During a personalized demo, we will show you how you will achieve more success with Coosto, thanks to:
check
Better insights in your brand reputation with social monitoring
A seamless content planning focused on more reach and conversions
check
Reports and dashboards for data driven insights
check
Effective online customer care for stronger customer relations
check
Overheid
1. SIRE – DOESLIEF
SIRE lanceerde deze bijzondere campagne in 2019. De communicatiebranche constateerde dat we met z’n allen steeds onaardiger worden tegen elkaar. Op straat, in het verkeer, maar ook op social media. Daar wilde de Stichting Ideële Reclame wat aan doen. Het resultaat werd de cross-mediale campagne #DOESLIEF.
De grote kracht schuilt in de naam #DOESLIEF, gecombineerd met de oproep om anderen aan te spreken op hun hufterige gedrag. #DOESLIEF is de vriendelijke, maar toch scherpe corrigerende tik die social media nodig had.
Mede door de typische social schrijfwijze (in plaats van ‘Doe eens lief’) begonnen social media gebruikers elkaar inderdaad te corrigeren met deze hashtag, en er ontstond een domino-effect. De hashtag is tot het moment van schrijven zo’n 54 duizend keer genoemd op X, en het effect houdt nog steeds aan.
Bovenstaand screenshot toont het verloop van het gebruik #doeslief (bron: Coosto).
Wist je trouwens dat Coosto heeft bijgedragen aan deze campagne door de social media data beschikbaar te stellen?
2. Rijksoverheid - Knalplanga
De overheid die in de taal van de jeugd probeert te spreken, dat is een combinatie die nog te vaak voor pijnlijke missers zorgt. Los van de ongeloofwaardigheid is het vooral heel ongemakkelijk als een overheidsorganisatie jongeren denkt te overtuigen met termen als ‘vet cool!’ en ‘maak de blits bij je vrienden’. De Rijksoverheid wilde haar vingers er niet meer aan branden en liet het werk daarom voor zich doen.
Een sterk staaltje influencer marketing was het gevolg. Donnie en Top Notch maakten ‘Knalplanga’ om het gebruik van vuurwerkbrillen te stimuleren. Bijna 500.000 views op YouTube later kunnen we er niet meer omheen: dit was een knallend succes.
Food
3. Bavaria - Carnavalvrij
Het is bijna niet te doen om een online campagne te voeren die mensen offline activeert. Met de nadruk op bijna, want Bavaria bewees de uitzondering op de regel te zijn. Carnavalvrij staat inmiddels in het collectieve marketinggeheugen gegrift als een schoolvoorbeeld van pr. Van petities tot video’s en heuse demonstraties in Den Haag: alles werd volop gedeeld en besproken op social, omdat Bavaria precies de juiste online snaar wist te raken.
4. Albert Heijn – Intercom stars
Muzikale talentenjachten voorbehouden aan grote televisiezenders? Zet die maar op je lijstje met achterhaalde waarheden. Albert Heijn bewijst dat het tot veel in staat is, en kwam met een online talentenjacht waarin eigen medewerkers schitterden als deelnemers. Het grote publiek kon stemmen door te liken op Facebook. Niet alleen laagdrempelig, maar ook nog eens goed voor het algoritme van Facebook, dus je kunt je het viral effect van deze campagne wel voorstellen.
Non-food
5. Hifi Klubben – Welcome Listeners
In al het kabaal dat we op social media met z’n allen maken, vergeten we nog weleens om echt te luisteren. Hifi Klubben maakte deze ijzersterke film met een pakkende boodschap. Verrassing, emotie, maatschappijkritiek; alles zit erin. Achter de video als aandachttrekker stond niet veel meer dan een landingspagina op de website, maar veel meer was ook niet nodig.
En vergis je niet: dit komt dus van een bedrijf in audiotechnologie. Laat daarom niemand je zeggen dat jouw bedrijf niet spannend genoeg is om mooie viral campagnes te maken. Het hoofdaccount van Hifi Klubben op YouTube heeft nog geen tweeduizend volgers, maar de video tikt inmiddels 8,6 miljoen views aan. Wow.
6. Nike - Dream Crazier
Nike staat natuurlijk bekend om zijn campagnes met een boodschap, maar op de één of andere manier blijft het verrassen. Dream Crazier is meer een losstaande video dan echt een campagne, maar is op geen enkel moment afgezaagd. Hij komt op voor (sportende) vrouwen in een tijd waarin gelijkheid en vrouwenrechten veelbesproken zijn.
Nike maakt duidelijk waar het voor staat en inspireert daarmee velen. Misschien in Nederland en België net iets minder bekend en viral dan de campagne met Colin Kaepernick, maar daarom niet minder succesvol. Applaus voor een campagne die raakt, de zoveelste van Nike.
Toerisme & recreatie
7. Pure New Zealand – Good Morning World
Soms is succes op social media ook gewoon een kwestie van discipline en volharding. Tourism New Zealand nam zich voor de wereld 365 dagen lang te wekken met een korte video op haar Instagramaccount. In elke video een ander verhaal, met andere mensen, op een andere plek. Nu weet iedereen die ooit goede voornemens heeft gehad dat een voornemen hebben iets heel anders is dan het daadwerkelijk uitvoeren. Toch houdt Tourism New Zealand het (tot nu toe) goed vol. Dag 221 and counting...
Het resultaat? Sinds het begin van de campagne heeft het account er 55.000 volgers bijgekregen.
Een bericht gedeeld door New Zealand (@purenewzealand) op 22 Jan 2020 om 1:04 (PST)
8. Transavia - Thuisblijvers
Transavia is voor ons de koning van de content formats. Het merk produceert voornamelijk video’s en doet dat vaak met bijzondere invalshoeken. ‘Thuisblijvers’ was een campagne waarin eens niet de reiziger maar, jawel, de thuisblijver in het zonnetje werd gezet. Via social media konden mensen hun meest behulpzame thuisblijvers aanmelden, en een paar daarvan werden in het zonnetje gezet door Transavia. Les voor de rest: een verrassende invalshoek werkt!
Verzekeraars
9. Anderzorg – #DeLeven
Over originele invalshoeken gesproken: Anderzorg zette in deze campagne niet haar producten centraal (“gehoorapparaten en kraamzorg”), maar het vieren van het de leven zelf. Taalgebruik van jongeren (we zagen het al bij voorbeeld 2), gebracht door een geloofwaardig persoon – Sef, de bedenker van het woord. Het mooiste? Overstappen, toch vaak gezien als een lastig proces, kon gewoon via Instagram.
10. Interpolis – #PhoNo
In hetzelfde kader als de Rijksoverheid met Knalplanga, kwam Interpolis met #PhoNo. In 68% van de verkeersongelukken speelt afleiding een rol, dus is het voor een verzekeraar een logische stap om daar wat aan te doen. In samenwerking met artiest Snelle (om de geloofwaardigheid van de campagne positief te beïnvloeden) en na gesprekken met verkeersslachtoffers door telefoongebruik op de fiets, ontstond het lied Smoorverliefd. Het leverde Snelle én Interpolis ruim 1 miljoen streams op en 3 miljoen views op YouTube in slechts twee weken.
Daarbij lanceerde Interpolis de app PhoNo, die zorgt dat telefoongebruik op de fiets onmogelijk is. Om het gebruik daarvan te stimuleren, verlootte Interpolis een optreden van Snelle aan jongeren die hun vrienden overhalen om de app ook te gebruiken tijdens elke fietsrit.
B2B
11. DAF - Trucker Tracks
De beslissers hoeven niet altijd de doelgroep van je marketingcampagne te zijn. Je kunt ook campagne voeren op eindgebruikers of beïnvloeders. Dat moet DAF gedacht hebben toen het besloot een Spotify-campagne te lanceren, gericht op de merkvoorkeur van vrachtwagenchauffeurs.
Via een social media campagne werden zij door trucker-influencers (ze bestaan voor elke niche) uitgedaagd hun favoriete lied voor onderweg in te sturen. Op basis daarvan zijn voor verschillende genres playlists gemaakt, die door iedereen beluisterd kunnen worden. DAF zegt daarover: “Trucker Tracks verbindt chauffeurs; ze luisteren naar de muziek die aansluit op hun trucker lifestyle.”
DAF kiest er dus voor om zich via Spotify-playlists te richten op de merkvoorkeur van beïnvloeders. Dat is een combinatie die we nog niet in heel veel campagnes hebben gezien, dus alleen daarvoor verdient DAF al een originaliteitsprijs. En bijna 1300 volgers voor een niche Spotify-lijst is ook lang niet slecht als resultaat.
12. KPN – Vallen en opstaan
Van ondernemers, voor ondernemers. Dat is hoe KPN haar podcastserie presenteert, en daar zit ook meteen de sleutel tot succes. Zakelijke telefonie en internet kun je op allerlei manieren aanprijzen, maar de beste manier is waarschijnlijk om het er helemaal niet over te hebben. ICT is slechts een hygiënefactor, ondernemen gaat om heel andere dingen. Hard werken, omgaan met tegenslagen.
Door in de podcast te praten over zaken die ondernemers wel écht bezighouden, laat KPN zien dat het merk de doelgroep begrijpt. Zo werkt KPN min of meer ongemerkt aan merkvoorkeur, want hoe weinig het hen ook uitmaakt: uiteindelijk kan geen enkele ondernemer zonder telefonie en internet, en zal een groot deel bij KPN uitkomen.
Kunst & cultuur
13. Rijksmuseum – Sleutels van het Rijks
Om het Rijksmuseum een wat persoonlijker karakter te geven, werd de campagne ‘Sleutels van het Rijks’ bedacht. 8 BN’ers gingen na sluitingstijd samen met een medewerker van het museum op zoek naar bijzondere verhalen. Via live video op Instagram werden kijkers (10.000 binnen de eerste 24 uur) meegenomen in deze zoektocht, en konden ze zelf actief meedoen door vragen te stellen. Tijdens de uitzendingen krijg je door het camerastandpunt regelmatig het gevoel zelf door het verlaten museum te lopen. Dat is kunst op zich.
Het museum werd voor deze videoreeks bekroond met een Grand Prix Content Marketing in 2019. Terecht, als je het ons vraagt.
14. Van Gogh Museum - #VincentDeservesThis
Het Van Gogh Museum weet zijn weg op social media te vinden, en dat is misschien wel een understatement. Zo won het museum al ooit een The Best Social Award voor beste innovatie met een 360°-animatie van de bekende zonnebloemen van Van Gogh. Maar ook de social campagne om de animatiefilm ‘Loving Vincent’ aan een Oscar te helpen, was er één om in te lijsten.
Het museum promootte de film met de hashtag #VincentDeservesThis, en het gebruikte daarvoor indrukwekkende fragmenten in ontroerende posts.
De lessen van 14 succesvolle voorbeelden
Zo, dat waren ze. 14 voorbeelden die jou aan inspiratie kunnen helpen voor jouw campagne of concept. Wat opvalt, is dat deze successen niet op zichzelf staan en dat er bijzondere patronen zijn te vinden tussen de succesvolle voorbeelden. We zien over het algemeen deze 5 onmisbare ingrediënten voor succes:
Wil je een succesvolle social media campagne? Dan zouden deze campagne-ingrediënten weleens jouw checklist kunnen vormen. Ga er vooral mee aan de slag. Veel succes.
The rise of AI tools comes with abundant opportunities, especially for marketers and communication specialists. The latest AI technologies enable more efficient content creation than ever before. For social media posts, AI-generated texts prove to be a real asset in terms of efficiency and time savings.
However, there is also a negative connotation attached to all these developments: is our work as marketers soon to become obsolete, taken over by the latest AI technologies? The rapid advancements in this field occasionally fuel significant concerns. There is no reason for fear or uncertainty, if you ask us. AI allows us to work more efficiently and should be seen as a tool rather than a replacement. Crucially, as a marketer, you must know how to leverage these AI developments to your advantage. This is where the opportunities lie: being able to apply AI to your daily content creation, making you more efficient. Keep on reading if you want to know how!
Automatically generating social media content
ChatGPT is now widely used for automatically generating high-quality content. The benefits are clear: thanks to this AI technology, you save a tremendous amount of time in writing texts. The strength of ChatGPT lies in its versatility and adaptability to effortlessly create tailored content in line with your brand and market.
However, writing a prompt requires some skill. It can be a bit challenging to figure out how to give the tool the right instructions to get suitable content as output. It's not just about providing the right data, but also a certain mindset to work with. A simple prompt in ChatGPT can lead to various outputs. But there is an easier way to quickly create suitable social media content.
Coosto’s AI Content Generator
The AI Content Generator in Publish, Coosto's social media planning module, is designed so that you get customized content with just a few clicks. The answer to uninspired moments or searching for the right words to effectively reach your audience. How does it work? Very simple.
Select the main goal of the social media post: more reach, interaction, or conversion. Then it's a matter of providing the right input. Describe with a few keywords, sentences, or a slightly longer description what the content should be about. The more specific the description, the better the output. Then choose the desired tone of voice: this can be done using a term like formal, humorous, or enthusiastic. You can also choose to embody a well-known character with a distinctive way of speaking, from Donald Duck to Barack Obama.
Finally, choose the desired language: Dutch, English, and Spanish are among the options. This way, you reach not only the local audience in your own country but also a larger and international audience! It's time: automatic content generation can start. Click the button, and voilà! Your tailored content is ready to be shared on social media.
AI: An endless source of content inspiration
Generating social media content automatically is a breeze. But where do you draw your inspiration for new content? And how do you ensure that your social media posts align with the current conversation? Or better yet, anticipate emerging trends so that you're the first in your market to latch onto a groundbreaking topic.
The answer lies in Coosto's Discover. In this module, our tool analyzes millions of sources in real time and organizes all content based on algorithmically calculated Trending Scores.
Bonus tip! Pick a trending article that’s relevant for your target group and simply copy the title of this article. Paste the copied title into the ‘topic’ field of Coosto’s AI Content Generator and adjust the goal, tone of voice, and language. In a split second, you will have trending content to be shared on all your social media platforms.
On July 5, 2023, Meta introduced Threads: a new platform primarily focused on text, unlike its sibling Instagram. The platform had a flying start: despite only being available in Europe recently, it reached 100 million users in no time (read: 4 days!). Impressive! For comparison, Instagram took 3 years to reach 110 million users.
The rocket start of Threads is easily explained: creating an account on Threads is a breeze if you already have an Instagram account. For many social media enthusiasts, this was a reason to take a look at this platform, but what makes Threads so special?
Time to test it ourselves! As Coosto, we didn't hesitate to do so: follow us on Threads!
Threads distinguishes itself from other social media channels for several reasons, but the main one is this: Threads is set to become an open social network in the (near) future. By making the app compatible with ActivityPub, Threads becomes an 'interoperable' network. Those are a lot of technical terms, but what does that mean? Simply put, social media platforms will be connected: in the future, you could post on Mastodon or receive notifications from that platform via Threads, without having an account on Mastodon. An interesting development that Threads is currently working on.
Threads is already being widely used, now also in Europe. This gives rise to various ideas, myths, and opinions about the platform. But do they hold? We investigated this for you.
Myths arounds Threads
1. Threads doesn't comply with European privacy laws
The reason Threads was not immediately available in Europe had to do with not complying with European privacy laws. The seemingly user-friendly and quick connection to your existing Instagram account was the main reason the platform clashed with our privacy standards.
Fortunately, we can also debunk this myth: Threads can be used without an account, allowing you to bypass the issue.
2. Define your timeline with Dear algorithm
If you've already created an account on Threads, you've probably seen posts starting with 'Dear algorithm,' followed by a list of topics. There's a rumor that you can influence the algorithm, telling it where your interests lie to personalize your timeline.
But unfortunately, this is a myth. Meta confirms that this rumor is not true. The Threads timeline is not influenced by such posts but by the user's behavior. Just like on Instagram, what a user sees is determined based on signals like interactions with posts and accounts. You can't influence it with a 'Dear algorithm' post to teach the algorithm a lesson.
3. Threads is a text-only platform
Although Threads is primarily focused on textual content, this doesn't exclude other forms of posts. The main approach of the platform is sharing opinions, ideas, and thoughts in a maximum of 500 characters. This can be done through voice messages, images, and short videos. Moreover, you can include links in Threads posts, unlike Instagram.
Threads also announces that they are actively working on new formats. In 2024, you'll be able to enhance your text messages with colored text and the ability to add the 'party popper' emoji (?) to your post for some digital confetti on your screen.
So, the third myth is also debunked!
4. Hashtags are a thing of the past
Let's be clear: hashtags are still very much a part of Threads. However, Threads introduces a new feature with a similar function: Topic Tags. You can add one Topic Tag per post to indicate the theme of your message. This improves the visibility of your post on Threads, a crucial feature as social media channels are increasingly used as search engines.
To prevent the misuse of Topic Tags, the maximum is set to one tag per post. A tag can consist of multiple words or even a short sentence to provide more specific information about the related topic.
Not adding a theme via a Topic Tag doesn't mean your post won't appear in search results if it's related to that topic. The search function displays all related posts, whether a Topic Tag is added or not.
Web developer Max Mykhalchuk examined the most used topic tags and hashtags so far to demonstrate the difference in usage. As you can see, there are quite a few similarities between the two:
Conclusion: hashtags are certainly not a thing of the past, but Threads also brings innovation in this way.
How to use Threads for your organization
A new social media platform means new opportunities for your organization. But how do you achieve your social media goals on Threads? Here are some possibilities:
1. Engage with your followers
Threads is the ideal platform to ask short questions to your followers to gauge opinions. This can be done, for example, with the poll feature, but Threads also sets a good example by approaching it differently. Useful and innovative!
2. Increase your reach
A new platform, new opportunities! This relatively new platform provides a clean slate and, therefore, a new chance to reach more followers.
Additionally, Threads offers an excellent opportunity to bring your existing content to the forefront and experiment with new social media content. A breath of fresh air through your social media and content strategy, so to speak!
Moreover, the strong connection with Instagram makes it easy to promote your content cross-platform. With just one click, your latest Threads post can become an Instagram story.
3. Generate more clicks and conversions
Finally, Threads is also a great platform for conversion-focused posts. The ability to include links in your post is the perfect opportunity to direct followers to your website.
Threads currently doesn't have advertising options, which means your posts with a clear call-to-action won't be overshadowed by ads. Take advantage of this! Importantly, respect this and ensure relevant and valuable posts for your followers.
Threads is not done developing yet
Since Threads is still a relatively new platform, new developments are being rolled out at a rapid pace. Meta is actively working to continually improve the platform and increase user-friendliness. They make adjustments and enhancements based on user feedback. This platform is far from being fully developed, and we are very curious about what awaits us.
This probably sounds familiar to you: multiple open tabs with different social media platforms and website performance statistics, a lot of copying and pasting to get all the numbers in one place. A very time-consuming, and above all error-prone, process.
For years, I have struggled with proving the cohesion between my well-performing social media campaigns and a constant stream of website conversions. Tying everything together: that was my biggest issue. I needed a clear overview, which helps me to prove the attribution of social media to conversions that lead to sales. And the fact that brand awareness isn’t just something we do for fun, as marketers.
It would make my job as Content Marketer so much easier. And way more interesting, as well. It would help me to focus on what makes it challenging and interesting for me. In the end, creating new content based on successful campaigns is what drives me!
The solution: complete integration of all statistics in one dashboard
Thanks to the possibility to connect Google Analytics accounts and all business social media accounts within Coosto, you easily combine all relevant metrics in one overview. The dashboard templates are the perfect way to display the metrics that are important for your business goals. By doing so, you gain insights on the performance of your social media posts, platforms and campaigns, in relation to your Google Analytics stats, such as conversions and page views.
To prove how easy it is to answer important questions about social media and content performance with the customizable dashboards, I have a few examples. Because in the end, actions speak louder than words!
Cases: how you prove the success of social media & content
The effect of social media campaigns on website visitors and conversions
The first example proves the connection between website visitors and social media campaigns. How many (new) visitors reached your website thanks to a successful social media campaign? And how many conversions did I get out of this post?
To answer these questions, I had to manually combine all my website statistics and social media data. Google Analytics in Coosto enables me to put these numbers easily together. Check the performance of social posts from a specific campaign and compare these directly to the number of (new) users and conversions on your website, derivative from this campaign.
The effect of brand awareness on cost-free web traffic
The second example is focused on the positive effects of a well-known brand name and media reach. Because how do your daily results benefit from a strong brand name? Often, the power of brand awareness is underestimated and for a long time, it has been difficult to prove the (long-term) effects of it. Time to say goodbye to this.
By comparing the total reach of your brand in all online media sources, and putting this next to the direct traffic stats on your website, you will quickly realize the peaks in these numbers match. In other words, all the efforts from the past and today to create a stronger brand are paying off! No advertisement costs are involved (anymore): these valuable website visitors know what they are looking for and therefore a very likely to convert to paying customers. All thanks to a strong brand name, and a high media reach.
To even analyze this a bit deeper, you can add the sentiment around your brand. To what extent is your brand mentioned positively or negatively? And can you relate this to peaks in website traffic? The customizable dashboards make it easier than ever to answer these questions.
Discover how Google Analytics and social media numbers make your job more fun!
So, are you ready to start making the numbers speak for themselves? I dare to say, I’m starting to even enjoy putting all the numbers related to social media and website performance together. And the possibilities are endless! Combining the statistics from these platforms offers countless valuable new insights.
Like I said, running my monthly analysing is no longer a task I want to postpone. Who would have thought I would ever be the one saying this? I didn’t, that’s for sure. Nowadays, I surprise myself by wanting to look for new insights and enjoy combining interesting and relevant statistics. Think of the number of sales we make thanks to my social media posts, the relation between social media reach and the (growing) number of website visitors, and the contribution social media engagement to conversions on landing pages.
Do you want to experience for yourself how this improved way of approaching content analytics can take your strategy to the next level? Try it for yourself! During our free trial, you get to experience the benefits of the integration.
The marketing tool for content & social media
Discover in real time how customers experience your brand — from complaints to compliments. Monitor the sentiment of online posts and reviews, and respond proactively to protect and strengthen your reputation.