten bekijken, vergelijken en het succes van je inspanningen aantonen. Deel je inzichten volledige geautomatiseerd via PDF-rapportages of realtime dashboards. Zo breng je het hele team gemakkelijk op de hoogte van de resultaten en ben je nog beter in staat om verbetermogelijkheden te herkennen. 

 

Hoe ziet jouw ideale team eruit?

Een duidelijke rolverdeling maakt het mogelijk om efficiënter en doelgerichter te werk te gaan. Binnen grote organisaties zijn dit vaak aparte personen, maar binnen een kleinere organisaties kan het goed zijn dat je als marketeer meerdere rollen op je nemen. Welke rollen passen het best bij jou en jouw team? 

Wil je als marketingteam nóg meer successen behalen? Dan biedt een content & social media tool als Coosto uitkomst. Haal je inspiratie uit Discover. Creëer je content met Publish. Ga de interactie aan in Engage. Doe je marktonderzoek in Listen en rapporteer je resultaten in Report

Benieuwd hoe Coosto jou kan helpen met het efficiënter behalen én overtreffen van jouw meest ambitieuze marketingdoelen? Daar vertellen we je graag meer over tijdens een gratis demonstratie van onze tool. 
 

Uncategorized

In 4 stappen naar meer succes met contentoptimalisatie

Hoe ga je aan de slag met contentoptimalisatie?

Zoals eigenlijk voor alles geldt, is het verstandig om een plan van aanpak te hebben voordat je aan de slag gaat. Ons stappenplan leidt je door de verschillende fasen van contentoptimalisatie, om een gestroomlijnd en overzichtelijk proces te waarborgen. Zo wordt het behapbaar. Bepaal welke content geoptimaliseerd moet worden, hoe je dit aan gaat pakken én bewaak het overzicht en de resultaten. 

1.    Inventarisatie

Het heeft geen zin om maar in het wilde weg te gaan optimaliseren. Dat lijkt logisch, maar toch is het belangrijk om je hier van bewust te zijn. Het inventariseren van je content is daarbij een belangrijke eerste stap. Wat ligt er überhaupt allemaal op de plank? Van sommige contentstukken kun je misschien al snel zeggen dat ze gedateerd zijn, terwijl andere stukken wat meer onderzoek vereisen.

Ook niet geheel onbelangrijk: duik in de resultaten van je bestaande content. Wat zijn de absolute toppers met grootse resultaten? Zet deze content op een rijtje. Want je wil weten wáárom deze content zo goed werkt. En via welke weg heb je het meeste succes behaald? Kijk dus niet alleen naar de inhoud, maar ook naar de verschillende manieren van verspreiding. 

Het HICO-model (Historical Content Optimization) wordt veel gebruikt voor inventarisatie, waarmee je jouw content onderverdeelt in vier categorieën. Daarmee krijg je direct inzicht in welke actiepunten je per categorie moet toepassen en in welke content je beter niet te veel moeite kunt stoppen. Wij lichten de vier categorieën toe.  

 

HICO model contentoptimalisatie

a.    Top content

Top content heeft een groot bereik én zorgt voor veel conversie. Een belangrijke categorie, want deze content draagt het meeste bij aan de resultaten. Het is dus belangrijk om deze content te onderhouden en ervoor te zorgen dat dit up-to-date blijft. Regelmatige checks zijn dan ook een must. Gelukkig zijn er verschillende tools om dit te monitoren, waardoor het relatief gemakkelijk is om dit bij te houden.

Houd niet alleen de content zelf in de gaten, maar zorg er ook voor dat je op de hoogte bent van de laatste trends rondom de topics van je top content. Meld je aan voor relevante nieuwsbrieven, zet Google Alerts aan of kies voor een nog makkelijkere weg: in Discover van Coosto krijg je een compleet overzicht van de meest trending topics binnen jouw markt. Maar alleen op de hoogte blijven is natuurlijk niet voldoende. Bij relevante trends, ontwikkelingen of nieuwswaardige berichten wil je direct actie ondernemen: door jou al goed scorende content te voorzien van de nieuwste informatie, ben én blijf je als organisatie relevant voor jouw doelgroep. Dé weg naar thought leadership. 

Bovendien wil je deze top content volop inzetten. Door meerdere uitwerkingen van dit goed scorende contentstuk te creëren, kun je de content breder én vaker verspreiden. Denk aan een fragment, quote of visual die je gemakkelijk via bijvoorbeeld social media kanalen onder de aandacht van jouw doelgroep brengt.
 

b.    ‘Scruft’

Content van weinig waarde heeft, vanzelfsprekend, precies de tegenovergestelde resultaten: weinig bereik én weinig conversie. Content waar nog in enige in potentie in zit, of low-hanging fruit, kun je nog een kans geven. De andere content kun je beter laten voor wat het is. De kans dat dit nog iets gaat opleveren is minimaal. 

c.     Veel bezoekers, weinig conversie

Nu wordt het interessant: deze content trekt veel bezoekers, maar levert onder aan de streep onvoldoende op. Met andere woorden, de content converteert niet. Vraag jezelf af waar dit door komt en durf kritisch te zijn. Zijn er verkeerde verwachtingen gecreëerd door een misleidende titel? Zou het misschien zelfs clickbait kunnen zijn, waarvan de content eigenlijk weinig inhoudt? Of is de call-to-action gewoon niet duidelijk of zelfs afwezig? Dat zijn mogelijke oorzaken van het gebrek aan conversie.

d.    Weinig bezoekers, veel conversie

De weinige bezoekers die dit contentstuk aantrekt, leveren wel direct iets op. De content leidt ze naar de gewenste actie. En dat is natuurlijk goed nieuws! Er zit potentie in. De oplossing is duidelijk: als je meer (kwalitatief) verkeer naar dit contentstuk weet te leiden, zal het sneller tot meer conversie leiden. 

De meeste uitwerkingen en beschrijvingen van het HICO-model focussen hier vooral op SEO. Een belangrijk onderdeel, want makkelijk vindbare content is dé manier om efficiënt mensen naar je website te krijgen. Maar houdt rekening met de enorme hoeveelheid beschikbare content. Zie daar maar eens tussen op te vallen! Een eerste stap is zeker om te zien hoe je meer uit deze content kunt krijgen op basis van organische zoekresultaten. Check hoe de SEO-positie ervoor staat en vergelijk jouw content met soortgelijke stukken: wat doen zij anders, waardoor het wellicht succesvoller is? Wellicht is jouw content toch verouderd en bieden concurrenten actuelere alternatieven. 

Maar kijk ook verder dan dat. Want contentoptimalisatie gaat verder dan SEO. Zorg ervoor dat de content niet alleen via organische zoekmachines vindbaar is, maar biedt het ook proactief aan je publiek aan via andere wegen, zoals social media kanalen en nieuwsbrieven. 
 

2.    Uitvoering

Goed, aan de hand van de matrix heb je jouw bestaande content ingedeeld en bepaald welke content geoptimaliseerd moet worden. Tijd om dit ook echt uit te voeren. Aan de hand van de HICO-matrix heb je als het goed is ook nagedacht waarom bepaalde content niet scoort zoals verwacht. Heb je kunnen achterhalen waarom een bepaald contentstuk niet converteert? Of waarom iets weinig bezoekers krijgt? 

Zet de pijnpunten om in actiepunten. Het is belangrijk om goed de tijd te nemen voor deze stap en concrete acties te ondernemen om jouw content naar een volgend niveau te tillen. Niet alle content hoeft top content te worden. 

3.    Verspreiding

Zoals gezegd, ook al is jouw content inhoudelijk geoptimaliseerd en weer helemaal actueel en relevant, dit is niet het moment om achterover te leunen. Alleen uitgaan van succes door te vertrouwen op organische zoekresultaten voldoet vaak niet. En als dat wel zo is, valt er meer uit te halen door het ook actief te verspreiden op andere (betaalde) kanalen. 

Bekijk de geoptimaliseerde content dus nog een kritisch en bedenk hoe je dit, wellicht in verschillende vormen, kunt delen en zo nog effectiever bij jouw doelgroep krijgt.

4.    Monitoren

Met de eerste drie stappen heb je het meeste werk verricht. Maar de laatste stap is minstens zo belangrijk. Door de uitgevoerde acties te monitoren, houd je in de gaten of de aanpassingen ook daadwerkelijk het gewenste effect hebben. 

Gebruik bijvoorbeeld Google Analytics om het aantal bezoekers op je website in de gaten te houden en houd in Coosto de berichtstatistieken bij van al jouw social media content, in één handig overzicht. Er zijn volop tools om contentoptimalisatie een stukje makkelijker te maken. 
 

Extra tips

Met de vier bovenstaande stappen kun je dus altijd uit de voeten om jouw content te optimaliseren. Daarnaast hebben we nog een aantal tips die je direct kunt toepassen om het gehele optimalisatieproces nog gemakkelijk en efficiënter te maken.  

1.    Plan vaste momenten voor optimalisatie

Het volledig doorlopen en inventariseren van je content is natuurlijk geen dagelijkse taak. Om te voorkomen dat het een taak wordt die verdwijnt in je lange to-do list, is het handig om hier een vast moment voor te plannen. Denk aan een deep-dive in je content per kwartaal en een maandelijkse check van je resultaten op verschillende kanalen. Neem er dan ook echt je tijd voor, om alle stappen zorgvuldig te doorlopen. 

2.    Ga voor een duurzame aanpak

We schreven hier al eerder een artikel over: beschouw content niet langer als een wegwerpproduct, maar kies voor een duurzame aanpak. In onderwerpen zit meestal veel meer potentie dan die ene social media post, blog of video. Als het je lukt om jouw content te zien als een overkoepelend verhaal of thema, kun je het veel breder uitwerken in verschillende contentstukken. Dat levert meer materiaal op om vervolgens zichtbaarheid te creëren op verschillende kanalen en zo effectiever jouw contentdoelen te behalen. 

3.    Houd trends in de gaten

Als je relevant wilt blijven voor jouw publiek, zul je mee moeten bewegen met jouw markt. Nieuwtjes, updates en andere ontwikkelingen mogen dan ook niet onopgemerkt voorbij gaan aan je. 

4.    Let op de details

Last but not least, details kunnen een groot verschil maken! Zeker in de verspreiding op social media kan het toevoegen (of soms juist het weglaten!) van afbeeldingen, video’s, links, hashtags en emoji een aanzienlijk verschil maken voor het bereik, aantal clicks of interactie. 

Uncategorized

Algoritmes op social media: zo gebruik jij ze in je voordeel!

Algoritmes en social media, hoe zit dat nu precies?

De omgekeerd chronologische volgorde is op de meeste social media kanalen verleden tijd: je krijgt niet langer alleen te zien wat als laatst gepost is. Daar zit veel meer achter. Door middel van algoritmes oefenen de platforms invloed uit op wat gebruikers te zien krijgen op hun tijdlijn. De verschillende kanalen achterhalen door middel van beschikbare data over het gebruikersgedrag (denk aan views, clicks, reacties, etc.) waar de interesses van de gebruiker liggen. Op basis hiervan laat het social media kanaal gerelateerde content zien. 

Voor organisaties is dit wederom een bevestiging van hoe belangrijk het is om jouw doelgroep te kennen. Relevante en waardevolle content is niet alleen belangrijk om jouw publiek effectief te bereiken, maar ook om het algoritme in jouw voordeel te laten werken.

Want dat is natuurlijk wat je wil: de geheimzinnige formules die achter de social media platformen lijken te schuilen ontrafelen. Om er zo achter te komen hoe de algoritmes werken, en nog belangrijker: hoe je ze in jouw voordeel kan laten werken. 

Goed nieuws! Wij hebben namelijk al het nodige speurwerk verricht. Wij hebben 188.004 social media posts geanalyseerd. Het resultaat? Unieke inzichten in het optimale gebruik van hashtags, emoji, berichtlengte, URL’s en media voor meer clicks, views en interacties.

Op basis van deze data kun je al aan de slag met het creëren van social media posts die scoren. Maar om de algoritmes echt de baas te worden, is het ook belangrijk om te weten hoe de social media platforms de posts beoordelen. En dat hebben wij voor je uitgeplozen. Voor ieder kanaal zijn wij, voor zover mogelijk, de beschikbare informatie ingedoken die door de kanalen zelf beschikbaar wordt gesteld hierover. Op basis hiervan hebben wij een overzicht gecreëerd. Zo weet je waar je rekening mee moet houden per kanaal om optimaal te presteren. Doe er je voordeel mee!

Instagram social media algoritmes

Zo werkt het algoritme van Instagram

Het algoritme van Instagram maakt het posten op dit kanaal een kwestie van alles of niets. De extremen worden hier namelijk uitvergroot: content die al goed presteert, wordt geboost voor nóg betere prestaties, maar met content die niet scoort vis je meteen compleet achter het net. 

Er zijn 6 factoren die jouw plek in de feed van je volgers bepaalt. De eerste drie factoren wegen het zwaarst mee in de beoordeling, volgens Instagram zelf. 

1.    Wat vond je eerder interessant?

Dat gaat verder dan alleen likes. Het is het volledige gedrag van de gebruiker die hierbij in kaart wordt gebracht en wordt meegenomen. Waar wordt het langst naar gekeken? Welke hashtags volg je? Instagram is natuurlijk een visueel social media platform, waarbij de inhoud van foto’s en video’s een belangrijke rol spelen. Dankzij kunstmatige intelligentie bepaalt Instagram welk type media de gebruiker interessant vindt en laat op basis hiervan vaker soortgelijke posts, stories en reels zien. 

2.    Relaties tussen gebruikers

Persoonlijke relaties nagaan is vrijwel onmogelijk, maar de hoeveelheid interactie zegt vaak ook iets over de relatie tussen verschillende personen. Daar maakt Instagram dan ook handig gebruik van. Dat gaat van Direct Messages tot likes en reacties.

3.    Hoe actueel is een post?

De actualiteit van posts en stories telt ook zeker mee. Instagram wil haar gebruikers immers geen oud nieuws voorschotelen. Recent geposte berichten worden dus als relevanter bestempeld. Instagram toont dus vaker berichten die kort geleden zijn geplaatst.

Bovendien heeft Instagram inmiddels gehoor gegeven aan de grote vraag naar de omgekeerd chronologische feed. Dit kan de gebruiker zelf als voorkeur instellen, waardoor de meest recente posts dus altijd bovenaan verschijnen. 

4.    Hoe vaak open je Instagram?

Zoals gezegd wegen deze laatste drie criteria minder zwaar dan bovenstaande punten. De volgorde van een gebruikersfeed wordt ook (lichtelijk) beïnvloed door de frequentie waarmee de gebruiker de app opent. Daarop heb je als organisatie uiteraard weinig invloed, maar het is wel belangrijk om te bedenken in hoeverre jouw doelgroep écht actief is op dit kanaal. 

5.    Het aantal volgers

Eigenlijk een open deur: hoe meer personen jouw account volgen, hoe vaker jij zal verschijnen op verschillende tijdlijnen. Op deze factor kan je zelf wel actie ondernemen. Als je meer resultaat wil behalen op Instagram, moet je dus proactief op zoek naar (meer) volgers. Bekijk de concurrenten en hun volgers,  en ook niet onbelangrijk: geef mensen een reden om jou te volgen door regelmatig relevante content te posten. 

6.    Hoe lang gebruik je de app?

Dit laatste criteriapunt sluit aan bij nummer 4. Want blijf je ook daadwerkelijk lang door je tijdlijn scrollen, zodra je de app hebt geopend? Of open je gewoon heel vaak de app op een dag, zonder echt veel content te bekijken?

Dit maakt nogal een verschil voor wat een gebruiker te zien krijgt. Scroll je langer door alle pagina’s heen, kom je vanzelf ook bij berichten die door het algoritme als minder relevant zijn bestempeld. 

Meer informatie over het Instagram algoritme én 6 handige inzichten om zelf direct toe te passen? Lees hier meer.

Facebook algoritme social media

Zo werkt het algoritme van Facebook

Ook op Facebook krijg je meer te zien dan alleen de posts van jouw Facebook-vrienden. Op je tijdlijn verschijnen ook posts die volgens het platform relevant voor jou zouden zijn. Dat effect gaat de komende tijd naar alle waarschijnlijkheid verder versterkt worden. Net als TikTok, zal ook Facebook meer in het teken staan van relevante content. Ongeacht of dit door Facebook-vrienden of gevolgde pagina's wordt gedeeld: relevantie zal een belangrijkere rol gaan spelen dan de relatie tussen auteur en gebruiker. 

Dat wordt aan de hand van een ranking beoordeeld. Deze ranking zorgt aan de hand van 3 factoren voor het ordenen van de verhalen in je feed. Met andere woorden, aan welke voorwaarden voldoen posts die voor jou relevant en waardevol zijn? Facebook maakt hier een overzicht van aan de hand van 3 factoren. In dit blog over het Facebook-algoritme lees je om welke factoren het hier gaat. 

Over naar de praktijk. Want zodra Facebook deze informatie over een gebruiker in kaart heeft gebracht, wordt iedere post beoordeeld op 3 factoren. Aan de hand hiervan wordt bepaald of de nieuwe content vertoond zal worden op de Feed van een gebruiker, ook al zijn jullie niet bevriend of volgt deze persoon de Facebook-pagina niet. Facebook noemt deze factoren ook wel signaalcategorieën. 

1.    Type content

Wel of geen media, een post met of zonder link: Facebook houdt in de gaten op welke content jij het meeste reageert (dat kan ook een like of share zijn) en laat jou op basis hiervan meer soortgelijke posts zien. De komende tijd kunnen we verwachten dat visuele content, en met name Reels, beter beoordeeld zullen worden in deze ranking. Als reactie op het inmiddels onontkenbare succes van TikTok wil ook Facebook hier meer de nadruk op gaan leggen. 

2.    Populariteit

Een Facebook-post die al veel interactie oplevert, zal ook vaker aan andere gebruikers vertoond worden. Zeker de combinatie van accounts waarmee je veel interactie hebt én posts van deze accounts die goed scoren worden door het Facebook-algoritme nog vaker vertoond. 

1.    Interactie

De kans dat je content te zien krijgt van accounts waarmee je veel interactie hebt, is altijd groter geweest. Dat ging zowel om likes, reacties, shares en meer op zowel persoonlijke als bedrijfspagina’s. Met de updates van het algoritme is het vooralsnog onduidelijk of interactie nog een rol zal spelen in de ranking van iedere Facebook-post. 

Maar hoe zorg jij ervoor dat jouw posts op Facebook beter presteren? Dat lees je hier.

LinkedIn social media algoritmes


 

Zo werkt het algoritme van LinkedIn

Het algoritme van LinkedIn is vergelijkbaar met die van de twee bovenstaande social media kanalen: relevante en interessante content krijgt hier voorrang. Kwaliteit van content staat hierbij voorop en daar speelt het algoritme logischerwijs dus ook op in. Op LinkedIn kan het voorkomen dat je posts van een aantal weken oud voorbij ziet komen. Dat is te wijten aan het feit dat LinkedIn kwaliteit belangrijker vindt dat de recentheid van een post: zolang de informatie als relevant wordt beoordeeld wordt deze ook langere tijd vertoond 

Het algoritme van dit platform is grotendeels een geautomatiseerd proces, bestaande uit vier fasen. 
1.    De vorm van de content
2.    De testfase
3.    De kwaliteit van de content
4.    De eindbeoordeling

De eerste drie onderdelen zijn geautomatiseerd, waarbij in de eerste fase wordt bepaald om het om tekst, afbeeldingen of video gaat. Vervolgens wordt de post in fase 2 gecategoriseerd als spam, lage kwaliteit of goedgekeurd. Waarna de post in de testfase beland: de post is vanaf nu zichtbaar voor jouw volgers, en op de achtergrond kijken de ‘algoritmebots’ mee hoe deze post presteert op basis van interactie.

Dat brengt de post naar fase 3: het bepalen van de kwaliteit van de content. Want zoals gezegd staat dit voorop bij het platform. In deze stap wordt gekeken naar de kwaliteit van je content, je profiel en de kwaliteit van je eerdere posts. Op basis van deze informatie vertoont LinkedIn de post aan meer mensen óf kiest er alsnog voor om het als irrelevant of spam te bestempelen. Tot slot wordt de post ook nog bekeken door een redacteur van LinkedIn. Ze willen begrijpen waarom je post zo goed werkt en nemen deze kennis mee voor het optimaliseren van het algoritme. 

Meer details over de 4 fasen van het LinkedIn-algoritme én 5 handige tips om meer bereik en interactie te generen? Dat lees je hier.

Twitter social media algoritmes

Zo werkt het algoritme van Twitter

Op Twitter wordt er een soort scoresysteem gehanteerd. Hoe hoger een Tweet scoort binnen deze ranking, hoe relevanter of interessanter een tweet voor een bepaalde gebruiker is, en hoe groter de kans dat de tweet aan hem of haar getoond wordt. 

Voor dit scoresysteem wordt er gekeken naar 3 factoren:

1.    De mate van actualiteit

Een logische factor, gezien Twitter hét platform is dat bekend staat om trending topics, nieuws en snelle berichten. In tegenstelling tot LinkedIn en Facebook, is recentheid op dit platform wel de belangrijkste factor in het bepalen van de relevantie. 

2.    De auteur

Hierbij wordt gekeken naar de relatie tot dit account op basis van het aantal interacties, de sterkte van je connectie met die volger én de manier waarop de connectie met je volger tot stand is gekomen.

3.    De gebruiker/volger

Een tweet krijgt een score toegekend op basis van het soort Tweets waarmee de gebruiker eerder heeft geïnteracteerd (liken, retweeten, reageren). Er wordt ook rekening gehouden met hoe vaak en hoe lang de gebruiker Twitter opent en gebruikt. Hier heb jij als organisatie minder invloed op, maar je kan wel rekening houden met het type Tweets waar jouw doelgroep kennelijk het meeste interactie mee heeft. 

Hoe je jouw organische bereik kunt vergroten op Twitter lees je hier.

 

Moeiteloos alle social media algoritmes in jouw voordeel gebruiken?

Zo. Met dit overzicht heb je een beeld van de criteria waar jouw social media posts volgens de verschillende platforms aan moeten voldoen, wil je maximaal resultaat behalen. Maar er zitten nog een aantal addertjes onder het gras. Zoals gezegd veranderen de algoritmes continu en is het een tijdrovende klus om dit bij te houden. Bovendien geven de social media platforms niet alles bloot.

Hoe maak je dan wel de perfecte social media post, waarbij je het algoritme per kanaal in jouw voordeel gebruikt? Met de Perfecte Post Calculator maak je nooit meer beslissingen over social media posts op basis van je onderbuikgevoel. 

Op basis van je eigen data berekent dit document de kenmerken van jouw perfecte social media post op Facebook, Instagram en LinkedIn. Dankzij de datagedreven adviezen voor meer bereik, clicks en interacties heb je kennis in handen die je direct kunt toepassen op jouw volgende social media posts. 

Uncategorized

Zo werkt het Facebook algoritme in 2024

Hoe werkt het Facebook algoritme in 2024?

Even terug naar de basis. Wat is een algoritme nou precies? Heel simpel gezegd: een algoritme is een formule van een paar stappen om een probleem op te lossen. Om als (content) marketeer in te kunnen spelen op het algoritme van Facebook, moet je dus allereerst begrijpen waarom je welke content te zien krijgt in je tijdlijn.

Anno 2024f is het Facebook algoritme er op gericht om het platform zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Kortom, de gebruiker staat in de spotlights. Op basis van AI-technologie bepaalt Facebook wat de ideale ervaring is op het platform, om de gebruiker op die manier zoveel mogelijk relevante content voor te schotelen. 

Dit doet Facebook aan de hand van vier factoren. 

1. Voorraad (inventory)

Hiermee wordt verwezen naar de volledige voorraad beschikbare content op Facebook. Het algoritme moet op basis van dit totaalpakket bepalen wat gebruikers te zien krijgen. 

2. Signalen (signals)

De volgende stap is het beoordelen van de post, wat gebeurt op basis van een aantal vastgestelde signalen. Voorbeelden van deze signalen: de mate van interactie met een post, hoe oud een bericht is of hoeveel Facebook-gebruikers bij dit bericht zijn blijven hangen. De relevantie van een bericht is ook een belangrijk signaal en wordt op basis van drie criteria bepaald: 

Interactie
Posts met veel interactie scoren logischerwijs hoger. Actieve reacties (reacties, comments, shares) worden hierbij als belangrijker beschouwd dan ‘passieve’ reacties (likes).

Wie heeft het gepost?
Als er een terugkerend patroon is te zien in de interactie, waarbij een gebruiker al vaker interactie met een bepaald account heeft gehad, wordt dit account ook beter gerankt voor deze gebruiker. 

Type content
Facebook kijkt ook naar de mate van interesse (hoe lang blijven gebruikers hangen bij een post) en interactie met verschillende types content. Denk aan posts met alleen tekst, afbeeldingen of video’s. 

Tot slot: Facebook neemt de reacties van de totale Facebook-community op die signalen mee als feedback. Op die manier probeert Facebook onder andere ook vast te stellen welke content niet gewenst is. Denk hierbij aan gewelddadige content, spam, clickbait en fake news.

3. Voorspellingen (predictions)

Alle hierboven beschreven signalen bij elkaar geeft Facebook de input om voorspellingen te doen. Daarmee gaat Facebook het volgende na: Hoe groot is de kans dat een gebruiker een bericht deelt of erop reageert? Hoe groot is de kans dat je een bericht verbergt of rapporteert?

Bijvoorbeeld: als een gebruiker normaal gesproken vaker reageert op een video, zal het algoritme dit type content prioriteren en dus vaker op de tijdlijn vertonen. 

4. Score

Facebook bundelt al deze voorspellingen en hangt daar een relevantiescore aan. Deze totaalscore van een post bepaalt uiteindelijk of deze wel of niet zal verschijnen in de tijdlijn van gebruikers. 

 

Zo behaal je meer resultaat op Facebook

Nu je weet waar het Facebook algoritme op gebaseerd is, is het tijd om naar de praktijk te gaan. Hoe pas je deze kennis toe in het creëren van nieuwe Facebook content, om zo optimaal resultaat te behalen? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

1.    Betrek je publiek

Posts met een hoge interactie worden als beter beoordeeld. Een belangrijke factor, die je gemakkelijk in je voordeel kunt toepassen. Creëer content die interactie uitlokt, door bijvoorbeeld vragen te stellen aan de ontvanger of in te spelen op trending topics. 

En een gesprek moet van twee kanten komen. Zorg er dus voor dat jij als organisatie ook weer reageert op deze comments, en ga het gesprek aan!

2.    Zorg voor relevante content

Ken je doelgroep. Dat kunnen we niet vaak genoeg zeggen. Je doelgroep door en door leren kennen zit ook in het weten welk type content aanslaat en welke onderwerpen inhoudelijk interessant zijn voor deze personen. Analyseer je content en gebruik de best practices voor nog beter resultaat met nieuwe content. 

3.    Post op de juiste momenten

Succes zit in de details. De doelgroep bereik je nu eenmaal beter als deze online is. Post daarom op de juiste momenten voor meer bereik, interactie en clicks.

Versla het Facebook algoritme

Wil je direct aan de slag met de perfecte Facebook-post? Onze Perfecte Post Calculator geeft op basis van jouw Facebook-posts inzicht in de kenmerken van dé perfecte post voor jouw publiek. 

Uncategorized

Zo maak je een message house voor je contentstrategie

Wat is een message house?

Er zijn in potentie ontelbare verhalen te vertellen rond jouw organisatie, merk of markt. Toch ondersteunt slechts een klein deel van die verhalen de kernboodschap van jouw contentstrategie. Al het andere is ruis, waarmee de centrale boodschap zou vervagen en aan kracht zou verliezen.

Een message house is een model waarmee je nauwkeurig in kaart brengt welke invalshoeken en thema’s wel en welke niet bijdragen aan het beeld dat je met je strategie probeert te creëren. Gemakkelijk gezegd: met een message house bepaal je welke content je moet maken, maar ook welke content je links kunt laten liggen.

Een klassiek message house bestaat uit drie lagen:

1. Koepelverhaal

De kernboodschap of het centrale thema waar al je content aan moet bijdragen, vaak vastgesteld door de ‘sweet spot’-methode.

2. Pijlers 

Ondersteunende boodschappen of subthema’s die de kernboodschap lading geven.

3. Fundering 

Concrete voorbeelden of bewijzen waarmee je kunt aantonen dat je boodschappen op werkelijkheid berusten.

message house communicatierijk
Afbeelding: Factor C, Communicatierijk - Dienst Publiek en Communicatie van het Ministerie van Algemene Zaken

Uitleg: waarom een message house?

De kernboodschap is één van de belangrijkste, meest onderschatte onderdelen van een contentstrategie. Terwijl de focus vaak ligt op het doel, de doelgroep of kanalen, zou je aandacht vooral moeten uitgaan naar de positionering waarmee je een plekje in het hoofd van je doelgroep probeert te verwerven.

Marketeers kijken daar soms raar van op. ‘Waarom heeft een contentstrategie een kernboodschap nodig? Elk stuk content heeft toch zijn eigen boodschap? Als ik mijn doel maar behaal’. Dat is slechts deels waar. Natuurlijk draait het uiteindelijk om de knikkers, maar als je met content je merkbekendheid of autoriteit wil vergroten, dan kom je niet weg met zomaar wat losse, versnipperde kreten. Je (potentiële) klant weet dan niet wat hij aan je heeft, waar je goed in bent, en het wordt een stuk ingewikkelder om je doel te behalen. Precies daarom is de positionering van je content zo belangrijk.

Het message house biedt zoals gezegd een manier om die positionering kracht bij te zetten. Daarbij biedt een message house drie belangrijke voordelen:

1. Consistentie

Met een message house voorkom je dat je ‘zomaar’ wat content maakt. Je vermijdt thematische versnippering, en bewaakt de rode draad.

2. Eenduidigheid

Een message house maakt in één oogopslag duidelijk voor iedere betrokken collega waar content inhoudelijk aan moet voldoen. Zo werk je allemaal aan hetzelfde doel.

3. Focus

Je creëert alleen nog content die bijdraagt aan de thema’s of associaties waar jij bekend om wil staan. Die focus bespaart je tijd, energie en geld.

Zo maak je een message house

Anders dan bij een ‘echt’ huis begin je bij het bouwen van een message house bij het dak, en werk je van boven naar beneden. Dat gaat in 3 relatief eenvoudige en snelle stappen:

1. Kies een koepelverhaal

Je kiest allereerst een koepelverhaal. Dat is de belofte of de kernboodschap (maximaal 1 zin) waaraan al je content moet bijdragen. Het koepelverhaal is het resultaat van een uitgebreide analyse naar de unieke kracht van je organisatie. Soms ligt er al een marketingpositionering klaar, en kun je die hanteren als basis voor je koepelverhaal. Is die er niet, dan vind je hier 4 manieren om snel een passend koepelverhaal te kiezen.

Welke methode je ook kiest, het is belangrijk om altijd rekening te houden met concurrentie. Het wordt immers een stuk lastiger om je doelen te behalen als je (exact) hetzelfde koepelverhaal hanteert als andere partijen in de markt.

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je een message house voor de contentstrategie van een pretpark wilt maken. Dan is het goed om te weten dat de Efteling zich al neerzet als het park voor fans van verhalen en sprookjes. Walibi is er al voor thrillseekers, Duinrell voor waterratten, Slagharen ademt het ‘Wilde Westen’… Het wordt daardoor heel moeilijk om één van die posities over te nemen.

Kijk dus naar de kracht van je merk, maar zorg er ook voor dat die kracht daadwerkelijk uniek is. Wellicht kom je dan uit op een koepelverhaal als: ‘We zijn het leukste pretpark voor gezinnen met jonge kinderen’.

2. Bepaal je pijlers

Het koepelverhaal is de basis. Toch is die kernboodschap in essentie slechts een lege huls. Wie in zijn content alleen een kernboodschap blijft herhalen (“We zijn het leukste pretpark voor gezinnen met jonge kinderen!”), is ongeloofwaardig en kan onmogelijk een overtuigend verhaal neerzetten.

Daarom moet het koepelverhaal ondersteund worden door pijlers; thema’s of sub-boodschappen die lading geven aan het verhaal dat je wil neerzetten.

De beste manier om je pijlers te bepalen, is door je koepelverhaal erbij te pakken en de advocaat van de duivel te spelen. “Oh, dus je vindt jezelf het leukste pretpark voor gezinnen met jonge kinderen… Waarom dan? Waar blijkt dat uit? Hoezo dan?”

Als je je eigen merk een beetje kent, zijn de antwoorden gemakkelijk te geven. We noemen maar wat voorbeelden:

  • Vrolijkheid staat bij ons centraal
  • We zijn voor iedereen toegankelijk
  • We ontzorgen ouders

De meeste message houses bevatten 3, 4 of 5 pijlers om voldoende ondersteuning voor het kernverhaal te bieden zonder te versplinterd te raken. Voel je vrij om hier zo nodig van af te wijken.

3. Vind je fundering

De pijlers zorgen ervoor dat het koepelverhaal geloofwaardig wordt, maar echt bewijs is er nog niet. Dat moet je content gaan doen. In de fundering breng je de sub-boodschappen daarom tot leven. Je neemt hierbij als het ware een voorschot op de content die je gaat maken.

Onze ervaring leert dat dit het meest efficiënt gaat als je elke afzonderlijke sub-boodschap verder uitwerkt. Je stelt jezelf daarbij vragen als ‘Hoe maken we dit waar?’ en ‘Hoe tonen we dit aan?’.

Bijvoorbeeld:

Vrolijkheid staat bij ons centraal:

  • We spelen alleen opgewekte muziek af in ons park
  • We hebben geen enge of spannende attracties

We zijn voor iedereen toegankelijk:

  • Geen van onze attracties heeft een lengterestrictie
  • We hanteren betaalbare prijzen

We ontzorgen ouders:

  • We hebben een entertainmentteam
  • Het park is overzichtelijk en afstanden zijn kort

Extra voordeel van deze stap in je message house: door dit soort bewijzen voor je statements aan te dragen, ga je merken dat creatieve contentideeën en formats heel natuurlijk boven komen drijven. Een Spotify-lijst met alle vrolijke parkmuziek bijvoorbeeld, of een serie waarin je wekelijks de leuke activiteiten van het entertainmentteam laat zien, of een blog als ‘Wat je voor 20 euro in ons park kunt zien, doen, eten en drinken’.

 

Message house template

Download ons gratis message house template waarmee je jouw eigen kernboodschap kracht bijzet.

preview message house template

 

Voorbeeld van een message house

Als je alle stappen hebt doorlopen, dan kan je message house er bijvoorbeeld als volgt uitzien:

voorbeeld message house

Het message house wordt voor veel meer vormen van communicatie gebruikt dan alleen de contentstrategie. Ook woordvoering, interne communicatie of projectcommunicatie wordt vaak via een message house georganiseerd. De huidige methodiek is specifiek van toepassing wanneer je het model wil toepassen op je contentstrategie.

Zodra je het model hebt ingevuld, kun je hem inpassen in je volledige strategie, en betrokken collega’s erop gaan trainen. Daarna wordt het tijd om je verhaal in de praktijk te brengen.

Heb je daarbij inspiratie voor actuele, hyperrelevante content nodig? Wil je jouw content vanuit één omgeving verspreiden op al jouw social media kanalen? Vanuit diezelfde interface kunnen reageren op alle inkomende comments? Nauwkeurig de earned media en social statistieken meten?

De tool van Coosto helpt je uit de brand. Meer weten? Vraag via het formulier hieronder een vrijblijvende online demonstratie aan. 

Uncategoried

De 10 meest succesvolle inhakers van 2019

Maar ook bij liefhebbers is er discussie. Want wat maakt de ene inhaker nu beter dan de andere? Zoveel mensen, zoveel meningen. Na een paar minuutjes Googlen ben je tientallen tips rijker, maar ontbreekt het aan een goede meetlat. Om kwaliteit of succes wat objectiever te kunnen bepalen, moeten we terug naar het marketingdoel van een inhaker.

Van mening naar meten

Inhakers zijn vrijwel altijd bedoeld om een glimlach op de gezichten van de lezer/kijker te krijgen. Maar om dat voor elkaar te krijgen, moet de inhaker wel door mensen gezien worden. En dat publiek wordt - door de social media algoritmes van vandaag de dag - alleen bereikt als een inhaker in eerste instantie engagement weet uit te lokken. Likes, comments en shares zorgen dus voor een domino-effect op je bereik.

Een extra voordeel van een indicator als engagement: hij is meetbaar. Daarom hebben we voor deze top 10 'interactie' als meetlat gebruikt. Meer specifiek, interactieratioWe zetten met behulp van Coosto Listen de shares en comments op inhakers van meer dan 100 grote Nederlandse merken af tegen het aantal volgers van het account. Daarmee bepalen we het relatieve succes van de inhaker voor het merk erachter. Dit is het resultaat: de top 10 meest succesvolle Nederlandse inhakers (tot dusver).

1. Albert Heijn (Pride)

11,9 comments/shares per 1000 volgers.

Onze boodschap: liefde voor iedereen! #pride pic.twitter.com/fpeRoa6Jed

— Albert Heijn (@albertheijn) August 2, 2019

2. Hornbach (Hete zomer)

9,6 comments per 1000 volgers

3. Hornbach (Songfestival)

8,9 comments per 1000 volgers

4. Allianz (TelevizierRing)

8,7 comments per 1000 volgers

5. Staatsloterij (Koningsdag)

8,7 comments per 1000 volgers

inhakers-staatsloterij-koningsdag

6. Lidl (Prinsjesdag)

8,5 comments per 1000 volgers

7. Etos (De Luizenmoeder)

6,9 comments per 1000 volgers

8. Heineken (Formule 1)

6,4 comments/shares per 1000 volgers

De Formule 1® komt naar Nederland! Proost! #DutchGP #zandvoort #Heineken pic.twitter.com/PrXm2bADg5

— Heineken NL (@Heineken_NL) May 14, 2019

9. Chocomel (Winter)

6,1 comments per 1000 volgers

10. Heineken (WorldRecordEgg)

5,6 comments/shares per 1000 volgers

We zetten in op minimaal 17 miljoen retweets... #eitje pic.twitter.com/z12hZzsqsn

— Heineken NL (@Heineken_NL) January 14, 2019

Natuurlijk wil dit lijstje niet zeggen dat meningen er helemaal niet meer toe doen. Je mag best een persoonlijke favoriet hebben en een bepaalde inhaker helemaal niets vinden. Punt is dat het uiteindelijke resultaat ook een hoop zegt over de kwaliteit van de inhaker. Niet vergeten te meten dus! 

Uncategoried

¿Qué son las etiquetas UTM y cómo deberías usarlas?

¿Qué son las etiquetas UTM? Las etiquetas UTM son fragmentos de texto cortos que se agregan a un enlace. Estos textos breves agregan información adicional sobre los visitantes del sitio web a una URL. Google Analytics puede reconocer estos textos y ver en qué enlace o botón han hecho clic los visitantes de tu sitio web para llegar a tu sitio web.

UTM es una forma de etiquetado de URL que agrega información a un enlace. UTM es la variante utilizada para Google Analytics, pero cada plataforma tiene una forma de etiquetado de URL que es comparable al método UTM. También puedes aplicar el método que describimos en este blog para otras plataformas sin ningún problema.

Para los curiosos: UTM proviene del módulo de seguimiento Urchin. Siendo una de las primeras empresas de análisis del mundo, Urchin inventó el sistema UTM antes de que Google se hiciera cargo de la organización y la convirtiera en Google Analytics. 

¿Qué etiquetas UTM hay?

Google Analytics reconoce 5 tipos de etiquetas diferentes, las cuales brindan información sobre el visitante, pero ojo, no tienes porque usarlas todas.

utm_medium: este es el UTM que te dice a través de qué tipo de medio llegó un visitante a tu sitio web. Este puede ser 'redes sociales', por ejemplo, pero también 'correo electrónico' u 'offline'.

utm_source: este UTM hace que el medio UTM sea un poco más específico. ¿Ha llegado un visitante de red social a través de LinkedIn o Facebook, por ejemplo? ¿O un visitante proviene de un correo electrónico enviado internamente o de uno externo? Esta información se agregará como utm_source.

utm_campaign: bajo este UTM puedes añadir información sobre tu campaña. ¿Un enlace forma parte del lanzamiento de un producto? Este utm es muy útil para saber cómo se comportan los visitantes en tu sitio web en comparación con los visitantes de otras campañas.

utm_term: este UTM se suele utilizar para proporcionar más información sobre la campaña. Por ejemplo: 'descuento' o 'clientes existentes'.

utm_content: el UTM más reciente es ideal para las pruebas A/B. Por ejemplo, si creas dos imágenes con un enlace (a una le das color rojo y a la otra azul), puedes usar utm_content para averiguar qué imagen tiene más éxito. Por ejemplo, ¿los 'visitantes azules' permanecen más tiempo en tu sitio web? ¿O quizás son los 'visitantes rojos' los que se suscriben a tu boletín informativo?

Con este curso rápido en UTM, todo se vuelve mucho más fácil. ¿Crees poder descifrar la etiqueta UTM en la primera línea de este artículo?utm_source=linkedin&utm_medium=social&utm_campaign=education.

utm_medium=social: el visitante llegó a tu sitio web desde  redes sociales

utm_source=linkedin: el visitante llegó a tu sitio web desde LinkedIn.

utm_campaign=educación: el visitante hizo clic en un enlace que forma parte de tu campaña de educación.

¿Por qué utilizar UTM?

Pero, ¿cuál es exactamente la utilidad de un UTM? También se puede ver con qué frecuencia que se ha hecho clic en un enlace en las redes sociales o en Coosto, ¿verdad?

Cierto, pero la cantidad de clics es solo una parte de la historia. En Google Analytics también encontrarás información como la duración promedio de la sesión, el número promedio de páginas visitadas por sesión y la frecuencia promedio en que las personas realizan una compra o se registran.

Por ejemplo, puedes descubrir que alguien que hace clic en un anuncio de Facebook tiene menos probabilidades de realizar una compra que alguien que hace clic en una publicación de Facebook "normal". O que alguien que llega a tu sitio web a través de Twitter pasa mucho más tiempo navegando en promedio que alguien que lo hace a través de LinkedIn. O que la campaña de verano de este año generó muchos más clientes potenciales que la campaña del verano pasado. 

Con los UTM, haces que este tipo de información sea transparente. Por lo tanto, no tienes que hacer suposiciones como por ejemplo "si el número de visitantes del sitio web aumenta, será que nuestra campaña tiene éxito", sino que puedes medir todo con precisión. Las posibilidades de los UTM son infinitas, y si monitoreas estructuralmente los resultados en Google Analytics, tendrás un sistema que te ayuda a aprender más y más sobre lo que funciona en tu marketing y lo que no.

¿Cómo se debe usar UTM?

Ahora que ya sabes qué son las etiquetas UTM y por qué son importantes, puedes comenzar.

Paso 1. Configurar Google Analytics

No tiene sentido usar etiquetas UTM si no se miden posteriormente. Google Analytics hará eso por ti. Primero creas una cuenta gratuita de Google Analytics e ingresas la URL de tu sitio web. Luego, creas una cuenta de Google Tag Manager para configurar el código que determinará cómo se comunica Google Analytics con tu sitio web. Debes colocar este código en cada página de tu sitio web. Si no tienes conocimientos técnicos, es mejor revisarlo con un desarrollador o el creador de tu sitio web.

Paso 2. Agregar el UTM

Para cada enlace que se refiera a una página (diferente) en tu sitio web, debes agregar etiquetas UTM. Tendrás que acostumbrarte al principio, pero si se convierte en un hábito a largo plazo, obtendrás los beneficios. Afortunadamente, no tienes que descifrar el código tú sólo cada vez. Hay herramientas útiles disponibles que te quitarán el trabajo de las manos.

A. Coosto

En Coosto puedes elegir el botón 'Generar UTM URL' en la ventana 'Nuevo mensaje'. Luego ingresa la URL que quieres vincular y agrega los UTM que quieras. Coosto luego se asegurará de que la URL completa con UTM se pegue automáticamente en tu mensaje.

 

UTM-tags gebruiken op social media

B. Creador URL de campañas de Google

Para los enlaces que quieras colocar en otros lugares que no sean redes sociales, también puedes usar el Creador de URL de campañas de Google. Este hace más o menos lo mismo que Coosto. La única diferencia es que tienes que copiar el enlace y pegarlo en el lugar correcto.

C. Hoja de cálculo

Para mantener una visión general de todos tus UTM y sus nombres, es recomendable guardarlos todos en Excel o Google Spreadsheets. De esta manera, evitas que los enlaces en los correos proporcionen el utm_medium 'email' una vez y luego 'Email' o 'mail' nuevamente. Consejo: puedes descargar fácilmente este tipo de hojas utm desde ciertos sitios web. Algunas hojas también te permiten generar automáticamente el UTM o están configuradas en menús desplegables de forma predeterminada, para que puedas controlar las categorías y evitar errores de escritura.

Es importante tener en cuenta que las etiquetas UTM no son fijas. Si decides llamar un enlace de redes utm_source 'redessociales', 'redes_sociales o 'social'. Google interpretará estos tres como categorías separadas. Como podrás imaginar, por tanto, hay que hacer muy buenos acuerdos internamente sobre la nomenclatura de fuentes, medios y campañas.

Paso 3. Seguimiento y análisis

Realiza un seguimiento de cómo se comportan los usuarios de tus diferentes fuentes, campañas y medios en su sitio web. Al ejecutar informes mensuales y comparar combinaciones de UTM, puedes averiguar qué campañas contribuyen más a tus objetivos. Aprende qué variante de anuncio genera la mayor cantidad de suscripciones a boletines, averigua cuántas personas hacen clic en un enlace en un correo electrónico, etc.

Una vez más, las posibilidades de los UTM son infinitas. Depende de tí adquirir el hábito de usar UTM en tus enlaces cada vez. Nos hemos damos cuenta de que esto no es tan fácil con todo el ajetreo y las tareas diarias. Coosto puede ser un buen recordatorio y una herramienta útil para ayudarte en esta misión al poder crear fácilmente tus UTM de forma automática.