Content optimization
Content marketing

In 4 stappen naar meer succes met contentoptimalisatie

Author :
Annefleur Di Bucchianico
Creation date:
Content optimization
Content marketing
Last updated:
4/8/24 0:24

Hoe ga je aan de slag met contentoptimalisatie?

Zoals eigenlijk voor alles geldt, is het verstandig om een plan van aanpak te hebben voordat je aan de slag gaat. Ons stappenplan leidt je door de verschillende fasen van contentoptimalisatie, om een gestroomlijnd en overzichtelijk proces te waarborgen. Zo wordt het behapbaar. Bepaal welke content geoptimaliseerd moet worden, hoe je dit aan gaat pakken én bewaak het overzicht en de resultaten. 

1.    Inventarisatie

Het heeft geen zin om maar in het wilde weg te gaan optimaliseren. Dat lijkt logisch, maar toch is het belangrijk om je hier van bewust te zijn. Het inventariseren van je content is daarbij een belangrijke eerste stap. Wat ligt er überhaupt allemaal op de plank? Van sommige contentstukken kun je misschien al snel zeggen dat ze gedateerd zijn, terwijl andere stukken wat meer onderzoek vereisen.

Ook niet geheel onbelangrijk: duik in de resultaten van je bestaande content. Wat zijn de absolute toppers met grootse resultaten? Zet deze content op een rijtje. Want je wil weten wáárom deze content zo goed werkt. En via welke weg heb je het meeste succes behaald? Kijk dus niet alleen naar de inhoud, maar ook naar de verschillende manieren van verspreiding. 

Het HICO-model (Historical Content Optimization) wordt veel gebruikt voor inventarisatie, waarmee je jouw content onderverdeelt in vier categorieën. Daarmee krijg je direct inzicht in welke actiepunten je per categorie moet toepassen en in welke content je beter niet te veel moeite kunt stoppen. Wij lichten de vier categorieën toe.  

 

HICO model contentoptimalisatie

a.    Top content

Top content heeft een groot bereik én zorgt voor veel conversie. Een belangrijke categorie, want deze content draagt het meeste bij aan de resultaten. Het is dus belangrijk om deze content te onderhouden en ervoor te zorgen dat dit up-to-date blijft. Regelmatige checks zijn dan ook een must. Gelukkig zijn er verschillende tools om dit te monitoren, waardoor het relatief gemakkelijk is om dit bij te houden.

Houd niet alleen de content zelf in de gaten, maar zorg er ook voor dat je op de hoogte bent van de laatste trends rondom de topics van je top content. Meld je aan voor relevante nieuwsbrieven, zet Google Alerts aan of kies voor een nog makkelijkere weg: in Discover van Coosto krijg je een compleet overzicht van de meest trending topics binnen jouw markt. Maar alleen op de hoogte blijven is natuurlijk niet voldoende. Bij relevante trends, ontwikkelingen of nieuwswaardige berichten wil je direct actie ondernemen: door jou al goed scorende content te voorzien van de nieuwste informatie, ben én blijf je als organisatie relevant voor jouw doelgroep. Dé weg naar thought leadership. 

Bovendien wil je deze top content volop inzetten. Door meerdere uitwerkingen van dit goed scorende contentstuk te creëren, kun je de content breder én vaker verspreiden. Denk aan een fragment, quote of visual die je gemakkelijk via bijvoorbeeld social media kanalen onder de aandacht van jouw doelgroep brengt.
 

b.    ‘Scruft’

Content van weinig waarde heeft, vanzelfsprekend, precies de tegenovergestelde resultaten: weinig bereik én weinig conversie. Content waar nog in enige in potentie in zit, of low-hanging fruit, kun je nog een kans geven. De andere content kun je beter laten voor wat het is. De kans dat dit nog iets gaat opleveren is minimaal. 

c.     Veel bezoekers, weinig conversie

Nu wordt het interessant: deze content trekt veel bezoekers, maar levert onder aan de streep onvoldoende op. Met andere woorden, de content converteert niet. Vraag jezelf af waar dit door komt en durf kritisch te zijn. Zijn er verkeerde verwachtingen gecreëerd door een misleidende titel? Zou het misschien zelfs clickbait kunnen zijn, waarvan de content eigenlijk weinig inhoudt? Of is de call-to-action gewoon niet duidelijk of zelfs afwezig? Dat zijn mogelijke oorzaken van het gebrek aan conversie.

d.    Weinig bezoekers, veel conversie

De weinige bezoekers die dit contentstuk aantrekt, leveren wel direct iets op. De content leidt ze naar de gewenste actie. En dat is natuurlijk goed nieuws! Er zit potentie in. De oplossing is duidelijk: als je meer (kwalitatief) verkeer naar dit contentstuk weet te leiden, zal het sneller tot meer conversie leiden. 

De meeste uitwerkingen en beschrijvingen van het HICO-model focussen hier vooral op SEO. Een belangrijk onderdeel, want makkelijk vindbare content is dé manier om efficiënt mensen naar je website te krijgen. Maar houdt rekening met de enorme hoeveelheid beschikbare content. Zie daar maar eens tussen op te vallen! Een eerste stap is zeker om te zien hoe je meer uit deze content kunt krijgen op basis van organische zoekresultaten. Check hoe de SEO-positie ervoor staat en vergelijk jouw content met soortgelijke stukken: wat doen zij anders, waardoor het wellicht succesvoller is? Wellicht is jouw content toch verouderd en bieden concurrenten actuelere alternatieven. 

Maar kijk ook verder dan dat. Want contentoptimalisatie gaat verder dan SEO. Zorg ervoor dat de content niet alleen via organische zoekmachines vindbaar is, maar biedt het ook proactief aan je publiek aan via andere wegen, zoals social media kanalen en nieuwsbrieven. 
 

2.    Uitvoering

Goed, aan de hand van de matrix heb je jouw bestaande content ingedeeld en bepaald welke content geoptimaliseerd moet worden. Tijd om dit ook echt uit te voeren. Aan de hand van de HICO-matrix heb je als het goed is ook nagedacht waarom bepaalde content niet scoort zoals verwacht. Heb je kunnen achterhalen waarom een bepaald contentstuk niet converteert? Of waarom iets weinig bezoekers krijgt? 

Zet de pijnpunten om in actiepunten. Het is belangrijk om goed de tijd te nemen voor deze stap en concrete acties te ondernemen om jouw content naar een volgend niveau te tillen. Niet alle content hoeft top content te worden. 

3.    Verspreiding

Zoals gezegd, ook al is jouw content inhoudelijk geoptimaliseerd en weer helemaal actueel en relevant, dit is niet het moment om achterover te leunen. Alleen uitgaan van succes door te vertrouwen op organische zoekresultaten voldoet vaak niet. En als dat wel zo is, valt er meer uit te halen door het ook actief te verspreiden op andere (betaalde) kanalen. 

Bekijk de geoptimaliseerde content dus nog een kritisch en bedenk hoe je dit, wellicht in verschillende vormen, kunt delen en zo nog effectiever bij jouw doelgroep krijgt.

4.    Monitoren

Met de eerste drie stappen heb je het meeste werk verricht. Maar de laatste stap is minstens zo belangrijk. Door de uitgevoerde acties te monitoren, houd je in de gaten of de aanpassingen ook daadwerkelijk het gewenste effect hebben. 

Gebruik bijvoorbeeld Google Analytics om het aantal bezoekers op je website in de gaten te houden en houd in Coosto de berichtstatistieken bij van al jouw social media content, in één handig overzicht. Er zijn volop tools om contentoptimalisatie een stukje makkelijker te maken. 
 

Extra tips

Met de vier bovenstaande stappen kun je dus altijd uit de voeten om jouw content te optimaliseren. Daarnaast hebben we nog een aantal tips die je direct kunt toepassen om het gehele optimalisatieproces nog gemakkelijk en efficiënter te maken.  

1.    Plan vaste momenten voor optimalisatie

Het volledig doorlopen en inventariseren van je content is natuurlijk geen dagelijkse taak. Om te voorkomen dat het een taak wordt die verdwijnt in je lange to-do list, is het handig om hier een vast moment voor te plannen. Denk aan een deep-dive in je content per kwartaal en een maandelijkse check van je resultaten op verschillende kanalen. Neem er dan ook echt je tijd voor, om alle stappen zorgvuldig te doorlopen. 

2.    Ga voor een duurzame aanpak

We schreven hier al eerder een artikel over: beschouw content niet langer als een wegwerpproduct, maar kies voor een duurzame aanpak. In onderwerpen zit meestal veel meer potentie dan die ene social media post, blog of video. Als het je lukt om jouw content te zien als een overkoepelend verhaal of thema, kun je het veel breder uitwerken in verschillende contentstukken. Dat levert meer materiaal op om vervolgens zichtbaarheid te creëren op verschillende kanalen en zo effectiever jouw contentdoelen te behalen. 

3.    Houd trends in de gaten

Als je relevant wilt blijven voor jouw publiek, zul je mee moeten bewegen met jouw markt. Nieuwtjes, updates en andere ontwikkelingen mogen dan ook niet onopgemerkt voorbij gaan aan je. 

4.    Let op de details

Last but not least, details kunnen een groot verschil maken! Zeker in de verspreiding op social media kan het toevoegen (of soms juist het weglaten!) van afbeeldingen, video’s, links, hashtags en emoji een aanzienlijk verschil maken voor het bereik, aantal clicks of interactie. 

Uncategoried

The Best Times to Post on Facebook in 2020

The Facebook algorithm is both a blessing and a curse. Although it helps Facebook to show only relevant content to its users, they make it increasingly difficult for businesses to consistently reach their target audience. It's crucial to get every detail right, since tiny changes can lead to significant changes in the number of views, likes and comments. Trifle factors such as timing are actually key in maximizing results on social media.

Your right timing depends on your audience, but there is a starting line. We analyzed millions of social media posts so you don’t have to. Use these outcomes as a jumpstart when experimenting with your best times to post on Facebook.

Best times and days for engagement on Facebook

  • Day for most engagement on Facebook: Wednesday
  • Time for most engagement on Facebook: 6 pm. 
times-days-post-facebook

We used Coosto to find out when most engagement on Facebook takes place. The piramid shape clearly spikes on Wednesdays, with posts generating an astonishing 50% more engagement than on Sundays. Tuesday and Thursday stand out from the pack as well, so you should consider these mid-week days to start posting for optimal results. 

When we look at timing, it's crystal clear that the early evening is the most active time of day on Facebook. Lunch breaks show a lot of engagement as well, but the absolute rush hour occurs around 6 pm. 

Best time to post on Facebook

  • Best time to post on Facebook: 3 pm.
best-time-to-post-on-facebook
best-times-days-post-facebook

As we explained in our blog about the best times to post on Instagram, marketers rightfully criticize research that has a too narrow focus on timeframes of engagement. Because what posts are they engaging with, and when were they posted? That is the actual question people want to have an answer to. That's why we looked into the exact time of publication as well, so you can determine when you should actually publish a post. This graph shows the average amount of engagement for each publication time frame on Facebook. Indeed, this angle provides us with a different advice. Try posting around 1pm. or - even better - 3 pm. for maximum results. 

Real time dashboard

The best times to post on Facebook aren't set in stone. The algorithm changes all the time, your audience could change its behaviour or your brand could attract a totally different target audience. However useful this research could be for you to determine your best times to post, it remains static. A lot can happen between the date of our analysis and the moment you’re reading this blog post.

That is why we’ve made a heatmap, showing the current engagement on a wide variety of Facebook posts (past month) in a real time dashboard. If you want to stay up-to-date on the best posting times for Facebook, bookmark this post and visit our blog regularly.

No time to post? No problem

As we said before, the ideal timing for your Facebook posts still depends on your audience. Feel free to use our research as a starting line, but don’t be blinded by it. If your posts perform well at other times, go for it!

Now, what if your ideal posting times are not working for you? Too late, too early, on a Saturday when you planned to eat out… Not to worry, as you can use our Content Calendar in Coosto to schedule your Facebook posts and stories (and content for all other major social media platforms). You’ll get notified when your post is due, so you can actually publish it in no-time. Create your account now and try for free.

 

trial-coosto-publish-free

 

Uncategoried

The Best Times to Post on Instagram in 2020

Timing still is an important factor when it comes to engagement on your Instagram posts. Small changes in time of publication can lead to significant changes in the number of views, likes and comments. The problem is that thebest time to post for you depends on your specific audience. So forget about the dozens of online reports claiming they found THE best time to post on Instagram.

This doesn’t mean that there is no starting line. We analyzed millions of social media posts so you don’t have to. Use these outcomes as a jumpstart when experimenting with your best times to post on Instagram.

Best times and days for engagement on Instagram

We’ve used Coosto to find out when most engagement on Instagram take place. Wednesday clearly is a winner. On average, you can expect almost 34% more engagement when you post on Wednesday than on Saturday, which is probably the worst day to post on Instagram. Tuesday, Thursday and Friday rise above average as well, so we would advise to start experimenting with publishing posts on one of these top 4 days.

When it comes to timing, it’s quite obvious that posts during lunch breaks and evenings (in other words: when people are awake but not at work) perform well in terms of engagement. There’s significantly less engagement taking place during office hours. We see engagement spiking around 5pm and 8pm.

Best time to post on Instagram

Some marketers rightfully criticize research that has a too narrow focus on timeframes of engagement. They argue that your audience could be engaging with posts that were published much earlier. Which is why we looked into the exact time of publication as well, so you can determine when you should actually publish a post. This graph shows the average amount of engagement for each publication time frame. It's clear as day that 3pm and 9pm generally are the best times to post on Instagram.

Real time dashboard

Today’s A can be tomorrow’s B. However useful this research could be for you to determine your best times to post, it remains static. A lot can happen between the date of our analysis and the moment you’re reading this blog post. That is why we’ve made a heatmap, showing the current engagement on a wide variety of Instagram posts (past month) in a real time dashboard. If you want to stay up-to-date on the best posting times for Instagram, bookmark this post and visit our blog regularly. You could also check out the best times to post on Facebook.

.As we said before, the ideal timing for your Instagram posts still depends on your audience. Feel free to use our research as a reference point, but don’t be blinded by it. If your posts perform well at other times, go for it!

Now, what if your ideal posting times are not working for you? Too late, too early, on a Saturday when you planned to eat out… Not to worry, as you can use our Content Calendar in Coosto to schedule your Instagram posts and stories (and content for all other major social media platforms). You’ll get notified when your post is due, so you can actually publish it in no-time.

Uncategoried

Hackathon in corona time: tech against loneliness

Uncategoried

Meet de effectiviteit van je social media content met UTM & Bitly

UTM-trackingcodes

Door UTM-codes toe te voegen aan je URL's, zorg je ervoor dat je websitebezoekers kunt herleiden naar de content die je gepubliceerd hebt. Dat gaat als volgt. De UTM-generator voegt een vraagteken en stukjes tekst toe aan je URL. Het programma waarmee je jouw webstatistieken analyseert - bijvoorbeeld Google Analytics - herkent deze stukjes tekst en wijst de meegegeven bron, medium en campagne toe aan de bezoeker. Zo kun je direct zien welke content tot het meeste bezoek leidt en welk gedrag deze mensen vertonen op jouw website.

Wanneer je bovendien ook nog doelen hebt ingesteld in jouw webanalysetool kun je zelfs zien of de bezoeker die via een tweet op jouw site komt daadwerkelijk jouw gewenste doel behaalt, bijvoorbeeld een conversie.

Zo maak je via Coosto een UTM code:

  • Klik vanuit de publicatiemodule op UTM genereren
  • Voer de URL in die je wilt posten via social media
  • Vul een medium in, bijvoorbeeld ‘content’ of ‘socialmedia’
  • Vul een campagnenaam in, bijvoorbeeld ‘hypotheek’ of ‘spaarrekening’
  • Vul een bron in. Wij hebben dit voorgedefinieerd op respectievelijk Twitter en Facebook, maar dit kun je natuurlijk wijzigen
  • Dan kun je optioneel nog kiezen voor de velden campagneterm en campagne-inhoud, maar die laat ik nu even achterwege
  • Voeg de URL toe aan je bericht door te klikken op de blauwe knop
UTM URL genereren


Fictieve case: Rabobank

Ik heb 4 landingspages en dus 4 verschillende URL’s: rabobank.nl/actiepagina1, rabobank.nl/actiepagina2, rabobank.nl/actiepagina3 en rabobank.nl/actiepagina4. Ik gebruik voor al mijn berichten het medium ‘content’. Ik kies bewust niet voor ‘socialmedia’, omdat ik wellicht in de toekomst ook wil adverteren via social media en dan de naam ‘paid’ wil gebruiken. Ik heb twee campagnes lopen (‘hypotheek’ en ‘spaarrekening’) en twee bronnen (‘twitter’ en ‘facebook’). Ik heb deze 4 combinaties (hypotheek x twitter, hyptheek x facebook, spaarreking x twitter, spaarrekening x facebook) allemaal 12x gebruikt, verspreid over de 3 landingspages.

Ik wil van deze 48 (4x12) berichten weten welke campagne het best aanslaat. Niet zozeer qua likes, shares, retweets en favorites (die vind ik op de statistiekenpagina), maar ik wil de conversie op mijn eigen site weten. Ik heb in Google Analytics de doelen ingesteld en dit is het resultaat:

Trackingdashboard van de meest gebruikte webanalysetool, Google Analytics
Trackingdashboard van de meest gebruikte webanalysetool, Google Analytics

Hier zie ik in één oogopslag het resultaat. De actiepagina’s 2, 3 en 4 van de ‘spaarrekening’-campagne converteren niet. Twitter converteert beter dan Facebook in de hypotheekcampagne, hoewel actiepagina’s 2 en 4 minder geschikt blijken.

Kortom, door een UTM-code aan je bericht toe te voegen zie je direct het gedrag op je website. Door dit te koppelen aan je CRM-systeem, ziet sales ook direct welke bezoekers vanuit welk medium of campagne kwamen. Maar denk verder dan aankoopconversies: een doel kan natuurlijk ook een bouncepercentage of de tijd op je site zijn.

Bitly

Een groot nadeel aan UTM-codes is dat je URL langer wordt en er dus minder fraai uit gaat zien. Dit kan Bitly oplossen: Bitly verkort je URL en je kunt zelf tekst toevoegen zoals: bit.ly/2procent-rente. Je kunt zelf ook het domein veranderen: wij gebruiken bijvoorbeeld coos.to. Maar je gebruikt het niet alleen voor het uiterlijk; je wilt als social media marketeer cijfers zien. De belangrijkste functie van Bitly is het meten van de kliks op jouw link. Je ziet, als je in Bitly kijkt, direct hoeveel mensen op de URL hebben geklikt en wanneer ze dat hebben gedaan. Zie hier:

meten van kliks op jouw link

In dit geval zie ik dat een tweet die ik op 28 januari heb geplaatst, op 29 januari veel meer kliks kreeg dan op 28 januari. Dit komt doordat het toen 3x werd geretweet. Dat leverde op 30 januari nog een klik op en op 31 januari een stuk meer. Niet verwonderlijk: toen heb ik de tweet namelijk nogmaals geplaatst.

Het enige dat je in Coosto moet doen om Bitly-statistieken te verkrijgen, is jouw account koppelen (klik rechtsboven op het tandwiel, Projectinstellingen, Apps) en het vinkje aan te zetten tijdens het publiceren.

Coosto bitly url aanvinken

Hopelijk geeft deze blog je de inspiratie om niet alleen de engagement en het bereik van je social media content door te meten, maar ook het gedrag en de conversie. Succes met meten!

 

Uncategoried

Social media engagement verbetert bedrijfsreputatie

Het onderzoek

De wetenschappelijke studie onderzocht of en wanneer de social media activiteiten van een bedrijf gerelateerd zijn aan corporate reputation en wat de rol hierin is van online engagement. Daarbij kozen ze voor KLM als voorbeeldbedrijf, omdat dit bedrijf zeer actief is op social media, een grote fanbase heeft en als voorloper gezien wordt op het gebied van social.

Ze ondervroegen klanten en niet-klanten van KLM. Het betrof een representatieve afspiegeling van de bevolking, deelnemers aan het loyalty programma Flying Blue van KLM en fans en volgers van KLM’s social media kanalen. Ze vroegen daarbij naar hun social media gebruik, hun engagement met KLM's social media activiteiten en hun beeld van KLM’s reputatie. 

Online engagement met het bedrijf bleek de perceptie van de bedrijfsreputatie onder consumenten te verbeteren, waarbij het effect sterker was onder niet-klanten. Natuurlijk was het wel zo dat hoe meer men met social media deed, hoe meer engagement er was en hoe beter de reputatiescore. 

Waarom social media engagement tot een betere reputatie leidt

KLM plaatst net als andere bedrijven voornamelijk deelbare en aantrekkelijke content, prijsvragen en goed nieuws op hun Facebook- en Twitterkanalen. De positief gekleurde uitingen op de social media kanalen van KLM geven als het ware kleur aan het beeld dat iemand heeft van de organisatie. Op die manier zorgt social media engagement voor een betere reputatie onder de mensen die eraan zijn blootgesteld. Omdat niet-klanten nog redelijk blanco zijn -ze hebben geen eigen ervaring met het bedrijf en weinig eerdere interacties gehad- wordt hun beeld meer ingekleurd dan dat van klanten.

Berichten van het publiek over bedrijven en merken zijn voor meer dan 50% positief. Hoewel de 10% negatieve berichten -in dit geval bijvoorbeeld over verloren bagage en vertraagde vluchten- schade kan toebrengen aan de reputatie, hebben we zelf wetenschappelijk bewezen dat openbare reacties door het bedrijf (op de goede manier geschreven) dit negatieve effect te niet doet.

buy

Waarom een goede reputatie tot meer winst leidt

Een goede reputatie zorgt op meerdere manieren voor een hogere opbrengst in je bedrijf. Ten eerste zorgt het ervoor dat meer potentiële klanten kiezen voor jouw product of dienst. Bovendien zijn zij bereid meer te betalen. Daarnaast vormt een goede reputatie een drempel voor markttoetreding en houdt deze zo het aantal concurrenten laag. Ten slotte zullen mensen die al klant zijn eerder opnieuw bij jou kopen en minder snel overstappen naar de concurrent. Social media engagement zorgt dus voor een hogere klantloyaliteit en klantretentie.

Conclusie

Tijd om actie te ondernemen dus. Moet je nog beginnen met het professioneel aanpakken van social media engagement? Hopelijk vormt dit artikel een reden om meer resources vrij te maken voor deze werkzaamheden. Ook al heb je al voldoende resources allocated en een goed team zitten, het kan altijd beter. 

 

Uncategoried

Social media helpen GeenPeil aan benodigde stemmen

Het begon op 10 juli met deze tweet van Bart Nijman. Vervolgens verzamelde GeenStijl 10.000 handtekeningen en gaf de Kiesraad op 13 augustus groen licht. Dat betekende: als op 28 september 300.000 geldige handtekeningen zijn verzameld, is het referendum een feit.

Oplopende buzz

In de eerste campagneweek werden 7.500 online berichten verstuurd over GeenPeil en sindsdien nam dat aantal berichten iedere week gestaag toe. Het hoogtepunt was afgelopen week met zo’n 50.000 social media berichten. In totaal verschenen er in zes weken tijd ruim 100.000 berichten.

buzz rondom geenpeil

Nieuwssites praten niet over GeenPeil

Onder deze kleine 50.000 berichten in de afgelopen week tellen we de sociale netwerken mee (zoals X en Facebook) en ook nieuwssites, blogs en fora. Opvallend is dat er de afgelopen week maar 147 online nieuwsberichten over GeenPeil verschenen. Onder de traditionele landelijke media (NRC, Volkskrant, Metro, RTL, BNR, NOS, Telegraaf, AD, ND, NU.nl, Reformatorisch Dagblad, Spits!, Parool en Trouw) waren dit maar 22 berichten. Het lijkt erop dat traditionele media het niet hebben meegekregen of het initiatief niet belangrijk genoeg vonden om over te berichten.

Het is extra opvallend wanneer je de vergelijking maakt met andere nieuwsitems deze week: Volkswagen en Volkert. Zij worden absoluut én relatief veel meer besproken op nieuwssites. In onderstaande afbeelding zie je links het aandeel berichten op sociale media (publieke agenda) en in de middelste en rechtergrafiek op nieuwssites. Het is duidelijk dat het aandeel oranje (GeenPeil) in de linkergrafiek stukken groter is dan in de andere twee.

onderwerpen geenpeil

 

 

 

 

 

 

 

GeenPeil werd wél veel besproken op sociale netwerken, maar in vergelijking met Volkswagen en Volkert veel minder op nieuwssites.

Influencers (earned media)

De vraag rijst op: hoe zorg je er dán voor dat 300.000 mensen tekenen? Dat is het beste uit te leggen aan de bekende verdeling tussen earned en owned media. Earned is het aandeel dat GeenPeil heeft ontvangen, gratis door mensen die het initiatief steunen. In de campagnetijd zijn zo’n 100.000 berichten verstuurd over GeenPeil door 16.710 auteurs. Dit heeft 164 miljoen impressies opgeleverd. Het zijn niet alleen veel mensen die het initiatief delen, maar ook veel invloedrijke X-ers met veel volgers (bijvoorbeeld BN’ers) die hebben gezorgd voor extra bekendheid. Dit zijn de X-ers met de meeste volgers:

auteurs

Ook 13 Kamerleden spraken over GeenPeil: 5 van de SP, 2 van de PVV + PvdD en één van CDA, D66, ChistenUnie en 50+. Niemand van de coalitiepartijen dus. De bewindspersonen brandden er hun tweetende vingers niet aan.

Thunderclap en owned media

Tot zover de earned media, mensen die uit pure goodwill over GeenPeil praten. Dan is er ook nog owned media: het bereik van de initiatiefnemers zelf. Met name bij GeenStijl zit het wel goed qua bereik. Iedere dag besprak GeenStijl op hun site de tussenstand en ze maakten zelf enorm veel social content. Een zeer succesvol idee was de thunderclap: je kon je aanmelden en dan werd er om 14.00u op donderdagmiddag 24 september een tweet verstuurd (voorbeeld). Dit leverde een paar honderd tweets op in enkele seconden en 2,4 miljoen bijbehorende X-impressies.

owned media

Voor de communicado’s die de cirkel owned-earned-paid willen rondmaken: er werd ook nog een klein beetje gebruik gemaakt van paid media.

Plasterk was er vrijdag al op voorbereid: hij gaat ervoor zorgen dat het referendum dit voorjaar plaatsvindt. Hoewel de bewindspersonen er niet om staan te springen, staat één ding als een paal boven water: GeenPeil heeft helemaal op eigen kracht (zonder budget, zonder veel media-aandacht) het benodigde aantal stemmen binnengehaald. Voor een groot deel dankzij social media.

Uncategoried

Gemeente Breda: nauwer verbonden met inwoners dankzij krachtige content

We spraken met Pleun Eykman, inmiddels 8 jaar werkzaam bij Gemeente Breda. Hier werkt Pleun aan de (door)ontwikkeling van alle online kanalen. Zij werkt aan een succesvolle content- en kanalenstrategie voor de gemeente door middel van online monitoring, data-analyse en contentcreatie. En daar speelt Coosto een belangrijke rol in. 

BREDA TOEN ? & ? NU 

Ginnekenmarkt in 1933 vs vandaag! Ontdek de eeuwenoude waterpomp en café Boerke Verschuren, voorheen 'De Vrachtwagen'. Deze plek is nog steeds het middelpunt van het Ginneken, vooral tijdens carnaval ? 

? Stadsarchief Breda pic.twitter.com/4jj2NJIzLY

— Gemeente Breda (@breda) February 13, 2024

 

Efficiënt samenwerken binnen één tool

Binnen de gemeente Breda maken meerdere afdelingen gebruik van Coosto. Zo zorgt het klantcontactcentrum (KCC) voor de afhandeling van alle binnenkomende privéberichten, via Whatsapp en de social media kanalen, en is de Newsroom, onderdeel van team Communicatie, verantwoordelijk voor webcare bij openbare reacties, mediamonitoring, het beheer van social media en data-analyses.

Binnen de verschillende afdelingen kunnen collega’s gemakkelijk werk van elkaar overnemen, dankzij de overzichtelijke tool van Coosto. Niet alleen binnen, maar ook tussen verschillende afdelingen van Gemeente Breda gaat de samenwerking een stuk vloeiender door het werken met een content & social media tool.

‘’Coosto zorgt ervoor dat we nauwer en efficiënter samen kunnen werken: tussen het KCC en de Newsroom wordt wekelijks afgestemd wat er in de contentkalender staat voor komende dagen’’, zegt Pleun. ‘’Doordat het KCC weet wat er gecommuniceerd wordt, kunnen ze anticiperen op specifieke vragen rondom bepaalde thema’s en onderwerpen.’’ 

       

Publish contentkalender_Gemeente Breda
           

 

Buiten naar binnen halen

Een succesvolle contentstrategie begint bij het ophalen van de juiste informatie. Daarin speelt de Newsroom van gemeente Breda de hoofdrol. De Newsroom houdt balans in wat er gecommuniceerd wordt naar buiten via social media. ''We vinden het belangrijk om te kijken wat er in de stad leeft en in te spelen op de behoeften van de inwoners.’’, aldus Pleun.

De Newsroom bewaakt dit vanuit de online kanalen en zorgt ervoor dat de online communicatie luistert naar de mening van inwoners en hier proactief op reageert en inspeelt. De Newsroom zorgt binnen de organisatie voor het in verbinding brengen van de binnen- en buitenwereld. Het doel als gemeente is om impact te maken bij de inwoners met maatschappelijke onderwerpen die belangrijk zijn in het dagelijks leven. Zoals de energietransitie, betaalbaar wonen voor iedereen, maar ook veiligheid en gezondheid. 

‘’Coosto vormt de basis van hoe wij als Newsroom werken.’’ 

De Newsroom bij gemeente Breda maakt hiervoor veel gebruik van Listen, de media monitor van Coosto. ‘’Listen geeft ons goed inzicht in de opinie van onze inwoners.’’, volgens Pleun. ‘’Zo weten we beter wat er bij de inwoners speelt, en hoe dit in verbinding kan worden gebracht met de thema’s en onderwerpen vanuit de gemeente.’’

       

Listen omgevingsanalyse Gemeente Breda
           

 

Met behulp van Listen creëert Pleun zoekopdrachten om te monitoren wat er online gedeeld wordt over de gemeente en vooral door de inwoners van Breda. Maar ook bij belangrijke gebeurtenissen, zoals de verkiezingen of een crisis zoals een grote brand in de stad, is het essentieel om te weten wat er gezegd wordt. Met behulp van Listen maakt Pleun in een handomdraai omgevingsanalyses: ‘’Zo zijn we altijd op de hoogte van wat er online gedeeld wordt en hoe we daar op in moeten haken.’’ 


‘’Ik ben groot fan van de zoekhulp in Coosto. Daarmee heb ik binnen een handomdraai een zoekopdracht gemaakt om het laatste nieuws en berichten te monitoren.’’ 

 

Het contentproces van A tot Z

Het contentproces van gemeente Breda begint bij het verzamelen van informatie en inzichten in de behoeften van inwoners, door middel van de media monitor van Coosto. Die inzichten vormen gedeeltelijk de basis voor de social media content. De creatie, verspreiding over de verschillende social media kanalen en de analyse van social media content gebeurt ook allemaal in Coosto.

‘’Wij gebruiken Coosto voor het contentproces van A tot Z. Coosto vormt de basis van onze werkzaamheden binnen de Newsroom van Gemeente Breda.’’

Vervolgens worden alle social media posts in de contentkalender ingepland. Gemeente Breda plant veel vooruit en werkt met vaste thema’s en rubrieken. Aan de hand van de labels in de contentkalender worden alle posts gecategoriseerd. De labels worden daarnaast ingezet om de rubriek aan te duiden, zoals ‘wist-je-datjes’ en weekendtips, en het format van de content, bijvoorbeeld afbeeldingen en video’s.

 

Veel content staat al op de planning, maar is in afwachting van het juiste moment om naar buiten gebracht te worden. Pleun: ‘’Denk aan het aanvragen van de energiebijdrage. Hier communiceren we natuurlijk niet over op een zonnige dag wanneer iedereen op het terras zit. Dan staat niemands hoofd naar zo’n onderwerp, terwijl het voor veel inwoners wel echt belangrijk is. We zetten dit soort content alvast klaar in de contentkalender, maar wachten het juiste moment af om dit daadwerkelijk te posten.‘’ 

Verbeteren en verbinden dankzij data

De resultaten van alle social media content worden nauwkeurig geanalyseerd. Zo bepaalt Pleun of bepaalde rubrieken nog steeds aanslaan bij de inwoners van Breda, en welke social media posts het beste presteren.

‘’Alle keuzes voor content maken we op basis van data, uit de overzichtelijke dashboards van Coosto’’

Labels vormen de basis voor de data-analyse: per label wordt een dashboard gemaakt, om te tracken hoe de content van een bepaald onderwerp of specifieke rubriek presteert. Per kwartaal analyseren we de verschillende labels, zodat we continu op zoek blijven naar verbeteringen aan de hand van data.

‘’Handmatig alle kanalen analyseren is ondenkbaar: met Coosto zet ik binnen een paar minuten een overzichtelijk en betrouwbaar rapport neer.’’

       

Report social media statistieken Gemeente Breda
           

 

‘’In een paar minuten maak ik een makkelijk overzicht op basis van zoekopdrachten of labels’’, zegt Pleun. ‘’Daarmee breng ik snel in kaart wat wel werkt en wat niet op onze social media kanalen. Zo kijk ik bijvoorbeeld wat het effect is als we een video plaatsen bij een post of juist een afbeelding.’’


Gemeente Breda en Coosto: sterk verbonden

Coosto speelt een cruciale rol in het succesvol communiceren en betrekken van de inwoners van Gemeente Breda. Van belangrijke inzichten door omgevingsanalyses, tot het snel kunnen reageren op prangende vragen en proactief communiceren over belangrijke thema’s: de content & social media tool van Coosto is een overzichtelijk, efficiënt en bovenal betrouwbaar platform voor gemeente Breda.

Uncategoried

The best times to post on X in 2024

X is the perfect social media platform for quick updates and news articles. This social media channel is the online spot to create a large reach: if you manage to create a domino effect with your content, then X is the opportunity to make world news. So, on this social media channel, the general advice is to post right away on X.

But not every post on X is as time-bound as just mentioned. Are you aiming for specific results, such as more engagement or conversions? Then you'll find the perfect moments here to achieve those goals. That's why we delved into the numbers and researched the ideal times for maximum results for each of those goals. 

The best times for more reach on X

Best times X Twitter reach

Best day to post on X
Monday

Peak times for more reach on X

  • Monday at 16:00
  • Tuesday at 10:00
  • Saturday at 12:00 and 16:00

For X, we see a gradual decline in reach as the week progresses. Our tip: post at the beginning of the week if you want to create a large reach with your post.

Do you want to post on a different day? Peak times on X occur around lunchtime (1:00 PM) and at the end of the afternoon (5:00 PM).

When we zoom in further, we see that Monday at 4:00 PM is the best time to post. We also see more activity on Tuesday morning and Saturday afternoon.

 

The best times for more engagement on X

Best times Engagement Twitter X

Best day to post on X
Monday

Peak times for more engagement on X

  • Monday at 16:00 and 19:00
  • Tuesday at 10:00
  • Wednesday at 12:00

The same applies to more engagement on X: post at the beginning of the week. Monday stands out in particular. Additionally, noon is the absolute peak moment during the week, along with 8:00 AM and 4:00 PM.


The best times for more conversions on X

Best times clicks conversions Twitter X

Best days to post on X
Monday

Peak times for more conversions on X

  • Monday at 6:00 PM
  • Thursday at 9:00 PM
  • Friday at 10:00 AM

It's hardly a surprise anymore. Even if you want to maximize the number of conversions, a post on Monday yields the most results.

When we look at the number of clicks per hour, the distribution is fairly even throughout the day, with a slight peak at 9:00 PM.
 

The best times to post for every platform

Are you curious about the best times for other social media channels, such as Facebook, Instagram, and LinkedIn? You'll find them in this overview.

Do you always want to post directly at the best time? With Coosto's Prime Time, you can post with one click at the best moment for your account, your industry, or the platform in general. Based on previous posts, this handy feature calculates which times yield the most results.

Uncategoried

TikTok's success formula: Go Viral or Go Home