Marketing de contenidos
Noticias

Demo gratis

Meet de effectiviteit van je social media content met UTM & Bitly

Author :
Team Coosto
Creation date:
4/8/24 0:31
Marketing de contenidos
Noticias
Last updated:
4/8/24 0:31

UTM-trackingcodes

Door UTM-codes toe te voegen aan je URL's, zorg je ervoor dat je websitebezoekers kunt herleiden naar de content die je gepubliceerd hebt. Dat gaat als volgt. De UTM-generator voegt een vraagteken en stukjes tekst toe aan je URL. Het programma waarmee je jouw webstatistieken analyseert - bijvoorbeeld Google Analytics - herkent deze stukjes tekst en wijst de meegegeven bron, medium en campagne toe aan de bezoeker. Zo kun je direct zien welke content tot het meeste bezoek leidt en welk gedrag deze mensen vertonen op jouw website.

Wanneer je bovendien ook nog doelen hebt ingesteld in jouw webanalysetool kun je zelfs zien of de bezoeker die via een tweet op jouw site komt daadwerkelijk jouw gewenste doel behaalt, bijvoorbeeld een conversie.

Zo maak je via Coosto een UTM code:

  • Klik vanuit de publicatiemodule op UTM genereren
  • Voer de URL in die je wilt posten via social media
  • Vul een medium in, bijvoorbeeld ‘content’ of ‘socialmedia’
  • Vul een campagnenaam in, bijvoorbeeld ‘hypotheek’ of ‘spaarrekening’
  • Vul een bron in. Wij hebben dit voorgedefinieerd op respectievelijk Twitter en Facebook, maar dit kun je natuurlijk wijzigen
  • Dan kun je optioneel nog kiezen voor de velden campagneterm en campagne-inhoud, maar die laat ik nu even achterwege
  • Voeg de URL toe aan je bericht door te klikken op de blauwe knop
UTM URL genereren


Fictieve case: Rabobank

Ik heb 4 landingspages en dus 4 verschillende URL’s: rabobank.nl/actiepagina1, rabobank.nl/actiepagina2, rabobank.nl/actiepagina3 en rabobank.nl/actiepagina4. Ik gebruik voor al mijn berichten het medium ‘content’. Ik kies bewust niet voor ‘socialmedia’, omdat ik wellicht in de toekomst ook wil adverteren via social media en dan de naam ‘paid’ wil gebruiken. Ik heb twee campagnes lopen (‘hypotheek’ en ‘spaarrekening’) en twee bronnen (‘twitter’ en ‘facebook’). Ik heb deze 4 combinaties (hypotheek x twitter, hyptheek x facebook, spaarreking x twitter, spaarrekening x facebook) allemaal 12x gebruikt, verspreid over de 3 landingspages.

Ik wil van deze 48 (4x12) berichten weten welke campagne het best aanslaat. Niet zozeer qua likes, shares, retweets en favorites (die vind ik op de statistiekenpagina), maar ik wil de conversie op mijn eigen site weten. Ik heb in Google Analytics de doelen ingesteld en dit is het resultaat:

Trackingdashboard van de meest gebruikte webanalysetool, Google Analytics
Trackingdashboard van de meest gebruikte webanalysetool, Google Analytics

Hier zie ik in één oogopslag het resultaat. De actiepagina’s 2, 3 en 4 van de ‘spaarrekening’-campagne converteren niet. Twitter converteert beter dan Facebook in de hypotheekcampagne, hoewel actiepagina’s 2 en 4 minder geschikt blijken.

Kortom, door een UTM-code aan je bericht toe te voegen zie je direct het gedrag op je website. Door dit te koppelen aan je CRM-systeem, ziet sales ook direct welke bezoekers vanuit welk medium of campagne kwamen. Maar denk verder dan aankoopconversies: een doel kan natuurlijk ook een bouncepercentage of de tijd op je site zijn.

Bitly

Een groot nadeel aan UTM-codes is dat je URL langer wordt en er dus minder fraai uit gaat zien. Dit kan Bitly oplossen: Bitly verkort je URL en je kunt zelf tekst toevoegen zoals: bit.ly/2procent-rente. Je kunt zelf ook het domein veranderen: wij gebruiken bijvoorbeeld coos.to. Maar je gebruikt het niet alleen voor het uiterlijk; je wilt als social media marketeer cijfers zien. De belangrijkste functie van Bitly is het meten van de kliks op jouw link. Je ziet, als je in Bitly kijkt, direct hoeveel mensen op de URL hebben geklikt en wanneer ze dat hebben gedaan. Zie hier:

meten van kliks op jouw link

In dit geval zie ik dat een tweet die ik op 28 januari heb geplaatst, op 29 januari veel meer kliks kreeg dan op 28 januari. Dit komt doordat het toen 3x werd geretweet. Dat leverde op 30 januari nog een klik op en op 31 januari een stuk meer. Niet verwonderlijk: toen heb ik de tweet namelijk nogmaals geplaatst.

Het enige dat je in Coosto moet doen om Bitly-statistieken te verkrijgen, is jouw account koppelen (klik rechtsboven op het tandwiel, Projectinstellingen, Apps) en het vinkje aan te zetten tijdens het publiceren.

Coosto bitly url aanvinken

Hopelijk geeft deze blog je de inspiratie om niet alleen de engagement en het bereik van je social media content door te meten, maar ook het gedrag en de conversie. Succes met meten!

 

Uncategoried

Coosto staat voor een duurzaam, veilig en leefbaar online landschap

Er zijn tijden geweest waarin deze beoogde toepassingen nog niet zo duidelijk omlijnd waren. Het online landschap was relatief nieuw, het social media management vak was nog jong, wetgeving was er nog nauwelijks, en technische mogelijkheden waren voor social media platformen vaak leidend in de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten.

De laatste jaren ontstaan er echter steeds meer maatschappelijke vragen over privacy en veiligheid. Social media platformen worden aangespoord tot zelfregulering en overheden worden opgeroepen om met beschermende wetgeving te komen. Wij hebben deze discussies altijd actief ondersteund, omdat we ervan overtuigd zijn dat ze het belang dienen van social media gebruikers - en daarmee ook onze klanten.

Daarom hebben we als Coosto in juni 2017 - in lijn met nieuwe richtlijnen van social media platformen en ons eigen moreel kompas - het gebruik van onze tools voor ongewenste doeleinden actief aan banden gelegd. Social media data in Coosto heeft zich altijd al beperkt tot openbaar gedeelde berichten, maar om misbruik te voorkomen, zijn we de informatie in onze tools verder gaan inperken.

Zo zijn in Coosto alleen Facebook-berichten van Facebook-pagina’s beschikbaar, die sinds juni 2017 bovendien zijn geanonimiseerd. Op Instagram kunnen klanten een maximum van 30 hashtags per account volgen, en ook hiervan zijn de berichten anoniem. Daarnaast krijgen overheidsorganisaties inmiddels alleen toegang tot deze openbare social media berichten als ze daarvoor een door de betreffende platformen goedgekeurde gebruikswijze hebben ingediend. Een speciaal compliance-team houdt ontwikkelingen op dit vlak nauw in de gaten en ziet erop toe dat Coosto én haar klanten voldoen aan de wetgeving. Daarmee proberen we zoveel mogelijk te voorkomen dat de tools van Coosto gebruikt worden voor surveillance-toepassingen. We hebben onze klanten telkens ingelicht over deze wijzigingen in de restricties en voorwaarden van ons en onze partners.

Tijden zijn veranderd. Wij staan pal voor de voorwaarden van ons en onze social media partners. Surveillance, van welke aard dan ook, hoort geen enkele plek op social media te hebben. De online wereld zal altijd in beweging blijven, maar privacy blijft bij ons onverminderd hoog in het vaandel staan. Dit aspect zal, samen met de belangen van onze klanten, richtlijnen van social media en wet- en regelgeving altijd de leidraad vormen waarop we onze beslissingen baseren. Zo willen we onze bijdrage leveren aan een duurzaam, veilig en leefbaar online landschap.

 

 

----
Dit artikel is gepubliceerd op 28-06-2017

 

Uncategoried

Productaanpassing

Technisch is er steeds meer mogelijk. Mede daarom verandert onze sector continu. Maar niet alles dat technisch mogelijk is, hoeft ook uitgevoerd te worden. Hierbij zijn wet- en regelgeving in combinatie met ons moreel kompas de leidraad die we volgen. De afwegingen die we constant moeten maken zijn al jarenlang een gegeven in onze sector. De omstandigheden, wet en regelgeving en mogelijkheden veranderen immers nonstop. Dit vraagt om wendbaarheid en aanpassingsvermogen.
 
Daarnaast is de afgelopen decennia het algemeen maatschappelijk gevoel van onveiligheid toegenomen. Tevens vindt er een onaflatende digitalisering plaats welke een enorme invloed heeft op de maatschappij. Deze twee stromingen zorgen ervoor, dat de instanties die verantwoordelijk zijn voor het veilig houden van onze maatschappij, altijd zoeken naar tools om hieraan bij te dragen.
 
Maar als Coosto moeten wij ook de voorwaarden van sociale platformen en onze partners respecteren. De huidige voorwaarden van Facebook stellen bijvoorbeeld dat Facebook data niet gebruikt mag worden voor surveillance toepassingen door overheden. Uit onlangs verschenen nieuwsberichten begrijpen wij dat sociale platformen zoals Facebook veiligheidsverzoeken rechtstreeks met overheden gaan faciliteren.
 
Het gevolg is dat wij een klein deel van onze klanten, daar waar dit relevant voor is, een aangepaste dienst leveren om de lijn van Facebook te volgen. Binnen de mogelijkheden die platformen ons bieden, gaan wij zoals altijd graag met onze klanten in gesprek. Hierdoor blijft persoonlijk maatwerk voor de klant toenemen; dat is de trend en daar blijven we gedreven in voorzien.

 

 

----
Dit artikel is gepubliceerd op 28-06-2017

Uncategoried

Wat marketeers kunnen leren van viralmachine Arjen Lubach

Of mensen nu geloofden dat de serie er echt aankwam, of ervan overtuigd waren dat het een door fans gemaakte video betrof: er werd over gepraat. Er werd véél over gepraat. Analyse in Coosto leert dat de discussie rond Westeros meer dan 10 miljoen mensen bereikte. Toegegeven, niet iedere marketing- of communicatieprofessional heeft de redactie en het budget tot zijn beschikking om dergelijke professionele video’s te maken. Maar ook op kleinere schaal zijn er wel degelijk dingen die we kunnen leren van de viralmachine die Arjen Lubach heet:

1. Kennis over je publiek is het startpunt

In de kern zijn de virals van Lubach extreem goed gelukte inhakers. Een inhaker is een manier om als bedrijf of merk in te spelen op een al bestaande discussie. Zo’n inhaker begint bij kennis van onderwerpen die voor je publiek relevant zijn. Omdat het potentiële publiek van Zondag met Lubach zeer breed en groot is, is het logisch dat het programma telkens kiest voor actualiteiten die een groot deel van Nederland bezighouden: de verkiezingen in de VS, de verkiezingen in Nederland en nu dus Game of Thrones.

Waarschijnlijk heeft jouw organisatie een wat specifiekere doelgroep. Ook dan kunnen inhakers op een goedkope manier bereik opleveren. Is jouw specifieke doelgroep bijvoorbeeld begaan met een bepaald evenement? Hebben de mensen binnen je doelgroep gemeenschappelijke interesses? Probeer er op een originele manier op in te haken. Via social media monitoring tools kun je die interesses achterhalen. Vind wie er praat over jouw merk en onderzoek wat hen nog meer bezighoudt.

{"preview_thumbnail":"https://www.coosto.com/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/JPVIJlKfAOs.jpg?itok=h59LjUm2","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=JPVIJlKfAOs","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Responsive)."]}

2. Timing is de sleutel

Weten wat je publiek bezighoudt is een goede eerste stap, maar zonder timing is je inhaker bij voorbaat waardeloos. De video van ‘Netherlands second’ was spot-on, maar ik kan je op een briefje geven dat hij niets had opgeleverd als hij op dit moment was uitgezonden. Soms is de timing heel gemakkelijk te bepalen. Sommige feestdagen of evenementen kun je namelijk al van verre zien aankomen. Denk aan Koningsdag, de Nijmeegse Vierdaagse of Carnaval.

Maar meestal ligt het wat gecompliceerder dan dat. Neem dit voorbeeld van Lubach en Game of Thrones. Game of Thrones is een tv-serie die draait vanaf 2011 en al 7 seizoenen kent. De online buzz rond de show fluctueert sterk, en als je besluit erop in te haken is het essentieel om het verloop van het gesprek in kaart te brengen, zodat je pieken kunt voorspellen. Lubach koos ervoor om zijn video een dag na de laatste aflevering te publiceren (29 augustus). Die keuze heeft uitstekend gewerkt. Hoewel de data uit Coosto laat zien dat Game of Thrones rond de eerste aflevering van het seizoen (17 juli) een nog hotter topic was, zou die timing niet goed hebben aangesloten op het nieuwe seizoen van Zondag met Lubach. Het was voor de redactie zaak om het snijpunt te vinden tussen product (eerste aflevering Zondag met Lubach) en pieken in het online gesprek (Game of Thrones in dit geval). Dat hebben ze feilloos gedaan als je het mij vraagt. 

Activiteit en sentiment met betrekking tot de serie Game of Thrones
Activiteit en sentiment met betrekking tot de serie Game of Thrones

 

3. Influencers zijn de motor van je viral

Een video is pas een viral video als hij veel wordt gedeeld. Betekent dat dat je rustig op je stoel kunt zitten wachten op de eerste ‘shares’ en ‘likes’? Absoluut niet. Hopen dat je video toevallig wordt opgepikt door iemand met een groot bereik en veel invloed, levert je doorgaans niet veel op. Dat lijkt de redactie van Zondag met Lubach ook te hebben begrepen. Slechts een paar uur na de upload op YouTube werd de video gedeeld door Blendle-oprichter Alexander Klöpping en Jan Böhmermann, een comedian die in Duitsland een soortgelijk programma als Zondag met Lubach presenteert.

WESTEROS THE SERIES - YouTube. Is dit echt? https://t.co/bQLtBr0wWD

— Alexander Klöpping (@AlexanderNL) 29 augustus 2017

 

Zij hebben zich in het afgelopen jaar al vaker positief uitgelaten over Zondag met Lubach en ze hebben een indrukwekkend aantal volgers. Kortom: het zijn belangrijke influencers voor Zondag met Lubach. Of de redactie hen daadwerkelijk heeft benaderd om de online buzz rond de video aan te wakkeren laat zich raden, maar het zou een goede en logische zet zijn geweest.

Ook dit kun je zelf op kleinere schaal aanpakken. Weet je wie er praat over je merk of bedrijf? Zorg dat je daar achter komt, en ga vervolgens na wie van hen een groot bereik heeft en wie veel invloed heeft op jouw publiek. Werk aan een duurzame band met deze influencers, zodat je hen zonder schroom kunt benaderen als je een keer een scoop of exclusieve content te bieden hebt.

Ik kan je niet beloven dat je inhakers de successen van Arjen Lubach gaan evenaren, maar door ze al in de voorbereidende fase professioneel uit te denken, kun je ook op jouw schaal mooie resultaten boeken. En wie weet, misschien kun jij je binnenkort ook met recht een viralmachine noemen. 

 

Uncategoried

Coosto Open: voorbeelden van zoekopdrachten

Hoe vaak zijn de Rolling Stones afgelopen weken online besproken?

Hiervoor gebruik je de zoekopdracht rolling, typ dan een spatie, en dan stones. Je vindt dan alle berichten waarin zowel de woorden rolling als stones voorkomen.

rolling stones

 

 

 

Vaak wordt het woord Rolling Stones niet voluit geschreven en wordt er gesproken over de Stones. Je kunt de zoekopdracht daarom gemakkelijk verbeteren door alleen op het woord stones te zoeken. Dan vind je alle berichten waarin het woord stones voorkomt. De berichten van onze eerste zoekopdracht zitten daar ook in.

rolling stones

Deze zoekopdracht levert bijna 29.000 berichten op, flink veel meer dan in onze eerste zoekopdracht. Natuurlijk kan het gebeuren dat er hierdoor ook berichten meegenomen worden die niet over de Rolling Stones gaan. Om te kijken of dat het geval is kun je altijd de berichten onderaan de pagina bekijken. Een steekproef binnen dit resultaat leert dat dat in dit geval erg meevalt. Dan heb je ook nog sociale media (met name Instagram en X) waarin mensen veel met hashtags delen en dus rollingstones als één woord noemen. Omdat wij hashtags automatisch meenemen, volstaat een zoekopdracht waarin je zoekt op stones óf op rollingstones:

rolling stones volledig

 

 

 

Buzz rondom Pinkpop

Naast de popgroepen, wil je misschien ook wel meten hoe vaak er over Pinkpop is gesproken afgelopen weekend. Pinkpop is een unieke naam, dus door te zoeken op pinkpop krijg je schone resultaten:

buzz pinkpop

 

 

In de bronnen-tab, zie je dat een groot deel van de buzz zich afspeelt op X. De meest gebruikte hashtag was #pp14, dus deze wil je ook meenemen in je meting. Daarbij spraken veel mensen tegen het officiële account van Pinkpop (@pinkpopfest), dus wil je deze berichten ook meenemen. Dan wordt dit je nieuwe zoekopdracht:

zoekopdracht pinkpop

 

 

 

Dan zijn er wellicht ook nog mensen die Pinkpop met een spatie ertussen schrijven: pink pop. Als je zoekt in Coosto op pink pop, krijg je ook resultaten zoals dit (de woorden Pink en Pop staan er immers in). Door het tussen aanhalingstekens te zetten, optimaliseer je jouw zoekopdracht:

pinkpop volledige zoekopdracht

 

 

 

Het zijn niet veel extra berichten, maar het zorgt ervoor dat de buzz het magische getal van 100.000 passeert :-)!

Zon, regen en onweer: vergelijkingen

Inzicht in het aantal berichten is mooi, maar deze getallen krijgen veel meer betekenis als je zoekopdrachten gaat vergelijken. Door op het plusje achter de zoekbalk te klikken kun je tot 3 zoekopdrachten met elkaar vergelijken. Een simpel voorbeeld:

vergelijkingen in coosto

 

 

In de grafiek hieronder zien we dat er op 18 mei vooral over zon werd gesproken, op 27 mei werd er meer over regen gesproken en op 9 juni was onweer het meest besproken woord van de drie.

weerbericht coosto

 

 

 

 

Dit zijn met name leuke voorbeelden. Maar bedenk eens wat je ermee kunt vergelijken: drie telefoons waartussen jij kiest, enkele stervoetballers van het Nederlands Elftal of natuurlijk je eigen merk vs. je grootste concurrenten.

Foto’s en video’s van onweer

Onder de zoekresultaten vind je altijd de gevonden berichten terug. Sommige berichten bevatten naast tekst ook foto’s of video’s. Deze kun je meteen zien door rechtsboven de berichten op het tandwiel te klikken en vervolgens "media" te selecteren.

Als je dit doet voor het zoekwoord onweer OR noodweer op zondag 10 juni levert dat onderstaande plaatjes op:

foto en video in Coosto

 

 

 

Altijd op de hoogte

Wij begrijpen dat je niet de hele dag de tijd hebt om te zoeken in Coosto om op de hoogte te blijven. Typ een zoekopdracht in en stel met het wekkertje achter de zoekbalk een alert in. Wij sturen je dan direct een mail als er berichten verschijnen met daarin je zoekterm.

Tip: Maak een zoekopdracht met je eigen naam, die van je bedrijf, je band of je vereniging. We sturen je dan direct een mail als er berichten verschijnen met deze naam erin.

Tot slot

Bovenstaande zoekopdrachten zijn bedoeld ter inspiratie. Ga je zelf aan de slag en wil je weten hoe onze zoektaal exact werkt? Door rechts van de zoekbalk op het lampje te klikken vind je alle zoektips.

Veel plezier!

Uncategoried

Meet de effectiviteit van je social media content met UTM & Bitly

UTM-trackingcodes

Door UTM-codes toe te voegen aan je URL's, zorg je ervoor dat je websitebezoekers kunt herleiden naar de content die je gepubliceerd hebt. Dat gaat als volgt. De UTM-generator voegt een vraagteken en stukjes tekst toe aan je URL. Het programma waarmee je jouw webstatistieken analyseert - bijvoorbeeld Google Analytics - herkent deze stukjes tekst en wijst de meegegeven bron, medium en campagne toe aan de bezoeker. Zo kun je direct zien welke content tot het meeste bezoek leidt en welk gedrag deze mensen vertonen op jouw website.

Wanneer je bovendien ook nog doelen hebt ingesteld in jouw webanalysetool kun je zelfs zien of de bezoeker die via een tweet op jouw site komt daadwerkelijk jouw gewenste doel behaalt, bijvoorbeeld een conversie.

Zo maak je via Coosto een UTM code:

  • Klik vanuit de publicatiemodule op UTM genereren
  • Voer de URL in die je wilt posten via social media
  • Vul een medium in, bijvoorbeeld ‘content’ of ‘socialmedia’
  • Vul een campagnenaam in, bijvoorbeeld ‘hypotheek’ of ‘spaarrekening’
  • Vul een bron in. Wij hebben dit voorgedefinieerd op respectievelijk Twitter en Facebook, maar dit kun je natuurlijk wijzigen
  • Dan kun je optioneel nog kiezen voor de velden campagneterm en campagne-inhoud, maar die laat ik nu even achterwege
  • Voeg de URL toe aan je bericht door te klikken op de blauwe knop
UTM URL genereren


Fictieve case: Rabobank

Ik heb 4 landingspages en dus 4 verschillende URL’s: rabobank.nl/actiepagina1, rabobank.nl/actiepagina2, rabobank.nl/actiepagina3 en rabobank.nl/actiepagina4. Ik gebruik voor al mijn berichten het medium ‘content’. Ik kies bewust niet voor ‘socialmedia’, omdat ik wellicht in de toekomst ook wil adverteren via social media en dan de naam ‘paid’ wil gebruiken. Ik heb twee campagnes lopen (‘hypotheek’ en ‘spaarrekening’) en twee bronnen (‘twitter’ en ‘facebook’). Ik heb deze 4 combinaties (hypotheek x twitter, hyptheek x facebook, spaarreking x twitter, spaarrekening x facebook) allemaal 12x gebruikt, verspreid over de 3 landingspages.

Ik wil van deze 48 (4x12) berichten weten welke campagne het best aanslaat. Niet zozeer qua likes, shares, retweets en favorites (die vind ik op de statistiekenpagina), maar ik wil de conversie op mijn eigen site weten. Ik heb in Google Analytics de doelen ingesteld en dit is het resultaat:

Trackingdashboard van de meest gebruikte webanalysetool, Google Analytics
Trackingdashboard van de meest gebruikte webanalysetool, Google Analytics

Hier zie ik in één oogopslag het resultaat. De actiepagina’s 2, 3 en 4 van de ‘spaarrekening’-campagne converteren niet. Twitter converteert beter dan Facebook in de hypotheekcampagne, hoewel actiepagina’s 2 en 4 minder geschikt blijken.

Kortom, door een UTM-code aan je bericht toe te voegen zie je direct het gedrag op je website. Door dit te koppelen aan je CRM-systeem, ziet sales ook direct welke bezoekers vanuit welk medium of campagne kwamen. Maar denk verder dan aankoopconversies: een doel kan natuurlijk ook een bouncepercentage of de tijd op je site zijn.

Bitly

Een groot nadeel aan UTM-codes is dat je URL langer wordt en er dus minder fraai uit gaat zien. Dit kan Bitly oplossen: Bitly verkort je URL en je kunt zelf tekst toevoegen zoals: bit.ly/2procent-rente. Je kunt zelf ook het domein veranderen: wij gebruiken bijvoorbeeld coos.to. Maar je gebruikt het niet alleen voor het uiterlijk; je wilt als social media marketeer cijfers zien. De belangrijkste functie van Bitly is het meten van de kliks op jouw link. Je ziet, als je in Bitly kijkt, direct hoeveel mensen op de URL hebben geklikt en wanneer ze dat hebben gedaan. Zie hier:

meten van kliks op jouw link

In dit geval zie ik dat een tweet die ik op 28 januari heb geplaatst, op 29 januari veel meer kliks kreeg dan op 28 januari. Dit komt doordat het toen 3x werd geretweet. Dat leverde op 30 januari nog een klik op en op 31 januari een stuk meer. Niet verwonderlijk: toen heb ik de tweet namelijk nogmaals geplaatst.

Het enige dat je in Coosto moet doen om Bitly-statistieken te verkrijgen, is jouw account koppelen (klik rechtsboven op het tandwiel, Projectinstellingen, Apps) en het vinkje aan te zetten tijdens het publiceren.

Coosto bitly url aanvinken

Hopelijk geeft deze blog je de inspiratie om niet alleen de engagement en het bereik van je social media content door te meten, maar ook het gedrag en de conversie. Succes met meten!

 

Uncategoried

Social media engagement verbetert bedrijfsreputatie

Het onderzoek

De wetenschappelijke studie onderzocht of en wanneer de social media activiteiten van een bedrijf gerelateerd zijn aan corporate reputation en wat de rol hierin is van online engagement. Daarbij kozen ze voor KLM als voorbeeldbedrijf, omdat dit bedrijf zeer actief is op social media, een grote fanbase heeft en als voorloper gezien wordt op het gebied van social.

Ze ondervroegen klanten en niet-klanten van KLM. Het betrof een representatieve afspiegeling van de bevolking, deelnemers aan het loyalty programma Flying Blue van KLM en fans en volgers van KLM’s social media kanalen. Ze vroegen daarbij naar hun social media gebruik, hun engagement met KLM's social media activiteiten en hun beeld van KLM’s reputatie. 

Online engagement met het bedrijf bleek de perceptie van de bedrijfsreputatie onder consumenten te verbeteren, waarbij het effect sterker was onder niet-klanten. Natuurlijk was het wel zo dat hoe meer men met social media deed, hoe meer engagement er was en hoe beter de reputatiescore. 

Waarom social media engagement tot een betere reputatie leidt

KLM plaatst net als andere bedrijven voornamelijk deelbare en aantrekkelijke content, prijsvragen en goed nieuws op hun Facebook- en Twitterkanalen. De positief gekleurde uitingen op de social media kanalen van KLM geven als het ware kleur aan het beeld dat iemand heeft van de organisatie. Op die manier zorgt social media engagement voor een betere reputatie onder de mensen die eraan zijn blootgesteld. Omdat niet-klanten nog redelijk blanco zijn -ze hebben geen eigen ervaring met het bedrijf en weinig eerdere interacties gehad- wordt hun beeld meer ingekleurd dan dat van klanten.

Berichten van het publiek over bedrijven en merken zijn voor meer dan 50% positief. Hoewel de 10% negatieve berichten -in dit geval bijvoorbeeld over verloren bagage en vertraagde vluchten- schade kan toebrengen aan de reputatie, hebben we zelf wetenschappelijk bewezen dat openbare reacties door het bedrijf (op de goede manier geschreven) dit negatieve effect te niet doet.

buy

Waarom een goede reputatie tot meer winst leidt

Een goede reputatie zorgt op meerdere manieren voor een hogere opbrengst in je bedrijf. Ten eerste zorgt het ervoor dat meer potentiële klanten kiezen voor jouw product of dienst. Bovendien zijn zij bereid meer te betalen. Daarnaast vormt een goede reputatie een drempel voor markttoetreding en houdt deze zo het aantal concurrenten laag. Ten slotte zullen mensen die al klant zijn eerder opnieuw bij jou kopen en minder snel overstappen naar de concurrent. Social media engagement zorgt dus voor een hogere klantloyaliteit en klantretentie.

Conclusie

Tijd om actie te ondernemen dus. Moet je nog beginnen met het professioneel aanpakken van social media engagement? Hopelijk vormt dit artikel een reden om meer resources vrij te maken voor deze werkzaamheden. Ook al heb je al voldoende resources allocated en een goed team zitten, het kan altijd beter. 

 

Uncategoried

Ayuntamiento de Breda: conexión más estrecha con los ciudadanos gracias a contenidos más interesantes

Hablamos con Pleun Eykman, que lleva ocho años trabajando en el Ayuntamiento de Breda. Aquí, Pleun trabaja en el desarrollo de todos los canales online. Entre otros, trabaja en una exitosa estrategia de contenidos y medios para el municipio mediante la supervisión online, el análisis de datos y la creación de contenidos. Es aquí donde Coosto desempeña un papel imprescindible. 
 

BREDA TOEN ? & ? NU 

Ginnekenmarkt in 1933 vs vandaag! Ontdek de eeuwenoude waterpomp en café Boerke Verschuren, voorheen 'De Vrachtwagen'. Deze plek is nog steeds het middelpunt van het Ginneken, vooral tijdens carnaval ? 

? Stadsarchief Breda pic.twitter.com/4jj2NJIzLY

— Gemeente Breda (@breda) February 13, 2024

 

Optimizando la gestión y trabajo en equipo mediante una sola herramienta

En el Ayuntamiento de Breda, varios departamentos utilizan Coosto. Por ejemplo, el centro de atención al cliente se encarga de gestionar todos los mensajes privados entrantes, a través de Whatsapp y otros medios de comunicación, y, por otro lado, el equipo de Comunicación, es responsable de la atención web para las reacciones públicas de los ciudadanos, el seguimiento de los medios de comunicación, la gestión de las redes sociales y el análisis de datos. 


Dentro de los distintos departamentos, los compañeros son capaces de organizarse de manera sencilla y eficaz, todo ello gracias a la buena organización que la herramienta Coosto ofrece. No solo internamente, sino también entre los diferentes departamentos que componen el Ayuntamiento de Breda, es mucho más fluida gracias a la herramienta de contenidos y medios sociales. 


‘’Coosto nos permite trabajar juntos de forma más estrecha y eficaz: entre el departamento de atención al cliente y el equipo de Comunicación, coordinando semanalmente lo que está planificado el calendario de contenidos para los próximos días", dice Pleun. De esta manera, el equipo de la atención al cliente sabe exactamente lo que va a ser comunicado, y les permite anticiparse a preguntas concretas sobre determinados temas".
 

Publish contentkalender_Gemeente Breda

Aprovechar la información del exterior

El éxito de una estrategia de contenidos comienza por obtener la información adecuada. Es decir, la comunicación debería ser bidireccional, tomando en cuenta los deseos e intereses de los habitantes. Aquí es donde el equipo de Comunicación del municipio de Breda desempeña un papel protagonista. El equipo analiza previamente lo que se quiere comunicar a los ciudadanos a través de las redes sociales. 


"Creemos que es importante conocer lo que sucede en el municipio para responder a las necesidades de los ciudadanos", dice Pleun. 


El equipo de Comunicación lo supervisa desde los canales online y se asegura de que la comunicación online escuche las opiniones de los ciudadanos y responda reaccionando de forma proactiva. Dentro del ayuntamiento, el equipo de Comunicación se encarga de conectar al ayuntamiento con sus habitantes. El objetivo como ayuntamiento es lograr un impacto en los residentes acerca de cuestiones sociales que son importantes en la vida cotidiana de los mismos. Estos pueden ser tanto la transición energética y acceso a la vivienda, así como la seguridad y salud.
 

"Coosto es la base de nuestro trabajo en la redacción".  

Para ello, el equipo de Comunicación del Ayuntamiento de Breda hace un amplio uso de Listen, el monitor de medios online de Coosto. "Listen nos da una clara idea de la opinión de nuestros ciudadanos", dice Pleun. ‘’De esta forma sabemos mejor cómo se sienten los ciudadanos y cómo se puede relacionar con los temas y asuntos del municipio''.

Listen omgevingsanalyse Gemeente Breda

Con Listen, Pleun crea búsquedas con el objetivo de analizar lo que se comparte en internet sobre el municipio y, en especial, por los residentes de Breda. Pero también durante acontecimientos importantes, como unas elecciones o una crisis como puede ser un incendio grande en la ciudad, es esencial saber cuáles son los temas de conversación en el municipio. Con Listen, Pleun hace análisis de la situación en el municipio en un abrir y cerrar de ojos: ''De este modo estamos siempre al tanto de lo que se comparte en línea y de cómo actuar al respecto''. 


"Soy un gran fan de la herramienta de Listen de Coosto. Con ella, he creado una búsqueda en un santiamén para controlar las últimas noticias y publicaciones'' 

 

El proceso de contenidos, desde la A a la Z

El proceso de contenidos del municipio de Breda comienza con la recopilación de información y datos sobre las necesidades de sus ciudadanos, utilizando la herramienta de escucha social de Coosto. Esta información constituye un pilar base del contenido de las redes sociales. Después de sentar las bases viene la creación, publicación y el análisis del contenido, etapas las cuales también se realizan desde la misma herramienta de Coosto.

‘’Utilizamos Coosto para el proceso de contenidos de la A a la Z. Coosto es la base de nuestro trabajo en el equipo de Comunicación del Ayuntamiento de Breda". 

Todas las publicaciones en redes sociales se planifican utilizando el calendario de contenidos de Coosto. El Ayuntamiento de Breda planifica y trabaja con temas y títulos ya predefinidos. De esa manera, todas las publicaciones se clasifican mediante el sistema de etiquetas que proporciona el calendario de contenidos. Por otro lado, las etiquetas también se utilizan para indicar el título, como "sabías que" y “consejos para el fin de semana”, y el formato del contenido, por ejemplo, imágenes y vídeos. 

 

Muchos contenidos ya están planificados, pero esperan el momento oportuno para salir a la luz. Pleun: ''Piensa en solicitar el bono social energético. Evidentemente, no lo comunicamos en un día soleado, cuando todo el mundo está sentado en la terraza. Entonces nadie está pensando en ese tema, mientras que realmente es importante para muchos residentes. Preparamos este tipo de contenido en el calendario de contenidos, pero esperamos al momento adecuado para publicarlo". 

Mejorar y conectar gracias a los datos

Los resultados de todos los contenidos publicados en las redes sociales se analizan minuciosamente. Así es como Pleun determina qué contenido sigue funcionando entre los habitantes de Breda y cuáles son los que funcionan mejor. 

''Tomamos todas las decisiones de contenido basándonos en datos, a partir de los sencillos cuadros de mando que Coosto ofrece''.

Las etiquetas son la base del análisis de datos: se crea un cuadro de mando para cada etiqueta, con el fin de monitorizar el rendimiento de un tema concreto o de una sección específica. Analizamos las distintas etiquetas trimestralmente, por lo constantemente podemos realizar mejoras basadas en los datos. 

"Analizar manualmente todos los canales es impensable: con Coosto, creó un informe claro y fiable en cuestión de minutos". 

Report social media statistieken Gemeente Breda

''En unos minutos, creo una visión general, sencilla de visualizar, basada en consultas de búsqueda o etiquetas'', dice Pleun. Con eso, puedo determinar rápidamente el contenido que funciona y lo que no en nuestros canales de comunicación. Por ejemplo, veo cuál es el efecto si añadimos un vídeo o una imagen a un post''.


El Ayuntamiento de Breda y Coosto: estrechamente vinculados

Coosto desempeña un papel crucial en el éxito de la comunicación y participación de los ciudadanos del Municipio de Breda. Desde conocimientos clave a través de análisis medioambientales, hasta poder responder de manera inmediata a preguntas urgentes y comunicar proactivamente sobre temas relevantes: la herramienta de contenidos y medios sociales de Coosto es una plataforma clara, eficaz y, sobre todo, fiable para el Ayuntamiento de Breda.

Uncategoried

La mejor hora para publicar en X en 2024

X es la plataforma de actualizaciones rápidas y noticias. Esta plataforma es el lugar ideal para generar un gran alcance, es perfecta para llegar a nivel mundial si consigues que tu post se haga viral. 

En este canal, a menudo es importante publicar directamente, pero no todas las publicaciones en X son tan dependientes de la inmediatez. ¿Buscas resultados específicos, como más participación o conversiones? Entonces aquí encontrarás los momentos perfectos para esos objetivos.

Aquí hemos analizado los números e investigado cuál es el mejor momento para publicar y obtener los mejores resultados.
 

Los mejores momentos para más alcance en X

Mejor hora alcance X Twitter

Mejor día para publicar en X
Lunes

Horarios de alcance máximo en X

  • Lunes a las 16 
  • Martes a las 10
  • Sábado a las 12 y 16 

En la plataforma de X, observamos una disminución gradual en el alcance a medida que avanza la semana. Nuestro consejo: pública al principio de la semana si quieres generar más alcance con tu publicación. ¿Prefieres publicar otro día? Las horas punta en X ocurren alrededor de la hora del almuerzo (13 horas) y al final de la tarde (17 horas). Si profundizamos más, vemos que el lunes por la tarde a las 16 horas es el mejor momento para publicar. También observamos más actividad el martes por la mañana y el sábado por la tarde.
 

Los mejores momentos para más interacción en X

Mejor hora interacción Twitter X

Mejor día para publicar en X
Lunes

Horarios de máxima interacción en X

  • Lunes a las 16 y 19 
  • Martes a las 10 
  • Miércoles a las 12

Para generar más interacción en X también podemos concluir: pública al principio de la semana. El lunes se destaca por el alcance, en comparación con los otros días.

Además, a las 12 es el momento absoluto de mayor actividad durante la semana, tal como las 8 de la mañana y las 4 de la tarde. 
 

Los mejores momentos para más conversiones en X

Mejor hora clics Twitter X

Mejor día para publicar en X
Lunes

Horas de máximas conversiones en X

  • Lunes a las 18 
  • Jueves a las 21 
  • Viernes a las 10

Si quieres maximizar el número de conversiones, publicar los lunes ofrece los mejores resultados. 

Si observamos el número de clics por hora, la distribución es bastante uniforme durante todo el día, con un ligero pico a las 9 de la noche.
 

Los mejores momentos para publicar en cada plataforma

¿Estás interesado en los mejores horarios para otras plataformas de redes sociales, como Facebook, Instagram y LinkedIn? Encuéntralos en este blog.

¿Quieres publicar siempre directamente en el mejor momento? Con Prime Time de Coosto, pública con un solo clic en el momento perfecto para tu cuenta, tu industria o para la plataforma. Basándose en publicaciones y datos anteriores, esta útil funcionalidad determinará qué horarios te ofrecerán mejores resultados.

Uncategoried

La fórmula del éxito de TikTok: hazte viral o muere en el intento

¿Por qué es tan popular TikTok?

Mientras que en los últimos años las redes sociales han actuado como una especie de filtro de la realidad, TikTok devuelve una refrescante autenticidad al panorama de las redes sociales. En TikTok encontrarás vídeos pegadizos que nos acercan de nuevo a la realidad donde se permite la naturalidad y realismo. ¿Pasar horas editando para conseguir el vídeo perfecto? Olvídalo, los fans de TikTok prefieren echar un vistazo a tu realidad, independientemente de que en esta plataforma nada es demasiado loco. 

Lo que también hace que la aplicación sea tan popular es la forma en la usuario tiene el control sobre qué contenidos vuelven más a menudo a su feed de FYP. El algoritmo de TikTok utiliza el tiempo de visualización por vídeo para determinar qué contenido gusta y cuál no, a partir de ahí TikTok muestra contenidos similares, esto provoca que durante horas mantenga a los usuarios desplazándose por ella consumiendo un sinfín de vídeos, y es ahí donde reside el secreto del éxito de TikTok, la increíble adicción que genera. Entonces, podemos afirmar con total certeza que si eres una organización o empresa que busca llegar a una gran audiencia, esta plataforma representa la oportunidad perfecta sin lugar a dudas. 

Tiktok_España

TikTok como parte de tu estrategia de contenidos

TikTok ha llegado para quedarse y es que desde el lanzamiento de esta popular aplicación de contenidos de vídeo, el número de usuarios no ha dejado de crecer. No es de extrañar que otras plataformas estén tratando de copiar las claves de su éxito en sus propias plataformas. Piensa en Instagram Reels y YouTube Shorts estás son reacciones obvias al éxito del formato de vídeo corto en TikTok.

Además, la plataforma TikTok representa la oportunidad perfecta para aprovechar el poder del vídeo para tu marca, al fin y al cabo, el contenido de vídeo es ideal para aumentar el alcance y participación. A veces esto todavía parece un poco complicado, ya que muchas marcas no disponen del tiempo y esfuerzo que requiere producir vídeos, pero como ya hemos dicho, TikTok no trata en absoluto sobre el "vídeo perfecto", en su lugar, TikTok se centra en contenido de vídeo dinámico con una amplia variedad de objetivos como pueden ser entretener, educar o incluso comunicar noticias con las que mantenerse al día. Todo esto representa una oportunidad para que las marcas generen autoridad y presencia en su sector.

Eso puede ser muy sencillo, como demuestra KFC. Aquí vemos como una simple foto de cocina con los memes del momento han generado 3.6 Millones de reproducciones. Un buen ejemplo de vídeo relativamente sencillo que da exactamente en el clavo, subir contenido de tendencia en el momento adecuado adaptado a tu mercado. 

 

 

Las tendencias de Tiktok

Como ya habréis notado, TikTok está repleto de tendencias diarias, lo que dificulta el poder mantenerse al día en todas ellas. Pero no hay que alarmarse, no tienes por qué estar al día de todas ellas. De hecho, la clave aquí es seguir las tendencias TikTok que mejor se adapten a tu marca y sector, seleccionando estas y añadiendoles tu toque de originalidad conseguirás el alcance y notoriedad tan deseado en esta plataforma.

Y... en este todo este torbellino de tendencias, el timing también es clave. No hay nada tan desastroso como realizar el contenido teniendo como base una tendencia que ya ha dejado de serlo, en este caso habremos perdido el tren… y por lo tanto, habremos desaprovechado la oportunidad de viralizar el contenido creado.

Ryanair muestra cómo debe hacerse. Muchos usuarios de TikTok confían en la copa Stanley, que ha alcanzado un estatus de culto gracias a todos los vídeos virales de TikTok. Este hype ha supuesto cientos de millones de visitas, en un principio, se puede pensar que no existe relación evidente entre esta botella de agua viral y Ryanair, pero la aerolínea ha sabido gestionar esta tendencia a su favor. 

@ryanair hand luggage essentials ? ? #ryanair ♬ original sound - Ryanair

Construye tu comunidad de Tiktok

TikTok es más que una plataforma de redes sociales, muchos usuarios crean, comparten y responden activamente al contenido de los demás, formando una comunidad muy activa, también conocida como la Comunidad TikTok. Ese sentimiento de pertenencia y compromiso es crucial para que las organizaciones construyan una base de clientes leales, porque si TikTok puede enseñarnos algo, es que la comunidad detrás de una marca u organización es más valiosa que nunca, y eso es algo en lo que sin duda quieres invertir.

Resulta imprescindible entender esta dinámica entre los usuarios de TikTok y situar tu marca de la manera correcta con el objetivo de construir tu propia comunidad TikTok. La sensación de reconocimiento, de ser escuchado y de autenticidad (sí, ahí está otra vez) son esenciales aquí.

Gestiona tus TikToks con una herramienta de redes sociales  
Entendemos que a veces puede ser difícil mantenerse a la última, especialmente si también tienes que gestionar otras redes sociales de forma independiente. ¿Te gustaría incorporar de manera sencilla y rápida TikTok a tu estrategia de marketing y optimizar resultados? Entonces una herramienta de redes sociales es el camino a seguir. 

 

Planifica y publica desde una sola plataforma

Entendemos que a veces puede ser difícil mantener todas las bolas en alto, especialmente si también tienes que gestionar otros canales de forma independiente. ¿Quieres incorporar sin esfuerzo TikTok a tu estrategia de marketing y obtener los máximos resultados? Entonces una herramienta de redes sociales es el camino a seguir.

1. Planifica y publica desde un único entorno

Con un planificador inteligente de redes sociales, gestionas, planificas y públicas desde una sola herramienta, esto permite de forma sencilla planificar y gestionar tanto TikTok videos como otros mensajes y contenido de redes sociales de forma clara y estructurada. 

En Publish de Coosto, puedes planificar fácilmente por adelantado todo tu contenido en medios sociales. Podrás también etiquetar tus publicaciones acorde a la campaña, formato o categoría, manteniendo así una visión general del contenido. 

2. Analiza tus contenidos de Tiktok

¿Cómo saber si tienes éxito en TikTok? Para ello, es necesario sumergirse en los números y crear informes periódicos para analizar las estadísticas de TikTok semanal o mensualmente, o utilizar un panel de control con el que realizar un seguimiento de los resultados en tiempo real, esto permitirá comparar los resultados en una sola vista y descubrir de un vistazo qué contenido está calando entre tus seguidores.

Con Report de Coosto, puedes crear informes y cuadros de mando personalizados en un abrir y cerrar de ojos. 

3. Construye tu comunidad

Una comunidad TikTok no es solo compartir el contenido adecuado y publicar regularmente en las redes, también es imprescindible mantener una interacción constante con los seguidores, respondiendo a sus comentarios y dudas de forma rápida y precisa.

En Engage de Coosto, podrás gestionar todas las interacciones en TikTok y otros canales de medios sociales. Da me gusta, comparte y responde rápidamente a todos los mensajes entrantes involucrando a tus seguidores y fans con tu marca, haz que se sientan parte de tu comunidad.   
 

¿Quieres llevar tu contenido de TikTok al siguiente nivel?

Viralizate y gana tu lugar en la página For You. Con Coosto, el éxito en TikTok está a tu alcance, pública, analiza y conecta fácilmente desde la herramienta de contenidos y redes sociales. Trabajar bajo un mismo entorno te permitirá ahorrar tiempo, el cual podrás invertir en idear formatos únicos y crear nuevos vídeos.